Miért hallgatnak a jogvédők a határon túli magyarokról?

dobray I 2012.01.05. 07:13

Mikor tiltakoznak a magyar jogvédők a délvidéki magyarverések ellen? – tehetnénk fel a kérdést a legfrissebb temerini eset kapcsán, ahogy például a Mandiner rámutatott arra, hogy Tamás Aladárné jogaiért sem állt ki a Demokratikus Charta és a többi jogvédő társaság, csak az LMP, ami tisztességes liberális módjára áll a kérdéshez, és meghaladta a régi balos reflexeket.

A Konzervatórium Facebook-oldalának kommentjei között meg is érkezett az örök liberális válasz a felvetésre: nem magyar állampolgárokról van szó, ők egy másik állam polgárai, oda fizetnek adót, mit foglalkozunk velük. Egyrészt: lehet, hogy már Magyarország polgárai is, mivel ugye megkönnyítették a magyar állampolgárság felvételét. 
 
Másrészt: ha a határon túli magyarokat ért jogsértések nem fontosak, akkor miért fontosak a tibetiek jogai, az irániak jogai, vagy akár a hazánkban élő nem magyar állampolgárok jogai? Fel lehet kiáltani, hogy az emberi jogok belügyek, így minden ország azt csinál, amit akar. Bye-bye, nemzetköziség! Bye-bye, nemzetközi szolidaritás! Ha nem fontosak a határon túli magyarok, akkor miért is legyen fontos az emberi jogok itthoni érvényülése az amerikaiaknak, az európaiaknak, és akárkinek az országhatáron túl? Miért pattogunk Kína miatt? Észak-Korea miatt? Miért vártunk segítséget a kommunizmus alatt nyugatról? Miért tüntettünk a falurombolás ellen? Nem vagyunk kínai, észak-koreai, német állampolgárok, nem a mi ügyünk… ez következik a cinikus liberális érvelésből. Mi meg nem vagyunk az ő ügyük, mert ilyen alapon miért is legyen fontos egy francia vagy angol, esetleg uniós jogvédőnek, hogy mi történik Magyarországon? És miért támogatjuk nagyon helyesen) a hazai nemzetiségek közösségi jogait, ha a határon túliak esetében nem tartjuk azokat fontosnak? 
 
Nem szabad nemzetiség, etnikum alapján különbséget tenni az emberek között! – halljuk a felkiáltást. De hát épp ez az, emiatt kellene tiltakozni a hazai jogvédőknek a határon túli magyarokat érő atrocitások miatt! Másrészt: miért épp az etnikai különbségtételt emelik ki? Az állampolgárság nem okoz megkülönböztetést? Ilyen alapon egy nagy világállamnak szabadna lennie csak, egységes törvénnyel. 
 
A nemzeti, etnikai különbségek léteznek, és közösségalkotó tényezők: mit is jelent az a szavunk, hogy vérrokonság…? Nyilvánvaló, hogy közelebb állnak hozzám a családtagjaim, a rokonaim, a barátaim, a földieim, valamint a nemzettársaim, mint a nem családtagok, nem rokonok, nem barátok, nem földik vagy más nemzetiségűek. Azaz amíg nem gondoskodtam a családomról, addig bűnös képmutatás nekiállni a vagyonomból hátrányos helyzetűeket támogatni az ország vagy a föld másik végén. És így természetesen felelősséget viselünk nemzetünk tagjaiért is, akkor is, ha történelmi okokból a határon kívülre rekedtek.
 
Természetesen ugyanolyan súlyos mondjuk a manysi fiatalok megverése Szibériában, vagy az indiánoké Amerikában, de mindenki kerek szemekkel nézne, ha a magyar jogvédő mozgalom ezek ellen emelne szót, ami nyilvánvalóan súlytalan tett lenne – hacsaknem nemzetközi jogvédő erőket tudna megmozgatni ezen ügyek mellett. Ezt viszont valószínű megteszik a helyi jogvédők, a határon túli érő atrocitások elleni tiltakozást viszont csak magyar jogvédők tudják elindítani. Nekünk itt, a Kárpát-medencében '56 tapasztalatával nem szabad lebecsülnünk a nemzetközi tiltakozások és nyomásgyakorlások lehetőségét. Kínában, Kubában, Észak-Koreában pedig ugyanúgy nemzetközi segítségre szorulnak a jogvédők, mint anno mi is arra szorultunk.
 
Emellett viszont nem egyformán hazánk az egész glóbusz, és akik közelebb állnak hozzánk valamilyen okból kifolyólag, legyen ez az ok akár vallás (keresztényüldözés), akár nemzetiség, akármi más, azokért fokozottan felelősek vagyunk. Ráadásul az, hogy deklarációkkal kiállunk a free Tibet! mellett, nem zárja ki, hogy a határon túli magyarokért is kiálljunk (sőt, természetesen például a családban történő erőszak elleni vagy netalántán a melegjogi aktivizmus sincs ellentétben ezzel).
 
Igenis, felelősebbek vagyunk a saját házunk tájáért és a határon túli magyarokért, mint a világ többi részéért, állapotbeli kötelességünkből adódóan. Arról nem is beszélve, hogy többet is tudunk tenni értük. 
 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr83519444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kormányzó 2012.01.05. 07:40:52

Talán,ha kevesebbet baszogatnánk a szomszédainkat,nem vernék meg Tamás Aladárnét sem.

Hallott valaki "magyarverésről", Osztrákiában?Senki? JÉÉÉÉ!!

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.01.05. 08:15:27

@kormányzó: miért, mikor "baszogattuk" a szerbeket? Tamás Aladárnét nem verték meg, neki elvették a szlovák állampolgárságát. A kettős állampolgársággal csaka szlovákoknak van bajuk, az ozstrákoknak, szerbeknek, románoknak, szlovénoknak, horvátoknak nincs. A románok, szerbek is osztogatnak ilyet, sőt a szlovákok is.

tpd 2012.01.05. 09:33:32

kár volt megírni a cikket! pótcselekvés...

óriási különbség van akár irán, akár tibet és a temerini probléma között. szerintem a délvidéki magyarveréseket alapvetően szociális problémaként kell kezelni, amelyek a szerbek beköltöztetése (változások a lakosság összetételében) és a munkanélküliség miatti frusztrációból fakad. attól, hogy bayer fröcsög egyet itthon, nem lesz jobb a vajdasági magyaroknak. vagy akár attól, hogy az lmp tiltakozik.
ugyanakkor irán vagy tibet esetében egy nemzetközi kampány olyan nyomást gyakorolhat kínára vagy az iráni kormányra, amelynek haszna lehet a probléma megoldásában.

ezen az alapon azt is kérdezhetnék tőled, hogy miért a temeriniek miatt sírsz és miért nem a csávó miatt, akit megkínáltak a kopaszok a nagymező utcában.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.01.05. 09:50:20

@tpd: Nagymező utca belföld. A jogvédők azzal jönnek, hogy a határon túliak ügyei nem a mi ügyeink, mert más ország, más állampolgárság, más adó. Akkor viszont Irán és Tibet is más ország és más állampolgár. A nemzetközi nyomásgyakorlás fontosságára én is felhívtam a figyelmet. Bayertől valóban nem lesz jobb semmi, de egy általános jelenségre mutattam rá. A magyarverések pedig többnyire rasszizmusból fakadnak.

Nemzeti forrasztékón 2012.01.05. 09:58:13

@dobray: Gratulálok a témaválasztáshoz, ez most a legaktuálisabb és legégetőbb probléma

Egyébként ez az írás is ugyanabban az ellentmondásban fetreng mint általában a hasonló témájúak: amikor Magyarországról van szó akkor megingatatlanul tartja magát a tétel miszerint "belügyeinkbe nem avatkozhat be senki" bezzeg ezen írások szerzői szemrebbenés nélkül beavatkoznának egy másik ország belügyébe

tpd 2012.01.05. 10:22:27

@dobray:

„A jogvédők azzal jönnek, hogy a határon túliak ügyei nem a mi ügyeink, mert más ország, más állampolgárság, más adó.”
Szervezetektől nem hallottam ilyen magyarázkodást, egy sima kommentelő véleményéből nehéz következtetni, én sem a mandiner kommentelőin keresztül próbálom megimserni a mandinert. 
Inkább az a gond, hogy itthon fel vannak osztva a feladatok. Az egyik oldal vállalta a melegek, romák, stb ügyeit, a másik pedig a „nemzeti” kérdéseket. Egyiknek fáj az, hogy táblát akasztanak egy kurva szobor nyakába, de az már nem, hogy a melegek vernek az utcán. Ez fordítva is igaz, sírnak, hogy a melegek jogait nem ismerik el, ugyanakkor az kevésbé bántja őket, vagy legalábbis nem beszélnek róla, hogy nyugdíjasok rettegnek borsodi falvakban a rossz közbiztonság miatt.

Az egyetlen párt, aki megpróbál ezen túllépni az a LMP, már a temerinit megelőzően is volt pár megnyilatkozásuk olyan ügyekben, ami hagyományosan a jobbosok „területe”.

Ami személy szerint engem visszatart attól, hogy mondjuk temerinnel kapcsolatban véleményt formálják az a tájékozottság hiánya. Mivel általában a kuruc.info vagy a magyarhirlap kapja fel ezeket a témákat, már fenntartásokkal kezelem.. „Megverték az XY-t” ilyenkor minidg arra gondolok, hogy volt vmi előzmény, amit elhallgat az áldozat vagy mittomén. Mint ahogy a nagymezői utcai balhét is lehet, hogy el lehetett volna kerülni..

yda 2012.01.05. 10:28:14

@Nemzeti forrasztékón:
én gratulálok a begyepesedett agyú ,hazai zsidó és cigány pártoló agyadnak,
a beszűkült ,izomból kommentáló,összeszáradt elmédnek,te görnyedt lelkű moderátor szomorító emberi csökevény!Nárcistikus budapesti kékharisnya!
Te kedves ,faagyú pesti vízfejű,Gizella utcai söpredék,agitpropos nyalinger
stréber gyerek.

tpd 2012.01.05. 10:32:38

@yda: euró alapú hiteled van, miért ilyen morcos a reggeled?

yda 2012.01.05. 10:35:53

@tpd:
Nagyon jól vagyok csak idegesit amikor ilye szoci csecsszopók mondanak véleményt a külhoniakhoz való hozzá állásról.

tpd 2012.01.05. 10:41:17

@yda: melegek jogairól mit gondolsz? meg amikor elpáholnak pár meleget?

Nemzeti forrasztékón 2012.01.05. 10:41:47

@yda: a stílus maga az ember; s látom Te magad már a SmittPál-féle hejesírást használod

yda 2012.01.05. 10:58:42

@Nemzeti forrasztékón:
Beragyogja szellemed fagyos napjaink egyhangúságát.Gázos vagy mint a
szomszéd lova,a volt szocbrigádvezetők foxi-maxi nivóján oktatsz.Beléd tömték keményen a répafőzeléket az úttörő táborban.Béna kvázi szocialista,aki reggel korán keritésszaggató házi pálinkát ivott.

Szamiz67 2012.01.05. 11:10:35

Szerintem, aki erre azt nyilatkozza, hogy minek, mert nem magyar állampolgárok, az szimplán idióta, minek ide belekeverni a liberális kifejezést. (A fogalmi kategóriák zavarát illetően jó példa, hogy a szocialista szavazók és jobbikosok utasítják legjobban a határon túliak szavazati jogát.) Általánosságban is toljuk már feljebb azt a százalékot mondjuk 90-re, amit minden normális ember értékrendjében hasonló, mert nem hiszem, hogy 10%-nál több lenne, ami megkülönböztet egy liberális és egy konzervatív embert, kivéve ha valaki a 10% 90%-nak mutatásában érdekelt.

flora 2012.01.05. 11:14:25

@kormányzó: Te tényleg semmit nem tudsz? Úgy látszik!
Tamás Aladárné egy közel százéves néni! De amúgy nekem sajnos meggyőződésem, ha esetleg megvernék, a TASZ akkor sem tiltakozna.

Ausztriában maximum a magyarok verhetnék az osztrákokat. Ugyanis az osztrákoknak nincsenek történelmi okai arra, hogy a magyar kisebbséget vegzálják. Amit ma Burgenlandnak hívunk, az a Várvidék. Mindig Magyarországhoz tartozott. Az osztrákok Dél-Tirolért kapták cserébe:)

Nemetsek Tibor 2012.01.05. 11:18:13

@dobray: aki még goggle-t sem tud használni, ne írjon. Vagy ilyet fog. Igénytelenség csimborasszója. Hallgatnak a jogvédők? KAMU.

Persze a butaság mellett létezik egy magyarázat a cikk megírására, méghozzá a pénz, de azt már nem is minősíteném.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.01.05. 11:20:18

@Kiskertész: milyen pénz? :D:D Aki még azt sem tudja leírni, hogy Google, az ne kommenteljen. :)

Nemetsek Tibor 2012.01.05. 11:55:20

@dobray: óóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó, minő frappáns érv :) Egy helyesírási hibából következtetést levonni magas szintű vitakultúrát feltételez. Szóltam én talán ilyenek miatt? "És miért támogatjuk nagyon helyesen) a hazai nemzetiségek közösségi jogait, ha a határon túliak esetében nem tartjuk azokat fontosnak? "

Egyébként "jogvédők", "magyar jogvédő mozgalom"...atyaég. Pontosan kik? Ha nem google, gugli, Dr. Grétsy, akkor hány honlap ellenőrzése után született az írás?

Ha nem pénz motiválta ezt az izét, hát akkor marad a másik opció, melyet e remek válasz is megerősít. Butaság és felszínes hangulatkeltés.

aeidennis 2012.01.05. 12:24:55

Arra is kíváncsi lennék, hogy az egyházak, a holocaust-áldozat-hozzátartozók, a kitelepítettek és a birtokos parasztság erkölcsi és anyagi jóvátétele után vajon mikor kerül sorra a Nemességre?

Hogy lehet az, hogy az egyenlőség nevében érvelők a nemességet ért irtóhadjárat említésekor mélyen hallgatnak és másról kezdenek beszélni??

Hogy lehet az, hogy a román (!) állam - ha lassan is, de - kárpótolta-kárpótolja az erdélyi magyar nemességet???

Kárpótlás tekintetében még mindig nem valósult meg a "demokrácia" egyenlőség jelszava.

KóserKároly 2012.01.05. 12:58:57

@flora: Igen, és ezt miből gondolod? Ja, csak úgy mondod, hogy hangulatot kelts...

Ha egyébként igaz lenne mindaz, amit Dobray leírt, és a "liberális jogvédők" valóban hallgatnának a határon túli magyarokról, akkor a Helsinki Bizottság miért tartotta elfogadhatatlannak Boldoghy Olivér szlovák állampolgárságtól való megfosztását (Magyar Nemzet, 2011. november 21.)?

És a nemzeti jogvédők miért hallgatnak a magyarországon élő, magyar állampolgár, magukat magyarnak (is) tartó kisebbségeket ért diszkriminációról, atrocitásokról?

KóserKároly 2012.01.05. 13:03:04

@KóserKároly:

"Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára előadásában kifejtette: ma is tartja azt az 1989-ben megfogalmazott álláspontját, mely szerint <b> a nemzeti jogvédők határon túli magyarok jogaiért folytatott küzdelmét az hitelesíti, hogy mit tesznek a hazai kisebbségekért </b>, és megfordítva, a liberális jogvédők hazai kisebbségek jogaiért folytatott harcát az hitelesíti, amit a határon túl, kisebbségi sorban élő magyarokért tesznek."

(lhp.hu/hirek_olvas.php?a=61551)

Ne tessék kettős mércével mérni. Tessék magukon is számon kérni a maguk részét.

flora 2012.01.05. 13:34:22

@KóserKároly: Erre gondolsz:
"Ausztriában maximum a magyarok verhetnék az osztrákokat. Ugyanis az osztrákoknak nincsenek történelmi okai arra, hogy a magyar kisebbséget vegzálják. Amit ma Burgenlandnak hívunk, az a Várvidék. Mindig Magyarországhoz tartozott. Az osztrákok Dél-Tirolért kapták cserébe:) "

Ezt nem gondolom. Ez tény.

És miért lenne hangulatkeltés, amit írtam?

KóserKároly 2012.01.05. 13:55:33

@flora: Nem erre értettem, hanem erre:

"De amúgy nekem sajnos meggyőződésem, ha esetleg megvernék, a TASZ akkor sem tiltakozna."

KóserKároly 2012.01.05. 13:57:43

@KóserKároly: Lehet, hogy a TASZ nem feltétlenül, mert más dolgokkal foglalkozik, de a Helsinki és az Amnesty biztosan.

(Például egy urológus sem feltétlenül foglalkozik gasztroenterológiai cikkekkel, pedig az urológus és a gasztroenterológus is orvos).

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.01.05. 16:38:31

Mint szélsőballiberális nemzetietlen, a következőket tudom elmondani (fontossági sorrendben):
1. Ha valakit azért vernek meg, mert magyar, az nácizmus. Elítélendő és fel kell lépni ellene.

2. (kevésbé fontos): Ha X-ek X-ekért, Y-ok Y-okért állnak ki, akkor Z-kben esetleg felmerülhet a gyanú, hogy ezt nem antináci elkötelezettségből, hanem fajtársi szolidaritásból teszik. És bár cikkíró be is vállalja, hogy minél közelebb van hozzá valaki, annál fontosabb, ez az antináci elv tisztaságán ront. Avagy nekem, mint (ex) baranyainak jobban fájjon a szerbiai magyarverés, mint a szlovák, csak mer közelebb van?
Szerintem ember az ember, és a tibetieket ugyanazért nem szabad megverni, mint a magyarokat.
@KóserKároly: idézetével egyetértek.
3. (még kevésbé fontos, mert nem elvi kérdés, csak gyakorlati): Magyarország abban a speciális helyzetben van, hogy mintegy saját magával határos, lásd Trianon. Így aztán a 2. pontbeli Z-k gyanakvóbbjai esetleg azt is gondolhatnák, hogy a fajtársakért való kiállás egy területi revízió indoklása. És mint független, ő inkább a békében érdekelt (területi revízió 99,9%-ban csak háborúval megy.)

A 2. és 3. pont alatti problémák elkerülése, valamint az 1. pont alatti elvi tisztaság, és így a hitelesség megőrzése végett ajánlatos lenne a jobber jogvédőknek is kiállni a ballerek által védett kisebbségek mellett.

tábormegsemmisítő 2012.01.05. 16:39:40

A hazai jogvédők tipikusan műproblémák rágcsálása közben nyáladzó degeneráltagyúak. Ritkaság ha tényleges problémákkal foglalkoznak, legtöbbször előráncigálnak valami trendis témát amit körül lehet csócsálni jóízűen. Most akkor tényleg az volna a fő jogvédelmi kérdés Magyarországon hogy a buzik összeházasodhatnak-e egymással. És ha nem akkor vége itt az ajrópai demokráciának? Egy fenét, erre jönnek az alapítványi pénzek és más hasonló támogatások, mert valakiknek fontos hogy ez legyen a topic.

A buziverésekről meg annyit, hogy fiúként én se szerettem ha letapiznak a villamoson, volt hogy be kellett ígérnem ezt-azt, de más lehet hogy előbb üt aztán világosítja fel a fajtalant arról hogy jobb ha más helyen próbálkozik.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.01.05. 16:52:33

@Kiskertész: azok, akik aláírogatni szoktak. Lásd linkelt mandineres poszt. Aki érti a szövegkörnyezetet, annak világos, hogy kikre gondoltunk, ráadásul a demó jartát említem is. Ha ez hangulatkeltés, akkor a nyugatra szaladgálás is hangulatkeltés. hogynemondjam, nekik kéne tiltakozni:

Agárdi Péter (irodalomtörténész, egyetemi tanár)

Andrassew Iván (író, hírlapíró)

Babarczy Eszter (eszmetörténész)

Bálint György (kertészmérnök)

Bartus László (újságíró)

Bauer Tamás (közgazdász)

Békesi László (közgazdász)

Béki Gabriella (szociológus)

Bródy János (zenész)

Debreczeni József (publicista)

Donáth László (lelkész)

Eörsi László (történész)

Erdélyi Ágnes (filozófus)

Fábri Péter (író)

Farkasházy Tivadar(humorista)

Ferge Zsuzsa (szociológus)

Fleck Zoltán (jogszociológus)

Forgács Péter (álló- és mozgókép készítő)

Görgey Gábor (író)

György Péter (esztéta)

Halmai Gábor (alkotmányjogász)

Haraszty István Édeske (képzőművész)

Hell István (újságíró)

Heller Ágnes (filozófus)

Hont András (újságíró)

Iványi Gábor (lelkész)

Kálmán C. György (irodalmár)

Karafiáth Orsolya (költő, publicista)

Karsay Dorottya (aktivista)

Kende Péter (akadémikus)

Kenedi János (kritikus)

Kerék-Bárczy Szabolcs (közíró)

Kertész Ákos (író)

Kis János (filozófus)

Konrád György (író)

Kornis Mihály (író)

Kovács Éva (szociológus)

Lángh Júlia (író)

Litván Györgyné (történész)

Majsai Tamás (református lelkész, theológiai tanár)

Majtényi László (jogász)

Márton László (író)

Mécs Imre (mérnök)

Mihályi Péter (közgazdász)

Mihancsik Zsófia (újságíró)

Niedermüller Péter (kulturális antropológus)

Ormos Mária (történész)

Parti Nagy Lajos (író)

Polgár Dóra (aktivista)

P. Szűcs Julianna (főszerkesztő)

Rádai Eszter (újságíró)

Radnóti Sándor (esztéta)

Rainer M. János (történész)

Rajk László (építész)

Ripp Zoltán (történész)

Rózsa Mihály (szociológus)

Schiffer János (jogász)

Seres László (újságíró)

Soós Károly Attila (közgazdász)

Sz. Bíró Zoltán (történész)

Szalai Júlia (szociológus)

Tamás Gáspár Miklós (filozófus)

Ungvári Tamás (író, műfordító)

Ungváry Rudolf (író)

Vágó István (televíziós műsorvezető)

Váradi Júlia (újságíró)

Várhegyi Éva (közgazdász)

Vásárhelyi Mária (szociológus)

Vekerdy Tamás (pszichológus)

Vitányi Iván (szociológus)

Vörös T. Károly (újságíró)

Závada Pál (író)

Nemetsek Tibor 2012.01.05. 17:00:17

@dobray: A mandinerben legalább összeeszkábáltak egy fiktív listát, itt viszont te csak általánosítasz.

Egyébként már a mandineres posztra is írtam - ha olyan szépen tudod leírni, hogy google, akkor azt is meg tudod nézni, nemde? ;)

KóserKároly 2012.01.05. 17:37:54

@tábormegsemmisítő: ó igen, ha valaki meleg, akkor már rögtön fogdos a villamoson, hát persze. Meg rögtön meg is erőszakol. Egyébként még ha igaz is lenne ez az aljas, gusztustalan általánosítás, az sem mentene egy aljas indokú verést...
Egyébként képzeld el, én sem állítom, hogy minden heteró nő fogdossa a férfiakat a villamoson, pedig nem egyszer markoltak már rá a hímtagomra. Mégsem vertem meg őket, pedig nem örültem a dolognak...

SPYD3RM4N 2012.01.05. 19:35:58

2007-ben a hazai Antirasszista Világnap központi témája a határon túli magyarok elleni diszkrimináció volt. Ennek ellenére valamiért mégsem tolongtak a melldöngető nagymagyar árpádsávosok a nézőtéren. Talán mert nem az a lényeg számukra, hogy MIT mond az ember, hanem hogy KI mondja?

Amúgy meg eléggé lenézem azt a fajta hozzáállást, hogy "ugyan nem segítelek egy fillér adománnyal sem, vagy egy másodpercnyi önkéntes munkával sem, csak fikázlak naphosszat, de azért a te szervezeted foglalkozzon azzal, ami az én heppem!"

Nem hinném, hogy bárki valaha odament volna a TASZ-hoz azzal, hogy "Te figyi, itt van egy éves működési támogatás - kizárólag magánadomány! - egy, a határon túli magyar kisebbségek jogait védő programra, légyszi vegyétek be ezt is a profilba!" Ha így lett volna, és a TASZ visszautasította volna a dolgot, akkor el lehetne mondani, hogy már legalább egy olyan esetről tudunk, hogy "a magyar jogvédők" egyszer furcsán viselkedtek, és nem értjük, miért. Azonban valószínűleg nem volt egyetlen ilyen eset sem.

Amúgy én nem értem, hogy mi köze bármi jogvédős jellegű témához egy olyan szaremberekből álló listának, mint Farkasházy, György Péter stb..? (Tovább már nem volt gyomrom olvasni.) Ezek jogvédők? Érdekes. Ilyen alapon Budaházy is felkerülhetett volna a listára.

flora 2012.01.05. 20:33:13

@SPYD3RM4N:
Légy szíve linkelj be valamit erről:

"2007-ben a hazai Antirasszista Világnap központi témája a határon túli magyarok elleni diszkrimináció volt."

Köszönöm!

tábormegsemmisítő 2012.01.05. 22:56:09

@KóserKároly:
Azért ha letapizol egy nőt a villamoson ne csodálkozz ha pofánvág érte. Ha egy fiú ugyanúgy reagál a buzitapizásra az miért számít aljas indoknak?

Amit írsz abban a szokásos libsi kettős mércét látom, mindig valamilyen ideológiai vonal mentén jön ki az hogy kinek van igaza. Aki a magyar volta miatt szenved hátrányos megkülönböztetést, annak például nincs és kész.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.01.05. 23:04:41

Na, ez egy nagyon jó kérdés... én a tasz blogon tettem fel nekik ezt a kérdést egy kommentben (ataszjelenti.blog.hu/2011/12/24/kellemes_unnepeket_kivanunk_19#comments). Sajnos a kommentem azóta ott szomorkodik, senki nem válaszolt... :(

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.01.05. 23:11:51

Másrészt, erős a gyanúm, hogy ha a szlovák kormány különadót vetne ki a multikra vagy a bankokra, lenne ügy a dologból... de persze ez csak összeesküvéselmélet, hiszen az eu nem ilyen anyagias alapokon nyugszik, Barroso sem azért rágott be ránk, mert sokat partizik bankárokkal :DD

SPYD3RM4N 2012.01.06. 00:38:49

@tábormegsemmisítő: Nem értetted meg azoknak a mondatoknak az értelmét, amire reagáltál. Fuss neki még egyszer! A buzitapizás és az aljas indok csak a te fejedben lett ugyanazon aktushoz kapcsolódó dolog.

Valószínűleg azért látod mindenhol a libsi kettős mércét, mert egész egyszerűen nem érted meg mások mondanivalóját. Nem csodáltam egyébként, hogy ezt is félreértetted: az előző hozzászólásodban a melegfelvonulásra támadást azonosítottad azzal az elképzelt szituációra adott reakcióval, mikor a villamoson letaperol egy buzi. Plusz ugye alapból kevered a szexuális orientációt a viselkedéssel.

Szerintem keress rá a szexualitással kapcsolatos fogalmak jelentésére a neten, mert még egyszer nagy égés lesz ebből a suliban, a csajok előtt.

SPYD3RM4N 2012.01.06. 00:41:14

@flora: http://lmgtfy.com/?q=antirasszista+világnap+2007
Pl. az első találat.

873ujr3rk 2012.01.06. 09:24:53

pl lovesem nincs miert szavazhatnak. hogy a picsaba lett ez gondolva es elfogadva. mekkora idiota orultseg mar ? btw a kibaszottul nemzeti es rettento szabadsagharcat vivo kormany is kurvara hallgat a temaban, pedig lehetne faklyas gyertyas szuzlanyos felvonulas a szlovak nagykovetseg elott stb.
a jobbik meg a garda sem vaganykodik szlovakiaban pedig ha valakiktol hat toluk igazan elvarhatnank a radikalis fellepest. te meg a zsidourbanistamultikultidrogoshazaarulopedofilbandan kered szamon a tevesvevest ?
nooormalis ??

flora 2012.01.06. 09:35:08

@SPYD3RM4N: @netukki:

Köszönöm, megnéztem.
Jó program, kár, hogy nincs folytatása. De ha van, értesítsetek!

Rive 2012.01.06. 09:57:41

"Miért hallgatnak a jogvédők a határon túli magyarokról?"

Miért, hallgatnak?

phaidros 2012.01.06. 10:01:58

@Rive: keress a fent kommentelt listán bárkit, aki egyébként mindenért tiltakozni szokott, nyögött-e bármit a témában.

Holdkóros Tónyó 2012.01.06. 10:19:57

A magyar jogvédők a nemzetközi divatot követik. Free Tibet-ezni roppant cool dolog, olyan igazi "európaiértelmiségi" érzés. A határon túli magyarok ügye meg a turulvér jobbosoké, akik sajnos roppant ciki emberek és társaság, velük közös nevezőre kerülni gázos. Így megy ez.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.06. 10:33:39

Nem kezeli, okozza a gondokat Orbán !!!

A legjobb az lenne, ha a kormány teljesítené az IMF és az európai intézmények elvárásait. Ez azonban egyben politikai vereséget is jelentene Orbán Viktornak és a Fidesznek, vagyis nem vehető biztosra a feltételek elfogadása.

Csapdahelyzetbe lavírozta magát Orbán Viktor és a kormány azzal, hogy nem hajlandó figyelembe venni az IMF, az európai intézmények és az amerikai külügyminiszter véleményét, ugyanakkor közvetve tőlük vár segítséget égető gazdasági problémáinak megoldására.
A helyzet lebutítódott egy egyszerű visszavonja-nem vonja vissza kérdéssé, ahol a nyilatkozatoknak már nem nagyon van tere. Önálló politikai és szakmai súllyal rendelkező miniszterek hiányában csakis a miniszterelnök tehetne valamit.
Ahhoz azonban már túl sokat hibázott és blöffölt az elmúlt időszakban, hogy pusztán a szava elegendő legyen.

Most mindenki arra vár, hogy lépjen valamit: mutassa meg vagy dobja el a lapjait, de legjobb lenne ha még időben távozna !!

Sarosip 2012.01.06. 10:39:05

A cikk szerzője nem igazán érti, hogyan működnek az emberi jogi szervezetek, nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. Az emberi jogi szervezeteknek gondosan körülhatárolt tevékenységi körei vannak, ezekben a kérdésekben nyilvánulnak meg. A TASZ például nem fog megnyilvánulni a határon túl magyarok ügyében - nem azért, mert közömbös irántuk, hanem mert egyszerűen nem tartozik egyik célterületéhez sem, mint ahogy egyébként nem szólal meg például a börtönben fogva tartottak jogaival kapcsolatban, mert az nem a TASZ területe, hanem a Helsinki Bizottságé, vagy nem fog a Free Tibet ügyben sem megszólalni, mert az sem a TASZ ügye.

Egyébként az egész cikk fő hibája, hogy egy kalap alá vesz minden jogvédő szervezetet, és összemos mindent a "liberális" jelző alatt, mintha itt valamiféle egységes szervezetről vagy ideológiáról lenne szó, pedig nagyon nem.

Egyébként meg az emberi jogok egyik fő sajátossága, hogy azok univerzálisak, és minendkit megilletnek. Aki CSAK azért áll ki valakinek a jogaiért, mert az a testvére, a haverja vagy éppen ugyanahhoz a csoporthoz tartozik, mint ő, az nem érti az emberi jogok lényegét. Az emberi jogok megsérése éppúgy felháborít, ha azt egy manysi embertársam ellen követik el, mintha egy magyar embertársam ellen Szlovákiában. A cél az, hogy mindkét csoport érdekeit hatékonyan képviseljék jogvédő szervezetek, de ez nem jelenti, hogy minden jogvédő szervezetnek mindennel és mindenkivel kell foglalkoznia.

dávidzoli 2012.01.06. 10:44:23

@yda: Szerintem vedd be lassan a gyógyszereidet.

Kakimaki0123456789 2012.01.06. 11:30:43

Hat akkor... allj ki te a hataron tuili magyarok jogaiert!
Mellesleg ok mikor altak ki a magyarorszagi magyarok jogainak eltiprasa ellen (amiert csak a TASZ szokott tiltakozni)? Mikor alltak ok ki valamiert ami nem a fidesz erdeke volt?

Kakimaki0123456789 2012.01.06. 11:51:38

Az eleg hagy hazugsaga a cikkenk hogy a jogvedok Tibettel meg Irannal foglalkoznak, a hataron tuli magyarokkal nem.
Ugyanis azok a magyar jogvedok, akiken ezt szamonkeri, nem foglalkoznak se Tibettel se Irannal; azzal foglalkoznak hogy a magyar allam milyen jogserteseket kovet el - Tibettel is csak akkor foglalkozott, amikot a magyar allam megsertette a tibetiek gyulekezesi jogat.
A hataron tuliak vedelme annak lenne a dolga aki 15 millio magyar miniszterelnokenek erzi magat, es aki nem csak a szavazataikat akarja besoporni, hanem felelosseget is vallal ertuk (es miattuk), nem csak szavakban hanem tettekben is - igen, a jobboldal alszent kepmutatasa es kudarca is egyben hogy ezekrol csak beszel, beszel, de tenni nem tesz semmit, es nem is ert el semmit!

tábormegsemmisítő 2012.01.06. 15:08:23

@SPYD3RM4N:
Én értem hol a distinkció az argumentációdban, de a csupasz lényeg attól még ugyanaz marad. Úgyhogy ha netalán a villamoson egymás mellett utaznánk, csak akkor engedjél a hajlamaidnak, ha előtte egyeztettél időpontot a fogorvosoddal. Aztán ha megvan a protkó lehet menni panaszkodni a jogvédőkhöz a melegek elleni újabb aljas támadásról.

SPYD3RM4N 2012.01.06. 19:34:14

@tábormegsemmisítő: Te szerintem tök okos vagy. Erre a "csupasz lényeg" szókapcsolatra most pedig rejszolok egyet.

KóserKároly 2012.01.06. 23:01:50

@tábormegsemmisítő: nem én tapizok le egy nőt, te rendkívüli szövegértési képességekkel rendelkező őzlábgomba, hanem ő engem. most épp hipotetikusan (pedig megtörtént már).
ha téged megfogdosna egy nő, nyilván nem vernéd meg. ha egy csávó fogdos, megvered. miért? azért mert meleg. ha azért vernéd meg mert letapizott, akkor a nőt is megvernéd.

én egyiket sem verném meg. mert az mindig elítélendő.

a hozzászólásom lényege pedig az volt: az, hogy valaki a saját neméhez vonzódik-e, nincs összefüggésben azzal, hogy tapiz-e másokat a villamoson.

egyébként a jogvédők nem ezekben az esetekben emelték fel szavukat, hanem azokban, amikor valakit CSAK azért bántottak, mert meleg (pl. a melegfelvonulás pólóját viselte vagy látták, hogy ott volt).

Nemetsek Tibor 2012.01.07. 01:08:08

@Sarosip: nem is akarja érteni, ha meg nem tudja, akkor meg minek ír...

@Kakimaki0123456789: rosszabb: van olyan jogvédő, aki foglakozik iránival és tibetivel és szlovákkal és így tovább, és több is van, de ez a csávó teljesen felkészületlen, ráadásul mindent összemos (még protonáció "jogvédő" is van stb., és mi lesz a gyerekjogok védelmezőivel?) - egyébként is a "jogvédő" neki nem más, mint szitokszó.

De azt se tudja, hogy mi az. Fogalma sincs pl. arról az evidenciáról sem, hogy elsősorban a "jogvédő" az az adópénzünkből fizetett igazságszolgáltatási rendszer (nyilván nem tanult államelméletet, de attól még olvashatna valamit) - amit akarNA mondani, az kb. az alapjogokkal foglalkozó civil szervezetek egy része, amiket nyilván buta, kártékony libsiként kezel, mintha az alapjogok védelme valami hülye hippi passzió lenne, nem pedig kutyakemény, áldozatos hivatás, ami nem utolsósorban önfeláldozást és rengeteg fegyelmet követel.

Egyébként meg pont ilyen emberek rohannak elsőnek nyüszítve segítségért, ha csúnyán bánnak velük.

Iszonyat igénytelen írás.

Sajnálom, hogy erre vesztegettem az időm.

But no more.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.01.07. 16:15:51

1. Az LMP nem liberális, hanem balos.
2. Milyen magyarverések? Vannak délvidéki kollégáim és nem számoltak be tömeges etnikai indíttatású atrocitásokról. Régebben volt, nem mondom, de mostanság nem jellemző. A bűnözés az úgy általában nő, sőt talán az előítéletek is, de ebből még nem következik.
Ha azt feltételezed, hogy egy tett etnikai indíttatású csak azért, mert az elkövető és a sértett különböző etnikumhoz tartozik, akkor ugyanazt a hibát követed el, mint TGM, amikor azonnal rasszizmust kiáltott, ha egy cigánynak a haja meggörbült.
3. Nem fontosak a tibetiek jogai. Nekünk itt van dolgunk nem más országokban.
4. Ez egy általános trend, hogy mindig könnyebb mások dolgával foglalkozni, mert addig se kell sajátunkkal.

-JzK- 2012.01.20. 12:40:37

@dobray:
Mi ez a lista, Schindler listája? :D :D :D

orosz medve náci olló 2012.03.23. 19:08:40

Itt alapvetően nem ezzel van a probléma, a probléma ott kezdődik, amikor a kőbalos maszlag miatt nem lehet szót emelni semmiért. Miért? Mert bárki kinyitja a száját, egyből le van "rasszistázva" meg "idegengyűlölő" etc. A dolog gyökere abból adódik, hogy évekig az volt táplálva a köztudatba, hogy erről tabu beszélni, valójában éppen ez az elhallgatás okozza az ebből adódó problémákat, azt, hogy ha leül két ember egymással szembe, hogy megbeszélje a dolgot, egymásba vesznek és semmi eredmény nem születik. Ezzel önmagában probléma nem lenne, hiszen minden oldal a saját zászlóját lengeti a politika szelében, csak ott van a kutya elásva, hogy míg a "magyar gondokat" nem karolták fel, minden mást igen. Ma pl. mi történik egy ilyen ügy esetén? Bemondja a híradó, ennyi. Ezeknek a dolgoknak kellene, hogy legyen valamilyen jogkövetkezménye, ha már elég okosak vagyunk hozzá, hogy a nemtudom milyen Kizifaszgisztáni földrengéshez küldjünk mentőcsapatokat.

Seems legit.

Bojtina (törölt) 2017.10.09. 13:32:51

A CIA által megszervezett magyargyűlölő média az ukránok pártjára állt.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása