A felelőtlenség diszkrét bája

Konzervatorium I 2010.03.25. 08:00

Közelednek a választások s egyre-másra jelennek meg a különböző politológusi, politikai elemzői és egyéb címkével rendelkező tollforgatók írásai, hogy a 2002-es és a 2006-os országgyűlési választásokhoz képest – valószínűleg – alacsonyabb lesz a részvételi arány. Az ok látszólag kézenfekvő: úgyis nyer a Fidesz. A további esetleges kérdések már az érték- és érdeklődéspreferencia alapján mozgat(hat)ják meg – az elemzők szerint – az embereket. Meglesz-e egyedül a Fidesznek a kétharmad? Eséllyel áll rajthoz ápr. 11-én az LMP és az MDF? A Jobbik vagy az MSZP fog a második legnagyobb frakcióval rendelkezni az új országgyűlésben? Mindezek a kérdések azonban már nem hatnak akkora erővel, mint a már megválaszolt legfontosabb: Ki fog kormányt alakítani a nyáron?

Vigh Péter írása

A távolmaradás másik, talán még inkább hangsúlyosabb oka a „politikusok és a politika általános elutasítottsága”. A logika pofonegyszerű: „ezek mind ugyanolyanok, ezért jól megbüntetem őket azzal, hogy nem megyek el szavazni!” Erre a nagyon is élő és elterjedt érvelésre érkezik a bevett, mindent lefedő válasz: „Sajnos ez is a demokratikus deficitet mutatja és az állampolgárok éretlenségét, míg bezzeg… azonban idővel csak elérjük ezen országok szintjét, amikor is a polgárok végre felnőtt módjára fognak tudni cselekedni.”

Nem vitatjuk a mondat részleges igazságtartalmát, de a belőle áradó cinikus gőgből nem kérünk. Előfeltevése ugyanis az, hogy az emberekben rejlő irracionalitás egy (akár teljesen) kigyomlálható valami, ezért kevés megértéssel van az érzelmi motiváció felé. Ne kövessük ezt az utat és próbáljunk meg megértést és együttérzést tanúsítani honfitársaink iránt. Mert tettük alapvetően érzelmi okokra vezethető vissza, amire rossz válaszreakciót adnak, mert ez minden, csak nem jó és nem felelős, etikus magatartás. Hosszasan elmélkedhetünk arról, hogy a magyar emberek milyen mértékben és miért vannak ábrándulva az államból és a politikából, megvetik azt, ugyanakkor hihetetlen elvárásokat támasztanak az irányába. Csalódottságuk és keserűségük érthető, hisz valóban gazemberek hadai (is) jártak a parlament falai között az elmúlt húsz évben, azonban hamis az a mozdulat, amivel az átlag magyar állampolgár felmenti magát a közügyekkel való foglalkozás alól. Legyen szó a közéletben való hétköznapi részvételről, vagy különösen a hangsúlyos, meghatározó országgyűlési választásokról. Ez is a posztszocializmus velünk élő öröksége. Ugyanakkor politikusaink is ugyanabból a társadalomból jönnek, amiben mi is élünk és nem mondható el, hogy a magyar társadalom sokkalta jobb osztályzatot érdemelne, mint azok, akiket megvet.

Aktualizáló példa: felszáll a pofa a négyes villamosra és társának büszkén érvel, hogy ő ezért a szolgáltatásért bizony nem fizet. Tehát lóg. Hogy tovább fejlesszük Nyelvész Józsi megfogalmazását: még ha talicskaszámra hordják is ki a BKV-ból a nokiás dobozokat, akkor sem ez a helyes válasz, ugyanis – bűnre bűnnel felelni – egyszerűen erkölcstelen. Ha felvilágosultak akarunk lenni: gyermeteg és primitív. Holott derék barátunk egy elég szépen aufklérista társadalomban és az ország egyik progresszív menhelyén, a fővárosban él. Valahogy így lennénk ezzel a „nem szavazok, mert büntetek” hozzáállással is: értjük a mozgatórugókat, de nem tudjuk elfogadni. Mert mindig van választás. És nem kell cinikusan technikai kérdéssé (mint a cédulagyűjtést) silányítani azt, olyan okokkal érvelni, hogy esetleg csak három, valóban komoly esélyekkel rendelkező párt fog versenyezni a szavazatokért. Sajnos kevés polgártársunk teszi fel panaszáradata és lamentálása előtt a kérdést: biztos, hogy mindent megtettem, hogy ne így alakuljanak a dolgok?

Többen felháborodva válaszolnának, hogy ők rendesen fizetik az adójukat, nem szegik meg a hatályos törvényeket, hagyják őket békén. Akik ezt mondják, azok továbbra sem veszik észre, hogy eltérő a felelősség és a részvétel a közélet egyes területein és ez továbbra is a felelősségnek való tudatos vagy tudattalan hátat fordítás. Különösen tragikus, hogy a felelőtlenség és a közéleti önsorsrontás élenjárói nagy tömegekben a fiatalok közül kerülnek ki. Bár a pártok igyekeznek erősíteni a kampányban, hisz Lajos munkahelyeket teremt a trendi fiatalokkal, Attila (és az oldalpályán fondorlatos Ferenc) újból megvédi a köztársaságot és a demokráciát, de személyes kedvencünk, Pörzse Sanyi (választási plakátján: Jön az Igazság! Közelebb, közelebb…) pártja, valamint a Fidesz is mozgolódik. Az elkövetkezendő szűk egy hónap kérdése lesz hogy mennyire lehet választásra bírni az embereket. Aki volt már szavazatszámláló vagy csak meg szokta nézni a statisztikákat, az tudja, hogy az idősek és a magasabb végzettségűek egyszerűen nem tehetik meg, hogy nem mennek el szavazni, mert ez nem áll összhangban az énképükkel. Így hát elmennek szavazni, befogott orral vagy anélkül.

Mit ajánlunk kortársainknak? Egyrészt tegyék fel maguknak a fent említett kérdést, majd vállalják a felelősséget és menjenek el ikszelni áprilisban. Mert akkor lesz az övék, a mienk ez az ország, ha nem csak a javakban, hanem a felelősségben is osztozunk. A szavazólapokat úgyis kinyomtatják.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr51865961

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: FIDESZ HÍVŐKNEK! 2010.03.25. 10:37:37

A FIDESZ (Fiatal Demokraták Szövetsége) az állítólagos „rendszerváltozás” után az SZDSZ ifjúsági tagozatából alakult. Orbán Viktor, Soros (Schwartz) György a jelenlegi világgazdasági válságot „élete főművének” tartó, magyar szár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.03.25. 08:39:18

"Ne kövessük ezt az utat és próbáljunk meg megértést és együttérzést tanúsítani honfitársaink iránt. [...] vállalják a felelősséget és menjenek el ikszelni áprilisban."
nem találom a két álláspont között - a nép nem hibás/de igen - az átvezetést :-(
vagy csinálhatunk forradalmat is.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.03.25. 09:16:43

Talán többen mennének el, ha lenne egy olyan lehetőség is a lapon, hogy "egyiket sem választom". Így lehetne egyértelmű jelzést adni, hogy egyik programmal sem ért egyet a választó, és ha elegen gondolják így, akkor a pártoknak szépen vissza kellene menniük a tervezőasztalhoz, és újra kellene gondolniuk az ígéreteiket.

Asidotus 2010.03.25. 09:32:43

@agyvihar:
Ez marhaság. Ha beiXelném, hogy egyik sem, akkor mi történne?
1. maradna a jelenlegi kormány (vagyis a fennállót választom);
2. kormány és parlament nélkül maradna az ország 8és akkor lerohanhatna minket egy kedves szomszéd)

evil overlord (törölt) 2010.03.25. 09:32:57

@agyvihar: Az a baj van, hogy a pártok ezt nem érzik a bőrükön, ezért annyit kellene még hozzátenni, hogy ennyivel csökken a listás képviselők száma.

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2010.03.25. 09:39:37

@agyvihar: Szerintem a mai Magyarországon nem lenne értelme, mert akkor jönne az okoskodás, hogy "Minek menjek szavazni, ha úgy sem szavazok senkire". A lényegét, hogy így mondjuk 80%-os részvételi arány mellett szerezné meg a győztes az érvényes szavazatok 6%-át, szerintem csak az értené meg legfeljebb, aki amúgy is elmegy szavazni. Tehát maximum nekik nyújtana szavazati alternatívát a "blank box" vagy hogy híjják.
Aztán persze lehet, hogy 20 év alatt a demokrácia mestereivé fejlődtünk, és onnantól kezdve 100%-os részvételi arányok lennének :-)

aliglajos 2010.03.25. 09:46:46

Szerintem lehet olyan helyzet, hogy az ember nem tud választani, mert nincs számára megfelelő párt, a legkisebb rosszra pedig nem akar voksolni. Ez utóbbi egyébként egyfajta morális kiállás, mert azt üzeni, hogy polgár nem akar az elveiből engedni. Kire szavazzon például egy olyan ember, aki emberi jogi tekintetben inkább baloldali, gazdasági szempontból pedig jobboldali (neoliberális)?

Nick Leeson 2010.03.25. 09:47:39

@agyvihar: Miért most egyet lehet érteni bármelyik programmal is?
Elméletben igen. Gyakorlatban, meg épeszű ember tudja, hogy ez csak ígérgetés. Jó esetben 10-20%-a valósul meg, de az is lehet hogy későn, vagy szarul.

Tényleg emberek van még aki bármit is elhisz (100%-osan) akármelyik párt választási kampányában?

Nick Leeson 2010.03.25. 09:50:15

@aliglajos: Így van fél éve még szimpatikus párt, mostanra elkurvult. Kit válasszak, ha többi még rosszabbnak látszik?

veny 2010.03.25. 09:53:23

Nagyon jó írás, köszönet érte!

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2010.03.25. 09:53:53

@az aki: Pölö egyik kollégám. Nem győzőm hallgatni, hogy mekkora királyság lesz, ha az a párt nyer, amelyik viszonylag rövid idő alatt kinőtte magát második-harmadiknak, csak nehogy beépüljenek a tudomkik, mert akkor szét lesz züllesztve. Az a szomorú, hogy egyébként egy értelmes faszi :-(

Avatar 2010.03.25. 10:00:51

@evil overlord: Miért csak a listás? A választókörzetben miért ne mondhatnám, hogy az indulók egyikében se bízom meg?

Itt az én ötletem:
A választási rendszert épp csak annyira változtatnám meg, hogy lenne egy "nem szavazott érvényesen" nevű virtuális induló minden választókörzetben a "nem szavazott érvényesen" virtuális párt színeiben, aki automatikusan megkapná a nem szavazók és az érvénytelenül szavazók szavazatait. Ha elegen nem szavaznak, akkor bejuthat a második fordulóba is, ad absurdum megnyerheti az adott választókörzet mandátumát. A töredékszavazatokat is a többi országos listával rendelkező pártokkal azonos módon gyűjti, listás mandátumokat is szerezhet.
Minden a "nem szavazott érvényesen" virtuális párt által elnyert mandátum egy-egy üres helyet jelent a parlamentben, a párt minden "képviselője" minden szavazásnál jelen van, és tartózkodik gombot nyom.

Avatar 2010.03.25. 10:06:22

@evil overlord: Miért csak a listás helyek? A választókörzetemben miért ne mondhatnám, hogy az indulók egyikében sem bízom meg?

Íme az én ötletem:
A választási rendszert épp csak annyira változtatnám meg, hogy lenne egy "nem szavazott érvényesen" nevű virtuális induló minden választókörzetben a "nem szavazott érvényesen" virtuális párt színeiben, aki automatikusan megkapná a nem szavazók és az érvénytelenül szavazók szavazatait. Ha elegen nem szavaznak, akkor bejuthat a második fordulóba is, ad abszurdum megnyerheti az adott választókörzet mandátumát. A töredékszavazatokat is a többi országos listával rendelkező pártokkal azonos módon gyűjti, listás mandátumokat is szerezhet.
Minden a "nem szavazott érvényesen" virtuális párt által elnyert mandátum egy-egy üres helyet, más által be nem tölthető mandátumot jelent a parlamentben, a párt minden "képviselője" minden szavazásnál jelen van, és tartózkodik gombot nyom.

Így a pártok sokkal inkább valós támogatottságuknak megfelelő mértékben tudnák befolyásolni a törvények alakulását, nem lehetne, hogy egy olyan párt, amely valójában 30%os támogatottságú a teljes népességben, az egyedül megszerezze a mandátumok több, mint 50%-át, ne adj isten 2/3-át alacsony választási részvétel miatt.

lepojka 2010.03.25. 10:14:57

Sokkal nagyobb tétje van a mostani választásnak, mint bármelyiknek a rendszerváltás óta. Ne felejtsük el hogy a válságnak még nincs vége, és nem tudni, hogy milyen buktatók várnak még ránk. Úgy néz ki, hogy a többség már eldöntötte kire bízza jövője irányítását. Mindenkinek kötelessége elmenni szavazni akár ha csak a legkisebb rosszra is,mert ez esetben a demokrácia megőrzése a tét.

pavor nocturnus 2010.03.25. 10:27:07

@Avatar: Lenyűgözően agyafúrt és eredeti gondolat... Csak harmadik nekifutásra értettem meg ugyan, de kétségkívül pazar elképzelés...

mckmester 2010.03.25. 10:28:40

@Avatar:
"A választási rendszert épp csak annyira változtatnám meg, hogy lenne egy "nem szavazott érvényesen" nevű virtuális induló minden választókörzetben "

Ez mekkora!!!!!

Csodálatos ötlet szerintem hamar megoldaná a kisebb parlamentet is. Én biztos támogatnám. És ne felejtsük, a cseheknél majd' egy évig elvoltak kormány nélkül :-)

evil overlord (törölt) 2010.03.25. 10:30:02

@Avatar: Az érvénytelenül szavazók szavazatát miért adnád hozzá? Ők távolmaradásukkal jelzik, hogy tesznek az egészre.

Murderface 2010.03.25. 10:54:11

"70. § (1) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen."

Jog, tehát nem kötelező. Az állampolgári kötelezettségeim kipipálva, hadd ne más döntse el, hogy éljek-e a jogaimmal, vagy sem.
Ismerek nagyon-nagyon-nagyon sok olyan embert, aki magasról tesz a kötelezettségekre, mégis él a jogaival. Csesztessétek inkább őket.

neeskens 2010.03.25. 10:56:25

Egyetértek a szerzővel. Egy érdekes adalék ehhez.
index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/25/sokaknak_belefer_a_korrupcio/

A politika felelőssége, hogy a pártok meg sem próbálják felhívni arra figyelmet, hogy az előrelépés nem csak rajtuk múlik. Sőt, azt akarják elhitetni, hogy a jobb sors eléréséhez elég jó helyre behúzni az ikszet. És ez nagyobb gazság, mint a nokiásdobozok...

titkosgyilkos 2010.03.25. 11:03:44

Nem látom be, hogy ha tiszteletreméltó honatyáink az igen/nem mellett élhetnek a tartózkodás lehetőségével, akkor a választópolgár miért ne tehetné meg? A nem választás is egy választás.

Ezzel együtt is egy "egyik sem" lehetőség nem volna jó ötlet a szavazólapon, mert esetleg magasan "megnyerné" a választást, és rövid úton kiderülne, demokráciánk működésképtelen. A végén még kénytelen lennénk megkérni egy külsőst, ugyan legyen szíves elfoglalni kis országunkat, mert nem vagyok mi erre a nagy önállóságra szocializálva.

Arzén Vendel (törölt) 2010.03.25. 11:06:00

@Avatar: Nagyon eredeti gondolat... Extrém esetben mindenki bukik kivéve a makaói Janit a stabil körzetből, aki utána egyedül szépen elalkotmányoz a parlamentben.

pavor nocturnus 2010.03.25. 11:08:59

@Arzén Vendel: Janinak nem kell kormányoznia a parlamentben, legfeljebb törvényt hoznia... Kormánytagnak ugyanis nem kell országgyűlési mandátum...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.25. 11:11:59

BKV-s példához csak annyit tennék hozzá, hogy normális üzemeltetéssel és szervezéssel fele ennyiből (fele jegyárral) működtethető lenne a rendszer, takarított járművekkel.
Bocs, hogy a munkával megkeresett pénzemet nem teszem önként be egy nokiásdobozba.

Számomra nem kérdés, hogy el kell mennem szavazni, hiszen csak a szavazatom leadásával van erkölcsi jogom bírálni, véleményezni a politika teljesítményét.
A választók jelentős része persze annyira van tisztában a pártok nézeteivel, mint amennyit egy mosópor reklámból megtudhat.
Átlagember nem mondja meg, hogy épp tartalmaz-e az otthon használt szer nátriumhexametafoszfát-ot, csak azt tudja, hogy a reklám azt mondta inteligens...
Pártoknál ugyanez: Reklám azt mondja, hogy adócsökkentés, meg elszámoltatás, de hogy emögött rasszizmus és antiszemitizmus áll, azt nem látják.

Egy felelős szavazás felkészültséget kíván meg a választópolgároktól is!!!
Aki a reklámra, az üres betarthatatlan ígéretekre szavaz, esetleg félelemből (mindegy, hogy a megtorlástól, vagy az elveszett szavazattól félve,) az nem az ország érdekeit nézi.
A tudatlan szavazás legalább akkora probléma, mint a nem szavazás.

@Avatar:
Kiváló ötlet! Támogatom!

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.03.25. 11:12:57

@Nűnű: Szerintem meg ez a marhaság.
A szomszédtól nem a parlament, meg a kormány véd meg. Costa Rica például hadsereget sem tart fenn - egy nem túl békés környezetben ráadásul - mégsem rohanta le senki.
A szomszédaink meg így is lerohantak bennünket - oly módon, ami ellen a tudatos vásárló tehet, nem pedig a vezetés. Sőt a vezetés csak erősítette a lerohanást, gyurcsány "el lehet menni, tessék" ferenc meg még fel is szólított rá, hogy védekezés helyett inkább fogjuk be a pofánkat.

Dezsőjóska 2010.03.25. 11:18:21

@Avatar: Az rendben van, hogy üres marad a szék, de a szavazásban nem vehetnek részt mint tartózkodott, mivel rontaná a parlament működőképességét. Kis kiigazítással támogatom :)

A Kárpátok Ostora 2010.03.25. 11:21:50

@Avatar: Genial! Mellékhatásként a parlament létszáma automatikusan lecsökkenne (gondolom, a virtuális képviselő nem kapna sem fizetést, sem költségtérítést), bár tudom, hogy ez nemzetgazdasági szinten elhanyagolható megtakarítást jelent, de legalább kevesebb zsírosparasztot kellene eltartanunk, ami azért jó érzés. Mellesleg, mi lenne a bizottsági helyekkel?

Avatar 2010.03.25. 11:22:48

@evil overlord: Aki távol marad, annak a nevében se üljön be senki a parlamentbe. Tessék meggyőzni a választópolgárokat, hogy érdemesek vagyunk rá, hogy elmenjenek szavazni ránk. Ha ennyit nem képesek megtenni értünk a szavazók, akkor vajon hihetjük-e, hogy a kezünkbe adják, hogy szavazzunk mondjuk az adóik megemeléséről?
@Arzén Vendel: Aki egyedül ülne a parlamentben, annak 385 tartózkódó képviselő mellett kellene többséget elérnie... Nem fog alkotmányozni, de még csak törvényt módosítani se. Ha 50% feletti a "nem szavazott érvényesen" párt mandátum aránya, akkor ő kormányoz, és nem változtat semmin a jogszabályokon. Igazi konzervatív politika, megőrzi az eddigi eredményeket. :)
Ha az emberek változást akarnak, és van is akiben megbíznak, hogy végigviszi a változásokat, akkor majd arra szavaznak. Ha a teljes népességben sikerül 50% fölötti eredményt elérni (akár másokkal koalícióra lépve) akkor majd megcsinálhatják a változásokat, addig tessék a polgárokat győzködni arról, hogy ez szükséges...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.25. 11:26:38

@Dezsőjóska:
Ezzel pont az értelmét vennéd el a dolognak. Kell az üres helyek tartózkodott szavazata, hogy valódi munkára bírjuk a bejutó kisebbséget, és ne egyszerüsítsük a tejhatalmukat.
(ha meg nem megy az ország, akkor talán legközelebb elmegy szavazni, aki sz*rt rá addig...)

Manyizga (törölt) 2010.03.25. 11:28:14

@Avatar: nagyon jó ötlet. Nyilván lehetne még finomítani, de mint alapötlet zseniális, támogatom! :)

Avatar 2010.03.25. 11:33:12

@Dezsőjóska: Arról a parlamentről beszélsz, amely mondjuk 60%-os részvételi arány esetén is az egész országra kötelező szabályokat fogalmaz meg? Aki nem ment el szavazni, az egyik pártot se támogatta.
Pont az lenne a lényeg, hogy a valós támogatottságában 30%-os párt ne szerepeljen 60%-osként a parlamenti szavazáskor, hanem találjon még 20%-nyi támogatást, mielőtt a maga törvényjavaslatát keresztülviszi...
Képviseljen minden párt annyi embert amennyien valóban rá szavaztak.

@A Kárpátok Ostora: "Mellékhatásként a parlament létszáma automatikusan lecsökkenne" Naná, akire senki nem szavazott, az nem vesz el pénzt a közösből.
"Mellesleg, mi lenne a bizottsági helyekkel?" Hát vannak még kidolgozandó kérdések... :)

Arzén Vendel (törölt) 2010.03.25. 11:34:32

@pavor nocturnus: valamit félreolvastál...

@Avatar: jogos! így Jani csak a költségtérítésért fog bejárni, beszélget a büféssel, meg néha felszólal a dummyknak.

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2010.03.25. 11:41:47

@agyvihar: egyiket sem választom szerintem is jó ötlet. ha a válaszadók 30% így szavaz akkor a parlamenti székek 30% maradjon üresen, eredmény kisebb parlament.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.25. 11:43:44

Ez egy jó írás! A benne levő példa, pedig rendkívül jól mutatja, hogy mi az igazi hungaricum. Mert bár igénybeveszem a szolgáltatást amiért nem fizetek, de van pofám azt bírálni is... Ugyanez történik, ha nem megyek el választani - függetlenül attól, hogy a kínálat milyen - de nem okoz majd problémát, hogy hőbölögjek, amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnék. Mert ugyan nem vmi kívánatos a teríték, de olyan a demokráciában sem lehet, hogy minden baromsághoz pártot állítunk, hogy mindenkinek legyen neki pont tetsző - a kompromisszumok keresése persze nem illik a magyar lélekhez... De én nem várom el senkitől sem, hogy válasszon mindenképpen, csak tessék kérem viselni ennek következményeit ugyanazzal az egyenes háttal. Mert két forduló után lesz új parlament, akár érdekli az embereket, hogy milyen, akár nem. Ennyit elég mérlegelni - szerintem - ahhoz, hogy eldöntse bárki, hogy melyiket és miért választja.
Én nem vagyok biztos pártválasztó - 20 év távlatában - de jóideje tudom, hogy kit válasszak ápr. 11-én. És tisztában vagyok azzal, hogy nem tudom a legjobbat választani...

szavazzfasszal · http://szavazzfasszal.blog.hu 2010.03.25. 12:04:12

Ha lenne "egyik sem", akkor sokan azt választanánk. Mivel nincs, így marad az érvénytelen szavazat.

Minden lehetőséget beikszelni és egy nagy Faszt rajzolni.

Avatar 2010.03.25. 12:06:00

@Arzén Vendel: Azért be se kell mennie. Orbán is elég jól elvolt ellenzékben egy ideig a parlament látogatása nélkül is. :) Legalább jutott idő a parlamenten kívüli politizálásra.
Felszólalnia persze lehet. Hátha nézi valaki az Országgyűlési közvetítést a TVben... :)

@Canis Lupus Libertas: "Mert bár igénybeveszem a szolgáltatást amiért nem fizetek, de van pofám azt bírálni is... Ugyanez történik, ha nem megyek el választani - függetlenül attól, hogy a kínálat milyen - de nem okoz majd problémát, hogy hőbölögjek, amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnék."
Egy különbség van, ami miatt más a tömegközlekedési eset, mint a választási. A busz nem visz el, ha nem akarsz felszállni rá, de a magyar rendszerben kormány akkor is alakul, előbb-utóbb, ha alig valaki szavaz a pártokra és a jelöltekre. És ők rád nézve is kötelező szabályokat hoznak.
A tömegközlekedéses példád inkább olyan, mint amikor azok háborodtak fel, hogy Orbán/Gyurcsány nem tartotta be az ígéreteit, mondván "engem átvertek", akik nem is rá szavaztak... :)

Dezsőjóska 2010.03.25. 12:12:19

@Avatar: Az ötleted jó volt. Ettől függetlenül demagógiával nem lehet a tények és józan észnek szembe menni. Ha működésképtelen a parlament, akkor, -mint már tapasztaltuk- nem írnak ki új választást, hanem abban merül ki a kormányzati munka, hogy a javakat ellopják. Gondolom, neked sem ez jelenti a szebb jövőt?

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.25. 12:22:15

@Avatar: Nem az én példám volt, a posztból vettem és a villamoson utazva történt. Ezért gondoltam párhuzamot vonni, hiszen eleve a buszon/villamoson vagyunk és utazunk. Azaz együtt mindannyian, akik vettünk jegyet, meg akik nem. És a villamoson is az ugatott, aki nem vett jegyet. Azaz egy villamoskocsi egyben egy kis Magyarország is, annak minden bájával és hányával... És a villamos, mint kis hazánk megy vhová, akár akarjuk, akár nem. De ha mi válszthatunk villamosvezetőt, akkor azt talán mégis érdemes lenne megpróbálni - hátha nem minden villamosvezető vezeti azt úgy, hogy nekem fehér ujjvégekkel kelljen a kapaszkodót markolni a talponmaradásért...

hebrencsbrekkencs 2010.03.25. 12:22:18

@mckmester: "És ne felejtsük, a cseheknél majd' egy évig elvoltak kormány nélkül :-) " - Mi már 20 éve elvagyunk. Itt egyedül az oktatási miniszterek dolgoztak, pedig talán pont nekik nem kellett volna.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.25. 12:45:45

azt ugye tudja a kedves konzervatorium, hogy minnel tobben mennek el szagvazni, annal kisebb a fidesz ketharmadanak realitasa?:-)

mert a jobboldalon hazifeladat a szavazas, ott nem is igaz magyar az, aki nem megy el. es igy is erzik. akik nem mennek el, azok elsosorban a csalodott baloldaliak es liberalisok, akiket fegyverrel sem lehetne ravenni a fidesz es a jobbik tamogatasara. tehat ha ok elmennek, akkor bejut az lmp, bejut az mdf es az mszp megszoritja a fideszt, aki orulhet, ha nem kell kisebbsegben kormanyoznia az ellenzeki letszamhoz kepest:-)

(egyebkent engem pont ez az, ami szavazasra motival, megha nem is tudom, melyikre voksoljak, aki nem a fidesz es nem a jobbik es mszp sem..:-))

budai zöld 2010.03.25. 12:46:48

Nagyon jó a cikk, és nagyon komplex problémahalmazba tenyerel bele.

Elöre is boccs a hosszú és fésületlen hozzászólásért.

Azt gondolom, hogy az állampolgárok felelösségérzetének nagyon sok minden nem használt. Nem használtak pl. a balos suttogópropagandák, amelyek nem balos fejekbe is belementek 'népi bölcsességként'. Szerintem ezek kádári hagyományokat követnek és az eredményük (söt a céljuk is) éppen az, hogy az emberek nyavajogjanak, hogy rosszul mennek a dolgok, de azért fogadják is el, hogy ennél jobb úgysem lehetne.

1. a felelösségelkenés + "ne szavazzatok a fideszre _se_", vagyis a cikkben is szereplö "ugyanolyan tolvaj mind, ne szavazzunk egyikre se"

2. 1-2 éve ment az a szánalmas szöveg, hogy Magyarországon azért magas a korrupció, mert a kényszervállalkozók elcsalják az áfát, meg nem lyukasztunk jegyet a békávén. Mivel ez már akkor is nyilvánvaló hazugság volt azoktól, akik közül sokan már elözetesben vannak, sokak számára ez felmentést adott a valóban meglévö személyes felelötlenségekhez. Nem hiszem, hogy a magyar korrupció föcsapása a kisemberek napi ügyeskedése lenne, de azt gondolom, hogy ennek az egyik legynagyobb kára, hogy rombolja az állampolgári magabiztosságot. Ha elfogadom, hogy így müködik a rendszer, és magam is részt veszek benne, hogyan is hinném el, hogy mehetne másképpen is.

3. Nem használt a balos segélyezös-osztogatós kormányzás sem, aminek látható eredménye az, hogy újabb százezrek-milliók csúsztak le a kiszolgáltatottságba. Egy alternatív valóságban ök lehetnének most felelös, tevékeny alsó középosztály lehetnének, de a valóság az, hogy elképzelhetetlennek tartják, hogy bármi ráhatásuk lenne arra, ami az országban történik. (Kb. a középsö 50%-ra gondolok, nem a még sokkal rosszabb helyzetüekre.)

4. Valószínüleg abba sem szívesen gondolnak bele sokan, hogy szavazóként ök is tehetnek az ország ami helyzetéröl, hiszen ök választották meg azokat akik kormányoznak. Lehet, hogy könnyebb a lelkiismeretnek, ha nem szembesülünk a választói felelösségünkkel, hanem belemenekülünk abba, hogy úgysesikerül, úgysetehetünk róla, úgyis a multik(stb.)miatt van.

(...)
Számomra az a nagy kérdés, hogy mi lesz az a módszer, ami újra magabiztossá, felelössé és aktívvá tenni emberek millióit, nem pedig csak a felelösséget keni rájuk és még nagyobb nyomorba löki öket.
Azt gondolom, hogy sajnos ez a réteg nincs olyan helyzetben, hogy mondjuk április 26-tól varázsütésre magabiztos polgárokká váljanak.

(...)
Éppen ezek miatt azt gondolom, hogy nagyon helyénvaló megközelítés a fidesz részéröl a kampány- és programkommunikációban a hosszú távú, érzelmi, morális témákra helyezni a hangsúlyt.
Hiába nyomja a balos sajtó több éve, hogy "nincs a fidesznek (gazdasági) programja", igazából a gazdasági program nem olyan bonyolult dolog. Kényszerpályán vagyunk, és ez sok döntést leegyszerüsít. Hacsak valaki nem államadósságból akar kádári látszatjólétet finanszírozni, meg a gazdaság agyonadóztatásával és agyonszabályozásával a korrupciónak kedvezö átláthatatlanságot teremteni, akkor olyan nagyon sok lehetöség nincs is.

Szóval a nagy kérdés, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy felnött emberek milliói felismerjék és használják a felelösségüket, hatalmukat - szabadságukat. Polgári Magyarország, ugye?

Kéne egy kis magabiztosság, de honnan?

hááááát 2010.03.25. 12:50:16

@Canis Lupus Libertas: És ezért kell egy kalauz is aki eltávolitja a villamosról a nem oda valókat, illetve megbünteti őket, és ha kell figyelmezteti a vezetőt ha hibát vét!

Atrox 2010.03.25. 13:15:25

A BKV-s példánél kérdezném, hogy milyen alternatív lehetőséget vagy a polgári engedetlenség melyik formáját javasolod arra, hogy elégedetlenségét kifejezze valaki, ha nyílvánvaló tény, hogy az általa jegyre befizetett pénzt köztörvényesen büntethető módon vándoroltatják egyik zsebből a másikba évek óta? Ha tudom, hogy bűnözőknek adom, de nincs (reális) lehetőségem ez ellen tenni és megszüntetni, akkor hogyan fejezzem ki tiltakozásomat, hogyan akadályozzam meg, hogy a pénzem bűnözőké legyen? Tehát mi ilyenkor a megfelelő/helyes magatartásfoma (azon kívül, hogy úgy teszek, mintha semmiről nem tudnék)?

Atrox 2010.03.25. 13:25:41

@Avatar: az alapötlet jó, azonban valami kimaradt a gondolatmenetből. Egy csomó ember akkor sem megy el szavazni, ha ott helyben minden kívánsága teljesülne. És ez nem csak a kiábrándultság miatt van. Én magam is ismerek pár embert, akit sehogyan, semmivel nem tudnál rávenni, hogy elmenjen szavazni, még soha nem szavazott és nem is fog soha. A legjobban működő demokráciákban sem 100%-os a részvételi arány. Ekkor ugye a távolmaradók (ha jól értettem) midnenképp a virtuális pártot erősítenék, pedig ők nem azok, akiket semelyik politikus nem tudott meggyőzni, hanem azok, akik mindenképp szarnak az egészre. Tehát a legjobb/legbecsületesebb/legodaadóbb politizálás melelt is lenne 10-15%-os támogatottsága a virtuális pártnak :)

Ezt az anomáliát csak akkor lehetne feloldani, ha kötelező lenne szavazni (bár persze ez nem túl demokratikus) és ott x-elhető lenne ez a virtuális párt :)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.25. 13:26:22

@Atrox: ne felejtsuk el azt a fontos tenyt, hogy az allampolgaari engedetlensegnek nem csak a szabalyszeges a resze, hanem a szabalyszegesert a felelossegvallalas is....

tehat aki a polgari engedetlenseget alkalmazza, nem cska jegy nelkul utazik, de emelt fovel fizeti a birsagot is, hiszne pont az a celja, hogy onmaga martiromsagaval bizonyitsa egy adott szabaly hibas voltat. aki nem vallalja a felelosseget, az siman csak egy tolvaj.

Avatar 2010.03.25. 13:34:36

@Dezsőjóska: "Ha működésképtelen a parlament, akkor, -mint már tapasztaltuk- nem írnak ki új választást, hanem abban merül ki a kormányzati munka, hogy a javakat ellopják."
Olyat még nem tapasztaltunk, hogy működésképtelen lenne a parlament. Ha a bejutott pártok nem képesek (egyedül vagy koalíciót alkotva) kormányt alakítani, akkor jelenleg is automatikusan új választások kerülnek kiírásra. Akinek abban merül ki a kormányzati munka, hogy lop, arra majd nem szavaznak a választók.

@Canis Lupus Libertas: Na de mi van azokkal, akik azt mondják, hogy ne menjen sehova a villamos, maradjon csak ahol van, a benzinköltséget és a sofőr (+managemement) fizetését pedig inkább tartsuk meg magunknak?

Atrox 2010.03.25. 13:35:10

@az igazi Sipi: ez alapvetően igaz. Azonban ennél a sarkalatos példánál maradva (ami napjainkban reális eset) a mártíromságom kihangsúlyozása és nemtetszésem kinyílvánítása tovább erősíti azt a dolgot, ami ellen tiltakoznék (a bírság révén még több pénzem vándorol tolvajok zsebébe).

Sajnos már ezerszer és ezerszer szorult ökölbe a kezem a kiszolgátatottság és tehetetlenség miatt, amikor mindenki számára nyílvánvaló, hogy a közpénzek köztörvényes úton történő eéherdálása folyik. De ez ellen mindössze annyit tehetek, hogy 4 évenként elmegyek szavazni (amit mindíg megteszek), és ott valahogy szavazok, aztán remélem, hogy úgy csinálják, ahogy igérték. De a tapasztalat, sajnos nem ez...

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.25. 13:35:45

@hááááát: Ha volna kalauz a villamoson, alapvetően volna más a helyzet... De nem kell aggódni, mert van jelentkező a kalauzszerepre aki éppen a potyautasok és a rossz villamosvezetők fenyegetésével kampányol. Ami nekem - jeggyel a zsebemben (meg fitymával a gyatyámban, fehér bőrrel, stb.) - még nem fáj, de mivel nincsen sapkám, még sorrakerülhetek. Azaz különös egy járat az amire jegyem van, de nincsen bátorságom - meg valódi késztetésem ennyi tapasztatlat után sem -, hogy másik járatra szálljak...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.25. 13:36:32

@az igazi Sipi:
Szóval vagy fizet x összeget egy bűnszervezetnek, vagy meghurcolással egybekötve ugyanezeknek fizeti a húszszorosát.
És még ő lenne a tolvaj?

Érdekes világnézet, de keresünk neked valami védelmi pénzt szedő szervezetet rendszeres látogatásra.
Kiváncsi vagyok mennyiben változna a véleményed....

evil overlord (törölt) 2010.03.25. 13:36:35

@Avatar: Azok az emberek leginkább szarnak az egészre (hiszen arra sem veszik a fáradságot, hogy a fehér négyzetet válasszák), így a véleményük nem számít.

@Atrox: Mivel a BKV kap állami támogatást (önkormányzatit nem nagyon), ezért nem elég, hogy nem használod, adót se fizess. Ez meg csak úgy lehetséges becsületesen, ha kimész külföldre.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.25. 13:37:14

@Avatar: Azok viselni fogják a demokrácia árnyoldalának hatásait. Miszerint a demokrácia a többség diktatúrája - mindig lesznek akiknek vmiért nem jön be, de, hát ez a rendszer ilyen...

ts90 · http://veszbejarat.org 2010.03.25. 13:44:00

@az igazi Sipi: teljesen igazad van... szörnyű hogy ezt csinálják!

veszbejarat.org

vizsla74 2010.03.25. 13:49:23

Aki ilyen okos fejtegetéseket ír, az mondja már meg mit csinál olyan helyzetben, ha mondjuk cipőt akart venni1994-ben Beregszászon, de minden cipőboltban (tényleg)CSAK vodkát és 5 literes savanyított uborkát lehetett kapni? Vegyen két ü. ubit, öntse ki és húzza a lábára?
Szóval, ha lehet szavazni 4 pártra, de én, nem érzelmi, hanem észérveken alapulva úgy gondolom, hogy EGYIK SEM képes lépviselni az értékrendemet, akkor kire szavazzak? A legkevésbé rosszra? (vagyis uborka helyett veyek vodkát?)
Szóval nagyon ok vagyunk, akik azért nem szavazunk majd(nem érzelmi okok miatt), mert egyik hetséges jelölt sem képesazt megvalósítani, ami a választópolgár érdekeit, étékrendjét képviselné.
szrintem ez felelősségteljes döntés, inkább az, mint olyanra voksot adni, aki ellen tiltakozik az eszem.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.25. 13:52:08

@maxt: de ha te is szabalyszego vagy es kibujsz a felelossegvallalas alol, akkor az o oldalukra soroltad magad. azaz azok oldalara, akik sunnyognak es lopnak.

lehet, hogy te azt gondolod, hogy tolvajtol lopni nem bun, de az. ugyanis a lopas esetben teljesen mind1, hogy ki az aldozat. a buntetes ugyanis nem az aldozatrol, hanem az elkoveto tetterol szol.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.25. 13:54:49

@vizsla74: 44 szervezet jelentette be szándékát, hogy indulni akar a választáson. Azaz tessék támogatni - 750-en egy 40-50 000 főnyi választót jelentő választókerületben - az éppen tetsző értékrend képviselőjét, aztán rögtön nem 4, hanem akár 44 szervezetből lehet választani. Úh. nem biztos, hogy az látja rosszul a helyzetet, aki ilyeneket ír.

vizsla74 2010.03.25. 14:03:23

@Canis Lupus Libertas: Nem az a lényeg, hogy hány darab, hanem hogy milyen az a sok vagy kevés? Vanegy kis különbség...Nem értetted meg, amit írtam, pedig gyk példát is írtam:-)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.25. 14:07:10

@az igazi Sipi:
Tévedés!
Én nem lopok. Megvédem a saját vagyonomat a tolvalyoktól.
A működési költség nagyjából 250%-át az adómból finanszírozzák különböző csatornákon keresztül, és ezen felül várnák még el, hogy a jegyvásárlással pumpáljam a pénzt a nokásdobozba.
Önként és dalolva....

Tökéletesen igazad lesz abban a pillanatban, ha megvalósul a világ legnagyobb részén bevett működtetési modell:
1/3-rész állami támogatás, 1/3 rész önkormányzati (megrendelői), és 1/3 rész utazói költség, melyből a céget valós költségei szerint működtetik.

Ameddig ilyen nincs, csak egy maffiatörvény elmebajos kiszolgálója aki jegyet vesz. Mondhatnám vágásra érett birka...

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.25. 14:17:18

@vizsla74: Hát, ha abból indulok ki, hogy te nem veszed a fáradtságot, hogy megismerd a sokat, akkor ne sírj, hogy nem tudsz választani a kevésből sem.
Mert 44-ből nem tudni választani, az kb. olyan, hogy Beregszászon nem tudva hová mentél be elcsodálkoztál, hogy a kocsmában nincs cipő...

theveryguest 2010.03.25. 14:21:42

Gondolkodom, hogy életemben először elmegyek és rajzolok egy bitót, vagy egy vérpadot, csak hogy érezzék a törődést. Egyelőre egyszerűbbnek tűnik csomagolni, és civilizált helyre költözni, ahelyett, hogy még vagy 30 évet várjak, hogy valami pozitív dolog történjen.

Avatar 2010.03.25. 14:22:16

@Atrox: "Ekkor ugye a távolmaradók (ha jól értettem) midnenképp a virtuális pártot erősítenék, pedig ők nem azok, akiket semelyik politikus nem tudott meggyőzni, hanem azok, akik mindenképp szarnak az egészre"
Pedig őket se tudta meggyőzni egyik politikus se. Hiába ígérik, hogy minden álmunk valóra válik, ha nem hisszük el. Azt is el kell fogadni, hogy a társadalom egy része nem akar szavazni.

"tehát a legjobb/legbecsületesebb/legodaadóbb politizálás melelt is lenne 10-15%-os támogatottsága a virtuális pártnak"
Na és? a maradék 85-90%-ból még így is simán kijöhet az 50%+1 fős minimális kormányzati többség. Még maradna

@evil overlord: Értem a logikádat, de nem tartom helyesnek, mivel fehér négyzet sincs a választási opciók között jelenleg. Épp annyira igaz rájuk, hogy nekik mindegy, mint amennyire az, hogy szerintük egyik se.

@Canis Lupus Libertas: A jelenleg megvalósított demokrácia inkább a legnagyobb kisebbség diktatúrája. Népszavazáson elég ha a teljes népesség 25,0001%-a támogat valamit, ha az ellenzők nem elég motiváltak, hogy legalább ennyien nemmel szavazzanak. A Fidesz teljes népességen belüli támogatottsága most kb 40% körüli, most mégis az a kérdés, hogy a választások után a mandátumok 67%-ánál több lesz-e neki.
Ha 4, 8, 12 éve az általam javasolt rendszer szerint működne a választási rendszer, akkor se a fidesz nem kormányozhatott volna a kisgazdákkal, se az mszp az szdsz-szel, hanem kénytelenek lettek volna valamiféle kompromisszumra, amíg össze nem jön egy olyan nagykoalíció, ami valóban legalább a nép 50%-át képviseli.
2006-ban pl 8millió választóból kb 5,5 ment el szavazni, kb 2,7 millió szavazott az Mszpre vagy szdszre. Ez az összes szavazásra jogosultnak kb harmada, a parlamentben viszont 50% fölötti mandátum arányuk lett, és ezt csak kis részben magyarázza az egyéni mandátumok miatti torzulás.
Nem lett volna jobb, ha Gyurcsány és Orbán kényszerből összefog az országért, ahelyett, hogy csatateret csinálnak belőle?

vizsla74 2010.03.25. 14:26:00

@Canis Lupus Libertas: kocsmában nincs cipő:-) ez velős humor volt, grat.
Mindegy, ha nem érted, hát nem érted. az ilyenek miatt áll itt ez az ország:-(

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.25. 14:34:34

@Avatar: Lehet, hogy jobb lett volna, de aki nem vesz részt a dolgok alakításában - akár egy vokssal és nem többel - az bizony így járhat. Ha most az egyszerűség kedvéért 50% részvétel mellett a 3 millió Fidesz szavazó elmegy választani, akkor ne tessék csodálkozni, ha az eredmény olyan lesz, hogy abba Bauer Tamás belebetegszik. Ha az embereket ennyire érdekli a saját sorsuk, akkor csak azt kapják amit érdemelnek. Azaz a választásokon résztvevő, de kisebbségben maradó emberekkel nem a győztes támogatói csesznek ki, hanem azok akik otthonmaradnak.
Az meg, hogy a választék ennyire silány lett, hogy rendszerváltó nagypártok együtt sem érnek 5%-ot? Ez van. Nem az acsarkodás a baj a két "oldal" között, hanem az, hogy az emberek ezt évek óta szívesen kajálják. Most meg nem új ízeket kívánnak, csak jóllaktak. Azaz az étlap marad, csak kevesebb fogy majd. De ez sem gond, 2014-re mindenki ismét megéhezik...

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.25. 14:38:34

@vizsla74: Aha! Az persze nem lehet, hogy nem vagy annyira körmönfont, hogy a lustaságból, igénytelenségből adódó vergődésedet mégis értem, csak leszarom...

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2010.03.25. 14:39:06

@titkosgyilkos: Csakhogy, aki a "tartózkodás" gombot nyomta meg, az legalább ott volt a szavazáson, és nem a büfében lóbálta a pilinckáját. Vagyis van különbség a "tartózkodom" és a "xarok az egészre" között, néha nem is kevés. Ha ezer választópolgárból 501 nem megy el választani, akkor érvénytelen a választás. Ha ezer választópolgárból 501 azt mondhatná, hogy "bocs, de a gennyes tus és a redvás szendvics közül nem tudok választani", attól a választás érvényes, és minden politikai erőnek számot kell vetnie azzal, hogy egyiküknek sincs vállalható programja, mondanivalója, arculata, akármije.

vizsla74 2010.03.25. 14:43:54

@Canis Lupus Libertas: az nem, mert Te ennél sokkal értelmesebb vagy:-)Vagy nincs igazam:-) (Amúgy meg szavazz csak, te fizetett bértollnok, arra, akitől a pénzt kapod):-)

KenSentMe 2010.03.25. 14:44:18

@wmiki: Ugyan már, drága wmiki.. ha eltörölnék az államot, ki védene meg minket tőled?

Avatar 2010.03.25. 14:47:33

@vizsla74: "Aki ilyen okos fejtegetéseket ír, az mondja már meg mit csinál olyan helyzetben, ha mondjuk cipőt akart venni1994-ben Beregszászon, de minden cipőboltban (tényleg)CSAK vodkát és 5 literes savanyított uborkát lehetett kapni? Vegyen két ü. ubit, öntse ki és húzza a lábára?"

Erre azt mondják, hogy akkor nyiss egy cipőboltot. Csakhogy nem mindenki akarja Al Bundy karrierpályáját követni.

@Canis Lupus Libertas:
Ha bemész egy cipőboltba, ahol van 44 féle cipő, ezekből mondjuk 35 eleve nem a méreted, a maradék meg baromi ronda, akkor kötelező megvenni valamelyiket, vagy dönthetek úgy, hogy mágvárom, hogy jövő héten érkezik-e friss szállítmány?

A jelenlegi választási rendszerben persze, a legtöbb amit tehetsz, hogy megkeresed a legkisebb rosszat.
De ha a 44 szervezetből 35-ről még az életben nem hallottam (amelyik meg ismerem, attól hányok), akkor is kötelező valamelyikben megbíznom? Nem mondhatom mindnek azt, hogy "én téged se szeretnélek az adómból eltartani, mert nem bízom abban, hogy teszel annyit értem, mint amennyibe kerülni fogsz"?

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.25. 14:49:09

@vizsla74: Na mi van blöki, leesett a szájkosár?
Lehet, hogy minden bajod forrása én vagyok, de a megoldásod feltehetően Freudnál van...
Egyébként könnyű kenyér a bértoll, ha nem lennél ennyire hülye téged is beajánlanálak, de azt hiszem inkább a szavazófülkében kenem el az arcod. :) Szerencsétlen...

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.25. 14:54:00

@Avatar: Nem kötelező senkiben megbíznod, lehetsz a 45. és bízz abban, hogy majd lesz akinek te tetszel...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.25. 14:57:34

@az igazi Sipi:
Én?
Te akarod elmagyarázni, hogy én lopok.
Ki ideologizál és kinek az érdekében?

Ha személyesen Hagyó Miklós vagy, az legaláizálja az álláspontodat, (függetlenül attól, hogy mekkora hülyeség,) más nemnagyon.

Avatar 2010.03.25. 14:57:45

@vizsla74: Már csak az a kérdés, hogy miért az van kiírva, hogy cipőbolt, ha egyszer kocsma üzemel mindben... :) Azt értem, hogy arra nagyobb az igény, de a névtáblákat miért nem cserélik le?

@Eddie Krueger: A szavazólapon nincs tartózkodási lehetőség. Ha ezer választóból 501 marad távol, akkor érvénytelen a szavazás, a távol maradók "győztek". Ha viszont csak 499 marad távol, akkor az a 499 le van tojva, és akinek van 251 szavazata az nyert. Pedig a 499 is több, mint 251!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.25. 15:08:51

@maxt: akkor nem kell igenybevenni a szolgaltatast.
de ha igenybeveszed a szolgaltatast akkor fizetned kell erte attol fuggetlenul, hogy mi lesz kesobb a penzzel.

vagy nem fiztesz, de akkor buszken vallalod a felelosseget a tettedert es mindenhol lenyilatkozod, hogy teged azert buntettek meg, mert te az polgari engedetlenseg eszkozehez nyultal es igy kivanod demonstralni, hogy nem ertesz egyet a bkv gazdelkodasaval, korrupcios ugyeivel.

ha igenybe veszed a szolgaltatast fizetes nelkul es nem vallalod erte a felelosseget, akkor siman jogserto vagy, semmi mas:-)

vizsla74 2010.03.25. 15:17:32

@Canis Lupus Libertas: azért nem vagy te ennyire fontos, hogy minden baj forrása légy, főleg nem az enyém. elég baj vagy te magadnak szerintem(meg gondolom a rokonaidnak, ha még szóba állnak egy ilyen együgyű egyfejűvel, vagy milyen jellegű élőlény lehetsz--mondd minek nvezzelek?), nem is tudsz mit kezdeni magaddal.
óóómonddtekitválasztanál??
:-)
amúgy meg nem vagyok szerencsétlen, sőt szerencsés vagyok, mert nem olyan korlátoltak vannak szűkebb környezetemben, mint....
na kitaláltad kire gondolok?
:)

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.25. 15:27:28

@vizsla74: Ahhoz képest, hogy nem vagyok fontos elég sok energiát fektetsz a kórképem meghatározásába. Az meg, hogy szerencsésnek érzed megad... Hát, ahogy vesszük. A nyúl sem tudja milyennek látszik a zöld mezőn felülröl. Amikor meg karmok közül fentről látja a mezőt, az meg már messze nem szerncse. Azaz könnyen lehet, hogy csak a saját korlátaidat tolerálók közt érzed magad szerencsésnek - akkor viszont maradj köztük...

(Kire gondolhattál??? Hmm... Felmenőidre, akik túl sokat melóztak, te meg kulccsal a nyakadban ődöngtél és az utcától lettél ilyen? Eltaláltam?)

vizsla74 2010.03.25. 15:48:43

@Canis Lupus Libertas: köszi, én jókat nevettem rajtad:-), de mennem kell, úgyhogy további jó matyizást:-)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.25. 15:48:47

@az igazi Sipi:
Kifizettem.
Kifizette minden adófizető magyar állampolgár, az autósokkal együtt, akik soha a környékére nem mennek egy összehányt járműnek sem.

Persze lehet így is élni.
Félrenézni, és a kialakított pénzpumpák áldozatait tolvalyozni, hiszen jog szerint valóban ők a bűnözők.
De csak a jog szerint...

Nem várom, hogy bármelyikünk is feloldja ezt a helyzetet.
A joggal élni kell és nem visszaélni, a visszaélések ellen pedig minden erőnkkel fellépni.
Hatás - ellenhatás....
Úgy hozni jogszabályt, hogy irreális elvonásokat követeljen meg egy szolgáltatásnak alig nevezhető valamiért.... (És lehetőséget a pénz eltüntetésére...Ez a joggal való visszaélés....
Innentől kezdve tyúk-tojás dilemma...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.25. 16:19:02

@maxt: az, hogy nem veszem fel azok szokasait, akiket megvetek es nem hasznalom az eszkozeiket meg ellenuk sem, mert undoritanak nem felrenezes, hanem gerincesseg, baratom..:-)

ha ugyanis lopsz, te is tolvaj leszel. barhogy magyarazol, barkitol lopsz, azt ellopod. es bar azt hiszed, hogy hagyoektol lopod el, nem igy van, mert az en adomat lopod el es masok adojat lopod el, ugyanis ha nem lenne eleg az, hogy a mindenfele nokiasdobozok koltsegeit ki kelll fizetni a kotlsegvetesbol, a hozzad hasonlo wannabe forradalmarok megidologizalt tolvajlasat pontosan ugyanugy a koltsegvetesbol kell kifizetni.

tehat a bliccelonek pont ugyanannyit er a bore, mint a nokiadobozosoknak. ugyanazt teszik es raadasul ugyanonnan lopnak is.

ugyanis a celok mellekesek. a lenyeges az, hogy a celjaid eleresenek erdekeben milyen modszereket, eszkozoket hasznalsz.

bar itt nekem ugy tunik, hogy siman csak arrol van szo, hogy most erre fogod azt, hogy ne fizess. nem az motival, hogy te majd jol megmutatod, siman le akarod nyelni te is a lovet:-)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.25. 19:40:29

@az igazi Sipi:
Patkány hozzáállás, és épp a gerinchez van a legkevesebb köz, de élj ebben a hamis illúzióban, a látszólagos erkölcsi felhődön.

Az álláspontod irreális, és kizárólag a maffia pénzelésének propagandája azzal, hogy másokban bűntudatot akarsz kelteni.

Pontosan ugyanezen állásponton voltam egészen Szalainé ügyéig, pedig akkor már mindenhol folyt a szar a cégből. Akkor betelt a pohár, de ha nagyon szeretnéd legalább 20 évre visszamenőleg tudom igazolni, hogy érvényes bérlettel közlekedtem.
Ennyit arról, hogy ki lop, és ki az elmebeteg pártpropaandista.

II. Krauser 2010.03.25. 19:49:32

@Avatar: Csak kifityeg az a lóláb. Egy tudálékos, sötét gyökér vagy. Kár lenne vitába szállnom veled, mert ha ennyire futotta a csökevényes agyhelyedből, ami a hozzászólásodból és a "zseniális" ötletedből látszik, úgysem fogod felfogni, hogy működik a demokrácia. Küldenék a nem szavazókat kényszermunkatáborba, hogy megízleljék, milyen demokrácia nélkül élni, mint mondjuk anno. Hamar kialakulna a véleményed azt hiszem.

evil overlord (törölt) 2010.03.25. 19:57:12

@Avatar: Ha nincs fehér négyzet opció, akkor nem lehet tudni, hogy a távol maradó választó
a) köszöni egyiket se kéri
b) szarik az egészre (szerintem ezek sokkal többen vannak)
ennek következtében nem lehet azt feltételezni, hogy ők egyikből sem kérnek.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.03.26. 09:48:43

Nos, elég különös gondolatok merültek itt fel a témával kapcsolatban... Az egyrészt nem igaz, hogy a választék szegényes. Ha meg valaki annak érzi, akkor az nem a demokrácia hibája, hanem az igénytelen, ostoba választóké - ha alapvetésnek elfogadjuk azt, hogy a politikus csupán egy artista egy olyan cirkuszban, ahol a publikum a választó. Így aztán az, aki amellett kardoskodik, hogy a távolmaradás is véleménnyilvánítás, az legalábbis téved. Ugyanis mindenki választó és mindenki választható, azaz olyan helyzet nincsen, hogy a kínálatban nincs megfelelő, vállalható, elfogadható. Ha mégis előállna ez a helyzet, akkor az szintén nem a kínálatnak, hanem a felismerés hiányának a hibája, miszerint bármilyen eszmerendszerhez lehet szervezetet létrehozni.
Így az, aki távolmarad, nem nyilvánít véleményt, az a demokrácia működése szempontjából nem létezik. Annak marad a csendes elfogadás, beletörődés, meg az ilyen helyeken ugatás - létrehozva azt a téves eszmét, hogy, ha vki nem ért velünk egyet, akkor az nem képes követni bonyolult gondolatmenetünket (ami persze jó alkalom arra, hogy veszett vizslaként ugassunk le valakit, még akkor is ha egy olyan faék vagyunk, aki csak belül érzi magát egy nyomtatott áramkörnek, de ez kifelé, valahogy nem világít...). Erre viszont csak azt mondhatom, hogy tessék jegyet váltani és úgy csaholni, hogy nem elég sárga a villamos. Vagy, hogy minden faék értse: Nem Orbán Vitoroktól, meg Gyurcsány Ferencektől szar hely Magyarország - ha az egyáltalán - , hanem 8 millió választótól egyenként és együtt...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.26. 11:34:35

@az igazi Sipi:
Fejet hajtok a korrupció apostola előtt!

Yo Sar Ian (törölt) · http://faking.blog.hu/ 2010.03.28. 12:43:37

Befogott orral, fintorogva...

Yo!
Nincsen bazmeg egy se, akire ikszet húznék
olyan bezzeg akad, akit boxerrel jól pofán kúrnék.
Bosszúból szavazok most, a Jobbikra, ó édes faszom!
Hogy a többi gecit basztassák agyon.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.04.07. 11:46:11

@az igazi Sipi: A rabló elől elrejteni a pnztárcámat lopás?

Avatar 2010.04.13. 10:18:05

@Avatar: Egy kis választási matematika (idei érettségi feladat lesz):
Ha a választásra jogosultak 1/3-a támogatja X pártot, ami a szavazáson résztvevők fele, akkor lesz-e 2/3-a a parlamentben?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása