Paktumozik a hajthatatlan radikalizmus?

dobray I 2010.05.13. 14:08

Elárulta elveit a Jobbik, mondhatnám, ha radikálisan szeretnék fogalmazni, hiszen lepaktált az MSZP-vel. A nagy dilemma, hogy miként is viselkedjen az előző húsz évet elutasító párt a parlamentben, élesben mutatkozik most meg. A mindenáron-radikalizmus parlamentalizálódásának lehetünk tanúi, kérdés, hogy ezt mennyire veszi be a jobbikos szavazótábor gyomra. Hiszen a Jobbik egyezkedett az előző húsz, sőt nem csak az előző húsz, hanem az előző hatvan év örököseivel, politikusbűnözőivel. A Jobbik talán retorikában is egyre mérsékeltebben lesz radikális, és már finom elhatárolódások vannak, ami miatt a Kurucinfó Balczót fideszesedéssel vádolja.

Mert hát, ugye, most már nem lehet akármilyen áron képviselni az Ügyet. Aki a parlamentben ül, annak igazodnia kell a parlament működésének szabályaihoz. Ezek nem a demokrácia valamiféle elvont szabályai csupán, amit retorikai szinten védelmez az MSZP, hanem például a parlament napi működésének szabályai. Egyrészt a házszabály, másrészt egyfajta etikett, harmadrészt szokásjog. És itt a bibi: az előző húsz év szokásjoga. Az ehhez való kényszerű alkalmazkodás azért erősen rombolja az előző húsz teljes elutasítását és a mindenáron való változtatást ígérő Jobbikot.

Aztán ott vannak a napi kis alkuk és a kompromisszumok, azaz a felnőtt politizálás valósága. Mert ugye a politika többek közt a kényszerek és a mozgástér elfogadásáról, a gúzsba kötve táncolásról, alkudozásról, kompromisszumokról szól. Mert az sem igaz, hogy a Jobbik ellenzékből ugyanúgy szövegelhet, mint eddig, mert hát mint láttuk, azért az ellenzéknek is van min egyezkedni, bizottsági helyek, aztán majd sok másik poszt, mondhatnám például az ORTT-t, ha éppenséggel nem lenne bizonytalan az ORTT sorsa. (Persze az MSZP-ről is kiderült, hogy azért képes leülni tárgyalni a "rasszista" és "demokráciaellenes" Jobbikkal, pedig hű de elhatárolódtak korábban.) Kérdés, mennyire tudja majd ezeket a kompromisszumokat a Jobbik győzelemként eladni, és mennyire veszi be ezt a "fideszesedést" a jobbikosok gyomra.

Azt is kíváncsian várom, ezentúl hogyan vélekednek majd Antall József SZDSZ-szel kötött megállapodásáról a Jobbik háza tájékán, meg egyáltalán, a kormányzásáról, mert ha a Jobbik most ilyen alkura kényszerül az MSZP-vel, akkor talán megpróbálhatné beleélni magát Antall helyzetébe, hogy mekkora mozgástere volt 1990-ben...

Azt a cinikus és kisgyerekes hozzáállást persze nem osztom, hogy "a koncért" egyezkedtek az ellenzék egymást a politikai életből amúgy kizárni óhajtó pártjai, mert hát mint említettem, ezek az egyezkedések és alkuk a parlamenti élet normális részei valahol. Csak hát vicces, ahogy az egymásnak látványosan hátat fordító pártok végül a szemünk láttára  fordulnak meg, fognak kezet kényszeredetten, és találnak valahogy modus vivendit.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr791998753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2010.05.13. 14:13:35

Ha Vona félfordulatból tarkón rúgta volna Mesterházyt egyeztetés helyett, akkor gondolom az lenne a baj. P*csába, a jobbikosokon most nem volt sapka. :)

Egyre szánalmasabbak vagytok...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.13. 14:18:46

@freehckr: nem a megállapodáson viccelődök, csak azon, hogy az előzetes retorika fényében mégis vicces :D olvasd el mégegyszer.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2010.05.13. 15:17:49

@freehckr: Ráadásul én Vonát nem tartom hibásnak az egyeztetések miatt, sőt, köszönetet is mondtam neki. Pont reggel.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.05.13. 15:43:39

Továbbra sem értem, hol látnak itt az urak paktumot. A Jobbik — amely saját bevallása szerint demokratikus párt — elhozta a nemzetbiztonsági elnöki helyet az MSzP elől, akik elsősorban a költségvetésire pályáztak — mint Lendvai kijelentette, azért, mert azt semmiképpen sem akarták, hogy a Jobbik kezébe kerüljön. (Értsd: mit szól akkor az IMF.)

Tanulság: az MSzP jobban fél az IMF-től, mint teszem azt Staudt-tól.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.13. 15:47:13

@Loxon: Loxonom, tán érzékeled, hogy a paktum szó itt irónikus éllel vagyon használva.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.05.13. 15:57:03

No jó, vegyük úgy, érzékelem. Következik-e ebből, hogy Vona egyszercsak azt mondja majd: „tetszettek volna...”?

emzperx 2010.05.13. 18:11:56

Vona Gábornak gondolom molotov koktélokat kéne dobálnia vagy minimum kivonulnia mindenhonnan, visszautasítani minden poziciót - aminek megszerzéséért eddig dolgoztak - hogy a konzervatórium tútumfaktuma szerint ne legyenek holmi megalkuvó paktumozók. Persze akkor meg lehetne oltani szélsőségesezéssel ugye?

Sólyom Bátor 2010.05.13. 18:48:53

@emzperx: Megmondom őszintén, hogy ebben a be nem tagozódásban abba, amit eddig kritizáltunk (magyar parlamenti élet, adok-veszek-lobbizok), az LMP sokkal karakánabb volt, mint a Jobbik. A háromból csak egy hely kell, az, amiben alapideológiájuk szerint kötelezettségeik vannak. Nem partiztak, nem dörgölőztek. (A Jobbik se nagyon dörgölőzött persze, de neki nem is volt kivel, ugye)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.05.13. 20:55:41

Szánalmas mindegyik, a Fityisz meg röhög rajtuk és a kommunikáció szépen kihasználja... De meg is érdemlik! Szánalmas a coci és a jobbikos bagázs is!

nagyza 2010.05.13. 21:52:44

Kicsit ciki helyről (piroslap), de azért igaz gondolat:

"ne nézzük már egymás hülyének. A Fidesz belegyezése akarata, rábólintása vagy hallgatólagos belegyezése nélkül, nem kerülhet ki a Jobbikból a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke."

piroslapok.blog.hu/2010/05/13/mszp_non_coronat

sztd 2010.05.13. 23:20:47

Azért kicsit túlzás nekifutásból hülyének nézni az összes Jobbikos szavazót. Tulajdonképpen leálltak, és nyugodtan besöpörték a nemzetbiztionsági bizottság elnöki székét, továbá hozzájuk került az ifjúsági és szociális ügyhalmaz, vagyis a nevelés és a cigányok.
Nem tudom, hogy ez miért lenne baj. A többieknek főhet inkább a feje.

@Sólyom Bátor: Hát én kedveltem az LMP-t korábban, de aban, hogy az orruk előtt megállapodnak, amit én is elfogadnak, majd másnap nyíltan fogják a fejüket, és vissza akarják csináltatni az egészet... Ezt a legkevésbé sem gondolom karakánnak. Az, hogy a saját megállapodást másnap támadják, inkább komolytalanságot sejtet.

2010.05.14. 08:27:06

@sztd: Az LMP nem volt benne az MSZP-Jobbik megállapodásban, ők csak belenyugodtak az 1 elnöki helybe. Az LMP annak tudatában tette ezt, hogy a nemzetbiztonsági elnökség nem a Jobbiknak fog jutni, mert akkor még úgy volt. Az MSZP segget csinált a szájából, egészen pontosan Mesterházy.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.15. 17:38:21

Név szerint az előző hatvan év melyik politikusbűnözőjével egyezkedett a Jobbik? Vagy ezt is csak úgy ironikusan kell érteni, mint a paktumot meg a gazdasági vészhelyzetet?

flippant 2010.05.15. 23:41:40

Aktuális még a téma? Vagy csak megint adtunk egy tőrdöfést a nácifasisztarasszistanyilaskereszteskirekesztőkurva Jobbiknak?

Sólyom Bátor 2010.05.16. 09:44:44

@sztd: Poénkodsz, hogy miért lenne baj, hogy cigány ügyben ők elnökölnek. Persze, az is igaz, hogy egy parlamenti bizottság lényegében annyi is lehet, mint egy molyfing.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása