Lázár javaslata: az Alkotmánybíróság esete a forradalmi kormánnyal

Caracalla I 2010.10.27. 12:03

Lázár János a Fidesz parlamenti frakcióvezetője válaszul bejelentette: kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből.

A Galaxis békéjének és megszilárdításának érdekében, Uniónkat új alapokra helyezzük. Mától a neve: I. Galaktikus Birodalom! (Palpatine Császár) (bojtárok)
 
A bármilyen hatalom közelébe frissen odakerült embereknél gyakran megfigyelhető, hogy a tettvágy erősen eltúlzott változata jelenik meg náluk, általában hübrisszel párosulva. Hiszen a mások mindig tévednek, ezért ők a letéteményesei az isteni hatalomnak, az elnyomott munkásságnak, a dicsőséges Szovjetúniónak, a népnek (a megfelelő tetszés szerint aláhúzandó), a másikok pedig szükség szerint a rosszak, a maradiak, a polgári elhajlók. Ez persze egy erősen leegyszerűsítő, már-már gyermeteg gondolkodásmód. Kormányunk és pártunk mégsem mentes tőle.
 
Nem nagyon lehet mást mondani a Lázár János által előadott javaslatra és indoklásra, miszerint az Alkotmánybíróság hatásköréből ki kívánják venni azokat a témákat, amiről nem lehet népszavazást sem tartani, imégpedig azért, hogy a NÉP kívánja tőlük ezt. A forradalom először elsöpörte a szocialistákat (megérdemelték), most pedig elsöpri az olyan polgári csökevényeket, mint a jogbiztonság, majd nyilván legközelebb a józan ész következik (e kettőt lehet, hogy egy etapban letudják).
 
Ha valaki tanult jogot, mint a Fidesz számos prominense, annak talán rémlik, hogy a tiltott népszavazási témaköröknek tízpontos listája van (plusz egy az Alkotmány maga, arról csak utólagos, jóváhagyó vagy elvető népszavazást lehet tartani), a Wikipédián mindenki elolvashatja, mik is ezek. A Fidesz frakcióvezetője által elővezetett javaslat indoklásával együtt álságos, hiszen mennyire kívánhatja a nép, hogy az általa közvetlenül nem befolyásolható témákban senki ne legyen a kormány kontrollja?
 
A javaslat legnagyobb hibája azonban mégsem ez. Hanem az, hogy minden megfontolás nélkül félresöpri azt a (valószínűleg) több százezer oldalnyi nemzetközi és magyar irodalmat és az abban megjelenő tudást, ami általánosan az ad hoc döntések és a rendszerszerű működés konfliktusával, speciálisan pedig a jogi környezet kiszámíthatóságának az értékével foglalkozik. Ez a néhány ember, akit Gyurcsány és kis úttörőcsapata katasztrofális teljesítménye emelt az államhatalomba, azt hiszi, hogy okosabb, mint az emberiség több ezer éves tudása együttvéve. 
 
A népszavazás és az alkotmánybírósági döntés összevetése hamis. Az Alkotmánybíróságnak soha nem volt feladata a politikai, értékválasztó döntés, ilyeneket csak nagyon ritkán hozott (talán egyetlen példával érzékeltetném, hogy mikor fordult elő mégis: amikor az első kormány idején mind a kormánypártok, mind az ellenzék be volt szarva a halálbüntetés eltörlésétől, akkor az Alkotmánybíróság tette meg ezt, ami egyébként feltétele volt a különböző európai szervezetekhez való csatlakozásunknak). Az Alkotmánybíróság által meghozott döntések jogilag mindig indokolhatóak voltak - még ha néha ugyanakkor vitathatóak is. Ez a szervezet többnyire rendkívül bonyolult szakmai szabályok alapján végez sokszor technikai ellenőrzést (vajon hányan értik a szükségességi-arányossági teszt lényegét?), és gondoskodik többek között olyan értékek védelméről, mint a kiszámíthatóság (például a visszaható hatály tilalmának majdnem teljes érvényesítése útján) vagy éppen a jogforrási hierarchia stabilitása. Szemben a tipikusan tartalmi politikai kérdésekkel foglalkozó népszavazással.
 
Nem ártana megfontolni azt sem, hogy az istenadta nép miért nem szavaz szakkérdésekben. Egy szakma zárt szabályait viszonylag kevesen értik. Amint nem célszerű, hogy népszavazással döntsünk az atomerőművek működtetésének kérdéseiről, építészeti kérdésekről, vagy épp arról, hogy a kőműves mit keverjen a betonba, úgy a jogi szakkérdésekben, a jogrendszer felépítésében sem az utca emberének szava kell, hogy döntsön, mert a végeredmény rossz lesz. Arra szükség van, hogy az általános elveket, véleményeket, politikai álláspontokat valaki becsatornázza és érvényre jutassa - elvégre ezért kapják a választott képviselőink a fizetésüket, pártjaik meg az állami támogatást - de ennek a szakpolitika szintjére való transzformáció jamár nem a nép hatásköre kell, hogy legyen. Az egyedi döntések megjelenése általános jogforrási formában (az úgynevezett privilégiumokban) azonban feldúlják a jogrendszert, mint a tatár a keresztény királyságot.
 
A jogászok többsége nem szokott a forradalmak oldalára állni - általában ez az egyik legkonzervatívabb szakma. A forradalmak által falhoz állítottak között előkelő helyen szerepelnek. Ugyancsak ritkán szoktak valamilyen groteszk, elfajzott saját jogi környezetet teremteni, mint a kádári szocialista törvényesség vagy a sztálini alkotmányozás. Értem én, hogy kemény munka volna átnézni a nagy végkielégítéseket, és az akkori jogszabályokban keresni megtámadhatóságra esélyt adó passzusokat, és a végeredményt nem lehet jól megjósolni, de attól még az volna az erkölcsileg helyes. Na és persze az, ha a Fidesz nem fizetne ki további ilyen végkielégítéseket a saját embereinek.
 
A következményeket csak jósolni lehet. 
 
A lázári javaslat akkora lyukat ütne a jogrendszeren, amin bármi átfér. Be akarok tiltani valamit? Nem lehet, mert az alkotmányellenes, és az AB nem hagyná. Hát akkor adóztassuk meg annyira, hogy belerokkan, aki megteszi. Ez továbbra is alkotmányellenes, de az AB már nem játszik majd a történetben szerepet. A kérdés megoldva. Megtetszik valaki másnak a vagyontárgya? Vessünk ki rá akkora különadót, amekkora garantálja, hogy végül el legyen kobozva, és legfőbb vezérünk majd ájtátssza megbízható emberének. A lehetőségek végtelenek, adóztatni, vámolni mindent lehet.
 
A dolgok logikájából fakadóan a következő kormány egy lépéssel tovább fogja fokozni a forradalmat. Aki ismeri a római történelmet, az tudja, hogy a Marius és Sulla közötti vetélkedésben eleinte csak a politikailag exponált ellenfelek félretételéről volt szó egy rövid átmeneti időszakban, de ez később odáig fokozódott, hogy már az is felkerülhetett a proskripciós listákra, akinek valamely rokonát vagy palotáját megkívánta egy kellően befolyásos személy (hogy aztán az adott befolyásos személy egy fordulóval később maga is egy listán találja magát és rokonait). A következő kormányt semmi nem fogja akadályozni abban, hogy Orbán Viktorra, Lázár Jánosra vagy általánosan a Fidesz tagjaira  vessen ki büntetőadót.
 
Nyilván sokkal nehezebb úgy játszani, hogy a rendszer szabályai szerint érjünk el eredményeket. Ugyanakkor az látható, hogy a Fidesznek már most több olyan ügye van, amire majd valaki büntetőadót vethet ki. Aki közpénzen száll fölébe, annak fénykép e táj - vallja a közigazgatási államtitkár és excége. Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester sem volt képes eleinte elhinni, most meg nem akarja elfogadni, hogy a viktori hivatkozási alap, a nép kirakta, mint a macskát szarni, és ezért igényt tart továbbra is neki nem járó juttatásokra, eszközökre. Mind-mind remek különadóztatásra alkalmas történet, és még a csak a kormányzás elején tartunk!
 
A Fidesz rengeteg jogi végzettségű embere úgy látszik, nem a jogtudományban mélyedt el az egyetemi évek alatt, és Lázár János is talán megfeledkezett mindarról, amit a szegedi egyetem jogi karának padsorai között ülve tanítottak neki. Talán mielőtt tovább fokozódik a forradalom, érdemes lenne utánaolvasni, hogy a mostani bejelentéshez hasonlatos döntések hová vezettek olyan fejlett népi demokráciákban, mint Türkmenisztán és Kazahsztán.
 
És amikor a Fideszből jaffát csinál egy, a szavazólapokra feltévedt óvodáscsoport 2014-ben, akkor már bánhatják. Nem a kétmilliárd forintos végkielégítések kifizetése vagy ki nem fizetése fogja meghatározni a kormány sorsát. Sokkal inkább az, hogy a már most is - amennyire csak feles többséggel lehetett - feldúlt nagy rendszereink milyen állapotban lesznek a következő választáskor.
 
Az embernek néha szüksége van arra, hogy a környezete, baráti köre szóljon neki, ha hülyeséget csinál, hogy éppen elrontja az életét. Erre lehet megsértődni, vagy el lehet rajta gondolkodni és megpróbálni javítani a hibáin. Emberi nagyság kérdése, hogy ki melyiket választja.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr492401179

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paraszt vakít parasztot 2011.03.10. 11:31:04

Paraszt vakít parasztot, és utána vakon vezeti egymást a két világtalan. Ez a mostani alkotmányozási folyamatunk mottója. Az egyik paraszt a kétharmadpolitikus, a másik a szavazópolgár. A parasztvakítás tárgya éppen a tákolmányozó i...

Trackback: Alkeszok 2011.02.14. 16:59:26

"Az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után?" – A kérdés nyelvi és közjogi értelmezhetőségéből arra következtetek, hogy Schmitt Pál irodájából szivároghatott ki ez a munkaanyag.A műkedvelő alkotmányjogásza...

Trackback: Az A8-megmaradás törvénye 2010.12.06. 17:02:07

A Költségvetési Tanácstól elvett pénzeken összekaptak a romaszervezetek (Index.hu)." (...) A romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos, a Lungo Drom-elnök Farkas Flórián berágott a MACIKÁ-s, szintén fideszes Varga József képviselőre, és magána...

Trackback: Egység, kétség, háromság. 2010.10.28. 10:21:39

Bugyuta szóviccel élve, kétséges egység, amit most a hatalmi ágak háromságából a Fidesz összekalapál magának. A törvényhozói, végrehajtói és bírói funkciókat nem azért tárolják külön a fejlett demokráciában, mert még buták és nem találták fel a kétharm...

Trackback: Lázár javaslata: az Alkotmánybíróság esete a forradalmi kormánnyal 2010.10.28. 09:46:10

Lázár János a Fidesz parlamenti frakcióvezetője válaszul bejelentette: kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből.

Trackback: Rubiconon innen, PR-buktán túl 2010.10.27. 16:52:29

A legújabb információk szerint nem érte váratlanul a Fideszt, hogy az Alkotmánybíróság jogkörét szűkítő javaslatuk óriási felháborodást váltott ki az ellenzék, a jogállamisággal foglalkozók és a megélhetési rettegők körében. A kormányerő nagy végkielég...

Trackback: Az Alkotmánybíróság esete a forradalmi kormánnyal 2010.10.27. 16:42:01

A lázári javaslat akkora lyukat ütne a jogrendszeren, amin bármi átfér.

Trackback: Milyen kétmillió? 2010.10.27. 14:09:53

A Kormány jól tudja, hogy hol húzódik a jó erkölcs határa: valahol 1 998 370 és 2 000 000 forint között.Az Országgyűlés a hetekben tárgyalja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényjavaslatot, amely sok más, a közterhek hatékonyabb behajtását célz...

Trackback: Jön a farkas, állj félre 2010.10.27. 13:12:36

                „Ebben az órában én voltam felelős a német magyar nép sorsáért, így én lettem a német magyar nép legfelsőbb bírája.”   Az előző rész tartalmából...

Trackback: Na ki a király? 2010.10.27. 12:53:43

Lázár János - és a hírek szerint Orbán Viktor - pontosan úgy viselkedik, mint a Sziget-reklámban a ping-pongos hülyegyerek, aki hatalmas arccal csak azt hajtogatja, hogy "na ki a király?".Engedtessék meg nekem két megjegyzés a mai nap elképes...

Trackback: Selmeczi delphoi-i magaslatokban 2010.10.27. 12:45:29

Atyafiak, döntés van, jóváírás meg majd lesz. Vagy nem. De mindenki jól jár, az is aki átigazol, az is aki marad. Hogy, hogyan azt nem tudom, hiszen ha mindenkinek jó, akkor minek ez az egész cirkusz. Selmeczi Gabriella úgy látszik megirigyelte Má...

Trackback: A fideszi demokrácia diszkrét bája 2010.10.27. 12:45:03

Atyafiak, megint bizonyosodni látszik, hogy hatalom és ember nem fér meg együtt a XXI. században. A vészcsengők kezdenek bemelegedni, szinte látom, ahogy szikrázik a csengők tekercse!(szakmailag kifogásolható megfogalmazás, uni1002 kommentje kisegít)&n...

Trackback: Az orbáni úton 2010.10.27. 12:16:13

 Talán még te is emlékszel azokra az időkre kedves Árpád, mikor még iskolába jártál vagy alacsonyabb beosztásban dolgoztál, és bizony sokszor megfordult a fejedben, hogy ha majd kijárom az iskolát vagy ha magasabb beosztásba kerülök, akkor bizony ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaCS 2010.10.27. 14:38:33

@Vidéki:

Az egésznek pont ez a lényege. A kormány megpróbálja a végkielégítések népszerű, és jogos ügyét összemosni ezzel az otrombasággal.
Az Alkotmánybíróság intézményét a népszavazás intézményével.

"Miért kellene megengedni az AB-nek hogy olyan kérdésekbe is közvetlenül beleszóljon és döntsön, amibe még a "Nép"-nek sincs joga,..."

Először is népszavazást a meghatározott tíz pontban jól meghatározott, és igen könnyen belátható okokból nem lehet tartani. A most hozzákerülő 11. pont egy kicsit más szerintem, de ez most nem ide tartozik.

Ellenben:
"Az Alkotmánybíróság az alkotmányvédelem legfőbb szerve. Feladata a jogszabályok alkotmányosságának felülvizsgálata, az alkotmányos rend és az Alkotmányban biztosított alapjogok védelme."

Erre ugye a "nép" nem igazán lenne alkalmas. Ezért is ülnek ott nagy megbecsülésnek örvendő jogászprofesszorok.

A két intézményt össze sem lehet hasonlítani, sem jogkörét, sem lehetőségeit. A kettőt összemosni, bár hatalmas kommunikációs húzás, de butaság és felelőtlenség.

Ne engedjünk már az agymosásnak kérem!

evil overlord (törölt) 2010.10.27. 14:39:52

Caracalla, azt hiszem egy kicsit túllihegi a dolgot, bár egyetértünk, hogy ez az eljárás nem jó (őrültség összemosni az istenadta népet és a legalább valamennyire szakértő AB-t). Ennek ellenére nem kell rögtön a demokrácia végét vizionálni.

A légifotós ügyben pedig ne az indexből tájékozódjon, ui. a szerző hazudik (csúsztat), mert nem csak légifotózásról, hanem helyszíni bejárásról is szó van (egyértelműen benne van a cikk által hivatkozott tenderfelhívásban). Ennek következtében egyáltalán nincs nagyságrendi eltérés a piaci ártól. Az igazi gond a 10 napos határidő, amit csak bennfentes tud tartani.

nevetőharmadik 2010.10.27. 14:40:02

@mcs: "ennyi erővel a bíróságokra sincs szükség?"

NINCS!

Minek tesztek fel még mindig bugyuta kérdéseket? Teljesen mindegy, hogy ebben a konkrét esetben miről van szó, végkielégítésről, nyugdíjról, a kékszeműség törvényességéről, vagy arról, hogy mennyire nemzeti dolog a köménymagos sajtos kifli.

Itt a legelőször a jelenséget kell látni: a Fidesz akar valamit, és ennek érdekében kiiktatja az utolsó szervezetet is, amely útjába állhat a döntéseknek. Eredmény: olyan rendszer alakul éppen ki, amiben az van, amit a Fidesz akar. Eszed-nem eszed.

Lehet itt finomkodni, és mondani azt, hogy ebből nem következik szükségszerűen, hogy a Fidesz rossz dolgokat fog akarni. Innentől érdemes megnézni kicsit konkrétabban az esetet: visszamenőleges (ráadásul) negatív hatályú törvényt hoztak. A visszamenőlegesség eleve kivégzi a jogbiztonságot. Ma betartom ugyan a törvényeket, de nem tudhatom, hogy a jövő héten az betartásnak minősül-e még? Így NEM lehet SZABADON élni. Egy ilyen rendszerben, amiben benne van ez a lehetőség, van miért félni és rettegni.

Jaaaaaa, hogy magas végkielégítések visszavétele még nem szörnyű dolog és nincs itt semmi baj. Hát peeersze hogy nincs. Az, hogy egy autóval lehet menni 250-nel, még nem jelenti azt, hogy a sofőr biztosan átlépi vele a 90-es közúti sebességkorlátozást.

Még akkor sem biztos, hogy ténylegesen gyorshajtás lesz belőle, ha 85-tel megy, és éppen tövig nyomja a gázt. Csak kurvára valószínű, és 100-ból 99 esetben igazam lesz.

Reménykedjünk abban az 1%-ban. Én csendben, biztonságban szeretnék élni. Csak már nem hiszek benne, hogy jut nekem ilyen.

neeskens 2010.10.27. 14:42:35

Szóval kíváncsi vagyok, hogy a jobboldali értelmiség megteszi-e majd azt, amit a baloldali nagy része nem mert Őszöd után és elvtelenül végigasszisztálta Ferenc óriási ötleteit.

Bátran srácok!

HaCS 2010.10.27. 14:45:33

@nevetőharmadik:

"Jaaaaaa, hogy magas végkielégítések visszavétele még nem szörnyű dolog és nincs itt semmi baj."

Csak annyit tennék hozzá, hogy nyilvánvaló, hogy egy kormány egy ilyen mértékű alkotmányváltoztatást nem egy népszerűtlen intézkedéshez köthetően próbál(?) meg átvinni, hanem egy népszerű intézkedés leple alatt.

Ezért is lett összemosva az AB- jogköre a végkielégítések (amúgy jogos) ügyével.

EMBEREK! (törölt) 2010.10.27. 14:45:44

Az miért nem jut eszébe egyetlen pillanatig sem egy fideszesnek sem, hogy EGYSZER MINDENNEK VÉGE LESZ. Lehet, hogy négy év múlva, lehet, hogy 20, lehet, hogy 40, de EGYSZER VÉGE LESZ. És Orbán, Lázár, Szijjártó fiatal emberek, lesznek ők még bukott politikusok. És akkor mi lesz majd?

EMBEREK! (törölt) 2010.10.27. 14:47:08

Mit gondol most egy Salamon László? Egy Harrach Péter? Meg a többi becsületes jobboldali demokrata?

fitball 2010.10.27. 14:50:19

Aki nem háborodik fel ezeken avérlázitó végkielégitéseken az talán maga is kapott Viszont ha meg csak úgy beszél a jog nevében pedig magában elitéli az most képmutató és csak szórakozásból ír meg beszél.

samba pa ti 2010.10.27. 14:50:37

@Vidéki:
a 300 Ft-os vizitdíj űgyében mennyire volt kompetens akár a "nép"?

HaCS 2010.10.27. 14:52:40

@neeskens:

Amúgy sajnálom, de ebben az ügyben meg kell védenem a baloldali értelmiséget (Nem a baloldalt, azt már nem...).
Kapott itt az előző kormány annyi kritikát a sajátjaitól, amennyit a jobboldal még sokáig nem fog. (Mondjuk egy rakás sz*r is volt amit csináltak.)

Vö.:
A jobboldalon már az is nagy hírnek számít, hogy Torkos Matild (vagy egyáltalán bárki) a Nemzet stábjából kritikusan szólalt fel a kormány ellen.
De csak így tovább. Az ember csak akkor tud fejlődni, ha vannak kritikusai.

EMBEREK! (törölt) 2010.10.27. 14:52:42

@fitball: Mondj egy vérlázító végkielégítést, légyszives. Csak hogy tudjam, mire gondolsz. Tehát nevet kérnék. (Van)

soseleszekelső 2010.10.27. 14:57:24

"A következő kormányt semmi nem fogja akadályozni abban, hogy Orbán Viktorra, Lázár Jánosra vagy általánosan a Fidesz tagjaira vessen ki büntetőadót."

Ugyan már. Mi tartaná vissza az urakat, hogy amikor esetleg választások előtt rosszat jeleznek a közvéleménykutatások, visszacsináljanak mindent, ami rájuk kedvezőtlen lenne?

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.10.27. 14:57:52

@Vidéki: "Miért kellene megengedni az AB-nek hogy olyan kérdésekbe is közvetlenül beleszóljon és döntsön, amibe még a "Nép"-nek sincs joga."
Azért, mert a "nép" dilettánsok halmaza (igen, ilyen ügyekben én is) az AB meg elvileg szakértőkből áll.

soseleszekelső 2010.10.27. 14:58:36

@fitball:
Ha szerinted ez most a végkielégítésekről szól, akkor nagyon nem érted...

Vidéki 2010.10.27. 14:59:56

@mcs:
Szó sem volt bezáratásról.

Jó lenne meghatározni, hol húzódnak racionálisan a határok és mit tekinthetünk túlterjeszkedésnek.

Vagy úgy gondolod, hogy az AB bármibe belekotyoghat azért, mert 1949-es alkotmányunk úgy fogalmaz, hogy azt egy józan ember nem képes azt értelmezni, ezért létezik egy misztikus fogalom a "Láthatatlan Alkotmány", amit csak a felkent papság képes magyarra lefordítani?

neeskens 2010.10.27. 15:00:25

@HaCS: Én arra gondolok. hogy Őszöd után nem mondták ki, hogy Gyurcsánynak távoznia kell (tisztelet a kivételnek pl.: Hajós András), hanem végignézték, hogy éli fel a baloldal minden hitelességét. Bírálni persze lehet, de ott egy egyértelmű állásfoglalást kellett volna tenni.

Vidéki 2010.10.27. 15:04:31

@Yooha:

Írod: "a "nép" dilettánsok halmaza ".

A képviseleti demokrácia mégis a választók szavazataira épül.

Eszerint nem kősziklára, hanem homokra épül?

EMBEREK! (törölt) 2010.10.27. 15:05:35

@Vidéki: Az alkotmányunk nem 49-es. Aki ezt állítja, annak fogalma sincsen semmiről. Egyetlen szó nincsen benne 49-ből. Ez az Alkotmány még csak nem is 89-es, hanem 90-es.

nemjogasz 2010.10.27. 15:14:16

Kíváncsi vagyok, hogy aki itt tapsol az AB megregulázásához, és elfogadja azt a hamis érvelést, hogy költségvetési kérdésekben népszavazás sincs, mert az veszélyeztetné a költségvetés stabilitását, vajon ott voltak-e a vizitdíjas népszavazáson?
Szépen ki akarják iktatni az utolsó szervet is, amelyik van valami hatásköre a fülkeforradalmi kormány fölött.

evil overlord (törölt) 2010.10.27. 15:19:57

@HaCS: Mégis milyen kritikát kapott?
OK, Uj Péter az öszödi beszéd kapcsán rögtön elküldte Fletót a picsába, de kb. ennyiről tudok. A többi nagy értelmiségi meg égbe dicsérte az igaszságbeszéd, meg a jó retorika miatt.
A "sajnálatos októberi események" miatt sem volt széleskörű tiltakozás, pedig egy valóban liberális ember (aki hisz is benne és nem csak ürügynek használja) számára ez a Rubicon.

@Vidéki: idéznék a nálam sokkal jobb tollú bz kollegától a búzablogról:
"az Alkotmanybirosag, mint intezmeny arrol szol, hogy a nyugati orszagokban az alkotmanyt szokas a legfontosabb torvenynek tekinteni. Alaptorveny meg ilyesmi, mindenfele fontos ertekeket irnak bele, amiket nem lenne jo atlepni.

Ennek egyfajta szervezeti garanciaja az Alkotmanybirosag, amelyik egyetlen dolgot hesszol, hogy az adott torveny megfelel-e az alkotmanyban leirtaknak es joguk van mindenfele torvenyt megsemmisiteni, amelyik szerintuk nem (ha valaki anarcho-liberalis, akkor nyilvan felhozhatja az irani Orok Tanacsat analogiakent... egyebkent igaza is lenne, annyi a kulonbseg, hogy ok a Korant tartjak az alkotmanyuknak).

Ha a magyar tortenelmi hagyomanyhoz akarja kapcsolni, akkor meg az Alkotmanybirosag az Aranybulla ellenallasi zaradekanak az utodja (eredetileg minden nemesnek joga volt a kiraly ellen fellepni, ha az Aranybullaban foglaltakkal ellenkezot cselekedne, kesobb ezt a jogot az esztergomi ersekre ruhaztak).

Az alkotmanyunk egyebkent bunrossz (Tolgyessy meg Solyom csinalta, mar fenykep alapjan rajuk lehet mondani, hogy egy tisztasagi festesre alkalmatlanok, nemhogy alkotmanyozasra). Ugyanakkor a 2/3 birtokaban a Fidesz a tetszese szerint atszabhatja az alkotmany (ennyire rossz, egy korrekt alkotmanyt alapjaiban nem lehet buzeralni) kar most kiiktatni/korlatozni az Alkotmanybirosagot. Ugyanis teljes vetojoggal rendelkezo Alkotmanybirosag nelkul az alkotmany nem alaptorveny, akkor meg minek van? "

Arról az apróságról ne is beszéljünk, hogy az alkotmány csak a nevében a 1949. évi XX. törvény, szellemiségében semmi köze Rákosihoz.

HaCS 2010.10.27. 15:24:38

@neeskens: @evil overlord:

Én nem állítottam, hogy teljes mellszélességgel kiálltak a "sajátjaik ellen".

Én csak azt írtam, amit írtam:
"Kapott itt az előző kormány annyi kritikát a sajátjaitól, amennyit a jobboldal még sokáig nem fog. "

Ezt fenntartom.

márvesztes 2010.10.27. 15:25:15

@neeskens:
Nos, ezen a blogon is úgy tűnik, hogy a jobbldalon van egy markáns - és önreflexióval is megádott - konzervatív mag, amely nem ül fel ennek a kádárista tempónak, és tudja még mi az, polgárnak lenni. Szerintem általában olyanokról van szó, akik fiatal felnőttként élték meg a rendszerváltást. Ez nagyon jó, és balról ez tényleg teljesen hiányzott.
De közben azt is látni kell, hogy baromi nagy az Orbán fan club, amey viszont teljesen kritika nélküli hívőkből áll. Ők szerintem csalódott 50-esek, és 30 alatti mozgalmrok.

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.10.27. 15:28:25

Ezek lassan e rövid idő alatt annyi kárt okoztak mint a szocik, még a jogállamot se tisztelik, semmibe vesznek minden független szakértői testületet!

Minek kell az államfőknek visszamenőleg plusz juttatásokat adni?

Azért mert, O. Viktátornak készítik elő a terepet pofátlan módon. Ez mennyi plusz kiadás?

Néhány nap és módosítják a köztársaság elnöki kritériumokat! Csak az lehet aki:

- 150 cm mély
- felcsúti oligarcha és focipályával rendelkezik
- sok jó kolbásztöltő képet készített róla az Ezüsthajó kft.
- Kaya Ibrahim jó barátja
- többször megalázták külföldi partnerei a hülyeségei miatt
- sok választást elbukott
- sose dolgozott, csak pártmunkás volt
- különbséget tud tenni a jó kommunista és a rossz kommunista között, a jót befogadja
- nagyotmondásban, hazugságban, szarkeverésben nagyon járatos.......

....... és O. Viktor a fedőneve!

Orbán húzz, míg szépen kérünk!

evil overlord (törölt) 2010.10.27. 15:34:45

@HaCS: Lehet, hogy 2006 októbere kapcsán (az öszödi beszédre történt reakciókat nem érzem enyire súlyosnak) végleg leszámoltam a ballib "értelmiséggel", de nem érzem azt, hogy különösebben bírálták volna kormányt. Egy kivétel talán a (ballib) közgazdászok, akik tiltakoztak a fletói megszorítások ellen.

neeskens 2010.10.27. 15:38:27

@márvesztes: igen. Ezért írtam, hogy "hajrá srácok!"

A konzervatív értelmiségnek - bármekkora is az egzisztenciális nyomás - nem szabad elvtelen kompromisszumokat kötni.

P.Guszti 2010.10.27. 15:38:34

@Vidéki:
Teljesen egyetértek veled ami az Alkotmánybíróságot illeti.
Az Alkotmánybíróság az alkotmányértelmezést túlzottan tágan értelmezte és értelmezi. Ezt Sólyom el is ismerte, sőt, büszke is volt rá, amikor a láthatatlan alkotmányról beszélt (amit csak a felkent alkotmánybírák láthatnak?). Azonban láthatatlan alkotmányozásra sohasem kaptak felhatalmazást a törvényhozóktól, de a néptől sem.

Így aztán egy-egy alkotmányos paragrafusból olyan távoli és egyáltalán nem kézenfekvő következtetéseket is levonnak, amely sohasem állt az alkotmányozó szándékában, és ami egyáltalán nem is kézenfekvő, adott esetben igazsáégtalan és kártékony.

A döntéseik tömkelege során bár megpróbálják a koherenciát fenntartani, de azért ez a döntések számának növekedésével egyre kevésbé sikerül. A vizitdíjas döntésnek sincs semmi köze ahhoz hogy ki "fideszes" vagy ki "mszp-s", hanem inkább ahhoz, hogy ki milyen logikai levezetés révén próbál így vagy úgy eldönteni egy kérdést saját meggyőződése szerint, ld. a különböző indoklásokat.

Bár deklaráltan nem nagyon akartak adótörvényekbe beavatkozni, de aztán mégis csak beavatkoztak számos alkalommal. Itt viszont komolyan kiütközött az adózáshoz való hozzá nem értés. Sok, részben a társadalomra is káros döntést hoztak, megalapozva a korrupciót és adócsalásokat. Gondoljunk csak arra, hogy milyen könnyű lenne adóztatni, ha 1992 óta mindenki évente vagyonbevallást is mellékelne adóbevallásához (ezt a Sólyom féle alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta).

A jogbiztonságot pedig gyakran az AB döntései sokkal jobban veszélyeztették, mint a különböző adótörvények. Pl. most is, a vagyonadó törvény alkotmányellenesség nyilvánításával év közben 100 milliárdos hiányt okozott az AB. Ezt kénytelen a kormány különböző ad-hoc módszerekkel befoltozni.

Úgyhogy én üdvözlöm, ha a jövőben az AB nem barkácsol az adóütörvények táján. Bőven marad még feladatuk a szabadságjogok, büntetőjog, polgári jog, gyűlöletbeszéd., stb. területén.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.27. 15:38:52

@Vidéki: "Jó lenne meghatározni, hol húzódnak racionálisan a határok és mit tekinthetünk túlterjeszkedésnek."

a politikában a határok racionálisan nem húzódnak sehol. ez értelmezhetetlen kérdés.

az AB kötelessége és feladata a törvényhozó _összes_ törvényét összevetni a jelenleg hatályos alkotmánnyal és jelezni, ha az bárhol, bármiben ütközik.

az AB ezen kötelességét korlátozni értelmetlen és értelmezhetetlen.

a törvényhozás jogi-szakmai ellenőrzésére senki más nem jogosult, ha az ellenőrzést megszüntetjük, akkor az AB intézményét szüntetjük meg, ilyenformán az alkotmány is értelmetlen.

ha nem kell hozzá igazodni, nem kell betartani, akkor minek van?

egyébként lehet olyat is játszani, hogy nincs alkotmány, csak törvények vannak, csak akkor mondjuk azt.

nem áll le az élet alkotmány hiányában, mégis valami oka csak lehet, hogy minden nyugati demokrácia rendelkezik ilyen jogi konstrukcióval.

fátum 2010.10.27. 15:39:10

"A következő kormányt semmi nem fogja akadályozni, ..."

Arra is van megoldás. Ha úgy néz ki, hogy elvesztik a kétharmadot, akkor előtte még visszacsinálják. :-)

kukahontas 2010.10.27. 15:40:33

hát lesz még forradalom a Kossuth téren

Byk001 2010.10.27. 15:47:44

@Vidéki: Én inkább azt mondanám, hogy az AB-nak azért van joga "bármibe belekotyogni", mert jogászaink olyan módokon fogalmazzák meg a törvényeket, hogy nem lehet kihámozni belőle, hogy az megfelel-e az Alkotmánynak, vagy sem.

Iustizmord 2010.10.27. 15:49:42

mi lesz így köztársasági elnök.helettesünkkel, ha az általa behunyt szemmel alávésett törvényeket az AB rendreelkaszálja? elküldjük brüsszelbe partydiplomatának?

Csirke72 2010.10.27. 15:51:06

Gyerekek,

Egyenlöre kár azon filozni mi lessz az uj kormánnyal ha 4 év mulva hatalomra lépnek.

Jelenleg a Fidesz frissen lett 2/3-al megválasztva és valszeg 4 év mulva is ez lessz hiszen a 2/3 nagyon sok és ök az egyetlen párt amelyik az elmult 20 évben végre a nép érdekeit is szem elött tartja és a volt ávos sarjakat megnyirbálja ill. remélhetöleg a 4. év végére választás képtelenné teszi a balosokat:)

Söt reméljük Orbán a királyságot is visszavezeti és akkor az MSZP, SZDSZ... mind hallott téma. Max Bohocot hirdethetnek a Föv. Nagycirkusznak:)

2010 candle-light 2010.10.27. 16:10:25

@bierkamp:

Erre sajnos nem tudok válaszolni, de a legfrissebb hír:

"Dr. Gatter László a Fővárosi Bíróság elnöke a mai napon 2010. december 31-ei hatállyal lemondott elnöki tisztjéről. Lemondását Dr. Baka András az OIT elnöke elfogadta."

Thera 2010.10.27. 16:23:43

Muris hogy senki sem jó a blogszférában formál - logikából. (Sajna én is csak 8 éve foglalkoztam utoljára vele és nincs időm cikkbe fordítani hozzászólásom)

A tételmondatom a következő. (indexcímlapra is alkalmas)
A fidesz kiengedte a börtönökből az összes rajtakapott gyilkost.

Miért? Kezdjük az elején. Egy tetszőleges ellentmondást tartalmazó axiómarendszerből levezethető tetszőleges állítás és az ellentette is. Az alkotmánybíróság fő feladata hogy a jogrendszer belső ellentmondásait feloldja. Mert ha maradna benne ellentmondás akkor tetszőleges ügyvéd be tudná bizonyítani hogy védence ártatlan, így haza kellene engedni még ha rajta is kapták egy véres késsel a kezében.

Emlékeztetőül: Ha aixómarendszeremben van ellentmondás akkor be tudom bizonyítani 1=2. Tegyük fel hogy nem 2. Axiómarendszeremből következik hogy ellentmondás. Mivel ellentmondásra jutottam eredeti feltételezésem hamis ellentette igaz szóval 1=2.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.10.27. 16:26:53

@fátum: ez a logikus következtetés

Most kihasználják a lehetőséget, aztán a választások közeledtével szépen visszarakják a kivett dolgokat, és valószínűtlen, hogy másvalaki újra 2/3-dal nyerjen, ha lesz ilyen.

2/3-ot csak olyan kimagasló impotenciával lehet elérni, mint amit az mszp produkált, és amit leszavazott most a nép.

rupertwinston · http://kanadaihirlap.com 2010.10.27. 16:35:53

Remélem, hogy a Konzervatórium köziróit nem érte meglepetésként, hogy egy kétharmados többséggel rendelkező kormány visszaél hatalmával. Ez bárhol, bármelyik párttal megtörténne. Ha a liberális demokrácia felszámolásához vezet a kétharmad, akkor inkább az lesz a kérdés, hogy mekkora az eddig néma és vak jobboldali sajtó és értelmiség felelősége a kialakult helyzetben.

kanadaihirlap.com

guderian 2010.10.27. 16:38:34

@OkoskaTo:rp: Lesz következő kormány?

starace 2010.10.27. 16:45:56

...............
Orbán Viktor, 2007:

"Van még egy tanulsága az Alkotmánybíróság döntésének. Mégpedig az, hogy egy demokráciában általában a demokratáknak van igazuk. Egy demokráciában nem képzelhető el, hogy a kormány a saját programját egyetlen lehetséges útnak minősítse."

becike4 2010.10.27. 16:49:19

Dehát itten má'nem lesz következő kormány,ha a Pigmeus feldobja a pacskert,van fiú utód,majd az örökli a koronát,mint Észak-Koreában.Amíg a Föld forog aFijjúk fognak uralkodni.

KG2000 2010.10.27. 16:52:04

Az mind nagyon szép és igaz, de például az SZDSZ 20 évvel ezelőtt a taxisblokádot alkotmányellenes puccsra akarta felhasználni.
A Konzi igazán elolvashatná a megfelelő írását:
konzervatorium.blog.hu/2010/10/27/a_rendszervaltas_blokadja

Például:

"Árpi bácsi. Nehéz a dolgot szépíteni: a Magyar Köztársaság elnöke a közrend és a legitim kormány ellenében, az ország közlekedését megbénító magánfuvaros blokád mellé állt. Nem igaz, hogy a nyilatkozataival és határozott kiállásával visszatartotta a kormányt a katonai erő bevetésétől, mert ilyen szándék nem volt. De az sem az államfőn múlt, hogy a kormány a rendőrséget használja a rend helyreállítására, mert a rendőrség vezetői jó előre kilátásba helyezték a parancsok megtagadását. Azonban az államfőnek egyetlen szava sem volt a kormány, csak a blokádozók mellett, a műtétből lábadozó kormányfőnek pedig barátságosan a lemondást ajánlotta. A két régi barát és 56-os harcostárs, az államfő és a kormányfő kapcsolatában azokban a napokban valami véglegesen megszakadt."

Hogy miért is írom ezt. Mert itt is arról van szó most, hogy visszajöhet-e Gyurcsány vagy nem. A kormány teszi a dolgát a választók felhatalmazásával. Aki most "forradlamat" hirdet a kormány ellen, az pontosan ugyanannyit használ az országnak, mint a taxisblokádot kihasználó puccsosok.

KG2000 2010.10.27. 16:53:41

"A forradalom először elsöpörte a szocialistákat"

Ez a mondat nem igaz. A szocik itt vannak, és éppen a forradalmat (puccsot) készítik elő.

becike4 2010.10.27. 16:56:19

A kommancsok már gyűjtenek a Klub rádióban a Szabadságért alapítványnak.Vigyázat,jön a Ferkó!

KG2000 2010.10.27. 17:01:56

@becike4: Azt is lefogadom, hogy a MAL tulajdonosai is több pénzt adnak ennek a gyurcsányista "szabadságharcnak", mint a vörösiszap károsultjainak. A demokrácia legnagyobb dicsőségére.

Még egyszer, a szocik nincsenek legyőzve, éppen ellenkezőleg. Talán 1990-ben legyőzte valaki a kádárista rendszert? Nem.

KG2000 2010.10.27. 17:04:59

@wmiki: És ha egy második taxisblokádot szerveznek? Egyébként talán igazad van, de ki tudja, a helyzet nagyon képlékeny. Iszonyú pénzmennyiség van a komcsik kezében, gondoljunk csak a MALra, Veres Jánosra vagy a PPPsekre. Abból lehet zsoldosokat is vásárolni, na meg az IMFet és az EUt is be tudják vetni, ahhoz is vannak kapcsolataik. A következő napokban az összes nyugati sajtóban beindul ezerrel a nácizás. Nem szabad a kommancsokat alábecsülni.

csakanyi 2010.10.27. 17:07:29

Hogy Zizegnek a sok balos trollok- , valószinű kevés volt az a húsz perc idő- amig örülhettek" Na most jól betartott az alkotmánybíróság a Fidesznek".
Sok fröcskölödő epehányás hozzászólás, de az egész annyit ér mint amikor a részeg az árok fenekéről ordibál. Nem számit kicsikét sem.
Balosok , ti most is rossz oldalra ültetek. Mert csak a lényeg mellett mentek el tudatosan- a sokszáz milliós végkielégitések azoknak akik egy szalmaszálat sem tettek odébb azért a pénzért. Ja - hogy a Fidesz van a történetben? Akkor vicsorogjatok tovább, mindenki leszarja a véleményeteket. És miért nem hozzátok föl a huszonhárom millió románt aki mind idejőn majd magyarországra.
Nem volt elég tanulópénz az utóbbi évek sorozatos bukásai, most is a régi ócska propagandát nyomjátok, de hiába, mert a választó most is egyetért és tapsol a milliós végkielégitések megadóztatásának. Max. arról van szó hogy a Fidesz megint jól tökön rugott benneteket. Halomba döltek a" na most jól betartunk"- " megbukott a fülke forradalom" cimű veszett kutya vicsorgások. Jól van ez igy, egy korrupt lajáratódott emeszpé és kollaboránsai a kukába kerültek. És ez igy lesz mindaddig amig Ti a milliós végkielégitések , és a tolvaj nyugdigpénztárak , lenyúlós bankok képviseletében ágáltok. Nem vagytok már ti senkik. Követitek az MDF sorsát.

becike4 2010.10.27. 17:10:47

@KG2000: PPontozásos vereséget szenvedtek,de nincsenek kiütve.Ezen most dolgoznak a skacok.

becike4 2010.10.27. 17:13:18

Pontozásos vereséget szenvedtek,de nincsenek kiütve.Ezen most dolgoznak a skacok.

Bruno 2010.10.27. 17:16:38

Nem kell blokád. Csak pénzkivétel. Egyetlen fillért sem szabad itthon hagyni, mert mint a példa bizonyítja a Cár bármikor elveheti bárki pénzét (ld. Manyup, húsz-harminc éve dolgozó pedagógusok stb..)

Robinzon Kurzor 2010.10.27. 17:22:35

"Az embernek néha szüksége van arra, hogy a környezete, baráti köre szóljon neki, ha hülyeséget csinál, hogy éppen elrontja az életét."

Drága neokonok testvéreim, ez a hajó már elment, és ezt szerintem ti is pontosan érzitek: hiába szól bárki.

Akire Orbán valaha is hallgatott, az már vagy nagyon messze jár a Fidesztől, vagy ki sem nyitja a száját, vagy átment Safranekbe ("Csakugyan! Ha szabad megjegyeznem, Ön zseniális!" ... vagy épp tegnap temettük.

evil overlord (törölt) 2010.10.27. 18:10:13

Tisztelt gépház!

A búzablogon grift már örömködik, hogy meghalt a Kohnzervatórium. Kérem ne szerezzék meg neki ezt az örömöt azzal, hogy a szabadon trollkodó droidokkal elkergetik a törzskommentelőket.

Vidéki 2010.10.27. 18:41:02

@P.Guszti:

Nagyon jó részletességgel kifejtetted azokat a problémákat amire én csak röviden utaltam, vagyis: "Az Alkotmánybíróság az alkotmányértelmezést túlzottan tágan értelmezte és értelmezi".

A "Láthatatlan Alkotmány" ködös fogalma beavatalanok számára racionálisan megközelíthetetlen.

Ebben az összefüggésben az AB szerepe annyira misztikus, mint a Bibliai "prófétáké" akik azzal a kiváltsággal rendelkeztek, hogy csak és kizárólag ők léphettek közvetlen kapcsolatba Istennel és csak ők voltak képesek tolmácsolni parancsait.

Ha lenne olyan alkotmányunk, amelynek szövegét értelmes magyar emberek is képesek megérteni, akkor talán nem lenne szükség "Láthatatlan Alkotmányra" és nem kellene minduntalan igénybe venni az AB ténylegesen létező, tiszteletreméltó jogi tudását.

A mai helyzetben túl gyakran tapasztaljuk, hogy nem ritkán propagandisztikus céllal, túlterhelik az Alkotmánybíróságot, olyan ügyekkel is, amelyeknek egy világosan megfogalmazott Alkotmányból egyértelműen ki kellene derülni.

Caracalla 2010.10.27. 22:34:17

Igyekeztem kiszedni az ad hominem 'észrevételeket'

@evil overlord: bizonyos okok miatt sokkal kevesebb az időnk és az energiánk, mint korábban, a kommentelők pedig sokkal indulatosabbak. Igyekszem kitalálni valami jobb megoldást a probléma kezelésére (szóba jöhet az előzetes moderálás például a jövőben), napközben sajnos nem volt időm a kommentek kezelésére, fizetett szerkesztőink pedig továbbra sincsenek.

Mindenkit megkérnék, hogy próbáljunk viszonylag udvariasan, kevés káromkodással megszólalni, a kritika természetesen nem ok a kommentek moderálására, sőt megköszönöm, aki veszi a fáradtságot a véleménnyilvánításra.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2010.10.27. 22:35:26

@evil overlord: Az adott szerző moderálhat, ha akar. Elijedni azért nem érdemes. Ki az a Grift és mi az a búzablog?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.27. 23:03:09

@guderian: olyannyira, hogy szerintem nem kell rá négy évet várni.

Iustizmord 2010.10.27. 23:08:08

aztat szabadjon megjegyeznem h a fidesz elmúlt 8 évének nyilatkozatait ctr-c ctrl-v -vel beillesztenénk ide, lenne nemulass.

nekem pl hende csaba ámokfutása ugrik be, aki úgy 2006-7-ben , mikor az AB a Btk282.§-t (kábszerrel visszaélés) nagyon átszabta, aztat hörögte a médiába' hogy " A KORMÉNY SZEKUNDÁT KAPOTT, SZEKUNDÁT KAPOTT A KORMÁNY AZ AB-TŐL" kb abban a stílusban mint illészé h "megparancsoltuk", csak gecierőszakosabban.

megmondomdom 2010.10.27. 23:11:31

Rühellem és mindig is rühelltem Orbánt. Egy exhibicionista, hataloméhes féreg, aki ugyanúgy lehetne maoista vagy szélsőséges liberális -ahogy az is volt- is. Mögötte soha nem voltak elvek és erkölcsök. Ezért is tudott ennyire és ilyen könnyen átváltozni ő, illetve a mögötte csoportosuló hataloméhes söpredék.
Mert ugye érdekes, ahogy a kereszténygyűlölő, szélsőségesen antiklerikális, vakbuzgó radikálliberálisból hirtelen konzervatív polgár lett, amikor hatalmi vákuum keletkezett a jobboldalon.
A legbetegebb dolog Orbánt és a FIDESZ-t konzervatívnak és nemzetinek nevezni. A nemzeti és a konzervatív "irányultság" csak mez a tömegek megnyerésére, s ezzel a hatalom elérésére.
Ezek ellenére én is úgy gondoltam 2010-ben, hogy elég volt a posztkomcsik és a liberálisok mocskából, inkább Orbánék jöjjenek, rosszabb már nem lehet.
Ez nem azt jelenti, hogy a szavazói többsége őt támogatta, hanem azt, hogy volt egy másik, hasonló kaliberű, csak más színű bűnszövetkezet, amelyet még náluk is rosszabbnak tartott a nemzet. Forradalomról, közfelkiáltással megválasztott "királyról" bolondság beszélni.
A legszörnyűbb, hogy ez az elmebeteg állat még el is hiszi, hogy ő a messiás, s majd az ő beteg elméjében megszületett torz gondolatok váltják meg az országot.
Belátom, hülye voltam, amikor azt hittem, hogy Orbán visszatér a realitásokhoz, hogy caesaromaniájából kigyógyul.
Most itt áll az ország valamire való politikai elit nélkül. A posztkommunista nómenklatúra 8 éves országlása után az ország régiós sereghajtóvá vált, az országot szétrabolták a nómenklatúra kutyái, a Jobbik mögött nincs annyi értelem se, hogy egy kutyát neveljenek, bohókás nagyotmondásokkal nem lehet egy országot vezetni, az LMP mögött pedig nincs se szaktudás, se gazdasági támogatottság, megmaradnak rétegpártnak -ha szét nem esnek rövidesen-. Na és persze itt van a FIDESZ a hasra ütéses kormányzásával, illetve az elmebeteg vezérével.
Ez nem ország, hanem szarral, vizelettel teli csatorna, ahonnan minden jó érzésű, tisztességes kultúrember a legszívesebben elmenekülne, viszont a patkányok élvezettel lubickolnak benne, sőt, egyre jobban híznak.

Iustizmord 2010.10.27. 23:16:57

www.parlament.hu/naplo98/184/n184_103.htm

de amúgy 2006 karácsonyán vót az ominózus AB hat., akkor fröcsögött egy jót hendebundi csabi

megmondomdom 2010.10.27. 23:20:56

És még mielőtt elkezdődik a kommunistázás, közlöm, hogy én a 90-es évek elején a Viking klubba jártam a haverokkal koncertekre, meg tüntetésekre és egyéb jobboldali nyalánkságokra akkor, amikor Orbán Viktor még rózsaszín melltartót hordott a liberális mellén!:) Nekünk a FIDESZ csak ZSIDESZ volt, az ÁVH-s utódok és a zsidó kommunista elit fattyai által alapított SZDSZ szatelitpártja.

megmondomdom 2010.10.28. 00:30:02

@Georgiana: Lehetséges!:) Ha ez a cigány Mao ilyen vehemensen tör a korlátlan hatalomra, akkor lesz itt Dzsucse, éhen döglés, gondolatrendőrség, kötelező Orbán-imádat. Majd a Nagy Vezér megmondja, hogy mit akar!:)

Georgiana (törölt) 2010.10.28. 01:01:00

@megmondomdom: Azt sajnos el kell ismernem, hogy bizonyos dolgok megvalósításához szükség van arra, hogy minél kevesebbet és minél kevesebben tegyenek keresztbe. Ennek ellenére nagyon nem elegáns, ahogyan ezt teszik. Van az a mondás, hogy nem az a baj, hogy nem volt gyerekszobája, hanem az, hogy ez látszik is rajta. Ez például a "nemzet trubadúrjára" fokozottan igaz. Az a szíjgyártó maradhatott volna a kaptafájánál, mert oda az a stílus éppen megfelelő.
Nagyon szeretnének úrnak látszani, de ez nem éppen a "budai úriasszonyoknak" megfelelő modor, ahogy Lázár úr volt szíves az oktatás kapcsán ezt kipoentírozni.
Nekem leginkább a berúgom a Saloon ajtaját, és tehénszar van még a csizmám sarkán című élőképet juttatja eszembe.

megmondomdom 2010.10.28. 01:08:35

@megmondomdom: Volt egy kis képzavar, nem cigány Mao, hanem cigány Kim Ir Szen!:) Egyébként a FIDESZ egy jó nagy kakukktojás a konzervatív oldalon. A legvisszataszítóbb az, hogy nekem -nekünk, magyaroknak- egy mocskos, exliberális cigány mondja meg, hogy ki tartozik nemzethez. Azon az alapon, hogy aki őt követi, az nemzeti és konzervatív, aki meg nem, az hazaáruló. Elmebeteg állat. Remélem, hogy szépen kidobják a miniszterelnöki székből személyiségzavarai miatt. Ha meg lehetett buktatni Thatcher-t, a Vas Ladyt, aki Orbánnal ellentétben sokat tett országáért, akkor ki lehet dobni ezt az elmebeteget is -Matolcsyval együtt-.
Aztán jöhetnek a Chikánék és a hasonló képességű, értelmesebb figurák. Akikben megvan a készség és a képesség, hogy ezt az elgyötört országot végre helyretegyék.

megmondomdom 2010.10.28. 01:22:34

@Georgiana: Más nagy politikusok se mindig osztották meg gondolataikat a többséggel, a nagyok "átka", hogy szeretnek egyedül vagy szűk körben dönteni. Nincs is ezzel baj, a probléma az, hogy hebehurgya, nem eltervezett, átgondolt döntéseket hoznak azzal a felkiáltással, hogy a "fülkeforradalom feljogosít". Ez beteg gondolkodás. Egy-egy döntésnek évekre kiható következményei vannak. Hatalmas különbség van, ha valaki hasraköpésre játszik hazárdjátékot vagy a játékelméletek alapján hoz racionális döntést. Eddig itt duplázás van, de a tét az ország jövője. Tudom, hogy az olyan elmebetegeknek, mint Orbán, nincs veszélyérzetük, hisznek saját csalhatatlanságukban, de valakinek ideje lenne leállítania a cigány ámokfutását.
Szíjártó egy sitnyik, Orbán olyanokkal veteti magát körbe, akik nem jelentenek valós veszélyt a hatalmára. Az egyéni képviselőik is jobbára ilyenek, ócska mamelukok. Számomra nem jelentene gondot, hogy Orbán szavazógépekkel veszi magát körbe, ha jól átgondolt, előremutató dolgokat szavaznának meg a kézi irányításos robotjai,
de itt nem ez történik. Most megint leminősítés előtt áll az ország. Ha itt így megy tovább, akkor novembertől megint kapjuk a 220-as CHF-et, a 290-es eurót, megnő az országkockázati felár, nagyobb kamat kell az állampapírokra etc..

Georgiana (törölt) 2010.10.28. 01:35:26

@megmondomdom: Szerintem Lázár valós veszélyt jelent riválisként. És az ránézésre rosszabb lenne számunkra. Lázárban is van egy hatalmas kisebbségi érzés.

Vidéki 2010.10.28. 09:03:35

Úgy vélem, minden alkotmánybíró alkotmányjogász, de nem minden alkotmányjogász alkotmánybíró.

Jogtudományokban járatos emberek nagy tömegei egybemossák a két fogalmat.

Ezt a fogalomzavart elősegíti a média, ahol a napi propaganda céljaira gyakran szerepeltetnek szereplési vágytól túlfűtött alkotmányjogászokat, akik megszólalásaik során az Alkotmánybíróság tekintélyében sütkérezve olymódon nyilatkozgatnak, mintha valóságos alkotmánybírák lennének.

Nyilatkozataik során úgy viselkednek, mintha ők látnák a "Láthatatlan Alkotmányt", amire közönséges halandók képtelenek.

Ez a misztikus ködösítés lehetővé teszi számukra, hogy mindent, vagy mindennek az ellenkezőjét alkotmányosnak, vagy alkotmányellenesnek nyilvánítsanak. Józan ember ugyanis nem képes látni, amit ők állítólag látnak, ezért hit kérdésévé válik, hogy mit hisznek el a magas röptű szövegükből és mit nem.

Vidéki 2010.10.28. 09:05:31

Helyesbítek: Jogtudományokban nem járatos emberek...

evil overlord (törölt) 2010.10.28. 09:49:34

@Caracalla: Nem moderálást kérek, mert tudom hogy ebben liberálisak, ami egyáltalán nem baj, hiszen az egyéni érzékenység teljesen eltérő. Én a mandineres kommentszűrőre gondoltam, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy mindenki magának kiszűrje a trollokat. Kérem beszéljenek Turullal vagy ergével.

@Király Rák: Grift egy falangista, régebben itt is kommentelt, és abban a tévképzetben él, hogy maguk cionisták. A búzablog a mandiner blog neve Tirpákbokrétáson.

Hozá kell tennem, hogy érzésem szerint a fő baj az index címlap.

evil overlord (törölt) 2010.10.28. 09:52:13

@evil overlord: Még valami: a cikket az ember persze akkor is elolvassa, ha alul őrjöng a trollsereg, de nehéz értelmes beszélgetés/vitát folytatni, ha nem látszanak ki az értelmes kommentek az anyázásból.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.28. 09:56:01

@Vidéki: kicsit túlliheged ezt a láthatatlan alkotmány témát.

egyszerűen hívhatnánk a törvény szellemének is. akkor hivatkoznak rá, ha az alkotmány szövegében tételesen minimális infó van az adott témáról. (egyébként viszonylag ritkán fordul elő)

ilyen volt a kitüntetéses téma. egy szó volt benne, abból nehéz jogot levezetni, az AB-nak mégis döntési kötelezettsége van.

nem mondhatja, hogy passz.

bedobta lázár bácsi a gumicsontot és most rágódik rajta a plebs, a cél a lejáratása az AB intézményének, hogy ne hulljon érte túl sok könny, ha beszántják sóval. ugyanaz a taktika, mint a manyupoknál.

a fidesz jó ebben a bemocskol, degradál, leszalámiz, újrahasznosít témában. szerintem elég gyomorforgató dolog, de működik, benyalják a népek.

hát tessék gondolkodni. inkább.

corvus 2010.10.28. 10:13:51

"Arra szükség van, hogy az általános elveket, véleményeket, politikai álláspontokat valaki becsatornázza és érvényre jutassa - elvégre ezért kapják a választott képviselőink a fizetésüket, pártjaik meg az állami támogatást - de ennek a szakpolitika szintjére való transzformációja már nem a nép hatásköre kell, hogy legyen."

Engem ez a (fenti) kérdés foglalkoztat - mivel az alábbiak régi trükkök:

"Aki ismeri a (római) történelmet, az tudja, hogy a (Marius és Sulla közötti) vetélkedésben eleinte csak a politikailag exponált ellenfelek félretételéről volt szó egy rövid átmeneti időszakban, de ez később odáig fokozódott, hogy már az is felkerülhetett a (proskripciós) listákra, akinek valamely rokonát vagy palotáját megkívánta egy kellően befolyásos személy, hogy aztán az adott befolyásos személy egy fordulóval később maga is egy listán találja magát és rokonait." /kicsit belepiszkáltam az általánosabb tartalom jelzése érdekében, bocsánat/
"Be akarok tiltani valamit? Nem lehet, mert az alkotmányellenes, és az AB nem hagyná. Hát akkor adóztassuk meg annyira, hogy belerokkan, aki megteszi." és
"Megtetszik valaki másnak a vagyontárgya? Vessünk ki rá akkora különadót, amekkora garantálja, hogy végül el legyen kobozva, és legfőbb vezérünk majd ájtátssza megbízható emberének. A lehetőségek végtelenek, adóztatni, vámolni mindent lehet."
/ezek olyan "lejárt" megoldások, amin az általános iskolás végzősök is röhögnek, hiszen annyiszor jött szembe a különböző korokban (történelem oktatás fontossága, szerintem)/

Manapság ugye a megválasztott képviselők - sajnos a java csak listáról bekerült "frász tudja kifene töltelék"; érdekes, hogy kb. csak nálunk van ilyen vegyes rendszerű választás...na igen, ha sokan élnek a semmiből, akkor azt be kell biztosítani (ennyit a versenyről - piac analógia) - képviselik az érdekeinket az Országgyűlésben.
Ugyanakkor az Országgyűlés hozza a különféle jogszabályokat - talán nem is keveset -, amelyek kereteket adnak a mindennapi, gazdasági élet folyásának.
Valamint - ez piszkosul dühít, mert nincs rá példa a világ más életterében, csak a politikában - saját maguknak is megszabják a fizetésüket!
Felmerült Caracalla írásában is, ki is idéztem, hogy a nép akaratát, érdekeit a politikusok (képviselők) közvetítésével juttatjuk a megfelelő fórum elé...ami engem bosszant a mai gyakorlati megvalósulásban, hogy honnan válik szakmaivá a kormányzás (vagy hívhatjuk másként is)? Hiszen ezek (mindenkoriak) mit végezhettek (jog, közgáz, környezetgazd., stb.)? Elvileg miért ne érthetnének bizonyos dolgokhoz, másfelől viszont jó kérdés, hogy miért sűrűsödik a funkciójuk? Vagy képviselnek, vagy szakmai szakértők? Vagy ez attól függ, hogy Juli nénit hallgatja vagy szakelőadást tart egy bizottság előtt?
Nyilván erre találták fel a szakmai és érdekegyeztetéseket...elvben működik is, de köztudott (vicckategória), hogy mi folyik - vegyük csak (hisz rendszert/módszert váltottunk) az elmúlt - 20 évben. Vagy figyelmen kívül hagyják eme opciót (mert jobban tudják, vagy mert megy a mutyi, stb.) vagy lezajlik egy költséges, de utóbb kiderül felesleges "konzultációs party".
Hogy miért vagyok ilyen pesszimista? Mert az ősöktől azt hallom, hogy évtizedeken át hallgatták - ezen nőttek fel -, hogy meg kell szorítani a nadrágszíjat, de már látszik az alagút vége...Manapság mindenféle hivatkozással [világgazdasági válság - mint az összes olvasott/hallgatott anyagból kivettem ez annyit jelentett, hogy a termelés/stb. mértékéből eredő növekedési ütem csökkent, tehát nem leállt, vége lett, hanem nem gyorsulnak úgy a (kellő) dolgok, ahogy azt szeretnék (nyilván a vállalkozók, akiknek ez érdeke, hisz ezért vállalkoznak), valamint, hogy a pozitív mérleggel záró bankok (mint utóbb kiderült) is kaszáltak...] ugyanezeket akarják lenyomni az ember torkán.
Ennyire nem értenek, ahhoz, amihez kéne (kb. ugyanazok kamuznak mióta felnövögettem, és akkor menjenek el dolgozni mást), vagy tényleg a világ akar minket eltiporni (nem hinném, hogy a személyes vállalkozási érdekeken túl lenne vmi plusz, tehát ez alapvető, verseny van...)?
Komolyan nem értem, de már tele az a híres...

Iustizmord 2010.10.28. 12:18:54

@Vidéki: Úgy vélem, minden alkotmánybíró alkotmányjogász, de nem minden alkotmányjogász alkotmánybíró.

nem. stumpf pl marhára nem alkotmányjogász, de a szememben nem is alkotmánybíró hanem egy kis ejtőernyős.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.10.28. 13:43:05

na mi van, konzi szívtok, mint a torkosborz. mi ezt ugyan már egy éve mondtuk nektek, de vakok voltatok és süketek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.10.28. 13:47:46

Mi mondtuk, hogy a Fideszt nem kéne kipróbálni, ti ki akartátok. Hát most ez van, mert ti ekkora marhák vagytok. Konzervatóriumostul együtt.:)

megmondomdom 2010.10.28. 14:15:35

@Georgiana: Lázár is egy nagy 0. A Chikán Attila féle irányvonalat kellene megerősíteni, azt a racionálisan gondolkozó, európai szintű jobboldali vonalat, ami mögött van értelem és tudás.
Egyébként a magyarnál nem kell frusztráltabb nemzet. Azt hisszük, hogy az a nemzeti, ha 100 méter zászlóanyagban köpködünk és hajtunk végre ámokfutást.
Kicsit olyan ez, mint mikor a Nagy-Magyarország pólós balatoni büfés árul 1.500-ért döghúsból készült brassóit, 1.000 lángost, aztán meg köpköd az multinacionális gyorséttermi láncra, hogy milyen szemetet árulnak.
A hazaszeretet, a nemzet iránti elkötelezettségnek nem külsőségekben kellene megnyilvánulnia, hanem értékrendben, tettekben. Persze ez a nehezebb feladat, egyszerűbb nemzeti maskarában üvöltözni.
A szlovén, a bajor, a skót, az angol stb. is büszke nemzettudattal él, ápolják hagyományaikat, csak nem ilyen beteg és frusztrált módon, mint a magyar.
Én már jó ideje "szégyellem", hogy magyar vagyok, vagyis inkább azt szégyellem, hogy jelenleg olyan emberek, olyan értékrenddel alkotják a "nemzetet", mint amilyennel. Mert a magyarnál nehéz lenne aljasabb, irigyebb, jellemtelenebb népséget találni. A magyarnak a magyar a legnagyobb ellensége. Ahelyett, hogy megpróbálnánk egymást kihúzni a mocsárból, inkább lejjebb nyomjuk a mellettünk lévőt, hogy elmondhassuk, mi többek vagyunk, mert a másik hülye még mélyebben van...... Ez a mentalitás megöl mindent, amire előremutató. Sajnos. Nem is nagyon látok esélyt a kilábalásra, mert ilyen torz jellemmel és hozzáállással nem lehet semmire jutni.

Vidéki 2010.10.28. 15:49:49

@megmondomdom:

Írod: "Mert a magyarnál nehéz lenne aljasabb, irigyebb, jellemtelenebb népséget találni."

Akkor ne élj közöttünk. Miért élsz közöttünk, ha ilyen mérhetetlenül utálsz bennünket?

Egy fontos motivációd lehet arra, hogy mégis köztünk élsz. Rajtunk élősködni kifizetődő dolog lehet neked. A pénz konpenzálja számodra büdös szagunkat. Valamit, valamiért.

megmondomdom 2010.10.28. 16:46:07

@Vidéki:

1. Azért élek itt, te szerencsétlen suttyó, mert a jó Isten erre a szemétdombra teremtett. Ugyanúgy nem vagyok büszke már arra, hogy magyar vagyok - vagyis arra, hogy a jelenlegi magyar "nemzethez" tartozok - , mint a jóérzésű, kitörni akaró cigány a "fajtársai" nagy részére. Sajnálatos módon az ember nem választhat magának se családot -ezzel szerencsére semmi gondom -, se "nemzetet", én sajnos így jártam.

2. Egyébként nem nemzetet utálom, hanem azt, ami lett belőle, ezt én már nem is tartom nemzetnek -a mai magyarországi magyarságot-, hanem egy helyen élők kusza szövevényének. Azért élek itt, mert itt nőttem fel, a mocsok ellenére sok minden köt ide. De nagyon úgy áll a helyzet, hogy amint normalizálódik a helyzet külföldön, megpróbálok Nyugatra kivándorolni. Ott még érezhetők az európai értékrend és kultúra hagyományai, bármennyire megcibálta őket is a fogyasztói társadalom mocska.

3. Elég beteg felfogásod van, te kis panelproli, ha azt hiszed, hogy itt mindenki rajtad élősködik. Kíváncsi lennék, hogy te és fajtád mennyit tesz be a közösbe és mennyit vesz ki onnan. Az ország pont a te mocskos, pitiáner, kisstílű fajtád sötétsége és jellemtelensége miatt rohad szét. Hogy neked ez a jó, megértem. A patkányok szeretik a mocskot, de éhen halnak a tisztaságban. Lubickolj a fajtád által tönkretett szemétben boldogan, legyél is büszke is rá, hogy mivé züllesztettétek az országot.

Exe Géza · http://igyjartal.blog.hu/ 2010.10.28. 19:26:11

A mandinerre már beírtam, most ide is beírom a véleményemet, hátha olvassa valaki, akit érdekel a Fidesz jövője:

„Pepecselõ jogászkodás nélküli, könnyed, hajlékony, közvetlenül operatív gépezet.”
A kommunizmus fekete könyvének elején olvasható Felix Dzerzsinszkij mondata, amivel az általa alapított terrorszervezet, a Cseka elődjét, a Petrográdi Forradalmi Katonai Bizottságot jellemzi.

Pepecselő jogászkodás nélküli.

Iszonyú rossz, kiábrándító érzés, hogy Fidesz-szavazóként, most a Fidesztől vagyok kénytelen elnézni az elmúlt 20 év egyik legdurvább támadását az Alkotmánybíróság ellen. Miközben az általam egyébként igen nagyra becsült és kedvelt Lázár János rám és a Fideszre szavazó polgárok elvárásaira hivatkozva közli, hogy márpedig csökkenteni kell az Alkotmánybíróság hatáskörét.

Kedves Fidesz!
Én azért szavaztam rátok, hogy takarítsátok el az elmúlt 8 év szennyét. Azért szavaztam rátok, hogy végre roppantsátok meg posztkommunista hatalmi monolitot a parazitizmusra berendezkedett gazdasági hátországával egyetemben. Azért szavaztam rátok, mert elegem volt a Gyurcsány Fegyenc és tettestársai által elővezetett sunyi és/vagy bunkó bolsi-tempókból.

Éppen ezért tisztelettel jelezném, hogy nekem olyan elvárásom nincs, hogy akár az Alkotmánybíróság eltakarítása árán, is számon kéritek a ballib bandán a pofátlan végkielégítéseket. Nem.
Nekem az az elvárásom, hogy legyetek elég okosak, ügyesek, hogy megtaláljátok a számonkéréshez szükséges, használható jogi megoldást.

Szóval – szemben Dzerzsinszkíj elvtárs prosztó felfogásával – baromian tessék pepecselni a jogászkodással, mert számomra ELFOGADHATATLAN, hogy ilyen barbár bolsi-tempókkal intézzétek az ügyeket.
Mert nem a logo, nem a szóhasználat és nem a telefonkönyv teszi a bolsit, hanem a tempó, a habitus, a magatartás.
Soha ne felejtsétek el ezt!

Én és - nyugodtan mondhatom - a szintén Fidesz-szavazó környezetem, barátaim és családom, nagyon nem szeretnénk még egyszer azzal szembesülni, hogy akár csak egy milligramm mértékben is, akár egy másodpercre tört részére is igaza lehet annak a ballib szavazónak, aki a kormányváltás óta főállásban retteg a demokrácia és a jogállam (szerintük biztos) felszámolása miatt.

Tessék felfogni a felelősségeteket, mert nem vagyunk drukkerszavazók, akik bianco csekket adtak nektek a szavazataikkal.
Remélem világos voltam!

Vidéki 2010.10.28. 22:39:34

@Exe Géza:

Állítólag minden hasonlat sántít, de te most nagyon elvetetted a sulykot amikor a gátlástalan terrorista gyilkos Dzserzsinszkijhez hasonlítottad a Fideszt.

Ha az AB a közönséges halandók által felfoghatatlan "Láthatatlan Alkotmány" értelmezésével mélyen beleavatkozik a válságkezelő gazdasági intézkedésekbe és minden intézkedést a "Láthatatlan Alkotmányra" hivatkozva megtorpedózhat, akkor az úgynevezett "Felelős kormány" valójában a bűnbak szerepét játszhatja csak el.

Mi saját korábbi gazdaságpolitikai hibáink miatt nemrégiben, még az előző kormány alatt, az EU és az IMF lélegeztető gépére kerültünk.

Hatalmas adósságainkat nemsokára nagy tételekben törlesztenünk kell és egyidejűleg kénytelenek vagyunk a hiánycélokat is teljesíteni, amivel én is egyetértek.

De ahhoz, hogy a
gazdaság bénult helyzetéből kiléphessen, mozgástérre van szükség, amit a válságadók tesznek lehetővé, ami nem találkozik az érintettek tetszésével.

Fogadott és fogadatlan prókátoraik acsarkodnak és alkotmányellenességre hivatkozva ragaszkodnak ahhoz, hogy minden maradjon változatlan.

Megoldás lehetne az is ha Te irányítanád ebben a helyzetben a kormányt, kiválóan nemes jogérzékeddel. Minden jogalapod meg lenne hozzá, hiszen Ti szavaztátok meg a Fidesz 2/3-os többségét.

Bizonyára a TE vezetéseddel pillanatok alatt kilábalnánk a nehéz gazdasági helyzetből. A kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna. Szegény ártatlan bankárokat, nagy kereskedőláncokat nem sújthatná durván alkotmányellenes különadó és fennmaradhatna az a nagyon alkotmányos helyzet, hogy a nyugdíjjárulékok jelentős részét kötelező átutalni MAGÁN nyugdíj pénztárakba, miközben a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerből ez a hatalmas összeg (évente kb 360 milliárd forint) hiányzik, amit az államkincstárnak kell hatalmas kamatterheket vállalva felvett kölcsönökből fedezni.

Szereplési vágytól fűtött alkotmányjogászok (nem alkotmánybírák) gyakori médiaszereplései arra utalnak, hogy ők látják a "Láthatatlan Alkotmányt", amire mi közönséges földi halandók nem lehetünk képesek.

"Megalapozott" véleményükből arra lehet következtetni, hogy az új kormány szinte minden intézkedése alkotmányellenes. Még véletlenül sem tud szerintük olyant tenni, ami nem lenne alkotmányellenes.

A "szakma" véleményét hittel el kell fogadnunk, mert ők képesek látni a "Láthatatlant" is.

Ha viszont minden mozdulat tiltott, akkor miben reménykedhetünk?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.28. 23:40:43

@Vidéki: válaszolj már, légyszíves:

- van alkotmányunk?
- a kormánynak be kell azt tartania?

tessék átírni az alkotmányt és nem lesz gond az AB-vel.

de az nem megoldás, hogy az alkotmány nem változik, a szar törvényt áttolom, de a kritizáló szervet eltiltom a kritikától.

egyre kínosabb ez az igazoláskényszered.

Georgiana (törölt) 2010.10.29. 02:04:16

@megmondomdom: Megértem az indulataid, nekem is ökölbe szorul a talpam néhány dologtól. Abban viszont nem értek veled egyet, hogy ennyire szapulod a magyart. Azért nem, mert egyrészt ezzel sulykolod magadba és a körülötted levőkbe, mintegy önbeteljesítő jóslatként, másrészt nem igaz. Mondjuk a franciák közé ne menj élni, mert hiányolni fogod például a segítőkészséget, együttérzést, és panaszkodhatsz, ha be van gipszelve a lábad, hogy senki se foglalkozik veled. Az egyéneket utáld, ne az egészet. Tudom, idealista vagyok, de a nemzethez tartozás a gyengébb képességű vagy kevésbé erkölcsös egyedeknek is megengedett. Képzeld el, ha Kazinczy is kivándorolt volna :)
Chikánban egyetértek veled, (és több minden másban), de szerintem fontold meg Marcus Aurélius szavait: Az emberek egymásért születtek. Vagy tanítsd vagy tűrd hát őket. Amihez én hozzáteszem, hogy ne tűrd el, hogy fát vágjanak a hátadon és hogy hülyének nézzenek.
Engem az zavar a legjobban, ha valaki ellenvéleményt fogalmaz meg, akkor az rögtön ellenséggé nyilváníttatik. Senkit nem engednek középen állni, mert az "revizionista elhajló". Valaki valahol azt írta a napokban, hogy kapaszkodjunk meg, mert a Fidesz szocdem párt. Én azóta kapaszkodom.

Exe Géza · http://igyjartal.blog.hu/ 2010.10.29. 07:46:40

@Vidéki: Bocsáss meg, de mégis miről beszélsz? Hol van az Alkotmánybírósági döntésben bármiféle Láthatatlan Alkotmány? Nagyon is a látható, írott Alkotmányra hivatkoznak, hogy visszamenőleges hatályú törvényt a jelenleg Alkotmány szerint nem alkotmányos hozni.
Kérlek, legalább valami elemi szinten legyél már tisztában azzal, hogy mi történt, mert konkrét esettel köszönőviszonyban nem lévő prekoncepciókra és egyéb monomániákra nincs mit reagálni.

Vidéki 2010.10.29. 08:55:25

Sólyom teóriája a „Láthatatlan Alkotmányról” elfogadottá vált a „szakma „ berkeiben , mivel egy hatalmas, szinte határtalan területre terjesztette ki a „szakma” illetékességét.

Ez a terület nevéből következően olyan hely, ahol a természet törvényei már nem érvényesülnek: Noha az alkotmány „Láthatatlan” , mégis léteznek olyan élő emberek akik képesek látni a „Láthatatlant”.

Ahol a természet törvényei nem érvényesülnek, oda a józan ész nem léphet be, ez számára tiltott övezet.

Itt kezdődik a hit birodalma.

A „Gondolatrendőrség” kötelezővé teszi, hogy a „Láthatatlan Alkotmány” területéről származó információkkal alátámasztott döntéseket muszáj elfogadnunk.

Ha nem akarjuk beadni a derekunkat, nem vagyunk hajlandók hinni az irracionálisban, abban amiben muszáj, az eretnekek sorsára juthatunk.

Nem is olyan régen még olyan emberi viszonyok uralkodtak, amit Radnóti magas művészi színvonalon egy versében így jellemzett:

„Ki néma volt
S talán csak lelkesedni rest.
Már azt is gyűlölték,
Akár a pestisest.”

Az Alkotmánybíróság mostani döntése az írott Alkotmányra támaszkodva értelmezi a törvényt. Ez olyan döntés, ami a józan ész birodalmába tartozik.

Nagyon nyugtalanító azonban sok alkotmányjogász szereplése a médiában, akik a „szakma” által elismert „Láthatatlan Alkotmányból” merítik érveiket. Ez a misztikus ködösítés lehetővé teszi számukra, hogy mindent, vagy mindennek az ellenkezőjét alkotmányosnak, vagy alkotmányellenesnek nyilvánítsanak.

Ez a lehetőség a „szakma” szerint az Alkotmánybíróság előtt nyitva áll, amelyik nem csupán médiahatalommal, hanem valóságos nagy hatalommal rendelkezik az ország sorsa felett.

Mi történik, ha az Alkotmánybíróság kedve úgy hozza, hogy rálép arra az útra, amit a médiában gyakran szereplő alkotmányjogászok már kitapostak?

corvus 2010.10.29. 10:27:42

Hm, én egyetlen dolog miatt szavaztam a Fideszre (levezetem):
24 vagyok - az előző rendszerben jószerivel "nem is éltem", nem hatott rám, csak családi, "állam/nemzet-állapoti" szinten -, s ahogy felnőttem, csak ugyanazok - akikkel kapcsolatban állandóan megy a balhé, ti., hogy az előző rendszerben milyen jól ment a szekerük, ami csak egyféle magyarázat miatt lehetett... (oké, rendszer volt, abban kellett élni, ha már változtatni nem lehetett, de utána?) Tehát az összes KISZ-es (család min. fele ügynök, párttag, stb.) hirtelen eljátszotta a forradalmár-demokratát (jó vicc, eleve abszurd: vér 0, történelmi példa 0, utólag látjuk a csavart...), s azóta is csak koporsóban lehet kiveszni a parlamentből, hiszen a pártok (kb. - most van némi mocorgás) adottak, a tagok adottak, ugyanazt kamuzzák folyton (sehol egy részletes terv, egy stabil szám, amihez viszonyítva korrektül levezetnének egy tervet, csak a link ködös "majd az alagút végén" - ehhez a média kontár és hiteltelen volta is nagyban hozzájárul: még egy "érdektelen" balesetben sem tud két csatorna ugyanannyi halottat/sérültet közölni!!), s érinthetetlenek.

Mindemellett a gazdag hatalom a lényeg, s a JÁTÉK - kb. ennyire fogják fel - s pártokba tömörülve semmiken vitatkoznak, vagy még azt sem, miközben mind ugyanúgy mutyizik, sehol nem látni őket dolgozni, s érdemi munkát igen-igen elvétve sikerül végezniük.
Bizottságok tömkelege a semmin csacsog, miközben senkit nem talál senki semminek (mondjuk egy felelősségi vizsgálat, vagy bármi). Jó pénzkaszálda, semmi több!

Felesleges színjáték az egész, képviselet 0. Pártokba tömörülnek - mert elvileg a leghatékonyabb tömeg-képviseleti forma -, csak épp e pártok saját hatalom- és vagyonszerzési eszközként funkcionálnak.

Rövidítek: Semmi nem történik.
Konklúzió: Vagy nyer (gondoltam választások előtt) a Fidesz, és azt tehet a jókora többségével, amit akar - ez esetben vagy mind nagyon jól járunk, vagy örökre megsemmisíti magát a párt - vagy ugyanaz a status quo szerinti mendemonda-mutyi folytatódik, amivel semmivel nem jutunk előbbre (sőt, talán inkább hátra).
Nagy kockázat, nagy nyereség + szükség - ez motivált.

U.i.: "Nem értem", mi a baj - függetlenül minden személyi, pártszínű tényezőtől, csak elméletileg -, egy demokráciában a nagy többségű kormányzással. Hiszen a nép szava szerint alakult a helyzet, tehát - elvben - a többség (közös vonalon haladó) akarata/érdeke érvényesül...ez lenne a mindenkori cél, nemde?
Persze ideális ember, állam, stb. nincs, csak törekedni lehet rá, így értem, mi(k) a felháborodás oka(i):

1, aki másra szavazott: féltékeny düh
2, aki látja a különbséget vágy és valóság közt: csalódottság
3, aki csak önmagában a sok egyenlő csatájaként gondol a demokráciára: nem látja át a demokrácia lényegét, s benne - ebből eredő - rejlő opciókat (lehet abszolút többség is a vége)

Iustizmord 2010.10.30. 10:46:46

@mcs: - van alkotmányunk?
- a kormánynak be kell azt tartania?

tessék átírni az alkotmányt és nem lesz gond az AB-vel.

NE tessék átírni.

a játékszabályok meccs közbeni ad hoc megváltiztatása nem elegáns.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.30. 10:57:39

@Vidéki:
Tudod, hogy mi az a láthatatlan alkotmány? Nem valami ezoterikus csodaizé, hanem a jogtörténeti hagyomány, illetve a korábbi döntések precedense.
Ez olyasmi, hogy sehol nincs leírva, hogy balról jobbra olvasunk, vagy hogy nem böfögünk a másik képébe mégis axiómaként kezeljük.

Vidéki 2010.10.30. 11:25:38

@Lord_Valdez:

Írod: ...a láthatatlan alkotmány? Nem valami ezoterikus csodaizé, hanem a jogtörténeti hagyomány.

A "Láthatatlan Alkotmány" ködös fogalma beavatalanok számára racionálisan megközelíthetetlen.

Ebben az összefüggésben az AB szerepe annyira misztikus, mint a Bibliai "prófétáké" akik azzal a kiváltsággal rendelkeztek, hogy csak és kizárólag ők léphettek közvetlen kapcsolatba Istennel és csak ők voltak képesek tolmácsolni parancsait.

Az AB jelenlegi működése kiszámíthatatlanná teszi az államháztartást.

A Bajnai kormányt a közvélemény "Szakértői Kormánynak" tekintette. (Végre, valahára a "szakértelem" került kormányra.) A Szakértői Kormányt jogban jártas, magas IQ-val megáldott szakértők segítették

Ilyen bőséges szellemi háttérrel rendelkező kormány a parlament támogatásával hozott egy vagyonadó törvényt, amelytől évi 100 milliárd forint feletti államháztartási bevételt remélt.

Annyira biztos volt a törvény alkotmányosságában, hogy a 2010-es költségvetés megalkotásánál ezt a bevételt számításba is vette.

Váratlan meglepetés lehetett, nemcsak a Szakértői Kormánynak, hanem a szakértők szakértőiként szereplő jogászoknak is, akik a törvény szövegét kidolgozták, hogy az Alkotmánybíróság finoman szólva kihúzta a a törvény "méregfogát". Ami megmaradt belőle mindössze évi egy-két milliárd forintot eredményezett, ami váratlan lukat ütött a 2010-es költségvetésben is.

Annak dacára, hogy a "Szakértői Kormányt" támogatták okos jogvégzett emberek, mégis, bár az alkotmány magyar nyelven van megfogalmazva, abból ők sem voltak képesek felfogni, hogy alkotmányellenes törvényt fognak beterjeszteni és "a hozzáértő dolgozó nép okos gyülekezetével", a parlamenttel megszavaztatni.

Miért törődtek bele Bajnaiék abba a helyzetbe, hogy lehetetlen reális költségvetést létrehozni, mert az bizonytalan, mint a "kutya vacsorája", éppen az AB kiszámíthatatlan akciói miatt?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.30. 12:01:56

@Vidéki:
"Az AB jelenlegi működése kiszámíthatatlanná teszi az államháztartást."
A francokat, csak előre kell gondolkozni. A Bajnai-kormánynak erre nem volt ideje, de az Orbán-kormánynak van.

Mellesleg nem kell nagy géniusznak lenni ahhoz, hogy lássuk, hogy egy visszamenőleges adót el fognak meszelni. Még melleslegebb vicces lenne, ha a következő kormány kivetne egy 98%-os adót Lázár évi 18 milliós számla nélküli költségtérítésére mondjuk 5 évre visszamenőleg. Akkor hirtelen megvilágosodna, hogy mit jelent a jogbiztonság és miért fontos.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.30. 12:52:39

@Vidéki: nem válaszoltál a kérdésemre.

- van alkotmányunk?
- a kormányra is kötelező?

Vidéki 2010.10.30. 18:28:59

@mcs:

- van alkotmányunk?
Van.
- a kormányra is kötelező?
Igen.

De a valóság nem olyan mérhetetlenül egyszerű ahogyan az a te tolmácsolásodban megjelenik. Túlságos leegyszerűsítésed nem képes kibintani az igazság minden szeletét.

További kérdések:

-Közérthető-e?

-Nagy IQ-val rendelkező jogászok ki tudják-e belőle silabizálni, mi alkotmányos és mi nem?

-A kiszámíthatatlan AB döntések nem teszik- e bizonytalanná az államháztartási törvényeket (ha az AB utólag boldog-boldogtalan kérésére ilyen tárgyú döntéseket hoz)?

Emberek alkották-e?

Jelen formájában tökéletes-e?

Ami van, az lenne-e a a csúcspont, ahonnan már csak lefelé lehet menni?

Kőbe van-e vésve, megváltozhatatlan-e?

Létezik-e "Láthatatlan Alkotmány", ami kívül esik a természeti törvények körén, mert noha láthatatlan, mégis léteznek olyan élő emberek, akik képesek látni a láthatatlant?

Vidéki 2010.10.30. 18:54:36

@Lord_Valdez:
Nem jól érvelsz: "A Bajnai-kormánynak erre nem volt ideje".

Volt ideje a 2010-es kötségvetés megalkotására és sikerült a parlamenttel is elfogadtatni.

A végkielégítésekre vonatkozó adó kérdésében szerintem a törvény korrigálható úgy, hogy az AB határozatának megfeleljen és összege sem akkora , hogy az államháztartás szempontjából zűrzavart keltsen. Emiatt felesleges a habot verni.

Az olyan kiszámíthatalan, nagy hatású, utólagos döntések azonban, mint a százmiliárdos vagyonadó törvény "méregfogának kihúzása" a Bajnai kormány korszakában, teljesen bizonytalanná teheti a költségvetési törvényeket.

Mivel a tények azt mutatják, mint a Bajnai kormány esetében, hogy az írott alkotmányból gyakran még a szakértők szakértői sem képesek kihámozni, hogy mi alkotmányos és mi nem, egy költségvetés megvalósulásának valószínűsége egy lutri játékhoz válik hasonlóvá. A helyzetet súlyosbítja, hogy boldog-boldogtalan, bármilyen ügyben, bármikor, amikor éppen az eszébe jut az alkotmánybírósághoz fordulhat.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.30. 23:37:18

@Vidéki: valami mellett nagyon elmentél.

nem az a probléma, ha megváltoztatják az alkotmányt.

jelenleg az a gond, hogy az ellenőrzés alól akarnak kibújni.

olvass. érts.

(egyébként öngól a dolog. attól, hogy kiiktatják az AB-t, még bármelyik bíróság kimondhatja az alkotmányellenességet. és ezek jogászok, pf.)

Vidéki 2010.10.31. 07:03:16

@mcs:

Hozzászólásaidból kiderül, hogy az Alkotmány kérdésében te "nagyon vágod a témát".

Gyanakodni is lehetne, hogy te is azon kiválasztottak közé tartozol, akik képesek látni a láthatatlant, így a "Láthatatlan Alkotmányt".

Jót tennél nekünk, akik nem vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy képesek lennénk arra, hogy láthassuk a láthatatlant, ha válaszolnál néhány kérdésre a "Láthatatlan Alkotmánnyal" kapcsolatban.

1. Mekkora a kiterjedése?

2. Terület nagysága egyenlő-e a végtelennel?

3. Ha nem végtelen nagy, vannak-e határai?

4. Ha netelán-tán vannak határai, ezek hol húzódnak?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.31. 07:35:47

@Vidéki: a láthatatlan alkotmány mérete pontosan megegyezik a olvasó szellemi képességeinek és a demokratikus elkötelezettségének szorzatával, a tört nevezőjében a jogi pályán eltöltött évek állnak.

Vidéki 2010.10.31. 07:46:27

@mcs:

Nincsenek észérveid, nem vagy képes érdemben válaszolni , csak a propagandisták bevált fegyverét a személyeskedés fegyverét vagy képes forgatni.

Ha csak erre vagy képes, alaptalanul vagy büszke "demokratikus elkötelezettségedre" és "a jogi pályán eltöltött évekre".

Ennek nyomai sem fedezhetők fel nagyképű, személyeskedő válaszodban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.31. 07:53:30

@Vidéki: mielőtt gutaütést kapsz:

szögezzünk le két dolgot:

1. nem töltöttem éveket jogi pályán
2. nincs olyan, hogy láthatatlan alkotmány.

hogy ezt neked külön el kell mondani, az sajnálatos, de úgy tűnik szükségszerű.
a továbbiakban ne számíts láthatatlan témában reakcióra.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.31. 08:40:51

@Vidéki:
Az alkotmány alapelveket rögzít, nem részletes szabályozást. Az alapelvek értelmezésében mindig lesznek viták. Ez teljesen normális.

Ez hagyomány. Mekkora egy hagyomány kiterjedése?

Vidéki 2010.10.31. 09:30:59

@Lord_Valdez:

"Mekkora egy hagyomány kiterjedése?"

Lényeges kérdés.

Ha a "hagyomány" túlterjeszkedik, mondjuk minden költségvetési törvényt kiszámíthatatlanul, bármikor "kiherélhet", akkor a parlament és a kormány szerepe nevetségessé válhat és csak a "bűnbak" szerepére korlátozódhat.

bz249 2010.10.31. 10:32:23

@Vidéki: eddig haromszor herelt ki koltsegvetesi torvenyt az AB:
- egyszer a Bokros-csomag idejeben (viszont a lenyegi dolgokhoz, ugymint vampotlek es forintleertekeles nem nyult hozza)
- masodszor kimondta, hogy a vizitdij es a tandij nincs benne a koltsegvetesben tehat nem koltsegvetesi tetel
- harmadszor az ingatlanadoval volt baja, a kivetes modja miatt

Fujj gonosz AB tonkretette ez a sok szep jo dolgot.

Rodeo36 2010.11.12. 19:09:25

ez olyan technikai -végzetes- tévedés, mint mikor valakinek a fürdőszobájában eltömődik a lefolyó, és a vízvezetékszerelő egy 100 tonnás bulldózerrel vonúl fel és szünteti meg a dugulást

bizonyosan nem fog soha többé eldugulni, de ...

folyni sem

kár a házért (hazáért?)

ezt hívjuk kontár munkának

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása