Kell vagy nem kell az MKP - Most-Híd koalíció?

Konzervatorium I 2009.08.09. 10:06

Bugár Béla, Csáky PálNyomkereső írása

 

 

Bár még jóformán el sem váltak, egyesek már össze is boronálnák őket. Az MKP és a Most-Híd esetleges együttműködéséről van szó, mely a napokban merült fel újra a médiában.

A Körkép megvizsgálta, volna-e értelme egy ilyen együttműködésnek, és ha igen,  mikor, miért, milyen formában.

Ha manipulációról, vagy az MKP-n belüli zavarkeltésről van szó, a szlovák hírszerzési televízióra, a TA 3-ra mindig lehet számítani. Ezúttal az MKP - Most-Híd boruljunk, ne boruljunk össze témáját recyklálták (újrahasznosították) erősen izzadságszagú módon.  Mi viszont, ha már egyszer felmerült a kérdés, vizsgálódtunk. Magyarán,  mikor, miért, és milyen formában lenne értelme egy ilyen együttműködésnek.

Bugár Béla már az új párt bejelentésétől kezdve folyamatosan jelzi, hogy “a politikai bizalmi válság áthidalása érdekében” hajlandóak együttműködni szinte mindenkivel, beleértve az MKP-t is. Ők viszont köszönik szépen, de az előzmények miatt (2.-4. oldal) ettől egyelőre  igencsak ódzkodtak. Hétfőn a TA 3-nak nyilatkozó Bugár viszont tovább görgette a fonalat. Elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos szinteken már az őszi megyei önkormányzati választások előtt együttműködjön a két párt. Az erről szóló tárgyalások pedig, mint mondta, állítólag augusztustól kezdődnek. Kinek jó mindez?

Vegyük csak sorjába a dolgokat

A rossz nyelvek szerint Bugárék, azt követően, hogy az MKP-n belüli palotaforradalmuk, majd az exkluzív platform alakítási kísérletük elbukott, most új nyuszit húztak elő a kalapból. Ezúttal kívülről,  az anyapárt nyakába csimpaszkodva, az MKP-val közös listán szeretnének pozíciókba kerülni, egyelőre regionális szinten. De hagyjuk az epés megjegyzéseket, görgessük inkább mi is  tovább azt a fonalat.

Pillanatnyilag kimondható: az idei megyei önkormányzati választások előtti bármiféle közös együttműködéssel az MKP inkább csak veszíthet, a Most-Híd pedig nyerhet. Az MKP-nak, ha meg akarja őrizni tartását, és a mellette kiállók bizalmát, fel kell vállalnia azt a döntést, hogy 2009-ben semmiképp sem szövetkezik a Most-Híddal. Aztán majd kiderül, hogy hogyan tovább. Ha más nem, legkésőbb az eredmények ismeretében. Ennyivel ugyanis tartozik szimpatizánsainak, a lépés minden kockázatának ellenére.

Miért is?

1. A szlovákiai magyarok számára létérdek, hogy végre megtudják, mennyire valós a Bugár Bélát övező glória, ill. mennyire csak mediális lufiról van szó. Ennek letesztelésére pedig a közelgő választások és a két magyar párt külön indulása, megmérettetése a lehető legjobb alkalom. A választók szintén dörzsölhetnék a markukat, gondoljanak csak bele egy esetleges Kvarda-Bugár csörtére a Nagyszombat megyei önkormányzat elnöki posztjára.

2. Ha egyetlen reális megmérettetés nélkül esne egymás karjába a két párt,  örökre titok marad az is, hol húzódtak a valós erővonalak, mennyire volt népes a két szavazótábor. Nem lenne jobb inkább tiszta vizet önteni a pohárba rögtön az elején?

3. A legtöbb magyar lakta megyében a szlovák többség így is úgy is  olyan új választási körzeteket hoz majd létre, melyek elrendezése vélhetően jelentősen csökkenti majd a magyar érdekképviseletek számát, erejét. Pozsonyban ez már bekövetkezett, Nyitra megyében szintén folyamatban van. Egy esetleges külön indulásból származó további magyar veszteség következménye  tehát elhanyagolható mértékű, annak hozadékához képest.

4. Kérdés az is, milyen kulcs alapján határoznák meg egyáltalán a közös listák összetételét. Az MKP-s kooperáció pártiaknak üzenjük, hogy az MKP-t elhagyók legtöbbje korábban mind a párt erős emberei voltak, akiknek  hatalmuk ugyan volt, de a helyiek inkább tartottak tőlük. Ők vélhetően ezúttal sem szeretnének lemaradni a listákról, mely a sorait záró MKP szimpatizánsok igazságérzetét, morálját minden bizonnyal gyengítené. Ezzel pedig magát az MKP-t  is, a kooperáció pártiak jövőjével együtt.

5. Végezetül, ahogy a Most-Híd egyik embere is mondja, ha versenyhelyzet, hát legyen versenyhelyzet. “A párt politikusait az általuk elért eredmények minősítsék. Ez legyen a mérce…”. Valóban, ezzel egyet is lehet érteni. Érdekes, hogy pont itt mond ellent Vörös Péter főnökének, Bugár Bélának. Mert mi értelme van akkor  az együttműködésnek már ősszel?

Nem jobb inkább, ha  megméretteti magát mindkét tábor, mi pedig megtudhatjuk végre,  mennyire állnak szilárd talajon, mennyire életképesek? Annak minden negatív következményével együtt. A tisztánlátás ugyanis sokkal fontosabb. Nem beszélve arról, hogy ezzel a teszttel a jövőben a szlovákiai magyarok  csak nyerhetnek.

Vannak döntések, melyeket önmagunknak kell meghoznunk. A tévékben bevágott szlovák politológusi vélemények (kellő helyismeret hiányában) ehhez kevesek.

 

Az írás eredetileg a Körképen jelent meg.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr191297315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medve2 2009.08.10. 08:30:43

Egyetértek a szerzővel.

1. Számomra a híd megelakításának a módja visszataszító volt. Az EP választások előttre hírdették. Szeremncsére nem működött.
2. Magyarországról nem mondható meg, milyen legyen a határon túli magyar pártok struktúrája. Ha igény van több pártra, ám legyen. De ennek ki kell derülnie. és ez egy választáson derülhet ki. A Híd onnantól kezdve legitim, hogy szavazatokat kap. Addig ez a legitimitás megkérdőjelezhető. Lássuk az önkormányzati választást.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása