Realpolitik 4: Nyolc napon belül gyógyuló szabad vélemény

bazalttufa I 2008.07.09. 09:49

Három napja egyre erősebben bizsereg a homloklebenyem. Történt ugye egy homofelvonulás, ami tetszik, nem tetszik, része a magyar jogrend adta lehetőségeknek. Az is része, hogy a Fradi másodosztályú szenvedésébe belefáradt szurkoló, a galambetetést megunt nyugdíjassal együtt ez ellen hangosan tiltakozik, transzparenst gyárt. Nyár van, uborkaszezon, a következő októberi könnygázfesztiválig kell egy kis lazítás.

No de a képek, videók és a balhé környékét bejáró töménytelen hivatásos, és amatőr tudósító tanúsága szerint, történt ott egyéb is. Repült tojás, lecsókonzerv, sőt kockára vágott bazalttufa is. Feltételezem továbbá, hogy a rendőrség nem kizárólag rájuk és a balhévadászok trófeáira hagyatkozik, mondjuk legalább egy tucat transzvesztitának öltözött nemzetbiztonsági kamerázta az eseményeket. Ezt abból merészelem következtetni, hogy a közvetlenül a tüntetés előtt  kikapcsolt kurucinfón és rokonértelmű társain heteken át folyt a technikai eligazítás, a tojáspreparálás különféle módjait tárgyalták részletekbe menően, láthatóan nagy élvezettel. Mondhatnám azt is, szélsőjobboldalra szakosodott NBH-snak lenni, manapság határozottan kényelmes, akár távmunkában is végezhető elfoglaltság. Napi néhány óra olvasgatás, kopipészt gyakori alkalmazása, pár soros összefoglalók, kommentstatisztika /ma: 24 hozzászóló tojást, 5 babkonzervet, 2 ciángázt ígért/, de bela007, vilmosherceg és a marikanéni nicknevű hozzászólók hőzöngése az eddigiek alapján nem jelent komoly veszélyt az állambiztonságra.

   És milyen igaz.

Az állam biztonságára harmincezer rendőr, párezer titokszolga és végső esetben 25 ezer hivatásos katona ügyel, bár ez utóbbit nem kéne forszírozni, még a végén az afganisztánban állomásozó csapatokat kell hazarendelni hogy megfékezzük bela007-et, vilmosherceget és marinénit, aztán lehet hogy nosztalgiázna egyet a NATO parancsnok a hidegháború szépségén. Szóval most épp a bazalttufánál tartunk, és nekem már az sem teljesen világos, hogy nem tudja a több ezer fővel felvonuló rendőrség kiemelni azt a néhány tucat igazi faszt abból a párszáz fős tömegből, de nem vagyok telhetetlen. Akit azonnal nem sikerült, ahhoz videó, fotó stb. alapján szépen felcsöngetnek, beviszik, rabosítják. A bíróság sem a szokásos tempót diktálja, működik a jogállami rögtönítélőbíróság.

        Na de hogyan?

A tojásdobálás mint legális véleménynyilvánítási forma? Hogyhogyhogy? Van nyolc napon belül gyógyuló szabad vélemény? Egy enyhén túlméretezett U-vasból készült csúzliból kilőtt tojással tetszették-e már pofán lőni? Meg egyáltalán, mitől legális a tojás, vagy akkor mi nem az? Dobhatom mindazt amit az anyaföld adott, vagy esetleg még a húsz dekás aranyfácán paradicsomkonzerv is csak egy bazdmeget ér? A globus kelkáposzta már ügyészi megrovás? Tízévesen a pelotából 100 méterre küldött zölddióval, igaz, merő véletlenül, dögre dobtam egy macskát, de gyanítom, ha történetesen a szomszéd fejét találom el, agyrázkódásnál olcsóbban ő sem ússza meg. Akkor ezt most lehet?

Jogilag ezek szerint igen. És ennek Miniszterelnökünk szerint egyetlen lehetséges gyógyszere a politikai, társadalmi gittegylet. Ott fogunk állni mindnyájan a Hősök terén kart karba fonva, szembenézve az idiótákkal, akik a szabadságuktól lebénulva és a társadalmi támogattság teljes hiányát látva szomorúan visszatuszkolják a kockaköveket, hazamennek, és csinálnak egy 12 tojásos rántottát. 

Ha nem gond, én inkább csak messziről filmezném a jelenetet.

Kép: NÉGYmadár


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr66559475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 09:57:17

Az a rántotta érdekes lesz majd. A szokásosnál is büdösebb, erősen vörös.

winston01 2008.07.09. 10:38:11

A bazalttufához: attól nemigen fájna senkinek a feje, lévén laza szerkezetű, (viszonylag) puha kőzet. Ellenben hamar kikopna, ha azt raknák az utcára. A cikkíró bazaltra vagy andezitre gondol.

nyg 2008.07.09. 11:03:24

Bizony, a tojásdobálás, mint véleménynyilvánítási forma évszázadok óta létezik. Most csak azzal tértek el a hagyományoktól, hogy épeket (nem zápot), és savval (?) töltötteket is használtak. Ez maga a kontinuitás és diszkontinuitás egysége!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 11:48:07

"Jogilag ezek szerint igen. És ennek Miniszterelnökünk szerint egyetlen lehetséges gyógyszere a politikai, társadalmi gittegylet."

Mit lehet tenni, ha OV azt mondja, hogy itten akkor lesz rend, ha betartják a törvényeket, a bíróság pedig azt mondja, hogy szabad buzikat dobálni?

Szal, ha a törvény be van tartva jól, akit a rendőrség elkap néminemű tojásos randalírozásért, azt a bíróság majdnem meg is dicséri, utcakővel való rendőrdobálásért meg kiszab pártízezer forint büntit, akkor mi marad?

Ezt most nem a gyurcsányi nemcsinálunksemmit védelmében mondom, hanem tényleg érdekel a véleményetek.
Hogy szerintetek mi lenne a megoldása ennek a helyzetnek.

MEDVE1978 2008.07.09. 11:58:23

Zsömle, milyen helyzet megoldása? Az, hogy a buzikat dobálják?
A fő gondok egyike az, hogy a politikusok rátelepszenek az eseményekre. Horn Gábor, Lévai Anikó stb. Manapság őket erősen utálják. Nem nehéz kitalálni, hogy mi történik, ha ők felvonulnak egy másik olyan dologgal együtt, amit utálnak. Az egész kumulálódik. Ez történt hétvégén is.
A buzikról az a véleményem, hogy törvényi szinten kell rendezni a dolgokat. Tehát élhessenek kvázi és állami házasságban, mégha azt regisztrált élettársi kapcsolatnak is nevezzük vagy felőlem akár almának vagy körtének is. Ne lehessen őket diszkriminálni őket a munkahelyükön.
Ez már mind-mind meglesz lassan. Azt hiszem nem akarnak és nem is akarhatnak nagyon többet.

A buziparádét rendőrségileg kell megoldani. Egyszerűen körbe kell zárni és nem engedélyezni mellette másik tüntetést. Ha a tömeg dobál, ki kell szorítani.

nyelv-ész 2008.07.09. 12:15:27

Az a bajotok, hogy nem látjátok a tojásban rejlő lehetőséget:

nyelvesz.blog.hu/2008/07/08/velemenyem_tojasban_mondom_el

_W_ 2008.07.09. 12:23:20

Érdemes lesz ezentúl minden egyes bírósági tárgyalásra (is) tojásokkal, apropó a keménytojás is élelmiszer, félkilós krumplikkal, tökkel és karfiolokkal érkezni, aztán ha nem tetszik az ítélet, vagy egyszerűen nem tetszik, hogy elhalasztották a pert, akkor sz@rrá kell dobálni a bírót, elvégre a véleményét elmondhatja bárki.

Bár arra még azért emlékszem, hogy alig 3-4 hónapja kötelékbe verődve sikított a bírói kar, amikor leköptek egy bírót és önmagukból kikelve rohanták körbe a sajtót, hogy védjék meg a bírók méltóságát és tekintélyét...

Pedig egy tüdőből felszívott turhás köpet mégcsak nem is üt...

nemtudom 2008.07.09. 12:25:46

ez egy érdekes helyzet, ki is akartam elemezni én is, de nem volt időm sajnos

így csak röviden itt, kommentként:

AKKOR EZENTÚL A FŐNÖKÜNKET IS MEGDOBÁLHATJUK TOJÁSSAL, HA VALAMI NEM TETSZIK?

is 2008.07.09. 12:26:37

egyelőre baszkföldön az ETA és Olaszországban a maffia ellen se sikerült jobbat kitalálni. ha az ETA robbant, másnap félmillió ember van az utcán. ha megölnek egy bírót, Palermo megy az utcára.

és a történelem arra tanít, hogy más nincs, csak a társadalmi szintű összefogás, de erről saját posztot fogok kanyarítani.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 12:27:41

MEDVE1978

Nem a buzidobálás a Probléma.
Az csak egy tünet.
Az, hogy a politikusaink "rátelepszenek" dolgokra, rendezvényekre, az teljesen rendben van.
Ahogy a fidesz vezérkara elmegy tusványkodni, vagy kosutterezni, úgy a szadesz elmegy buzulni.
Attól politikusok, hogy ilyen-olyan eseményeken megjelennek.

Az, hogy kumulatív az utálat, az egy rossz érv, mert ez már majdnem felmentés -gyakorlatilag azt jelenti, hogy érthető és elfogadható, hogy az történt ami-.

Az, hogy ne lehessen egy felvonulás, tüntetés közelében ellentétes irányú megmozdulást rendezni, az szerintem nonszensz.

A vélemények elmondhatóságának nem szabad időben, térben korlátot állítani, legalábbis a fizikai korláton túl (tehát, ha be van jelentve egy tüntetés a tér jobb alsó sarkába, akkor oda ne lehessen bejelenteni ellentüntetést, mert ott már van egy, ezt értem a fizikai korlát alatt), mert ha ez így lenne, gyakorlatilag meg lehet akadályozni _bármilyen_ céldátumos felvonulást, tüntetést, bármit, ha gyorsabban jelented be az igényed a területre, mint az ellen.

Visszatérve a buzikra.
Inkább nem róluk beszélnék, a buziparádé és az ottani események csak rávilágítanak arra, hogy valami nagy gond van, és, hogy ezt a gondot most nem a kormány csinálta.
Ez most nem pártpolitikai elkúrós böszmeség, hanem valami olyan dolog, amit tényleg együtt kellene a nagyjainknak megoldani, mert a gyülekezési törvény szerintem a demokráciánk egyik fundamentuma, és az vérzik ezer sebből.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 12:28:25

Igen, ezek szerint _bárkit_, a bírókat is megdobálhatjuk tojással. Nem is kell hozzá nem tetsző ítélet, elég, ha maga a bíró nem tetszik, mert csak.
Az ítélethez csak gratulálni tudok.
Elképesztő országban élünk, sajnos... :(

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.07.09. 12:30:06

Kimondták már múltkor is, most megerősítették, hogy véleménynyilvánítás!
Nekem az a véleményem, hogy ezzel az állásponttal másokat súlyosan megalázó bűnözőket támogatnak.
A bíróság jogértelmezése alapján véleményemet tojással fejezhetem ki a bíró fején!
Hajrá!

phaidros 2008.07.09. 12:33:10

Ne menjünk el vakon amellett, hogy vissza is lehet dobni... kérdés, hogy mi van, ha ő dob,én meg ütök? Én vagyok a garázda, mert ő csak véleményt nyilvánított?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.09. 12:38:32

Érdekelne, hogy a dobálás meddig számít véleménynyilvánításnak. Tehát mondjuk paradicsomot még lehet, de gondolom követ már nem. No, de mi van mondjuk a krumplival? Esetleg, ha valaki megengedheti magának, akkor a dinnyével? Rohadt szilva vajon még belefér?

efhábé 2008.07.09. 12:39:01

Nem, a bíróságon természetesen nem szabad dobálni, nehogy már azt higyjétek, hogy egy bíró és egy meleg ugyanolyan jogalany...

index.hu/velemeny/olvir/td080709/

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 12:40:48

efhábé 2008.07.09. 12:39:01

Ez itten kérem csak az érdekérvényesítési képességek különbségének manifesztuma...

W Joe 2008.07.09. 12:42:39

Ha megdobnak tojással, dobj vissza kenyérrel?

kanbatu 2008.07.09. 12:43:13

Mi ebből a tanulság?
Tojásflesmob.
200 embernek leállni a Blahán, fél perc alatt eldobálni fejenként 20 tojást, és odébbállni. Négyezer tojás már meglátszik a célponton, pláne, ha megismétlődik még néhányszor, és a termelők is jól járnak.

efhábé 2008.07.09. 12:43:29

A baromfi terméktanács lobbitevékenységére gyanakszom én is :)

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 12:46:49

kanbatu,

de miért a Blahán? Miért nem valamelyik bíróság előtt?

Azhát 2008.07.09. 12:48:13

Mondják a külföldön élők, hogy ott kint, ha valami ilyen felvonulás van, akkor gyakran a politikusok is csatlakoznak hozzá.
Itt is azt kellene. Ott kellett volna vonulnia gyurcsánynak is orbánnak, sőt, akár sólyomnak is. Nem kell végig menniük, és nem kell éppen a műbrokisok között, de ott kellett volna lenniük.
Legalább lenne egy dolog, amiben a politikusok egyetértenek, és együtt vannak: hogy szabadon fel lehet vonulni.

kanbatu 2008.07.09. 12:48:21

Csak, mert az jutott éppen az eszembe.
Bárhol.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.07.09. 12:50:10

most hallottam az infórádión a Fővárosi bíróság büntető kollégiumának vezetőjét (remélem ez a titulusa), hogy szerintük ez törvénysértő, de a bíró azért engedte el a dobálókat, mert arra hivatkoztak, "hogy az újságokban azt olvasták, hogy lehet tojást dobálni"
jól értem, azt olvasom az újságban, hogy szabad embert ölni, akkor ezzel az erővel mehetek is vissza gyilkolni???

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 12:51:16

Én azt a napot szeretném megérni, amikor Gyurcsány és Orbán, vagy bármely következő A és B népvezér egy ilyen társadalmi jelentőségű kérdésben EGYÜTT, egyszerre szólalnak fel, ugyanazt mondva. Hogy pl. a véleményszabadság erőszakos korlátozása ellentmond a demokráciának, amiben MINDKETTEN hiszünk. Akkor derülne ki, hogy ki a vandál és ki a falkatag.
Sokan hazamennének, akik csak népvezéreiket követve mennek buzit verni, kormányt buktatni stb. A maradék az igazi csőcselék.

bjela szila 2008.07.09. 12:51:17

ott lett elcseszve , hogy a zsdsz-es tojásdobálókat fajtájukbeli bíró felmentette . ezután senki sem ítálhtő el , jogos , nincs náci , vagy zsidó tojás ....
az 1000 g-os globus konzerv mint élelmiszer , fejre célozva a magyar jogaffinitást példázza , hiszen az is élelniszer . várom a helikopterről dobált zsák liszteket ebben a sorban !
hergelni kell az embereket , különben nem ugathat a fajtiszta zs média náciveszélyről , ha sikerült kit érdekel a munkanélküliség , gdp , hitelállomány meg ilyen kutyaszarok ?
ha ez is kevés még nyomnak a cigóknak pénzt , többletjogot , kulminálódjon a balhé ..
kisember adózz , vásárolj , vegyél föl hitelt , ne udass és kicsit hagyunk élni - kell a tökömnek ez az alternatíva !
a skizofrén országra jellező : mszp- nagytőke nyalás szoc köntösben , fidesz- 1980-as mszmp program jobbos köntösben , szdsz- devianciák totalizálása liberális köntösben , mdf, kdnp - nincs is , fantomok . kell ,hogy jöjjön egy megtisztulás , mert ez kukázás a létben .

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 12:52:22

Azhát 2008.07.09. 12:48:13

megelőztél :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 12:53:17

bjela szila 2008.07.09. 12:51:17

kérem, kapcsolja ki. Ez nem az a blog.

MEDVE1978 2008.07.09. 12:54:01

Zsömle, innentől meg mindig ugyanoda jutunk el, hogy nincs kétharmados konszenzus, anélkül meg nyista a véleménynyilvánítás.

A tojásdobálást, illetve egyes politikusok például tortával történő megdobálását pedig sajnos hagyományosan űzik egyes országokban, így betiltani igen érdekes lenne.
Van egy másik megoldás is, a rendőrség normális fellépése, viszont azzal kapcsolatosan meg az kellene, hogy amikor egy-egy rendőr véletlenül jogtalanul üt, ne legyen az éppen nem kormányon lévő politikai spektrum felháborodva. Ugyanis ez szükségszerű.

Sir Nyű 2008.07.09. 12:59:21

Egyszerű a dolog: homofób a bíró. Ennyire agyrém ítéletet máshogy nem lehet hozni, csak úgy, ha a dobálókkal mélységesen egyetért. Nagyon csodálkozom a bírói kamarán, hogy szó nélkül hagyták.

bjela szila 2008.07.09. 13:01:56

peetmaster- mit kapcsoljak ki ?

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.07.09. 13:03:50

Nu, ezen mosolyogtam egy hosszat - köszi! ;)

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 13:05:28

Medve1978,

Nem a tojásdobálást kell betiltani. Jól néznénk már ki, hogy ha otthon elejtek egyet, az asszony feljelent érte. :)

Egyébként azért, mert egyes országokban szabad dobálózni, nem tudom, miért lenne olyan érdekes, ha nálunk nem lehetne? (Ha vendégségbe megyek valahová, nem találom olyan érdekesnek, hogy le kell vennem a cipőmet, dacára annak, hogy nálunk bejöhet a vendég cipőben is.)

A többivel egyetértek.

Attilajukkaja 2008.07.09. 13:06:03

"Ha megdobnak tojással, dobj vissza kenyérrel?"

Ha-ha! Ez qrva jo! Es akkor meg a keresztenyek sem szolhatnak meg
Apropo, a tojas allaga szamit? Nyers vagy fott?

cooper (törölt) 2008.07.09. 13:07:17

www.fovarosi.birosag.hu/fovaroshoz.htm

bátorkodtam idelinkelni a cirkusz címét, ha valaki egy feszültséglevezető véleménynyilvánító tojásdobálás legjobb helyszínét keresné (kicsit drága, azért olyan 20000-30000 is elkérnek, bár ha sokan vannak, biztos lesz árengedmény)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 13:08:38

MEDVE1978

Nekem úgy tűnik, hogy ez egy legitimációs probléma.
Ha odaállnak Gyurcsány mellé, akkor azzal elismerik az ő miniszterelnökségét.
Ezért inkább nem állnak oda, még akkor sem, ha ennek következménye van.
Ez pedig tarthatatlan.
Le kell szállni arról a lóról, ami csak abba az irányba tud menni, amerre nincs Gyurcsány, és át kellene ülni egy olyanra, amelyik előrefelé visz.
Ha máshogy nem megy, akkor ezt ki kell kényszeríteni, belülről jövő kritikákkal, mielőtt eszkalálódna a társadalmi válság.

Azhát 2008.07.09. 13:08:58

Bármilyen tojás mehet? Strucctojás? Kővé vált dínótojás?
Fabergé-tojás?? :)

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 13:09:55

Attilajukkaja,

a jelenlegi bírói gyakorlat szerint csak a 3 perces (lágy) tojás ér. Alul-, vagy túlfőzött tojás esetén egyszer kimaradsz a dobásból. :)

Attilajukkaja 2008.07.09. 13:13:50

Nelson
En is a 3 perceset szeretem!
Jar a pont neked es Azhatnak is a Faberge tojasert :o)))

nyg 2008.07.09. 13:15:32

Nem új dolog ez. A ripacsokat a színházakban és a politkai színtereken (pl. kortesbeszédek alkalmával) is megdobálták záptojással és/vagy rohadt paradicsommal. Mármost az a kérdés, hogy a felvonulók ripacsnak tekinthetők, vagy sem? Biztos, hogy az önkifejezésnek ez a legmegfelelőbb formája?

Naneee 2008.07.09. 13:16:46

Már látom magam előtt a jövőt. A zöldségespulton kirakott árunál (pl. paradicsom) a kiírás: Spanyol, magyar, VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÓ. :-)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.07.09. 13:17:50

Elképzeltem, hogy a gyülekezési törvényt aszerint módosítják, hogy egy mellékletében taxatíve fel lesznek sorolva a "vélemény-nyilvánítás szabadságának élelmiszeripari manifesztálódásai", mely szerint:
a) tojás (maximum "M" méretű tyúktól származó), ezen belül:
aa) nyers tojás (3 napnál nem régebbi, ügyelve az állategészségügyi szabályokra)
ab) főtt tojás (szigorúan csak 3 percig főtt, az 5 perces tojgli már vétség)
b) 3 évesnél fiatalabb, és 100 kg megengedett összsúlynál kisebb strucc
c) Nílusi krokodil (krokodillus Níliszusz) kikelési fázis előtt minimum 30 napon túli tojása
Vicc, ami itt megy...

kanbatu 2008.07.09. 13:18:28

kolbászoszsömle
Ha a bírósági ítélkezés legitimációs probléma, az annyit tesz, hogy Magyarország Alsó-Csecsenföldhöz tartozik. Minden más esetben pedig a bírósági döntéseknél úgynevezett törvényeket vesznek figyelembe, de ez lehet, hogy már magas. Persze lehet, hogy nem csak neked, hanem a bírónak is.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 13:22:13

kanbatu

Nem a bíróságra értettem a legitimitási cuccot, hanem arra, hogy OV-nek azt sikerült mondani, hogy nincs szükség a kartázásra, csak arra, hogy betartsák a törvényeket, MIKÖZBEN a törvények betartása MELLETT dobálóztak a huligányok.

A bíróság _biztosan_nem sértett törvényt akkor, amikor azt az ítéletet hozta, amit hozott, és mivel független hatalmi ág, pont leszarja, hogy ki van kormányon.

kanbatu 2008.07.09. 13:29:06

kolbászoszsömle
Igazat mondasz, és Orbán is igazat mondott. Az pici kis szépséghibája van, hogy szarik ő is a törvényekre, csak most éppen így tudott ellentmondani Gyurcsánynak, aki ezzel meg a felülről szervezendő népmozgalmával magas labdát adott neki.

De nekik csak annyi közük van a tojásokhoz, hogy lehet, hogy nekik is van.

nemtudom 2008.07.09. 13:29:27

Bemegyek a mammutba, megpróbálok venni valami ruhát, de az eladó nem segít. Odamegyek, megkérem segítsen, ő csak flegmán néz. Régebben itt kifordultam volna az üzletből, most megfordulok a csipogónál, előveszem az aktatáskából a tojásokat, rányomok kettőt a kiscsajra és úgy megyek ki. Nem ezt nevezik anarchiának?

Látom magam előtt, ahogy az Európa Parlamentben repkednek a népek tojásai! Ahogy a bunkó vevőt az élelmiszerboltban pacallal dobálja a hentes! Ahogy odaállunk a buszsofőrhöz, és őt is megdobáljuk!

A BKV ellenőröket is! Ha visszaütnek feljelentés! Megdobálom magamat is, mert nem tudok leszokni a cigiről:) Megdobálom a telet, a gázszolgáltatót, a postást, ha hozza a számlát, az egykori tanáraim közül az ellenszenvesebbeket! Kiállok az Oktogonra, és mindenkit megdobálok, aki nem akar lesz*pni!

nemtudom 2008.07.09. 13:30:24

bocs, az orális szexre való felhívás szexuális zaklatásnak minősül, az Oktogonra nem megyek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 13:33:31

"egyelőre baszkföldön az ETA és Olaszországban a maffia ellen se sikerült jobbat kitalálni. ha az ETA robbant, másnap félmillió ember van az utcán. ha megölnek egy bírót, Palermo megy az utcára.

és a történelem arra tanít, hogy más nincs, csak a társadalmi szintű összefogás, de erről saját posztot fogok kanyarítani."
Ez igaz és müködik is, de ez felülről nem megy. Különösen nem Gyurcsány felől. "Ha odaállnak Gyurcsány mellé, akkor azzal elismerik az ő miniszterelnökségét." Ennyit meg nem ér a demokrácia (ironízáltam)

"Nem a bíróságra értettem a legitimitási cuccot, hanem arra, hogy OV-nek azt sikerült mondani, hogy nincs szükség a kartázásra, csak arra, hogy betartsák a törvényeket, MIKÖZBEN a törvények betartása MELLETT dobálóztak a huligányok."
Mondjuk kordonokat se nagyon kellene bontogatni, ha már be kéne tartani a törvényeket.

Azt hiszem ideje beszállnom a baromfitartó bizniszbe, remek kilátások :)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.07.09. 13:34:01

nemtudom: ezúton szeretnélek tájékoztatni, hogy Bivalybasznádmelléken hatalmas tyúktelepem van, csak Neked, csak ma, csak itt: 10 Ft/tojás áron tudok szállítani :-)
(Igény szerint főzve, záp, stb)

Pötyy 2008.07.09. 13:36:19

Kövezzetek (tojásozzatok) meg, de szerintem nem hibázott a bíróság. Miben különbözik a tojásdobálás egy jól irányzott, öblös, nagyhangú káromkodásnál? Egyik sem okoz fizikai vagy anyagi kárt. Miért kéne akkor tiltani?
Tény, hogy szerintem, aki tojást dobál, káromkodik, etc. egy alávaló paraszt. De parasztnak lenni mindenkinek szíve joga. Eddig sem jutott eszembe, hogy tojást dobáljak, biztos vagyok benne, hogy ezután sem fog. Inkább megeszem.

Brunoka 2008.07.09. 13:36:32

ez a tojaslobbi muve..:DD
oktoberre megfizethetetlen lesz - a kockako ugyszinten..:)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 13:37:19

kolbászoszsömle 2008.07.09. 13:08:38
köszönöm, én is pont ezeket a szavakat kerestem.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.07.09. 13:40:19

Pötty: "Egyik sem okoz fizikai vagy anyagi kárt. "
Hát ezzel azért lehetne vitatkozni. Össze tudja úgy cseszni a ruhát egy záptojás, hogy kellemes tisztitós-számlát okoz, de ha valakit szemköztb*sznak egy tojással, annak is marad nyoma.
Felvetésedre reagálva: jó, vedd úgy, hogy fejbebasztalak 2 nettojással :-)))

nemtudom 2008.07.09. 13:43:36

Seduxen, köszönöm:) Jó lesz a friss, hagyományos, előkezelés nélkül.

Pötty. Ha az egyik kedvenc öltönyömet valaki csak úgy összedobálja tojással, abból igenis van anyagi károm. De ha a rossz minőségű kínai pólómmal teszik ezt, abból is, hisz szó elszáll, tojásfolt marad (hazáig minimum).

Az erkölcsi kár hatalmas is lehet. Kiszúr életem nője a villamoson, szemezünk, aztán meglátja a fenekemen a tojásmaradványokat, fintorog egyet, s távozik.

És ha b*szottnagy erővel a szemembe dobja valamelyik állat? Vagy a fülembe és a nyálkától begyullad? Jó, persze, ez kicsiot sarkított, de mégiscsak fizikaiságnak minősül. Elvárom, hogy az is elmarasztalható legyen, aki odajön mellém, és rosszindulatból belémlök egyet. Ne taperoljon, kész.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 13:44:23

Tudjátok, miért megy a vita mind a mai napig GyF legitimációs problémájáról, ahelyett, hogy egyszerűen mindenki elítálné a hazugságért, és lemondana?
Azért, mert a ő helyében mindenki hazudott volna. Pl. én valószínű, de szerintem ti is, mindannyian. Igazmondással nem lehet választást nyerni, ez a nép hibája. Meg egyesek szerint a Kádár-rendszeré, mely nem volt elég rossz ahhoz, hogy őszintén utáljuk.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 13:44:40

Pötyy,

nem kövezek, csak nem értek egyet.
Az egyik ember szabadsága a másik emberig tart és nem tovább. Véleményem szerint kiabálni, füttyögni sem túl kultúrált magatartás, de belefér. A dobálás (és szerintem a köpködés is) már a másik ember intim szférájába való belemászás, nem konkrétan, hanem tojás/köpet által. Ez már nem fér bele.
A bíróságnak sem fér bele, ha ellene követik el. Ha mások ellen, az mehet, az véleménynyilvánítás. Abszurd.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.07.09. 13:45:22

nemtudom: "Ne taperoljon, kész."
bocs, de a felvonulás apropóján, nekem ennek a kijelentésnek különös "pikantériája" van :-)))
Bocs, magaslabda volt...

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2008.07.09. 13:47:03

Ti tényleg ezen a témán toporogtok, mikor Galambos Dorina türkiz fejdíszben jelent meg a szekszésnyújorkos celebpartííííín????

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 13:47:10

"Miben különbözik a tojásdobálás egy jól irányzott, öblös, nagyhangú káromkodásnál? Egyik sem okoz fizikai vagy anyagi kárt. Miért kéne akkor tiltani?"
Próbáld kimosni 40°C-on és megtudod :)
Amúgy, ha másért nem, de szemetelésért tutira elkapnám a dobálókat :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 13:49:41

Lord_Valdez

A tojás veszélyes hulladék...
Azt dobálni a szemetelés minősített esete is lehetne. :D

Netuddki. 2008.07.09. 13:50:49

Úgy látszik egyeseket gyerekkorukban nem tanították meg, hogy nem játszunk az étellel.

nemtudom 2008.07.09. 13:53:33

Seduxen, jó, beindította az agyamat:

Tojásdobálás helyett legyen taperolás, a félelmeinket úgy győzzük le, ha szembenézünk velük (esetleg megfogjuk őket:P), biztos igaz ez a homfóbokra is:)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.07.09. 13:55:19

nemtudom: ha még csak "szembe" :-))) de mi van, ha "hátulról" közelít a öööö, izéé... "probléma" !?

Azhát 2008.07.09. 13:55:57

Ilyenkor jó kóbor kutyának lenni az Andrássy úton :)

A tojásban sok tápanyag van, a héjában meg kalcium.

Persze sietni kell, mert a galambok felcsipegetik az egészet...

Apropó: a galambok etetése tudtommal tilos!

Attilajukkaja 2008.07.09. 13:56:27

"Kiállok az Oktogonra, és mindenkit megdobálok, aki nem akar lesz*pni!"
"...jó, vedd úgy, hogy fejbebasztalak 2 nettojással"

En olyan jol szorakozok ezen az oldalon!!!!

Attilajukkaja 2008.07.09. 13:58:18

Na es mi van a szalmonellas tojasokkal? Az akkor egy biologia haborus toltenynek szamit?

nemtudom 2008.07.09. 14:00:12

Sedux, ha hátulról közelítek, és ráverem, akkor nem zaklatok, hanem véleményt nyilvánítok: "teccő g*ci, de megb*nálak"

nyg 2008.07.09. 14:00:23

Nelson Mandula
A ripacsokat ki lehetett fütyülni, meg lehetett dobálni a francia színházakban is. A magyar ripacsokat pedig nem lehet az Andrássy úton?

nemtudom 2008.07.09. 14:03:27

Atti, a szalmonellás azt a véleményt fejezi ki: "Te mocskos dög, ideje, hogy méregteleníts! Nesze, itt egy kis fosató"

Tehát ebben az esetben az őszinte véleménynyilvánításon felül vitathatatlan segítő szándékról is beszélhetünk...

nemtudom 2008.07.09. 14:06:05

a durva állatvédők hiányoznak a buliból:

"Ne dobáld a tojásokat! Mit szólnál, ha magzatokkal tennék ugyanezt?"

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 14:06:46

nyg,

augusztus 20-án a körmenetet lehet-e tojással dobálni?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 14:07:45

nyg

Szerinted a színházban a ripacsok a gyülekezési- és véleménynyilvánítási szabadságukkal élnek?

gurur 2008.07.09. 14:11:04

Attilajukkaja! Miért akarod a keresztényeket megdobálni?

ludwig 2008.07.09. 14:11:27

"teccő g*ci, de megb*nálak"

Azt kell mondani, hogy "megdobnálak" mert egyébként off !

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2008.07.09. 14:15:21

Aszmonta a Ferenc, hogy a tojásba állitólag nagyon sok fontos tápanyag van, és ojan egésséges, hogy még felest is csinálnak belölle, amit asztán a nők szoktak meginni, mint a kevert ízüt.

efhábé 2008.07.09. 14:16:15

nyg, eredetileg a bíróság azzal indokolt, hogy a közszereplők esetében véleménynyilvánításnak számít a tojásdobálás. Ezt interpretálta az a néhány csökkentértelmű úgy, hogy bármikor és bárkit lehet dobálni. A magyar ripacsok az Andrássy úton nem közszereplők.
Az érdekes ebben az, hogy a bíróság (lásd fentebb) elfogadta az érvelést és ezzel gyakorlatilag törvényt módosított, ami csúnya baleset.
Ha én felteszem egy weboldalra, hogy más kertjében a gyümölcsöt a fáról leszedni szabad, akkor utána hivatkozhatok arra, hogy ezt olvastam az ojságban?

nyg 2008.07.09. 14:17:47

Nelson Mandula

Ha a körmenetben tangában riszálnának, akkor igen. A hangsúly a ripacskodáson van, ami ellen ősidők óta tojás- és paradicsomdobálással is tiltakoztak. A művelt országokban is! Bizony.

Kolbászos. Emlékeztetnélek, hogy a ripacs politikusokat is megdobálták, ha nem tetszett a közönségnek az, amit (és ahogyan) mondott.

Attilajukkaja 2008.07.09. 14:17:55

Gurur
Eddig meg nem gondolkodtam azon, miert akarnek en barkit is megdobalni, de Nelson M. adott egy jo oteletet: szivesen megdobalnam az aug. 20.-i kormenetet, mert egy halott ember kezfejevel jarkalnak korbe-korbe, ami szerintem gusztustalan!

Pötyy 2008.07.09. 14:22:23

A félreértések elkerülése végett én nem értek egyet a tojásobálással. Csak keresem azt a határt, amit a törvénynek meg kéne húznia, hogy mi a véleménynyilvánítás, és mi a "túlzott" véleménynyilvánítás.
Ha a szívemre hallgatok, azt mondanám, hogy büntessük a tahóságot. Az eszem viszont azt súgja, ha már olyan büszkék vagyunk a fene nagy liberális demokráciánkra, akkor játsszunk annak a szabályai szerint.

Kicsit off:

Közelről a másikra szellenteni ér?

efhábé 2008.07.09. 14:23:39

nyg, a cserkészruhában, papi ornátusban és egyéb ruhaneműkben utcán vonulás, az ripacskodás szempontjából mennyire tér el a tangában riszálástól?
Én elfogadom, hogy ő pap, az sem zavar, ha diszkrét fehér gallérral ezt jelzi az utcán (bár nem tudom, minek tolja a képembe, nem érdekel sem a hite, sem a hivatása), de az, hogy teljes ornátusban vonuljon az utcán, az engem provokál és meggyőződésemben sért, hiszen a vallás magánügy, nehogy már közterületre vigyük. Mivel sért, ezért jogom van tojászáporral megzavarni a felvonulását, nem?

phaidros 2008.07.09. 14:23:58

Attilajukka,
s miért nem dobálod meg?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 14:27:03

nyg

Tangában riszálni, vagy szoknyában kigyulladt ritiküllel flangálni, miközben egy halott ember aszott karját viszegetik, nekem egykutya.

Egyébként szerintem csak ripacskodásból mondja azt a pap, hogy Jézus feltámadt, és felment a mennybe, meg, hogy lesz feltámadás, meg ítéletnap, meg efféle dolgokat, és igazából nem is hiszi el, ahogy a közönsége sem, csak úgy csinál, mintha igaz lenne, egyszóval ripacskodik.

Az, hogy ki a ripacs, azt ki dönti el?
Te? Én?

scsaba1 2008.07.09. 14:30:56

"A buziparádét rendőrségileg kell megoldani. Egyszerűen körbe kell zárni és nem engedélyezni mellette másik tüntetést. Ha a tömeg dobál, ki kell szorítani."

Kb. ez a lényeg. Már vagy 3x én is leírtam más postoknál.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 14:32:37

nyg,

egyéni ízlés kérdése, hogy kinek, mi számít ripacskodásnak.
X-nek a tangában vonaglás az Andrássyn, Y-nak pedig egy halott ember végtagjával való menet.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 14:33:11

peetmaster · nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 13:44:23
Ezt hígítsd fel, nem vagyunk hozzászokva az ilyen tömény igazsághoz. Ez szinte sűrítmény.

"Ne dobáld a tojásokat! Mit szólnál, ha magzatokkal tennék ugyanezt?"
Ezek a tojások nincsenek megtermékenyítve, úgyhogy petesejtekkel kellene dobálni. Jól összemenstruálni az Andrássy utat, na az az analógia, brr :)

efhábé
Én toleráns vagyok a papokkal szemben is :)

Dr Kangörény 2008.07.09. 14:37:28

Most már kezdem érteni a rendőrséget, miért nem lépett fel határozottan a tojásdobálók ellen. Ők már sejthették, hogy a bíróság végül őket meszelné el, mert jogtalanul korlátozzák a dobálókat a jogaikban. Elbaszott egy ország ez.

nemtudom 2008.07.09. 14:37:45

1: "Tangában riszálni, vagy szoknyában kigyulladt ritiküllel flangálni, miközben egy halott ember aszott karját viszegetik, nekem egykutya." WOW!

2: "Jól összemenstruálni az Andrássy utat, na az az analógia" WOW2! - vérbe fulladt a szombati melegfelvonulás. De akkor már ondóval is ér, nem?

XSun (törölt) 2008.07.09. 14:37:54

Szerintem a bíró nem gondolta át ezt az egészet.
Ezek után mivel az étellel való dobálózás vélemény nyilvánítás, mindenki szabadon tehet bármit.
Várom majd amikor a szent jobb körmenetet dobálják az ateisták, zsidók és muzulmánok, mivel hogy őket spec. sérti hogy itt vonulgatnak és mindenféle vallásos dalokat énekelnek ami az ő vallásukat vagy meggyőződésüket sérti.
Szerintem lenne itt egyből nemzethalál meg követelnék hogy azonnal lőjék őket a dunába ... :D:D

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 14:38:25

scsaba1 2008.07.09. 14:30:56

Én is elmondom, hogy miért nem jó ötlet az, ha korlátozva van az ellentüntetés helyszíne:

Az, hogy ne lehessen egy felvonulás, tüntetés közelében ellentétes irányú megmozdulást rendezni, az szerintem nonszensz.

A vélemények elmondhatóságának nem szabad időben, térben korlátot állítani, legalábbis a fizikai korláton túl (tehát, ha be van jelentve egy tüntetés a tér jobb alsó sarkába, akkor oda ne lehessen bejelenteni ellentüntetést, mert ott már van egy, ezt értem a fizikai korlát alatt), mert ha ez így lenne, gyakorlatilag meg lehet akadályozni _bármilyen_ céldátumos felvonulást, tüntetést, bármit, ha gyorsabban jelented be az igényed a területre, mint az ellen.

Szal a megoldásod nem megoldás.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 14:38:37

scsaba1,

kb nem ez a lényeg. A dobálóknak meg kellene kapni jogos büntetésüket, ami a bíróságon múlik. Ott viszont most gyakorlatilag fejresimit kaptak és talán még egy-egy savanyúcukrot is.

A határozott, célirányos rendőri fellépésre persze ettől még szükség van.

nyg 2008.07.09. 14:43:01

efhábé, kolbászoszsömle

A puding próbája az evés. Próbáljátok meg a körmeneten, kíváncsian várom a történéseket. Amúgy az emberek túlnyomó többsége elutasítja az önkifejezésnek ezt a formáját (még a pártatlannak nem mondható Szonda szerint is), miként az erőszakot is. A vita nem is ezen van közöttünk, hanem, hogy véleménynyilvánításnak tekinthető-e a tojásdobálás, vagy sem? Én történelmi utalásokkal továbbra is úgy gondolom, hogy igen.

phaidros 2008.07.09. 14:45:31

Egyébként nagy sansszal a körmenetben haladók is elítélik a dobálást. Azt is, amelyik nem rájuk irányul. Persze nem tudom bizonyítani.

Attilajukkaja 2008.07.09. 14:46:35

Phaidros
Asszem sajnalnam eldobalni a tojasokat. Olyan kozegben nottem fel, ahol az etel erteknek szamit, nem velemenynyilvanito eszkoznek. Mi a paradicsomot, kenyeret, tojast megesszuk, nem a masik pofajaba vagjuk. Ilyen maradiak vagyunk!!!
Lord Valdeznek bezzeg beindult a fantaziaja.

efhábé 2008.07.09. 14:46:59

Lord_Valdez 2008.07.09. 14:33:11

Én is, ezért nem is szoktam tojással dobálózni, kivéve, amikor tojásdobálóst játszunk, de ott az a lényeg, hogy minél később törjön össze a tojás :)

gurur 2008.07.09. 14:48:33

:-))))))))))))))

Szerintem sem kell senkit megdobálni.

XSun (törölt) 2008.07.09. 14:49:35

Amúgy a dobálózó csürhét nem is értem, komolyan.
Az én szemem is csípi a buzi felvonulás, de nem ez a megoldás, ilyet csak a csökött agyúak csinálnak.
Az már sokkal jobban tetszett volna ha egy olyan sorfalat állnak a tiltakozók hogy háttal állnak a felvonulóknak.
Az egy NORMÁLIS és summás vélemény lett volna, ami azt fejezné ki hogy tudjuk hogy vagytok de nem vagyunk kiváncsi rátok mert MAGÁNÜGY hogy otthon ki kivel szexel és ezt nem kéne az utcára vinni.

Ezek a csökött idióták olyanok mint az arabok akik minden negatív sztereotípiát egyből igazolnak.
Az ütődöttek egyből igazolták a meleg büszkeség létjogosultságát, történetesen azt hogy itt elnyomják a buzikat. Amíg nem volt ez a balhé én magam is azon a véleményen voltam hogy tök felesleges uncsi. minek itt vonulgatni senki nem cseszteti a buzikat, stb.
Erre meg jönnek a papucsállatka agyú vizigótok és bebizonyítják hogy DE.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 14:51:24

"Én történelmi utalásokkal továbbra is úgy gondolom, hogy igen."
A történelmi utalások szerint a lenyakazás is legitim módja a válásnak (VI. Henrik) :)

efhábé 2008.07.09. 14:52:12

nyg, eszembe sem jut kipróbálni és teljesen egyértelmű, hogy kb. 127 év szigorítottat kapnék érte ugyanattól a bírótól, aki most felmentette a dobálókat.
Megjegyzem, a párbaj is a véleménynyilvánítás egyik formája, ráadásul történelmi hagyományai is vannak. Oszt mégse szabad ma már. Ez van, attól, hogy régen lehetett tojást dobálni, meg kalodába lehetett zárni a főtéren a bűnöst, ma már nem lehet, mert elvileg ugye fejlődünk vagy mifene. A fizikai kontaktus a véleménynyilvánítás során megengedhetetlen szerintem (és ide sorolom bárminek a dobálását, ütését, rúgását, köpését is). A véleményemet kell kinyilvánítani ugyanis, az meg ugyebár orális műfaj, nem pedig a másik véleménynyilvánítását ellehetetleníteni (és ez választ ad arra is, hogy vajon kiabálni, zajongani lehet-e, nem lehet, mert ellehetetlenítem a másikat, ha nem értek vele egyet, elmondom, de utána, nem helyette).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 14:53:00

nyg 2008.07.09. 14:43:01

Nem abban van a vita, hogy véleménynyilvánítás-e a tojásdobálás.
Ugyanúgy, ahogy a pofozkodás is lehet az, ugyanúgy a tojásdobálás is lehet az.
A probléma azzal van, hogy a véleménynyilvánítási szabadságod terjedhet-e addig, hogy megakadályozd más véleményének kinyilvánítását.
Szerinted igen, szerintem nem.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 14:53:37

nyg,

ilyen szempontból a gyilkosság is véleménynyilvánítás. Nem tetszett, oszt lelőttem. Ezzel csak kinyilvánítottam a véleményemet, nem?

Különben attól tartok nem érted a lényeget: itt -most már- nem csak arról van szó, hogy megdobálták a melegeket, hanem arról, hogy a bíróság áldását adta rá azzal, hogy ezt véleménynyilvánításként értékelte.
Magyarul: holnap megdobálhatom anyukádat/feleségedet is tojással -a bíróság szerint!-, hiszen csak kinyilvánítom a véleményemet. Mert nekem gusztustalan, hogy olyan szoknyába jár, amilyenbe. Fogod?

Attilajukkaja 2008.07.09. 14:55:49

Lord Valdez
Hanyadik Henrik???

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 14:57:37

Én csak a magzatos analógiát pontosítottam :)

XSun
igen, de az egy civilizált forma lett volna. Ezeket a félmajokat hónapokig kellene trenírozni hozzá.

Attilajukkaja 2008.07.09. 14:59:33

XSun
Engem nem zavar a meleg parade, de nagyon tetszik a hattal allas, mint kulturalt tiltakozas. Persze csak akkor hatasos, ha tomegesen tortenik, mert a kutya nem veszi eszre, ha a tomegben csak en forditok hatat. A tojasdobalas viszont partizanakciokent is mukodik!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 15:00:08

"Hanyadik Henrik???"
Nyócadik, csak elszámoltam ezt a sok henriket :)

IronLowrider 2008.07.09. 15:00:18

A bazalttufa tudtommal vulkáni hamuból alakul ki, igen könnyű, a sok lyukkal kissé sajt érzetét kelti. Nem biztos, hogy érdekelne, ha hozzám vágnának egyet.

QUOTE
"Egy enyhén túlméretezett U-vasból készült csúzliból kilőtt tojással tetszették-e már pofán lőni?"
UNQUOTE
Természetesen meg kell különböztetni azt a két esetet, mikor
a.) Valaki .38-as tölténnyel dobál meg
b.) Valaki 38-as Smith & Wessonból kilőtt tölténnyel "dobál" meg

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:00:59

Lordom!
Gondoltam, hogy a matekkal van gond :o))

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:04:40

Koszonjuk IronLowrider!
Winston delelott (2008.07.09. 10:38:11-i bejegyzes) mar felvilagositott minket a bazalttufa eredeterol es allagarol.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 15:08:03

Ja igen. Tisztában vagyok azzal, hogy bazalttufa nem játszott, az pusztán "önironikus" visszakacsitás féle volt.
(lásd: a nevem).

A tojás kalcium tartalma és ezzel együtt a héj keménysége változhat.

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:08:32

IronLowrider megint egy erdekes problematikat vet fel: milyen formaban engedelyezett a tojasok eljuttatasa a kiszemelt aldozatra? Az mar vilagos, hogy a 3 perces lagytojas az idealis erre a celra, de agyubol is ki lehet loni? Mi a megengedett maximalis sebessege a tojasnak, mondjuk varoson belul?

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 15:10:26

Attilajukkaja

Igen. Ezt a problémát a cikk is felvetette: lásd csúzli, pelota.

Lord_Cica (törölt) 2008.07.09. 15:11:16

Jajj végre lehet bírókat dobálni tojással! Mikor megyünk?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 15:13:46

"Gondoltam, hogy a matekkal van gond :o))"
Egyértelmű, ha nem lettek volna annyian, ez nem történt volna meg :)

cloadbuster
Szerintem simán, itt akár vizipisztolyt is foghatsz a min. elnökre.

"Jajj végre lehet bírókat dobálni tojással! Mikor megyünk?"
Nem szeretem a focit :)

gurur 2008.07.09. 15:14:41

Jó ez az aszott kezes megjegyzés, de még mindig nem értem, hogy miért a kereszténység. Egyik vallást sem ismerem behatóan, de a homoszexualitást nem sok vallás támogathatja. Egy rabbi például a földrendéssel hozta összefüggésbe a homoszexualitást, hogy elriassza a híveket. Rosszul vagytok a kereszténységtől, papoktól, meg az iszlámot is emlegetik néhányan, jó messzire kell, hogy meneküljetek, ha jól akarjátok magatokat érezni. Európában talán 1 olyan állam van, amelyik nem keresztény, vagy legalábbis kulturájának, értékrendjének alapja ne a kerszténység volna, és az iszlám úgy terjed a világon mint régen a pestis. Most akkor mi lesz??? :-)

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 15:15:06

cloadbuster

"miért van az, hogy folyton azon jár az eszem, hogyan tudom megrongálni egy-két Molotov-koktéllal a Sándor-Palota bejáratát, portásfülkéjét?"

Segítek: azért mert beteg vagy.

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:15:34

Tomcat kifejlesztett valami osi szittya tojasdobalo szerkezetet, vagy nem?

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:17:13

Gurur
Azert dobalnank szivesen a keresztenyeket, mert erre tanit a Biblia. Tudod, arra a kenyerdobalos reszre gondolok!

scsaba1 2008.07.09. 15:17:34

"kb nem ez a lényeg. A dobálóknak meg kellene kapni jogos büntetésüket, ami a bíróságon múlik. Ott viszont most gyakorlatilag fejresimit kaptak és talán még egy-egy savanyúcukrot is.

A határozott, célirányos rendőri fellépésre persze ettől még szükség van."

Ha nincs (engedélyezett) ellentüntetés, a melegfelvonulás _mellé_ (és ez itt a lényeg), akkor dobálódzás sincs, utcakő sincs (ki az a hülye, aki a tomcat-féléknek gyülekezési engedélyt ad egy macskaköves térre, a buzik tőszomszédságába), felgyújtott rendőrautó sincs.

Ellenben lett volna rinyálás a kurucinfón és a társain,. hogy rendőrállam, ÁVÓ stb., de ez meg kit érdekel... (Mert a kurcinfó is egyáltalán kit érdekel...)

De ez így, ahogy történt valakiknek nagyon jó volt. Nem a buziknak, nem is a rendőröknek, de még a dobálódzós, felheccel kis hülyegyerekeknek sem. Valakinek. ;)

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:18:54

Cloadbuster nem beteg, csak tul sok hiradot nez es trendi akar lenni.

Reaktor 2008.07.09. 15:21:03

Itt is tul lett egyszerusitve a keplet.

Ha valakit megdobsz tojassal, rohadt paradicsommal, akkor az velemenynyilvanitas.

Ha valakit leagyuzol tojassal, preparalod a tojast, az mar imho kicsit tobb, mint velemenynyilvanitas.

Egyebkent meg allitsanak minden homo felvonulo melle inkalos esernyosoket, mint anno Demszky melle :) Ha jol olvastam a tudositasokat, amennyi rendor kint volt, nem lett volna letszamproblema :)

Egyebkent figyelemre melto, hogy a rendorok allitolag Nagy-Magyarorszag poloban igazoltattak, nem tangaban alcaztak magukat :)

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:22:24

Scsaba1
Na ne! Szoval az egesz felvonulast es ellentunteteseket valaki osszehangoltan fentrol iranyitotta, hogy aztan megalakithassa a Chartat? Ki ilyen ugyes, elorelato nagy stratega Magyarorszagon?

efhábé 2008.07.09. 15:23:30

gurur, azért a kereszténység, mert Mo.-n ugyebár az az elterjedt. Kevés a zsidó és még kevesebb a muszlim. Menekülni meg meneküljön előle, akit üldözni akarnak. Egyszerűen csak analógiaként emlegetik itt a kereszténységet, nem azért, mert zavarna bárkit is, hanem azért, mert a felvonulása analóg a melegek felvonulásával. Alapvetően magánügyet tár a nyilvánosság elé.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 15:23:30

Lord_Valdez 2008.07.09. 14:33:11
:)))))))))))))))))))))))))))))

Leszögezném, hogy a tojás (stb.) szerintem is élelmiszer, és én is úgy nőttem fel, hogy a kajával nem játszunk. Szentségtörés, ha értitek, mire gondolok :).

Valdez, azért érzek enyhe cinizmust a fentebbi hozzám címzett soraidban. Vállalva a kockázatot, hogy hülyének nézel, leírom még egyszer, másképp is:
Az őszödi beszéddel háromféle probléma lehetséges: 1. Gyurcsány hazudott. (Tehát hazug, mint a többi kommunista, takarodjon.) 2. Gyurcsányról kiderült, hogy hazudott. (Tehát még arra is alkalmatlan, hogy titokban tartsa, amit akar, tehát másra is alkalmatlan, takarodjon.) 3. Gyurcsány bevallotta, hogy hazudott. (Annyira arrogáns bunkó, hogy azt hiszi, hogy még ezt is megengedheti magának, hogy nyilvánosan arcon köpjön mindenki, a k*a.a*t., takarodjon.)
Sajnos a helyzet tovább bonyolódik, annak függvényében, hogy ki miért választja az egyes lehetőségeket. Ősi antikommunistáknak az első a szimpatikus. Pragmatikusoknak talán a második. Önérzeteseknek a harmadik. A machiavellisták azonban arra gondolnak, hogy ha nem hazudott volna, sosem választják meg. Sajnos ez mindenkire igaz, attól tartok, hogy az ellenkező oldali vezetőre is. Inkább azt kellene vizsgálni szerintem, hogy mire használta a hatalmat, amit az egyetlen lehetséges módszerrel szerzett meg.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 15:24:03

Pfú, micsoda ötlet.
Ennél már csak az lenne jobb, ha a melegek is tökig Nagy-Magyarországban, Árpád-sávban és turulmadárban vonulnának, aztán találd ki, hogy ki dobál kit :)

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:26:51

Lord Valdez
Tetszik az otlet: jol kiszurnanak a Majom Gardaval!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 15:27:28

Lord_Valdez 2008.07.09. 15:24:03

Én hülyére röhögném magam azon a képen, amin két buzeráns turultollakkal a seggében nagymagyarországos pólóban smárol az árpádsávos hátté előtt...

Asszem az lenne az igazi pógárpukkasztás. Pont oda érne, ahova kell érnie.

lol

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:33:53

Zsomle
Az biztos! Sokkal tobben tapsolnanak nekik, mint most :o))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 15:35:03

peetmaster
Volt benne ironía, de nem irányodba. Ugyanis teljesen igazad van, de sokaknak kellemetlen lenne belegondolni.

gurur 2008.07.09. 15:38:33

Értem én. Csak nem kell senkit idekeverni. A vallásosokat se! Ha valaki agresszív, az agresszív. PONT. Senkit nem kell bántani, aki nem bánt másokat, ennyi!
Még analógiának/-ként is rossz bárkit cseszegetni, gúnyolni. Egyébként tényleg magánügy a vallás. Is!

scsaba1 2008.07.09. 15:38:58

Attilajukkaja:

Kb. 80-as IQ felett ez mindenkinek megy. Nem kell ehhez nagy stratégának lenni.

Nem Magyarországon élsz, vagy nem követted az eseményeket?

Már a tavalyi melegfelvonulás sem volt problémamentes. Az ideji melegfelvonulás megzavarására/megtámadására pedig kifejezetten készültek azok, akik csak ebben tudják kiélni magukat.

Először nem engedélyezi a rendőrség a felvonulást (nyilván mert észleték a veszélyt), majd utánna mégis. (Csak nem leszóltak a pártközpontból? Tiszta '80-as évek.. Vagy meggondolták magukat?)
Ezzel párhuzamosan Tomcat is engedélyt kapott a Felvonulási térre.

a.)Határozatlanság, alkalmatlanság,

b.) szándékosság felsőbb utasításra.

Virág elvtárs óta tudjuk, hogy olyan nincs, hogy valami nem politika. Így az ember nekiáll megvizsgálni, hogy ki az aki nyert az ügyön, és ki(k) az(ok), akik veszítettek.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 15:39:51

kolbászoszsömle 2008.07.09. 15:27:28
:DDDDD

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:41:08

Gurur
Nem kell megsertodni. Nem akarjuk mi bantani a vallasosokat. Ezt ugy hivjak, hogy ironia. Tudod, amelynek a megertesehez humorerzek kell!

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 15:44:52

gurgur,

Erről van szó. Csak sajnos a magyar bíróság nem így látja,
szerintük lehet tojással dobálni, ha valami/valaki nem tetszik.

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:45:30

Scsaba1
OK. Elfogadom, hogy naiv vagyok, mert nem sejtek minden mogott valami nagy osszeeskuvest. Az ellentabor nyilvan keszult a balhera, ezt nem is titkoltak. De vegul is kinek lett ebbol olyan baromi nagy haszna? Gyurcsany szervezte be Budahazyt, hogy legyen mar egy kis balhe, amibol o majd politikai toket kovacsolhat?????

woodo1 2008.07.09. 15:51:03

Három napja megy a szájtépés arról hogy 30 mázsa buzit megdobált 60 mázsa 40 iq szintű barom!! Most aztán mindenki elérte a célját,a büszke buzik is meg a tojással szaporodó turulmadárimádók is!!Köszönjük Emese!!!

vélemény m 2008.07.09. 15:52:38

Helló mindenkinek!

Eltértünk a bíró szakmaiságától!
Nálunk mindent lehet!
Kicsit lop valaki, nagy büntetés!
Nagyot lop valaki, (egy, két milliárd) nehéz gyerekkora volt, kis büntetés!
Szerencse, hogy nincs halálbüntetés, mert a bíró úr hordhatna kazalban virágot Kaiser-ék sírjára! Most buktatták felfelé, lehet újabb baromságokat csinálni!
Lehet kordont bontani, lehet hat év után hídfoglalókat ajnározni, lehet gárdával tárgyalótermet foglalni, lehet tojásdobálót csókolgatni. Mindent lehet, Oszt jónapot!!!

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:52:44

Mi az, hogy kimult a kuruc.info? Hat mi tortent? Azt hittem, csak nyari szabadsagra ment. Most tiszta ideg lettem!

scsaba1 2008.07.09. 15:52:48

Nekem az is furcsa, hogy egy időben Budaházy volt a "főellenség". A rendőrség körözte, a családját az NBH nagy valószínűséggel megfigyelte, ő bujkált, levágatta a haját stb... Végül el is fogták. Majd nagy hirtelen szabadon mászkál újra, feltűnik az ilyen-olyan balhékon, Tomcat hozzá küldi azokat, akik buzit akarnak verni, ennek ellenére nem kapcsolják le...

pokesz70 2008.07.09. 15:53:30

Feleségem fotóriporter. Nemrég a kecskeméti börtönben fotózott egy női rabot, a történet a következő:

A nő apjához jött két rendőr valami ügyet tisztázandó. Az öreg részeg volt, mint a tufa, nemigen akart a rendőrökkel tárgyalni, mire az egyik elkezdte ráncigálni. A nő ekkor egy kisebb lökés kiséretében a rendőr és az apja közé állt, hogy ne ráncigálják már az ő apját. Feljelentették hatóság elleni erőszak és az intézkedés akadályoztatása miatt. A nő 4 gyerekét volt kénytelen hátrahagyni, amikor a bíró 1,5 év letöltendőre ítélte az amúgy 5 hónapos terhes nőt, aki ezek után a börtönben szülte meg gyerekét. Igaz, hogy az egész történet egy szabolcsi faluban történt és a nő roma.

Ennyit a jogegyenlőségről ma Magyarországon.

Árpádsávba öltözve rendőrautót felgyújtani: 30e forint. Terhesen rendőr és apa közé állni: 1,5 év.
Magyarországon élni: felbecsülhetetlen.

Lord_Cica (törölt) 2008.07.09. 15:55:07

Lord_Valdez 2008.07.09. 15:13:46

másfajta bírókra gondoltam :)

De lehetne turisztikai célokra felhasználni, pl ilyen szlogennel: "Az ország, ahol bárkit megdobálhatsz"
A parlamenti turistacsoportokat el lehetne látni tojásokkal, hisz a politikusok közszereplők, őket pláne lehet dobálni!
Aztán végül, mikor már az ország darabokban hever, a katasztrófaturizmusból is lehetne kaszálni. :)

phaidros 2008.07.09. 15:56:28

Pokesz70,
s ez a történet kicsit ellentmond a radikálisok körében terjedő nézetnek, miszerint a romákkal kivételeznek. S ahogy a rendőröket ismerem, ők is ellentmondanak a radikális sztorinak.

Attilajukkaja 2008.07.09. 15:56:51

Woodo
A magyarok tolerancia szintje is meger egy miset, de hogy mar birosagi engedellyel lehet masokat fizikailag zaklatni, az tobbek fantaziajat megmozgatta.
Amugy, valoban koszonjuk Emese!

gurur 2008.07.09. 15:57:48

Nem sértődtem meg, csak kötekedni akartam! :-))

Kheller 2008.07.09. 15:58:00

Hehe, nagyon jó, ahogy majd összecsinálja magát a sok hülye blogger, miután kiderült, hogy tényleg lehet tojással dobálni :)))

pokesz70 2008.07.09. 15:58:57

phaidros:

Ugye nem várod, hogy a radikálisok bármilyen fantazmagóriáját akár csak egy mikroszekundum erejéig is komolyan vegyem? Szerinted ma Magyarországon pozitív diszkrimináció illeti a romákat bármilyen formában is?

phaidros 2008.07.09. 16:00:33

Pokesz70,
illetni senkit sem illet semmiféle diszkrimináció, se pozitív, se negatív. Mindenkinek ugyanazok a jogok - és itt egy hangsúly - ugyanazok a kötelességek járnak.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 16:00:53

Kheller,

nem látom, hogy itt bárki összecsinálta volna magát. A szag valószínűleg alólad jön.

pokesz70 2008.07.09. 16:01:40

Kheller:

Majd akkor vigyorogj, ha valaki a Te arcodba vág egy tojást (semmi vegyianyag befecskendezésest, csak egy sima falusi tojást). Mert a bíróság most pont ezt legitimálja: bárki, bárhol, bármikor bárkinek a fejéhez vághat bármit. Döbbenet, hogy van ember, aki ennek örül.

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:02:04

En elhiszem Pokesz70 sztorijat. Nekem boven belefer a magyar valosagrol alkotott kepbe! Ott van a Csaszar Attila is (ugy igy hivjak?), aki reszegen gyorshajtott es megolt egy fiatal rendort. Mit kapott erte? Egy ejnye-bejnyet.

pokesz70 2008.07.09. 16:02:29

phaidros:

nyugtass meg, hogy csak viccelsz

phaidros 2008.07.09. 16:03:07

Héééé! Nem mondtam, hogy nem hiszem el. Azt mondtam, hogy a teljes radikális érvelés arra épül, hogy a cigányokat tenyéren hordozzák.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 16:04:30

pokesz70

Az igazi roma életút.

A sitten születik, rendőrverő anyától, majd kikerül, és az óvodában lopja a lekvároskenyeret, az iskolában leköpi a tanárokat, a hatodik végén 18 évesen a börtönben megszüli a következő generációt.

tipikus.

Rossz vicc volt, de nem tudtam kihagyni....

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:06:03

Bocs, a Csaszar ELODre gondoltam.

Kheller 2008.07.09. 16:06:43

"Majd akkor vigyorogj, ha valaki a Te arcodba vág egy tojást "

ha tollboával a seggemben hergelem a népet az andrássyn fényes nappal 200 hasonló idiótával egyetemben, akkor jöhet a pofámba a tojás.
Nekem valószinűleg lenne annyi eszem, hogy elgondolkodnék rajta miért kellett 100 milliós biztositás és ketrecek közé zárás...

Mike36 2008.07.09. 16:06:54

dobáljunk meg mindenkit!
azt hiszem veszek 1000 tyúkot, a tojás minősége, a sárgája szine úgysem számít és beállok tömegtermelésre

:))

Mike36 2008.07.09. 16:07:54

hm jobb ötlet, adalékanyagokkal megfestem a tojás sárgáját, pirosat a maszoposoknak, kéket a zszadeszesekre, narancssárgát a fideszre

woodo1 2008.07.09. 16:07:59

Akkorr most a bírókat is meg lehet dobálni a tárgyalás végén??

phaidros 2008.07.09. 16:09:20

Nehezen tudom elképzelni a törvény előtti méltányos elbánást, még egy rendőrrel sem beszéltem, aki nem utálta volna őket mint a szart.

Más kérdés, hogy mind tudott mondani egy tucat tapasztalatot, lévén, hogy nekik legtöbbször velük kellett foglalkozniuk, s ez viszont érthető, őket nem nagyon érdeklik a jogvédők nyilatkozatai, ha mindig velük találkoznak.

A kérdés az, hogy hogy lehet kijönni ebből a végtelen ciklusból. A pozitív diszkrimináció utálatot szül. Már gyerekkorban is.

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:11:46

"ha tollboával a seggemben hergelem a népet..."
Csak azt lehet hergelni, aki hagyja magat. Engem sokkal jobban idegesitenek a bakancsok, megsem magyek ki a Hosok terere dobalni oket. Megvetoen tavol tartom magamat toluk, mert tudom, hogy joguk van felvonulni!

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 16:12:08

Magyar embernek magyar tojást!
Éljenek a magyar tyúkok!
Magyar ember, magyar tyúkok magyar tojásaival magyar embereket dobál.
Éljen a jogállamiság!

phaidros 2008.07.09. 16:12:41

pokesz70,

nem viccelek. A pozitív diszkrimináció csak a bűntudat pátyolgatására elég, de nem veszi figyelembe a társadalom igényeit. Ha pl. egyetemre felveszik, mert 200 pont előnyt kapott, és orvos lesz belőle, akkor ő egy 200 pontelőnyös orvos lesz. Lehet akármilyen jó, tudom, hogy nem azért vették fel, mert jó volt, hanem mert pozitívan diszkriminált. Inkább költsenek az iskoláztatásukra, hogy megérdemelten kerüljön be.

A magam részéről a segélynek is legalább a gyerekek nevelésével kapcsolatos kikötéseit tartom járható útnak.

IronLowrider 2008.07.09. 16:13:57

Attilajukkaja: A bazalttufával kapcsolatban igazad van, talán nem csak 3 hozzászólást kéne legközelebb visszaolvasnom. De hát ismétlés a tudás nagyanyja, nem?

"de agyubol is ki lehet loni? Mi a megengedett maximalis sebessege a tojasnak, mondjuk varoson belul?"

Lakott területen 50 km/h, ha a sebességkorlátozást jelző tábla ettől nem tér el, azon kívül 90 km/h, de csak akkor, ha a tojás tömege nem haladja meg a 2,5 tonnát.
Na de viccen kívül, nem hiszem, hogy ez alapján kéne definiálni azt, hogy melyik tojás milyen célra legális.
Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy elképzeljük a tojásszőkítő maffia működését.
Véleményem szerint onnan kéne megközelíteni a problémát, hogy beszámítható embernek (a nem beszámíthatóság úgyis kizáró tényező) az ágyúzással mi célja van. Ezen eszközök rendeltetésükből eredően alkalmatlanok a vélemény kinyílvánításásra, és más vétséget is kimerítenek, tehát a céljuk nem lehet a véleménynyílvánítás. Innentől pedig nincs kérdés, ugye?

peetmaster:

Gyurcsányról
"Inkább azt kellene vizsgálni szerintem, hogy mire használta a hatalmat, amit az egyetlen lehetséges módszerrel szerzett meg."

Itt egy kis érvelésbeli problémát érzek. Ez ugyanis pontosan ugyanolyan végeredmény, mint abból, hogy egy dologra (hazudozás titokban tartása) alkalmatlan, azt kihozni, hogy minden más feladatra is az.
Értsd: Abból, hogy Gyurcsány (meg a rendszerváltás óta mindenki) hazudozással nyert, nem következik egyenesen az, hogy az az egyetlen és kizárólagos út a kondérhoz. Lehet, hogy csak egyszerűbb, mint a többi, kevesebb idő- ésvagy pénzbeli befektetést igényel.

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:14:35

Mike36
Es akkor milyen szinu tojassal dobalsz kiket? Gondolom, a fideszeseket pirossal a szocikat meg narancssargaval.

tabflor 2008.07.09. 16:17:34

Javítsatok ki, ha tévedek, de ha a tojásdobálók csak a véleményüket nyilvánították ki, élve alkotmányos jogukkal, akkor a rendőrség nyilvánvaló jogsértést követett el azzal, hogy megakadályozta őket ebben, sőt többüket még be is vitték.
Ezek után várom a rendőrséget elmarasztaló bírósági ítéleteket, hiszen "jogállamban" élünk, nem?

Kheller 2008.07.09. 16:18:37

"Csak azt lehet hergelni, aki hagyja magat"

és talán tiltja a törvény, hogy valaki hagyja magát hergelni?

"Megvetoen tavol tartom magamat toluk, mert tudom, hogy joguk van felvonulni! "

másoknak meg pofándobni van joguk tojással. Hol itt a gond? Szerintem teljesen rendben vagyunk, egyedül a rendőröknek kell összekapják magukat, hogy elkapják azt aki nem tojással, hanem utcakővel dobál, mert azt nem lehet...

pokesz70 2008.07.09. 16:20:29

Kheller:

Bocs, de a bíróság nem azt mondta ki, hogy buzikat (romákat, zsidókat, komcsikat) lehet tojással dobálni, hanem azt, hogy ez a vélemény kinyílvánítás legális eszköze. Vagyis, ha nekem az a véleményem, hogy Te megérettél a tojásra (és valóban), akkor már csak a helyszínt és az időpontot kell megtalálnunk, hogy kinyílváníthassam a véleményemet Rólad. Nem kell hozzá se pávatoll, se semmi.

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:21:06

IronLowrider
Tomcat tojaskilovo masinajanak (katapultjanak) hasznalatat is be akartak tiltani, de kiderult, hogy teljesen legalis eszkoz, mert senki testi eppseget nem fenyegeti. A celja senkit nem erdekelt! Mi van, ha en csak egy agyuval tudom igazan kinyilvanitani a velemenyemet?

Kheller 2008.07.09. 16:21:33

" de a bíróság nem azt mondta ki, hogy buzikat (romákat, zsidókat, komcsikat) lehet tojással dobálni, hanem azt, hogy ez a vélemény kinyílvánítás legális eszköze."

állitotta valaki ennek ellenkezőjét?

"akkor már csak a helyszínt és az időpontot kell megtalálnunk, hogy kinyílváníthassam a véleményemet Rólad."

állok elébe.

Reggie 2008.07.09. 16:22:15

Három napja egyre erősebben bizsereg a homloklebenyem. Történt ugye néhány tojásdobálás, ami tetszik, nem tetszik, része a magyar jogrend adta lehetőségeknek.

phaidros 2008.07.09. 16:22:27

Tudtommal az atombomba is legális, legalábbis nem tiltja a törvény explicite. Vagy igen?

(Gondok vannak ezekkel a törvényekkel sztem.)

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:24:08

Nekem most peldaul az a gondom, hogy engem barmikor , barhol valaki pofan dobhat tojassal/paradicsommal. Nekem ez baromira nem tetszik, akar toll van a seggemben, akar nincs.

pokesz70 2008.07.09. 16:24:53

Phaidros:

Bár én sem vagyok a pozitív diszkrimináció híve, azért az egy kicsit abszurd, hogy jólétben nevelkedett csemeték és aggódó szüleik vannak halálrarémülve, hogy a +8 pontos rendszer miatt majd a cigányok fogják kinyomni őket a felsőoktatásból. Én azt gondolom, hogy egy olyan fiatal, akinek szülei a 8 általánost épp hogy elvégezték, minek következtében tuti nyomorban kellet felnőnie, ha az én jómódban nevelkedett budai kölykömet 8 pontra megközelíti a felvételin, akkor hajrá! Megérdemli a normális élet lehetőségét.

pokesz70 2008.07.09. 16:26:59

Kheller:

Sikerült megint megértened a lényeget. Inkább gyakorlom tovább az egykézzel tapsolást, minthogy Veled próbáljak beszélgetni a jövőben.

phaidros 2008.07.09. 16:28:24

Pokesz70,

de ez nem működik.

Támogassák őket az elejétől abban, hogy esélye legyen a SAJÁT KÉPESSÉGEI ALAPJÁN jutni valamire. De a mostani nem arról szól, hanem arról, hogy saját képességei ellenére, csak mert szegény. Itt valahol gáz van, nem?

Ha meg akarnál szervezni egy működő társadalmat, mert lehetőséged lenne rá, akkor mit választanál?

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:29:20

Phaidros
Tenyleg. Van egy ilyen lista, hogy mikkel szabad dobalozni/loni/utni es mivel nem? Ugy tudom, nem okozhatsz testi serulest velemennyilvanitas kozben. De honnan tudjam, hogy a bazalttufa meg OK, de a gorogdinnye mar nem az?

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:33:00

Pokesz70
Szerintem dobaljuk meg Khellert, ha annytira akarja, jo moka lesz.
Vagy inkabb akasszuk fel. Konyorgoooom, akasszuk fel!

Kheller 2008.07.09. 16:33:04

"Inkább gyakorlom tovább az egykézzel tapsolást, minthogy Veled próbáljak beszélgetni a jövőben."

helyes. az valószinűleg jobban is fog menni az érvelés.

phaidros 2008.07.09. 16:34:48

A kreativitás sokat segít, hogy elkerüld a büntetést. Lehet pl. sosem látott új eszközöket készíteni, úgy látszik, csak explicit képesek meghatározni.

Ha jól emélkszem, 8 cm-nél nem nagyobb pengehosszúságú kést lehet hordani. De pillangót és rugósat abból sem.

Sétabotot hordhatok. Lehet benne kés a nyelében, ha nem több mint 8 cm-es. A sétabotra nincs semmi specifikáció, gondolom át lehet alakítani tojáskilövőre is.

Reggie 2008.07.09. 16:34:52

En arra vagyok kivancsi, hogy az iskolakba mikor lesz tilos tojast bevinni, mivel akkor elvileg a diak is megdobalhatja a tanart.

phaidros 2008.07.09. 16:37:07

Reggie,
csak ne feledd, hogy a tanár lesz a bírája, és a bírák... :D

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 16:39:34

Reggie,

te alapvető félreértésben vagy. Most épp arrafelé megyünk, hogy kötelező lesz a diákoknak tojást vinni az iskolába a tanárok megdobálása céljából.

Reggie 2008.07.09. 16:40:06

phaidros · konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 16:37:07

Hat ja, csak pl a rendszeresen buko diakok szarnak a fegyelmezesre, kurvaanyaznak a tanarra stb. A tanar hiaba csinal barmit, ha a gyerek szarik ra es mindennap megdobja a tanart, es nem valoszinu h igy aztan sokaig akarna tanitani.

IronLowrider 2008.07.09. 16:40:51

"Tudtommal az atombomba is legális, legalábbis nem tiltja a törvény explicite. Vagy igen?"
Tudtommal nemzetközi szerződések korlátozzák azt, hogy kik jogosultak atombombát tartani, innentől az ide vonatkozó:
... gyárt, megszerez, felhasznál, tart, vagy ilyen fegyvert annak tartására nem jogosult személynek átad, az ország területére behoz, onnan kivisz, azon átszállít, vagy azzal kereskedik, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Persze könnyen lehet, hogy tévedek.

Attilajukkaja:
"Van egy ilyen lista, hogy mikkel szabad dobalozni/loni/utni es mivel nem?"
Lőfegyverek tartását és kereskedelmét több törvényben szabályozták.
175/2003. (mód.: 25/2007.) rendelkezik a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről.

De egy teljes, ilyen jellegű lista tudtommal nem létezik, nagy hiánypótlás lenne, ha valaki összegyűjtené a megfelelő, ide vonatkozó törvényeket és rendeleteket. Sajnos ilyen munkához se időm, se kedvem nincsen (főleg utóbbi).

Reggie 2008.07.09. 16:41:32

Nelson Mandula 2008.07.09. 16:39:34

Na igen, a masodik amire kivancsi vagyok, hogyha betiltjak a tojasokat mennyi idovel fognak utana perelni, hogy nem hagyjak a diakoknak, egy jog szerint jaro, velemeny-nyilvanitasi format hasznalni.

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:41:33

Reggie
Angliaban mar megtortent: tilos tojast vinni a suliba. Max. ketto lehet nalad, az is a gatyadban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 16:43:43

IronLowrider 2008.07.09. 16:13:57

neked igazad van, csak senki nem talált még más utat Magyarországon. Néha rámtör a naivitás, hogy alapítsug meg a Ráció Pártját, de aztán le is állítom magam.

phaidros · konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 16:12:41

igazad van neked is, csak ez nagyon vékony jég a rasszizmus taván. Sőt, tovább vékonyítom: ha arra hivatkoznak, hogy a kultúrájuk nem teszi szükségessé a tanukást, az nem elfogadható indok. Ugyanazért nem, amiért a bevándorló muzulmánok indokai sem elfogadhatók a Mohamed-karikatúrák ellen. És ugyanúgy, ahogy Kheller álláspontja Kheller 2008.07.09. 16:18:37 -nél sem biztos, hogy tartható. Ha valakinek az a véleménye, hogy mások véleménye erőszakkal elnyomandó, akkor az egy megszüntetendő vélemény. És ez nem antidemokratikus, ugyanis az erőszakosak nem is a demokrácia koordinátarendszerében mozognak.

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:44:33

IronLowrider
Kar, hogy nincs kedved osszeallitani a listat, mert nagyon hasznos lenne. Igy most hulyen fogunk meghalni.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 16:46:47

Kéne nagyon a lista, mer nemtom, a tökömet dobhatom-e!

Reggie 2008.07.09. 16:47:42

Ugyanazért nem, amiért a bevándorló muzulmánok indokai sem elfogadhatók a Mohamed-karikatúrák ellen.

A mi jelenlegi kulturank es fejlettsegunk alapjan valoban nem elfogadhato, de ok ebbol a szempontbol ott tartanak mint mi parszaz eve az inkviziciok idejen.
Persze ettol meg szinten nem elfogadhato, de egy fokkal erthetobb.

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:48:44

Peetmaster
Olyan kultura nem letezik, amely ne tartana szuksegesnek a tanulast. Csak olyan emberek vannak, akik ezt hiszik. Ugy tudom, Magyarorszagon mindenkinek kotelezo az oktatasban valo reszvetel egy bizonyos szintig (8 elemi?).

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 16:48:59

phaidros · konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 16:28:24
Pokesz70,

de ez nem működik.

Támogassák őket az elejétől abban, hogy esélye legyen a SAJÁT KÉPESSÉGEI ALAPJÁN jutni valamire. De a mostani nem arról szól, hanem arról, hogy saját képességei ellenére, csak mert szegény. Itt valahol gáz van, nem?

Ha meg akarnál szervezni egy működő társadalmat, mert lehetőséged lenne rá, akkor mit választanál?

óh, álmodozás. Az megy nekem is. Ha szabadna, javasolnám is, hogy minden gyerek pontosan ugyanolyan oktatásban részesüljön. Ha a családi körülményei pl. 15%-kal elmaradnak az átlagtól, akkor (kötelező) kollégium, hogy felsőbb társadalmi rétegek tagjaival szocializálódjon.

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:50:16

Nelson M.
En a tokomet azert megtartanam. Hatha jol jon meg valamire :o))

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 16:52:56

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:48:44

de létezik, pl. a nők oktatása sok helyen szükségtelen (a férfiak szerint). Az országok GDP-je egyértelműen korrelál a nők oktatásának szintjével. Hogy pozitívan-e vagy negatívan, azt ki tudod találni.

Reggie 2008.07.09. 16:47:42
így van. Csak én örülök, hogy a kereszténység durva részét már megúsztam. Lehet, hogy egy Konzervatórium nevű blogon ezzel nem leszek népszerű, de azt tartom, hogy Európa azért (is) a világ legjobb része, mert a vallás teljesen visszaszorult a hétköznapokból. (Nézzük meg azokat a helyeket, ahol nem.)

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:53:51

Amerikaban is ment egy darabig a pozitiv diszkriminacio, megsem rokkantak bele abba, hogy valamivel tobb lett a feketeboru egyetemista. Igaz, talalkoztam olyanokkal is, akik belul sotetebbek voltak, mint kivul, de azok altalaban le is morzsolodtak az elso-masodik evben. A tobbieknek viszont egy nagy beugrasi/kiugrasi lehetoseg volt.

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:57:58

Peetmaster
Lehet egy tarsadalom ugy is normalis, hogy vallasosak az emberek. Csak ne legyen egy kotelezo vallas, mert az tenyleg ciki.
A nok elnyomasa is egy jo kerdes, de tovabbra is allitom, hogy minden kulturaban fontos a tanulas, csak van, ahol ez egy csoport privilegiuma.

pokesz70 2008.07.09. 17:00:14

Phaidros:

A nyomor öröklődik. Ha a szüleid tanulatlanok, szegények, nincs munkájuk, Te is az leszel és neked sem lesz. Most is kötelező lenne elvileg minden gyereknek a 8 általános, de tudjuk, hogy a valóság máshogy néz ki.

Szoktam én is idealista lenni (a teljesítmény, a képesség döntsön, stb.), de aztán valahogy mindig szembejön egy történet azokról, akik egyenlőbbek az egyenlőknél, a korrupcióról, az elfogultságról, stb. Ha a rendszer a fű alatt mindig a gazdagokat, befolyásosokat, korruptakat segíti, akkor bizony azt gondolom: a fű felett támogassa azokat, akik erre valóban rászorulnak.

Ha lehet a szegényekből (értsd: cigányok) bűnbakot képezni az évi 60 milliárd forintnyi támogatás miatt, akkor mit szóljunk az évi kb 2000 milliárd forint elcsalt adóval?

Reggie 2008.07.09. 17:04:14

peetmaster · nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 16:52:56

Osztom a velemenyed. Mar csak az kene h az egyhazak az allamtol is teljesen szigetelodjon el. (Pl. nem kell tamogatas, csak a hasznos funkciokert, pl oktatas, egeszsegugyi ellatas, ill ne kapjanak adokedvezmenyt).

pokesz70 2008.07.09. 17:05:27

Egyébként számomra most kezdődik az igazi félsz. Eddig azt gondoltam, handabandázhat a politika ahogy csak akar, lehet kettéosztott az ország bármilyen szinten, azért mégiscsak Európában vagyunk, ahol nagyon nagy baj nem lesz, nem lehet. Viszont amióta az igazságszolgáltatás (és az egészségügy, oktatás) sokszor politikai és erkölcsi alapon működik (ld. AB vs. népszavazás), azóta kezdem nagyon rosszul érezni magam és bizony néha félek, féltem a hozzám közelállókat.

creative 2008.07.09. 17:08:28

Tojást dobálni szabad amikor a véleményedet nyilvánítod ki közszereplőkkel szemben. Azt hiszem arról is volt döntés régebben, hogy a buzik amikor felvonulnak, közszereplők. Azaz lehet őket tojással dobálni.

Keményebb dolgokkal nem szabad dobálni őket. De a tojást megérdemlik.

phaidros 2008.07.09. 17:13:07

pokesz70,

asszem erősen kezdünk offtopic lenni, de ha gondolod, a profilomon küldhetsz emailt, és beszélgethetünk róla.

___________________________ (törölt) 2008.07.09. 17:16:29

pokesz70,

most te vagy nem érted, hogy mi a határhasznosság, vagy direkt akarsz demagóg lenni. Segítek: nem csak nyomorgó cigányok és budai milliárdosok vannak.

Mi van azzal a gyerekkel, aki egy picit él csak jobban az átlag cigánynál és csak egy picit okosabb? Ha őt szorítja ki valaki +8-cal, akkor azzal nem veszít az egész társadalom, hogy egy picit kevésbé okos emberből lesz orvos, a picit okosabból meg nem?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 17:26:21

Attilajukkaja 2008.07.09. 16:57:58
Peetmaster
Lehet egy tarsadalom ugy is normalis, hogy vallasosak az emberek. Csak ne legyen egy kotelezo vallas, mert az tenyleg ciki.

Ha egy vallás nem kötelező, akkor az nem vallás, hanem liberalizmus. A vallás univerzális törekszik lenni. (mintha a katolikus szó is valami ilyesmit jelentene). Ha te lehetsz zsidó, én katolikus, ő aeista és nem utáljuk egymást ezért, akkor az nem vallás (és főleg nem egyház), hanem filozófia. De akkor senki sem biztos az igazában teljesen, ezért is gondolkozik és ezért megértő a más véleményt hangoztatókkal. Magamról se hittem volna két éve, hogy egy deklaráltan konzervatív blogra járok bevallom, tanulni.

creative 2008.07.09. 17:08:28
az, hogy te utálod a buzikat, a magánvéleményed. Én utállak ezért, és megdobállak tojással. (Amíg tojással dobálsz közszereplőt, te is az vagy. Ne tégy másnak olyat, amit magadnak nem szeretnél.)

Pötyy 2008.07.09. 17:27:58

Shenpen:

Én tökéletesen megértem az aggályaid a +8 pont miatt, sőt magam is így gondolom. Pontosabban gondolnám, ha nem lenne ilyen szar a helyzet. Mivel azonban a jelnlegi tarthatatlan, ezért minden megoldást megfontolandónak tartok, ami segíthet ezen változtatni.
Igen, tény, hogy emiatt a következő 10 évben 100 olyan ember kiszorul a felsőoktatásból, akinek ott lett volna a helye (bah). De ha ezzel elérhetjük, hogy 10 év múlva eltörölhetjük ezt a szabályt, hiszen a szegények is hasonló esélyekkel indulhatnak támogatás nélkül is, akkor ezt az áldozatot muszáj meghozni.
Más kérdés, hogy elérhető-e ezzel, vagy milyen mellékhatásai lehetnek, de ti nem erről vitáztok.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.09. 17:31:30

Shenpen · neokon.blog.hu 2008.07.09. 17:16:29

ez igaz, de nem nyer a társadalom azzal, ha egy csomó cigány példaképet kap a maguk közül való személyében?
Egy-két ponttal gyengébb felvételi eredmény elfogadása egy egész rétegnek jelenthet reményt.

Labancz 2008.07.09. 17:38:38

Szerintem egy nagyszerű országban élünk! Nekem pont most van egy peres ügyem. A szeptemberben következő tárgyalásom majd kiteszek az asztalra egy 10db-os tojástartót, finoman célozva arra, hogy nem fogom véka alá rejteni a véleményemet, ha esetleg a bíró nem úgy döntetne, ahogy én azt szeretném.*

*Egyébiránt meggyőződésem, hogy
1. degenerálódik a magyar bírói kar,
2. nem libbolsi, hanem náci összesküvés áldozata az ország,
3. tényleg boldogok a lelki szegények.
Szerintem.

phaidros 2008.07.09. 17:42:46

shimoda,

inkább naivitás. :(

Attilajukkaja 2008.07.09. 18:03:32

Peetmaster
"Ha egy vallás nem kötelező, akkor az nem vallás, hanem liberalizmus."
Ez eleg meglepo lenne! Vannak olyan vallasok, amelyek kizarjak a tobbi vallast (kereszteny, zsido, muzulman) es vannak olyanok, amelyek nem (buddhizmus, hindu). Egy buddhistat nem lehet azzal felidegesiteni, hogy te Krisztusban hiszel.
De nem is ezt akartam mondani azzal, hogy ne legyen egy kotelezo vallas, hanem azt, hogy teljesen normalis tarsadalmak is leteznek (ha egyaltalan van ilyen!), amelyben nincs egy uralkodo vallas, hanem jol megfernek egymas mellett a kulonbozo vallasu emberek. Ilyen pl. az Egyesult Allamok. Nem szeretnek olyan orszagban elni, ahol megszabjak nekem, hogy miben hihetek, vagy uldoznenek azert, ha mas vallasu vagyok.

Pötyy 2008.07.09. 18:04:47

don shimoda:

Szerintem a maivitásnál károsabb, ha azt gondolja valaki, ő mindenről el tudja dönteni, hogy igaz/jó/stb. -e.
Az álszentségre pedig azóta sem találtam magyarázatot 8hogy miért mondta), pedig eltel nem kevés idő.

Attilajukkaja 2008.07.09. 18:06:38

Labancz
A biro az kozszereplo?

Labancz 2008.07.09. 18:22:55

Attilajukkaja,
Nem, de attól még lehet ostoba.

IronLowrider 2008.07.09. 18:34:46

Pötty:
"De ha ezzel elérhetjük, hogy 10 év múlva eltörölhetjük ezt a szabályt, hiszen a szegények is hasonló esélyekkel indulhatnak támogatás nélkül is, akkor ezt az áldozatot muszáj meghozni."
Ha ezzel elérjük. Csak erre semmi garancia nincs.
Sőt, arra következtetnék, hogy pont azzal a 100 emberrel alapozzuk meg azt a réteget, akik miatt az azt követő 10 évben is meg kell tartanunk ezt a szabályt, és így tovább... Végtelen ciklus.

De vethetünk egy pillantást az Államokra is. Ott (Attilajukkaja alapján) volt pozitív diszkrimináció. Melyik rétegre volt ez hatással? A középrétegből került be több néger az egyetemekre, vagy mondjuk L.A. külvárosaiból. Ez például kifejezetten érdekelne, mert ha az előbbi, akkor ez egy nagyon rossz ötlet a kérdés megoldására.

Attilajukkaja 2008.07.09. 18:36:22

Labancz
Ostoba lehet, de nem dobalhatod meg erte. Megdobalhatod, de annak bunti lesz a vege!

Pötyy 2008.07.09. 18:41:47

IronLowrider:

"Más kérdés, hogy elérhető-e ezzel, vagy milyen mellékhatásai lehetnek, de ti nem erről vitáztok."

Csak ennyi, de mivel lassan megyek, erről itt és most én sem fogok vitázni :)

Attilajukkaja 2008.07.09. 18:44:24

IronLowrider kerdesere nem tudom a valaszt, de az egyetemi neger felhozatal eleg vegyes volt az Allamokban. Mivel a pozitiv diszkriminacio egy allami politika volt, ezert csak az allami egyetemekre nezve volt kotelezo. Nyilvan olyan fekete es latin diakok eltek vele, akik amugy is szerettek volna tanulni. A gazdag feketek elotte es utana is a draga egyetemekre iratkoztak be, akarmilyen okosak vagy butak voltak. Akikkel en talalkoztam a programon belul, azok altalaban nem voltak tul jomoduak.
De vegul ott is beszuntettek hivatalosan a pozitiv diszkriminaciot, a jo statisztika erdekeben azonban tovabbra is divik nehany helyen.

efhábé 2008.07.09. 18:51:00

Mielőtt ezt a kérdést felteszed, meg kell vizsgálni, hogy mekkora volt a fekete középosztály a poz. diszk. előtt és után? Én egészen biztos vagyok benne, hogy nagyobb lett a fekete középosztály miatta, tehát elérte a célját a dolog. Nyilván a teljes problémát nem oldja meg, de nem is arra találták ki.

Attilajukkaja 2008.07.09. 19:08:13

Egyetertek Efhabevel!
Sokan felhaborodtak a "diszkriminacio" szo hallatara, mert Amerikaban ez ma mar egy szitokszo, de en is hiszem, hogy sokaknak segitett.
Mas. Amerikaban nagy kulturaja van a maganalapitvanyoknak. Uncle Sam (Sam bacsi=USA allam) is ad kissebbsegi osztondijakat, de nagyon sok ottani Gyozike is vagyona piciny reszet arra aldozza, hogy osztondijakat adomanyoz. Neha a diak azt sem tudja, kinek koszonheti a tanulmanyait, mert az adakozo anonim. O valasztja ki, hogy milyen szinu, nemu, beallitottsagu diakot tamogat, de azt vegig tamogatja. A negerek es az itteni ciganysag kozotti parhuzam persze eroltetett, de ok is a nullarol jutottak el oda, hogy az oktatas egy fontos dolog. Hatha az itteni vajdak is megertik majd egyszer, hogy az egymassal vivott harc helyett/mellett, csak ok lesznek kepesek igazan rendet teremteni a sajatjaik kozott. Amig ez nekik nem celjuk, addig vert izzadhat az egesz tarsadalom, ugysem jutnak elobbre. Se tanulasban, se munkaban, se beilleszkedesben.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 19:41:07

"Lakott területen 50 km/h, ha a sebességkorlátozást jelző tábla ettől nem tér el, azon kívül 90 km/h, de csak akkor, ha a tojás tömege nem haladja meg a 2,5 tonnát."
A tojás nem jármű, akkor már inkább lövedék, annak pedig a mozgási energiája van korlátozva, ha jól rémlik olyan 8 Joule környékén.

"Mi van, ha en csak egy agyuval tudom igazan kinyilvanitani a velemenyemet?"
Ilyen súlyosak az érveid? :)

"Ha meg akarnál szervezni egy működő társadalmat, mert lehetőséged lenne rá, akkor mit választanál?"
Megszervezni társadalmat? Már megint egy baloldali elhajlás :)

"De honnan tudjam, hogy a bazalttufa meg OK, de a gorogdinnye mar nem az?"
"közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről."
Sőt gyanítom, hogy a kókuszdió sem oké , de kétlem, hogy a listán lenne :)

"Néha rámtör a naivitás, hogy alapítsug meg a Ráció Pártját, de aztán le is állítom magam."
Szeretnék belépni. Én is sokat gondolkoztam ezen.

Attilajukkaja 2008.07.09. 19:55:30

Mennj a fenebe Lord Valdez! Most hogy lojjem be a 8 J / cm2-t? Az 50 km/h legalabb egy "kezzel foghato" mertekegyseg :o)))
Meg szamomra is ertheto. Nem tudnad konvertalni a J/cm2-t km/h-ra? Mert ha igen, akkor baromira felnezek majd rad!!
Egy atlagos tojas sulya: 63 +/- 1 g.

Az erveim pedig pillekonnyuek, de szeretnem tudni, hogy meddig mehetek el veluk. Allitolag a konnyu dolgok is zuzosak lehetnek, ha megfeleloen lovik/talaljak oket ;o)

IronLowrider 2008.07.09. 19:59:38

"Mielőtt ezt a kérdést felteszed, meg kell vizsgálni, hogy mekkora volt a fekete középosztály a poz. diszk. előtt és után? Én egészen biztos vagyok benne, hogy nagyobb lett a fekete középosztály miatta, tehát elérte a célját a dolog"

Na igen, engem is ez érdekelne, hogy nagyobb lett-e, és hogy a diszkriminációtól lett-e nagyobb (azokkal bővült a középosztály, akik ilyen iskolába mentek). Rákerestem az affirmative action-re meg a reverse discriminationre, de a témával kapcsolatban csak néhány bírósági ügyet találtam, statisztika semmi (lehetséges, hogy nem készült ilyen?), korlátlan időm meg sajnos nem volt, hogy ráfeküdjek a dologra.

"de nagyon sok ottani Gyozike is vagyona piciny reszet arra aldozza, hogy osztondijakat adomanyoz"
Ez például biztosabb hatékonyságúnak tűnik a fentinél.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 19:59:50

Nos 8 J írtam, ami E=1/2*m*v^2 alapján a megengedett sebesség 57 km/h.

Attilajukkaja 2008.07.09. 20:00:57

""Néha rámtör a naivitás, hogy alapítsug meg a Ráció Pártját, de aztán le is állítom magam."
Szeretnék belépni. Én is sokat gondolkoztam ezen."

Ezt a partot nem lehet megalapitani es nem is lehet csatlakozni hozza. A racionalitas akadalyozza meg. Pont azert nem letezik, mert racionalisan gondolkoztok. Istenem, mikor hagytok mar fel ezzel az abszurdummal?
(Imadlak titeket turulmadar toll nelkul is, lelkileg mar regen csatlakoztam a parthoz!!!!!)

Attilajukkaja 2008.07.09. 20:03:50

Lord Valdez

Mostantol kezdve te vagy az isten. De holnap azert ellenorzom a szamitasaidat,....most vacsit kell keszitenem.

Attilajukkaja 2008.07.09. 20:13:00

IronLowrider

Nekem sincsenek szociologiai adataim, ezert nem tudok segiteni neked.
Nekem rogeszmem, hogy a vajdakat kellene eloszor is megnyerni a cigany ugy rendezesenek erdekeben. De nem vagyok ebben szakember, csak zsigeri alapon mondom. Amig a ciganysag feje nem erzi szukseget az integralodasnak, addig mi meszet is ehetunk veled, akkor sem jutunk veluk dulore.
Sok ertelmisegi cigany van, akik gazdagitjak hazank imidzset, de ok is csak a maguk teruletere szoritkoznak. Nincs az a vezeto szemelyiseg, aki osszefogna oket a sajat erdekukben. Ide egy cigany Che Guevara kellene, vagy mi :o)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 20:23:33

Psszt. Itt Che feketelistán van.
Egyébként (bár nem kivántam belefolyni) szerintem is a vajdák a kulcs. Volt rá példa (ott dolgozó mesélte) tanfolyamon, hogy egy az egyik cigány nagyon kekeckedett, felhívta a vajdát, az felhívta a gyereket és mindjárt oktathatóvá vált.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 20:37:11

Che minden épelméjű, gagyi popkult romantikánál tovább gondolkodó embernél feketelistán van. Attól hogy a hazai és a nyugati (akik még nem látták éjjel a csillagot )komcsik szerint cool, nem kéne megkajálni.

Attilajukkaja 2008.07.09. 20:40:58

Lordsagom!

Tudom, hogy Che feketelistas,...de azert megprobalkoztam vele. Igazad van, inkabb Fidel Castrot hozom majd fel peldakepnek a jovoben :o)))
Koszike.
De ha te is ugy gondolod, hogy a vajdak toket kellene legelosszor is megszorongatni, akkor visszatertunk a blog eredeti temajahoz: a tojasokhoz.
Bazalttufa igen halas lehet nekunk! Mar regen alszik.

Attilajukkaja 2008.07.09. 20:49:15

Bazaltuffa megsem alszik. Megkovetem ot!!!
Che szemelyisege/cselekedetei valoban ellentmondasosak. Csak azert ot emlitettem, mert sokak szamara o kepviseli az onzetlen forradalmisagot. Argentin orvos letere, aki egy igen tehetos csaladbol szarmazott, csatlakozott Mexikoban Fidelhez, hogy belekzdjen a vilagforradalomba. Hogy ebbol mi lett, az egy mas kerdes. Nagyon elszaladt vele a lo,...de akkor is egy szimbolikus alakka valtozott. Ha megnezed a mai nyugati tinedzsereket, minden harmadikon Che polo van (kis tulzassal). Fingjuk sincs arrol, ki volt Ernesto Rafael Guevara, beceneven "Che".

Attilajukkaja 2008.07.09. 21:26:44

Jo ejszakat mindenkinek!

scsaba1 2008.07.09. 21:31:38

"Ha megnezed a mai nyugati tinedzsereket, minden harmadikon Che polo van (kis tulzassal). Fingjuk sincs arrol, ki volt Ernesto Rafael Guevara, beceneven "Che"."

Erre most mit mondjak? Hogy minden harmadik tinédzser félhülye? Mert nem elég, hogy az iskolában nem figyeltek, de még arra is képtelenek, hogy beüssék a gugliba a nevét, és tájékozódjanak arról az emberről, akinek a képmását a polójukun viselik

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.09. 21:35:44

scsaba1 2008.07.09. 21:31:38

Ilyen alapon nincs ember, akinek a képe felkerülhetne egy pólóra, mert vagy drogos, vagy gyilkos vagy szalonképtelen eszmét szolgált, vagy ezek mind keverve...

Az a gáz, hogy ez a csesdi, meg ellencsesdi, ez műbalhé, ripacskodás...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 21:56:49

Más hülye tinédzserek meg Hitler-pólóban bohóckodnak. Na, az vaan olyan undorító, mint Che szakállas képe.
B@sszameg, mindig lehet mosdatni tömeggyilkosokat:-((

Tufa,

asszem a Commie Myth-busting sorozatot lassan be kéne izzítani:))))))))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 22:13:24

Ezt mintha múltkor már lefutottuk volna. Che rossz gyilkos volt, Horthy jó gyilkos. Lenin-fiúk pfúj, Rongyos-gárda hurrá. Vörös terror pfúj, fehér terror jogos.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 22:16:32

Valdez,

már megint kicsit leegyszerűsíted a dolgot. Nem vagy te véletlenül libi?:PP
Horthy terrorista volt? Nem. Che terrorista volt? Igen.
Nincs több kérdésem.

scsaba1 2008.07.09. 22:20:53

Jóvan,,, Egybites üzemmód on....:)

Remekül kiemeled a kontextusából... De tényleg hagyjuk.

Eleve azt sem értem, hogy valaiknek miért kell az önmeghatározásához valakinek a képmását viselni.
(Voltam tini. Nem hordam Metalica polót sem).

Ha már lázad, akkor 100x inkább Morisson, mint Che

scsaba1 2008.07.09. 22:22:32

"már megint kicsit leegyszerűsíted a dolgot. Nem vagy te véletlenül libi?:PP
Horthy terrorista volt? Nem. Che terrorista volt? Igen.
Nincs több kérdésem."

Há' persze. Fehérterrorista. Az oskolában is aszonták... :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.09. 22:23:21

Gabrilo,
már megint összekevered, amit mondok. Nem vagy te véletlenül konzi? :P
Gyilkost mondtam, nem terroristát.
Nincs több kérdésem. :)
És most tényleg nincs, mert éhes vagyok és holnap korán kelek :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 22:30:01

Valdez,

föntebb tömeggyilkost írtam. Akkor legyünk szöveghűek ok? Horthy sem tömeggyilkos nem volt, sem terrorista. Tizedelt tengernagyként. Zágsón. Konkrét körülmények persze nem számítanak, de mikor is számítottak azok a libbereknek:-)

scsaba,

hja. A glasszékesztyűs mészárszék. S.K. és a tudszoc in action.

Naszta · http://naszta.hu 2008.07.10. 01:35:38

Gabrilo & Lord_Valdez

Maradjunk abban, hogy ha érintve vagy, akkor mindegy, hogy a nácik vagy a komcsik nyírnak ki. :)

Egyébként a bírót szimplán meg kéne dobálni tojással. Hiszen így formálok véleményt róla. :) Nem hiszem, hogy a bíró tojásdobálása nagyobb, mint a rendőré. Bár tőle tudjuk, hogy ezt szabad...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.10. 07:30:18

Egyikben sem vagyok különösebben érintett, csak zavar, hogy kommunistákat szabad ölni, nem kommunistákat nem. Szerintem senkit se szabad.

Tényleg a bíró közszereplő? Mertha igen, akkor őt aztán pláne lehet dobálni, nem?

nullnick 2008.07.10. 08:25:54

LV

viszont sem a komcsiknál sem a náciknál nem magad döntöd el, hogy érintve vagy-e vagy sem

meg még néhány "szép" ideológiánál sem
lehet a neokónok is idetartoznak? meg a neolibsik?

Attilajukkaja 2008.07.10. 08:33:48

Gabrilo
"Más hülye tinédzserek meg Hitler-pólóban bohóckodnak. Na, az vaan olyan undorító, mint Che szakállas képe"
Nem egeszen, mert Che jokepu volt azzal a nagy barna ozike szemeivel. Hitlert nem neveznem jokepunek. Ez oriasi kulonbseg, ha polokrol van szo! Morrison megint johet, minden szempontbol.

A biro pedig nem kozszereplo. Amugy, ma reggel kiderult, hogy megsem teljesen koser modja a velemennyilvanitasnak a tojasdobalas. Az felreertes volt: a biro ugyan ezt mondta, de a leirt iteletben mas all. Megall az eszem! Mi meg itt tepjuk mar 24 oraja a szankat teljesen feleslegesen :o))

Attilajukkaja 2008.07.10. 08:38:14

Nullnick
Azt viszont eldontheted, hogy a komcsik nyirjanak-e ki, mert naci vagy, vagy a nacik, mert komcsi vagy :o)

nullnick 2008.07.10. 08:42:28


nemritkán kifejezzetten úgy tűnik egyébként, hogy a neokón meg a neolibsi az

TÖKUGYANAZ

Attilajukkaja 2008.07.10. 08:46:56

Zsomle
"Az a gáz, hogy ez a csesdi, meg ellencsesdi, ez műbalhé, ripacskodás..."
Akar az, akar nem, en nem hordanam a kepet a mellemen. Nem a mubalhe miatt, hanem mert nem reklamozok olyanokat, akik eleg kegyetlenul oltek embereket egy teveszme zaszlaja alatt. Szerintem egy miniszterelnoknek sem kellene!

phaidros 2008.07.10. 08:47:26

Egyébként nem hitleres póló szokott lenni, hanem egy fiatal hitlerjugendes csóka képe, nem jut eszembe a neve. De nem volt háborús bűnös, se náci, nem volt ideje, mert meghalt, ellenben van neki "fest"-je.

Attilajukkaja,
nemá. :) Linket tudsz adni?

Attilajukkaja 2008.07.10. 08:50:00

Phaidros
Ha a biroi iteletre gondolsz, akkor azt a Kossuth radio hireiben hallottam ma reggel. Elobb-utobb link is lesz!

Attilajukkaja 2008.07.10. 08:57:56

Ja, es meg arrol is szo volt, hogy a biro nem vonhato felelossegre, mert a szo elszall. Az a lenyeg, ami le van irva: nem szabad dobalodzni a draga tojasokkal. Szakmai korokben termeszetesen majd jol megbeszelik, hogy a biro mit is hangsulyozott ki (!!) rosszul, hogy mindenkinek az jott le, hogy nalunk a tojasdobalas egy megengedett velemennyilvanitasi eszkoz. De az igazi kemeny iteletek meg csak most jonnek majd, mert a csuklyasok, kodobalok targyalasai meg el sem kezdodtek. Akkor lesz majd hadd el-hadd!!!

phaidros 2008.07.10. 09:04:23

Hát tán csak a jegyzőkönyvbe bekerül.
De hármat akkor is elengedtek nem? Ez alapján.

A bírókat egyébként nem nagyon vonják felelősségre.

Attilajukkaja 2008.07.10. 09:14:41

Nekem ez az egesz tojasdobalosdi ugy egyre jobban tetszik!!! Meg most jonnek csak a pikans reszletek :o)))
A harom tojasdobalot azert mentettek fel, mert szegenykek abban a tevhitben garazdalkodtak, hogy azt szabad. Egyem a biro zuzajat :o)

phaidros 2008.07.10. 09:24:12

Hát, mondjuk joggal hitték, ha a microsoftos dobáló ellen emiatt nem indítottak eljárást.

Attilajukkaja 2008.07.10. 09:28:42

Azert, mert a microsoftos nem jelentette fel a sracot, ahogy Demszky sem az ot dobalokat.
Lehet, hogy Hitler is azt hitte, hogy a gazkamrak egy megengedett velemenynyilvanitasi eszkoz? Az elgazositottak sem nagyon jelentetek fel ot.

Pötyy 2008.07.10. 09:30:36

nem hiszem, hogy a mostani dobálókat valaki is feljelentette, szerintem hivatalból indult eljárás.
De javítsatok ki, ha tévedek.

Attilajukkaja 2008.07.10. 09:36:16

A fenti linkben olvashato Tolgyessy Peter velemenye is:

"Szerintem, ha zárt körben valakit arcul dobnak tortával vagy tojással, az becsületsértés, amikor csak a sértett indítványára indulhat eljárás. Ám a nyilvános, kihívóan közösségellenes, a köznyugalmat durván megsértő tömeges tojásdobálás már garázdaság."

Most elmentem kicsit dolgozni....

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.10. 10:36:22

Sőt a az utcakő felszedése is rongálás. Az kéne, hogy kamera, majd számolni. Kő darabja mondjuk 2000Ft, útmunkások munkabére, kiszállási költség. Hamar összejönnek a bűncselekményi értékhatár :)

phaidros 2008.07.10. 10:37:34

A grafittiknél most ezt pedzegetik, de tök jogos. A bírság meg legyen arányos az okozott kárral, és annak helyrehozására is költsék.

Attilajukkaja 2008.07.10. 11:23:40

Nekem ez a felvetes is nagyon aranyos:
"Kérdés lehet viszont, hogy tojásnak nevezhető-e a preparált tojás?"

Vagyis visszaterunk az eredeti kerdeshez: patkolt tojas, Faberge tojas, fott tojas, szalmonellas tojas, strucctojas, stb. Ez mind tojas? Persze ne Gomboc Arturt kerdezzetek!
Van olyan vadbarom, aki azt mondja, hogy savval vagy mondjuk plutoniummal toltott tojas is elelmiszer? Merthogy elelmiszerekkel szabad a palya!
Allitolag azok a preparalt tojasok, amelyeket elozetesen lefoglaltak csupan vajsavval (szakembereknek butirattal) voltak toltve, ami nem mar, csak irtozatosan budos. Hat kossz! En meg kapszaicint (az eros paprika hatoanyaga) dugnek fel a dobalok seggebe. Az is egy elelmiszerbol kivont termeszetes anyag.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.10. 11:51:35

Valdez,


"csak zavar, hogy kommunistákat szabad ölni, nem kommunistákat nem. Szerintem senkit se szabad."

Persze, alapvetően nem szabad senkit sem bántani. Csak épp mit kezdesz gyilkosokkal, terroristákkal? Leülteted a Lenin-fiúkat, és elmondod nekik, hogy gyerekek, de csúnya dolgokat csináltatok, ez nem jó dolog, többé ne tegyétek és most menjetek Isten hírével?
Bocsi, de ez nonszensz. A komancs terroristákat valahogy hatástalanítani kell, így vagy úgy - ugyanis az ártatlan civilekre veszélyesek, nem kicsit.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.10. 12:19:55

Igen, leültetjük, sok-sok évre. Mindenkit érdemei szerint.
A válogatás nélküli lincselés nekem nem jön be. Már pedig a fehérterror áldozatai sem mind Lenin-fiú volt, már csak szám szerint se jönne ki.

Attila,
Ellenőrizted már a számokat?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.10. 12:31:08

Valdez,


azt hittem ezt már átbeszéltük. De nincs mit tenni azokkal, akik 2008 emberi jogi fundamentalista karosszékéből szemlélnek mindenféle múltbeli eseményt:((((

Attilajukkaja 2008.07.10. 12:37:19

Basszus, Lord Valdez, elfeledkeztem rola!
De most gyorsan utanaszamoltam es nekem a 8J 16 km/h sebessegnek felel meg, ha a tojas sulyat 0.063 kg-nak veszem. Valamit elszamoltam?

Attilajukkaja 2008.07.10. 12:40:04

Gabrilo

Akkor az emberi jogok mar nem menoek? Megint lemaradtam valamirol.

Naszta · http://naszta.hu 2008.07.10. 12:53:18

Attilajukkaja 2008.07.10. 12:37:19

Rosszul számoltál. Az 16 m/s, azaz 57,4 km/h.

E = 1/2 * m * v ^ 2

E[J]
m[kg]
v[m/s]

Általában (nem Neked):
Gáz, hogy fizikából mennyire nem tudnak az emberek. "Kicsit" túl van erőltetve a humán...

phaidros 2008.07.10. 12:55:15

Attilajukkaja,

"Akkor az emberi jogok mar nem menoek? Megint lemaradtam valamirol. "

visszamenőleg? Voltak korok, amikor az volt, ma már gondolkodni szoktunk. :) Kontextus...

Naszta · http://naszta.hu 2008.07.10. 12:56:09

1m/s = 0,001 km/s, de 1s = 1/3600 óra, tehát

1m/s = 0,001 * 3600 km/h = 3,6 km/h

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.10. 13:03:00

Attilajukaja,


az "emberi jogok" marhaságánál kevés nevetségesebb dolog van. Én mindig jót vigyorgok rajta:-)

Attilajukkaja 2008.07.10. 13:07:25

Elfelejtettem, hogy a sebesseg az m/s. A tobbi stimmel. Akkor jo :o))

Phaidros

Koszi, mostmar mindent ertek :o)))

Attilajukkaja 2008.07.10. 13:08:34

Gabrilo

Sajnos sokan vannak, akik valoban csak nevetnek rajta.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.10. 13:23:27

"visszamenőleg? Voltak korok, amikor az volt, ma már gondolkodni szoktunk. :) Kontextus..."
Azt kifogásolom, hogy egyeseket megillet, hogy figyelembe vegyék a körülményeket, másokat nem...

A tárgyalásos ítélkezés már akkor sem számított valami forradalmi újdonságnak. Volt a kezén épp elég terület és börtön, hogy megoldható lett volna. Ezzel szemben lincselés történt. Ami az én szememben pontosan ugyanolyan, mint a másik lincselés... Esztelen ölködlés.

Attilajukkaja 2008.07.10. 13:33:07

Lord Valdez
A kemenykedes, megfelemlites, peldak statualalasa mindig egy konnyebb, gyorsabb eszkoze volt a meggyozesnek, mint a torvenyes eljarasok. Amugy 56 utan nalunk is voltak perek. Aztan mit ertek vele az aldozatok? Igaz, legalabb fennmaradt utanuk nemi hanganyag, de rajtuk ez mar nem segit.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.10. 13:45:17

Valdez,


A forradalmi terrornak (17 Oroszo., Mo - Tanácsk., etc.) semmiféle "kontextusa" nincs, csak a felszabadító erőszak baloldali mítosza.
A "fehérterror" idején az ország egy részén a román hadsereg volt, egy részén Horthy és az ellenforradalmi kormány, megint másik részén az Ostenburg-Prónay különítmények. Ha ez utóbbiakat fikázod, ám tegyed. De Horthy nyakába varrni? Egyszerűen nonszensz, el kell olvasni erről a feljegyzéseit.

Hátrább a fundamentalizmussal.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.10. 14:23:33

index.hu/velemeny/jegyzet/tasz080710/

Asszem kicsit meg lettünk itten vezetve...

lol

És revideálom az abéli álláspontomat, miszerint a bíróság nem sértett törvényt.
Mert de.
Bűnözőket engedett szabadon, csakazért, mert a bűnözők állításuk szerint nem tudtak arról, hogy bűnözők.

Sokkal nagyobb a baj, mint gondoltam.
Gonosztevők minden hatalmi ágban, holló a hollónak nem vájja ki szemét, s tolvaj tolvajának megbocsájt az ég.

Szal ez van.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.10. 14:28:52

Tehát 17-ben Oroszországban megszünt a kontextus? Hagyjuk és a különítményeket elítéled?

Attilajukkaja 2008.07.10. 14:33:12

Zsomle
Na vegre! Errol beszelek mar reggel ota! Ez a tojasdobalos sztori jobb, mint amit az elejen kineztem belole.

Attilajukkaja 2008.07.10. 14:35:41

Lord Valdez
Oroszorszagban 17-ben nem csak a kontextus szunt meg, hanem minden!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.10. 14:41:02

Megszűnt a történelmi kontextus? Kész lefagy az agyam. Mert, ha azt mondod, hogy nincs mentség az ideiglenes kormány megdöntésére, és cári család meggyilkolására, akkor azt mondom oké, de hogy a kontextus megszűnne ez új.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.10. 15:06:08

Valdez,


a kontextus nem szűnik meg, de a kedves forradalmárok (amúgy nem csak ott) a törvényes rend ellen lázadtak. Itthon a törvényes rendet_akarták_helyreállítani.
Nem létezik, hogy nem látod az égbekiáltó különbséget.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.10. 15:16:34

Gabrilo · 2008.07.10. 15:06:08

Mé akarsz igazságot tenni?
A cári rezsim törvényes rendje zsarnokság volt, egy olyan titkosrendőrállam, amit a velejéig átitatott a korrupció és a hozzánemértés, és nem volt törvényes rend.
Kiskirályok és a kiváltságosok paradicsoma volt.
Ez alakult át egy ugyanilyen rendszerré, csak ott az uralkodó nem Isten kegyelméből gyakorolta a hatalmát, hanem mert úgy döntött, hogy őt fogja megválasztani a KB.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.10. 15:20:13

zsömi,

Persze, ez igen jó érv. Ezt nyomták a francia lázadók meg felvilágosodottak is, hogy a monarchia per def. zsarnokság (amúgy érdmes lenne Orosz-nál is megnézni, a tocqueville-i tézis érvényes-e ott?), bezzeg ha majd a nép gyün.
Oszt a nép hatalma még brutálisabb zsarnokság lett, sokkal több gyilkossággal, centralizációval és bürokráciával.
Lehet a cárizmust is zsarnokságozni, de vajon mennyire lett jobb, mikor a komancsok átvették a hatalmat? Nem jobb, rosszabb lett. Emancipátorok és forradalmárok gondolkodjanak ezen kicsit.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.07.10. 15:31:36

Gabrilo ·

Mondtam én, hogy jobb lett?
Sőt, lehet, hogy rosszabb lett, mint volt, tekintve egy vesztes világháborút, meg egy polgárháborút, aztán mégegy háborút.

De az, ahonnan elindult, nem volt jó, sőt, nem csak hogy nem volt jó, de még zsarnokság is volt, kiskirályokkal, besúgókkal.
Egy abszolutista rezsimet nem lehet máshogy fenntartani.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.10. 15:38:02

Törvényes rendet? Magyarországnak volt kormánya. Nem választott ugyan, mert a felhatalmazást az előző kormánytól kapta. Megdönteni akarta a kedves leendő kormányzó úr.

A cári rezsim tényleg zsarnokság volt. Ám Leninék nem ezt döntötték meg, hanem az ideiglenes kormányt.
Milyen érv az, hogy rosszabb lett? Ha jobb lett volna, az legitimálta volna? Macchiavelli mégis szalonképes itt?

Attilajukkaja 2008.07.10. 15:54:58

Leninek tenyleg az ideiglenes kormanyt dontottek meg, de ez csak hab volt a tortan. A nemetek azert "kuldtek" haza Lenint, hogy Oroszorszag szalljon mar ki vegre a vilaghaborubol. Ez ossze is jot, csak hat Leninnek vilagforradalmi ambicioi is voltak. Pech! Aztan az eszkozokben o sem nagyon valogatott, az oroszoknal az nem volt szokas. Igy aztan csoborbol vodorbe kerult a nep. Az igazi fekete leves persze csak Lenin utan jott, dehat az mar egy masik sztori. Nem szep dolog a diktatura, de az oroszok mast nem nagyon ismernek el. Putyint is imadjak, mert o meg az embersegesebb diktatorok koze tartozik o:)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.10. 15:58:50

zsömike,


tán perfekcionista vagyol? Mert akkor nemigen van miről beszélnünk. Egy rezsim sosem lehet tökéletes, maximum jó. És ez a maximum.
Viszont a forradalmárok rosszabbat csináltak. Burke intése az ilyen faszagyerekekhez szólt.

Valdez,

"Törvényes rendet? Magyarországnak volt kormánya. Nem választott ugyan, mert a felhatalmazást az előző kormánytól kapta. Megdönteni akarta a kedves leendő kormányzó úr."

Melyik, baxi? Kunbéláék? Ne nézzél már madárnak, lécce! (Ezt a választottat meg felejtsük már el - amíg a demokratikus agymenés nem hatolt be mindenhová, eztet leszarták)

Különben Horthy tényleg nem volt törvényes uralkodó, ezt elismerem: az ugyanis IV. Károly lett volna (szintén nem választották, tehát biztos nem "legitim", haha - Hitler viszont igen).

Valdez,

legalitás-legitimitás fogalmaival küszködj egy kicsit. Attól, hogy valami zsarnokság, legális pl. lehet. Vagy lehet valami nem legális, de legitim. ÉS ennek számos variációja van.
És nem Machiavelli, hanem a forradalmi borzalom, amely szerint majd a "nép" kezébe adjuk a hatalmat, nagyon faszák leszünk. Mi leszünk a lovagok, akik azt mondják, ni.
Oszt egy lófaszt:-(

Attilajukkaja 2008.07.10. 16:40:37

Valdez egy joravalo, bekes ember, aki nagyon tudja a fizikat. Lehet, hogy rosszul hasznalta ezt vagy azt a kifejezest, de alapjaban veve igaza van: nem illik embereket agyba-fobe irtani. Meg akkor sem, ha sok helyen ez a divat.
Csunya dolog az eroszak, hacsak nem onvedelembol tortenik. Miert olyan nehez ezt elfogadni?

Attilajukkaja 2008.07.10. 16:41:30

Ja, mindez termeszetesen az allatokra is vonatkozik!!!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.10. 16:46:17

Attila,

Ott sok esetben a gyilkosság bizony önvédelem volt. Azért Szamuely Tiborért (ő mondjuk asszem pont öngyilkos lett) hadd ne potyogtassak már könnyeket, lécci!

Attilajukkaja 2008.07.10. 17:13:05

Gabrilo

Elhiszem, hogy sok onvedelembol elkovetett eroszak is volt/van, de altalaban nem ez a jellemzo. Nem ezen haborodunk fel. Persze ez rogton felveti azt a kerdest, hogy mi szamit jogos onvedelemnek? Amerikaban akkor is kiolthatja a tulaj az eletedet, ha ralepsz a pazsitjara, mert vedi a tulajdonat. Valahol a nepirtasok is errol szolnak: valaki baromira meg akarja vedeni a hatalmat es a tulajdonat. Ez tenyleg feljogosit barmire?

Mas. Most olvastam. Vida Gabor akademikussal, evolucio-biologus genetikussal keszitett ma (?) riportot a Kossuth Radio a melegfelvonulassal kapcsolatban. Az MTA tagja a kovetkezoket mondta, tobbek kozott:

"Rengeteg olyan jelenség van, amit minden ember undorítónak talál. Mondjuk, egy csúnya példát hozok fel, például az ágyba vizelés. Vagy valaki nem tudja a székletét tartani.

Riporter.: Most párhuzamot von a két jelenség közé?

Én konkrétan párhuzamot is vonok. Ha mondjuk van egy ilyen jelenség, akkor azt az ember megértéssel kezeli, és ha van mód, akkor gyógyítja. De nem fognak az ágybavizelők egy felvonulást tartani és követelni a jogukat amellett, hogy ezt továbbra is csinálják."

Reszletek: comment.blog.hu/2008/07/10/meleg_13

Es gratulalunk az Akademikus Urnak! Hat nem cuki pofa?

Attilajukkaja 2008.07.10. 18:12:11

Gabrilo
A perfekcionista egy szitokszo? Valami olyan, amit szegyelni kell? Miert nem lehet a tokeletesseg fele torekedni,...meg akkor is, ha az elerhetetlen? Miert valik valaki nevetsegesse, ha picit is idealista?
A keleti filozofiak azt mondjak, a tokely Isten privilegiuma. Ezert a japan kertesz miutan tobb oras munkaval osszegereblyezi az oszi leveleket a fak alol (egyet sem hagy ki), mielott elmegy megrazza az egyik fat, hogy nehany gyonyoru oszi level lehulljon a fure. Igy valik csak tisztesseges emberi munkava a munka. Te is ugy gondolod, hogy a perfekcio keresese emberi bun, vagy mas pragmatikusabb szempontok alapjan fikazod le?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.10. 19:44:00

"Melyik, baxi? Kunbéláék? Ne nézzél már madárnak, lécce!"
Hol siklott ki?
Hogy a szocdemek kiengedték Kunt? Vagy Károlyinak nem lett volna szabad megbíznia a szocdem pártot?Vagy már Károlyi kinevezése se volt oké?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.10. 20:22:46

Attilajuka,

a konzervatív reakció egyik alapja az emberképe: az ember köztes lény, jó és rossz egyaránt van benne. De nem isten, hanem ember, ezért nem képes a tökéletességre. A jó elérhető (a jót bátorítani kell, a rosszat visszaszorítani), de a tökéletesség nem. Mindenki, aki eddig erre törekedett makroszinten, zsarnokságot valósított meg.
Ezt azért nem olyan nehéz belátni.

Attilajukkaja 2008.07.10. 22:19:33

Gabrilo
Ez is egy eletfilozofia. En ezt is elfogadom.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.10. 22:21:19

Attila,

ez nem életfilozófia, csak a valóság felismerése:)) Tökéletes állapot nem létezik, ezért folyamatos egyensúlyozás kell. Ha egy problémát megoldunk, rögtön lesz száz másik...

Attilajukkaja 2008.07.11. 10:11:53

Hogy torekszem-e a tokelyre, az filozofiai kerdes. A valosag felismeresenek kerdese is lehet az. Sot, az is! Az en valosagom nem feltetlenul ugyanaz, mint a tied. De nem akarom ezt tulragozni. Nincs kedvem kekeckedni.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 10:51:13

Attila,

Ez a "mindenkinek más a valósága" kényelmes állapot a poszt-posztmodernben, de egy marhaság. Ha nincs közös valóságunk, nem is tudunk miről beszélgetni, nem értjük egymást. Szerintem ez egyáltalán nincs így.

phaidros 2008.07.11. 10:52:48

Lord_Valdez 2008.07.10. 13:23:27

"Azt kifogásolom, hogy egyeseket megillet, hogy figyelembe vegyék a körülményeket, másokat nem..."

Ez tényleg így van, a náci haláltábor őrét sem szoktuk mentegetni, hiába csak besorozott volt esetleg.
De a különbség az, hogy az akkori társadalomban már léteztek azok az értékek ami alapján ma elítéljük.

Megint csak az ősembert tudom felhozni, aki a hajánál fogva rángatta be a nőt a barlangba, és engedélye nélkül izé, szeretkezett vele, miután előzőleg agyonvágta bunkóval az előző pasiját.

Ez egyrészt gyilkosság, másrészt a nemek közti egyenlőség megsértése, személyi szabadság korlátozása, a genfi egyezmény megszegése, nemi erőszak, és mivel az akkori jogrend szerint már családnak számítottak, így családon belüli erőszak is.

Viszont, abban a helyzetben, ez konkrétan a természetes szelekciót, a túlélést, és a vérvonal továbbörökítését szolgálta.

Pl. az AVH mely, akkor létező emberi értékeket szolgálta?

phaidros 2008.07.11. 10:53:51

Gabrilo,

szerintem így van, csak ugyanazokról a fizikai dolgokból alakítjuk ki a képet, de valószínű hogy én pl. a piros színt sem úgy látom, mint Te.

A fizikai valóságunk közös, a belső világunk sose.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 11:01:16

phaidros,


Nem csak a fizikai valóságunk közös. Itt van pl. a nyelv, az fizikai? Meg vannak jól bevett gesztusaink, amikből szintén értjük egymást, szó nélkül. Ha elfogadnám azt, hogy mindenkinek más valósága van, akkor egyik ember se tudna a másikkal beszélni, megértetni magát.

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 12:05:35

"de valószínű hogy én pl. a piros színt sem úgy látom, mint Te"

Ez értelmetlen kérdés, mivel pontosan azért, mert nem tudjuk összehasonlítani, nincs erre mód, ezért nem tudjuk megmondani, hogy úgy-e vagy sem. Funkcionálisan viszont kb. ugyanazokat a dolgokat nevezzük pirosnak, a széleken lehet eltérés, hogy a nagyon sötét rózsaszín neked lehet piros, nekem nem. Az érzékelt valóság tehát nem pontosan ugyanaz, de sokszor nagyon hasonló. Sokszor meg nem, vannak emberek, akiknek a logikáját egyszerűen nem értem.

phaidros 2008.07.11. 12:06:53

Gabrilo,

nem ugyanarra gondolunk sztem.

Ha csak a saját fejlődésemre(?) gondolok, hogy x éve másként gondolkodtam más és más dolgokról, semmi sem garantálja, hogy X év múlva a mostanit is így fogom gondolni. Csak az a közös, hogy mindig azt hiszem, jól látom. Tehát itt valami nem stimmel, pedig valójában csak annyi történik, hogy a belső világunk épül, változik.

Ettől még tudunk beszélgetni, mindig is tudtunk volna, csak Te most sztem materialista világra gondolsz. Tőlem lehet a fizikai világ része a nyelv is, nem feltétlenül anyagi dolgokra gondoltam.

De itt benn, ÉN (nem phaidros teste, aki ír) a testen át érzékeli a világot, és a testen át tart kapcsolatot vele. Szűrők vannak kifelé, és befelé is. Ez ez az ÉN nem teljesen ugyanaz, mint mondjuk 10 éve volt. Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy időbeli skálán nézve még saját magunk világa sem egyezik, ezt szerintem mindenki megtapasztalja. Ha időbeli skálán nem egyezik, akkor hogy egyezhetne személyenként? Még ha most egyetértünk, akkor sem garantált, hoyg a saját változásunk ugyanakkor lesz, ugyanannyi ideig.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 12:19:54

phaidros,


"Csak az a közös, hogy mindig azt hiszem, jól látom. "

Én nem hiszem, hogy mindig jól látom. Ez a régi dilemma: miben bízzak? Az értelmemben, vagy a tapasztalataimban? A válasz az, hogy maradéktalanul egyikben sem. Ezért kellenek a közös tapasztalatok, hiszen azok sem biztosak, de valószínűleg sokkal megbízhatóbbak mint az egyéni értelem vagy tapasztalat.

De nem a materiális világra gondoltam. A kommunikáció (pfuj, de csúnya szó) ugyanis rengeteg szinten valósul meg, és az, hogy egymást értsük, szükségünk van valami közös valóságra, i.e. valamilyen közös "episztemológiai" és "ontológiai" alapokra. Ha ezek nincsenek, nem értjük egymást, vö. Bábel.

Az, hogy a nézeteink változnak, nem jelenti azt, hogy mások leszünk. Önazonosságunk legyen mán, különben úgy járunk mint Kyle a south parkban, hogy megszűnünk létezni:)))) Nyilván 2 éves koromban pl. nem olvasgattam Arisztotelészt, de attól még én én voltam. 60 évesen meg - ha megérem - nem fogok olyan gyorsan mozogni, de attól még én én maradok. Önnön valóságom magja ugyanaz marad, röviden:))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.11. 12:32:41

"De a különbség az, hogy az akkori társadalomban már léteztek azok az értékek ami alapján ma elítéljük."
(ezek szerint az értékek mégsem örökök, haladunk :) )
Pontosan. Épp ezért nem értem, hogy az egyik lincselő miért jó, ha a másik rossz. Ugyanabban a korban, ugyanabban a közegben, csak az egyik vörös volt, a másik fehér. A vörös terrorista, a fehér meg csak a vörös ellen teszi és különben is a rendet akarja helyreállítani csak néha egy kicsit túlkap. Szerintem pedig mindkettő barbár.

"Viszont, abban a helyzetben, ez konkrétan a természetes szelekciót, a túlélést, és a vérvonal továbbörökítését szolgálta."
Ez nem ezért oké, mert ez alapján a fajhigéniás programok is okék lennének, hanem mert egyszerűen nem volt olyan törvény, ergó nem is lehetett megszegni.

"Pl. az AVH mely, akkor létező emberi értékeket szolgálta?"
Amit minden más titkosrendőrség. A rendszer fennmaradását. Ez ugyan nem közvetlen emberi érdek, ez mindig államérdek.

phaidros 2008.07.11. 12:34:47

Lord_Valdez,

most sietnem kell, csak ebbe kötnék bele: :)

"Ez nem ezért oké, mert ez alapján a fajhigéniás programok is okék lennének, hanem mert egyszerűen nem volt olyan törvény, ergó nem is lehetett megszegni"

A nácik sem szegtek meg semmilyen törvényt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.11. 12:45:22

Ezért is tartom jogilag gázosnak a nürnbergi-pereket. Mert sokszor nem érvényesült az az elv, hogy csak létező jogszabályt lehet megszegni.

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 13:08:16

Na, erről beszélgettünk már egyszer, és akkor sem értettem ezt a sarkos jogpozitivizmust.

Ha jogtalanságnak azt és csak tekintjük, ami létező jogszabályt szeg meg, akkor ebből az következik, hogy a jogszabály _meghozása_ sohasem lehet jogtalan: ki lehet irtani nyugodtan pl. a kék szeműeket, csak előtte gondosan kodifikálni kell.

Mivel ez abszurd, akkor kénytelenek vagyunk feltételezni, hogy jogszabály is lehet önmagában jogtalan, mert ellentmond valami magasabb, eleve adott jognak. Igen, az ilyet nem könnyű definiálni, hogy mi is az, de a filozófia története az ezzel való próbálkozás története. Már Szókratész azon nyomult, hogy mi jogtalan, mi igazságtalan - és nem az írott jogszabályok és még csak nem is az uralkodó szokások alapján.

Ha pedig van valami magasabb jog, akkor azt meg is lehet sérteni, akkor is, ha nincs rá tételes joxabály.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 13:24:02

Noigen, jogpoziság szopó.

A Nürnbergi perekkel és mondjuk az Eichmann-perrel nem is az a baj hogy nem jogpozis, hanem hogy sokan rosszul mérték föl a terepet, nem értették a szitut és a politikai világnevelő klérus szerepét játszották.
A magam részéről amondó vagyok, van a jogpoziságon felül álló törvény (isteni tv., természettörvény), amely fölülírja a dolgokat. Így Eichmann és tsai kivégzése/bebörtönzése helyes volt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.11. 13:27:32

Erre találtuk ki az alkotmányt. Illetve a nemzetközi jogot. Az meg aztán tényleg csak alkuk kérdése...

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 13:33:46

Az Alkotmány annyit ér, amennyi lóvé egy kétharmados szavazás megvásárlásához kell :-)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.11. 13:51:33

Az isteni tv.-t nem ismerjük, csak számos könyvet, ami azt állítja magáról az. Ő maga nem vesz részt a tárgyalásokon, ezért lehet közülük válogatni.
A természettörvényt nem igazán értem. Ott ugyanis mindent a sikeresség legitimál. Ami sikerült, az helyes volt.

"Az Alkotmány annyit ér, amennyi lóvé egy kétharmados szavazás megvásárlásához kell :-)"
Ez viszont megint oda vezet, hogy csak de facto hatalom létezik, az összes többi illuzió.

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 13:59:55

Természetjog - pl. Locke, nem az evolúciós izé. Bár ezt se jó túlzásba vinni. Nézd, szerintem nem tudjuk egészen pontosan, hogy mi a magasabb jog, Szókratész óta keresgéljük, több-kevesebb sikerrel, Kant stb. Egyelőre nem ismerjük pontosan, az se biztos, hogy van-e ilyesmi, de a lényeg ott van, hogy _valamit_ kénytelenek vagyunk feltételezni, különben az lesz, hogy bármilyen ocsmányság kodifikálható.

Attilajukkaja 2008.07.11. 14:05:14

Gabrilo

"Ez a "mindenkinek más a valósága" kényelmes állapot a poszt-posztmodernben, de egy marhaság. Ha nincs közös valóságunk, nem is tudunk miről beszélgetni, nem értjük egymást."

Azt hittem, konyitasz a filozofiahoz, de te is csak egy amator onjelolt fikazo vagy.
"Kozos valosag"? Az pedig mi a franc?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 14:09:46

Valdez,


aha. Jó, gyújtsuk fel a Bibliát, meg tsait. Én azért amondó vagyok hogy többmillió ember elgázosítása akkor sem ok, és nem maradhat büntetlenül, ha éppenséggel az akkor hatályos törvények szerint rendben van.

Attila,

Válaszolsz érdemben is, vagy csak büfizel? Mert az egyedül is megy mindenkinek, hidd el.
A közös valóság egy olyan értelmezési keret, amelyben egymás szavát-cselekedeteit-gesztusait értjük, értelmezni tudjuk. Ha ilyen nincs, akkor nem egy nyelvet beszélünk, nem értjük egymást, bábeli zűrzavar van.
Közös valósághoz - ha már szerinted a filóhoz tök vagyok - ajánlom Husserl és Schütz munkáit.

Attilajukkaja 2008.07.11. 14:09:52

Gabrilo

"ha elfogadnám azt, hogy mindenkinek más valósága van, akkor egyik ember se tudna a másikkal beszélni, megértetni magát."

A valosag lehet, hogy nem kulonbozik, de a felfogasa nagyon is! Pont ezert nem ertjuk meg egymast neha. Jo uton haladsz.

Attilajukkaja 2008.07.11. 14:15:47

Gabrilo
"Nem csak a fizikai valóságunk közös. Itt van pl. a nyelv, az fizikai? "

Nem,. egyertelmuen NEM. A hang az egy fizikai jelenseg, de a nyelv mar nem az. Ugye ezt a kerdest te is csak viccnek szantad?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 14:17:32

Attila,


még mielőtt nagyon belelendülnél, most szólok, előre, hogy mérsékelt hangnemben beszélgessünk, plíz. Különben jaj.

Nem, nem viccnek szántam, költői kérdésnek. De ha megértjük egymást, van közös nyelvünk, akkor mégiscsak van közös valóságunk nem? Vagy a nyelv nem valóság? (előre: szintén költői kérdés)

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.07.11. 14:19:02

Gabrilo, ő Jutka, nő, nem Attila. Szerintem Jó tündér, legalábbis az előbb nem nagyon tiltakozott ellene.

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 14:22:33

Még egy gondolat. Azt hiszem, a jogpozitivizmus alapja a biztos tudás iránti vágy. Ezzel az egyik fő baj az, hogy a semminél a bizonytalan is jobb. Inkább tekintsünk úgy-ahogy, nem pontosan megértett, nem mindenki által egyetértett, eléggé bizonytalan, de nagyjából elfogadható dolgokat eleve adott jognak, minthogy hagyjuk, hogy bármi kodifikálható legyen vagy bármi megúszható, ha éppen ott és akkor nem volt ellene kodifikálva valami.

Volna egy párhuzamom rá, lehet, hogy sántít. Az emberiség régóta használ gyógyfüveket, néha meglepően hatékonyan. Általában fogalmuk sem volt róla, hogy mi a hatóanyag, és az pontosan hogy működik. Vagy őszintén bevallották, hogy nem tudják, vagy kitaláltak valami misztikus marhaságot. De ezzel együtt is jobb, hogy használták őket, mintha nem. Igaz, ennek van olyan hátránya, mint pl. az orrszarvúak kiirtása, csak mert f*sz alakú szarvuk van és akkor az impotenciára biztos jó. Persze, jobb érteni pontosan a dolgokat, mint nem, de ameddig nem értjük pontosan, valami addig is kell, nem zárkózhatunk be a tökéletesen, biztosan értett dolgok elég szűk szegmensébe, mert akkor egy csomó problémát meg sem tudunk próbálni megoldani, és az nem jó.

Attilajukkaja 2008.07.11. 14:31:38

Gabrilo

"mérsékelt hangnemben beszélgessünk, plíz. Különben jaj."

Teljesen egyetertek.Veled a hangnemmel nem is volt problemam!
Hogy mit hogyan ertelmezunk az elter, nem nyelv kerdese,...ha csak nem filologiai szempontbol allunk a nyelv problematikajahoz. Szerintem, most nem errol van szo.
Hogy ki hogy fogta fel az 1905-os vagy 17-es orosz forradalmat (ez csak egy pelda!), az viszont mar ertelmezes kerdese.
A valosag ertelmezese is az, hiszen elter a kulonbozo filozofiakban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 14:35:05

Attilajukkaja,


Az értelmezés szubjektív, mondod te. De akkor az "asztal" szónak is számos értelmezése lehetséges nem?
Hogy ki hogy fogja fel a 17-es orosz forradalmat, persze, eltér. Egy bolsi nyilván elmondja hogy felkelés az elnyomás ellen, felszabadulás, miegymás. Egy konzervatív felforgatásnak nevezi majd. És a posztmocsok mondja azt erre, hogy hát, katolikus a katolikussal ért egyet, komcsi a komcsival, úgyhogy mindenki mennyen haza. Valóban kényelmes ez a fotel, de szerintem csak az intellektuális lusták önigazolása. Hiszen ha ez így van, miért társalgunk? Minek vitatkozunk, érvelünk? Ha nem tételezünk fel egy közös valóságot/igazságot, akkor mi a jó facnak szarozunk olyan fárasztó dolgokkal, mint a gondolkodás, érvelés, vitázás?:-(((

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 14:36:10

ps. szerintem te kevered a megértést és az interpretációt:-)))

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.11. 14:42:23

fene gondolta, hogy Attilajukkaja ellenében fogom Gabrilót védeni :)
Engem azért elszomorítana, ha esélyen se lenne megismerni a Valóságot, csak azért, mert valami filozófusoknak úgy tetsik, hogy olyan nincs, csak szubjekttivitás. Gabrilo ellenpéldái szerintem érvényesek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.11. 14:43:29

Ja, Locke, igen, az alapnak nem olyan rossz.

"aha. Jó, gyújtsuk fel a Bibliát, meg tsait."
Ahogy gondolod. A könyvégetés nem az én műfajom :)

"Én azért amondó vagyok hogy többmillió ember elgázosítása akkor sem ok, és nem maradhat büntetlenül, ha éppenséggel az akkor hatályos törvények szerint rendben van."
Igen, érezzük, hogy ez nagyon nem kóser, de jogilag akkor is aggályos volt maga az eljárás számos eleme.

"Inkább tekintsünk úgy-ahogy, nem pontosan megértett, nem mindenki által egyetértett, eléggé bizonytalan, de nagyjából elfogadható dolgokat eleve adott jognak, minthogy hagyjuk, hogy bármi kodifikálható legyen vagy bármi megúszható, ha éppen ott és akkor nem volt ellene kodifikálva valami."
A nagyjából elfogadható dolgokat akár korszellemnek is hívhatnánk, de ezzel nem lennék népszerű. (mondjuk ez a hajó már elment :) ) Ezt mondjuk a legmagasabb szintű, legáltalánosabb jogszabályok során érdemes figyelembe venni. Mellesleg van nekünk egy ENSZ-ünk és az általános nemzetközi jog, végülis közmegegyezés (alkudozások) megfelelő alap arra, hogy megkössük a jogalkotók kezét.
Ugyanakkor felhívnám a figyelmet, hogy rendkívűl veszélyes gyakorlat, hogy ha jövőben meghozandó jogszabály alapján is el lehet valakit ítélni, ugyanis a legnagyobb jószándékkal sem tudok olyan törvényt betartani, amit jövőre fognak meghozni.

Attilajukkaja 2008.07.11. 14:44:21

Shenpen egy erdekes gondolatot vet fel:
Akkor is ragaszkodunk a hitunkhoz, ha annak semmilyen racionalis alapja nincs. Tesszuk ezt azert, mert pont hianyzik belole a racio, de valakitol ugy hallottuk vagy magunk is tapasztaltunk pozitiv hatast.
Ez egy nagyon jo magyarazata annak, hogy miert van ennyi sok tevhit. Ugyanakkor nem erdemes elvetni a regi hagyomanyokat, ha csak nem probaljuk ki oket.
Az aszpirin hatasara sincs meg a teljesen tudomanyos magyarazat. Ma mar tobbfele teoria letezik a hatasarol (en kb. 3-rol tudok), de empirikus uton jutottunk el eloszor a gyogyszerig. A megismeres es felismers problematikaja azonban nem csak termeszettudomanyi, hanem filozofiai is. Ti maskepp tudjatok?

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 14:47:46

"Tesszuk ezt azert, mert pont hianyzik belole a racio, de valakitol ugy hallottuk vagy magunk is tapasztaltunk pozitiv hatast."

Node mi a ráció alapja, ha nem éppen _maga_ a tapasztalat?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.11. 14:51:18

Lord_Valdez 2008.07.11. 14:43:29
na most megeresztek egy őskonzervatív gondolatot. Lehet olyan, hogy magasabb Rend, Cél, Értelem, max. én nem tekintem transzcendentálisnak. A korszellem az adott kor gazdasági és szellemi szintjén ezeket próbálja megközelíteni. Szóval 10k éve nem volt gond a gyilkolás, mert gazdasági szükségszerűség volt a megfelelő barlangok/nők szűkös volta miatt. Ma már nem szűkösek ezek, tehát nem gyilkolunk, de nem is ítélünk el ősembert gyilkosságért. De ha idén állatot kínzok és jövőre kodifikálják az állatkínzás tilalmát, az nem ez az eset.

Attilajukkaja 2008.07.11. 14:59:39

Skacok!
Nem akarok veletek vitazni, de a vilag megismeresenek problematikaja kb, annyira regi, mint a Biblia. Nem en talaltam ki, sajnos. Aki ezzel nem akar szembesulni, az ne tegye, de en biztos, hogy agnosztikuskent fogok meghalni.

"De akkor az "asztal" szónak is számos értelmezése lehetséges nem?"

De igen, Gabrilo. En nem annyira a nyelvi felreertelmezesekre akartam kiterni, mint inkabb azok jelentesere. De igazad van, csak a egy kozos nyelv alapjan tudjuk kommunikalni gondolatainkat. Vagyis egy szonak tobb ertelmezese is lehet. Meg az asztal szo is egy ragyogo pelda! Kerdezzd meg a Bali szigeteken vagy Koreaban, esetleg az ausztral torzseknel, hogy mit jelent szamukra az asztal: lehet, hogy nagyon mast, mint neked! De ez nem annyira filozofiai, hanem ismereti kerdes. Viszont en beleutkoztem olyan ertelmezesi problematikaba, mint Isten, csalad vagy az asitas fogalma mas kulturakban. Arrol nem is beszelve, hogy egy buddhista vagy elhiszi arrol az asztalrol, hogy ott van, vagy nem. Es ezt nem en talaltam ki. Persze, mi nagyon is tudjuk, hogy az az asztal ott van,...de honnan is? A sajat arrogans kis vilagnezetunk alapjan. Persze lehet, hogy nekunk van igazunk! ???

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 15:02:26

"hogy magasabb Rend, Cél, Értelem"

Ez a három nem ugyanaz. Rend OK, Értelem, háááát... ahogy vesszük, nálam ez határeset, Cél? Na az ne :)

"A korszellem az adott kor gazdasági és szellemi szintjén ezeket próbálja megközelíteni. " Már amelyik. A mostani nem nagyon...

"Szóval 10k éve nem volt gond a gyilkolás, mert gazdasági szükségszerűség volt a megfelelő barlangok/nők szűkös volta miatt." De. Ugyanis a civilizáció a megtakarításból, felhalmozásból, befektetésből alakult ki, tág értelemben. Elkezdtek földet művelni, megpróbálták nem fölzabálni az összes termést, minden évben több és több vetőmagot félretenni, stb. Ennek akkor és csak akkor van értelme, ha jó esély van rá, hogy nem fog megrohanni valami horda közben és felzabálja az egészet. Akkor lehet hosszabb időhorizontunk, ha valamennyire van biztonság. Valahol a 10K évvel ezelőtti barlangok, és a 7-8K évvel ezelőtti első települések között kezdődhetett ez a felhalmozás, és szerintem oda datálhatjuk az erkölcs kialakulását is, mert annak szerintem pont ez volt az egyik fő oka.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.11. 15:04:12

Lehet magasabb rendű cél, de teljesen ismeretlen, még azt sem tudjuk, hogy konstans-e. Ismeretlen dologból ennyire praktikus dolgot levezetni, mint a jog nem célszerű.
Az, hogy a korszellem próbálja-e közelíteni a magasabb rendet, célt stb-t nem merném kijelenteni. Hullámzó természete miatt vagy nem felé halad felé monoton módon, vagy az változik.
Nem, az tényleg nem ez az eset, de nem is erre vonatkozólag mondtam.

"Nem akarok veletek vitazni, de a vilag megismeresenek problematikaja kb, annyira regi, mint a Biblia."
Régebbi, már a preszókratikusokat is az örületbe kergette.

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 15:04:15

"Arrol nem is beszelve, hogy egy buddhista vagy elhiszi arrol az asztalrol, hogy ott van, vagy nem. "

Nem, ehelyett nem igaz, hogy ott van, nem igaz, hogy nincs ott, nem igaz mindkettő egyszerre és nem igaz, hogy egyik sem igaz. Ez a Nagardzsúna-féle Nagy Középút. Ez egy kicsit meglepő, de a következtetés az, hogy nem abszolút értelemben igaz, de praktikusan, gyakorilati értelemben persze az.

Attilajukkaja 2008.07.11. 15:05:18

Shenpen

"Node mi a ráció alapja, ha nem éppen _maga_ a tapasztalat"

Szamomra a racio a tapasztalatokon es tanulason alapulo gondolkodas.
Ez is elegge razos fogalom,...tehat abszolut racio sem letezhet, ha ugy vesszuk. Mindenkinek mas a tapasztalata es abbol is mast szur le.
Ha ez nem igy lenne, akkor talan nem is letezne tobb filozofiai ambivalencia.

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 15:05:54

"Ismeretlen dologból ennyire praktikus dolgot levezetni, mint a jog nem célszerű."

Ismétlem magam: a bizonytalan is jobb, mint a semmilyen. Mérlegelni kell a kockázatokat. A jogpozitivizmus hibája, hogy nagyon durva dolgok büntetlenül maradhatnak, ennek a dolognak a hibája, hogy igazsálgtalan ítéletek születhetnek. A megoldás nyilván valami olyasmi, hogy csak súlyos esetekben alkalmazni v. ilyesmi.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 15:06:22

Attilajuka,


Ez nem "arrogáns kis világnézezünk", hanem a mi közös (fenomenológiai értelemben vett ) valóságunk. Oszt hun nem szarom én le, hogy kimbuktuéknál a turházás mit jelent?:((( Az ilyen "ellenérveket" csak a szociológiai és antropológiai relativizmus komprádorai szoktak nyomni.
Én nem azt mondtam, hogy mink birtokában vagyunk az episteme-nek, ha így értetted, súlyosan félreértettél. A közös valóságunk nem az episteme kimerítő ismeretén nyugszik (erre nincs is lehetőség emberi mértékkel), hanem közös, felhalmozódott tapasztalatokra-és értelmezési keretre.
Ez is doxa, de nem egyenrangú sok más doxával,
No.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 15:10:47

Attilajukaja,

a ráció pont nem empíria. Ha megfigyeled, a klasszikus modern filóban épp ez a két irányzat létezik, vagyis ez a kettő a legfontosabb (racionalizmus, empirizmus), és ezek különböznek, vö. Descartes és mondjuk Hume.
A kérdés az, a filozófiai és episztemológiai viták mit bizonyítanak? Az egy lehetséges igazság létezését, vagy épp annak tagadását?
De itt még csak nem is erről volt szó, hanem egy közös valóságról, és értelmezési keretről. Ha ez nincs, nem tudunk értelmesen cselekedni.

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 15:14:25

Szerintem a tudományos racionalizmus lehet nem empirikus, de a hétköznapi életben kb. az egyetlen módja annak, hogy valami ésszerű legyen, ha köze van tapasztalatokhoz.

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 15:18:16

Erről a doxa-dologról egy kicsit, van itt valami, amit szerintem tisztázni kell. Talán furcsa, de kell ebbe egy kis "duplagondol".

Ha ugyanis kétszáz százalékig meg vagyunk győződve róla, hogy a saját doxánk az egyedül való helyes, akkor mi értelme a beszélgetésnek, vitának, türelemnek, gondolatszabadságnak, miért nem csinálunk valami diktatúrát, ami az egyetlen helyes doxát intézményesíti?

Ha viszont nem vagyunk meggyőződve az igazunkról, ha a doxánk csak egy sokból, akkor egyáltalán minek vennénk a fáradságot, hogy foglalkozzunk vele?

Tehát, ami a kettő között van, és valószínűleg az működik, az egy érdekes duplagondol, valamiről egyszerr e meggyőződve lenni és nem meggyőződve lenni. Fura, de valahogy csak ez működik.

Attilajukkaja 2008.07.11. 15:22:57

Gabrilo

"a ráció pont nem empíria."
Bakker! Mekkora mazlista vagyok, hogy nem is ezt irtam!

Amugy fikazas nelkul mondom, hogy orulok, hogy nalam okosabb emberekkel hozott ossze a sors ezen az oldalon. Probalom tartani veletek a lepest, de a vegzettsegem neha nem engedi :o)
lnezest, ha kicsit lassan haladok.

Peetmaster

"Engem azért elszomorítana, ha esélyen se lenne megismerni a Valóságot, csak azért, mert valami filozófusoknak úgy tetsik, hogy olyan nincs,"

Nem akarlak elkeseriteni,...de keszulj a legrosszabbra!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.11. 15:22:57

Az a bizonyos korszellem, amiből a jelenleg levezetjük szerintem épp elég bizonytalan :)
Ugyanakkor kézzelfoghatóbb, mint a Magasabb Rendű Valami.

"Node mi a ráció alapja, ha nem éppen _maga_ a tapasztalat"
A racionalizmus nagy hiányossága, hogy kizárólag biztos tudást akar birtokolni, de egyet sem talál, ami így vagy úgy nem az empiríából származik.
No de, a ráció inkább a racionalitással rokon, mint a racionalizmussal.
A rációnak talán lehetne kritériuma, hogy ne mondjon ellent az empíriának.
A tudományos racionalizmusnak szerintem inkább a rációhoz van köze, mint a filozófiai racionalizmushoz.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.11. 15:26:39

Shenpen · neokon.blog.hu 2008.07.11. 15:02:26
"hogy magasabb Rend, Cél, Értelem"

Ez a három nem ugyanaz. Rend OK, Értelem, háááát... ahogy vesszük, nálam ez határeset, Cél? Na az ne :)

Na jó, de akkor minek a Rend? Vagy mi a Rend, ha nincs Cél vagy Értelem? Gondoltam, hogy a Rend egy viselkedésforma, melyet az Értelem irányít.
(leszokom erről a blogról, durván naivvá tesz.)

"A korszellem az adott kor gazdasági és szellemi szintjén ezeket próbálja megközelíteni. " Már amelyik. A mostani nem nagyon...

Azért inkább, mint az őskor vagy a középkor, hacsak nem vesszük túl komolyan az összeesküvéselméleteket.

A kommented maradék részével nyilván egyetértek.

Attilajukkaja 2008.07.11. 15:27:20

Lord Valdez

""Nem akarok veletek vitazni, de a vilag megismeresenek problematikaja kb, annyira regi, mint a Biblia."
Régebbi, már a preszókratikusokat is az örületbe kergette."

Jol van, na! Nem akartam ennyire hatasvadasz lenni!
Azert koszonom a helyesbitest!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.11. 15:27:22

Attilajukkaja 2008.07.11. 15:05:18
Shenpen

"Node mi a ráció alapja, ha nem éppen _maga_ a tapasztalat"

Szamomra a racio a tapasztalatokon es tanulason alapulo gondolkodas.
Ez is elegge razos fogalom,...tehat abszolut racio sem letezhet, ha ugy vesszuk. Mindenkinek mas a tapasztalata es abbol is mast szur le.
Ha ez nem igy lenne, akkor talan nem is letezne tobb filozofiai ambivalencia.

És eljönne a Kánaán.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.11. 15:29:02

Shenpen · neokon.blog.hu 2008.07.11. 15:18:16

ha ezzel egyetértek, akkor az egy közös doxa? :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.11. 15:31:16

Lord_Valdez 2008.07.11. 15:22:57
"A rációnak talán lehetne kritériuma, hogy ne mondjon ellent az empíriának."

Ja, de csak mértékkel. Eleinte az, hogy a Föld gömbölyű, ellentmondott az akkori empíriának.

Attilajukkaja 2008.07.11. 15:33:44

Nalam mar a magasabb Rend fogalma is nagyon gazos.
Elismerem, hogy van. Nevezzuk ezt akar jin/jangnak, akar termeszetnek, akar Istennek. A Rend mar az a valami, ami az elobbi fogalmat ram kenyszeriti. A Cel pedig az, ami rakenyszerit arra, hogy a Rend erdekeben akar olyat is cselekedjek, amihez baromira nincs kedvem.

Nem racionalis, csupan empirikus alapon irom az elobbieket.

Attilajukkaja 2008.07.11. 15:35:15

Peetmaster

"És eljönne a Kánaán."

Akkor en most ki vagyok rohogve?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.11. 15:40:09

Attilajukkaja 2008.07.11. 15:35:15

:) nem :)
(na most már mindegy., úgyse hiszed el.) Csak azt akartam mondani, hogy lehet, hogy az nem is lenne rossz, tekintve, hogy épp arról megy a vita, hogy van-e valóság, igazság. Legalább filozófiailag lehetne.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 15:40:32

Attila,


nekem osztán semmiféle végzettségem nincsen. De igyekszem lépkedni:-DD

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 15:44:09

"Na jó, de akkor minek a Rend? Vagy mi a Rend, ha nincs Cél vagy Értelem?" Emberi természet, emberi tudat működése? Esetleg kozmo-polisz, aminek a polisz a tükre? Van itt sokféle lehetőség.

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 15:49:34

"Eleinte az, hogy a Föld gömbölyű, ellentmondott az akkori empíriának."

??? Eratoszthenész 2200 éve 2%-os pontossággal megmérte a Föld kerületét azzal, hogy összehasonlította az árnyékok hosszát más-más városokban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 15:50:00

Shenpen,


közeledsz Voegelinhez?:))) Cosmic order, etc?:))

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 15:51:42

Nem annyira, de ez az egyik lehetőség.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 15:54:53

CSak azért kérdezem, mert lehet, nehezen emészthető, de azt hiszem a történelem és rend problémáját elég jól megragadja.
Van is többkötetes Order and History-ja, de az nincs meg. A politikai vallásokról/gnoszticizmusról írott könyvei viszont megvannak, ha alkalomadtán erre jársz, szívesen kölcsönadom:-)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.11. 16:01:39

Shenpen · neokon.blog.hu 2008.07.11. 15:49:34
"Eleinte az, hogy a Föld gömbölyű, ellentmondott az akkori empíriának."

??? Eratoszthenész 2200 éve 2%-os pontossággal megmérte a Föld kerületét azzal, hogy összehasonlította az árnyékok hosszát más-más városokban.

ez igaz, tudom én is. De mégsem vélt empirikus ténnyé a többség fejében, talén egészen a holdraszállásig :(

Attilajukkaja 2008.07.11. 16:02:45

Peetmaster

Koszonom,...pedig teljesen kirohogve ereztem man magamat...

Gabrilo

"Nekem osztán semmiféle végzettségem nincsen. De igyekszem lépkedni"

En is, de te annyival hatasosabban csinalod! Hogy okosabban-e, azt nem tudom, de teljesen la vagyok taglozva a terminologiad altla! Wow!
Allitolag az igazan okosak mindezt ugy teszik, hogy az egyszeru nep is megerthesse. Persze ezt is csak valahol olvastam..., talan a Petofi Nepeben?

Shenpen

Az empiria valoban egy trukkos dolog volt/van! Hogy-hogy nem, a filozofia hatarozta meg a letet!

Attilajukkaja 2008.07.11. 16:06:55

Bazalttufa!

130+ komment utan pedig illene rank nezned!!!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.11. 16:13:00

Az empiria valoban egy trukkos dolog volt/van! Hogy-hogy nem, a filozofia hatarozta meg a letet!

A lét meg a tudatot! Ha megiszom a lét, elmegy a tudat!

Attilajukkaja 2008.07.11. 16:26:20

Peetmaster

Te most nagyon megmondtad a tutit :o)
Ezzel nehez lesz vitaba szallni!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.11. 16:29:19

Attilajukkaja 2008.07.11. 16:26:20

igyexik az ember. Sajnos most mennem kell, nem tudom tovább osztani az eszet. Majd holnap utánatok olvasok :)

Attilajukkaja 2008.07.11. 16:38:25

Ajaj Peetmaster

Pedig most jott volna a transzcendentalis neokonfirmuz tematikaja!
Nem biztos, hogy hozza tudtal volna szolni (en biztosan nem!), mert igen messze esik az eredeti tematol: a tojasdobalastol.
De igy is halas vagyok a reszveteledert. Orom volr veletek beszelgetni :o)))

Attilajukkaja 2008.07.11. 16:39:35

Elnezest a sok apro elirasert,....elofordul.

Attilajukkaja 2008.07.11. 18:10:54

Hat koszonjuk!
Megis jobb, mintha nagy ivben leszartal volna minket. Nem igaz :o))

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 19:37:40

Attilajukkaja

Nem volt időm pásztorolni, egyszerűen ez a helyzet. Ahogy futtában elnéztem, a kommentek jelentős részét nem is akartam volna, de az áradatból most az érdemlegesre sem jutott idő.

üdv

Attilajukkaja 2008.07.14. 10:47:05

Bazalttufa
Ertem,...csak nagyon elhanyagolva ereztem magunkat !

Attilajukkaja 2008.07.14. 12:37:46

Bazalttufa
Ja, es elfelejtettem megkoszonni az oszinte kritikat. En ennyire nem tartottam szanalmasnak a beirasokat,...de ezzel is csak magamat minositem valoszinuleg.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.14. 13:33:23

Attilajukkaja

Nem neked szólt. A hozzászólások egy jelentős része viszont sajnos marhaság volt. Kommentelni viszont nem ezért nem kommenteltem. Egyszerűen csak nem értem rá!

Attilajukkaja 2008.07.16. 10:43:47

Bazalttufa

"Nem neked szólt." Tudom, a jelenelevok mindig kivetelek :o)
Meg egyszer elnezest a zaklatasert, nem vagyok profi blogger, csak neha raerek beirkalni. Ugy gondoltam, ha valakinek nincs ideje, az ne inditson temat. De barkinek barmi kozbejohet, amire elore nem szamitott...
Turelmetlen voltam. En vagyok a hunyo.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása