Pár megjegyzés a válság kapcsán

VIII. Nagyapó I 2008.10.10. 08:03

- A bankok szerepe a gazdaságban, hogy azok megtakarítását gyűjtsék össze és hitelezzék ki, akik ehhez nem értenek különösebben. Éppen ezért a betétesekkel szemben nem igazán reális elvárás, hogy jól megnézzék, jól végzi-e a tevékenységét a bank, ahová a pénzüket befektették.

 

- Bár a magyar bankrendszer alapjai stabilak, ha a betétesek nagy tömegei hirtelen ki akarják venni a pénzüket, a legjobban működő bank is fizetésképtelenné válhat: a hiteleket ugyanis nem lehet azonnal visszakérni. És mivel ők általában nem a hozzáértők körül kerülnek ki, egy ilyen roham esélye nem elhanyagolható. Mindezekért fontos, hogy az állam megnyugtassa a kedélyeket a betétesek pénzének garantálásával. Szerencsére ez - némi bizonytalankodás után - meg is történt: az egész Unióban 50 ezer euróra (13 millió forintra) emelték bankonként azt az összeget, amit a csőd esetén az állam visszafizet, és a magyar kormány ígéretet tett arra, hogy szükség esetén a betétek teljes összegét megtéríti.

 

- Hogy honnan lesz minderre pénz, ha esetleg mégiscsak kitör a pánik és megrohanják a bankokat? Végső soron nyom a jegybank, amennyi csak kell. Megteheti. Általában azért nem teszi meg, mert a túl sok pénz csak inflációhoz vezet. Az inflációt ugyanis hosszabb távon az határozza meg, hogy elég pénz van-e a jelenlegi árak mellett a gazdaságban pénz segítségével lebonyolítani kívánt tevékenységekhez (árucsere, vagyontartás…). Ha túl kevés pénz van, és mégis el akarok adni valamit, kénytelen leszek csökkenteni az árakat, míg ha túl sok, nyugodtan emelhetem. Bankválság esetén, a betétesek kisegítésére nyomott pénz esetében viszont nem igazán az utóbbi a helyzet – nem lesz túl sok pénz a gazdaságban.

 

- Annak az oka, hogy a betétesek kisegítésére nyomott pénz nem okoz inflációt, a bankrendszer úgynevezett pénzmultiplikáló hatásában keresendő. Röviden és egyszerűsítve: ha bankba teszem a pénzemet, és a bank tovább hitelezi azt, egyszerre több ügylet is lebonyolítható az eredeti pénzzel: én fizethetek banki átutalással, illetve az, aki a pénzemet kölcsön kapta, készpénzzel. Ha viszont a hitelezés megszűnik, megszűnik ez a multiplikátor-hatás is. Vagyis ahhoz, hogy ugyanannyi ügyletet ugyanolyan áron lebonyolíthassunk, több "eredeti" pénzre lesz szükség. A jegybank tehát vagy kipótolja a hiányzó mennyiséget, vagy nem lesz elég pénz a korábbi cserék régi áron való lebonyolításához, így kevesebb csere valósul meg, és leesnek az árak – azaz recesszió lesz és defláció.

 

- Ennyit a betétesek kisegítéséről. Ahhoz viszont, hogy a bankok legalább megpróbáljanak jól működni, kell valaki, aki hozzáértő, és akinek húsbavágóan fontos, hogy elzavarja a menedzsmentet, ha az valamit rosszul csinál: ez pedig a tulajdonos, azaz a részvényes. Mindent meg kell tehát tenni, hogy ha a bank csődbe megy és állami segítségre szorul, ők azért csak veszítsék el a pénzüket. Vagyis a bank soha nem kaphat ingyen pénzt a jegybanktól. Nincs ez egyébként másképp akkor sem, amikor a jegybank nagy pénzeknek a rendszerbe nyomásával igyekszik elkerülni az újabb csődöket: a bankok ilyenkor hitelt kapnak, amiért ráadásul lényegében zálogba kell csapniuk a legbiztonságosabb eszközeiket: az államkötvényeiket. Ha viszont a bank már csak bizonytalan értékű követeléseket tud felajánlani a kapott pénz biztosítékaként, úgy csak ezek átvétele és értékesítése – azaz a teljes banknak a részvényesek kártalanítása nélkül történő államosítása, majd alkalomadtán újbóli eladása – fejében juttathat pénzt az állam a betétesek kártalanítására. Különben nem csak az államot érheti az elkerülhetetlennél is nagyobb kár, de az előrelátó tulajdonosokat sem fogja annyira zavarni, ha a menedzsment esetleg túlzott kockázatokat vállal.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr83706135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karcolt lendület 2008.10.10. 10:24:12

"az egész Unióban 50 ezer euróra (13 millió forintra) emelték bankonként azt az összeget..."

Azt hiszem, inkább bankbetétenkéntre gondoltál. :-)

___________________________ (törölt) 2008.10.10. 10:31:51

Kb. egyetértek, az is oké, ha hagyják bukni, az is oké, ha az állam a pénzért cserébe tulajdonrészt követel, tehát részben államosít. Az államosítás csúnya szó, de itt nem arról van szó, hogy valakitől valamit elvenni, ami jog szerint az övé, hanem valaki pénzt akar, sokat, hát akkor adjon is cserébe valamit.

Svédországban régebbe volt egy ilyen húzás, de még jobban is csinálták, mint az angolok, mert amikor a bankok pénzt akartak az államtól, akkor az olyan alacsony áron tett ajánlatot a részvényekre, hogy a legtöbb bank inkább fogta magát és keresett magánbefektetőt.

És éppen ez volt a cél: rászorítani őket, hogy oldják meg szépen a saját problémáikat a normális módon :-)

Darling valszeg azért nem csinálja ezt, mert ez most eléggé sürgős kázus.

VIII. Nagyapó 2008.10.10. 11:50:52


Karcolt lendület

Valóban félreérthető - azért nem betétenkéntet írtam, mert ha jól tudom, ha egy bankban több betéted van, akkor azoknak az együttes összegére vonatkozik a garancia.


Shenpen

A multiplikátor hatás akkor gerjeszt inflációt, ha a jegybankpénz mennyisége nem igazodik hozzá. Ha a multiplikátor nő, a jegybanknak ki kell vonnia jegybankpénzt a rendszerből - ha komolyan veszi az inflációs célt, ezt meg is teszi.

A mellékelt cikket most nincs időm elolvasni, sorry; amennyit láttam belőle (lehet, félreértem): a bankválságoknál nem csak az a gond, hogy rövid vagy lekötetlen forrást helyeznek ki hosszabb időre - egy bankrohamnál többnyire feltörik a hosszabb betéteket is.

(Másrészt hogy pontosan milyen betéteket tekinthetünk még pénznek, azt is nehéz meghatározni - minél kevésbé likvid, annál kevésbé számít annak, annál kevésbé vesz részt a forgalomban és így hat az inflációra, de pl. egy egy évre lekötött betét és az egy évre párnába rakott pénz inflációs szempontból ugyanolyan hatással bír. Egy bankválság esetén a kisegítésre fordított pénz mindenesetre akkor okozhatna inflációt, ha a feltört betétekből hirtelen mindenki fogyasztani akarna.)

Karcolt lendület 2008.10.10. 11:53:10

OK, elképzelhető, hogy így van, nem ismerem a pontos szabályt, csak a Portfólio szóhasználatát néztem.

VIII. Nagyapó 2008.10.10. 13:53:22

Shenpen

Még annyit, hogy - bár én makrós vagyok, - amennyire értek a dologhoz, a források és a hitelek lejáratának igazán korrekt összehangolása gyakorlatilag lehetetlen: jóval nagyobb az igény a hosszabb távú hitelekre, mint ahányan hajlandóak több évre előre lekötni a pénzüket. Ha hosszú távon akarnak hitelezni, marad a valószínűségszámítás, meg a változó kamatozású hitelek - másképp nem lehet nagyon.

hulyeinformatikus 2008.10.10. 20:41:08

"llentétben a rugalmas, higanyszerűen mozgó, önjavítóan magát korrigáló piaccal"

Fenntarthatóság szintjére még nem sikerült feljavítania magát.

" Apokaliptikus képekben festik le a globális tőkerendszer haláltusáját. Mi viszont óvatosságra intünk."

Ha a kormányzatok nem dobnák oda a mentőövüket, akkor ez a hangnem is kissé rezignálttá válna.

Vidéki 2008.10.11. 11:41:16

Bertold Brecht (cinikusan?) régen ezt írta: „Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?”
Amit olvashat az ember a válság kialakulásának okairól, az azt a gyanút ébreszti, hogy sok „tőzsdecápa „ átlépett a „fehérgalléros” bűnözés területére. Ezt a tevékenységüket megkönnyítette a könyvvizsgálók és hitelminősítők részrehajló tevékenysége, pedig az ő szerepük a tárgyilagos ellenőrzés lett volna.
Miután az állam bedobta a mentőövet, lesz-e felelősségre vonás?
Ha azokat, akiknek feladata az ellenőrzés lenne, el lehet altatni, van-e garanciája annak, hogy a sajnálatos események nem ismétlődnek meg?

karosultak · http://www.help.try.hu 2008.12.13. 09:30:30

Ajánlom figyelmetekbe, hogy indul az online szervezett érdekvédelem a bankok ügyfelei számára:
www.help.try.hu

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása