Megélhetési, öngyűlölő alibimagyarok

dobray I 2012.03.23. 12:01

Megélhetési, öngyűlölő alibicigánynak nevezi a coMMMunity oldalán Kék fény című írásában Forgács Istvánt Tódor János, amiért nem a liberális értelmiség akolmeleg dogmái mentén nyilatkozott romaügyben Pesty László erősen vitatott dokumentumfilmjében (természetesen a többi roma megszólaló is öngyűlölő). Forgács egy decemberi interjúban a kérdésre, hogy nem nevezték-e még öngyűlölő cigánynak, kapásból rávágta, hogy dehogynem. Úgyszintén sokat hallottunk egy időben megélhetési zsidókról is. Hál' Istennek utóbbi mintha kikopott volna a közbeszédből. De most itt vannak nekünk az öngyűlölő cigányok.

Én nem vagyok híve a jobboldalon talán túl gyakran használt hazaárulózásnak (bár mostanában ez sem oly gyakori), és sosem gondoltam, hogy a baloldaliak ne lennének magyarok. No persze ha valaki kínosan kerüli a nemzet kérdését és csak a jószomszédi viszony mindenáron való megtartására koncentrál, és lakosságot és adófizető polgárokat tud csak emlegetni, akkor az ne csodálkozzon, hogy a másik oldal kisajátította a nemzeti retorikát, kirekesztette őket a nemzetből (sokszor leírtuk: ezügyben az LMP teljesen tisztességes álláspontot képvisel, régi balos görcsöktől megszabadulva, pontosabban azok tüneteit sosem mutatva). Mindenesetre nem csodálkozom rá, hogy egy baloldali is a magyar válogatottaknak drukkol.

A kettős identitású emberekkel sem volt sosem bajom, van is körülöttem pár. Vannak zsidó magyarok, cigány magyarok (magyar cigányok), lengyel-magyarok, a határon túli vegyesházasságok gyermekeiről nem is beszélve. És ugye emlékszünk a birodalmi osztrákra is az ominózus felmérésből a monarchia idejéből. Részemről még irigylem is a kettős identitású embertársaimat, hisz tudnak valamit, amit én nem.

Viszont ha nincs egységes magyarság, mer szétfejlődünk, meg lehet túlhaladottnak nevezni a nemzetet, és feleslegesnek, akkor miért is nem lehet azt mondani, hogy nincs egységes cigányság? Vagy az még nem túlhaladott? Ha lehet magyar ugarozni magyaroknak, genetikai alattvalózni (szigorúan retorikai túlzásként, amit jól kell érteni, és ha nem érted jól, akkor mucsai paraszt vagy), karcos kritikákat megfogalmazni a magyarok demokratikus elkötelezettségéről, bőgatyás kultúrájáról, kádári visszamaradottságáról, nacionalizmusáról, bezárkózásáról, kóros, egészségtelen, keleties és kirekesztő hajlamairól, akkor miért nem lehet mindezt megtenni cigányként a cigányok felé?

A magyar néplélek vulgárpszichologikus elemzése a magyar nacionalizmus kórisméjének tudományos felállítása, az elmaradt szembenézés segítése, de a cigányok berögződéseinek kritizálása a társadalomtudományi axiómákon való jogosulatlan átlépés? A magyarok sérelmi politikát folytatnak, de Setét Jenőéknél szó sincs sérelmi politizálásról? A tabudöntés a többségi társadalom esetében legitim hőstett, a kisebbség esetében illegitim eretnekség? Most akkor kezdjem el emlegetni a jó öreg kettős mércét? 

Szóval ha voltak öngyűlölő zsidók és vannak öngyűlölő cigányok, akkor ugyanezen logika alapján bizony vannak öngyűlölő magyarok is. Megélhetési, öngyűlölő alibimagyarok. Kertész Ákos. Bartus László. Bauer Tamás. Kertész Imre. Konrád György. Kornis Mihály. Spiró György. Vásárhelyi Mária. Schiff András. Niedermüller Péter. Mihancsik Zsófia. Lendvai L. Ferenc. Balogh S. Éva. Krémer Ferenc. Slovensko, do toho! blog.  Tudnánk még sorolni, de minek.

Hagyjuk már ezt az öngyűlölőzést.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr924334734

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A demokrácia alkonya 2012.03.24. 01:24:09

Kedves Naplóm!Második bejegyzésemben törlesztenem kell egy tartozást: leírom az elmúlt évek történetét. Arról, hogyan ért véget Magyarországon a demokratikus Köztársaság és vette át a hatalmat Orbán diktatúrája.1990-ben kezdődött. Véget ért egy álom, m...

Trackback: Ángyán és a fidesz 2012.03.23. 13:38:32

az ATV csak azért mutatja be ezt a videót, mert azt hiszi, Ángyán ezzel csak a fideszt kompromittálja, az MSZP-t nem. Ángyán József (Nagyatád, 1952. szeptember 20.) agrármérnök, mezőgazdasági kutató-szakmérnök, egyetemi tanár, intézetigazgató, az MTA ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aron M 2012.03.23. 13:20:19

Igen, hagyjuk, hiszen a felsoroltak nem öngyűlölők, mivel nem a saját identitásukat gyűlölik (bármi is legyen az), hanem minden mást, ami nem olyan.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.23. 13:39:35

Én nem vagyok híve a jobboldalon talán túl gyakran használt hazaárulózásnak"

mert eubarát vagy?
akkor te is hazaáruló vagy

takács bálint (törölt) 2012.03.23. 13:49:18

ez egy vallásvita. amelyik addig tart, amíg az egyik tábor csődbe nem viszi az államot.

Geo_ 2012.03.23. 15:19:22

"Szóval ha voltak öngyűlölő zsidók és vannak öngyűlölő cigányok, akkor ugyanezen logika alapján bizony vannak öngyűlölő magyarok is. Megélhetési, öngyűlölő alibimagyarok. "

A fenti nagy fene marhaság - de ha mégis elfogadjuk, akkor nagyon szeretnék már látni "öngyűlölő" konzervatívot, Fideszest...

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2012.03.23. 15:47:16

@Geo_: Kifejtenéd, miért "nagy fene marhaság"?

Geo_ 2012.03.23. 21:11:49

@Foray "Fox" Nándor: olvasd az utolsó bekezdést:
"Szóval ha voltak ...... Megélhetési, öngyűlölő alibimagyarok. Kertész Ákos....... Tudnánk még sorolni, de minek."

Feltételezem, magukat konzervatívnak tartó tuskók írták a blogot, de sajnos vagy magyarság tudatukkal (nyelv!!!) vagy túlzott megfelelési vágyukkal (nyelv!!!) magyarázható az "alibi" jelző használata. Mivel ez szerepel a címben is, inkább az tűnik véletlennek, amit közben írtak: kit tartanak nem-nem-magyarnak. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy a szerzők alibikultúrlények, mert blogot ugyan tudnak írni, de gondolkodni, azt nem.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2012.03.23. 23:13:32

@Geo_: Nem tetszett figyelni. Pedig csak a cikk első sorát kellett volna elolvasni. Nem csak az utolsót.

Geo_ 2012.03.23. 23:47:53

@G.d.Magister: Elolvastam - s a hivatkozott cikket is. Ajánlom másoknak is. (S ha megtalálta valaki az "alibi" karaktersorozatot, kérem, szóljon, s már MeaCulpázom is.

ayatollah 2012.03.24. 02:32:04

szerencsétlen hülye buzi

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2012.03.24. 07:46:32

Egy őszinte szó, és máris megjelennek a cigányügyi népbiztosok. Mint a régi hírszerzős cikknél, ahol szerencsétlen kapott eleget meg meleget. Pedig csak őszintén össze szerette volna foglalni, hogy ő mire is gondol, amikor a cigányság felemelkedéséről gondolkodik:
hirszerzo.hu/velemeny/2011/10/10/20111010_forgacs_istvan_ciganysag

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.03.24. 10:02:05

Az a helyzet, hogy Forgács szavait durván megvágták.

("a másik oldal kisajátította a nemzeti retorikát"
Mondjuk ők is csak a retorikáig jutottak.)

"miért is nem lehet azt mondani, hogy nincs egységes cigányság"
De lehet, és nem azért, mert túlhaladott, hanem mert a cigányság eleve nem egy nép, hanem legalább 4. De, persze, azon belül is széttagolt.

Ezek egyáltalán nem öngyűlölők, sokkal inkább túlságosan is kritikusak. Ha úgy tetszik bántóan kritikusak. Az Otido által idézett vélemény is ilyen. Ebből nem az jön le, hogy ő öngyűlölő cigány, hanem hogy megvet bizonyos általa destruktívnak tartott viselkedésmintákat.

Bloodscalp 2012.03.24. 10:31:11

szerintem csak te és a haverjaid gyűlölitek a baloldalt:)

Vidéki 2012.03.24. 10:46:19

„1400 tiltakozó aláírást vittek el az MTVA-hoz a dokumentumfilm egyoldalú és a romák elleni előítéleteket felerősítő állításai miatt (erről itt van az Index videója), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda pedig azon gondolkodik, hogy "közösség elleni izgatás miatt az ügyészséghez forduljanak-e vagy hogy indítsanak-e személyiségi jogi pert az MTVA és a dokumentumfilm készítői ellen".

Érdekes, hogy az MTVA vezetésének egyből tele lett a gatyája és a nagyhangú banda előtt azonnal meghunyászkodtak:

„Az MTV a tiltakozás hatására közölte, hogy nem fogják megismételni a dokumentumfilmet.”

A valóság azt mutatja, hogy ez a szélhámos, álszent banda képes cenzúrázni, tiltó listát összeállítani.

A "tiltás", a "PC", az "erről nem szabad beszélni" annyira jól működött az elmúlt 20 évben, hogy ezen akkor már ne is változtassunk, menjen minden tovább így.” (Vastagbőr, Index)

A balliberálisok begyakorolt, sőt elcsépelt szövege arra az előítéletére utal, miszerint a cigányság számára az egyedül üdvözítő út az lenne, amit a balliberális eszme kínált nekik hosszú éveken át, miszerint kizárólag a többségi társadalom hozzáállásán múlna minden.

Ha ennek lenne valóságalapja, a cigányság már a „Paradicsomba” jutott volna el.

A balliberális politikát a többségi társadalom rasszistázása, fasisztázása és a „megélhetési bűnözéssel” szemben tanúsított mérhetetlen tolerancia jellemezte.

Azzal eszük ágában sem volt foglalkozni, hogy melyek lennének a cigányság és vezetőik teendői a felzárkózás érdekében.

A cigányok, a cigányság vezetői sem tehetik azt meg racionálisan, hogy mindent a többségi társadalomtól várjanak el, míg saját maguk szinte semmit sem tesznek meg a normális együttélés érdekében.

Feladatuk lenne, hogy kitartó felvilágosító munkát végezzenek a cigányság körében, hogy mi az, amit nekik saját maguknak meg kell tenni felzárkózásuk érdekében.

Ehelyett tevékenységük leragad a többségi társadalom rasszistázásánál, még és még több pénz követelésénél, miközben kiderült, hogy gyakran a leosztott pénzeket a cigányság vezetői nem rendeltetésének megfelelően használták fel.

Egy görög tudós mondta Ptolemaiosz egyiptomi királynak, akit a király arra kért, hogy a fáradságos munkát kikerülve juttassa el őt a geometria tudományának birtokába:

„Nincs királyi út a tudáshoz”! Hangzott a tudós válasza.

A cigányság számára sincsen „királyi út”.

Ideje lenne, hogy ezt felfogják azok is, akik a témával hivatásszerűen foglalkoznak, és nem csak az az átlátszó céljuk, annak számukra hasznos téveszmének általános elterjesztése, miszerint Magyarország csaknem 70 évvel a nácizmus totális veresége után is napjainkban egy náci ország, amelytől Európának rettegnie kell.

A cigánykérdést is azért tartják napirenden, mert magyarok gyalázásával, befeketítésével, magyarországi kisebbségek sanyarú sorsával kell foglalkozni, akik állítólag ki vannak szolgáltatva a gonosz rasszista/fasiszta/antiszemita magyarok perverz indulatainak.

A szerző felsorol néhányat a megélhetési, öngyűlölő alibimagyarok közül, akik ezeket a téveszméket terjesztik, valószínűleg „az anyagi ösztönzés lenini elve” által is motiválva. „Erre fizet a bank.”

„Megélhetési, öngyűlölő alibimagyarok. Kertész Ákos. Bartus László. Bauer Tamás. Kertész Imre. Konrád György. Kornis Mihály. Spiró György.Vásárhelyi Mária. Fischer Iván. Niedermüller Péter. Mihancsik Zsófia. Lendvai L. Ferenc. Balogh S. Éva. Krémer Ferenc. Slovensko, do toho! blog. Tudnánk még sorolni, de minek.”

Bloodscalp 2012.03.24. 10:57:48

a lejáratással csak folytatjátok a "bal" total annihilation procejtet:) néha ideológiai, filozófiai, vagy történelmi síkon nézitek a dolgot. Mivel előkerült az ügynökkérdés, így most inkább az első kettőt alkalmazzátok inkább:) azontúl hogy a baloldal hazaárulók csoportját foglalja magába, régóta várom hogy megfogalmazzátok szerintetek a túloldalon milyen alternatíva van. Nem a régmúlt -salkaházi/barankovics/antalli örökség(olyan nincs)- felemlegetése kell ide, csakhogy 20 év alatt milyen szellemiség épült ki (utálkozó:)-kb semmilyen-nemzetközi példákra sem vagyok kíváncsi/roger s.

magyar konzervativizmus nem nagyon van, csak próbálják utánozni a kommunizmus előtti időket-nem sok sikerrel, de a komcsik gerinctelenségével.
szóval az állandó vádak helyett lenne miért magatokba szállnotok.

Bloodscalp 2012.03.24. 11:04:38

A konzervatívok-ezen sokat gondolkoztam, biztos hogy nem az az újgazdag réteg aki kiemelkedett '90 után (és beállt a fideszbe)-és nem is kdnp hívő
(a kdnp kb a Kat. egyház civil tagozataként működik?), 20-40 korosztály aki értelmes annyira hogy tudja mekkora hülyeség a jobbik, az mszp kiéget...és nem érdekli a fidesz "gyere szavazz ránk ha utálod az mszp/gyurcsánt" szövege

Kandeláber 2012.03.24. 11:31:46

Cigány népmese. Anno a Kossuth (és nem mr1) rádióban hallottam:
"Amikor Isten megteremtette a Földet, minden népnek adott búzát.
Sorban mentek elé a népek nagy zsákkal, Ő pedig osztotta nekik a búzát.
A cigányok utolsóként mentek, elfogyott a búza, nem kaptak semmit.
Azóta lopnak a cigányok."
Ez természetesen mindent megmagyaráz...

joszip 2012.03.26. 09:51:48

Az a Fischer Iván nem véletlenül Fischer Ádám? Vagy both?

kifordított nagyanyó 2012.03.26. 11:17:42

Ööö ha minden cigány ilyen lenne,lehet nem lenne cigánykérdés?

Balt 2012.03.26. 11:38:32

Felületesen ránéztem erre a Tódorra. Majd' 3 évtizedes újságírói múlttal - a néhai Magyar Ifjúságban (a KISZ KB lapjában) publikált -, Bölcs Istvánnal és Aczél Endrével együtt Pulitzer-díjat kapva, nem tudja, hogy a stb. elé nem jár vessző írásjel...

Kedvem lett volna ott, a Commmunityn kommentelni, de ezért nem regisztrálok. Ezt azért nem hagynám szó nélkül, ha egyébként a gyűlölet vitriolcseppjeitől csöpögő tollat most nem is említem:

"a (nem tudni ki által) cigányszakértőnek kinevezett Forgács István..."

A válasz egyszerű goglizással (bár a filmben is elhangzik):
"Forgács István 1976-ban született Zalaegerszegen. Lovári közösségből jön, mint mondja, egyik anyanyelve a cigány, a másik a magyar. Az Államigazgatási Főiskolán diplomázott, elvégezte a New York-i Columbia Egyetem nyári vezetőképző kurzusát. Az utóbbi bő egy évtizedben tevékenykedett a civil szférában és az állami szektorban is, Strasbourgban az Európa Tanács munkatársa volt, a Medgyessy-kormány alatt pedig a Miniszterelnöki Hivatal osztályvezetője. Jelenleg független szakértőként dolgozik, konzultánsi munkákat is vállal a közép-európai régióban. Két gyermeke van, egy két és fél éves és egy négy hónapos."

A cikk viszont explicit rögzíti a liberális "megoldást":
"Majd két évtizede kisérem figyelemmel a tetthelyről, és nem a stúdióból vagy a parlamentből, az iszonyúan összetett és rendkívül ellentmondásos magyar-cigány viszonyt, vagy inkább egymás iránti iszonyt. Riporterként, szociográfusként helyzeteket igyekszem rögzíteni, leírni. Véleményt formálni már régóta nem merek, akarok. Nem azért, mert nincs véleményem, hanem, mert tudom a szubjektum (ellenszenv, harag, együttérzés, szimpátia, no meg a megélhetés, a pénz persze, stb.) ebben a végletekig kiélezett, permanens konfliktushelyzetben a legrosszabb tanácsadó."

is 2012.03.26. 14:23:33

bocs, Pesty filmje _nem_ dokumentumfilm, ebbe az utcába ne hagyja senki magát bevinni.

@tesz-vesz: szegény Szent István, Széchenyi István, Ady Endre stb. stb. ők szerinted mind hazaárulók, mert azt gondolták, hogy azért jó lenne ám valamelyest kivenni a fejünket a saját segglyukunkból, és tanulni azoktól, akik talán előrább vannak.

Avatar 2012.03.26. 16:13:35

@tesz-vesz:
Az ilyen dedós szintű hazaárulózásra csak dedós szinten lehet reagálni:

Aki mondja másra,
az mondja magára,
te mondtad magadra,
béka nő a hasadba!

Putyilov gyári melós 2012.03.26. 23:10:23

@tesz-vesz:

Nesze elvtársam, itt az imádott hazaáruló vezéred!

"Kinek az ügynöke MA Orbán Viktor?"
undox.net/blogforum/15-kinek-az-uegynoeke-ma-orban-viktor.html

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.27. 01:00:59

A magam részéről (a Konzervatórium több szerzőjével együtt) sosem titkoltam labanc voltomat"
dobray, Szilvay Gergely

"... Velük szemben álltak a kurucok. A labanc szó a magyar nemzeti érzésűek szemében a gyávaság, ravaszság és hazafiatlanság szinonimája."

@is: @Avatar: @Putyilov gyári melós: hol írja Szent István, Széchenyi István, Ady Endre hogy az uniós pályázati pénzekből a gazdagoknak kell kizárólag adni, a szegényeknek sosem?
hol írják ők, hogy a tagdíjunk harmadát kapjuk vissza pályázatként, hogy elvesztünk az egyik legnagyobb bevételünktől, a vámbevételtől, hol írják k, hogy ez nekünk jó üzlet? mármint az unió?
www.youtube.com/watch?v=UKCkW_eAbTg

ellenben Ady írt egy Dózsa György unokája vagyok én-et

Avatar 2012.03.27. 15:00:51

@tesz-vesz: Ha esetleg történelmi ismereteid hiányossága miatt még nem hallottál volna róla, az EU 1993 óta létezik, előtte EGK-ként is csupán 1958-ig ér el a múltja, így nem csoda, hogy Ady, Széchenyi és Szent István nem sokat foglalkozott vele.
A blogolásról se írták meg ők, hogy az egy nemzeti valami-e.
Ezekben a kérdésekben az ő iránymutatásuk nélkül kell döntenünk.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.29. 16:39:35

@Avatar: ha esetleg tudnál figyelni, és mondatot értelmezni Adyt, Széch-t nem én vetettem fel ebben az értelmezésben.

de a te kedvedért átfogalmazom a saját mondatomat, hátha megérted, de nem reménykedek:
"hol írja Szent István, Széchenyi István, Ady Endre hogy a támogatási pénzekből a gazdagoknak kell kizárólag adni, a szegényeknek sosem?"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.29. 16:42:03

@Avatar: hogy jön ide a blogolás és a nemzet?
én emberi alapértékekről beszéek, de látom te vmi komcsi kádergyerek lehetsz, aki félti a vagyonát a rászorulóktól

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása