A magyar érdekért: hat állítás az ukrán válságról

Konzervatorium I 2014.03.04. 13:30

ku-xlarge.jpg

Az ukrán válságról elhamarkodott, meglapozatlan, inkább lelkesedő, semmint megfontolt vélemények születtek a honi sajtóban és a pártok közleményeiben. 

1. A jelenlegi ukrán helyzet nem fekete-fehér. A motivációk és az események egyaránt homályosak, így nehéz igazságot tenni még ilyen közelről is, nem hogy Berlinből, Washingtonból és Brüsszelből. Ezért igyekszünk tartózkodni a clare et distancte megközelítésektől, mert azok csak félrevezetnek bennünket.

2. A magyaroknak nem érdekük, hogy egyértelműen állást foglaljanak ebben a küzdelemben. A magyaroknak és a magyar kormánynak egyaránt a kárpátaljai magyarokra kell figyelnie, az ő érdeküket kell minden más elé helyezni. Ez pedig nem olyan egyértelmű, ahogy ez első pillantásra tűnik.

3. A kárpátaljai magyarok nem tudnak a felkelők oldalára állni, hiszen ezen az oldalon erős a nacionalizmus, sokszor ultranacionalizmus, vagy a sajátos ukrán nemzetiszocializmus. Az ukrán nacionalizmus első számú célpontja az ott élő orosz ajkú népesség, ám kisebb mértékben, és főleg Kárpátalján a magyarság is. Az anyaország magyarjai nem tehetik meg, hogy a Szvobodához és a Jobboldali Szektorhoz hasonló szélsőségesen nacionalista szervezeteket támogassanak – mely szervezetek deklaráltan ellenségei az Ukrajnában élő kisebbségeknek. Ha valami, ez az egyedüli erkölcsi kötelessége Magyarországnak. Épp ezért őrjítő felelőtlenség az az állandó felszólítás a hazai ellenzéki erőktől és jogvédő szervezetektől, hogy a magyar kormány hivatalosan egyértelműen tegye le a garast a felkelők mellett. Az is jó volna, ha az ellenzék – az utolsó lehetőséget is megragadva, és a kárpátaljai magyarságra fittyet hányva, gusztustalan módon – nem emelné kampánytémává az ukrán válságot.

4. A lehetőségekhez mérten (melyek ez esetben korlátozottak) távolságtartással érdemes néznünk az ukrajnai eseményeket, és csak az ott élő magyarok érdekeire és biztonságára kell koncentrálnunk.

5. A fentiekhez hasonlóan nem tartjuk szerencsésnek a jobboldalon megjelenő „ellensúlyt”, amely orosz-pártiságban akar túltenni az ellenzék „ukrán-pártiságán”. Vlagyimir Putyin Oroszországa nem egy konzervatív ideál, és ami azt illeti, Oroszország sosem volt, és jó eséllyel sosem lesz az. Magyarország hagyományosan nem „barátja” Oroszországnak. Nem szükséges, hogy ellensége legyen, ám a népi demokrácia időszakát idéző „baráti országok” narratívára sem kéne törekedni. Bármilyen érdekegyezés az ukrajnai oroszok, Oroszország ukrajnai politikája és az ottani magyarság érdekei között pusztán a helyzetből és a korábbi fejleményekből adódhatnak, a lényeget tekintve mellékesek, és nem valamiféle ideológiai egyezésből, vagy „barátságból” következnek.

6. Magyarországnak csekély lehetőségei vannak ebben a helyzetben, ám az egyetlen és első számú elv, amit mindig figyelembe kell venni, az, hogy a magyar érdekeket helyezzük az összes többi elé.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr555842959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emzperx 2014.03.04. 14:56:23

Érdekes, a lengyel kormánynak és vezető politikusaiknak nem voltak ilyen problémái az ukrajnában élő lengyel kisebbségek miatt, pedig ugyanannyian vannak mint a magyarok.

Ez a cikk a gyalázatos orbán-kormány szerecsenmosdatása.

budaipolgár 2014.03.04. 15:13:08

Fideszesként mondom, hogy ez a cikk gáz, naiv és amatôr. Az ukrán belpoliitikai csatározásokba a magyar kormány helyesen tette, hogy szállt nyíltan síkra egyik oldal mellett sem egyértelmûen a határon túliak érdekében. De ez egy másik helyzet! Külsô hatalom avatkozik be kívülrôl e

budaipolgár 2014.03.04. 15:17:56

Fideszesként mondom, hogy ez a cikk gáz, naiv és amatôr. Az ukrán belpoliitikai csatározásokba a magyar kormány helyesen tette, hogy szállt nyíltan síkra egyik oldal mellett sem egyértelmûen a határon túliak érdekében. De ez egy másik helyzet! Külsô hatalom avatkozik be kívülrôl egy szuverén állam területi integritását sértve. A cikkíró a nacionalistáktól védi a kárpátlajai magyarokat, de egy karakteres elutasítása a putyini beavatkozásnak miért is tüzelné fel az ukrán oroszellenes nacionalistákat a magyarok ellen?
Máshol kell keresni a hallgatásunk okait...

Urfang 2014.03.04. 16:50:49

Úgy van, az Orbanotórium csak próbálja kimagyarázni az elvtelen lapítást. A lengyelek és a csehek is világosan kiálltak az elveik mellett és nem lett semmi bajuk belőle az ukrajnai rokonaiknak.

A lapítás azért van, mert Orbán már rég eldobta az elveit. És miért? A pénzért. Holmi baksisért szó nélkül végignézi ahogy Oroszország megsérti egy szomszédos szuverén állam határait. Az az Orbán aki Grúzia lerohanásakor még kiállt bizonyos elvekért, bár lehet már akkor sem gondolta komolyan azokat az elveket.

Ez lett a nagy kereszténykonzervatív erkölcsösmorális kormányzásból. Csak a suska számít. Félrenézünk a baltás gyilkosok és nemzetközi agresszorok mellől ha ki van fizetve a hallgatásunk. Utána meg lehet tovább konzervatívkereszténykedni, ha az fizet jobban.

tobeor 2014.03.04. 16:55:29

Már a kiindulási alap is nagy tévedés, ugyanis nem csak a kárpátaljai magyarok érdekét kell nézni, hanem MINDEN magyar érdekét, köztük pl. a magyarországi és erdélyi, stb. magyarok érdekét is.

Márpedig az összmagyarságnak elsődleges érdeke, hogy életképes és erős Ukrajna legyen ütközőállamként köztünk és az oroszok között. A fő veszély az orosz. Pont. Aki ezt nem érti, tanulja újra az elmúlt kétszáz év történelmét.

Az pedig sima - putyinista -hazugság, hogy az ukrajnai kormánypártokat összemossátok a Szvobodával. A Szvoboda valós politikai befolyása nulla, ebben a kiélezett, rendkívüli helyzetben szépen felhasználják őket és (jogos) orosz-gyűlöletüket a fő nyugatos politikai erők, de nem ők döntik el mi legyen. A Szvoboda még kisebb párt Ukrajnában mint nálunk a Jobbik.

Vén Csataló 2014.03.04. 18:44:37

@tobeor: Hát ahhoz képest, hogy a Szvoboda valós politikai befolyása "nulla", a nyugattal folytatott tárgyalásnál ők voltak az egyik ellenzéki erő a az ott megjelent háromból. A lengyel külügyminiszter Sikorski konkrétan a Szvobodás főgyökérnek mondta, hogy vagy belemennek az alkuba vagy mind meghalnak. És ahhoz képest hogy semmi súlyuk nincs, az új ukrán hatalom legelső döntése, a nyelvtörvény eltörlése, pont Szvobodás cél megvalósítása volt. És ahhoz képest, hogy semmi súlyuk nincs, ma ezek ellenőrzik a Majdant. És ahhoz képest, hogy semmi súlyuk, elsősorban ők rúgták fel mégis a nyugat által összehozott békéltető megállapodást, aminek ma láthatjuk a következményeit. Úgyhogy tényleg semmi súlyuk...

Egyébként meg a ballib lehetőleg ne moralizálgasson itt, mert elönti az embert a hányinger. 24 éve az anyátokat is eladnátok szervdonornak, ha a nyugat azt kérné. Most is csak azon jár az eszetek, hogy hogyan lehetne minél világosabbá tenni, hogy ti milyen hűséges, stréber csicskák vagytok/lennétek, lihegve helyeseltek a nyugat bármilyen hülyeségének. Ennek viszont semmi köze nincs magyar érdekhez. Ennek csak egy soha számon nem kért, soha el nem számoltatott ex-kommunista érdekcsoport túléléséhez van köze. Az meg egyáltalán nem ugyanaz.

toportyánzsóti 2014.03.04. 19:14:23

Szép putinproszta nyalás moszkovitya ánuszán keresztűl.

toportyánzsóti 2014.03.04. 19:15:51

@Vén Csataló: Ballereket balról előző hazaáruló moszkovityákat istenítel mutyipincsi.

szbi 2014.03.04. 20:04:12

Remek a cikk! Nem csoda, hogy rácsődítik a balos bértollnokokat! De miért ilyen gyöngécskéket? Ennyire futja?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 20:36:19

Bárdossy (leánykori nevén Bajnai) Gordon szent háborút hirdet a barbár oroszok ellen, ez volt az egészben a legszánalmasabb momentum.

Vén Csataló 2014.03.04. 21:16:36

@maxval a gondolkodó birca: Az a vicces ebben a vörös söpredékben, hogy tényleg a legótvarabb csicskamentalitást gyakorolják. A nyugattal szemben tanuljunk meg kicsik lenni. A nyugat az tévedhetetlen. A nyugatot mindenben majmolni kell, különben nem is vagyunk európaiak.
Ezzel szemben Oroszországot azonnali hatállyal küldjük el a picsába, de ordítva ám, mert csak úgy az igazi. Ezek szemrebbenés nélkül háborúba hajtanának ezt az országot, szemrebbenés nélkül ágyútölteléket csinálnának belőlünk - ezúttal - a nyugat kedvéért, néhány elégedett vállon veregetésért, mert persze ez a tajgetoszpozitív takony banda innen, a biztos távolból szurkolna az odaküldötteknek.
Talpnyalók. Így hívják ezt.
Talpnyaló "jó" kutyának lenni, ez a vörös söpredék ambíciója.
Nem sok fogalmuk van ezeknek az emberségről.

constantinus (törölt) 2014.03.05. 11:41:09

Ezer sebből vérzik, a teljesség igénye nélkül:
- van egy ukrán belhelyzet, ami teljesen képlékeny, Janukovics bukása óta nincsenek igazán oldalak, főleg nem felkelők kontra hatalom.
- van egy orosz-ukrán helyzet, ami szintén teljesen képlékeny, részesei az ukrán állampolgár oroszok, az orosz anyanyelvű ukránok, Oroszország, Krím, stb.
- a kárpátaljai magyarok földrajzi helyzetük és lélekszámuk révén elhanyagolható mellékszereplői a történetnek. Ennek megfelelően a ramazuriból kimaradni szeretnének, az új ukrán kormánytól meg kisebbségi jogokat szeretnének.
- Magyarországnak saját jogon vannak érdekei, amelyek nem korlátozódnak a kárpátaljai kisebbségre, ld. stabil Ukrajna, amibe nem fér bele, hogy az oroszok tetszés szerint lerohanják, továbbá, az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok jelentős sérülése nekünk is fájna, továbbá, ha jól emlékszem, tagjai vagyunk a NATO-nak és az EU-nak.

fvipera 2014.03.06. 10:27:53

mennyi gusztustalanságot lehet még elkövetni a magyar érdekre hivatkozva?

fvipera 2014.03.06. 10:29:05

@Vén Csataló: csicskamentalitás ebben a kérdésben orbánt jellemzi

fvipera 2014.04.24. 11:08:27

"Magyarországnak csekély lehetőségei vannak ebben a helyzetben, ám az egyetlen és első számú elv, amit mindig figyelembe kell venni, az, hogy a magyar érdekeket helyezzük az összes többi elé."

tévedés, elsősorban tisztességesnek kell lenni pl. a külpolitikában is. a magyar érdekekre hivatkozva küldött horty katonákat a Don kanyarhoz. tehát a helyzet az, hogy még érdekalapon is tévedett.

camilló 2015.06.29. 15:07:30

@Vén Csataló: Mitől vörös a liberális?? Azért mert baloldalinak mondják magukat, még közük nincs a baloldali érdekekhez. Mint kommunista kikérem magamnak, hogy valaki vörösözze Bajnait, és társait. A liberálisok aljasabbak a náciktól, fasisztáktól! Az Ukrajnában történtekről talán annyit, hogy a nacionalisták keresik az identitásukat. Nyugatnak piac kell, meg olcsó munkaerő. Európában reálisan csak Ukrajna maradt meg. Szerencsétlen ukrán emberek, ha tudnák, hogy nem demokráciát, meg jobb életet hoz nekik a nyugat, biztos nem háborúznának az amúgy testvéri oroszokkal. Amíg Ukrajnában olyan a kisebbségi törvény, amilyen, nem kérdés, ki az, aki a magyar érdekekhez közelebb áll. Nincs a törvényben, hogy kivéve a magyarokat! Ha az oroszokkal meg merik tenni amit tesznek, akkor a magyarokkal mit tesznek majd?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása