Magyarország Nyugatra küzdött

Konzervatorium I 2013.01.28. 14:59

paneruopiknik.jpgA világban hatalmi átrendeződés zajlik. Mi is kivesszük a részünk belőle; nemzetközi szabadságharcunkat vívjuk. Küzdelmet folytatunk pénzpiaci intézményekkel, nagyhatalmak elképzeléseivel vagy éppen a brüsszeli technokrata elittel; mégis mi, magyarok a nyugati világ részei vagyunk, és ehhez mérten nyugatinak is tekintjük magunkat. Ezt egy pillanatra sem szabad feladnunk – leendő, keleti partnereink, érdekeltségeink számára is akkor lehetünk értékes partnerek, ha a nyugati világ integráns része vagyunk, így nem esünk két szék között a pad alá, és hídszerepünket is hatékonyabban gyakorolhatjuk.

Ila-Horváth Gergely írása


Félreértés ne essék, nem a hidegháborúról lesz szó. Egy, a jobboldal számára kicsit kínos előfeltevésből indulok ki: eszerint ha jobb lenne Magyarország ázsiója a nyugati világban, akkor könnyebben beindulhatna a gazdasági növekedés.

Ennek a kormánynak, ahogy a többinek is, a külső és a belső közvélemény szimpátiáját egyaránt meg kell nyernie: a globalizált világban ezt különösen nem kell magyarázni. Azonban a mostani, mondhatni sajátos és egyben sajátságos helyzetet inkább az egyensúlykeresés jellemzi a két – nem szükségszerűen szembenálló – oldal között.

Két veszély (tulajdonképpen szélsőség) jelenik meg: ha az egyik oldal igényeire fittyet hány a kormány, akkor az a pénzügyi ellehetetlenülést, egy államcsőd megnövekedett kockázatát rángatja magára. Míg ha a magyar térfélen okoz fájdalmat, az a választók elpártolását, összességében a választási vereséget jelenti. (Természetesen az előbbi is felérhet egy választási vereséggel, ez esetben okafogyottá válik ez a dolog.)

Jelenleg ez a magyar ellenségkép a pénzügyi, pénzpiaci intézményekkel, nagyhatalmak elképzeléseivel, vagy éppen a brüsszeli technokrata elittel szemben ölt testet; a magyarországi helyzet kritikusai pedig többnyire az akadémiai szférából, a médiából, vagy éppen az amerikai kongresszus köréből kerülnek ki.

Úgy gondolom, hogy a nemzetközi közvélemény semmiképp sem ellenség; indoklásképp: ők, tehát a német, az ausztrál vagy a kanadai turisták, befektetők – éppenséggel a fogyasztók is – előkelő helyen szerepelnek a magyar termékek, a magyar kultúra „fogyasztásában” is. (Azt sem kell magyarázni, hogy a közvélemény a politikai vezetőkre, intézményekre is visszahathat.)

Magyarország: nyugati identitás

A nyugati világban és a nyugati világgal sok közös pont van (kulturális, gazdasági, politikai, biztonsági stb. elkötelezettség), túl sok kötelék van jelen, sőt elég valószínű, hogy egy esetleges új világrendben is együtt fogunk maradni. A nyugati identitásnak része az eddigi demokratikus felfogás és következésképp az ehhez való konzekvens ragaszkodás. (Egy új világrendben a nyugati világ tengelye Észak-Amerikától, Európán át akár egészen Oroszország keleti végéig tarthat. Ebben az új „blokkban”, potenciálisan az USA vezetésével.)

Érdemes-e ázsiai tekintélyuralmi, autoriter rendszerektől önigazolást szereznünk? (Sőt mi kettőt is akartunk egyszerre: önigazolást és pénzügyi finanszírozást.) Szerintem nem. Ezzel persze beismernénk, hogy a 2010 utáni politikai berendezkedéssel valami nincsen rendben. Ha ehhez a korábban említett nyugati blokkhoz akarunk tartozni, akkor ideológiailag nem azonosulhatunk autoriterebb felfogással; pragmatikus, üzleti alapon azonban együttműködhetünk ilyen berendezkedésű országokkal. Magyarország finanszírozásához is hozzásegíthetnek; sőt: ezt egy esetlegesen továbbra is vezető szerepben lévő Amerika sem kérheti rajtunk számon; azonban ne feledjük: mi ide, Európához tartozunk. Ha elkerüljük a kettős beszédet, és vállaljuk, hogy mi ide tartozunk, akkor ez egyfajta kiszámíthatóságot ad. A pénzpiacon, a befektetői körökben különösen igaz, hogy kiszámíthatóságot, (jog)biztonságot, stabilitást szeretnének: mindenhol és akármilyen kulturális háttérrel, tehát nem célszerű minden nap más tervvel, újabb adóval, újabb törvényi korlátozással előrukkolni.

Nyugaton nem értik

Nyugaton, saját kódrendszerükkel, sokszor nem értik, hogy mi történik Magyarországon, és már ez is bőven elegendő, hogy aggodalmat, félelmet keltsen bennük. Tehát a magyar kormánynak meg kell tanulnia brüsszeliül, amerikaiul, ha úgy tetszik, újbeszélül.

Soros EU-elnökségünk elején az Erős Európa jelszavát hirdettük meg. A magyar kormány felismerte, hogy Németország – az EU vezető hatalma – egy erős Európa mellett tette le a voksát, az EU megmentése, összetartása, sőt megerősítése mellett döntött. Majd egy hónappal az elnökségünk után a miniszterelnök már arról beszélt Tusványoson, hogy az EU-nak befellegzett, erről a bandáról már csak múlt időben érdemes beszélni. Az EU-övezet jövőjét nem tudjuk megjövendölni, de elég csúnya disszonancia van ebben az attitűd-váltásban. Innen, a partvonalról nem látom át a mögöttes okokat, csak okoskodni tudok. Úgy okoskodom, hogy a médiatörvény időzítése nagyon elhibázott volt. Miért kell egy ilyen kiélezett helyzetben vállalni a konfrontációt? (Talán ezúton kellett „szabadságharcos” ürügy, casus belli? Vagy erőpróbáról, esetleg szerencsétlen egybeesésről volt szó?) Németország különösen ki van élezve arra, hogy elhatárolódhasson, meg-szabadulhasson sötét múltjától, és elsőként repül olyan ügyekre, amikor a demokrácia csorbát szenvedhet egy kormány intézkedései okán.

Szerintem az olyan „szent teheneket” tiszteletben kell tartani, mint a tolerancia, az esélyegyenlőség, a szabadság, a szubszidiaritás, az innováció, a fenntarthatóság, a progresszivitás vagy a zöldenergia. A magyar ember gyomra jóllehet nehezen veszi be az ilyen kifejezéseket és tartalmakat, épp ezért nem is kell dicsérni ezeket, de fölösleges nyíltan megsérteni őket. Legyen meg a látszata annak, hogy a kormány számára igenis fontosak ezek az értékek, már annyi is elég, ha itthon nem üresítjük ki ezeket a fogalmakat, kifelé pedig szimbolikus gesztusokat teszünk ezek irányába. (Mennyit hozott Orbán Viktor Steiner Pálnak tett parlamenti gesztusa, vagy a legutóbbi hírekben, a világ közvéleménye által is pozitívan elkönyvelt Gyurta Dániel sportszerűsége, embersége?)

Hídszerepünk világosabb

Vannak témák a nemzetközi politikai agendán, amelyekben Magyarország élen járhat, vagy megvannak az adottságai, hogy élen járhasson. Ilyen a vízgazdálkodás (lásd. Duna-stratégia sikere), a kutatás-fejlesztés, vagy a romastratégia, a nemzeti kisebbségek ügye, a szegénység elleni küzdelem.

Talán kicsit csúnyán hangzik, de éljünk abból, amink van. Nehéz kérdés, és égető probléma, hogy Magyarország egyes területein óriási szegénység van, és különösen sok roma honfitársunk él nehéz, kilátástalan körülmények között, „társadalmilag lecsúszva” és „kirekesztődve”. A szegregáció, a büntetés nem megoldás, a romák felemelése mellett kell kiállnunk. (Cigányellenességből erkölcsileg, politikailag is rossz megoldás hasznot húzni, rövidlátásról tenne tanúbizonyságot.) Az elnökségünk alatt szorgalmazott romastratégia Barrossótól Hillary Clintonon át Soros Györgyig rendre elismerésre és támogatókra talált. Megjegyzem, ha nemzeti kisebbségeink félelem nélkül élhetnek nálunk, ez komoly ütőkártya, a szomszédos országokban élő, sokkal jelentősebb lélekszámú magyar kisebbség számára.

Ha a szegénység kérdésében is kitalálunk hatékony gyógymódot, és állhatatosan, kitartóan dolgozunk, újabb elismerést vívhatunk ki. Méghozzá milyen nemes ügyről van szó! A szegénység elleni küzdelmünkkel pedig Afrika, Dél-Amerika, Kína felé nyílnak új kapuk és lehetőség. (Sőt az érem profánabb oldala: ásványkincsek, ezzel egyetemben nyersanyag erőforrások.)

Ha kissé utópisztikusan hangzik is, de India felé újabb kapukat nyithatunk, ha a romák sorsát szívünkön viseljük. Ha eljön az idő, hogy egy magyar-indiai kulturális évadra kerül sor – és India számára egyre fontosabbak lesznek a romák –, akkor bensőségesebb kapcsolatunk lehet, majd (az utóbbi évek tapasztalatai alapján) a gazdaságilag egyre erősebb India értő kulturális követei, tolmácsai lehetünk a nyugat felé. Felsőoktatásban, tudományos együttműködésben is meghatározó partnerünk lehet a hatalmas szubkontinens: sőt, kifejezetten romáknak célzott felsőoktatási csereprogramokat is indíthatnánk. Tovább folytathatnám: egy közelebbi célpont a már kiválóan prosperáló, és regionálisan pólusképző Törökország lehet.

Az intuíció azt mondatja velem, hogy a modus vivendi abban rejlik, ha kitartunk (szerzett) „nyugati” identitásunk mellett, messze nyúló gyökereinket (hozott identitásunkat), lehetőségeinket, adottságainkat pedig a hídszerepünkben teljesítjük ki.

A szerző  egyetemi hallgató nemzetközi tanulmányok szakon.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr625048873

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.29. 10:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Magyarország Nyugatra küzdött 2013.01.28. 15:39:01

Nyugaton, saját kódrendszerükkel, sokszor nem értik, hogy mi történik Magyarországon, és már ez is bőven elegendő, hogy aggodalmat, félelmet keltsen bennük.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felcsutisuttyo 2013.01.29. 08:27:43

Ezek a Rohadék Nemzeti Szarok, csak Fidesz Bandita nyelven értenek...lopni, csalni, harácsolni, leigázni uralkodni---ezen értenek...na meg ORBÁNUL
Ezek soha nem tanulnak meg...Európaiul, Brüsszeliül amerikaiul, -ezeket EL KELL ZAVARNI MESSZE KI AZ ORSZÁGBÓL--ROMÁNIÁBA!!!

csárli hárper 2013.01.29. 08:27:58

"Szerintem az olyan „szent teheneket” tiszteletben kell tartani, mint a tolerancia, az esélyegyenlőség, a szabadság, a szubszidiaritás, az innováció, a fenntarthatóság, a progresszivitás vagy a zöldenergia."

ez a hajó már elment...

Zabaalint (törölt) 2013.01.29. 08:35:12

"Szerintem az olyan „szent teheneket” tiszteletben kell tartani, mint a tolerancia, az esélyegyenlőség, a szabadság, a szubszidiaritás, az innováció, a fenntarthatóság, a progresszivitás vagy a zöldenergia."

Ez már egy jóval magasabb szint lenne, először az olyan "szent teheneket" kellene tiszteletben tartani, mint a magántulajdon szentsége. Ehhez persze először teljesen meg kellene újulnia az úgynevezett "jobboldalnak", hiszen a manyup államosítás óta ugyanez a vezetőség már nem képviselhet semmiféle jobboldali értéket.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.29. 08:36:36

Annyit mondogatja mindannyiunk Viktorja ezt a szabadságharcos marhaságot, hogy már tényként kezelitek?!

Vidéki 2013.01.29. 08:49:42

Mondja a szerző: „Egy, a jobboldal számára kicsit kínos előfeltevésből indulok ki: eszerint ha jobb lenne Magyarország ázsiója a nyugati világban, akkor könnyebben beindulhatna a gazdasági növekedés.”

Valóban az ázsió fontos, de nem csak Magyarországon múlik, hogy milyen lesz az ázsiója a nyugati világban.
Az ázsiót ugyanis a média képes erősen befolyásolni.

Jó példa erre „Austria Felix”.
Az osztrák média például hidegháborút folytat Magyarországgal szemben
Ezért aztán:

„Az utca embere Bécsben úgy vélekedik, hogy Magyarországon nem valami jó a helyzet.
Jönnek a régi idők. „Nem tudom, hogy kommunistának, vagy szocialistának nevezzük, de az biztos, hogy Orbán egy diktátor.”
Egy másik szerint az emberek csak arról tudnak, amit a tévében hallottak, akik szerint állítólag diktatórikus a magyar rendszer. „

Sikerül az osztrák médiának ezt a képet kialakítani az osztrákok tömegeiben, pedig ha csak egy ici-pici tárgyilagosság megmaradt volna az osztrák propagandistákban, akkor gondolhatnának arra, hogy egy diktatúrában nincsen szólás szabadság és egy diktatúrában négy évenként nincsenek szabad választások, amelyen le lehet váltani azt a kormányt amelyikkel szemben a lakosság többsége elégedetlen.

De ezekben a propagandistákban a tárgyilagosság szikrája sem lelhető fel.
Ők nyomják a magyarországi diktatúráról szóló vad propagandájukat, mint „süket a csengőt”!

A Demokratikus Charta alapítójaként megvolt Konrád György szerepe az MSZP és az SZDSZ házasságában.

Érdemes megnézni, mivel riogatott az 1991-ben SZDSZ-közeli civilek által megalakított Demokratikus Charta:

veszélyben levő demokráciával,
szélsőjobboldali veszéllyel,
antiszemitizmussal.

Mindez különösen annak tükrében mulatságos, hogy az Antall-kormányról sok rosszat lehet mondani, de hogy bármilyen formában is veszélyeztette volna a demokráciát, az szimplán nem igaz.

Ebben az időszakban jelentek meg először mértéktartónak számító német, francia, osztrák és más nyugati újságokban azok a cikkek,

melyekben rendszerint ellenzéki értelmiségiek nyilatkoztak a magyar közéletről,

miközben idegengyűlöletről, antiszemitizmusról,
Horthy-nosztalgiáról panaszkodva festettek az országról ( és Antallról) olyan képet,

mintha a Gömbös-kormány idején lennénk.

Az emberek félretájékoztatása nem csak a szovjet Pravda (jelentése: Igazság) privilégiuma volt, hanem a tulajdonlás jogán az úgynevezett „szabad világban” is létező valóság.
Aki fizet, az rendeli a nótát.

Irracionális, alaptalan, gyűlölet fröcsögő propaganda a nyugati „szabad sajtó” tulajdonosainak tőkeereje révén hazugságaikat kelettől-nyugatig elharsogja, ezért a fertőzés innen a „tömegekig” és a felsőbb körökig terjedhet.

Az úgynevezett „szabad sajtó” nyugaton is úgy működik, mint a szarvasmarhák kettős gyomra, amivel benyelik a kizárólag növényi eredetű takarmányt, majd felböfögik, mint általában a kérődző haszonállatok.

Gyomruk csak speciális takarmányt fogad be Magyarországgal kapcsolatban: csak azt az ócska propagandát, amit Konrád György féle alakok tesznek eléjük a jászolba.

Magyarország ázsiója a nyugati világban a magyarellenes hidegháborús propagandán is múlik.
A hidegháborús propaganda ereje jól megmutatkozott egykor a Tito elvtárs megítélésében.

A II világháború után a „Béketáborban” rövid ideig hősként jelenítették meg.
Mikor Sztálin elvtárs megharagudott rá vértől csöpögő bárddal sétálgató hóhérként/az imperialisták láncos kutyájaként ábrázolta az akkori „szabad sajtó”.
Sztálin elvtárs halála után egyből/egyöntetűen jó emberként lett lefestve.

Így és ettől változott Tito elvtárs „ázsiója” is.

„Tempora mutantur, et nos mutamur in illis”
„Az idők változnak és mi is változunk azokban” mondták a bölcs rómaiak.

De ha mi nem is változnánk, „ázsiónk” akkor is változhat, ha a médiahatalom birtokosainak akarata/érdeke/ szeszélye úgy kívánja.

libertard 2013.01.29. 08:56:42

akinek "nem veszi be a gyomra" az olyan dolgokat mint esélyegyenlőség meg szabadság, az nem magyar, hanem egy ázsiai kommunista.

lehunyjaketszemet 2013.01.29. 09:06:59

" Egy, a jobboldal számára kicsit kínos előfeltevésből indulok ki"

Na, itt abba is hagytam volna legszívesebben az olvasást. Magyarországon ugyanis nincs jobboldali politikai párt és egyéb politikai tömörülés, így előfelvetése sincs...

De tovább olvastam... :D

"Nyugaton, saját kódrendszerükkel, sokszor nem értik, hogy mi történik Magyarországon, és már ez is bőven elegendő, hogy aggodalmat, félelmet keltsen bennük. Tehát a magyar kormánynak meg kell tanulnia brüsszeliül, amerikaiul, ha úgy tetszik, újbeszélül. "

Igen, "Nyugaton" (mi is a Nyugat amúgy? hmm?) mindenki hülye, tudatlan, buta! Nem értik a magyar történelmet! Emiatt szar a gazdasági Nagyságunkhoz való hozzállásuk! :DDDDDD

Hát kedves blogposztoló, te egy igazi kapitális **** vagy :D ráadásul a konzervativizmus sincs sok közöd, ez az egész valamilyen magyar massza, ami magán viseli a tudatlanság, paranoia és a büszke, ostobaság jeleit. De jót röhögtem a hülyeségeden, igy a reggeli teához nagyszerű volt ez a Ludas Matyi szintű poéngyűjtemény :D

Knut 2013.01.29. 09:07:52

Öcsém, te el is olvasod amit leírsz!?
- A magyar ember gyomra nehezen veszi be az olyan kifejezéseket mint szabadság, esélyegyenlőség, innováció
- nem kell dícsérni, de felesleges nyíltan megsérteni

teljesen hülye vagy, vagy teljesen hülye vagy?

I_Isti 2013.01.29. 09:09:18

@Vidéki:

"Irracionális, alaptalan, gyűlölet fröcsögő propaganda a nyugati „szabad sajtó” tulajdonosainak tőkeereje révén hazugságaikat kelettől-nyugatig elharsogja, ezért a fertőzés innen a „tömegekig” és a felsőbb körökig terjedhet."

Aki az IMF ellenes plakátkampány után képes ilyen tőről metszett baromságot leírni, az legalábbis igen erőteljes kihívásokkal küzd értelmi téren.

Zabaalint (törölt) 2013.01.29. 09:23:12

@lehunyjaketszemet:
Volt Magyarországon jobboldali párt, MDF-nek hívták, de igény nem volt rá.

Samott 2013.01.29. 09:23:56

Frankon ugy olvastam a cimet, hogy: Magyarország Nyugatra költözött... csak akkor ki maradt itthon?

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2013.01.29. 09:41:37

Azbeszt megbasz.

Ehhez többet nem tudok hozzátenni.

room_101 2013.01.29. 09:48:32

A baj az, hogy a Fidesz zsigerből képtelen kiszámíthatóságra, elsősorban a nagy arca miatt, amiből nem bír visszavenni. Ezzel viszont sikeresen imponál az együgyű magyar választónak, és ezzel az országgal emiatt nem fog tudni egyik kormány sem tenni semmit, ugyanis most pont olyan kormány van amit a többség megérdemel.
Viszont lehet ezzel együtt élni (a forintra egészen jól lehet spekulálni) vagy elmenni innen. Még a lábukkal szavazók is erősítik a kormányt, hiszen Kuszaszem őket is besorolja a munkavállalók számába a statisztikában.

Később majd a mostani átkozott húsz évre aranykorként fogunk még visszanézni, ahogyan az ezredforduló körüli 6-8 évre most, bár ahogy emlékszem, akkoriban azzal sem voltunk elégedettek.

salamander 2013.01.29. 09:50:34

"Magyarország Nyugatra költözött", de nem most, hiszen ez a kérdés eldőlt 1989-1990-ben. A probléma csak ott volt, hogy mindezt sok (csak) oroszul tudó elvtárs menedzselte.

Kérdés az, hogy a "fantasztikus szép új világot" "ezek" [értsd soka nalfabéta politikus] összetákoltak, gányoltak, mennyire bontandó el s mi az ami használható.
Tartok attól, hogy az a 22 év amit a jelenlegi társaság [persze köztük a Fidesz és az SZDSZ is] összebarmoltak, a piac, törvények, és intézmények tekintetében semmire sem jó a nyugati rendszerek szempontjából.

Ha a jogalkotást nézzük és az eredményeket siralmas a kérdés.
Kultúra művészteke tekintetében szintén érezhető a hirtelen halál.

Gazdaságot nézve kalap szar a Magyar vállalkozók teljesítménye, a pénztelenség, és a bankok hitelezési gyakorlata egyenesen vérlázító.

Egy dolog működik: a piacátadás, a külföldi "befektetők" részére és az ország összeszerelő-üzemmé alakítása nagyrészt harmad áron dolgoztatott munkaerővel. (Tehát elfelejtett minden ami a hozzáadott értéket támogatná, nincs Kutatásfejlesztésre soha pénz, és a találmányok is mind szépen az asztalfiókban végzik.)

Ebből a szempontból nézve a mondat talán úgy hangzik: a Magyar Fiatalok nyugatra költöztek... és a sok vén, orosz ajkú besúgó, komcsi, meg itthon maradt egymást megzabálni. (Mert lassan nem lesz, aki a nyugdíjukat kitermelje).

***

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.01.29. 09:52:01

Tipikus sunyi, jellemtelen, akarnok, nemzeti szar kommunikáció.
- azt mondják, jó a magyar gazdaság azért fizettek vissza hamarabb törlesztőrészletet ( amiből MOL részvényt vettek)
Tény:
- siettek, az IMF véleményt akarták befolyásolni
- a Simor után várható erős forintgyengülés miatt tették
- már 300 ft az euró!

Miért kerül több mint 300 ezer ft/m2 -be az ócsai gagyi módon megcsinált , fideszes gettó?
Ezért palotát lehet építeni bárhol!!!!
Rossz nézni az USB lapokból szerelt házakat, környezetet. Az infrastruktúra és környezeti hatások megoldatlanok.
Megint fidesz pénzlenyúlás!

A fidesz dohányboltok már teljes káosz, fejetlenség. A végén nemzeti tangabugyit, pacalt és kínai kaját is lehet árulni.
TELJES CSŐD ÉS BUKTA LESZ!!!

Hogy lehet 400 ezer pénztárgépet bekötni a NAV-hoz két hónap alatt?
Honnan lesz Bivalybasznádon internet?
TELJES CSŐD ÉS BUKTA LESZ!!

A költségvetésben kb. 293 ft-os euróval számoltak, de már 300 ft!
TELJES CSŐD ÉS BUKTA AZ AGYON MÓDOSÍTOTT KÖLTSÉGVETÉS!

Tudom a fidesz banda legyint erre, de meddig tűrjük ezeket?

Orbán kérlek takarodj, hagyd békén a magyart még van egérút!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2013.01.29. 09:55:48

ha a szabadságot, és a szubszidiaritást feltételes értékként kezeljük, akkor egy sima, mezei diktatúrát kapunk.

--

ha a fenntarthatóságot sem tartjuk fontosnak, akkor gazdaságilag és ökológiailag is összedől a rendszer.

--

a tolerancia pedig, úgy látom, csak addig fontos, amíg a "jobboldal" szellemi és habitusbeli "értékei" vannak veszélyben.

a toleranciát nem lehet eljátszani (pávatánccal sem) - ha a vallásszabadság (és a világnézeti semlegesség) bedarálása, a szegregáció erősítése, a párkapcsolatok és az egynemű párok lehetőségeinek törvényi megkülönböztetése jön ki belőle, akkor ezt a világ civilizált felén úgy értik, ahogy érteni lehet: a tolerancia hiányaként.

miként az ellenzéki jogok és lehetőségek beszántását, a média erőszakos átformálását, az ellenzéki rádiók és újságok elleni kormányzati lépéseket is pontosan úgy értik tőlünk nyugatabbra, ahogy érteni lehet: veszélyes hatalomkoncentrációként, hátrányos megkülönböztetésként, és a demokrácia felszámolásaként.

--

az innováció "látszata" csak önbecsapásra jó, semmi másra, vagy növeled a hatékonyságodat, és az értékteremtő képességedet, vagy lemaradsz a versenyben, igen egyszerű ez.

egyszerűen elképzelni sem tudom, hogy milyen megfontolásból javasolhatja épeszű ember az innováció lefitymálását, mellékessé tételét - különösen, hogy ezt aztán nem sulykolja se brüsszel, se washington, ez kizárólag a mi érdekünk.

873ujr3rk 2013.01.29. 10:09:32

2013-ban leírni hogy hídszerep.

világhírű magyar kreativitás, forgóajtó, rubik, egyedülálló természeti kincsek, balaton, szívcsakra, nándorfehérvár < ezeket még bele kellett volna szőni.

de igazából büdöskoszos főváros, balkáni közlekedés, kiszámíthatatlan adózás, visszamenőleges törvénykezés, nácik a parlamentben, szakadék utak, korrupció, felsőoktatás, oktatás tönkretétele, egészségügy????, unortodox istenfasza.

akik vmikor még elhihették kb úgy horn, határnyitás ndksok előtt, aztán szimpatikusnak tűnő rendszerváltáskor, nos ők 23 éve azt láthatják, hogy ezek itt cigánykodnak örökké, nem tartják be a közösség játékszabályait, kizárólag a markukat tartják rövidtávú céljaik érdekében. nem látnak tovább egy ciklusnál, nem érdekli őket semmi, csak a hatalmuk. ilyenekkel komoly üzletbe fogni nem lehet, kalandorkodni és lerabolni őket persze igen.

Nemzetidegenek nyálverése 2013.01.29. 10:09:39

Cameron sem akar ezekkel központosított EU-t!!
A jelenlegi Európai unió és az imf az óriási bajok okozája.
- "legyünk magunkhoz őszinték teljesítményünket illetően
- Európát fokozatosan lehagyják a globális versenyben, a
befektetők nem érdeklődnek iránta, pedig ideje lenne, hogy a növekedés motorjává váljon.
- Fölösleges szabályok közé szorítjuk a vállalkozásokat, túl sok költségbe verjük őket.
- Eltávolodunk az európai polgároktól, ők pedig egyre többet panaszkodnak.
- Foglalkozni kell ezekkel a problémákkal nemcsak Nagy-Britannia, hanem az EU érdekében is"
fn.hir24.hu/vilag/2013/01/24/cameron-nem-ker-kozpontositott-eu-bol/

csupán 500 millió állampolgár szenvedi a neoliberálissá vált unió tehetetlen, semmire kellő vezetőit…
A brit üzleti élet 55 vezető személyisége a The Times című vezető konzervatív brit napilap csütörtöki kiadásában közölt nyílt levelében üdvözölte
és ebben az EU-ban kell a magyarságnak, és más nemzeteknek eredményeket elérni?

- Harmincmillió munkanélküli, 30 millió idénymunkás és legalább 127 millió ember, aki a szegénységi küszöb környékén él túl.
Ezzé lett mára a nagyszerű neoliberális, ortodox Európai Unió.

az unió ban, egyébként - miért is kell két központot-, Brüsszelt és Strasbourgot fenntartani és milliárdokért pénzelnünk, kedves uniós honfitársak?

Nemzetidegenek nyálverése 2013.01.29. 10:10:57

@873ujr3rk: Magyarország sírásói, akik már -- 1985-86-ban tudták, hogy nem tartható fenn, az amit ők a "legvidámabb barakk"-nak szocializmusnak hazudoztak évtizedeken keresztül.
Ezért sunyi módon „megrendeztek” 1990-ben egy félresiklatott gyalázatos rendszer váltást. (közben széthulott az életellenes szocialista rendszer is)
Mire észbe kapott az ország lebutított lakossága, már szétlopták, bezárták, felszámolták, eladták a szavazóbázisuk alól is minden értéket teremtő, üzemet, gyárat,bankot, tettek ezzel milliókat munkanélkülivé
-- csak sajnos kevesen emlékeznek vissza.
-> 2008-ig még válság sem volt
mégis megtörtén a tatárjárás szerű ország rombolás, ország és nép
teljes mértékű kirablása, és eladósítása!!
->2002-2009 közt medgyessy - a gazember - gyurcsányi-bajnai Olyan feltételekkel vettek fel külföldről, újabb és újabb hiteleket, a magyar nép nyakába, gazdagítva ezáltal is a külföldi multikat
-->> amivel még az unokáink életét is megnyomorították.
Élj a mának, élj hitelből, ne törődj a holnappal szemlélet uralkodott el, s amikor ebből gúzsból szabadulni akar az ország azonnal
zeng a lebutított gyűlölet-kórus... és csak nyafognak és nyavalyognak, minden cikk alatt a fórumokon e tutyimutyi agyhalott lakájok és a a sunyi kommunista hazaáruló ripacsok

873ujr3rk 2013.01.29. 10:12:18

" Legyen meg a látszata annak, hogy a kormány számára igenis fontosak ezek az értékek, már annyi is elég, ha itthon nem üresítjük ki ezeket a fogalmakat, kifelé pedig szimbolikus gesztusokat teszünk ezek irányába"

nos igen, kb erről beszélek. mert az bazmeg aki valós versenyben, sok generációnyi tőkés léttel a háta mögött rápillant erre a szarkupacra, na az nyilván pont átbaszható. mondjuk öt percig.

Nemzetidegenek nyálverése 2013.01.29. 10:14:00

@Miért 300.000 ft/m2 az ócsai fidesz gettó házárai?: MIÉRT KELLEK ezek a házak??
MI MAGYAROK SOHA NEM FELEDJÜK EL...
A magyar nép szinte minden vagyonát külföldieknek átjátszó, Magyarországot 2009-re szinte felszámoló, ember és NEMZETIDEGEN hazaárúló kommunistáknak, liberálisoknak - magukat most éppen szocialistának nevező - csőcseléknek,
- a balczók, a nyikosok, a korondik, a gyurcsányik
a bajnaik - akik 6 évtizeden át, mindig a JAVUNKAT AKARTÁK,
emiatt tartunk itt...
A - nemzet-rabló, kommunista, liberális hordának, a tolvaj gyurcsányiknak, lúdas bajnaiaknak, mesterháziaknak,
CSAK egyetlen dolga van Magyarországon,
.... VISSZATENNI az államkasszába a legutóbbi 8 évük alatt kilopott több tízezermilliárdokat!
Ezen milliárdokból, lehetne 147 000,-Ftos Startmunkaprogram, 1000 Eurós minibálbér, vagy minimálnyugdíj!

Nemzetidegenek nyálverése 2013.01.29. 10:16:31

.... "a sok vén, orosz ajkú besúgó, élősködő komcsi, meg itthon maradt egymást megzabálni. .. Mert lassan nem lesz, aki a nyugdíjukat kitermelje..."

Nemzetidegenek nyálverése 2013.01.29. 10:21:12

10 000 000 körüli áldozat, de TETTESEKET - vajon miért nem talál, soha sem - az igazság és jogszolgáltatás?!
1956-2009 közt a kommunisták, liberálisok, úgy rombolták le az országot, úgy árúsították ki, úgy játszották át szinte a teljes magyar nemzeti vagyont a külföldieknek, és úgy tudták kirabolni a MAGYAR TÁRSADALMAT, A MAGYAR NÉPET, mint azt tapasztaljuk a
független bírósági ítéleteket is látva
... hogy tettes az egy szál nincs, csak áldozatok, és a munkanélküliek milliói!
és mindezekre 2002-2010 közt felvett,
a 20 ezer milliárd imf hitel, már
csak hab a tortán!!

Nemzetidegenek nyálverése 2013.01.29. 10:24:08

@Vidéki: Magyarországot 2009-re leamortizálták és szinte teljesen felszámolták a kommunista liberális hordák!!
Magyarországot 2009-re leamortizáló, eladósító és szinte teljesen felszámoló, a nyugati államok, és cégek érdekeit szolgálta, a sunyi
nemzetidegen kommunista, liberális horda elkótyavetyélte a magyar nép szinte teljes vagyonát
üzemeit
gyárait
üzleteit
piacait, a külföldi multiknak!!
a sunyi kommunista, liberális rabló hazaárulóktól, örökölt pocsványban képviseli a MAGYAR kormány, a magyarság érdekeit, és laviroz érdekünkben!

Miközben a kommunista liberális csőcselék, folyamatosan ellenünk, kampányol
és további óriási károkat okoz nemzetünknek!!
Miért élnek ezek a patkányok még mindig Magyarországon?
Meddig járathatja le ez a ganaj, csótány banda és néhány elbutult fórumozó a hazánkat??

dennisthemenace 2013.01.29. 10:24:45

@Nemzetidegenek nyálverése: Koszonjuk, elvtars, mehetsz a kasszahoz. A Part es a Vezer buszke rad!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.01.29. 10:24:51

Már a cikk elején elakadtam: "a jobboldal számára"

Kire gondolsz itt "jobboldal" alatt? Arra a bolsevik típusú kripto-rákosista pártra, ami antikapitalista lózunkgokkal és államosítással tol vissza minket a kádárizmusba? Vagy a xenofób csíkos szocikra? Sajnos a parlamentben csak baloldali pártok vannak. A különbség annyi, hogy az egyik a himnuszt, a másik az internacionálét énekli a pártgyűlésen!

I_Isti 2013.01.29. 10:25:50

@Nemzetidegenek nyálverése: Azért a gyógyszeredet ne feledd el bevenni, mert igaz, hogy vannak káros mellékhatásai, de az még károsabb, ha nem veszed be!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.01.29. 10:26:15

@Nemzetidegenek nyálverése: Vonatkozik ez 1990-1994 és 1998-2002 közötti komenistákra is? Az elmúlt nyóccévből kettő már cölöpteknős lelkén szárad!

I_Isti 2013.01.29. 10:27:03

@TrueY: "xenofób csíkos szocikra" wazze, ezen öt percig gondolkoztam, míg megértettem benne a poént... :)))

MiKeyRuLeS 2013.01.29. 10:27:48

Jó látni, hogy vannak olyan jobboldaliak (noha vagy kevesen vannak, vagy nagyon csendben), akiknek igenis fontos, hogy Európához tartozzunk. De, sajnos, ez a kormányzat már ebből a szerepből kiesett. Nyugaton senki nem fogadja, senki nem hívja Orbánt, a magyar sajtó olyan "komoly" külpolitikai tevékenységekkel van tele, hogy pl. Szíjártó Vietnamban tárgyal. Komolyan, mint a 80-as évek!

Az EU ellenes agitáció, de még inkább a nyíltan felvállalt korrupció az, ami messze sodort minket a nyugati értékektől, és tovább lököd bennünket a balkán egyre mélyebb szintjeire, kulturálisan és mentálisan.

Korrupció nyugaton is van, de nem ilyen nyílt, mint nálunk. Amikor az önkormányzati képviselő nyíltan ki meri jelenteni, hogy a "maguk utcáját nem fogjuk rendbe tenni, mert ott szocialista a képviselő, tetszettek volna fideszest megválasztani", akkor már egyértelmű, hogy nagy baj van.

Bár, lehet, hogy én vagyok igényes, mert a nyugati határszélen élve látom, mi van Ausztriában, ahol az utak TELJES szélességben vannak hótalanítva, a parkolók teljesen tiszták, míg a mi kis városunkban a nem csak a fizetős parkolók vannak behavazva, de a városgazdálkodási cég saját parkolói is.

Zabaalint (törölt) 2013.01.29. 10:33:23

@Nemzetidegenek nyálverése:
"Élj a mának, élj hitelből, ne törődj a holnappal szemlélet uralkodott el, s amikor ebből gúzsból szabadulni akar az ország azonnal
zeng a lebutított gyűlölet-kórus... és csak nyafognak és nyavalyognak, minden cikk alatt a fórumokon e tutyimutyi agyhalott lakájok és a a sunyi kommunista hazaáruló ripacsok "

Te miről beszélsz???? Az, hogy komcsi elvtársaid magánpénzeket államosítottak, inkább az "élj a mának" szemlélet megerősítése, szemben az öngondoskodásra buzdítással, amit egy jobboldali pártnak hangoztatnia kell. Mellesleg éppen a mostani kormány volt az, amelyik alkudozni akart az EU-val a hiánycéllal kapcsolatban, csak hát a hozzád hasonló agymosottaknak nagyon rövid a memóriaája.

Zabaalint (törölt) 2013.01.29. 10:34:08

@Nemzetidegenek nyálverése:
Jó, most már látom, hogy paródiát nyomsz. Jól tolod.

873ujr3rk 2013.01.29. 10:35:59

"A szegénység elleni küzdelmünkkel pedig Afrika, Dél-Amerika, Kína felé nyílnak új kapuk és lehetőség. (Sőt az érem profánabb oldala: ásványkincsek, ezzel egyetemben nyersanyag erőforrások.) "

jézus fasza debazmeg miért???? miért, hogy ilyen írások publicitást kaphatnak ????

nemzetközi tanulmányok ??? egyetemi hallgató ????

kapjál már a fejedhez te nyomorult pondró:

www.businessinsider.com/map-chinese-investments-in-africa-2012-8

milyen kaput akarsz ??? hát már rég megvették ami nekik fontos.

"Earlier this year China promised $20 billion in investments to various African countries, and U.S. secretary of state Hilary Clinton said in a speech that African countries should consider partnerships with more responsible countries as against countries that exploit resources, in an unmistakable reference to China."

és biztos vagy abban, hogy egyfelől nyugatinak akarod behazudni magunkat, de mégis inkább kínával szövetkeznél afrikában ????

faszkivan. és az ilyen publikál, kapcsolati hálót épít, lediplomáz és berakja a seggét politikaszponzorálta sóhivatalba. később esetleg stratégiát ír és rá hivatkozva cselekszenek. ijesztő.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.01.29. 10:41:48

@I_Isti: Örülnék, ha tényleg csak poén lenne... :( Sajnos nem látom cölöpteknős sallerjait, meg kokijait záporozni. :(

kertesz 2013.01.29. 10:49:16

@Nemzetidegenek nyálverése:
Amice, miafaszmiafasz, 10 milla áldozat van itt? A "kommunisták, liberálisok" közülünk valók. A magyar társadalom mi vagyunk. Sunyik, rablók, adócsalók vogymuk. Igényünk sincs független bíróságokra, nem tudjuk azonosítani az átverőinket, nem tudjuk megbüntetni őket (ld. Altus ügyeket...) bezzeg az írek....

a nagy levin 2013.01.29. 10:57:29

sztem az az elkepeszto es abszolut remenytelensegre okot ado tunet, hogy egy egyetemista igy latja a dolgokat. Mi az mar, hogy "magyar terfel" meg nemzetkozi terfel, meg a szent tehenek ugy mint tolerancia, eselyegyenloseg, szabadsag; onigazolas es gazadsagi egyuttmukodes Kozep-Azsiaval...

A poszter teljesen benyalta a NER terminologiat es keszpenznek veszi. Kiindulopontnak. Nem erzi at annak teljes abszurditasat? Nem erzi at, hogy az nem alkalmaas a vilag korulirasara sem, nemhogy valamilyen ertelmes valasz kialakitasara???

Es mindezt akkor, amikor egyebkent "Nyugaton" is atertekeles es kiutkereses zajlik.

(Vagyis egy olyan nyugattol tavolodunk, amirol azt sem tudjuk igazan, merre tart es most mar meg sem probaljuk erteni. A magyar donteshozok mar kivul is esnek ezen a koron, leginkabb gyanuval es ketkedoen tekintenek rank a targyaloasztalok korul. Ebbol az is kovetkezik, hogy remenyunk sincs befolyasolni, merre tart a "Nyugat", pl az Europai Unio, de a dontesek kovetkezmenyeit persze ugyanugy "el kell szenvednunk".
Kicsi es nyitott orszagkent egyebkent sem volt sok strategiai mozgasterunk, de meg ezt is leepitettuk es leszukitettuk. Olyan kenyszerpalyan vagyunk, ahol masok leirtak minket, de leginkabb mi magunkat. Es persze a legkepzettebb reteg pedig konnyen elhagyja az orszagot.

Ekozben a Kelet szempontjabol pedig kicsi es jelentektelen, egyben sebezheto es konnyen kihasznalhato jatekosok vagyunk. Barmilyen ertelmes strategiai gondolkodasnak csak az lehet a kiindulopontja, hogy a Nyugat reszei vagyunk, akar akarjuk, akar nem. A legszomorubb az, hogy konnyen talalhatjuk magunkat teljesen lecsuszott es periferikus helyzetben, mikozben mondjuk 10 ev mulva mar abszolut senki nem fogja megkerdojelezn, hova tartozik Csehorszag vagy Lengyelorszag, akkor sem, ha nem lesznek "gazdagok". )

bepe22 2013.01.29. 11:00:56

Ja, kompországból bolondok hajója leszünk.

csak egy néző 2013.01.29. 11:01:50

@Nemzetidegenek nyálverése:
Vazze, te olyan, primitív, sötétbarom vagy, ha a hülyeségtől nőni lehetne, te ülve is magasabb lennél a Gellért hegynél.

almodhi 2013.01.29. 11:08:25

Nem piszkálódni szeretnék, de ez a török dolog, tudjátok, ... hogyismondjam ... egyszer már rá... fáztunk...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.29. 11:19:07

Gyanúsan normális vagy. Kicsit túl optimista, de annyi baj legyen. Mit keresel itt? :)

Egyébként Indiában tényleg nagy potenciál van, de különösebben nem érdekli őket a magyarországi cigányok.

Zka77 2013.01.29. 11:21:30

@Samott: mert az ajánlóban az is van kiírva...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.29. 11:22:58

@TrueY:
"Már a cikk elején elakadtam: "a jobboldal számára"

Kire gondolsz itt "jobboldal" alatt? Arra a bolsevik típusú kripto-rákosista pártra, ami antikapitalista lózunkgokkal és államosítással tol vissza minket a kádárizmusba? Vagy a xenofób csíkos szocikra? Sajnos a parlamentben csak baloldali pártok vannak. A különbség annyi, hogy az egyik a himnuszt, a másik az internacionálét énekli a pártgyűlésen! "

Nap kommententje, de lehet a hété is, percek óta röhögök.

nem az igazságán, mert igaz, hanem a megfogalmazáson.

ghavin 2013.01.29. 11:24:04

Ééés ezért landol az iratmegsemmisítőben minden olyan asztalomon landoló életrajz, amiben szerepel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kifejezés.

room_101 2013.01.29. 11:24:42

Csak szólnék a komenistázóknak, hogy:

-1985...89 óta felnőtt már vagy két új nemzedék, akik értetlenül kérdik, ki a f..om azok a komenisták?

- a T. jobboldal volt hatalmon 10 évet a zemútt22ből.

- A fülkeforradalom óta a zuhanásunk csak erősödött, sokmindent elhiszek Kúrcsányiról, de ha ekkora hatása lenne, talán inkább vissza kén hí'ni, hamarabb szabadulunk ha hagyjuk magunkat megkúrni.

- A bűnbak keresése kétségkívül élvezetes és népszerű, csak nagyon kontraproduktív.

Vidéki 2013.01.29. 11:24:57

@Selmeczi a rusnya, buta fideszes szőke nő!:

A balfácán agya nem akarja bevenni: "Hogy lehet 400 ezer pénztárgépet bekötni a NAV-hoz két hónap alatt?"

Bulgáriának már sikerült bekötni korábban a pénztárgépeket és ezzel 1 milliárd euró/év többlet adóbevételhez jutottak.

Az elektronikus használatarányos útdíj is megvalósult már a világon.

Nem kell úttörő szerepet vállalni annak, aki ezeken a területeken próbálkozik.
Az úttörés mindig kockázatosabb, mint a nyomkövetés.

De a balfácánok, korunk Pató Páljai mindig azon törik a fejüket, hogy mit miért nem lehet megvalósítani.

Petőfi 1847-ben jól jellemezte a balfácánok (az egykori Pató Pálok) mostani mentalitását:

Roskadófélben van a ház,
Hámlik le a vakolat,
S a szél egy darab födéllel
Már tudj’ isten hol szalad;
Javítsuk ki, mert maholnap
Pallásról néz be az ég...

Közbevágott Pató Pál úr:
„Ej, ráérünk arra még!”

873ujr3rk 2013.01.29. 11:35:52

@room_101: "A funkcionális analfabetizmus olyan műveltségi állapot, amelyben az olvasni-írni tudás képességeinek megszerzett színvonala egyre kevésbé alkalmas arra, hogy használható legyen új információk befogadására és közlésére, új tudás megszerzésére, feldolgozására és kezelésére, személyközi interakciók lebonyolítására. Az elnevezés az olvasás-írás tudásának funkcionális ellehetetlenülésére utal. Nem az olvasni-írni tudás képességeinek teljes hiányára, még csak nem is az olvasás-írás használatának a hiányára, hanem arra, hogy az olvasni-írni tudás színvonala - az, ami általa felfogható és megérthető, valamint az, ahogyan felfogható és megérthető, illetve az, ami általa kifejezhető, és az, ahogyan kifejezhető - egyre kevésbé alkalmas arra, hogy használható legyen a személyes fejlődés előmozdítására és a közösség javára."

almodhi 2013.01.29. 11:44:15

@TrueY: Köszönöm, mindezt ilyen jól és tömören ritkán fogalmazzák meg.

A "cölöpteknős" kifejezés szabadon használható, vagy copyrightos? :-).

piefke 2013.01.29. 11:46:46

"A magyar ember gyomra nehezen veszi be az olyan kifejezéseket mint szabadság, esélyegyenlőség, innováció." - Lennének kérdéseim:

1.) Te "magyar embernek" tartod magad? Mert ha igen, akkor - legalábbis az idézett állításodból következően - a te gyomrod se igen veszi be a szabadságot, az esélyegyenlőséget és az innovációt. Lennél szíves te, a magyar ember, nekem, a svábgyereknek elmagyarázni, hogy mi a bajod e három dologgal?

2.) Azt írják rólad a poszt végén, hogy "a szerző egyetemi hallgató nemzetközi tanulmányok szakon" - mondd: milyen egyetemhez elég az a szellemi horizont, amellyel a poszt alapján te rendelkezel? Vagy: ha mégis van elég eszed ahhoz, hogy egyetemre járj, akkor vajon mi akadályozott meg az eszed használatában, amikro ezt a posztot összetoltad?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.29. 11:52:43

@Ghavin: nah jó, te is versenyben vagy a nap kommentjéért. :D

Melchi Zadok 2013.01.29. 11:54:34

@Nemzetidegenek nyálverése: mondták már, hogy tulajdonképpen egy gyakorló elmebeteg vagy?

a kérdés természetesen költői

Melchi Zadok 2013.01.29. 12:00:08

@Ghavin: +1

Hahh ki gondolta volna anno, hogy a pázmány péter lesz a korunk foximaxija?

Melchi Zadok 2013.01.29. 12:04:52

@ post: nos, annyi csak kiderült, hogy viszonylag stílusosan, strukturáltan és elég hosszan meg tudod írni, hogy valójában fogalmad sincs arról, hogy mi történik ebben az országban és ezen a földön.

I_Isti 2013.01.29. 12:10:23

@melchi zadok: Ó, szelíd bábociság, néztél te bele-e Zsolt doktori disszertációjába?

Lasombra 2013.01.29. 12:12:53

ebben annyi hülyeség van, hogy akár pályázatként is értékelhető valami kormányzati pozícióra. a helyedben így, ahogy van, beküldeném. még bő egy évig tuti zsíros állást hozhat.

a nagy levin 2013.01.29. 12:32:53

"Ha kissé utópisztikusan hangzik is, de India felé újabb kapukat nyithatunk, ha a romák sorsát szívünkön viseljük."

Ezt igy hogy? Ez meg nem mindennek a teteje, hanme a legalja!

marmint
1) India miatt kellene nekunk a romak sorsat a szivunkon viselni? (egyebkent nem? )
2) Hogy a feszkes fenebe tudnank ezzel nyitni India fele? Azon az alapon, hogy a romak Indiabol szarmaznak? Ez eleg nagy felreertes lenne. Oket mas dolgok erdeklik, es mi csak egy kicsi, elszegenyedo, lecsuszo, iranytalanul vergodo es egyre inkabb protekcionista orszag vagyunk. Oket az erdekli, hogy exportpiac legyunk, kapu az EU hatalmas belso piacara. Ennyi. Strategiai erdekbol nem errefele kacsintgatnak, aldozatot nem ertunk fognak hozni. Az indiai miniszterelnoknek alaposan at kellett ragnia a memojat, hogy egyaltalan megertse, ki van hatalmon es mi tortenik Magyarorszagon (na meg hogy mekkora es milyen allapotban van a gazdasag). Amikor pedig azon gondolkodott, hogy "what is in it for us", akkor meg valszeg rajott, hogy not much...

A hidszerep meg akkor FASSÁG, hogy nem is erdemes belekezdeni.
Legfeljebb abban az ertelemben lehetunk hid, hogy keletrol es nyugatrol is szepen atgyalogolnak rajtunk. Kulonben is, ha at kene mennem valahol, nem egy ilyen bizonytalan es ketes szerkezetu hidat valasztanek.
(de ha mar hid: en tuttira legombolnek az EU-rol parszaz millio eurot egy "gordulo orszagut" projektre - hogy ne az autopalyakon menjenek a kamionok Torokorszagbol Ny-Europaba)

Tudod, ki jatszhat hidszerepet? Torokorszag. Ok pl. tenyleg machinalhatnak a kelet-nyugati kereskedelemmel, befektetesekkel, energiatranszferrel, stb.

béla a görög (törölt) 2013.01.29. 13:02:54

jobboldal??? mindegy hagyjuk.

"ha az egyik oldal igényeire fittyet hány a kormány, akkor az a pénzügyi ellehetetlenülést, egy államcsőd megnövekedett kockázatát rángatja magára"

és persze ezzel áttételesen ugyanúgy belerúg a választókba - az magyarba, amelyet oly nagyon szeret az jobboldali

ennyi elég is volt, ebből az egészből. inkább üvöltsetek az utcán ellenzékben mert valaki csúnyát mondott - k...a ország, jujj - de nagyba ne akarjatok gondolkozni kormányszerepben, mert ha valamit hát nagyban gondolkozni azt nem tud a jobboldal.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.01.29. 13:05:15

@doggfather: "Nap kommententje, de lehet a hété is, percek óta röhögök."

Akkor legfeljebb kínodban röhöghetsz. Nagyon szomorú, hogy sokan a kádárizmust hiszik a jobboldali értékek csimborasszójának. :( (vájtfülüeknek és föcitanároknak Chimborazo ;) )

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.01.29. 13:07:18

@almodhi: Én is csak olvastam. Pl. itt: www.hotdog.hu/blog/marta47_blogja/colopteknos

BTW nem tartom igazán korrektnek (szegény teknősökben nem él vágy arra nézvést, hogy cölöpre kerüljenek), de mégis van benne valami tömörség.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.29. 13:11:44

@TrueY: úgy gondoltam, hogy sírva/kínomban. :S

War Admiral 2013.01.29. 13:30:25

"Nyugaton, saját kódrendszerükkel, sokszor nem értik, hogy mi történik Magyarországon, és már ez is bőven elegendő, hogy aggodalmat, félelmet keltsen bennük. Tehát a magyar kormánynak meg kell tanulnia brüsszeliül, amerikaiul, ha úgy tetszik, újbeszélül." - Brüsszelben senki nem foglalkozik Magyarországgal. Itt dolgozom, jövök megyek intézmények között, elkerülhetetlen, hogy mindenki tudja, épp mi a nagy téma az intézményekben. Amikor otthon tele a média (egyik fele) azzal, hogy így meg úgy Brüsszelben mekkora port kavart ez meg az, hát, az az igazság, hogy én még soha nem hallottam itt senkit Mo-ról diskurálni. Volt, hogy direkt rákérdeztem, a válasz annyi volt: ja, igen, hallottuk. Slussz. Lehet, hogy sokan azt szeretnék elhitetni, hogy itt "milyen véleménnyel vannak Mo-ról", de nincsenek.... Leszámítva egy-két esetet az EP plenáris ülésén. De az elvétve 1-2 eset nem tükrözi azt a súlyt és gyakoriságot, amit otthon próbálnak elhitetni az otthoniakkal. Amikor itt Mo szóba kerül, magas szinten is, tök tárgyilagosan, mint egy a sok napirendi pont közül kerül teritékre. Megvitatják és továbblépnek. Nincsenek indulatok, érzelmek, felháborodás. De ha vannak, nem tudom, hogy hol... Amit viszont mindenki emleget Mo-gal kapcsolatban, az a szokásos: "gulas", "palinka", "jo napot szep kislan", "puskas". Semmi nem kavarja itt fel igazan a kedélyeket. Sem Cameron, sem a görögök, semmi. Ez csak egyes tagországok helyi propagandája, politikai eszköze, vetítés. Ey van...

Melchi Zadok 2013.01.29. 14:08:18

@I_Isti: persze, olyat tíz korsó sör és hat joint után bármelyik mélykatolikus tudna írni.

mizrolist 2013.01.29. 14:47:27

@Vidéki: a bolgároknak sem sikerült hamar az online pénztárgépek bevezetése, másfél évbe telt, mire kiépítették a rendszert. Szerinted mennyi reálisan annak az esélye, hogy 2 hónap múlva működőképes lesz Magyarországon ez az online pénztárgépesdi, ha jelenleg nincs egyetlen egy db olyan gép sem az országban, amilyent a törvény kér?

kalandozomagyar 2013.01.29. 14:54:21

"Az elnökségünk alatt szorgalmazott romastratégia Barrossótól Hillary Clintonon át Soros Györgyig rendre elismerésre és támogatókra talált."

Aha, Barroso szocdem, Clindon demokrata, Soros meg überliberális.
Tényleg az ő kegyeiket kellene keresnie egy (állítólag) jobboldali, konzervatív kormánynak? Kötve hiszem.

De látszik az IBS hatása...

incze 2013.01.29. 15:12:30

"Nyugaton, saját kódrendszerükkel, sokszor nem értik, hogy mi történik Magyarországon, és már ez is bőven elegendő, hogy aggodalmat, félelmet keltsen bennük."

Au contraire, Monsiuer. A nyugati "kódrendszer" nagyon is univerzális (legalábbis univerzalista), és sajnos meglehetősen jól értik, mi történik. Az aggodalomról, félelemről szó sincs, határozott rosszallásról van szó (az "aggodalom" pusztán udvarias formula). Természetesen a nyugatnak kellemetlen (nem csapás, nem tragédia, de azért okozna kisebb-nagyobb károkat) lenne Magyarországot kirúgni a klubból (ami Magyarországnak viszont hosszú-hosszú időre alig kiheverhető csapás lenne), ezért próbálkozik a jelenben angolvécére szoktatni Orbánt (és bizakodik abban, hogy a magyarok meg tudják adni a kellő méretű seggberúgást választáskor).

pszichonauta 2013.01.29. 18:32:10

Ahogy Samuel P. Huntington (aki már '96-ban megjövendölte a görög csődöt) írja, világállam soha nem lesz, viszont az azonos kultúrájú népek, országok összeolvadnak. Amik viszont nem tartoznak össze, azok szétmennek(ezt látjuk most a UK és Görögország esetében). Magyarország a nyugati civilizáció kontinentális ágához tartozik, vagyis az átlag magyar szerint a központosítás rossz dolog és a magántulajdont tisztelni kell. Ezért nem is tartozhatnánk a kelethez, ezért nem is volt nálunk soha támogatottsága a kommunizmusnak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.30. 00:33:14

@Vidéki: és vajon miért nem perelik be ausztriában ezt a híres lendvai országimázs dokut?
csak nem érdekük a megosztás?
miért nincsenek sajtóperek ott emiatt?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.30. 00:35:14

A magyar ember gyomra jóllehet nehezen veszi be Ila-Horváth Gergely tömény hülyeségeit

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.01.30. 00:44:24

@Ghavin: ezért tart itt ez a világ, mert olyan emberszerű lények dönthetnek értelmiségi kérdésben, mint te

IlaHorváthGergely 2013.01.30. 01:48:16

Köszönöm a hozzászólásokat! Ez volt az első posztom, ahhoz képest azért nem volt ez annyira szar:) Ez az egész nem arról kell, hogy szóljon, hogy a szerző okos, vagy nem okos. Hanem, hogy vitát provokáljon, foglalkozzunk a kérdéssel. Talán még Matolcsy is ötletet kap :) Ha sok butaság lett volna benne, akkor megtisztelő, hogy mégis elolvastátok.

Magam is hibásnak érzem, hogy: "Szerintem az olyan<<szent teheneket>> tiszteletben kell tartani, mint a tolerancia, az esélyegyenlőség, a szabadság, a szubszidiaritás, az innováció, a fenntarthatóság, a progresszivitás vagy a zöldenergia. A magyar ember gyomra jóllehet nehezen veszi be az ilyen kifejezéseket és tartalmakat..." Itt tök különböző dolgokat egy kalap alá vettem, és fölöslegesen beszéltem cinikusan a magyar ember viszonyulásáról. Másrészt Európa nem csak ezekre az értékekre épült, hanem klasszikusabbakra. De Európához tartozunk, ez világos.

Ha egy saját, pozitív arculatot akarunk a nemzetközi közvélemény szemében, akkor nem árt, ha néhány jó ügyet felvállalunk. Ilyen a szegénység elleni küzdelem pl. Ha sikeres, akkor az menő. Lehet megújuló energia is. Kreativitás, innováció, K+F stb. Csak a szegényből nagyon sok van.

Indiát nem érdeklik a romák, és azt hiszem ez fordítva is igaz. :) Ez egyelőre lelkes ötletelés, vagy butaság.
Pedig India és Törökország is jó irány. Jó helyen vannak és egyre fontosabbak.

Intuíció a matekban jól jön, de egy todományos egyetemi munkában kevés, azt lehet mégis működik.

Végezetül, a Pázmányon elég jó képzés van. Hüjék is lehetnek egyetemisták. Meg egyetemista is mondhat lelkesedésből meggondolatlanságot.

Minden jót Mónika!

IlaHorváthGergely 2013.01.30. 01:56:31

@lehunyjaketszemet: Tisztelt Döbrögi úr! Vicces, kellemesen fölényes írásod mosolyt csalt a magyar ember arcára. Csak így tovább!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.30. 06:33:21

@IlaHorváthGergely:
Ha már a jó képzésről beszélünk, akkor a hülye ly...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.30. 10:24:52

@rosszpenz:
Pont azért, mert nálunk ezeket elmondhatod (bármekkora baromságok is). Kínában ezért minimum kényszermunka jár.

ghavin 2013.01.30. 11:10:56

@tesz-vesz: A legtöbb szerencsétlen Pázmányos irodai asszisztensi posztra jelentkezik nálam, az egyik jelentkezőről még időben sikerült kiderítenem, hogy előzőleg kollegiális összeférhetetlenség miatt rúgták ki hasonló munkahelyről (más szóval sem a munkatársai, sem pedig a felettesei nem bírták elviselni), a másikat pedig egy kormányzati kádertemetőből építették le, magyarán csinovnyiknak sem volt jó, akkor mi a francot keres nálam a versenyszférában? A többi az állásinterjúkon vérzett el, többségük több tagból álló összetett mondatokat is képtelen volt értelmezni, illetve a nyelvvizsgájukról is igen hamar bebizonyosodott, hogy kábé annyit ér, mint a Hoffman Rózsa valagába szakadt budipapír. Nem tudom, pontosan mi folyik a Pázmányon, de a fenti cikket, illetve az onnan kikerülő álláskeresőket elnézve kritikán aluli lehet, ami ott oktatás címén folyik. Az ideológiai kikupálás viszont láthatólag jól megy, Kerényi, L.Simon és Fekete bizonyára rendkívül büszkék az intézményre.

Globetrotter2014 2013.01.30. 11:34:58

@Ghavin: én az egyik Big Four-nál egy ideig, igen felkapottak voltak a pajzánosok.

De te nyilván jobban tudod, nyilván komolyabb autoritás vagy mint ezek, ők kénytelenek beérni MNB elnökökkel meg miniszterekkel...

rosszpenz 2013.01.31. 11:08:05

@Lord_Valdez:
hát persze hogy baromságok, azért vannak a programozott birkák hogy azt mondják hogy baromság és hogy becsukják a szemüket és a fülüket és nehogy az legyen mondva hogy nem demokrácia, mert ő szabad. hát persze.

rosszpenz 2013.01.31. 11:12:48

meg neki az igazat mondják.

Bloodscalp 2013.02.03. 12:05:57

@Ghavin: na, azért ez nem annyira elveszett kölök. Ebben az India-cigány vízióban van valami. Kolompárék Tata-gyártó üzemi munkások lesznek, micsoda fantázia.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása