Népek kávéi, avagy a kávékészítési szokások a világban

crix I 2008.02.18. 23:09

Olasz, osztrák, német, török, amerikai. Mind-mind kávénemzet. Hogy miért? Mert mindegyik hozzátett valamit a kávékultúra kialakulásához. Ugyanaz az alapanyag mégis annyira más.

A kávé világa
Itt van ez a növény, amiből ezt a mennyei italt főzik. Mindennek ez az alapja, a kávé mégis annyiféle lehet, hogy össze sem lehet számolni. Annyifelé ágazik a kultúra, hogy képtelenség lenne itt egyben mindent leírni. Máshogy őrlik, főzik, ízesítik. A fejlődés pedig nem állt meg. Mind a technológia, mind a felhasznált anyagok, az ízesítés, tálalás, minden fejlődik. Ezért kivonatosan álljon itt, hogyan kávéznak a világban.
 
A legrégebbi: török kávé
Az első és mindenképpen megkerülhetetlen változat a török kávé. A törököké a legősibb kávékészítési módszer, melyben minden egyes folyamat teljesen egyedi a ma ismert technikákhoz képest is. Már a kávéőrlemény elkészítése is időigényes feladat: a török recept szerint többszöri darálással érhető el a kívánt szemcseméret, ami akkor jó, ha sikerült elérni a púder finomságát. Az őrleményt ezután a személyek számának megfelelő méretű edényben a cukorral (és persze a vízzel) együtt többször fel kell forralni. A kávé szűrés nélkül, az összes többi iskolával ellentétben a zaccal együtt kerül felszolgálásra, arról kell ugyanis leinni. Erős, karakteres, sűrű ital, sok-sok hagyománnyal és cukorral.
 
A legkönnyebb: német kávé
A hagyományos német kávézás alapja a karlsbadi porcelánkanna. A módszer lényege, hogy a forró víz átcsepeg, átszűrődik a kávéőrleményen, és kioldja a hatóanyagok egy részét. Ezen a módon könnyű, frissítő kávéital készíthető, a német ízlés szerint: átlátszó, híg, inkább egy sötétebb teára emlékeztet, ideális tízórai vagy uzsonna mellé mint kísérőital. Innen származik a nálunk is egyre terjedő filteres főzési eljárás.
 
A legédesebb: a bécsi kávé
Egyedi az összes módszer közül a bécsi, hisz általában nemzetektől származik a kávékészítési kultúra egy-egy ága, itt mégis Bécs van kiemelve, mint a birodalom központja és fővárosa, a monarchia idejéből. A titok a pörkölésben rejtezik, ugyanis világosabbra, kevésbé pörkölik meg a kávét, ami kellemes, savanykás ízt ad. A tejszín és társai ideális kiegészítői a lágyabb bécsi kávénak. Ez talán a legédesebb az összes nemzeti kávé közül, egyértelmű utalásként a bécsi cukrászatok erőteljes hatására. Itala jellemzően a kapucíner.
 
A legismertebb: az olasz kávé
Hihetetlen, de a legújabb kávéfőzési módszer (ha eltekintünk a legújabb, többé-kevésbé működő hi-tech gépektől) az olaszoktól származó eszpresszó. Ma már a legnépszerűbb módja a mennyei nedű előállításának. A nagynyomású (legalább 8, mások szerint 15 bar) víz és gőz segítségével oldjuk ki az íz- és illatanyagokat, melyek koncentrátuma, az ún. krém kiül az igen rövid (akár 20-25 ml) kávé felszínére. Rövidebb és hosszabb változata is létezik, szebbnél szebb olasz nevekkel. Jellemző itala az eszpresszó és a kapucsínó.
 
A leginkább újító: az amerikai kávé
Napjaink legdinamikusabban fejlődő kávéiskolája az amerikai. Megtartották a német hagyományokra alapozó csepegtetős-filteres módszert, ugyanakkor elterjedt olasz hatásra az eszpresszókultúra is. Mind a legnagyobb (gyors) kávézóláncok italai, mind a világ legdrágábban felszolgált kávéitala amerikai. Tisztelik a hagyományokat, mégis bátran nyúlnak a kávéhoz, új italokat alkotnak belőle, bátran ízesítve szirupokkal és még ki tudja mivel. Na meg persze minden igényt igyekeznek kielégíteni, amiből aztán megszületnek az olyan extrém megoldások, amelyekben egyesül a koffeinmentes, extrakönnyű kávé a laktózmentes tejjel, az édesítőszerekkel és a light szirupokkal. Persze mindez dupla, tripla méretben.
 
... és ami csak a miénk
Végül pedig essék szó kis hazánk kávézási szokásairól. Alapvetően, mint Európa közepén várható volt, a kávékultúrák hatásai minden oldalról begyűrűztek hozzánk. Persze időben és térben is eltérő volt a különböző iskolák hatása. A kezdet kezdetén, a hódoltság idején a török kávé terjedt, de itt a logikussal ellentétben a kereskedő népek (örmények, zsidók, görögök) terjesztették el. Aztán a bécsi hatás még erősebbnek bizonyult, nemcsak amiatt, hogy ez a város a birodalom központja volt, de Európa nyugati feléhez is Bécsen keresztül vezetett az út. Később, a 20. század első harmadától megjelent az eszpresszógépekkel együtt az olasz kávékultúra is.
 
Ami otthon vár
Mostanság pedig minden egyes iskola minden ága megtalálható nálunk a kávézókban és a kávéházakban. Nem szabad elfeledkeznünk az otthoni kávézásról sem. Az egészen egyszerű, filléres filteres kávéfőzőktől a több százezres, az összes munkafolyamatot egy gépben megoldó krómcsodákig sokféle megoldás előfordul otthonainkban. De persze minden kávészerelmes első élménye a klasszikus „Szarvasi” kotyogó. A kávérajongók számára szívderítő hang a kellemes rotyogás.
 
A fejlődés nem állt meg
Már azt hihetnénk, hogy tovább nincs, és nem lehet több módszert kitalálni, de nem így van. Több gyártó is kifejlesztette saját, de lényegében hasonló módszerét a főzés megkönnyítésére. Nevezetesen a különböző kávépárnás megoldásokról van szó. Nagy kávéforgalmazók és konyhai eszközöket készítő vállatok is gyártanak ilyet különböző minőségben, a németes filteres kávétól az egészen élvezetes eszpresszókig.
Ma már mindenki megtalálhatja a kedvencét a változatos kultúrában. A legfontosabb, hogy a kávé inkább legyen élvezet, mint függőség. Jó keresgélést!

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr97345024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.02.18. 23:23:00

Török kávé rulez.....ha tehetem csak azt iszom.

mediazsiraf · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.02.19. 07:57:08

Abszolút török kávé párti vagyok én is. :) És hozzá lehetőleg valami bivalyerős cigaretta, mondjuk Cleopatra. :)

crix 2008.02.19. 08:37:06

Hol isztok Ti török kv-t?
BP-n még nem találtam erre alkalmas helyet.
Zsiráf! Cigaretta??? pfájjj

mediazsiraf · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.02.19. 09:18:05

Namost csak úgy jelzem, hogy a Cleopatra cigaretta, azonban a nyugati tömegcigik (melyek inkább füst, semmint dohányrudak) ellenére ennek még íze és ereje is van... Egyiptomi cigaretta, csomagonként asszem 100 forintba kerül, telt íz, és mégsem az a szokásos arab cigi, amitől kiköpöd a tüdőd. :)

Jó, tudom, pipásoknak a cigi szitokszó... :)

Török kávét kb. bármelyik színvonalasabb török étteremben lehet inni (most nem a török büféről beszélek). De spec a török kávé nomád kávé, magyarán vízforraló és egy rongy segítségével elkészíthető, így nem egy nagy etvasz otthon sem megcsinálni. Nekem török és egyiptomi kávéskészletem is van hozzá!! :D

Vendée 2008.02.19. 09:39:58

Már én is hiányoltam a blogról egy életmód rovatot.

crix 2008.02.19. 19:15:19

legközelebb a többszörös orgazmusról írok :D

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.02.19. 19:54:32

Crix:

Én pl. otthon.....és nem csak a török kávét szeretem, de a rituálét is amivel készül.

The Cult: She sells sanctuary megy a Petőfin.

NT 2008.02.19. 21:32:43

Azt a burzsoá mindenit! Egyiptomi, meg török kávéskészlet, meg minden,... Azért szívesen cserélnék veletek, srácok!

Én már a kávéfőzésről is lemondtam, nem mintha nem lenne igényem rá, de nekem már az is túl pöcsölős dolog.

Koffeintabletta + energiaital + kékmulti. Előre, az infarktus útján!

crix 2008.02.20. 01:40:14

NT mit szólsz én pipázom is :) AZ a pöcsölős dolog

abandi 2008.02.20. 17:09:58

Espresso (frissen őröltből)!!! Jó cigarettával!!!
Tejszínnel, nádcukorral!!!
Utána jöhet a pipa (Borkumos)
Utána meg...ehh...

Carlos77 2008.02.21. 17:52:09

Szvsz a német kávé pazarlás és értelmetlen (igyon teát), az amerikai egyenes ágú elhízás, és ’carpe diem’ (Ha jól tudom pesten is lesz starbucks, már csak az hiányzott…:)
Török kávét nem nagyon ittam, de mivel nem bírom az apró magos gyümölcsöt sem a zacott így az se menne le a torkomon. (jó tudom csak le kell fölözni…) majd kipróbálom.

Olasz és bécsi kávéért viszont reggelente ölni tudok, hangulat függően változik hogy tisztán, vagy sok tej 4 cukor mikor mire van szükségem :D (Csodás kis svájci mashinám van ami öről főz egy gombnyomásra:)

De persze öko-etikusként el kéne ítélnem és le kéne szoknom róla… mert ügye a termesztése, szállítása, forgalmazása stb…
De még nem megy…hüp, én is csak ember vagyok.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.02.21. 23:10:35

Bécsben a Bellevue hotelben isteni a kávé, és korlátlanul fogyasztható reggelire. :)

mediazsiraf · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.02.22. 08:12:20

NT: az egyiptomi kávés-teáskészlet (ezüstnek LÁTSZÓ 10 míves kiskanál, 10 arab kávéscsésze alátéttel, teáskanna) egészen pontosan 5 eurómba került... (meg 1 órás alkuidőbe).

A török kávét nem szabad lefölözni, tökéletesen barbár módjára kell inni. Forrásban lévő vízbe belekúrni kb. két evőkanál iszonyatbrutális daráltkávét (lehetőleg ne lehessen elolvasni a dobozán semmit, mert minden betűnek arabnak kell rajta lenni, ha ilyet sikerül vennetek, az tuti jó), addig főzni amíg fekete nem lesz a víz, zavaros és masszás, majd levenni a tábortűzről (ami lehetőleg valahol a Szahara közepén van megrakva...), átönteni a kannába, úgy hogy az egyébként a napszúrás ellen a fejünkön lévő fehér rongykendőn átszűrjük. Így a szacc nagyrésze távozik. Ami meg marad, az kötelező! Tejet és cukrot belerakni pedig államellenes bűntény.

Kísérőként valami olyan vízipipadohányt ajánlok, amit nem a turistáknak adnak el, mert az mind fos. Az igazi arab dohánytól azok is kiköpik a belüket, akik már évek óta európai pirosmarbit szívnak. Ha nincs közelben vizipipa, akkor ajánlatos a túra előtt betérni valami traffikba, és közölni, hogy arab cigit kérsz, és közben sűrűn gesztikulálni azt illetően, hogy minimum hányni akarsz a cigitől olyan erős legyen. Ha ez megvan, akkor kezedbe nyomnak egy olyan puhadobozos cigit, ami jófejséged miatt ingyen lesz, és egy életre nem felejted el (sem te, sem a tüdőd). De a cigaretta zamata, csak a megfelelő hely (szahara) és idő (hajnali kávézás) esetén jön ki igazán!!

:)

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.02.23. 19:57:12

Magam abszolút mértékben osztom Jarmush örökbecsû filmjének címét: Kávé és Cigaretta. Ôszinte pillanataimban ki merem jelenteni, hogy egyiket sem a hatása hanem a hozzájuk kötôdô rituálé miatt fogyasztom, de most nem vagyok ôszinte pillanatomban :) Nekem az olasz kávé a kedvencem. Rövid, erôs. Vegytiszta élvezet. Nos, igen... be kell ismernem: függô vagyok. De élvezem veszettül! :D

crix 2008.02.23. 20:45:22

abandi: borkum??!!! nemá'

abandi 2008.02.24. 13:38:15

crix!

Sajnos, ritkán keverem már vmi kevésbbé aromásítottal...
A "fehér" Originál pedig nagyon emlékeztet az "arany" Astor "rothadt" muskotály-törköly ízre...södörintett ciginek sem rossz...
És: olyan "egybegépen" én is kondolkodom...Ha máson nem is...

crix 2008.02.26. 22:54:04

abandi tudom tudom, de attól még vannak állati jó dohányok
várunk a pipaklubon, de pl életem meghatározó élménye volt egy virginia no1 egy csutkapipából... de borkum??? brrr

abandi 2008.03.02. 17:02:16

crix!
Azt a pipaklubbos címet megadnád?
Meg esetleg vki tájékoztatna bennünket a jó pörkölt (szemes) kávé itthoni beszerzésének a lehetőségéről?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása