Ki Palpatine kancellár?

Hadrian VII. I 2008.07.07. 07:03

... avagy Orbán vagy Gyurcsány hozza el a hőn áhított békét?

 

Van a Facebook-on egy vicces csoport, "Everything I need to know about life I learned from Star Wars" elnevezéssel. Kevéssé hasznos (The probability of succesfully navigating an asteriod field is approximately 3,720 to 1; Dont make old people angry, they might just electrocute you;  Don't try to make friends via the Death Star com-link ) és zseniálisan blőd bölcsességeket ( Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering; Watch out for those trees;  Belief and faith are far more powerful than any technology man can devise ) egyaránt olvashatunk itt. Bár sokan szapulják az új trilógiát, a sorozat legjobb és legidőtállóbb "bölcsessége" szerintem ezekben az új részekben található, mégpedig Palpatine kancellár hatalomra jutásának történetében.

Palpatine kancellár "civilben" a Köztársaság befolyásos politikusa, aki a béke és a demokrácia jelszavát zászlajára tűzve kerül hatalomra, miután sikerül urrá lennie a pusztító erőszakon, és leveri a Köztársaság egységét fenyegető szakadárokat, a Független Rendszerek Konföderációját. A dolog szépséghibája, hogy Palpatine valójában gonosz Sith Nagyúr, a Köztársaságot fenyegető veszedelmet pedig ő maga hozza létre, hogy rendteremtőként totális hatalommal ruházzák fel. Így lesz Palpatine a Köztársaságot felváltó Galaktikus Birodalom császára. A sztori alapsémája egyszerűen zseniális, egyszerre példázza a totalitárius rendszerek egy jó részének hatalomrajutását, de a paranoid összeesküvés-elméletek szerkezetét is (vö. WTC-elleni terrortámadás mint "öntámadás").

***

Az előző bejegyzésemhez érkeztek indulatos hozzászólások. Várható módon voltam libsi/neokonzervatív (akik egyébként is trockisták és zsidók, ugye), és mindent a kormány nyakába varró, az orbáni rendcsinálást propagáló fideszes is. És érkeztek olyan hozzászólások is (a Judapesten és a Konzervatóriumon is), amelyek komolyan elgondolkoztattak, ezeket nagyon köszönöm. A csőcseléknek a melegfelvonulás elleni szégyenletes támadása kapcsán pedig a vita elment egy érdekes irányba: vajon egy jobboldali (Orbán-)kormány "békét hozhat-e", vagy a szocialista kormánytól kell várnunk a rendteremtést? Illetve: ki a felelős a mostani helyzetért, és megoldhatja-e a problémát az, aki részben maga is a probléma forrása?

Szimpátiák és ellenszenvek szerint több narratíva is létezik. A két legnépszerűbb a "fasiszta, agresszív, intoleráns, hataloméhes jobboldal fenyegeti a békét, utcára viszi a politikát", illetve a "baloldal provokál (melegfelvonulással ill. beépített ügynökökkel), hogy elterelje a figyelmet a korrupcióról/válságról". Mindkét narratívában természetesen közös a "rend", a "béke" iránti vágy, illetve az ellenoldal "békétlenséggel" való vádolása.

Így talán arról volna hasznos elmélkedni, hogy milyen hozzáállás van az ilyen vélemények mögött, illetve hogyan lehet egyáltalán a "rend" érdekében szót emelni úgy, hogy ezek egyikébe se csússzunk bele? Mindezeken egy Shadai-jal való beszélgetés után gondolkodtam el, ő vetette fel azt a problémát, hogy bármiféle civil összefogásnak és fellépésnek számolnia kell azzal, hogy a kádári kisember mentalitása az uralkodó (legyen béke, mindenki, meleg és náci egyaránt legyen hazazavarva, a politikusok lopnakhazudnakveszekednek, stb), és nekünk valahogyan ki kell hangsúlyozni, hogy rend és rend között bizony különbség van. Az említett mentalitásra remek példa az egyik komment a konzin tegnapról:

nyekk 2008.07.06. 18:51:0

A legszebb példa a hatóságok teljes tehetetlenségére, és alkalmatlanságára a Blaha Lujza téri Maugli nevű 10 éves kis emberi szörnyeteg több hónapos ámokfutása. Ha ez a teljes tehetlenség a demokrácia, akkor inkább a diktatúra. Az előző diktatúrában az átlagember sokkal jobban és boldogabban élt, mint most. Ennek a demokráciának ez a pipogya töketlenség az egyik oldala, a másik az hogy nyugodttan megdögölhetsz, éhen halhatsz, megfagyhatsz, ha nincs pénzed. Miközben aki a húsosfazék közelében van ellopja az utolsó (adó) forintjaidat is. És közben aljas, álszent módon toleranciát trombitálnak. Erre a fostömegre -ahol nem a farkukat a főutcán rázó buzi paradicsommadarak minősülnek szélsőségesnek, hanem az ellene tiltakozók - olyan büszkék egyesek.

Ez az a mentalitás, amire bármilyen hazai kiadású Palpatine kancellárunk építeni tud vagy tudott (rend és béke helyreállítása a vörös brigantikkal / a magyar faj ellenségeivel / fasiszta ellenforradalmárokkal szemben; mítikus, ördögi ellenség kreálása, majd az ellenük való harc nevében a jogok korlátozása). Viszont az idézett komment lényeges pontatlansága, hogy a szabadság fogalmát felcseréli a demokráciával. Amit a kádári kisember akar, az a demokrácia, mint a többség diktatúrája: a plebsz, a nép hangjának meghallása és teljesítése, amibe természetes módon beletartozik mások szabadságának korlátozása (gyűlöletbeszéd-törvény, melegfelvonulás betiltása a "forgalom akadályoztatása" miatt, vagy éppen a Magyar Gárdának kiosztott pofonok...). Na éppen ez az a rend és béke, amiből én nem kérek. Nem kirakatperekre, nem példastatuálásra, kiosztott pofonokra van szükség, hanem egalitárius, relativista és nacionalista ideológiáktól mentes jogállamiságra. Nem akarok a vasvillák, viperák, baseball-ütők, áramos kerítések, molotov-koktélok, savastojások országában élni.

Kitől lehet ezt várni, hogyan lehet ezt elérni? Meggyőződésem, hogy Palpatine kancellár példája nem csak diktátorokra jellemző, hanem minden elvtelen politikusra. A kormánypárt és a Fidesz egyaránt hajlamos arra, hogy Palpatineként viselkedve a Rend betűit vésse páncéljára, miközben bátorítják, eltűrik a rend iránti vágyat felkeltő, sorozatosan törvény-és jogsértő elemeket, vagy bármilyen elégedetlenkedőket, vagy hogy a Köztársaságot fenyegető fantomokat vizionáljanak. Egyáltalán nem osztom Gabrilo egyoldalú optimizmusát: abban természetesen igaza van, hogy 2006-tól kezdve eszkalálódott a helyzet, hogy a jelenlegi kormány szánalmas tevékenysége ill. impotenciája termtette meg ehhez a kereteket. Ebből azonban se az nem következik, hogy egy leendő Orbán-kormány a közbiztonsági, rendészeti problémákat megfelelő módon kezelné, se az nem következik, hogy ezt ne tenné meg. A jobboldali sajtó és holdudvar egy jó részének szégyenletes és primitív, gyomorforgató tevékenysége cseppet sem bíztató. A "veszélyben a köztársaság" ugyanaz, mint az "illegitim a kormány", az "antidemokratikus jobboldal" párja pedig a népet becsapó kormánnyal szemben a közvetlen demokrácia ("a bölcs nép") eszközeihez forduló ellenzék.

A jelenlegi kormány már nem fogja elhozni a hőn áhított békét és rendet. Orbán viszont kétségtelenül elhozhatja. De nem biztos, hogy tényleg arra a rendre és békére vágyunk... Ellenben az egészen biztos, hogy egyik potenciális Palpatinében sem bízhatunk nyugodt szívvel, éppen ezért: ne tegyük! Óvakodjunk az Erő sötét oldalától!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr69556012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joejszaka 2008.07.07. 07:33:31

Palpatine-hez:

Egyszer beszélgettem egy amerikai csókával, miután kijött a II. epizód.

Ő állította, hogy az USA-ban mindenki számára nyílvánvaló módon Palpatine egyes kijelentései Bush elnök náhány híres elszólásának parafrázisai. :-) Érdekes módon erről a google nem adott ki semmit.

phaidros 2008.07.07. 08:19:34

Hát, pedig Ovi is Palpatine.Azt egyetlen, amit várhatunk tőle, hogy nekünk, a dolgozó rétegnek talán jobb lesz. Mint ahogy a nem dolgozó réteg meg a balosoktól várja ugyanezt.

Az azért tagadhatatlan, hogy az előbbi verzió biztosítja a fenntartható fejlődést - mondom ezt úgy,hogy előbb-utóbb azért mi is nyugdíjasok leszünk, (valamikor 80 évesen :) ).

De a politikusoknak elsősorban a hatalom kell, s mindent megtesznek érte, mint Palpatine. Még meg is egyeznek, ha tőlünk tudnak lopni. Gondoljatok a Centrum Kft-re.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.07. 08:41:36

Pedig ha az politikai elit nem változtat a "szokásain", akkor majd a társadalom változtat a magáén. A törvénymegkerülés olyan formái is bevett gyakorlattá válnak, amit azért egyikőnk sem látna szívesen (önbíráskodás...). Én csak abban bízom, ha nem is reménykedem, hogy a jobboldalon, ha semmilyen más okból nem, de legalább önző pragmatizmusból) számba fogják venni a valós problémákat és a valós szükségleteket és "irányba állítják" magukat. Ha a jobboldal nem teszi meg ezt a szívességet, akkor megteszi a "társadalom",akkor elkerülhetetlen a "véres" korrekció.

Ja, és nem kellene tüntetni az előrehozott választásért???

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.07. 08:55:13

1. Star Wars-os hasonlatok? GEEK! :D

2. Egész korrekt írás...

Guild 2008.07.07. 09:44:23

Én nem félek attól, hogy akármelyik fél bármilyen értelemben diktatúrát vezetne be.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.07. 10:18:09

Kiváncsi lennék milyen "eredményekkel" járna egy előrehozott választás? A sunyi módon gerjesztett bármi,csak balhé legyen sorozat lehet, hogy mérséklődne, de biztosan nem szűnne meg. Lehet, hogy az egyik felhasználható csoportosulás már használhatatlanná válna, és mások erősödnének. Ha a legharsányabban utálható eltűnne, s ez együtt járna némely önjelölt senkiháziak kényszerű viszavonulásával, az is csak időleges lenne, mert később előállnának korrekt követeléseikkel: Ők harcolták ki a győzelmet...! Ha pedig az új hatalom joggal figyelmen kívül hagyja őket - ha észnél van, egyebet nem tehet - bizonyos részük hamar felfedezi, hogy a szive melyik oldalon dobog.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.07. 10:36:18

Nagyon nehéz kérdés, hogy hol a diktatúra és a demokráciában szükségszerű erő határa.
Mondjuk annak a kis tízéves rohadéknak nem sok köze van egyikhez sem, egy diktatúra nem elsősorban arról szól, hogy mindenkit tömlőcbe, főleg nem egy gyereket. Tehát ez a probléma valószínűleg egy diktatúrában se oldódna meg egykönnyen.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.07. 10:37:05

"Nem kirakatperekre, nem példastatuálásra, kiosztott pofonokra van szükség, hanem egalitárius, relativista és nacionalista ideológiáktól mentes jogállamiságra."
Mindig érnek meglepetések.

Én sem hiszem, hogy Viktor rendet tudna tenni, legfeljebb afféle Pax Romana-t.
Meglepő, de egyetértek az egésszel.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.07.07. 10:37:52

Hát persze, mondják majd sokan. Annál is inkább, sőt! A 2006 októberi sajnálatos események mögött is Viktor áll, aki féktelen hatalmában király akar lenni. Révész M. Máriuszt pedig több Klubrádió-törzshallgató megmondónyugdíjas látt egy nyergesvontatónál eltörni a saját karját. A jogkövető rendőrség (aki nagy számban vonul ki a buzibűzítő tomcatkáoszbrigádosok ellen, míg a cigánysor maffiózóitól előkelő távolságot tart) pedig telejesen helyesen törte el az ujjait fenyegetően rázó rabosítottak nem megfelelő ujjait. Tisztán illemtanból, mert bemutatni sem akármivel illik. Broáf.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.07. 10:46:02

"mások szabadságának korlátozása (gyűlöletbeszéd-törvény, melegfelvonulás betiltása a "forgalom akadályoztatása" miatt, vagy éppen a Magyar Gárdának kiosztott pofonok...)"

jó a cikk, csak a fenti idézet... Szerintem a melegek nem akarják betiltani a heterokat/zsidókat/konzervatívokat, ellentétben a gyűlöletbeszédet hajtogatókkal, meg a Gárdával, amely még a bíróságon is "szűrte" a látogatókat.
Szóval szerintem ha kirekesztjük a kirekesztőket, az nem kirekesztés. Ha nem tennénk, a demokrácia működése kerülne veszélybe.

monitoring 2008.07.07. 10:47:46

Nos, ha Star Wars szemmel akarom megközelíteni a témát, akkor azt mondanám, hogy Palpatine személye, sem Gyurcsánra, sem pedig Orbánra nem illik rá. Bár kétségkívül mindkettő operál időnként a Főkancellár hangzatos szövegeivel, beszédeivel. Palpatine azonban egy politikai zseni és valljuk be őszintén, egyik fél vezető politikusáról sem mondható ez el. Többszörösen kompromittálták és lejáratták már egymást valamint önmagukat. Ezt egy Palpatine formátumú politikus nem engedhetné meg magának. Én azt mondanám, hogy az igazi Palpatine még lapul és Darth Sidiousként irányítja egyelőre hátulról a szálakat. A bal oldal és a jobb oldal harca egyre inkább undort, megvetést és elkeseredettséget szül az emberekben, akármelyik oldalhoz is vonzódnak. Palpatine megfogja várni, még a feszültség tetőzik és akkor fog váratlanul feltűnni, mint a politikai élet és az ország fedhetetlen megváltója, lesöpörve a két politikai oldal vezető személyiségeit. Ne feledjük, hogy míg Palpatine-ból nem lett Főkancellár, addig csak egy szürke politikusként ismerték a Köztársaságban, ill. nem ismerték. Egy jelentéktelen szenátor volt, aki viszont a háttérben építgette kapcsolatait, miközben Darth Sidiousként igyekezett befeketíteni a Köztársaság akkori vezetését. Talán éppen ezt teszi most a „Mi” Palpatine/Sidious-unk is, előkészíti magának a terepet.....

U.I.: De hol vannak a Jedik? És kicsoda Anakin? :D

igorB · Http://politech.blog.hu/ 2008.07.07. 11:05:25

A probléma szvsz nem a Palpatine-félékkel van. Ők mindig is léteztek és mindig is létezni fognak. Ott viszont, ahol vannak jedik (értsd gondolkodó demokraták) egyszerűen nem tudnak hatalomra jutni.
Nálunk a gondolkodó demokraták sajnos kevesen vannak, és sokszor maguk is beállnak egy-egy Palpatine mögé, a másik Palpatine-tól való félelemben (ekko szűnnek meg általában gondolkodók lenni).
Amíg ez nem változik, nem lesz jóság...

szusz 2008.07.07. 11:13:30

nagyon jó írás. hasonlóan gondolom. kint voltam, vonultam, mert nem szeretem, ha megfélemlítik az embereket, hogy ne éljenek alapvető jogukkal. és nem szeretem, ha erre hivatkozva erősödik meg a kormány. és nem szeretem, ha erre hivatkozva erősödik meg az ellenzék. a káoszt közösen csinálták, majd jól kihasználják, mi meg nézünk mint a moziban. akkor most melyik cukros bácsi is véd meg inkább? nevetséges.
jedik, hol vagytok?!

scsaba1 2008.07.07. 11:25:02

"Ott viszont, ahol vannak jedik (értsd gondolkodó demokraták) egyszerűen nem tudnak hatalomra jutni"

Az SW univerzumban a jedik nem is akarnak hatalomra kerülni. Nem is az a feladatuk... Sokkal inkább a köztársaság védelmezése.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.07.07. 11:43:24

bbjnick: jelen helyzetben, ha előrehozott választásért tüntetsz, OV-ért tüntetsz.
és ha jól értettem a cikket, vmi vezérek mögé való be nem állásról szólt...

phaidros 2008.07.07. 11:50:12

tapír,
egyelőre még kivárás van, Ovi nem biztos hogy az.

tin_opener 2008.07.07. 11:56:03

1.) A Star Wars-os (vagy más) analógiák igen értékesek lehetnek, mert - mint természetes, az absztrakciót támogató mankók - lehetővé teszik egyszerű, verbális szituációs modellek (játékok?) létrehozását, s megszabadíthatják létrehozóikat a "nem látni a fától az erdőt" kudarcától.
2.) A politikusok is éppen ezt teszik, csak sajnos hasraütésre vagy saját hasznukra választják meg az analógiát, a modell-rendszert, amit ezután, mint kényszerzubbonyt megkisérelnek ráhúzni a valóságos társadalomra, nem számít, hogy illik-e rá, vagy sem. Pl. így lett a magyar e.ü. reform olyan "Prokrusztész ágya", amilyen lett. Ha a modell rossz, hát megpróbálják hozzá alakítani a realitást. Ez a kisérlet persze csak a hatalom hamis illúziója szerint sikerül.
3.) Politikusaink nem modelleket alkotnak, vagy adaptálnak, hanem mindig "jól" beváltakat igyekeznek átvenni, s ezeket mindjárt élesben egy 10 milliós nemzeten kipróbálni; nem először - amennyire csak lehet -, computeren és/vagy papíron ceruzával egy laborban. Ha nem sikerül a kisérlet, hát reciklizálják berendezést ( mármint bennünket és a mi kis világunkat ) .
4.) Politikusaink hisznek a számmisztikában, szeretnek potmétereket tologatni az Ország-Gépen, hol az egyiket, hol a másikat, de nem nagyon értik, hogy mi is történik a
gép belsejében ilyenkor. Ez még nem volna baj, a baj az,
hogy nem is kiváncsiak rá. Mondják, hogy a nagy rendszerek eleve kaotikusak, viselkedésük megjósolhatatlan, szabályozhatatlan, így azután nincs is mit tenni, kár a fáradtságért.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.07.07. 12:03:58

phaidros, nem vitatom: jogod van úgy látni, a politikusokat, ahogy szeretnéd.
de ez nem változtat azon, hogy itt és most az előrehozott választás OV hatalmával egyenlő (ez nem érétkítélet, csak tényközlés). Nem véletlen, hogy ő maga is lépten-nyomon ezt ajánlgatja csodaszerként.
node hagyjuk, nagyon eltértünk a jediktől:)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.07. 12:05:00

egyébként sokat javult ez a blog az utóbbi pár napban, még nekem, elvadult vérgőzös liberálisnak :) is volt rajta valami, amivek egyet tudtam érteni. Úgy tűnik, hogy az intelligencia nem a baloldal privilégiuma :)
na jó, komolyan: jó, hogy van, amiben egyet tudunk érteni. Szerintem ez a demokrácia alapja.

phaidros 2008.07.07. 12:11:53

Tapír,
egyetértek. Az Erő legyen Veled! :D

barang 2008.07.07. 12:21:13

Kedves Hadrian VII,

elöző bejegyzésedet egyenesen zseniálisnak találtam, és ez a jegyzet is nagyon fontos problémára világít rá. Minden oldallal szemben fenntartásokkal kell élni: az erő sötét oldala, meg az egy gyűrű sötétbe zár etc.

Így a pofonok a gárdának valóban nem sejtet jót, bár a magam részéről ezt nem szó szerint érteném, hanem mint Köver egyértelműen utalt rá, titkosszolgálati bomlasztásra lehet majd számítani. lásd még viking klub meg a német BND esete az NPD-vel.

Hanem az hogy „A "veszélyben a köztársaság" ugyanaz, mint az "illegitim a kormány", az "antidemokratikus jobboldal" párja pedig a népet becsapó kormánnyal szemben a közvetlen demokrácia ("a bölcs nép") eszközeihez forduló ellenzék.“ – súlyos aránytévesztés. Afféle totaw-i most jöttem a falvédőről mentalitás.

Azt gondolom, hogy egy demokráciaban nem csak a melegeknek jár a jog, hogy felvonuljanak, hanem a politikai pártoknak is, hogy valamennyi törvényes eszközzel éljenek. A fidesz népszavazása, minden populista felhangjával is tökéletesen törvényes. Ezt párba állítani az, adathamisító, az ellenzéket rendfentartó erőkkel leckéztető végrehajtói hatalommal, orbitális tévedés.

Sőt a népszavazásnak van egy fontos es pozitív mellékhatása, amiről eddig még nem hallottam beszélni. Mégpedig, hogy a bennünk lakó Anakin Skywalkernek bebizonyitotta, hogy van még megoldás a lézerkardon kívül. Azt gondolom, hogy a népszavazés leépített egy csomó frusztrációt amúgy konszolidált, de az alázást nehezen viselő polgárokban. És ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a savas tojás ma össznépi berzenkedést vált ki, és hogy a kurucinfo ma már nem előörse, hanem szakadár szárnya a konzervatív szavazóknak.

szoval jó lenne tisztázni, hogy nagyon is egyértelmű, hogy ki itt a Palpatine

monitoring 2008.07.07. 12:30:07

Egy picit még eljátszadoztam ezzel a Palpatine kérdéssel. Vajon melyik pártban, politikai erőben lapulhat meg a későbbi „Főkancellárunk”? Ha az USA-ban élnék, könnyebb lenne a válasz. Azt mondanám, egy republikánus politikusról van szó, aki bemocskolva egy demokrata elnököt, jut hatalomra, mint konzervatív, aki lassú reformokat hajt végre, hogy megfeleljen a társadalomnak és a politikai életnek, majd egy WTC-hez hasonló konfliktus során, az állam és a nép védelmére hivatkozva, elkezdje hatalmát növelni. Lényegében ez Amerikában többé-kevésbé meg is valósult, de azért Bush nem olyan tehetséges, mint mondjuk Palpatine, illetve azért van jó néhány dolog, amit még figyelembe kell venni a Főkancellárnál.

Szóval Palpatine, eleinte egy szürke, hétköznapi, jelentéktelen politikusnak látszik, miközben a háttérben irányítja a szálakat. Palpatine-t, az SW univerzumában, sokan fajgyűlölőnek, idegenellenesnek gondolják, mert a Birodalom megszilárdulása után, gyakorlatilag másodrendűvé fokozza az idegeneket a galaxisban. /Egyébként Lucas, annak idején, a Galaktikus Birodalom hadseregét, a Harmadik Birodalom példájára hozta létre./ Igazából azonban Palaptine nem rasszista, csak felismeri az emberekben lévő előítéletességet és még fokozza is, saját hatalmának érdekében. Ugyebár a Konföderáció vezetői, szinte, mind idegen fajokból származnak. Márpedig a bűnös háború kirobbantását, az idegenek nyakába varja a Birodalom megszületésének idején, a Klón Háborúk végeztével. De már a főkancellári hivatalba való beiktatása után is megindultak olyan „pletykák”, hogy az emberek uralmának ideje fog eljönni és az idegen népek háttérbe szorulnak. A társadalom nagy rész, azonban a Főkancellárt egy határozott, konzervatív politikusnak ismerik, aki rengeteget dolgozik. Lassú reformokat hajt végre, hogy véletlenül se borítsa fel az egyensúlyt ill. a folyamatosan tárgyal a különböző politikai erőkkel.

Ezek figyelembevételével, Én azt gondolom, hogy a „Mi” Palpatine-ünk, talán még a parlamentben sincs és még csak most dolgozik azon, hogy megalapozza pályafutását. Nem lehet pl. MSZPés. Úgy tűnik, az MSZP történelmi vereség felé halad éppen és hiteles politikai erőként, onnan nem tudna jelenleg kinőni. Nem lehet Fideszes sem, de nyilvánvalóan, azoknak megbuktatására fog készülni, ha megnyerik a választásokat. Sok ember most azt gondolja, hogy rosszul csinálta az MSZP, hát majd a FIDESZ jobban fogja. A „Mi” Palpatine-ünk pedig, pont azt a csalódottságot akarja majd kihasználni, amelyet az emberek akkor fognak érezni, amikor rájönnek, hogy a FIDESZ sem lesz jobb az MSZPnél. Persze ebben Darth Sidious keze is benne lesz, hogy még véletlenül se lehessen jobb. Palpatine, nem lehet SZDSZes sem. Palpatinetól távol állnak a liberalista eszmék, még akkor is, ha az SZDSZ csak jelszavakat ismer és a gyakorlatban csak egy pénzügyi elit klubja. Az MDFben már elképzelhető lehetne, de túl kicsi párt és senkit sem mozgat meg. Talán be sem jut a következő választásokon.

Annál valószínűbb, hogy Palpatine valamely radikális nézeteket valló pártban bújik meg és ott majd, mind nacionalista, konzervatív politikusként fog kiforrni. Palpatine figurájához, sokat merítettek pl. Hitlerből is. Hitler, senkiként kezdte egy egyre radikálisabbá váló pártban. Ám Hitler megítélése, teljesen mást volt, mint a párté. Ehhez el lehet olvasni Ian Kershaw: A Hitler-mítosz című könyvét. Az emberek többsége Hitlerrel és nem a pártkatonákkal szimpatizált. Sokszor úgy hitték, hogy az elkövetett disznóságokról, a Führer nem is tud. Sőt a háború után is, sok német nem tudta elhinni még egy jó darabig, hogy Hitler hibáztatható az elkövetett szörnyűségekért is. Úgy gondolták, Hitler jó volt, csak a tanácsadói voltak romlottak. Na valószínűleg, hasonló lesz a kép, a „Mi” Palpatine-ünkről is. Miért pont a radikális nacionalista erőkben keresi boldogulását? Mert a nacionalizmus jelszavaival könnyebb tömegeket megnyerni, hiszen mindenki szeret azonosulni az olyan érzelmekkel, mint pl. a hazafiság vagy nemzeti hagyományok, a nemzeti összetartozás. A szélsőségesektől, egészen a konzervatívokig. Ezért kell Neki majd egy radikális párt, amely felett, mint konzervatív, fedhetetlen erő fog megjelenni.

Ez persze csak egy feltevés, spekuláció, fikció! Emiatt nem a nacionalizmust kell gyűlölni és lefasisztázni. Hanem az embereknek nem kellene állandóan gyűlölködniük. Mert a Palpatine félék, a gyűlöletet használják ki.

A mostani felvonulást ill. erőszakos ellendemonstrációt pl. a nagyobb politikai erők igyekeznek kihasználni egymás javára. A bal nemzeti önvédelemre buzdít, a jobb pedig a balt hibáztatja, hogy nem tudja megvédeni az embereket. De megint csak ki nyerhet. Hát Sidious, ha létezik. Sidious először is arra használja az eseményeket, hogy megint csak elmélyítse a gyűlöletet. Hogy hogyan győz? Először is provokált közvetve, vagy közvetlenül egy ilyen balhét, így adva megint okot, a politikai oldalaknak, hogy egymást okolják, miközben a lényeg ismét elveszik majd a párviadalban. A gyűlöletet, gyűlölettel fokozza. Az embereket pedig, mindkét oldalon kiábrándítja, hogy a politikai oldalak álságosan állnak ki a demokrácia és a szabadság mellett, de annyira nyilvánvaló, hogy ezt nem meggyőződésből, hanem propaganda célból teszik és így sül el visszafele a próbálkozásuk. Ez a dolog nem a melegekről szólt. Csak eszközök voltak Neki, úgy, ahogy a radikális ellenzők is. Az emberek káoszt látnak mindenhol és rendre vágynak majd, meg megújuló politikai kultúrára. Palpatine pedig a kellő időben majd megadja Nekik. Olyan nacionalista vezetővé válik, akit elismernek és tisztelni fognak a radikálisok, az emberek másik része pedig örülni fog, hogy eljött egy olyan konzervatív vezető, aki rendet teremt és megfékezi a radikálisokat /lásd.: Hitler leszámolt az SA-val pl./, illetve megújítja a politikát. Ezután jön majd a következő fázis….

U.I.: Halálcsillagot azért nem valószínű, hogy épít majd…. ;)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.07. 12:32:48

Ácsi!


Jómagam azt mondtam, "valószínűbbnek tartom", hogy a Zorbánék alatt rend lesz, ez nem egyoldalú optimizmus, csak realizmus;] Ha a kedves kődobálók még a buzimeneten is "gyurcsány takarodj"-oznak, akkor az elgondolkodtató.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.07.07. 12:46:41

Gabrilo, azért kell néminemű naivitás, hogy az ember azt gonodlja, hogy a "kedves kődobálók" jól artikulált, átgondolt politikai követelést fogalmaznak meg a gyurcsánytakarodj-ozással. Ez mára kb. a b@zzmeg a k...va anyádat-tal lett egyenértékű... senki bele nem gondol mit is jelent, amit kiabál...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.07. 12:48:20

Egyébként elég ijesztő a felvetés. Tényleg hasonló kicsit a "történelmi" helyzet ahhoz, amikor Hitler felbukkant. Ezért fontos a rendet a demokráciától, illetve a szabadságtól megkülönböztetni. Javasoltam magamnak egy definíciót: A demokrácia nem az, amikor nincsenek szabályok, hanem amikor a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak.
Ezen kívül talán pont ezen a blogon olvastam a másik fontos dolgot: az információ terjedésének a szabadságáról. Aki azt korlátozni kívánja, diktatúrát épít.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.07. 12:51:49

Ez az első komoly konzervatív blog, ahol elítélően nyilatkoznak a "szélsőjobbos csőcselékről". Ezt rendkívüli eredménynek tartom a mai helyzetben, amikor az objektivitás annyira hiánycikk. Annak a jele, hogy vannak közös értékeink. Így a különbségek is egész más színben tűnnek fel.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.07. 13:32:22

barang 2008.07.07. 12:59:13

kösz a tippeket, újabb támogatás az "értsük meg egymást" mozgalmamnak :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.07.07. 13:36:33

időnként olyan érzésem van, mintha el lennék vágva a világtól. Valóban ennyire valószínű, hogy az összeesküvés-elméleteknek igaza van? ("A melegek, az álnácik, a csőcselék a hatalom fizetett látszatembere.") Sokkal jobban örülnék, ha filozófiai alapon állnának a viták, nem informálatlansági/érzelmi (azaz gyűlölködési) alapon. Bár, a hatalomnak tényleg ez játszik a kezére :(

___________________________ (törölt) 2008.07.07. 17:02:51

"Ez az első komoly konzervatív blog, ahol elítélően nyilatkoznak a "szélsőjobbos csőcselékről".

Azért ezen meglepődnék. Szerintem nem.

"A rendetlenkedőkbe pedig belelövetek, s ha a rendetlenség jobboldalról történik, számomra a különbség csak annyi, hogy ezekbe fájó szívvel fogok belelövetni, míg egy esetleg baloldalról jövő rendetlenkedésbe passzióval."

Ez volt Horthy, és azért ő sokkal inkább volt keményjobber egy nagyon kemény korban, mint teázgatós konzi úriember egy nyugodtabb korban, és mégis nagyon ellenük volt. Szóval nem hiszem, hogy máshol ne lenne...

Konzervatív 2008.07.07. 21:07:44

Peetmaster!
A Konzervatorium a legelfogulatlanabb blog,amit valaha olvastam,és ezt nem azért mondom,mert jobbos vagyok.Ennek a legfőbb oka,hogy nem pártblogot,hanem egy értékelvű blogot olvasok.A másik pedig az,hogy az itteni bloggerek/kommentelők nem félnek a kapitalizmustól.
A Konzervatórium ezen kívül eloszlat minden előítéletet is ami általában a magyar jobbodalt éri-persze a Reakció és a Jobbklikk is.:)
Talán ezek az okok,közösen gondolkodni pedig kötelesség lenne az ország és a nemzet érdekében.

Konzervatív 2008.07.07. 21:10:05

Shenpen!
Sztem azért Horthy "kemény jobberségébe" azért is alaposan betett,hogy katonatiszt volt.Sztem egészen másképp viselkedik egy katona és egy más,"polgári" foglalkozású személy egy szorult helyzetben.

Asidotus 2008.07.07. 21:12:51

Nekem a rendőri töketlenkedés mögött a rendőrvezetők gondolkodása áll. Azon gondolkodnak, hogy a hamarosan hatalmora kerülő Fidesz elvi holdudvarába tartozó hőzöngőket nem verik meg, mert akkor ők a jobboldal (nem a politikusok, hanem a radikálisabb szavazók értelemben) számára vállalhatatlan személyek lesznek, és akkor nem maradhatnak a helyükön. Így meg van esély. Mert szerintem a rendőrségnek meg van az eszköze a rendtreremtésre, de amikor az egyik oldal rendőrterrort kiált, a míg a másik meg töketlenkedést reklamál, ők kénytelenek lavírozni a saját hatalmuk érdekében.
Szerintem Orbán alatt majd leverik a hőzöngéseket. Valahogy nem tudsom elékpzelni, hogy akkor nem lesz buziparádé, mint ahogy azt sem, hogy akkor nem lesznek olyanok, akik dolálni szeretnének. És ha a Fidesz rendőrei szétverik a nácikat, akkor vajon ki fog rendőrállamot kiáltani? A baloldaliak biztos nem, a jobboldaliak nem, csak a nácik, de az meg kit érdekel? (Meg néhány elvetemült liberális, de azok is a "kit érdekelnek?" kérdéskörbe sorolandók, mármint a létszámukat tekintve.)

Asidotus 2008.07.07. 21:14:21

Rogán mint Anakin Skywalker, ezen jót nevettem, tetszett nagyon.

Kopiás Attila Steve 2008.07.08. 01:37:51

Jah, nem kérdés, hogy a neojobbos bagázs minimum hiteles. Lehet velük egyet nem érteni (mint sokszor teszem), de értékek mentén kommunikálnak nem pártérdekek mentén. Elvileg a kettő nem zárná ki egymást, én nem bánnám, ha tennének egy próbát vele egyszermajd, de az már most mindenképpen jó, hogy van kivel kommunikálni.

A hazai elitünk meg mindig külföldről igyekszik khm. eltanulni a működő dolgokat. Berlusconitól jött a Hajrá Magyarország, Blairtől a harmadik utas baloldaliság, nem lepődnék meg ha a War on Terror is felbukkanna, bármelyik oldalhoz bepasszolhat.

Jah, annyit módosítanék, hogy a többség diktatúrája nem demokrácia, hanem - meglepő - a többség diktatúrája. Mármint ha arról a liberális demokráciának nevezett izéről beszélünk, amit az alkotmányunk próbál körvonalazgatni, pártjaink meg elkúrni. Merthogy a liberális demokráciáknak alapvetései, hogy olyan megoldásokat keressen, ahol mindenki az lehet ami akar, amíg mást nem akadályoz abban, hogy az is az legyen ami ő akar. Két kéket és egy zöldet megszavaztatni, hogy innentől mindenki csak kék vagy csak zöld legyen az pl nem ez.

De az tény, hogy egyre erősebb a neoprimitív politizálás előretörése mindenhol Európában. Azok nagy része, akik ész nélkül rosszul vannak ha a Kádár rendszer előnyei (az a kevés) szóba kerülnek, mert fújkommenisták, nos ők követelik leghangosabban vissza annak a rendszernek a hátrányait. (Itt most nem rólatok és az ideológiai kádárkritikátokról beszélek, ok?)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.08. 11:26:52

Steve,


Akkor Tocqueville tévedett volna? Lib. Dem. =/= dem!

GeeDawg2 2008.07.08. 20:21:43

Miert tor elore a neoprimitiv politizalas??? Szerintem ezt igy, hasra csapva, kicsit eros kijelenteni...

A Tocqueville-ra valo hivatkozasnal vigyazzunk arra, hogy kicsit mas korszakban, mas tarsadalmi viszonyok kozt irt... (Mint ahogy a Kommunista kialtvany-t sem ma fogalmaztak meg... :-))

Magaval a post-tal kapcsolatban:
1. azert tudunk szamos olyan politikust Magyarorszagon, aki meg 50 alatt van, nincs orszagos reflektorfenyben, de tisztessegesen epiti a politikai es gazdasagi halozatat... Van, olyan, aki ey nem kis varos polgarmestere... Sot, az osszeeskuves-elmeleszeknek azt lenne erdekes megtudni, hogy kik azok, akik Csanyi Sandorral egyutt szoktak vadaszni...
2. Hala Istennek van eleg sok tortenelmi peldank arra, hogy a fokozodo kaoszt/valsagot meg lehet teljesen bekes keretek kozott szuntetni, felesleges aldozatok nelkul is. Csak elhatarozas, kozeptavu szemlelet, hozzaertes, es szemelyes felelossgvallalas kell hozza... (na melyik nincs meg a magyar politikai elitben?)

___________________________ (törölt) 2008.07.08. 21:27:01

Nünü,

"a hamarosan hatalmora kerülő Fidesz elvi holdudvarába tartozó hőzöngőket"

Nos, én nem vagyok fideszes, de remélem, hogy hamarosan erre jár egy és jól letosz ezért. Ez nagyon randa volt.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 08:39:47

Bocs.

Akkor ne hivatkozzunk senkire se, mert aki korábban élt, már nem aktuális:(((
Istenkém.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.07.09. 11:31:52

Adorján,

a rend és rend közt az a különbség, hogy iustitia-n alapul-e, megadja-e mindenki ius-sát.
Azonban a ius és iustitia képzete úgy szét van kúrva Mo-n, hogy esélytelen a rend megközelítése.
Hideg polgárháború van, Kulturkampf.
És marad is szvsz. Tessék erre felkészülni. :)

___________________________ (törölt) 2008.07.09. 12:34:47

KA_Steve,

azért tör előre a neoprimitív politizálás, szerintem, mert mostanában éli fel a világ
a viktoriánus kor erkölcsi tőkéjének utolsó morzsáit.

Mi kellene a normális politizáláshoz? Hogy a politikus kötelességnek, szolgálatnak tekintse
a dolgot. A politika nem üzlet, itt nem működik az okos önérdeken alapuló önkorlátozás,
mert nincs szerződés, amit számon lehetne kérni peres úton. Innen kezdve az van, hogy vagy a személyes
haszon teljesen tisztességtelen maximalizálása: abszurd ígéretek, rövid távú látványpolitizálás,
uszítás stb. vagy kötelesség és szolgálat.

De a ma uralkodó kultúrában miért tekintené a politikus kötelességnek és szolgálatnak a dolgot?
Egyszerűen ma már semmiféle elterjedt, elfogadott elképzelés sincs semmiféle Jóról, ami önmagában Jó, és azért tenni érdemes.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.09. 12:41:04

Shenpen arisztoteli jánoskodik:-)))))

GeeDawg2 2008.07.16. 19:09:49

Nem mellekesen, a Wikipedian a napokban fo cikk volt: en.wikipedia.org/wiki/Palpatine

megatróger 2008.08.08. 20:07:39

olyan érdekes. ha megnézem a történelmet, ez az ország mindig idegen uralom/ uralkodók keze alatt állt neki fejlődni, és mikor magára maradt függetlenül, akkor minden lerohadt, belviszályok, utcák szétcseszése jellemezte (mint most).

tehát: idegen uralom kell ide! nem kell sem Ovi, sem Gyurcsány, sem a többi, hanem egy jó kis idegen katonai diktatúra. :-)

hogy szét ne basszák az országot a lakói. nem tudnak vigyázni az értékekre, a legkiválóbb koponyáikat is mind külföldre kergetik, hogy is lennének érettek a szabadságra?!

megatróger 2008.08.08. 20:11:26

ami itt van, az amúgy sem demokrácia, hanem homokrácia: tollboás buzik, pervertáltak, pszichopaták, idegbeteg sültbolondok uralma. nem az értelmes, értékes emberi lényeké.

___________________________ (törölt) 2008.08.09. 00:54:08

Megvan az "idegen uralom" ma is, köszi, EU-nak hívják.

Csak éppen az nem olyan, mint Károly Róberté, vagy Ferenc Józsefé, vagy Mátyás digó reneszánsz udvaráé, amelyek alatt tényleg történt egy csomó jó dolog, hanem olyan, mint a kalapos királyé, az a baj vele...

(És az benne a röhej, hogy nem csak hogy nem konzervatív és nem libertárius, de még csak rendesen progresszívnek sem nevezhető: nem halad ez sehova, rég nincs ötletük rá, hova is kéne, inkább a hatvanas évek rég lebőgött bürökratikus szocdemségének önkonzerválási kísérlete.)

megatróger 2008.08.09. 15:52:11

a kalapos király egy felvilágosult reformer volt, csak a magyar vaskalapos nemesség féltette előjogait, ezért mentek át hirtelen nagy hazafiba.
az EU pedig nem idegen uralom, mert egyáltalán nem uralom, hanem langymeleg takony, az USÁ-nak vagy bármely más hatalomnak nem versenytársa.

___________________________ (törölt) 2008.08.09. 20:11:31

Na de hát pont az a baj vele, hogy "felvilágosult". A Felvilágosodás egy ideológia, amely nem hajlandó megvárni a társadalom lassú, természetes fejlődését, hanem megpróbálja felülről, izomból racionalizálni azt. Nem működik, és közben egy csomó balhét csinál.

megatróger 2008.08.09. 21:01:51

valóban, baromi nagy baj lett volna, ha valaki megfékezte volna a vaskalapos, csak az előjogaival törődő, élősködő, az országot szarul irányító korlátolt nemességet, és a szánalmasan feudális provinciából valami modernebbet, európaibbat faragott volna felülről.

most is milyen sokan visszasírják az úri Magyarországot, persze urak akarnak lenni benne, nem cselédek. mert milyen szép is kastélyban lakni, nem dolgozni, zabálni-vedelni-szarni, duhajkodni-mulatozni, mindent leszarni, a paraszt meg csak fogja be a pofáját, solgozzon és imádkozzon...

közben persze lassan már az annyira lenézett románok is kolóniákat létesítenek a Marson, itt meg visszatér a középkor, mert ugye nem szabad beavatkozni, mindent hagyni kell, és nem szabad megsérteni a hagyományokat...

valóban, a haladás csak demagóg ideológia, süllyedjünk csak bele a legmélyebb Balkánba. mivel afelé haladunk egyre gyorsuló ütemben.

megatróger 2008.08.09. 21:07:09

nem zavar senkit, mennyire lerohad ez az ország minden értelemben?

dehát ha ez a nép kívánsága, mert ugyebár a hagyományok tisztelete, meg a -fujj!- csúnya idegen ideológiák, meg nem szabad bolygatni a társadalmat felülről...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.09. 21:47:03

Tróger,
ok, kell egy klassz ideológia és egy idegen megszálló hadsereg. Értjük. Melyikre gondoltál?

megatróger 2008.08.10. 01:08:54

mittomén. mondjuk spártai. egy jó kis Tajgetosz megoldaná az itteni ramaty egyészségügyi helyzetet. :-)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.10. 13:24:20

Tróger,
azért ez a spártai reneszánsz nem túl sanszos, úgy a Kr.e. IV. sz. óta. Akkor mégiscsak maradnak a hagyományok.

megatróger 2008.08.10. 15:51:54

ugyanmár. ha a bablevest föl lehet melegíteni újra, akkor a régi szép hagyományokat is. :-)

megatróger 2008.08.10. 15:56:07

(az egyetlen bökkenő, hogy Taigetosz csak legenda, maguk a spártaiak terjesztették magukról, hogy féljenek tőlük. de egy ilyen kripli országban, ahol betegre zabálják-vedelik,bagózzák magukat az emberek, nem ártana mégis bevezetni, a felnőttek számára. kórházi ellátás, satöbbi? lófaxt, dögölj csak meg, ahol vagy.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.10. 16:04:33

Akkor szálljon meg a Vatikán :) Ja, nincs hadsereg, Bush biztos ad kölcsön :)
Egyébként érdekes, amit mond, mert ha végig mész a finn nemzeti múzeumon az a szörnyű gyanúd támadhat, hogy ott mindig akkor történt valami fejlődés, ha épp megszállót váltottak. Tulajdonképp minden kultúrát idegenek erőltettek rájuk. Valahogy miközben ott sétáltam különös deja vuszerű érzésem támadt...

Shenpen
Hadd kérdezzem meg, hogy a vallások micsodák? Megvárják a "természetes fejlődést", vagy át akarják formálni az embereket?
Személy szerint nem hiszek ebben a bizonyos lassú, természetes fejlődésben, különösen, hogy van egy ezzel párhuzamos technikai fejlődés is. Pontosabban van egy fajta nagyon is darwinisztikus müködésű fejlődése. A kultúrák fejlődnek, mutálódnak, szétválnak és összecsapnak.
A kultúrák harca egy érdekes kérdés, ugyanis az egyszerű talpas ember ezt úgy éli meg, hogy felülről/kivűlről ráerőszakolják. Megértem az idegenkedést, de nem látom a különbséget a felvilágosodás térnyerése és mondjuk a reneszánsz, vagy a kereszténység térnyerése között, nem beszélve a rekatolizációról. Csupán olyan különbséget látok, hogy áll-e mögötte hatalom, de időkérdése és bármely eszem mögött feltünhet egy.

megatróger 2008.08.10. 18:04:34

"Mit adtak nekünk a rómaiak?!" :-)

(gyakorlatilag mindent)

megatróger 2008.08.10. 18:07:49

mai feladványunk:

Ki írta ezt:

"az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő"
?

(talán valami idegenszívű kozmopolita zsidó?)

___________________________ (törölt) 2008.08.11. 12:31:45

"Hadd kérdezzem meg, hogy a vallások micsodák? Megvárják a "természetes fejlődést", vagy át akarják formálni az embereket?"

Hát a fene tudja. De szerintem előbb-utóbb le szokott kopni róluk a prófétai jelleg, és orthodoxiává alakulnak (azaz, természetes fejlődés). Nem tudom, nem erősségem a téma.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.11. 13:27:49

Mostanra már a felvilágosodásról is lekopott, szerintem. A szekuláris gondolkodás, szabadságjogok stb. részeivé váltak a közgondolkodásnak.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.08.11. 15:14:28

én meg akkor se vagyok hajlandó rossznak tekinteni a fejlődés fogalmát.. Lehet, hogy "felülről" akar "kényszeríteni", de ez azt jelenti, hogy a képviselője "fenn" van... Tehát magához akarja emelni az elmaradott tömegeket. Jó, néhányan leesnek az emelés közben, főleg, akik ugrálnak, hogy ez nem is jó. De az új világban amúgy sem lehetnek olyanok, akik a régi világ tagajai, Minél előbb megszabadulunk tőlük, annál jobb.
Persze ez épp a tömeggyilkos erőszak indoklása, de sosem ezzel volt a baj, hanem hogy 1. nem a megfelelő ideológia nevében alkalmazták (Hitler), 2. de, csak a vezető(k) később elkorcsosultak(Lenin, kis jóindulattal).
Ez azonban egy olyan blogon, ahol a királyság(=jó egyeduralkodó) hívei nagy számban képviseltetik magukat, nem lehet akadály...

GeeDawg2 2008.08.11. 23:31:59

Megtroger, Te tenyleg eleg troger vagy. No de sebaj, az Interneten mindenki az lehet, ami akar. En is.
Egyebkent en nem vagyok szociologus, de azert azt gondolom, hogy Magyarorszag tarsadalma azert eleg sokat valtozott az elmult 18 evben, es ha a fejlodest bizonyos szempontok alapjan definialjuk, meg azt is lehet allitani, hogy fejlodott.Az meg, hogy a fejlodes csak kivulrol johet, onmagaban nem igaz. Egyebkent, ha pl. a Ferencz Jozsef fele boldog bekeidoszakor akarjuk elemezni, akkor legalabb a hasonlot a hasonloval kell osszehasonlitani, igy pl. a kigyezes elotti es utani idoszakot, vagy legalabbis mondjuk ugyanazt a par evet a KUK kulonbozo tyartomanyaiban.
Pl. az elmult 5 evben Romania sokkal gyorsabban nott gazdsasagilag, mint Magyarorszag, megsem eloztek meg minket. Szlovakia viszont igen. Innen el lehet indulni...

Egyebkent a kalapos kiraly idecitalasa szerintem kicsit felrevezeto. Tortenetesen az uralkodas egybeesett a nemzeti ideologia szuletesevel. nemcsak Magyarorszagon, hanem szerte Europaban. Ezert akart pl. o nemetul kormanyozni - mikozben addig az allamigazgatas nyelve a latin volt....

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása