Könyvbemutató: Edmund Burke esztétikája és az európai felvilágosodás

Konzervatorium I 2012.02.09. 10:18

A Ráció Kiadó meghívja önt a Horkay Hörcher Ferenc és Szilágyi Márton szerkesztésében megjelent Edmund Burke esztétikája és az európai felvilágosodás című kötete bemutatójára, 2012. február 9-én (csütörtökön) 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumba (1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.). A kötetet bemutatják Fogarasi György és Margócsy István irodalomtörténész.

Edmund Burke, a jelentős 18. századi brit politikus és politikai gondolkodó, akit gyakran az angolszász konzervativizmus „atyjaként” emlegetnek, nem ismeretlen a magyar olvasó előtt. Főműve, a Töprengések a francia forradalomról című értekezés 1990-ben jelent meg magyar fordításban. Burke azonban nem kizárólag a politikai filozófia klasszikusa: ifjúkori, 28 éves korában írott műve, a Filozófiai vizsgálódás a fenségesről és a szépről való ideáink eredetét illetően (1757), amely magyarul csak néhány éve olvasható, a felvilágosodás korának esztétikai gondolkodására volt nagy hatással. A könyv újdonsága abban állt, hogy a szerző az antik retorika egyik kulcsfogalmára, a fenségesre alapítva gondolatmenetét, a szép kategóriáját bizonyos fokig zárójelbe téve, egy új művészetelméleti paradigma alapvetését végezte el.

Ez a tanulmánykötet, amely egy néhány éve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkarán megrendezett tudományos konferencia eredményeit gondolja tovább, magyar nyelven először ad áttekintést e korszakos mű korabeli jelentőségéről, különböző irányú értelmezéseiről és máig ható aktualitásáról. Nemcsak esztéták vizsgálják és magyarázzák benne Burke gondolkodói teljesítményét, hanem több tudományág perspektívája is megjelenik itt. A fenségesről szóló traktátus szélesebb eszmetörténeti kontextusát is feldolgozzák az egymástól sokszor távol eső tudományágakból és különböző generációkból érkező tudományos kutatók (irodalomtörténészek, eszmetörténészek és filozófusok). Így Burke kapcsán arra is rácsodálkozhat az érdeklődő olvasó, hogy az utóbbi években milyen gyümölcsöző dialógus alakult ki e különböző humántudományos diskurzusok között Magyarországon is, s hogy ennek milyen távlatai lehetnek a 18. századi gyökerű, de mindmáig ható történeti, eszmetörténeti problémák elemzésében.
 
Edmund Burke esztétikája és az európai felvilágosodás. Szerkesztette: HORKAY HÖRCHER FERENC és SZILÁGYI MÁRTON. 2011; 336 oldal; 3100 Ft.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr994083268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pierre bayle 2012.02.09. 17:01:05

Jön vajon Tölgy is, a másik nagy Burke-szakértő? Meg kéne világítani a felvilágosodás faji-etnikai hátterét is...

Leskelődő 2012.02.10. 23:19:29

Köszönjük, Emese.

Kérem, ha ezen a valaha jobb napokat látott felületen bárki bármilyen baromságot írogathat, akkor a dékán úr által jegyzett levélre reagálva én is leírom, ami eszembe jutott:
Gazsi bácsi lótetű!

Tisztelettel:
Leskelődő

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.11. 00:33:28

Ha már a konzisok sem takarítják el a szemetet, akkor jelezném, hogy "Emlékezetkultúra" nick szerintem egy kriptohorthysta, aki sikeresen tesz azért, hogy tölgy kommentje egyre jelentéktelenebb és megbocsáthatóbb szamárságnak tűnjön. De az is lehet, hogy nem kriptohorthysta, hanem csak egy sunyi, jellemtelen buzgómócsing.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.11. 05:41:57

@Emlékezetkultúra:

Nos, kedves elmehibbant, lelkinyomorék, mérget levedző bőzhödt féreggé torzult @Emlékezetkultúra: barátunk! Tudja-e, hogy amire kegyed itt élvez, hogyan hívják azt az épelméjű emberek világában? Politikai üldözésnek hívják. Ahol ez gyakorlattá válik, azt diktatúrának hívják. Ahol pedig, a magácska kedvenc "figurája" szerint (névtelen feljelentő levél, ugye?!), bárkit, bármikor, bármiféle bizonyítási igény vagy kényszer nélkül, politikai üldöztetésnek lehet kitenni, meg lehet hurcolni, le lehet húzni a klotyón, az totalitarizmusnak hívják.

Tudja, én már tapasztaltam ezt-azt életemben, de a magáéhoz hasonlatosan nyomorult és lealjasodott "karakterektől" (kegyedhez hasonlatos kiteljesedett, érett formában) eddig megkímélt a sors. Mit ne mondjak, tanulságos volt a "magafajtával" való szembesülés! Igyekszem levonni belőle a magukatadó következtetéseket!

ü
bbjnick

hacsaturján 2012.02.11. 06:42:11

@bbjnick:

én a burke-i esztétika jegyében még aszt is beírtam vóna, hogy geci. osztán várnám, hogy mit szóna mindehhez szkruton meg óksott (a felvilágosodás jegyiben, természetesen. a fésű-klozettpapír studium mán megvót?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.11. 16:30:00

@hacsaturján:

Majd ha kiskegyedet kezdi el "politikaiüldözni", mondjuk, egy kopasz rezsim, no, majd akkor szkrutonozzon meg óksottoljon itt, ciklámen nyuszifül!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.11. 16:33:10

@Emlékezetkultúra:

Ó, értjük mi egymást, nagyon is értjük!:-)

Amit maga hörög, azt nálunk, falun, így fogalmazza meg az egyszerű, genetikusan alattvaló nép:

A névtelen feljelentőt a törvény is védi --- és még a kutya is leokádja.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.11. 20:23:57

@Emlékezetkultúra:

A maga súlyos intellektusa valóban agyonnyomja az embert!:-D

ü
bbjnick

Manyi Béci 2012.02.11. 21:29:50

@Emlékezetkultúra:

Kérem, segítsen nekem az értelmezésben.

"Az adatvédelmi törvény kimondja a magánszemélyek - én - maximális védelmét, egyúttal a közügyeknek számító dolgok kötelező nyilvánossá tételét: egy egyetemi oktató büntetőtörvényt és alapszintű társadalmi normát sértő magatartásának ismertetését és lekövetését."

Maga, emlékezetkúltúra, egy nick - magánszemély.
Tölgy nick is az.
Így van?
mindketten maximális védelmet élveznek az adatvédelmi törvény szerint.
Ily módon büntető feljelentést tenni tölgy ellen nem lehet, az ügy lezárva.

És még valami az eszembejutott:
anno, amikor feljelentéseket tettek bujkáló zsidó emberek. vagy később a kuláknépség, meg mittomén a SZER hallgató osztályidegen árulók ellen hasonlóan védett magánszemélyek, ők is a hatályos jogszabályok szerint jártak el?

Alfőmérnök 2012.02.11. 23:04:24

@Manyi Béci: Nem lehet, hogy ez a csaj tölgy első felesége? Csak onnan jutott eszembe ez a lehetőség, hogy azt írja, hogy ő nem zsidó, a mostani meg állítólag az. :)

Manyi Béci 2012.02.11. 23:06:52

@Emlékezetkultúra:
Kérem, hogy magázzon, ha velem beszél. Köszönöm.

A magam részéről a törekvés megvan arra, hogy megértsem a hozzászólásait. Remélem, méltányolja ezt.
Ha megengedi, azért megjegyezném, hogy - bár csak két kérdést tettem fel önnek - válaszolnia egyikre sem sikerült. Esetleg csiszolhatná a "szövegértelmezési készségét" Ön is.

"Nézd, az ügy a való világban játszódik"
Az ügy szereplői - bárhol is játszódik most már - anonim nickek.
Maga is egy a sok anonim nick közül.
Szerintem fussunk neki még egyszer:
"Az adatvédelmi törvény kimondja a magánszemélyek ...maximális védelmét"
Maga egy anonim nick.
Tölgy is az.
Így van?
Mindketten maximális védelmet élveznek az adatvédelmi törvény szerint.
Igaz ez?
"ide íróként, a... valós nev..et védi az adatvédelmi törvény, akarato..n kívül nem tehető publicitásba"
Ez minden nickre vonatkozik, ugye?
Szeretném ezt világosan látni, tudja.

És akkor még egyszer a második kérdés:

anno, amikor feljelentéseket tettek bujkáló zsidó emberek. vagy később a kuláknépség, meg SZER hallgató osztályidegen árulók ellen hasonlóan védett magánszemélyek, a hatályos jogszabályok szerint jártak el?

Maga régóta tanulmányozza a Horthy-korszakot, segítsen.

Manyi Béci 2012.02.11. 23:12:41

@Alfőmérnök:
Teljesen érdektelen , hogy ki áll egy nick mögött. Az adatvédelmi törvény állítólag kimondja, hogy akaratán kívül nem tehető publicitásba.

Alfőmérnök 2012.02.11. 23:20:10

@Manyi Béci: Nem nagyon értek ezekhez a jogi ügyekhez, nem tanulmányoztam át az adatvédelmi törvényt. De egy dologban biztos vagyok: ha makot törvényesen baszták ki (és nem egyéb érdekek, szándékok húzódnak meg e mögött) tölgy buta kommentje miatt, akkor rossz, igazságtalan a törvény.

Manyi Béci 2012.02.11. 23:51:36

@Emlékezetkultúra:
"nézd, a funkcionális analfabétizmus gyógyítása nem tartozik a számomra érdekes ügyek közé."
Kár. Ha kezeltetné ezt a problémáját, akkor több dolgot megértene ebből a komment-váltásból is. És mennyit a világból!

A kedvemért felolvastatná valakivel magának a Horthy-korszak hatályos jogszabályait? Akkor legalább a második kérdésemmel jutnánk esetleg valamire.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.12. 13:47:56

@Emlékezetkultúra:

Nyugalom, nyugalom, testvérem, nyugalom! Olyan szinten belekavarodott a (maga gyártotta) konspirációk szövedékébe, hogy még a végén kárt tesz itt magában. Pihenjen talán egy kicsit!

ü
bbjnick

citr 2012.02.12. 20:46:26

nem tudja valaki, hogy a blog.hu-n "emlekezetkultura" néven írogató ultracionista gyűlölködő nick mögött ki van?

jotunder személyazonosságára már fény derült, jó lenne a többieket is felfedni aki ebben a szégyenteljes ügyben benne voltak. Itt lehetne gyűjteni a releváns kommenteket

kikazok.blogspot.com/2012/01/kik-azok-az-elte-oktatok-akik.html

Jotunder = Elek Gábor, több hozzászóló véleménye szerint, de ki lehet vajon a fentebb is író "emlekezetkultura"

A.Campbell 2012.02.13. 01:47:20

@citr: Elek Gábor aka Jótündér -> orulunkvincent.blog.hu/

Honlapja és elérhetőségei itt: www.renyi.hu/~elek/

csak szokásáshoz híven 'patkányozott' egyet Tölgy ellen a blogján.

De vajon ki /kik lehetnek a deaktivált facebook oldal és másfél hónapja tartó névtelen és tudatos politikai ill. személyes lejáratóhadjárat mögött?

Ők: Artner 'Sisso' Szilvia, Fleck 'Demokratikus Charta Gábor és társaik

www.commmunity.hu/impresszum/

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.02.15. 10:51:34

@A.Cambell: ízléses kommentek:
orulunkvincent.blog.hu/2011/10/25/velunk_elo_hosok_2

"jotunder · orulunkvincent.blog.hu 2011.10.25. 10:40:50

Teged Szilvay Gergely, senki nem tart "jobbos"-nak, teged bizony TWA ,mondjuk ki nyiltan, himringyonak tart, aki mar a Pazmanyon is az anuszaval egeszitette ki a kis zsebpenzet. Ez nem rank tartozik, ez maganugy, kerlek ne oszd meg velunk a reszleteket, beszeld meg Totaweval.

Firkasz vagy, es azokbol a morzsakbol elsz, amelyeket a mandineres kadergyerekek lepottyintenek neked az asztalrol. Mert az o anyjuk Orban mellett allt a dobogon, a tied meg ugye... na ez sem tartozik rank.

Nem tudom, hogy miert kellene "jobboldalinak" tartanom egy pazmanyos mediaribit, most mondta Boszormenyi Nagy elvtars, hogy azok nem is emberek."

ÉS:

"jotunder · orulunkvincent.blog.hu 2011.10.25. 10:44:19

Szilvay Gergely nem erti, felelossegre fogjak vonni. nem mi fogjuk felelossegre vonni, kedves nyafizo entellektuelek, hanem Arok Kornel fele nemjokedvutuzoltok, es meg annyi orome sem lesz a dologbol, hogy elotte lesz egy kis ungabunga."

Elek Anna · http://alisarine.wordpress.com/ 2012.02.19. 06:17:39

@dobray: Apu már csak ilyen. Gyűlöli a neonácikat!

Én büszke vagyok rá, még akkor is ha patkányozik.

Ő tényleg egy igazi Jótündér. Én meg itt csiripelek:

http://twitter.com/#!/alisarine

tyto 2012.02.21. 09:56:31

egyetértek edmund burkevel: az emberi szellem haladása lassú.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása