Amerika morcos ránk – „na és”. Na és?

Kontar I 2011.10.26. 08:01

Meglehetősen rideggé vált a kapcsolat az amerikai és a magyar kormány között, ahogy azt számos híradásból, amerikai nyilatkozatból tudhatjuk.  A kormánytól balra álló ellenzék egy része a washingtoni hátszéllel igyekszik bizonygatni szólamait, miszerint valóban, Magyarországon a demokrácia végveszélybe került, ha még egyáltalán demokráciának lehet tekinteni.

A hazai jobboldal nem elenyésző részének elsődleges reakciója a washingtoni kritikákra viszont a „na és?” kifejezéssel írható le legpontosabban. A szűkszavú kormányzati, kormány-közeli nyilatkozatokból azonban kitűnik, hogy a kormány dilemmában van, érzékeli a jelenlegi helyzetből adódó problémákat, de politikai okok miatt fél a probléma nyílt megvitatásától. 


Az elmúlt évek meglehetősen defenzív, reagáló, simulékony magyar külpolitikája után a választópolgárok jelentős része örömmel tekintett a Fidesz határozottabb, karakteresebb külpolitikájára. Igaz ez a szomszédokkal való kapcsolatokat illetően éppúgy, mint Brüsszel, Moszkva vagy éppen Washington esetében. A szocialista-liberális korszak alatt a hazai demokrácia, szabadságjogok állapotát illetően meglehetősen hallgatag Washingtontól és Brüsszeltől pedig joggal fogadja szkeptikusan a kritikákat a hazai jobboldalon túl a szabadságjogokért következetesen kiálló bármely választópolgár.

De hogy mindemellett miért is nem mindegy, mit gondolnak rólunk Washingtonban?

A hosszútávon hatékony nemzeti érdekképviselet azonban a legfontosabb alapelvek következetes képviseletén túl rengeteg körültekintést, diplomáciai aprómunkát, részletekre is odafigyelő kommunikációs stratégiát igényel – az „eladásra” szánt hazai politikai döntések minőségéről nem is beszélve.

A diplomácia, a nemzetközi kapcsolatok, nemzetközi kommunikációs verseny, ha hatékonyan akarunk lenni, nem csak arról szól, „kinek van igaza”, hanem kinek a politikája, kommunikációja  eladhatóbb, meggyőzőbb.

Lehet szeretni, nem szeretni a nemzetközi pénzpiacokat, de tény, hogy Magyarország finanszírozásához szükségünk van az ő pénzükre. A pénzügyi befektető vagy a hitelminősítő nem fog részletekbe menő politika és gazdaságtörténeti kutatásokat folytatni Magyarországról, hogy vajon néhány intézkedés tekintetében az Orbán-kormánynak igaza van-e. A szűkebb piaci szegmensen túl megnéz néhány makro adatot, egy-két véleményformáló napilapot, ország értékelő jelentést, adott esetben diplomáciai képviseltnél érdeklődik, és az alapján dönt, főleg, ha hosszútávon gondolkodik, és nem spekulációban: van-e jogbiztonság, átláthatóság, kiszámíthatóság.  Az, hogy mit gondolnak rólunk Washingtonban – akár egyet értünk vele, akár nem –, sajnos közvetve bizony sok pénzbe kerülhet nekünk, legyen szó működőtőke- befektetésről, vagy hitelminősítésről.

Persze lehet elmélkedni a nemzetközi pénzügyi rendszerről való teljes leválásról, a Brüsszelnek, Washingtonnak való hátat fordítástól – de sajnos nem vagyunk sem Szingapúr, sem Katar (sem földrajzi elhelyezkedés, sem nyersanyag, sem úgy általában humánerőforrás, sem produktivitás terén). Mellesleg az Európában sikeres országok, beleértve Svájcot is (gondoljunk a bankrendszerre), a nyugati gazdasági-pénzügyi rendszeren belüli okos nemzeti érdekképviselettel, azok keretei között értek el fantasztikus sikereket.

Visszatérve Washingtonhoz, ha esetleg valakit a gazdasági függőség hidegen hagyna, ugyanakkor a nemzetpolitika iránt érzékenyebb – nos, a legközelebbi soron következő Budapest-Pozsony kisebbségpolitikai vitában ne nagyon csodálkozzon, ha Washingtonból mély hallgatást, vagy Pozsonynak kedvező üzeneteket hallhat csupán. Akkor is, ha „igazunk van”, miért éppen mellettünk állna ki Amerika, ha nemzeti érdeke úgy diktálná? – és az a „nemzeti érdekvédő” dobja rá az első követ, aki nem így tenne.

Sólyom László nyilatkozta egyszer, hogy a magyar politikának mindenkoron mint a hímes tojás, úgy kell bánnia kisebbségeivel a határon túli magyarságra tekintettel – ennél azonban többre van szükség, minden mondatában, minden döntésében benne kell legyen a hitelesség, a következetesség mércéje, lett légyen szó bármilyen szabadságjogról, amelyet úgy gondolunk, határon túl rekedt nemzettársaink alapvető jogaihoz hozzátartozik.  Ezért (is) célszerű körültekintően bánni médiaszabályozással, egyházakkal, választási térképpel, visszamenőleges hatályú törvényekkel.
 
Mindemellett még egyszer hangsúlyozzuk, a fenti sorok nem jelentik azt, hogy Magyarország ne szorulna gyökeres változtatásokra, hogy a jelenlegi kormánynak ne lenne széleskörű felhatalmazása  iránymutatásra, átalakításokra, hogy egyes „nem ortodox” lépések ne lennének teljes mértékben jogosak és ésszerűek, és végképp nem, hogy Magyarország kiiratkozott volna az európai demokráciák sorából. De hogy jogalkotásunk terén, és azok kommunikációja terén nagyobb körültekintésre, kiszámíthatóságra lenne szükség, az felettébb valószínű. A döntéseknek idehaza és határon túl is következménye, ára van.

A külpolitikában sincs ingyenebéd.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr933330507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2011.10.27. 10:37:47

@Kotkodus: Látom, már nagyon ficeregnek a tojásaid (nomen est omen). :)))

Kotkodus 2011.10.27. 10:39:59

@stim: a ballib kormány általad leírt hibái többnyire megalapozottak (szerintem), csak te elfelejtetted levenni a narancssárga szemcsit...

a 13. havi nyugdíjat a fidesz is megszavaszta (persze ezt szeretjük nem megemlíteni...)

az államadósságunk rekordszintű ma (a 3000 mld ft nyugdíj einstand ellenére)...

és matolcsynak még van pofája a bajnai-oszkó tandemet okolni...

nevetségesek vagytok...

egerészölyv 2011.10.27. 10:41:16

@stim: ha egy kormány hitelfelvételre kényszerül, akkor jár el helyesen, ha a lehető legkisebb kamatra veszi fel. Az IMF hitelei e tekintetben igen kedvezők.

A helyzet azonban ennél mégis bonyolultabb: az IMF EGYÉB kikötései (melyeket pl. Gyurcsány hol bevallott, hol letagadott) lehetnek nagyon kedvezőek és lehetnek nagyon kártékonyak egy-egy ország fejlődésére.

Kotkodus 2011.10.27. 10:43:19

@Balt: :) ez legalább vicces volt

Anselmo 2011.10.27. 10:47:13

Lényegében egyetértek a cikkel.

Így baszik ki velünk a bukása után is a hazai "balliberális" kisebbség. Kiváló kapcsolataik vannak külföldön, ebbe belefér az is, hogy befeketítsák hazánkat a Timesban, meg az is, hogy az USA diplomáciánál áskálódjanak az ország ellen.

Csakhogy: a "balliberálisok" nem érik be kevesebbel, mint az ország teljes kifosztása, kivéreztetése. Ha élni akarunk, akkor egyszerűen nincs más választásunk, mint seggbe rúgni őket - a külpolitikai elszigetelődés, bár tragikus, de még mindig jobb, mint az MSZP-SZDSZ kormányzás.
Ha engedünk nekik, akkor tovább nő a hatalmuk, tovább áskálódnak, és egyre többet kell majd engedni.

Rövid távon könnyebb lehet, de hosszú távon jobban járunk a szemét eltakarításával.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2011.10.27. 10:47:59

"Valamint sajnos a csőcseléken kívül a libbant korszakban békés állampolgárokat is egy kalap alá vettek a csőcselékkel a felirat nélküli rebiszes keretlegények, és a kb 200 fős csőcselék miatt több ezer normális embert is meggumibotoztak.
Mielőtt ideböffentesz, legalább a tényeknek nézz utána..."

Te is utánanézhetnél a tényeknek.

"Olvass egyszer majd egy akoskertesz vagy laszlobartus cikket, és akkor majd meglátod, hogy jócskán vannak olyan külföldön élő véglények, akik mindent megtesznek Magyarország lejáratásáért."

Ha a fentiekben említett két embertől kell tartani az országuknak, akkor régen rossz nekünk.

egerészölyv 2011.10.27. 10:48:24

@Kotkodus: "a 13. havi nyugdíjat a fidesz is megszavaszta (persze ezt szeretjük nem megemlíteni...)" :))) Napjában huszonhatszor megemlítitek. Mi lenne, ha szeretnétek megemlíteni? :)

Amúgy a duma kábítóan demagóg... Egy ellenzéki párt aligha teheti meg, hogy leszavaz egy jóléti kormányjavaslatot.

nu pagagyí 2011.10.27. 10:50:20

Ezzel a kormánnyal nem az a baj, hogy nem felel meg a nyugatnak, hanem az, hogy saját népének sem. Igaz, egyelőre ezt még nem érti, de remélem fogja.

fvipera 2011.10.27. 10:50:48

felesleges Magyarországot összemosni a fidesz kormánnyal és a focistával. ergo nem Magyarország íratkozott ki a demokratikus országok közül, hanem orbán lépett be putyinék klubjába. ez nem ugyanaz.

stim 2011.10.27. 10:51:46

@gono: milyen többi hitel? Nevezd meg őket légyszíves.

Érdekes, én azt hallottam, hogy az államadósság 82%-ról lement 75-73-ra, nem emlékszem pontosan. Akkor milyen növekvő államadósságról beszélsz amikor jelentősen csökken?

Ami pedig a közösségi összetartozást és az ezzel járó felelősségérzetet jelenti, nem elutasítani hanem erősíteni kell mert ez tart össze működőképes közösségeket.

Az, hogy idehaza messze van azt mindenki egyénenként másképp éli meg; ez nemfeltétlen delírium inkább hozzáállás és ebből fakadó baráti kör kérdése.

Mégegyszer. Az agy olyan mint egy valóra váltó szerkezet; létezik a pozitív önhipnózis amit pl. a zsidók csinálnak a kiválasztott nép teóriával amiből rengeteg pozitív energiát lehet nyerni és létezik a negatív hozzáállás, amikor valaki elsősorban arra koncentrál, hogy valami miért nem fog működni és ezért nem is fog.

Mert az a világod amire figyelsz, azt tudod megvalósítani amit el tudsz képzelni.
Persze, nyilván a tények szem előtt tartásával:) De aki nem tud jóra gondolni az nem tudja a sorsát jóra fordítani mert a megoldás nem szerepel a gondolatai között:)

Március 15-én is mi volt 1848-ban? Mit kíván a magyar nemzet? Nem az volt a kérdés, hogy mit nem akar, hanem, hogy mit AKAR? Az, hogy "nem tetszik a rendszer" az önmagában nem megoldás csak egy negatív vélemény. Félre ne érts, nem rólad csak neked mondom:)

nu pagagyí 2011.10.27. 10:52:30

@egerészölyv: Sőt, 14-ik havi nyugdíjat is követel, aztán ha hatalomra jut letagadja.

Anselmo 2011.10.27. 10:54:47

@stim: "Mert az a világod amire figyelsz, azt tudod megvalósítani amit el tudsz képzelni."

NAGYON JÓ!!!

Deák Ferenc is mondott valamit a célok fel nem adásáról, mert aki megtartja a céljait, azon még segíthet a szerencse, a kedvező alkalom, hogy valóra váltsa őket. Aki feladja, annak soha nem lesz szerencséje, mert minek?

gono 2011.10.27. 10:54:55

@Balt:
ugye nem kell ecsetelnem, hogy mennyire könnyen és gyorsan megváltozhatnak a dolgok.

a kormány egyre nyíltabban vállalt célja az infláció felpörgetése és a forint gyengítése. én azt annak hívom.

te örülhetsz a plusz jövedelemnek amíg van munkád. én nem akarom elvenni az örömödet.

egerészölyv 2011.10.27. 10:56:15

@fvipera: kedves vipera, amikor Gyurcsány ápolta le Putyint, akkor mintha istenítette volna ezért a balolal.

egerészölyv 2011.10.27. 10:57:49

@nu pagagyí: követelt, bődületes baromság, a 12. havi is sok, de nem tagadta le.
Veled azonban kár szóbaállni, legyen ez részemről az utolsó. Köszöntem.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2011.10.27. 10:58:39

Azért nem könnyű most nektek "konzervatív, jobboldali" blogereknek. Ilyen mértékű dilettantizmust megmagyarázni, mint amit az Orbán kormány minden téren mutat, nem semmi feladvány. Mission Impossible

fvipera 2011.10.27. 10:59:19

@egerészölyv: putyin helyébe légy szíves helyttesítsd be valamelyik autoriter állam vezetőjét. több absztarkciós képességet várok el egy minisztériumi főmunkatárstól. már ha érted, mire gondolok. nna.

egerészölyv 2011.10.27. 11:00:31

@fvipera: undorító vagy. Te is nu pagagyí et. sorsára jutottál, veled sem állok szóba többé.

gono 2011.10.27. 11:00:56

@stim:
sajnos elavultak az ismereteid az államadóssággal kapcsolatban.
légyszíves nézz utána a dolgoknak.

ehhez sajnos nem használhatod azokat a mediumokat amik a fidesz kezében vannak (pl. metró ujság).

akk.hu

egerészölyv 2011.10.27. 11:02:09

@fuxosbömis (ex kacagányos): te kivel tartasz az ellenzék nagyágyúi közül? :)

Advanced Flight 2011.10.27. 11:02:46

Az külön cuki, hogy Svájc van példaként felhozva, ahol nemrég megtiltották a mecsetépítést, ez is nyilván remekül mutatja a demokratikus elvek érvényre jutását:-)

USA-ról pedig az jut eszembe, amit egyszer (ha jól emlékszem) a portugál min.elnök vágott az amcsik képébe egy szokásos demokráciaféltő ajvékolás kapcsán (akkor éppen Portugáliát volt kedve fenyítenie a jenkiknek): az az ország ne ugasson demokráciáról, ahol még mindig van halálbüntetés.

Azt pedig be kell látni, hogy Magyarországot mindenképpen baszogatni fogják, akármit is csinál, azon két egyszerű oknál fogva, hogy
1. egy halom bosszúszomjas zsidó hörög ellenünk (sajnos) komoly sajtóháttérrel
2. az ország egyedül van Európa közepén, vagyis nem tartozik semmilyen nagyobb tömbhöz (szláv, germán, latin), így a mi csesztetésünk jár a legkisebb kockázattal, mert garantáltan nem fog rokoni érzelmeket kiváltani senkiből.

egerészölyv 2011.10.27. 11:03:47

@gono: ezt hagyjuk, a baloldali blogok egy hamis diagramot köröznek erről.

Kotkodus 2011.10.27. 11:04:54

@stim: magántulajdonhoz fűződő jogok felett persze jótékonyan elsiklottál...

mozgástér... ok... mire használták? mit látsz te? hol is látod a bíztató eredményeket?

98 óta utálom a fidesz stílusát (azelőtt viktorka volt a politikai példaképem), de örültem volna, ha a 2/3 birtokában történik valami komoly változás az országban... hát komoly változást azt kaptunk a pofánkba...

1. remélem, hogy a magyar bankrendszer tovább tudja finanszírozni a gazdaságot tűrhetően alacsony kamatokkal viktorka (adósmentő) akciója után is.
2. szerinted akinek segítettek az szorult rá leginkább?
3. ha nem, akkor mire is volt mindez jó?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.27. 11:09:39

Nem csak az USA morcos ránk (gondolom dél Patagóniában még csak nem is hallottak Ovi-ról), hanem lassan már mindenki! Nem lehet elképzelések nélkül minden fronton szabadságharcolni. A háborúhoz célok kellen(én)ek. No ez hiányzik totálisan. Így azután marad a saját lakosság megsarcolása.

Kotkodus 2011.10.27. 11:12:21

@egerészölyv: rákosi ügyben egyetértünk, de gyurcsányt felsorakoztatni hitler és rákosi mellé az kifejezetten szánalmas... szerencsére téged nem befolyásol a fidesz-média, szerencsére te a saját gondolataidat reflektálod ide... szóval hány halálos áldozata is volt a fletó-korszaknak? azért ügyes próbálkozás... :)))

nem kedvelem fletót, szarul végezte a munkáját, de semmivel sem volt rosszabb viktorkánál. mindketten szerencsétlen bolondok, akik azt képzelik, hogy attól, hogy ők kigondolnak valamit a társadalomról, attól az meg is valósul majd.

gono 2011.10.27. 11:13:59

@egerészölyv:
nem hivatkoztam baloldali blogokra.

ha szakszerűbb értékelést tudsz adni a makrogazdasági helyzetre mint más akkor tedd meg.

én közelebbről figyelem a dolgokat és észreveszem, ha kilóg a lóláb (az államadósságga kapcsolatban nem egy lóg ki, hanem mind)

Kotkodus 2011.10.27. 11:16:47

@egerészölyv: kábítóan demagóg... mint az ingyenes felsőoktatás, ingyenes egészségügy, stb... ugye?

érdekes, hogy mekkora fordulatokat hoz egy ember gondolkodásában az ha ellenzékből kormányra kerül... :)))

csúcson az eur/huf árfolyam, csúcson az államadósság, csúcson az üzemanyagárak, csúcson az adóterheltség... csúcson a kormány!

gratulálok, jól szavaztál, büszke lehetsz magadra!

Noxin 2011.10.27. 11:19:27

@egerészölyv:
igazad van, nem követelte...
egyenesen megígérte és az se mondhatod, hogy nem hiteles a forrás:
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=53123

Dr. No 2011.10.27. 11:20:20

A kormány nem tiszteli a magántulajdont, naponta gyalázza a külföldi befektetőket, és megpróbálja utólag módosítani a velük kötött szerződéseket, esetleg fel is mondja azokat (lásd az eredetileg fideszes városvezetés által nyélbe ütött Pécsi Vízmű-privatizációt). E magatartást a külföldiek előtt elég nehéz ellensúlyozni bármivel. Amerika támogatta Pinochetet Chilében, erre régebben gyakran hivatkozott pl. Lovas István, ámde meg tetszenek feledkezni a "mellékes" körülményekről: Pinochet nem delirált gyorsnaszádokról, lehorgonyzott mozdonyokról, és ahelyett, hogy állami kézbe vette volna a magántulajdont, éppenséggel megakadályozta ebben Allendééket. Egyszóval: nem a diplomáciával van a fő baj ebben a kérdésben sem.

gono 2011.10.27. 11:25:03

@egerészölyv:

nos igen, példának okáért az IMF annyira megkötötte a mindenkori magyar kormány kezét hogy az általa kölcsönzött pénzből MOL részvényeket is lehetett venni idén nyáron.

ennek a megtérülése pedig igen káprázatos idáig. minusz 30% avagy 200 MRD Ft

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2011.10.27. 11:26:52

egerészölyv 2011.10.27. 11:02:09
@fuxosbömis (ex kacagányos): te kivel tartasz az ellenzék nagyágyúi közül? :)

Egyikkel sem.

Kotkodus 2011.10.27. 11:27:58

@egerészölyv:
tenytar.blog.hu/2011/10/18/uj_csucson_az_allamadossag_elvesztettuk_a_haborut

forrás akk.hu (államadósságkezelő központ)

várom az ellentétes információt hitelesebb forrásból...

Noxin 2011.10.27. 11:33:52

@egerészölyv:
Nyilván lehetnek kikötései az IMF-nek, pl. hogy ne csokira költsd a pénzt.
Lefordítom: úgy kell felhasználni a pénzt, hogy ne öntsük ki a lefolyóba, hanem mellette hatékonnyabbá kellene tenni az oszágot. Sőt nem is kell felhasználni, már tartalékként is biztonságot adott az országnak. Mondjuk 10-20 Ft-tal lenne tőle jobb a Ft, már kisebb lenne az államadósság.

Kotkodus 2011.10.27. 11:38:21

@Balt: @Advanced Flight: miért hörögne "egy halom bosszúszomjas zsidó ellenünk (sajnos) komoly sajtóháttérrel"?

hiszen viktorka holokauszt múzeumot nyitott, zsidó a felesége és zsidó nevet ad a gyerekeinek...

azt hittem, hogy ő zsidó-barát...

Advanced Flight 2011.10.27. 11:48:14

@Kotkodus: nem OV-ről beszéltem és nem is a mostani kormányról, hanem általánosságban. A hörgés Magyarország ellen kormányfüggetlenül állandó.

(btw Orbán gyerekeinek a neve valóban bibliai, de ehhez elég reformátusnak lenni, mert náluk is divat az ilyesfajta névadás. )

Kotkodus 2011.10.27. 11:48:25

@Advanced Flight: "az ország egyedül van Európa közepén, vagyis nem tartozik semmilyen nagyobb tömbhöz (szláv, germán, latin), így a mi csesztetésünk jár a legkisebb kockázattal, mert garantáltan nem fog rokoni érzelmeket kiváltani senkiből"

és szerinted egy ilyen helyzetben mi a megfelelő (a magyar kisember érdekeinek legjobban megfelelő) külpolitika?

- magunkra haragítunk mindenkit, mert úgyis mindegy, de büszkeséget ad az embereknek és ez fasza
- simulékonyan megpróbáljuk magunkat meghúzni és ráakaszkodunk minden nálunk fejlettebb gazdaságra

VT Man 2011.10.27. 11:48:54

@OkoskaTo:rp:
"A mérsékelt többségnek nem tetszik az agresszív, konfrontatív, pökhendi külpolitika, a diplomáciai szokások semmibe vétele. Az sem tetszik, ahogy a belpolitikai árokásást a határon túli kisebbségekbe exportálják."

Milyen kisebbség?

A "mérsékelt többség" arra szavazott, hogy ne jöjjön ide "23 millió román".
Most bezzeg rögtön kisebbség, ugye? Pár éve meg "románok" voltak...

VT Man 2011.10.27. 11:50:23

@Noxin:
Ne hidd azt, hogy az IMF egy karitatív nagybácsi!

Nem az! Amikor az IMF diktál, akkor olyanokat kér, ami nekik jó, vagy az érdekkörének (külföldi cégek, bankok, stb.). Ez nem nagyon szokott egybevágni magyarország érdekeivel.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2011.10.27. 11:52:14

Kotkodus 2011.10.27. 11:38:21
@Balt: @Advanced Flight: miért hörögne "egy halom bosszúszomjas zsidó ellenünk (sajnos) komoly sajtóháttérrel"?

A válasz nagyon egyszerű. Az un. "konzervatív jobboldal" lételeme a magyarság elleni világméretű összeesküvés. Ma ennek az összeesküvésnek egy újabb bizonyítéka jelent meg. A mai DKJ aukción meghirdetett 40 milliárd forintra, csak 22,8 milliárd ajánlat érkezett (általában többszörös a lefedettség). Szerintem Kertész és Kohn állnak a gyenge vételi érdeklődés mögött.

Kotkodus 2011.10.27. 11:58:15

@Advanced Flight: "A hörgés Magyarország ellen kormányfüggetlenül állandó"

ezzel nem értek egyet.

vannak kormányok, amelyek ellen erősebb ez a hörgés és sajnos - én úgy látom, érzem - okkal...

ezek azok a pillanatok amikor - én - szégyellem a magyarságomat...

büszke vagyok magyarságomra, de nem hiszem, hogy ettől bármivel is jobb lennék bármelyik környező (vagy távoli) ország állampolgáránál, kultúrájánál. a populizmus, ami ezt az érzést kelti az emberekben (mert mást nem tud adni ezen kívül) megmérgezi a nk kapcsolatokat és téves érzést táplál az emberekben.

Kotkodus 2011.10.27. 12:01:41

@fuxosbömis (ex kacagányos):

baszki... tudtam, hogy ilyesmi lehet az alacsony jegyzés háttérben... :)))

nu pagagyí 2011.10.27. 12:07:58

@egerészölyv: Gondolom nem magaddal akarsz vitatkozni, mert akkor hamar megunnád. Segíts nekem! Nevezz meg legalább egy ígéretet a Fidesz választási programjából, ami oly módon valósult meg, ahogyan azt a kétharmados szavazók értették.

scsaba1 2011.10.27. 12:09:39

@fuxosbömis (ex kacagányos):

Ugyan, csak elő kell venni azokat toposzokat, amivel ti magyaráztátok a Gyurcsány kormány balfékeskedéseit. Jó lesz az ide is.

Vincenzo90 2011.10.27. 12:14:50

Éppen most volt hír a napokban, hogy Amerika támogatásáról biztosította Orbánt és nem morcos ránk, hanem jónak látja a kapcsolatainkat. Úgy örülnék, ha ez a rohadt gyarmattartó birodalom végre tényleg morcos lenne ránk...

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2011.10.27. 12:19:30

scsaba1 2011.10.27. 12:09:39
@fuxosbömis (ex kacagányos):

"Ugyan, csak elő kell venni azokat toposzokat, amivel ti magyaráztátok a Gyurcsány kormány balfékeskedéseit. Jó lesz az ide is."

Én nem tartozom a "ti" közé....egyáltalán ki az a "ti"?

Kotkodus 2011.10.27. 12:20:03

@scsaba1:
a lényegre tapintottál és örülök, hogy végre egy jobboldali érzelmű is elismeri: viktorka tevékenysége semmivel sem jobb, mint fletóé... pont ugyanazok a bénázások, hazugságok, csúsztatások mennek, mint az emútnyócévben...

u.i.: magyar puma = gyorsnasszád (emlékeztek?)

ne most 2011.10.27. 12:25:56

@Kotkodus: Az is lehet a 2/3 sem jó semmire. Úgy látszik a jobb oldal alatt mindig kisebb lesz ez az ország, tiszteszteletre méltó baloldali kormánya meg soha nem volt.

Advanced Flight 2011.10.27. 12:27:15

@Kotkodus: "simulékonyan megpróbáljuk magunkat meghúzni"

Ezt már megpróbálták ballibék 8 éven keresztül. Nem jött be.

Ha így is-úgy is basztatnak minket, legalább ne legyünk lábtörlők.

Kotkodus 2011.10.27. 12:31:27

@ne most: mai ismereteim alapján - sajnos - többnyire egyet kell értsek veled... (talán nagy imre...)

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.10.27. 12:35:35

stim 2011.10.27. 10:17:08
@gono: köszi a választ és hogy figyelmeztetsz. Nincs itt delírium, kis hazánkon kívül a közösség összetartó ereje létező erő ami funkcionál és hasznos. Azt hiszem értem, hogy szerinted én mit nem értek és látom, hogy szerintem te nem érted amire én gondolok.

Ami a kizsebelést illeti.

A baloldal vett fel IMF hitelt az én bőrömre de a hitelt felvenni mindig könnyebb mint vissazfizetni.

már megbocsáss, de tényleg agymosott vagy. Bár nem lett belőle nagyobb hír, mint az IMF hitelből, most éppen az EKB-től vett fel kormányunk, jókora hitelt, ja azt nem lehet, ezt pedig lehet? érdekes

Kotkodus 2011.10.27. 12:37:40

@Advanced Flight: meg fogjuk látni, hogy ez pontosan hova vezet...

mindenesetre viktorka sokat segít fico-nak az előrehozott választásokon... ez is biztos jó lesz a szlovákiai magyarságnak...

a "bibliain" jót rötyögtem, ezt a verziót még nem hallottam... köszi! persze értem, hogy vannak dolgok amiről nem úgy beszélünk...:)))

Démonmac1 2011.10.27. 12:38:28

Gazdaságügyileg, közben mindenki elfelejti, hogy volt egy világválság is.
És nem jártunk úgy mint a görögök.

Kotkodus 2011.10.27. 12:45:07

@stim: @soulclipse: @egerészölyv:

kedves soulclipse!
ne zavard meg kedves barátaink agyát tényekkel... amióta elküldtem nekik a szeptember végi államadóssági adatokat (forrás: ákk) nem állnak szóba velem...

remélem azért fognak tudni dolgozni... mert valakinek be kell fizetni az új adóterheket (amelyeket természetesen kizárólag az emútnyócévnek köszönhetünk)...

Démonmac1 2011.10.27. 12:51:47

@Kotkodus: "amelyeket természetesen kizárólag az emútnyócévnek köszönhetünk)... " Ilyen demagóg dumát nem kéne, hacsak nem irónia:)
Rengeteg javaslat volt, amit a fidesz rendre megfúrt.
Vastagon benne vannak abban, hogy mély a sár, és most sikerült még mélyebbre. (Ha nem volt tartalék, pl miből vették a Molt, meg a Malévet?:)

fvipera 2011.10.27. 12:53:30

A 40 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre mindössze 22,8 milliárd forintnyi vételi ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók a mai 12 hónapos DKJ-aukción (D121017), amelyet látva egyetlen ajánlatot sem fogadott el az Államadósság Kezelő Központ. Az aukció így sikertelen lett, amelyre még a 2008 őszén akadozó állampapírpiac mellett sem volt példa. Utoljára meghirdetettnél kevesebb benyújtott ajánlat 2003 januárjában volt a 12 hónapos aukciók történetében, de még akkor is adott el papírokat az adósságkezelő.

ez pl. baj.

Dr.Bio74 2011.10.27. 12:56:40

@Vincenzo90:
"Úgy örülnék, ha ez a rohadt gyarmattartó birodalom végre tényleg morcos lenne ránk... "
Jah, csak ez a rohadt gyarmattartó birodalom pillanatok alatt dönt Magyarország szarrá bombázásáról, és a kiégett föld elárasztásáról agymosott katonáival, és pillanatok alatt kivitelezi ezen döntését, miközben a környező államok kárörvendve nézik egyenes adásban az eseményeket, a nagyobb nemzetek pedig már számolják, hogy mit kérjenek passzivitásukért cserébe.
Persze mindezt megtudja csinálni tisztán gazdasági csatornákon keresztül is.

Magyar vagyok, nemes nemzetes, nekem csak Isten és a nemzet számít, más semmi. Isten szavát én tolmácsolom, és Isten mondja meg azt is mi a Nemzet.

aritus 2011.10.27. 12:57:22

@poszt
Mitől vagytok ti (a többesszám a konzervatórium blogot jelenti, mivel ez a poszt itt jelent meg, gondolom nagy az egyetértés) konzervatívok, komolyan érdekel. A Gyurcsány kormány idején még én is azt hittem, hogy azok vagytok. Mert mi a közös az összes konzarvatívban (szerintem)? A tulajdon szentsége, a magánélet szentsége és a jogbiztonság. A mostani orbán kormányban ezek ellen súlyos támadást intéznek, lényegileg folyamatosan. Ha ti ezt nem látjátok, akkor nagyon nagy baj van az önmeghatározásotokkal. Úgy vagytok ti konzik, mint az mszp szocdem.
"Mindemellett még egyszer hangsúlyozzuk, a fenti sorok nem jelentik azt, hogy Magyarország ne szorulna gyökeres változtatásokra" ez igaz, de ebbe az orbán kormány ténykedése is beleértendő
"hogy a jelenlegi kormánynak ne lenne széleskörű felhatalmazása iránymutatásra, átalakításokra, hogy egyes „nem ortodox” lépések ne lennének teljes mértékben jogosak és ésszerűek" ezt ti komolyan, röhögés/hányás nélkül le tudtátok írni? Szomorú. RIP konzervatórium blog.

Démonmac1 2011.10.27. 12:58:03

A bizonytalan politikai helyzet miatt (random adók, idióta törvényalkotás) nem nagyon van kedve a befektetőknek Magyarországhoz, és ezt meg is értem.

Kotkodus 2011.10.27. 13:04:28

@Démonmac1: ironizálni próbáltam...

persze emellett azt is gondolom, hogy fletó és barátai vastagon felelősek a 2/3-ért...

egyik kutya, másik eb és amíg mi itt vitatkozunk ők ott gazdagodnak (véletlen?)

Idet 2011.10.27. 13:13:44

Na, basszus, tényleg nem változott semmi! Most meg Ámerika pofavágására kell figyelni. Azért ez valahol nagyon nincs rendben! Bezzeg '56-ban mindent ígértek, fűt-fát, az eget is fölvállalták meszelni, persze mi voltunk idióták, hogy bevettük, és nem láttuk (vagy nem akartuk látni): az egész csak arra kellett, hogy Szuezre ne figyeljenek annyira oda, meg hogy idegesítsék kissé az oroszokat. Köptek ők arra, hogy mi van azzal a maroknyi kalmükkel, vagy mivel.

unionist 2011.10.27. 13:16:56

éppen a "nem ortodox" lépések miatt morcosak. azok valójában ortodox nacionalista intézkedések.

szóval valami nagyon egyszerű dolgot nem ért a magyar jobboldal. nevezetesen azt, hogy a nyugati világ vezető politikusai nemzetközösségben gondolkodnak. nemzetközösségi felhatalmazás kell a háborúhoz, és a békéhez. nemzetközösségi felhatalmazás kell mindenhez, ami történelmi jelentőségű. a nyugati világ vezető politikusai számára egy többnemzetiségű dokumentum aláírása jelenti a legnagyobb orgazmust. észak, és nyugat, közép, és dél-európában is a nemzeti kereszténység az európaiságot jelenti.

na most a kelet-európa és általában a keleti világ nem ilyen. már eleve a keleti kereszténység autokefál egyházakat hozott létre. ami ugyebár azt jelenti, hogy a népnemzetnek van egy vallási vezetője. de egész ázsiára jellemző az, hogy nemzetközösségben való gondolkodásnak a kezdetei sincsenek jelen. soha nem lesz kínai-monol unió. kínai-orosz pláne nem lesz. de japán-korai sem. india senkivel nem fog unióra lépni. mert a közösség maga india. nem a kontinens. ázsiában nincs szövetségi politika. egy kína van. és az a kínai állam, a kínai párt, a kínai nép, a kínai nemzet. ezek mind ugyanazt jelentik. az ázsiaiaknak nincs nemzetközösségi tudatuk. ahogy jövünk kelet felé ez majd az észak-afrikai arab ligával jelenik meg.

na most ebből a népnemzeti, keleti, ortodox világból a nyugat két országot akar mindenképpen kimenteni. az egyik hellász. ami európa számára fontos. az oroszok nem tartanak rájuk igényt. éppen a demokatikus hagyományaik miatt. európának meg éppen ezért szüksége van a görögökre. a formálódó új európa (amiben magyarország egyelőre nincsen benne) hellászt bármi áron a latinkeresztény unióhoz akarja kapcsolni.

a másik ilyen ország izrael. amit az amerikaiak akarnak az ortodox gondolkodástól megfosztani. az ortodox zsidók már régen megoldották volna a palesztin kérdést. úgy, hogy palesztinát a földdel teszik egyenlővé. az amerikaiak meg azt mondják: oké, de mindenhez nemzetközösségi felhatalmazásra van szükség.

szóval a nyugati világ számára ez a két ország fontos: görögország, és izrael.

magyarország hiába veri az asztalt. hogy mi népnemzetiek leszünk, és nekünk ne dikáljanak. mert akkor mi lesz. akkor a balkánhoz csatlakozunk. egy nyugati úgy tekint egy magyarra, mint egy latin-kereszténységet felvett cigányra. és ha az azt mondja, hogy már pedig ő kikeresztelkedik ebből a kultúrkörből, akkor azt mondják neki: csak tessék. orbán viktorról pont azt gondolja egy nyugati, amit a putris cigányokról gondolkodik egy átlagpolgár. amikor azt mondja: a közösség pénze kell, de a közösség normái nem kellenek.

Nge Swazili Mbeko 2011.10.27. 13:19:31

@aritus: Sajnos egyet kell értenem Veled. Nincs itt semmiféle konzervatív értékrend, sőt még annál is kevesebb, ha a kormány tevékenységét nézzük. Felesleges is ezt a fügefalevelet folyamatosan fenntartani, mert már elszáradt, és nem fedi el jótékonyan a haszonelvű populizmust.

Egyébként hozzáfűzném még (és nem rád gondolok közben) , hogy bolondnak bizony bolond a szolgája.

Medgar 2011.10.27. 13:19:47

@unionist: csupán akkora hadseregre lenne szükségünk mint az USA-nak, és minden problémánk meg lenne oldva.

tucano 2011.10.27. 13:24:45

Sztem Amerika csak egy ország, ahol már nagyon gyanakodva figyelnek. Viszont már az EU-ban is mi vagyunk az osztály hülyéi, illetve gonoszai. Még a közelünkben is csak az jut el az emberekhez, hogy ronda egyenruhás nácik vonulgatnak, illetve a miniszterelnök erőszakkal fenyegeti az uniót a tv-ben. Ez átmegy az érzékelési küszöbön, ezt felfogja az agy, még akkor is, ha lett vagy portugál.
Senki sem tud annyit ártani nekünk, mint a "csak nekünk szánt" kiszólások, meg látványosan erőszakot ígérő egyenruhások képei. Pontosan értik mindenhol, hogy miről van szó és annyi még a legoktalanabb embernek is leesik, hogy igazi vadbarmok vannak itt. És ezek vannak, tehát erről lehet tudósítani. Ha azt mondja vki, hogy háború van, akkor az nem a mi közönyünket üti át, hanem a tudósítónak ad egy jó felütést.
"háborút víziónál a magyar...."
Gondolom nagyon nehéz megállni, de csöndesedni kéne, mielőtt bekussoltatnak minket. Mielőtt felhúzná magát vki a kommentemen, igen régen figyelem, hogy mit tudósítanak rólunk külföldön, attól hogy nem tetszik az igazság, még ez van....

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.27. 13:27:57

Az akarat megvan, a képesség hiányzik. Nem látom mitől lenne változás bármiben is. Nincs ráutaló jel.

aritus 2011.10.27. 13:29:21

@Nge Swazili Mbeko: Egyébként meg lehet nézni a kommenteket. Akik egyetértenek a poszttal, (függetlenül a tartalmától), azok nettó zsidóznak, cigányoznak, büszke magyaroznak (ezek mind nagyon-nagyon konzervatív értékek(!)), és qrva elégedettek a kormánnyal. Akik meg vitatják, háát, azok se semmik... Pedig a poszt, azonkívül, hogy kicsit ejnye-bejnyézik, meg aszongya, hogy diplomatikusabban kéne fiúk, lényegileg hitet tesz a kormány mellett. Amiről sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy konzervatív kormány lenne, na azt nem.

aritus 2011.10.27. 13:32:50

Valamelyik fórumon olvastam ezt, és teljesen egyetértek vele: Magyarországon ma nincs képviselete a konzervatívoknak, a liberálisoknak, a szociáldemokratáknak. Van a parlamentben 4 baloldali párt, egy nemzeti baloldali, egy radikális nemzeti baloldali, egy zöld baloldali és egy végképp lejáratódott utód baloldali párt. Itt tartunk. Hogy fogunk ebből kimászni????????????

egerészölyv 2011.10.27. 13:34:55

@Kotkodus: többször tisztáztuk már, hogy meggyőződéses szocialistaként következetesen az MSzP-re szavazok. Megint beégtél.

egerészölyv 2011.10.27. 13:36:24

@Noxin: tanulj meg olvasni, pajtás, mielőtt belemarsz valakibe. Én azt írtam, hogy követelte.

dr. Trebitsch 2011.10.27. 13:37:06

Amíg itt ekkora támogatása van annak, hogy jó politika egyszerre megtámadni belülről az EU-t, és az USÁ-t, valamint az egész nemzetközi pénzvilágot, addig ez az ország teljesen megérdemli, ami most jönni fog. Meneküljön aki tud, aki fiatal és képzett, boldogul külföldön. Akkor lesz érdemes visszajönni, talán 20-30 év múlva, amikor ez az ország ki tud termelni és hatalomhoz tud juttatni egy olyan politikai elitet, amelyik a népsiralom, a régi sérelmek és a gyűlölködés helyett fel tudja mérni tetteinek következményeit, és egy intézkedésnél azokat figyelembe is veszi.

egerészölyv 2011.10.27. 13:39:40

@Kotkodus: meglehet. De amikor Bartus azt mondta, az Orbán-korszak rosszabb a Szálasi-korszaknál, a "demokraták" valahogy nem tiltakoztak (te sem).

egerészölyv 2011.10.27. 13:41:17

@gono: miért, eladták? Ha nem, akkor demagóg vagy.

egerészölyv 2011.10.27. 13:42:31

@Kotkodus: a helyzet egyszerű, nézd majd meg a tulajdon linkjeidet. Az ÁKK adatait meghamisítva vitték fel a grafikonra.

Kotkodus 2011.10.27. 13:55:32

@egerészölyv:
nem emlékszem, hogy valaha is tisztáztam valamit veled a szocialista hátteredről (ha lett volna ilyen bocs de várom a refereciákat).
ha úgy érzed ettől beégtem, remélem ez jó érzéssel tölt el.

nem olvastam bartus megnyilvánulását. nem gondolom, hogy orbán rosszabb lenne szálasinál (remélem ettől mégjobban érzed most magad). nem reagálhatok minden kommentre.

most jövök az ákk honlapjáról, a ténytár semmit sem hamisított: akk.hu//kepek/upload/2011/MONIT1109.pdf

most már kiváncsi vagyok, hogy te honnan tájékozodsz... mire föl is állítod, hogy az én forrásom hamis?

Démonmac1 2011.10.27. 14:08:55

@Medx: Miből tartd fenn? :)
Tudod mi zsébe kerül ?
és nem lenne megoldás:DDD

gono 2011.10.27. 14:11:25

@egerészölyv:
mert majd ha eladjak 50% bukoban akkor jobb lesz? és akkor már nem leszek demagóg? (és most mégis miért?)

ha valaki egyszer valamit valahol elirt, akkor ebbol kovetkezoen a temaban mindenkepp neked van igazad ugye?

el nem tudom kepzelni, hogy miert falazol a gegnyilvánvalóbb hazugságoknak.

ha vegignezzük produkciódad, hát annyit látni, hogy értékelhető gondolatot nem fejtettél ki megannyi kommentben viszont kötekedtél bárkivel, aki megpróbálta.

te vagy itt a kirendelt házőrző?

Medgar 2011.10.27. 14:19:14

@Démonmac1: dehogynem, csak megfelelően és megfelelő helyen kell használni :-)

Kotkodus 2011.10.27. 14:41:41

@gono: @egerészölyv:
ráadásul szocialista szavazónak állítja be magát...

farkasbőrbe bújt róka...:)))

Démonmac1 2011.10.27. 14:47:34

@Medx: Európa közepén mire használsz egy hatalmas sereget?
Infrastruktúra sincs. Egy normális gazdaság is ér annyit mint egy hatalmas sereg.

Démonmac1 2011.10.27. 15:13:09

@Medx: Csak nekik megvan a gazdaságuk hozzá, nekünk meg semmi sincs.

Medgar 2011.10.27. 15:15:39

nem gazdaság kérdése ez, hanem elhatározásé.

A gyorsnaszád mellé mindig jól jön néhány anyahajó.

unionist 2011.10.27. 15:17:29

@Medx:
szóval itt azt nem érti a magyar, hogy az usa egy unió. és már ebben az értelemben sem azonos súlyú magyarországgal. ott a nemzeti lobogó angolszász mintára egy uniós zászló. a nemzeti alkotmány angolszász törvényi minták alapján megírt uniós alkotmány. így kezdődik: we the people of the united states, in order to form a more perfect union, .... és most valami ilyesmire volna szükség: we the people of the european states, in order to form a perfect union, ....

egész európa érdekeit most éppen az szolgálná ha a nemzeti hip-hop háttérbe kerülne. nem azt mondom, hogy annak teljesen el kellene tűnnie. mert ez 20-30 nyelvű közösség, ahol a nemzetiségek a romantikázásra, és a radikalizmusra hajlamosak. szóval az európa teljesen soha nem olvadt össze. de ezt az egész népnemzeti hóbelevancot felül kell írnia az európai nemzethez való tartozásnak, vagyis az európai nacionalizmusnak.

szerintem ehhez alapvetően a közjogi rendszert kellene megváltoztani. arra volna szükség, hogy minden county közvetlen (!) delegáljon egy képviselőt az európai parlamentbe, és minden country közvetlen (!) válasszon egy tagot az unió kormányába. tehát ne a nemzeti populizmussal, vagy szociális demagógiával mandátumot szerzett parlamenti pártok küldjenek ki 22 magyart az ep-be. hanem a 19 vidéki megye, és 3 fővárosi nagykerület közvetlen válasszon egy-egy képviselőt. és arra, hogy közvetlen válasszunk szenátort az unió kormányába. tehát ne ígérgetekkel nyertes párt jelöljön ki egy a közönség számára ismeretlen személyt, hanem a nép közvetlen válasszon egy szenátort, vagy ha akinek így jobban tetszik: a bizottságba egy komisszárt. tehát az európai parlamentbe, és az európai kormányba is követlen válasszunk tagokat. és akkor mindjárt közelebb éreznénk magukat az unióhoz.

szerintem az európai közjognak alapvetően úgy kellene működni, hogy az ep egy összeurópai felsőház, és vannak nemzetiségi parlamentek, amik alsóházként működnek. azért hogy az egy nyelven beszélők is politikai közösséget alkothassanak. ez ugyebár az állam. azt kellene kimondani, hogy az unió mondja meg a főszabályt. az európai normaszöveget a tagállamok felülírhatják feltéve, hogy az nem ütközik az összeurópai alkotmányba.

a közjogi rendszert meg kell változtatni úgy, hogy ezt mindenki értse. az unió mondja meg a főszabályt. ilyen értelemben az uniós jog az államjog (jogállam) felett áll. de a jog államisága éppen azt kell, hogy jelentse, hogy kontinentális jogrendtől kivételes esetben egy nemzetiség eltérhet. tehát mondjuk a kontinentális európai jogrend kimondja, hogy a földvásárlás szabad. de a tagállamok meg mégis csak korlátozhassák mindezt, feltéve hogy az nem ütközik az uniós alapnormákba. tehát nem mondhatják azt ki, hogy nem vásárolhat mondjuk osztrák, zsidó, vagy cigány termőföldet. ezt nem lehet kimondani. de azt igen, hogy helyben kell lakni. az adott járásban, vagy szomszédban. ez egy európai államjogi (jogállami) szabály lenne, ami szembemegy az uniós főszabállyal. és akkor szerintem ez mindenki számára elfogadható lenne. az unió főszabálya az, hogy a mozikat nem lehet korlátozni a tekintetbe, hogy milyen filmeket játszanak. de ha a magyar parlament kimondja, hogy a magyar többségi területen 20%-ban magyar filmeket kell műsorra tűzni, akkor ezt lehessen megtenni. de ennek az ára az, hogy a magyar médiatörvény nem mehet teljesen szembe az uniós főárammal. megyei (uniós) számvevőknek kellene minden költségvetési kifizetést ellenőrizni.

egyébként ez a megyei alapon szervezett unió itt ezeréves hagyomány. istván király a dinasztikus perszonáluniót megyei alapon szervezte. akkor ugyanis a bajor segítséggel nem magyar államot alapítottak, hanem egy multikulti királyság jött létre. egy mini nemzetközösség. szóval szerintem brutál konzervatív ez az egész, és a vicc az, hogy brutál liberális is egyben. az alkotmányos kereteken belül a maximális szabadságra kellene törekedni. és a népnemzeti választókat egyszerűen meg kellene győzni. a handabandázó politikusokat meg elzavarni. mindkét oldalon.

Medgar 2011.10.27. 15:34:06

@unionist: egyrészt igazad van, másrészt viszont az USA majdnem pont addig merül a sz_rba mint az EU. Viszont mint a világ vezető katonai hatalma sokkal nagyobb játéktere van. A demokrácia ebből a szempontból egy színes délibáb.
Az USA-ban ugyanannyi hülye van mint az EU-ban vagy nálunk (99%), ezeket pedig könnyű megvezetni, és ezen a ponton a demokrácia fogalma kerül veszélybe.

Balt 2011.10.27. 17:44:47

@fvipera: Ennek mondjuk kicsit ellentmondanak a wikikeaks állítólagos adatai:

www.origo.hu/itthon/20110901-wikileaks-gyurcsany-ferenc-es-putyin-amerikai-elemzes-magyarorszag-kelet-kapcsolatairol.html

Gyurcsány Ferenc rajongva beszél az "új Oroszországról"

A rendszeres találkozók Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a magyar miniszterelnök lelkesedése az "új Oroszország" iránt zavarta az amerikai diplomáciát a távirat szerint, és úgy látták, a háttérben több dolog áll: az érzés, hogy Magyarország háttérbe szorult az EU régebbi tagjaival szemben; Gyurcsány személyes motivációi; a magyar pénzemberek befolyása.

Az elemzés szerint miközben Gyurcsány gyakran hangsúlyozta a transzatlanti kapcsolatok és a nyugati értékek iránti elkötelezettségét, valójában Oroszország és Ukrajna felé fordult szívesebben. Putyinról és Oroszországról érezhetően jóval nagyobb lelkesedéssel beszélt, mint a nyugati kapcsolatokról. Az elemzés megjegyzi, hogy csak az előző egy évben háromszor találkozott személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Balt 2011.10.27. 17:47:38

@gono: Bajnaiék alatt kimúlt alólam a cég (mint munkavállaló alól), azóta találtam munkát. Jó?

Balt 2011.10.27. 17:49:19

@fvipera: Őőő, Obama...? Elég jó párhuzam, igaz, ő is elég sikertelen a belpolitikában. Hiába, a válság az válság... :)

fvipera 2011.10.27. 17:53:42

@Balt: na de komolyan. még mindig tart az orbán-gyurcsány versenyfutás?

másfelől: a demokratikus intézmények szétverése szerintem elég nyilvánvalóan 2010 nyarán keződött. esetleg arra célzol, hogy orbán gyurcsány terveit valósította meg e téren?

Balt 2011.10.27. 18:49:22

@fvipera: Nem tart, hiába is reménykedsz. Egy a DK-alakítás láthatóan salto mortale volt a liftaknába.

Még szerencse, hogy a demokratikus intézményeket 5 éve sikerült vadi új izraeli vízágyúkkal, vadászpuskákkal meg kardlapos lovasrohammal megvédeni...

Balt 2011.10.27. 18:50:48

@Balt: (Az "izraeli" még véletlenül se zsidózás, ellenben tény, ahogy Joav Blum ill. a telekbiznisz is.)

fvipera 2011.10.27. 19:09:21

@Balt: a fejedben még tart. keserű lesz az ébredés ott a minisztériumban.

unionist 2011.10.27. 20:30:43

@Medx:
a válság amerika számára azt jelenti, hogy megszűnt amerika világvezető szerepe. kénytelenek ázsiával döntetlenben kiegyezni. európa meg nincs sehol.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2011.10.27. 23:10:12

Még szokniuk kell, hogy van rendes külpolitikánk. Majd megszokják :)

Szélmalomharcos 2011.10.28. 00:11:03

Lépjünk már ki a suliból, olyan hogy Amerika csak a térképen található. Az USA-n belül pedig vannak különböző lobbik és érdekcsoportok, akiknek a csörtéi vagy háttéralkui formálják a politikát. Ezekhez kell közel jutni ha valamit akarunk, bár igazából nem biztos hogy megéri. Usák bácsi zsebe üres, ő is a kínaiaktól koldul

kalhana 2011.10.28. 23:13:05

Nyalni vagy nem nyalni? Ez itt a kérdés...
Ha mindenben alávetjük magunkat vagy kiállunk érdekeink mellett? Mikor járunk jobban?
Úgy néz ki, mindegy. Ez a realitás. Ugyanazt kapjuk, csak az előbbi esetben dícséret formájában, az utóbbiban meg fenyítésként.
Megoldás talán az, hogy a Föld minden embere kapjon amerikai szavazati jogot, mert Amerika mindenképp beleszól az életébe.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.10.30. 12:57:01

T Kontar!

"A hazai jobboldal nem elenyésző részének elsődleges reakciója a washingtoni kritikákra viszont a „na és?” kifejezéssel írható le legpontosabban."

Hogy lehet leírni azt, ami nincs?

Gazdaságpolitikai értelemben NINCS jobboldali polgári pártunk.

ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2011/10/23/magyarorszag-tragediaja

Korhely 2011.10.30. 20:23:19

Útinform:

"Legyenek óvatosak, egy őrült autós a sztrádán szembe megy a forgalommal"

Autós:

"Mit egy? Mind!!!!"

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása