Konzervatív gasztronómia?

Konzervatorium I 2012.10.11. 10:02

gulyas_es_lepeny.jpgHetek óta ízlelgetem a szókapcsolatot. Konzervatív? Tiszteli, ápolja a hagyományt, értékként tekint rá. Mindezt mindennapi kenyerünkre, a gasztronómiához való hozzáállásunkra, értékeinkre rávetíteni nem nagy logikai ugrás. Azt hiszem, ha ma az utcán tíz embert megkérdeznénk, számára mit jelent ez, akkor kilencnek egyből a gulyás-pörkölt-rántotthús háromszöget és az általuk lehatárolt területen elhelyezkedő ételeket fogja említeni.  De valóban ezek a hagyományaink? Valóban kötelezően gulyásokkal kell elkápráztatnunk elsősorban magunkat és a hozzánk érkező külföldieket? Nincs más, mint az elmúlt néhány évtized ránk maradt, kötelességszerűen begyakorolt, erőspistás, gulyáskrémes, mócsingos húsos borzalmai? Ez lenne az örökségünk?

Budai Zsanett írása

A magam részéről imádom a pörkölteket és gulyásokat, ha azok tényleg azok, és nem csak valami annak csúfolt, az igazi árnyékával egyenértékű értelmezésről beszélünk. Mi több, vállalom, hogy a rántott hús is tud zseniális lenni, ha tiszteletben tartjuk a készítésének a szabályait. Márpedig azok tényleg ökölszabályok.

A gasztronómiai örökség kérdéséről, annak hiányáról Kambodzsával példálózhatunk.  A huszadik század második felében a vörös khmerek uralmának és a polgárháborús állapotnak köszönhetően ez az egyébként gazdag gasztronómiai örökséggel rendelkező ország szinte mindent elfelejtett, ami táplálkozás-narratíváihoz fűződött. Ha a hozzáférhető alapanyagok száma annyira korlátozott, hogy a recepteket nincs mód elkészíteni, akkor ezek könnyen kitörlődnek a kollektív emlékezetből. E körülmények között a várható élettartam is elmarad a normálistól, így a felejtés folyamata gyors társadalmi változásoknak köszönhetően évtizedekre gyorsul.

Vannak persze országok, ahol ez épp ellenkezőleg történik: a gasztronómia kollektív összetartó erőként hat, mintegy a közösség kovászaként. Itt lehet említeni a Franciaországot, ami azonban még ennél is izgalmasabb, az Peru. Már a hazai gasztroközéletben is egyre inkább divatnak számító Peruban igazi kultusza van a jó ételnek, a jó szakácsoknak, és mindennek, ami e köré épül. Joggal egyébként, mert olyan fúziós konyhát tudhatnak magukénak, melyben keverednek az őslakos indián, spanyol, japán, az afrikai és francia kulináris elemek.  

Tehát vannak országok, ahol van élet a hús-krumpli-vegeta bűvkörén túl is. Magyarország földrajzi jellemzői is arra predesztináltak bennünket, hogy változatos és színes konyhával büszkélkedhessünk.  Amit pedig szittya magyar ételeknek hiszünk, azokról feltétlen tudni kell, hogy ugyanolyan fúziós konyha eredményei, mint a legtöbb nemzeté. A legnagyobb hatással az ősi ázsiai nomád, a német, az olasz, a szláv, a török, az osztrák és a francia kapcsolatok voltak hatással országunk konyhájára. Nem kell elfelejtenünk el azt, amit most gondolunk a saját örökségünkről, azonban tény, hogy volt egy olyan korszaka a történelmünknek, amikor sok gyökér kipusztult, amire okunk volt és lenne ma is büszkének lenni. A libamáj használható részét külföldre visszük, számtalan halfajunk volt, amit – jobb esetben – agyontenyésztett ponttyal és busával helyettesítünk, rosszabb esetben foszfátos pangáziusszal, vagy semmivel. Az alaplevet persze idő hiányában sem velős csontból főzzük, s eszünkbe sem jut kacsát tenni vasárnap az asztalra, ha ott a rapid nevelésű csirke, parmezánról pedig azt hisszük, hogy a mi generációnk hinti vele először a tésztáit.

Ezek mind-mind olyan dolgok, amiket elfelejtettünk, vagy elfelejtetett velünk a sok évtizedes hiánygazdaság. A króóómpliveves sokaknak tényleg króóómplileves volt, és meg is elégedtek vele. Ha van ugyanis elég, akkor a dolgozó ember kevésbé hajlamos a rendszer lebontásáért dolgozni, és ha még büszkék is vagyunk rá, akkor a nemzet kovászává is válhat, a kollektív tudat részét képezve erősítheti az idetartozás érzését. És az étel ekkor már nem csak valami, amit megeszünk, hogy életben maradjunk, valójában sokkal több: összetartó erő.

Másrészt persze nem tagadhatunk meg semmit, ami valaha a részünk volt, de minden játékot lehet stílusosan játszani. Rántott húsból, krumplipüréből is lehet olyat készíteni, hogy arról még a szakma neves hangadói is tisztelettel beszélnek, csak sajnos ezt kevesen teszik. Lehet ugyanis rántott húst készíteni szűzérméből is, tisztességes házi, ne adj' Isten pankó morzsába forgatva, és lehet krumplipürét is szégyentelenül sok vajjal készíteni, amitől elképzelhetetlenül selymes lesz. Mert lehet másképp. Lehet jobban.

Lehet konzervatívan, de mégis újszerűen.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr314832359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalamajka49 2012.10.11. 11:53:40

Na jó, ez nagyon ciki. Bárki össze tudta volna dobni fél óra Bűvös Szakács-olvasgatás után, csak hát ugye minek.

hacsaturján 2012.10.12. 04:58:50

csak az a vég, azt tudnám feledni!

Czelder Orbán 2012.10.12. 20:27:09

Paraszt vagyok, tanyán lakom,
A rántott húsról álmodom.

Urfang 2012.10.21. 22:17:55

Márpedig a selymes krumplipüré az nem konzervatív, hanem libsi.

orszagteszt 2012.11.05. 11:15:34

Kedves barátaim!

Kérlek töltsétek ki ezt a TELJESEN ANONIM közéleti tesztet és osszátok meg Ti is ismerőseitekkel itt a facebookon! Az első összesített eredményeket a polteszt.blog.hu oldalon láthatjátok majd jövőhét vége felé. A kitöltése semmibe nem kerül, mindössze 3-5 percbe telik, 37 rövid kérdésre kell bejelölni a választ, amit gondolsz.

u.i. A teszt semmilyen személyes információra nem kérdez rá, sem névre, pontos lakcímre, telefonszámra, más elérhetőségre, így nem is tárolhatja azokat. Teljes anonimitás és névtelenség azért fontos, hogy minél őszintébb válaszok születhessenek.

www.esurveyspro.com/Survey.aspx?id=fd5d447f-d10d-4207-9b90-b6a2c783b31b

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása