Megjelent magyarul a Túl a demokrácián

Libertárius I 2014.03.19. 10:34

tulademokracian.jpgMég két éve írtunk Frank Karsten és Karel Beckman Beyond Democracy című művéről a blogon. A könyv most teljes terjedelmében elolvasható és letölthető EPUB, MOBI és PDF formátumban. Kapható az Amazon boltjában is (pl. itt), ha valaki ilyen módon szeretné letölteni az olvasójára (bár a MOBI állomány közvetlenül is felmásolható a készülékre). Nyomtatott formában az Ad Librum kiadónál lesz kapható hamarosan.

A szerzők szerint a demokráciát az emberek túlnyomó többsége a lehető legjobb politikai rendszernek tartja. Nem túlzás azt állítani, hogy a demokrácia egyfajta világi vallássá, a Föld legnagyobb politikai hitévé vált. Könnyen a civilizált társadalom ellenségének nyilváníthatják azt, aki kritizálja a demokráciát. 

Azonban mégis ez az a feladat, amire Karel Beckman és Frank Karsten vállalkozott. Rendkívül olvasmányos, provokatív könyvükben vitába szállnak az utolsó fennmaradt politikai tabuval, miszerint üdvösségünk kulcsa a demokrácia.

tovább

Scheppele egy igazsága

Konzervatorium I 2014.03.09. 08:01

KLS.jpg

Éppen megörültek volna az életüket a rendszeresen bekövetkező kampányidőszakok kényelmesen eligazító rendjében élő, a közéleti vitákat egy közepesen jó akciófilmhez illő átéléssel figyelő hír- és politikafüggők, amikor a múlt héten kiderült, hogy a tengerentúli Kim Lane Scheppele alkotmányjogász, a magyar demokrácia távoli de kitartó őre öt részes elemzés-sorozatot készül publikálni a közelgő országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan. Az előbbiekben jellemzettek ilyenkor – politikai preferenciájuktól függetlenül – nem bírnak magukkal az izgalomtól, rögtön posztolják, e-mailezik, whatsappezik a hírt, újra és újra rákattintva a forrásul szolgáló weboldalra várják a fejleményeket, reménykedve kicsit abban is, hogy az újabb és újabb dózisok között eltelik azért néhány nap, ami újra és újra lehetőséget ad a tengeren túli és inneni demokrácia-szakértőknek az ország (persze Magyarország) múltja, jelene és jövője, hányattatásai vagy éppen sikerei megvitatására.

Farkas Anikó írása

tovább

A magyar érdekért: hat állítás az ukrán válságról

Konzervatorium I 2014.03.04. 13:30

ku-xlarge.jpg

Az ukrán válságról elhamarkodott, meglapozatlan, inkább lelkesedő, semmint megfontolt vélemények születtek a honi sajtóban és a pártok közleményeiben. 

tovább

Cselekvőképes kormányzás

Konzervatorium I 2014.02.24. 17:17

plakatok.jpgAz elmúlt négy év, az évértékelő beszédek, a parlamenti felszólalások megannyi témát, szakpolitikai kérdéseket felvetettek és a kormány illetve ellenzék kompetenciáját kétségbe vonó retorikától harsogtak. Természetesen a kampány során ugyanezeket ömlesztve viszont halljuk, a másik oldal lejáratása ebben az időszakban még nagyobb szerepet kap. Ha szemfülesek vagyunk, és a botrányok uralta rövid távú politikai csatákon keresztül megpróbálunk átfogóbb képet alkotni az ellentétek valódi gyökeréről, az eldugott százmilliókon, a másik erkölcsi romlottságán túl, egy nagyszabású, merőben gyakorlati megfontolású egymásnak feszülést figyelhetünk meg.

Kóré András írása

tovább

Ukrajna – demokratikus kísérlet

N'Jala ezredes I 2014.02.20. 08:29

maidan.JPG

Kísértet járja be Kelet-Európát: a naiv sületlenség kísértete.

Rousseau szerint az ember alapvetően jó, csak a kultúra, intézmények rontják meg – ez a bűnök, bajok, szenvedések forrása. Mára ez a tétel sokkal specifikusabb lett, eszerint az ember alapvetően demokrata, rajong az emberi jogokért, és csak a diktatúra, a rossz rezsim az, ami megrontja. Ha szabadjára engedhetné demokratikus hajlamait, minden rendben lenne.

Talán ez a politikai-teológiai megfontolás az, ami a nyugati vezetők egy jelentős részét jellemzi. Sőt: még a honi szerzők intelligensebbik fele is zokszó nélkül benyalta a „szabadságukért harcoló bátor demokraták” vs. „gonosz, posztkommunista szovjet-ukrán oligarchák” mesét a mostani ukrán válsággal kapcsolatban. Mi sem áll távolabb a valóságtól.

tovább

Gyengeség és balítélet

Konzervatorium I 2014.01.28. 07:01

scooby-doo-scooby-doo-25191472-1024-768.jpg

Az Összefogás pártjai olyan kommunikációs csapdákat állítottak fel saját maguk számára, melyek eredménye, hogy a Fidesz ma számottevően erősebbnek tűnik, mint ténylegesen. Mindez azt eredményezi, hogy az ellenzéki szavazók maguk sem hiszik el, hogy a Fidesz legyőzhető. A HVG számára készült Medián-kutatás szerint a népesség 69 százaléka gondolja úgy, hogy egy most vasárnap tartandó választáson a Fidesz győzne, 58 százalékuk valószínűsíti, hogy ez április 6-án is így fog történni. Az MSZP győzelmi esélyeit illetően: ha most vasárnap lennének a választások, 6 százalék szerint győznének a szocialisták, míg április 6-ára nézve az arány 10 százalék. 

Szolomayer Balázs cikke

tovább

Szól a kakas már: az elveszett magyar zsidó népzenéről

dobray I 2014.01.27. 16:23

Máramaros---The-Lost-Jewish-Music-of-Transylvania.jpg

A magyar anyanyelvű zsidóság hagyományos zenéjét és táncait nem őrzi semmilyen hangfelvétel, kotta vagy leírás. A holokauszt előtti időkben léteztek magyar zsidó zenekarok, de ezek nem élték túl a deportálásokat. A filmben a Muzsikás együttes egy máramarosi román cigányprímás - Gheorghe Covaci (Farkasrév, Románia) - segítségével próbálja életre kelteni a régi magyar zsidó népzenét, amely kölcsönhatásban állt más vidékek zsidó dallamvilágával, stílusával éppúgy mint a velük élő – magyarok, románok, cigányok – népzenéjével. (Rendező: Szomjas György, 1992)

tovább

A Fidesz pacifikálta a baloldal bázisát

Konzervatorium I 2014.01.09. 13:17

little-prince-snake-hat.jpgA legtöbbet hangoztatott érvelés ma a Fidesz közvélemény-kutatások szerinti töretlennek tűnő vezetését tekintve, hogy a jobbközép pártnak nincs megfelelő kihívója. Ennek több oka is van: a baloldal töredezettsége, az erős vezető hiánya, az MSZP–SZDSZ-kormányok tehetségtelensége, a hitelességi deficit, a megújulásra való képtelenség, valamint az egyfordulós választási rendszerre való áttérés. Ezek az indokok relevánsak, azonban egy szempontot hajlamosak vagyunk elfelejteni: a baloldal ma azért sem tud megerősödni, mert a Fidesz erősen kihúzott balra.

Szolomayer Balázs írása

tovább

Politikai kommunikáció 2013: kormánypárti siker

Konzervatorium I 2014.01.08. 09:08

mjt_2.jpgA politikai kommunikációval legtipikusabban akkor találkozunk, egyszersmind hajlamosak vagyunk arra az időszakra értelmezni ezt a fogalmat, amikor elindul a pártok szavazatszerző akciója, a választási kampány. Szélesebb körű érdeklődéssel rendelkező emberek észreveszik, hogy két választás között, a politikai szervezetek ugyanúgy kommunikálják az üzeneteiket a polgárok felé, mint a választást megelőző pár hónapban. A cél egyértelmű, a párt vezető személyiségeinek kormányképes kompetenciáinak nyilvánossá tétele, arculata, ideológiai állandóságának promolálása, a másik hibáinak bemutatása.

Kóré András írása

tovább

A közvélemény zsarnoksága mellett: fűlegalizációról, illemről, szokásról

Shenpen I 2013.12.19. 09:28

1909_korzó.jpgNagyon szeretnék egy olyan világban élni, ahol a törvények viszonylag lazák, ugyanakkor az emberi viselkedést nem csak a törvények, hanem az illemszabályok (manners), szokások szigorúan korlátozzák. Jellemzően az, hogy az ember a saját testével mit csinál, az utóbbi kategóriába tartozna: nem kellene törvénynek szabályoznia, ha szigorú szokás, illem, szégyen és kiközösítés szabályozná. A mai világ viszont sajnos nem így működik. Mi következik hát ebből?

tovább

Mandela halálára: etűdök dogmatizmusra

Konzervatorium I 2013.12.12. 14:45

nelson-mandela.jpg„...köztársaságra pedig az a nép alkalmas, amelyben a fegyverfogható elem, a törvénynek megfelelően engedelmeskedni és parancsolni egyaránt tud, és a tehetős polgároknak érdemeik szerint juttatja a tisztségeket.”
(Arisztotelész: Politika)

John Kekes nyomán dogmatikusnak nevezem a mainstream liberalizmust és dogmatikusoknak ennek követőit. A dogmatikusok legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a valóság semmiféle befolyással nincs a dogmákba vetett hitükre, ha tények ellentmondanak a dogmáknak, úgy jaj a tényeknek.

Úgy esett, hogy az Afrikai Egységszervezet éppen Kampalában tartotta soros ülését, ahol akkortájt Idi Amin Dada, a bokszolóból lett diktátor uralkodott. Az esemény kapcsán jókívánságaikat fejezték ki az afrikai vezetők Aminnak, aki, miután részben megette előző feleségét, újat emelt magához az Öngyilkos Gépesített Egység táncosnője személyében. A rendezvényen maga Amin négy fehér ember által cipelt hordszékben jelent meg, és egy szőke svéd legyezgette a lankasztó hőségben. E nagyszerű jelent jól jellemzi Afrika új urait – és a „gyarmati felszabadítás” utáni nagyszerű korszakot. A felemelő jelenet – természetesen – nem érte el a nyugati társadalom dogmatikus véleményvezéreinek ingerküszöbét. Nem úgy az apartheid.

Mindennek különös fénytörést ad, hogy napokban meghalt Nelson Mandela. A világ a szívéhez kapott. Obama elnök – ki más? – már úton is van Johannesburg felé, oldalán az iraki győzővel, George Bush-sal, hogy kifejezze Amerika mélységes bánatát. Azét az Amerikáét, amelyik egyébként hihetetlen nagy szerepet játszott, az embargó fenntartásával, az apartheid rendszer bukásában és Mandela hatalomra kerülésében. Bono és Bob Geldolf – akik életművük jelentős részét a Mandela-koncertek szervezésébe valósították meg – közösen requiem írását tervezik, melyet majd a Wembley stadionban mutatnak be, százezer néző előtt, és melyet világszerte milliárdok néznek majd meg. Ez még nem publikus, de biztosak lehetünk benne. A koncerten fel fog lépni a komplett szórakoztatóipar, az összes nagyágyúval, megtekinthetjük az aktuális üdvöskék szépészeti ipar által dizájnolt anatómiáját, és a Bruce Willis által annyiszor megmentett bolygó felsóhajthat: egy nagyszerű ember távozott, de győzött az igazság.

Aristo írása

tovább

Gravitáció: a magányos ember lázadása és megtérése

Aron M I 2013.11.30. 07:02

Gravity2.jpgMondottam, ember: küzdj és bízva bízzál

Az egész év legszebb és talán legfontosabb filmje volt a Gravitáció. A Mandiner két írásban is foglalkozott a filmmel. Rajcsányi Gellért beharangozójában kozmikus magányról írt, és idézi az Ember tragédiájából Ádám szavait az Űr színből: „S keblemben két érzés küzdelme foly: Érzem, mi hitvány a föld, hogy magas, Lelkem lezárja, s vágyom el köréből; De visszasírok, fáj, hogy elszakadtam”. Pintér Bence némileg sajnálkozva az űrkorszak antitéziseként aposztrofálja a filmet. Mindkettejük felvetéseit érdemes továbbgondolni.

A film valóban az űrkorszak végét jelző emlékmű lenne? Nos, igen, lehet egy ilyen olvasata is a filmnek. A lezuhanó űrállomások, az űrkorszak kisszerű válását mutató jelenetek (kézi erővel szerelik a Hubble űrteleszkópot, mintha a leállósávban kereket cserélne az ember – csak a szépség és az életszerűség miatt nem az Űrgolyhók szintje), igen, ezek mind azt jelzik, hogy a múlt század ötvenes éveitől a Reagan-féle csillagháborús tervekig terjedő űrkorszak ellaposodott. Látványos újítások nincsenek, amire akkor csak a két szuperhatalom volt képes (jó, az egyik), azt ma már jóformán mindenki tudja. Az űrkutatás szinte hétköznapi kincs, már nem kell hozzá misztikus tudás. Űrturisták mászkálnak fel Föld körüli pályára, az űrállomások fenntartása pedig – valljuk be – elsősorban presztízsokokra vezethető vissza.

tovább

A két legkevésbé vicces magyar (B-től E-ig)

Kontar I 2013.10.26. 07:01

B2B-Boring.jpgA gréczyzsoltját neki! A Nemzeti Együttműködés pálmájának kritikátlan levéltetveiként egyenesen a négyszáznegyvennégy szervilis magyarokról szóló összeállításáig nyaltuk magunkat! (Megtekinthető itt, A 30 legszervilisebb magyar – 1. rész (A-tól K-ig) cím alatt, ötödik helyen.) Mottó: ahol szerviliseznek, ott szervilis vagyok. Mindehhez ráadásul elég volt az, hogy jó ideje gyakorlatilag posztszünetet tartunk magánéleti okokból (bár néha még fellángolunk), azaz létünk legpasszívabb korszakában, puszta semmittevéssel benne vagyunk az első tízben, kár, hogy nem vagyunk még szemlélődőbbek, akkor talán az első helyet is megcsíphettük volna!

tovább

Előny és fölény: Tusványos és a balos sajtó

Vonatosi Márió I 2013.07.30. 07:01

balvanyos.jpgIlyentájt, amikor a közélet is a strandon sütteti magát, vagy legalábbis romkocsmák félhomályában mereng, nos, akkor figyelhető meg igazán, milyen mélyről tör elő az aggodalom, a krízis érzülete, a reményvesztettség marcangoló érzése. Az uborkaszezon depressziója ilyenkor Thomas Bernhard-i önpusztításba taszítja a Publicistát, aki kénytelen szembesülni a valósággal.

tovább

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

JOBBKLIKK

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc