Karlendítős fotó a náci pápáról?

Konzervatorium I 2010.06.16. 11:10

A pápák és a szex Szent Pétertől XVI. Benedekig - ezzel a címmel jelentette meg Olaszországban egyik könyvét Eric Frattini, aki a madridi egyetemen tanít újságírást. A szerző semmi terhelőt nem talált a szex terén XVI. Benedekre nézve, így aztán inkább egy, a neten keringő fotóra hivatkozva azt írta, illetve azt a régi kacsát elevenítette fel, hogy a pápa náci szimpatizáns volt. A fotón, amelyet a szerző 1944-45-re datál, az ifjú Ratzinger papi ruhában lendíti a karját.

Szilvay Gergely írása

Igen ám, csakhogy Frattini nem járt el elég körültekintően, amikor erre a fotóra hivatkozott. A neten ugyanis elég gyorsan utána lehet járni annak, hogy ez a fotó egy nagyobb fotó részlete. A fénykép akkor készült, amikor Joseph Ratzinger és testvére, Georg pappá szentelésük másnapján, 1951. június 29-én, Freisingben éppen megáldották a traunsteini Szent Oszvald-plébánia híveit. Azaz Frattini még egy hibát elkövet, amikor hat évvel korábbra datálja a fotót. 1944-45-ben aligha ölthette magára a két Ratzinger a papi ruhát. Minderre Andrea Tornielli, az Il Giornale olasz napilap vatikán-szakértője hívta fel a figyelmet blogjában.

Frattini könyve egyébként hazájában két éve jelent meg. A szerző már máskor is írt hasonló témájú vatikáni titkokról (Secretos Vaticanos) címmel, valamint a pápa kémjeiről (Los Espías del Papá, egy másik hasonló könyve pedig A titkos vatikáni kémkedés öt évszázada).


Azonban úgy látszik, Frattini nem csak egyházügyi szakértő, aki otthon van az egyháztörténelem minden zugában az ókortól napjainkig. Felkészült újságíró lévén ugyanis írt könyvet a KGB-rőlm a CIA-ről, Irakról és Oszama bin Ladenről is, avagy a Cosa Nostra száz évéről, a Moszadról és az MI6-ról. A titkosszolgálatok szakértője ő, érdekes, hogy még nem tették el láb alól. Igazán imponáló, hogy ennyi mindenhez ért. Kár, hogy ennek a fényképes-karlendítős sztorinak elfelejtett utánanézni, valószínűleg két-három kattintásba került volna, de hát gondolom egy olyan kaliberű újságíró, mint ő, ilyen piti ügyekkel nem foglalkozik. Belefér, no. Pedig olyan dizájnos a saját honlapja. Az úriember egyébként fenn van a Facebookon és a Twitteren is. Saját blogjából úgy tűnik, kissé címkórságban szenved: esszésita, író, előadó, egyetemi tanár, a rendőri akadémia professzora, politikai elemző, stb. - ő körülbelül Ungvári Tamás és Nemere István spanyol változata.

Summa summarum: a pápát újra és újra leleplező "szenzációs" felfedezéseket érdemes egy kicsit alaposabban is megvizsgálni.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr72083219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.logic 2010.06.16. 14:34:30

Remélem van Spanyolországban pár ezer kemény keresztény, aki kicsinálja/kicsináltatja a karrierjét.

greybull 2010.06.16. 15:56:03

eric frattini (sic!) = egy mocskos geci!

-d(-_-)b- 2010.06.16. 18:53:13

Helyesen írni sem ártana megtanulni. Vagy legalább azt, hogy hogyan működik a Word helyesírás-ellenőrzője.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.06.16. 23:50:35

Egyrészt valóban ciki, hogyan manipulálnak a fotókkal (van ilyen más témában is), másrészt semmi különös nem volt abban az időben egy ilyen köszöntésben. Tulajdonképpen ma sincs.

www.mno.hu/portal/263305

HM 2010.06.17. 10:28:12

Ez a fotó már kis méretben is egy vicc. Ha legközelebb eldobom a strandon a frizbit, akkor majd lesem, hogy nincsenek-e körülöttem fotósok, hátha felhasználják ellenem a crop funkciót...:)

evil overlord (törölt) 2010.06.17. 11:05:35

@Sztyepan: A hivatkozott oldalon van egy ordas nagy hazugság:
"Many Roman Catholics have used the cropped pic on my Ratzinger page as a foundation to declare I lied about Him being a Nazi soldier. Yet, the above pics prove I didn't lie. He was a Nazi soldier. Yes, the picture was cropped, and whether they believe me or not doesn't matter. The proof is in all the other pictures that he was a Nazi."
A valóság az, hogy Ratzingert besorozták a Hitlerjugendbe (de a wikipedia szerint utálta az egészet, ami nem meglepő). Az összes magyar sorkatona, akit az átkosban besoroztak ezek szerint komcsi?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.17. 13:16:11

@evil overlord: a teljes kép ettől még ez. Egyébként igazad van, ja. Ráadásul pont Magyarországon dezertált, de ezt már mind megírta a sajtó megválasztása után.

evil overlord (törölt) 2010.06.17. 13:47:24

@dobray: Nem az a bajom, hogy írnak arról, hogy a Hitlerjugend tagja volt * (merte volna megtagadni), hanem hogy ebből levezetik azt, hogy náci volt.
(Disclaimer: J. Ratzinger / XVI. Benedek nem a szívem csücske, de ez a nácizás siralmasan gyenge.)
*: ezt történelmi tény, épp az lenne a baj, ha elhallgatnák

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.17. 15:48:49

jó, de legközelebb ne azt írd h hibázott, ha egyértelmű h hazudott frattini

Sergő Z. András 2010.06.30. 21:43:29

@tesz-vesz: Igen, én is azt hiszem, hogy nem hibázott. Nagyon is nem hibázott, sőt.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása