„Az egyetlen mérce" - Beszélgetés Dr. Forrai Istvánnal, Antall József miniszterelnök „politikai" titkárával

Konzervatorium I 2009.04.27. 17:08

Néhány hónapja volt másfél évtizede, hogy elhunyt Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke, Antall József, akinek tevékenységéről, valódi szándékairól és személyiségéről még napjainkban is ellentmondásos kép él a magyar társadalomban, annak ellenére, hogy történelmi léptékkel mérhető az a teljesítmény, amelyet a néhai kormányfő miniszterelnöksége néhány éve alatt véghezvitt. Róla beszélgettünk a Miniszterelnöki Kabinetiroda egykori helyettes-vezetőjével, Dr. Forrai István közgazdásszal, aki 1990 elejétől a kormányfő haláláig Antall József közvetlen munkatársaként dolgozott.


Az interjú a Konzervatórium.hu-n olvasható.

 

Kapcsolódó írások:

Antall József emlékezete - beszédek


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr231089146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ron bácsi 2009.04.27. 17:25:44

Hűbasszus, ez a Soros-történet nagyon NAGYON kemény!!!

akak 2009.04.27. 17:57:50

@Ron bácsi: "rózsadombi paktum" szaga van.

Kenguru 2009.04.27. 22:40:27

Ugyanakkor a szereplőket ismerve elépzelhető.
Nem mintha bajom lenne Sorossal, csakhát nagy játékos az öreg.

Anselmo 2009.04.28. 16:13:52

Akkor jó ötletnek tűnt a békés átmenet, de ki gondolta volna hogy 20 év múlva is az elvtársak teszik tönkre az országot. Azt látom, hogy a meg nem oldott problémák azóta is megoldatlanok.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.28. 20:28:35

Kár, hogy csak ennyi adatott neki. De ezt is köszönjük.

Bruno 2009.04.28. 20:31:56

Miért kemény ez? Egy a volt főnökét -- a saját szemszögéből jogosan -- védő ember ömlelgése. Amikor kritikát fogalmaz meg (mint: nem tudott érthetően beszélni csak rébuszai és szóvirágai voltak (pl. gerincügyileg)) akkor bagatelizálni akarja az ügyet.

Szóval ez csak üres szöveg, felmentés, és mentegetés mindazért az elmulasztott lehetőségekért, amelyekért akkor is Antall József a felelős, ha nem esetleg más sem csinálta volna jobban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.28. 20:35:34

@Bruno: szerintem amit nem csinált jól, korántsem áll összehasonlíthjató arányban azzal, amit jól csinált. Utóbbi mérhetetlen javára.

Bruno 2009.04.28. 20:42:44

@Vendéan (dszg):

Sajnos nem tudok Veled egyetérteni.Ugyanis én pont fordítva látom: kevés jó, sok rossz vagy elmulasztott döntés (ami szintén rossz) volt.

Csek egy példa: a mai gyakorlatilag hasznavehetetlen viszont évi 300-400 milliárd forintba kerülő helyi közigazgatásunk, amellyel az EU államok között az egy önkormányzatra jutó lállampolgárok számában a 8. helyen vagyunk, az első ugyan Csehország, de pl a második Franciaország (ott ugyanis ez erős hagyomány). A mai magyar rendszer Antall személyes ötlete volt, ezzel kívánta felülről megteremteni a helyi demokráciát. Az eredményt látjuk. Hozzáértők szerint (én nem vagyok az) 200 önkármányzatnál többre nem volna szükség.

És ez csak egy példa a sokból

IPetya 2009.04.28. 21:56:46

l992-ben résztvevője voltam az országos gyűlésenek!
Rendkívül feszült volt a helyzet. Csurka és csapata vitával akarta kezdeni az országos gyűlést. A szavazás egy kis előnyt adott Csurkáéknak. Veszprém megyi küldöttként a a sportcsarnok felső részén ültem egy keszthelyi ismerősömmel. A mi szektorunk egyértelműen elutasította Csurka javaslatát. Észrevettük felülről, hogy a szektorok számlálói lemennek az elnöki asztalhoz és bediktálják az eredményeket. A mi szektor számlálónk, pedig támasztja a korlátot. Gyorsan leküldtük és valóban megfordult a szavazás végeredménye. Csurka István csalást gyanított, de ez az igazság!
A működési szabályzat szekcióban valóságos közelharc bontakozott ki a Csurkát támogató Pest megyei küldöttek és kísérőik, valamint a többi küledött között. Csak az elnöklő Szabó Tamás erélyes kérésére tudtuk a szavazásra jogosultakat és a tanácsadókat elválasztani. A mi szekciónkat is meglátogatta Antall József. Ott láttam rajta mennyire aggódik az országos gyülés miatt. A vita hevességére jellemző, hogy 10 óra körül kezdtük és éjfél után két óra körül fejeztük be! Antall józsef fanyar humorának számos szép példáját őrzöm. Egyszer majd mesélek!

Bruno 2009.04.28. 22:05:50

@IPetya:

Ez valóban egy szép történet. Csakhogy: van egy kis szépséghibája. Csurka nem a semmiből jött elő. Ő nem hirtelen vált nácivá, hanem mindig is az volt. Csak ameddig Antallnak szüksége volt rá addig nem volt érdekes a múlt csak akkor váltérdekesség, amikor Csurka Antall posztjára tört.
Ezért aztán nem tudom Antallt nem felelősnek tekinteni Csurka ámokfutásáért.

Anselmo 2009.04.29. 09:30:11

Mikor egy rendszert teljesen el kell törölni, egy mäsikat kell helyette felépíteni, közben a gazdaság összeomlik (ez minden gazdasági átalakulásnál így van), és az elvtársaknak is nagy még a hatalma, meg ott a kezükben a sajtó, akkor nagyon nehéz "mindent jól csinálni".

Azt hiszem, ma alábecsülik Antall Józsefet, nagyrészt a sajtóban rendezett hisztéria miatt. A sajtó jól meglovagolta az elszegényedés miatti közhangulatot, és meglátta a lehetőséget a baloldal számára.

Később, a Fidesz-kormány idején ugyanez az uszítós taktika újra bejött nekik.

Bruno 2009.04.29. 13:23:55

@Anselmo:

Attól tartok túlbecsülöd (de nem csak te hanem más is túlbecsüli) a sajtó erejét. Ez a "vadkan" sztori (gy.k.: a magyar történelemben számtalan olan sztori kering, amelyben a hősiesen kűzdő magyart egy galád vadkan/merénylet/áruló stb. ölte meg) már kissé unalmas.

Miért nem lehet belátni, hogy egy középszerű ember középzerű rendszere jutott nekünk rendszerváltásilag. Vegyük már észre: az osztályvezetők forradalma volt 1989-ben. Azaz azoké az embereké akik alapvetően tehetségtelenségük okán nem jutottak korábban pozícióba. Nem kell azt hinni, hogy ők ne fogadták volna el a párt hatalmát, ha felkérik őket bármire. Csakhogy nem kérték fel, mert még a megalkuváshoz is teheteség kell, és nekik annyi sem volt.

Egy kezemen meg tudnnám számol azokat akik valójában ellenfelei voltak a Kádár-rendszernek.

Anselmo 2009.04.29. 17:06:03

Azért voltak páran akik nem fogadták volna el a párt hatalmát, illetve a kádár-rendszer sem csupa zseniket termelt ki a hivatalokban.

Államigazgatásban tapasztalatlanok voltak a rendszerváltók, de a feladat nem a napi ügyek továbbvitele volt, hanem egy új alkotmányos rend, és nem mellesleg egy új gazdaság kiépítése. Miközben adott volt X ember akikkel egyeztetni kellett, és akik csak azt tudták hogy ahogy eddig ment, azt nem lehet tovább, de mindnek más véleménye volt arról hogy mit kellene helyette. Ezt a feladatot végrehajtották, lett új alkotmány, azóta is ezt használjuk.

A régi "hozzáértő" funkcionáriusok a kádár-rendszerből erre totálisan alkalmatlanok lettek volna, mert nem változtattak volna semmin.

A gazdaság átalakulása pedig mindig válsággal jár, akkor is ha az államhivatal jól működik. Elég furcsa volt ezt a rendszerváltók nyakába varrni.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása