Baloldali-e Orbán Viktor és a Fidesz?

dobray I 2010.02.10. 08:01

Az Nyakó-Mesterházy-Török-trió nagyon felizgult a kampánytól, sorra tolják a viccesebbnél viccesebb szövegeket. Mesterházy szerint például Orbán nem beszélt semmiről. Ez alatt azt értette, hogy nem volt szó arról, miből és hogyan, nem volt elég konkrét. Hát, politikai programbeszédek nem szoktak erről szólni, például az MSZP-éi sem szóltak erről sose. Ha elmondanák, hogyan, Hruscsovot és Castrót megszégyenítő hosszúságú beszédeket hallgatnánk. Meg hát ugye ha mussolinista lett volna ez a beszéd, akkor nyilván az MSZP több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak című, emlékezetes szlogenje is mussolinista volt. De hát a kampány már csak ilyen, ellenben ha ugyanazt a poént - például fasiszta Fidesz - sokszor sütik el egymás után, egy idő után már nem röhög rajta az ember, csak legyint. A demagógia meg a demokrácia rendszerhibája, szeretni nem kell, sopánkodni kár miatta. Azt megértem, hogy az MSZP-nek nem tetszik, hogy hogy Orbán akarja kormányozni az országot, de hát ugye a pártok már csak ilyenek. Miért, mi mást akarna? Végülis, Mesterházyék is kormányozni szeretnének, gondolom. A kétharmados túlhatalom meg a demokratikus rendszer része, jogállamilag van rá lehetőség.

Heller Ágnes is megmondta, hogy nálunk nincs konzervatív értelmiség, csak populista-nacionalista. Konzervatív értelmiség Nyugat-Európában van, egyébként az értelmiség liberális. Hát, télleg, én ezt el is fogadom, konzervatív ember ne tartsa magát hazai értelemben vett értelmiségnek, se szakértőnek.

Orbán beszéde kapcsán a másik kritika az volt, hogy éppen nem fasiszta volt, hanem kádárista-szocdem-balos, legalábbis a bankkritikája és a pénzkapitalizmus kissé félresikerült fogalmának emlegetése után rögtön ilyen fanyalgások jelentek meg a Twitteren, ahol élőben lehetett értékelni az értékelőt. Ez a kritika rendszeresen felröppen a Fidesz kapcsán (egykor az SZDSZ köreiből hangoztatták ezt, például Kóka János, aki meg volt róla győződve, hogy ő az igazi képviselője az echte konzi gazdaságpolitikának), amire időnként a párt rá is szolgál némelyik retorikai fogásával. Meg a háza táján sertepertélő volt MSZMP-sekkel, de hát ki az, aki úgy gondolja, nekik komoly szavuk van? Szóval had sertepertéljenek, ha kedvük tartja. Csak ne engedjék őket beljebb (a Bogár László-féle vonal hál' Istennek, úgy tűnik, halkan átállt a Jobbik köré szakérteni).

Retkes Attila szerint Orbán rendpárti államszervezetet vizionáló beszédéből már nyilvánvaló, hogy veszély fenyegeti a parlamenti demokráciát. Hja, kérem, legyen anarchia. Kerék-Bárczy SZabolcs (tudják, ő maradt az MDF sajtóosztályából) pedig leszögezte, a Fidesz és vezetője túlzottan rátelepedett a gazdaságra.

Hát, az egykor kő kommunista, lukácsista Heller Ágnesnek, aki most kioktat minket demokráciából meg konzervativizmusból, meg azoknak, akik szerint a Fidesz nincs európai értelemben véve, meg kádárista, kellene egy pillantást vetnie az Európai Néppártra. A Fidesz elnöke ugyanis annak egyik alelnöke. Biztos a Néppártban vakok, és nem látják, hogy nem kéne Viktort európai értelemben venni. De hát, az a helyzet, hogy Orbán Viktor szalonképes az EU-ban, meg a Néppártban.

Orbán Viktor beszédében a kifogásolt elemek közt volt, hogy szerinte kiderült, szükség van az államra és az állami ellenőrzésre, valamiféle erkölcsi abroncsra a piac körül. De ugyanakkor nincs fellendülés az áruk és szolgáltatások szabad áramlása és verseny nélkül. Ezek azonban csak eszközök, nem célok. Protekcionistább gazdaságpolitikáról, erős nemzetgazdaságról, a kkv-k megerősítéséről, erős államról, szigorú szabályozásról és rendről beszélt.

Mindebből miért következne, hogy balos vagy járatlan útra lépne? Nyilván, akkor Sarkozy is balos. Miért ne lehetne szabályozni a pénzpiacokat a tapasztalatok tükrében? Szerintem érdemes megvárni, hogy majd a Fidesz hogyan fogja szabályozni a pénzpiacokat, és annak tekintetében ítélni. Alapvetően pedig igenis, az lenne jó, ha elsősorban mindenki dolgozna, és csak másodsorban tőzsdézne.

A protekcionista gazdaságpolitika, az erős állam (nem nagy, hanem erős) és a rendpárti politika nem jelent semmi különöset, ezeknek régi konzervatív hagyománya van, emélkezzünk csak De Gaulle-ra. A Fidesz nagyon ügyes, ha ellenzékből is rá tud rátelepedni a gazdaságra, a kormány meg béna, ha ezt nem tudta megakadályozni. Ergo: cseréljenek helyet. Csak remélni tudom, hogy az Orbán beszédében megfogalmazottakra tudják a hogyant is a Fideszben, és nem cseszik el.

Ha megnézzük az említett Európai Néppártot és történetét, szembeötlő lesz valami: többnyire magukat kereszténydemokratának tartó, vagy a kereszténydemokráciából is merítő pártok alkotják. Amikor a Fidesz meg Orbán egyes megnyilakozásait kádáristának meg balosnak titulálják, olyankor kiderül, hogy nem tudnak arról, létezik kereszténydemokrácia. Az pediglen tőlünk nyugatra, a kontinensen bizony pár évtizede a talán a legjelentősebb jobboldali politikai irányzat. Röviden és elnagyolva amolyan szociálisan érzékenyebb, nem éppen éjjeliőr minimálállamban gondolkodó konzervativizmusról van szó, eredetileg a katolikus egyház társadalmi tanítására épített gazdasági elképzelésekkel.

A kereszténydemokrácia tényleg nem éppen a libertárius eszmény (hál'Istennek), de kapitalistának azért kapitalista. A kapitalizmus nem egyenlő csupán csak a chicagói iskola elképzeléseivel. A rendpárti, erős állam meg úgyszintén régi kontinentális hagyomány, de hát éppen az angolszász világ gyakran emlegetett konzervatívjai sem voltak puhányok: baloldalon Kókához hasonlóan etalonként mutogatnak az ő gazdasági elképzeléseikre, de mondjuk Thatcher rendpárti húzásait valahogy igyekeznek elfelejteni.

Ha Orbán rendpárti és egyéb elképzelései veszélyeztetik a parlamenti demokráciát, akkor az egész, Hellerék által példaként állított nyugat-európai konzervativizmus és kereszténydemokrácia veszélyezteti a demokráciát. Persze, ebben az elképzelésben nincs semmi új, így vélekedtek sokan a balosok közül Adenauerről is, meg arról is, amikor Párizsban és Berlinben megpróbálták De Gaulle-ék vagy épp Kiesingerék rendbe tenni a forradalmat játszó ifjakat. Rögtön le is fasisztázták mindegyikőjüket. Csak hát biztos az idő megszépíti az emlékeket, ahogy Orbánnal szemben az egykor lehorthystázott, demokráciaveszélyeztetőnek titulált Antall Józsefet is utólag etalonnak értékelték. Egyébként meg, a 2006-os kardlapozások után vajon kinek van joga számonkérni a rendpártiságot a másikon?

Vicces a balos sopánkodás. Teccettek volna kormányozni.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr941735970

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Populizmus példatár 2010.02.10. 09:42:14

A NATO-radarral kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, ott nem lehet a lokátor, ahol az emberek nem akarják, hogy legyen. "Le kell ülnünk a NATO-val, és kell találnunk egy másik helyet" - közölte. A deviza alapú hitelekkel kapcsolatban Orbá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2010.02.10. 15:19:56

@maxt: hagyd, forradalmároknak mindet lehet. a kívülálló emberek felgyújtott autói, a szétvert tv, stb ez olyan collateral damage. forradalomban előfordul.

EMU 2010.02.10. 15:23:23

@Iustizmord: Körmüket feszegetve kényszerítették őket az mszmp-vel szembeni lojalitásra és/vagy párttagságra. Seszták, azaz, a vérköpő antinő. A heves kommunistavadász. Az. Meg az összes ilyen pribék.

Iustizmord 2010.02.10. 15:26:57

bocs, bencsik a népszabó pártélet c rovatában volt. nem a munkásőrnél.

Iustizmord 2010.02.10. 15:29:57

@EMU: "Körmüket feszegetve kényszerítették őket az mszmp-vel szembeni lojalitásra és/vagy párttagságra. "

és aki ellenállt, azt lelőtték, felakasztották, halálra kínozták. így halt meg pl seszták, bencsik, martonyi. stumpf. azóta is jelöletlen sírban nyugszanak. a nemzet nagy szégyenére.

EMU 2010.02.10. 15:32:09

@Iustizmord: Eleven magyar derékemberek egytől egyig, még nem száradt meg a nemez a sapkájukban, de máris a barikádokon voltak. Jó, pár autót felgyújtottak, meg szétbasztak mindent, amerre vonultak, és mondjuk egy fejlett demokráciában, mondjuk a magyar vérjobb által nagy tiszteletben tartott nemzeti szocialista idolok kapcsán vegyük németországot, szóval ott úgy szarrá verték volna ezt a csürhét, nem hogy még morvaik sikítoznának meg gumilövedéken rugóznának, hanem egy életre elment volna a kedvük attól, hogy állat módjára randlírozzanak. És ezeknek van baja ezzel az állammal és a rendőrségével?! Mondjanak már egyetlen országot ezen kívül, ahol ezt a műsort ennyivel meg lehet úszni, mint itt, persze csak ha a szókincsük engedi.

EMU 2010.02.10. 15:35:15

@Iustizmord: Az az. Ezeket a járaikat meg martonyikat, stumpfokat meg a kövér családot csak azért futtatta a kommunista rezsim elnyomó hatalma, hogy szem előtt legyenek, amúgy ezek tisztességes ellenállók voltak, úgyúgy.

EMU 2010.02.10. 15:36:28

@Iustizmord: Bencsik beférkőzött a pártlapba, hogy belülről ácsolja a kommunisták bitófáit. Jól látjuk ezt.

heima (törölt) 2010.02.10. 15:42:48

@maxt: igen, főleg a köcsögfideszes öregasszonyok és családanyák voltak különösen félelmetes raptorok, szerencse hogy a vérprofi, korábbi sérelmeket feldolgozni tudó, kizárólag a Köztársaság szellemében fellépő rebiszes rohamnépek is ott voltak!

és igen, minden egyforma! az IMF lélegeztetőgép is olyan mint az 5%-os növekedés, hiszen a Patás 6-ot ígért!

heima (törölt) 2010.02.10. 15:44:38

@Iustizmord: az nem zavar hogy a világon mindenhol az (üzleti) energiahatékonysági projekteket így finanszírozzák?

Lányaapja 2010.02.10. 15:45:09

Sziasztok! Tudna valaki segíteni eligazodni? Amennyiben az ember nem nyugdíjas, nem roma, nem meleg, nem lakik panelben, nem álláskereső, nem él mélyszegénységben, de luxusautója sincs, ellenben dolgozik, fizet adót és járulékokat rendesen (nem minimálbérest), annak ki képviseli az érdekeit, valahogy sehol sem találok ilyet.

heima (törölt) 2010.02.10. 15:48:22

@EMU: tudsz olvasni? nem néztem volna ki belőled.

heima (törölt) 2010.02.10. 15:50:27

@Lányaapja: "Az első és legfontosabb összekötő érték a munka. A munka az alapja mindennek. Mindannyian tudjuk, érték csak munkából lesz. Minden épeszű ember tudja, hogy a munka teremti meg az önállóságát, a függetlenségét, a munka tanítja meg a szabadság és az ünnep örömére is. A munka ad tartást, büszkeséget és elismerést abban a közösségben, ahová tartozik: a családjában, a lakóhelyén, a munkahelyén, a baráti körben."

Iustizmord 2010.02.10. 15:52:38

@heima: honnan-lesz-rá-lé? csak ennyit mondj. felőlem lehet zöldülni, minden ajándékot szívesen fogad a családom is, az adók eltörlését, a 18. havi níugdíjat, az ingyenes közszolgáltatást, mindent, csak hakan megkérdem: miből lesz a zállamnak pénze , hgy a köz pénzéből magánvagyonokat finanszírozzon?

ha megmondod, nekem deal.

Iustizmord 2010.02.10. 15:55:03

@Lányaapja: szavazz rám. lesz 19 havi jutalom, fizetek neked ha bkv-val jársz, ingeyen felújítom az alanyi jogon járó balatoni nyaralódat, nálam ingyen szülhetsz s halhatsz, a mcdoladsokat állaosítom s ott napi 1000 Ft értékben ingyen ehetsz, jó leszek neked?

PS: engem a Magyar Realista Párt indít, a nemzeti Felemelkedés és Közös Vagyongyarapodás Perpetuum Mobile Egyesületének támogatásával.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.10. 15:56:45

@heima:
Csak szentté ne avassanak ezért a buzgalomért...

heima (törölt) 2010.02.10. 16:06:18

@Iustizmord: a dolog úgy működik (mondjuk ipari környezetben), hogy a bank (által felkért szakértő) csinál egy költség-haszon elemzést, és ha megéri az energiahatékonysági beruházás, akkor megfinanszírozza a projektet. Az ügyfél kb ugyanannyit fizet energiáért, mint eddig, a megtakarításból fedezi a beruházás törlesztését+kamatokat. Ha lejár a hitel, akkor pedig öröm és bódogtá van. Mindenki nyer: a bank viszonylag nagy biztonság mellett (hiszen nem lesz extra terhe a cégnek a finanszírozás miatt) tud kihelyezni, az ügyfél a hitel lejárta után megspórolja a nagy pénzt, addig is rajolhat a környezettudatossággal, extra kockázat nélkül végezhet beruházást stb.

Országos méretben, lakóingatlanoknál nyilván csak állami szervezéssel, garanciákkal oldható meg a dolog, erre jó egy állami pénzintézet (nem kell új, jó rá az MFB is), ez az intézmény végzi a finanszírozást, hitelbírálatot etc, a források fedezetére meg mondjuk kötvényt bocsájt ki a nemzeti/nemzetközi pénzpiacokon.

Kicsit erőltetett a párhuzam, de hasonlóan működik a diákhitel is, ott sem az állam pénzét helyezik ki, hanem piaci szereplőkét, csak itt nem megtakarítás, hanem a diploma/szakképzettség által megszerezhető többlet jövedelem jelenti a fedezetet.

heima (törölt) 2010.02.10. 16:07:53

@maxt: ha már értelmiségi nem is, de szent azért lehetek?

Lányaapja 2010.02.10. 16:07:54

@Iustizmord: Engem meggyőztél..., s tényleg nem kell hozzá semmi speciálisnak lenni, se "sajtkészítőnek", se semmi? Akkor köszi.

Iustizmord 2010.02.10. 16:14:09

@Lányaapja: jah, azt nem mondtam hogy mindezt 2024-től gondoltam?

Iustizmord 2010.02.10. 16:14:58

@heima: te egy ideális világot vizionálsz.

én meg az otp államostíását . tudod, zöld bank. zöld. :o)))))))))

heima (törölt) 2010.02.10. 16:24:26

@Iustizmord: vázoltam a gyakorlatot, sajnálom ha agyilag nem éred fel a dolgot, csak akkor meg nem értem a heves ellenkampányt.

heima (törölt) 2010.02.10. 16:28:08

@HaKohen: hát igen, valóban szörnyű gondolatok lehetnek ezek egy belvárosi lmps hippibalfasznak, aki munkát még sose látott. Gondolok itt mondjuk pl rád.

De kétségkívül megnyerted a "kié lesz a legdebilebb reakció" versenyt, én megvallom őszintén a "munka" szóra heves kommunistázást vártam a jólképzett játékosoktól.

hacsaturján 2010.02.10. 18:12:05

könyököl kifele a konzervativizmus az ablakon.

hacsaturján 2010.02.10. 18:14:56

jaj, bocsika! aszt elfelejtettem mekkérdezni, hogy az a kérdés eldült-e már, hogy krisztus urunk akkó mostan jobbos-é vagy balos, mer az nem mindegy ugyanis!!!

Iustizmord 2010.02.10. 19:14:43

@heima: "sajnálom ha agyilag nem éred fel a dolgot,"

nem szeretem az internetes anyázást. minősítgessed a veled egykorú testrészedet, ne a másik kommentelőt.

HaKohen 2010.02.10. 19:26:18

@heima:

Muhahahahaha!!!!!!!!!!!

Hát fan(muhahahahahaha - röhög)táziád aztán van. Írjál regényt, a szkítia vagy a bede testvérek biztos kiadják.

De ne komolytalankodjunk. Végtelenül szomorú vagyok, hogy hozzászólásodból láthatóan oly érzékenyen érintett egy három szóból álló egyszerű német mondat. Pedig csak korábbi hozzászólásod szavaiból kellett összerakni és visszafordítani németre.

(És pont most nincs itt drFlash!)

heima (törölt) 2010.02.10. 19:27:18

@Iustizmord: én a sóskát nem szeretem, meg a hülyeséget. írogassál a subbára vagy a szakítósblogra ha a "köcsögfideszköcsögov" mátrixon túl vitaképtelen vagy.

heima (törölt) 2010.02.10. 19:32:05

@HaKohen: inkább ne próbálj meg következtetéseket levonni, láthatóan nincs hozzá agyad. milliószor mondtam már, a vicceskedés sem megy, ahhoz is intelligencia kéne. ajánlom inkább a jogvédelmet, az passzolna hozzád, kezdheted mondjuk a buzi bálnák jogaival, úgy halottam nagyon el vannak nyomva!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.02.10. 20:40:22

Látom, volt Index címlap is...

"Baloldali-e Orbán Viktor és a Fidesz?"
Orbán Viktorról nem tudom, de hogy a Fidesz retorika az, az tuti. Ez nem egy konkrét beszédben nyilvánul meg, hanem több évnyi kommunikációban. Ők a kisemberek, nyugdíjasok stb. vitéz védelmezői a kizsákmányoló nagytőkével és újarisztokráciával szemben. Meg mi az, hogy az emberekkel fizettessék meg, amit az emberek elfogyasztanak...

"Biztos a Néppártban vakok"
A Néppárt... (lemondó legyintés) Bizony el kélne, még egy Thatcher...

"Nyilván, akkor Sarkozy is balos."
Nem jársz messze az igazságtól. A francia államnak és társadalomnak nagyon erős baloldali, etatista, bürokratikus, technokrata hagyományai vannak és ez alól Sarkozy sem tudja kivonni magát, de még de Gaulle sem. Egész Európában Franciaország a legkézivezéreltebb ország. Franciaországban gyakorlatilag minden nagy vállalatban résztulajdonos az állam és az élet legapróbb szegmenseit is törvények szabályozzák.

"(nem nagy, hanem erős)"
Ez wishful thinking. Kicsi és erős állam csak papíron létezik. A francia meg különösen nem az. Erősnek, erős éppen, de hatalmas is.

"A Fidesz nagyon ügyes, ha ellenzékből is rá tud rátelepedni a gazdaságra, a kormány meg béna, ha ezt nem tudta megakadályozni. "
Ehhez nem kell különösebb tehetség. Az elvárásokat ellenzékből is lehet formálni, ld. Perón utáni argentin politika. Ezt kormányról csak terrorral lehet megakadályozni.

"Amikor a Fidesz meg Orbán egyes megnyilakozásait kádáristának meg balosnak titulálják, olyankor kiderül, hogy nem tudnak arról, létezik kereszténydemokrácia."
A kereszténydemokrácia besorolása nem triviális, mert bőségesen tartalmaz mind baloldali, mind jobboldali, sőt még liberális elemeket is.
Ez idáig akár a Fideszről is elmondható lenne, de engem mégis inkább a perónizmusra emlékeztet.

Iustizmord 2010.02.10. 20:57:48

@heima: így van, az egy fasza hozzáállás h lehülyézel mindenki mást. az már érv.

de ha már ennyire faszagányosan érted a témát, csak hogy ne rébuszokban beszéljünk, kérlek tájékoztass, hogy egy 10 emeletes 10 lakásos békási / pók utcai tucatháznál a teljes energetikai felújítás, szigetelés, miegymás:

- mennyibe kerül
- mennyit spórolni vele / év, akár / lakás
-mennyi idő kell ezt visszafizetni a zöldbanknak ("ipari környezetben", ugye, bár az nemtom mi, talán a Csepel Művek?)
- mennyi ezen összeg kamatszolgálata, egyéb költsége a futamidő alatt
- hány év múlva kell ismét felújítani
- mi az egyenleg.

továbbá krlek táékoztass h mi van ha bedől a hitel mert az energiaárak nem úgy alakulnak ahogy, stb. szal mi van ha a megtakarítás nem fedezi a kamatokat? hogy ez egy veszélytelen hitelkihelyezés? egy TÁRSASHÁZON hol hajt be x 10 millát egy bank???????????

hajrá, ha már a kedvenc netes érvvel élsz (szövegértési problma, agyatlan, stb), akkor én meg a kedven netes riposzttal: SZÁMOKAT KÉREK.

kíváncsi vagyok tényleg,

Iustizmord 2010.02.10. 20:59:34

@Lord_Valdez: én amolyan francoizmustól félek a jövőben itten, de hát bencsik szerint az OK.

Iustizmord 2010.02.10. 21:00:19

@Iustizmord: 10 emeletes 100 lakásos, i mean

Iustizmord 2010.02.10. 21:03:40

@Iustizmord: meg biztos nem láttál olyat hogy a lakók 20%-a folyamatosan késedelmesen vagy nem fizeti a közös költséget. akkor hogy gazdálkodja ki a ház a kamatot+ tőkét?

szal a modelled egy elméleti modell, de ma, itt, magyaro-n ez sogenannte VÁGYÁLOM.

oktatni meg ne oktass, én nem tudom h te ki vagy, de fordítva is igaz. szóval a minősítést korlátozd a farkad merevségére.

heima (törölt) 2010.02.10. 21:24:06

@Iustizmord: figyelj seggfej, kérésedre leírtam neked hogy hogy működik a dolog, erre ennyit bírtál érdemben reagálni: "te egy ideális világot vizionálsz.
én meg az otp államostíását . tudod, zöld bank. zöld. :o)))))))))" ez már érvország? szerinted mit tudok következtetni ebből, hogy kikúrt nagy zseni vagy csak őgyesen titkolod vagy azt hogy vitaképtelen vagy?

"tájékoztass" vért ne adjak? idézet tőlem: "hogy a bank (által felkért szakértő) csinál egy költség-haszon elemzést, és ha megéri az energiahatékonysági beruházás, akkor megfinanszírozza a projektet." FYI én nem vagyok energetikai szakértő, nem fogok neked egy elemzést csinálni, kérdezd azt, akinek ez a munkája. de biztosan vannak rá remek PR cikkek, esettanulmányok, Google a barátod, én nem fogok helyetted keresgélni (btw Óbudán, Angyalföldön, Dunaújvárosban is vannak mintaprojektek ha jól emlékszem).

"ipari környezetben", ugye, bár az nemtom mi" ez az amit te nem látsz, mert eltart anyu/állam, ezért nem láttál még munkát.

"mi van ha bedől a hitel mert az energiaárak nem úgy alakulnak ahogy" az energia (itt főleg gáz)árak arról híresek, hogy csökkenek. Másrészről nem azt írtam, hogy egyáltalán nincs hitelezési kockázat, hanem azt, hogy sokkal kevesebb, mint más beruházási hitelnél, mert nem rak extra terhet az ügyfélre (kb ugyanannyit fizet, mint eddig) és minimális a piaci kockázat is (nem úgy mint egy ingatlanfejlesztésnél pl)

"hajrá, ha már a kedvenc netes érvvel élsz (szövegértési problma, agyatlan, stb), akkor én meg a kedven netes riposzttal: SZÁMOKAT KÉREK." Hát igen, régi hiba a teljes aránytévesztés a baloldalon, ilyen az, amikor pl egy politikai programpontot összetévesztenek egy banki kondíciós listával. Csak hogy kicsit belegondolj ebbe: az általad feltett kérdésekre kizárólag politikai akarat függvénye, hogy mi legyen a válasz (önerő, kamat, futamidő, finanszírozó személye, állami támogatás, garancia, hitelbírálat, támogatott technológiák, vagy csak éppen az, hogy a társasház/magántulajdonos mennyire vesz részt az ügyletben stb stb).

heima (törölt) 2010.02.10. 21:30:50

@Iustizmord: igen, panelprogram sem volt Magyarországon az elmúlt években, mert vannak trash társasházak atomprolikkal, az is vágyálom, a felújított panelok meg csak képzelődés, az igazi szakértő vérfüggetlen szem nem látja meg őket!

de van fejlődés azért, a "honnan lesz rá pénz" után eljutottál az igazi kádári gyöngyszemig, az "úgyse lehet megcsinálni" csodáig. Merjünk kicsik lenni! És valóban, tökéletes "érv" vitaképtelen arcoknak, nem kell foglalkozni semmivel, elég rávágni bármire. A szomorú az, hogy e mentén működött az ország 8 évig, hát úgy is néz ki.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.02.10. 21:51:51

A Fidesz nyilvánvalóan baloldali. Az MSZP viszont szélsőbaloldali.

evil overlord (törölt) 2010.02.10. 22:06:27

@[nev]: Nem ártana megkülönböztetni a gazdasági liberalizmust ("neoliberalizmus") a társadalmitól, ld. pl. politicalcompass.org.
Az utóbbi években az SZDSZ-nek gyakorlatilag nem volt köze egyikhez sem: a Kóka féle töketlenkedést nem kellene eladni gazdasági liberalizmusnak, a '90-es években pedig inkább a segélyosztogató bölcsészek vitték a prímet. A társadalmi liberalizmusok pedig teljes mértékben elfeledkezett arról, hogy az állampolggároknak nemcsak jogaik , hanem kötelességeik is vannak, valamint arról, hogy nemcsak a kisebbséget kell védeni a többségtől, hanem a többséget is a kisebbségi bűnözéstől (azaz a liberalizmus lényegét, a "no harm principle"-t dobták ki az ablakon). A rendpártiságuk pedig kimerült abban, hogy a velük egyet nem értők hangját megpróbálták elnyomni (mezőgazdasági gépjárművel behajtani tilos tábla, Gergényi kitüntetése, fasisztázás stb.).

Az állam ne szóljon bele (gyakorlatilag) semmibe, majd az EU és a helyhatóság mindent megold nem egy neoliberális, hanem inkább egy anarchista megközelítés. Számos szabályozás és közszolgáltatás (pl. környezetvédelem, egészségügy, közoktatás, közlekedési infrastruktúra, jogrendszer) országos, és nem járási szintű kezelést igényel.

evil overlord (törölt) 2010.02.10. 22:13:37

@Lord_Valdez: Index címlap: lassanként több itt a zombi, mint Árpinál.
A hatékony állami szabályozás nem jár feltétlenül nagy méretű újraelosztással.
Franciaország tényleg elég furcsa valami, nem értem, hogyan tud működni egy olyan ország, ahol kis túlzással folyamatosan sztrájkolnak.

Iustizmord 2010.02.10. 23:10:32

@heima: figyelj seggfej, ... kikúrt nagy zseni vagy csak őgyesen titkolod vagy azt hogy vitaképtelen vagy? ... vért ne adjak?

ld később

" FYI én nem vagyok energetikai szakértő, nem fogok neked egy elemzést csinálni, kérdezd azt, akinek ez a munkája. "

szal csak pofázol, de nem tudod miről. zsír. szád van, számod nincs. nem vagy energetikai szakértő? akkor anyád picsáját koptatod a klaviatúrát. elméletben én is nagyon tudok sok mindent, pl hogy kell vizet bontani. gyakorlatban meg nem megyen. nem is írok róla.

"ipari környezetben", ugye, bár az nemtom mi" ez az amit te nem látsz, mert eltart anyu/állam, ezért nem láttál még munkát.

engem nem tart el senk, ellenben én mást igen. lehet anyádat ÉN tartom el, te kis pöcs. lehet ilyen sítlusban is, de anyádat akklor is én tartom el. lehet téged is.

"mi van ha bedől a hitel mert az energiaárak nem úgy alakulnak ahogy" az energia (itt főleg gáz)árak arról híresek, hogy csökkenek. Másrészről nem azt írtam, hogy egyáltalán nincs hitelezési kockázat, hanem azt, hogy sokkal kevesebb, mint más beruházási hitelnél,

számok, számok kis lófaszjankóm. nem lehet, hanem számok. statisztika, hamisíts s én elhiszem. de told ide őket.

mert nem rak extra terhet az ügyfélre (kb ugyanannyit fizet, mint eddig) és minimális a piaci kockázat is (nem úgy mint egy ingatlanfejlesztésnél pl)

számok, csak azt fogadom el, pofázást nem.

"hajrá, ha már a kedvenc netes érvvel élsz (szövegértési problma, agyatlan, stb), akkor én meg a kedven netes riposzttal: SZÁMOKAT KÉREK." Hát igen, régi hiba a teljes aránytévesztés a baloldalon,

anyád a balodlali, a hörghurutjával

ilyen az, amikor pl egy politikai programpontot összetévesztenek egy banki kondíciós listával. Csak hogy kicsit belegondolj ebbe: az általad feltett kérdésekre kizárólag politikai akarat függvénye,

jah, akkor vityának mennif fog

hogy mi legyen a válasz (önerő, kamat, futamidő, finanszírozó személye, állami támogatás, garancia, hitelbírálat, támogatott technológiák, vagy csak éppen az, hogy a társasház/magántulajdonos mennyire vesz részt az ügyletben stb stb).

akkkor MOST figyelj. a bides kurva anyádat minősítsed, számok nélkül ne pofázz, mert mnősíteni én is tudlak, az nem egy nagy kunszt. ha leírsz egy modellt (amihez nem értesz, nem lévén energetikus) kkor adj mellé számokat, vagy írsd le hogy tapasztalat.

baszmni elméletben mindenki tud,. villants vmi eredmény

kis pöcs

(csak a személyeskedés végett...)

elmész apád faszának makkos végére a buzi személyeskedő hozzászólásaiddal, mert még1x: a pöcsöddel szórakopzz te kis buzi. igen- anyádat basszad le ha nemnyalja ti

Iustizmord 2010.02.10. 23:12:30

a posztírótól meg most kérek elnézést a szándékolt vulgaritásomért de nagyon nem csipzom ha ismeretlenek úgy gondolják hogy én hüjje, ők meg einstein.

lyenkor átmegyek proliparasztba és a sértést anyázással ütöm el.

többi kommentelőnek is sorry.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.10. 23:13:52

@heima:
"az általad feltett kérdésekre kizárólag politikai akarat függvénye, hogy mi legyen a válasz"
Hogy saját cizellált stílusodban reagáljam le:
Kanalas faszság!
Ha az a politikai akarat, hogy mindenkinek alanyi jogon járjon a luxusautó meg a plazmatévé, ettól még nem lesz rá fedezet. (Hacsak nem szálunk meg gyorsan valami olajban gazdag országot)

Saját környezetemből tudok konkrét számokat mondani befejezett panelprogramra és annak törlesztésére, megtakarításaira, te meg itt vetítesz politikai akaratról...
Nem igaz, hogy nem ismersz olyat akinek a környezetében, vagy saját házában volt ilyen.

Mindennek ára van, az utolsó fénymásolópapírig!
Egy normális országban beárazzák az ígéreteket és körberöhögik aki látványosan hazudik, itt meg lassan megkoronázzák a behülyített fanatikusok.

Iustizmord 2010.02.10. 23:22:38

@maxt: Ő jobban tudja, mert ugye pol. akarat. nem energetikus de megaszondja. számokat meg nem mert az meg snassz. a poél. akarat felülírja a számokat, ugyi. ja, hogy én meg baloldali seggfej... ez mindenre érve, ez visz mindent. meg hogy engem ki tart el. anja picsája, mintha tudná. hihetetlen.

hogy gyújtanának kanócot a pöcsében annak aki ezt a nevenincs netet kitalálta. mert ha arccal kéne vállani 100 kicsi pondróból 1 pillangó se lenne.

jah, diktatúrát ide, az köll nékünk. :o(

Iustizmord 2010.02.10. 23:23:26

@maxt: kérlek írj számokat, nálunk tervezési stádiumban, nincs konkrét infom.

HaKohen 2010.02.10. 23:44:53

@Iustizmord:

Nyugi, nyugi.

heima hónapokkal ezelőtt szabadult ide a kurucinfóról, csak most már megszelídült a fidesz irányába. A stílusa bájos, láccik is, hogy a Konzin vagyunk: már régóta gyanítottam, hogy ez egy vérliberális blog.

Nekem egyébként jó ötletet adott: foglalkozzak a buzi bálnákkal. Még meggondolom, az ugyanis világos, hogy az állatok sokkal kellemesebb élőlények, mint az emberek.

Érdekes figyelni kedves és úri modorú vitapartneredet. Szerintem már a fölrobbanás határán van - ennyi kontrollálatlan elmeháborodottságot...
Arra kifejezetten büszke vagyok, hogy belvárosi lmp-s hippibalfasznak nevezett. Határozottan megtisztelő ahhoz képest, hogy néhány héttel korábban egy másik poszton a konzi humorbrigád ügynökének tartottak.

Na de azért neked sem kell szégyenkezni munkaügyben. Remélem, behúzod füled-farkad és holnap elmész a munkaügyi központba munkáért.

(És mondd, de csak abszolút privátim. Ahogy kb. fél órával ezelőtti riposztodat olvastam, valami végzetes gyanú sejlett föl bennem: valójában nem te vagy drFlash?)

heima (törölt) 2010.02.10. 23:52:07

@Iustizmord: "szal csak pofázol, de nem tudod miről. zsír. szád van, számod nincs. " Nézd, az hogy nem foglalkozom napi szinten energetikai finanszírozással, nem jelenti azt, hogy teljesen fogalmatlan vagyok, felétek lehet szokás seggben hordani a fejet, errefelé nem. megadtam az útmutatást ha érdekel a téma utánajársz, ott vannak a számok a linkelt cikkekben is, élő, megvalósult, magyarországi projektekből.

"számok, számok kis lófaszjankóm. nem lehet, hanem számok. statisztika, hamisíts s én elhiszem. de told ide őket." Milyen számok te szerencsétlen? Mondok neked egy számot: 2. Két kockázattal kevesebb egy átlagos beruházáshoz képest, a már említett piaci és jövedelmi kockázat.

"számok, csak azt fogadom el, pofázást nem." Nem vagy abban a helyzetben hogy követelőzz. Segg vagy, okosat akartál szólni (honnanleszpénz), benézted. Kezdj el hozzászokni, ennyi ésszel sokszor fogod még rázni a pofonfát.

"anyád a balodlali, a hörghurutjával" Nagyon igazad van, alanyi jogon is lehetsz balfasz, nem kell hozzá baller segítség.

"jah, akkor vityának mennif fog" Szintén csak egyet érteni tudok.

"akkkor MOST figyelj. a bides kurva anyádat minősítsed, számok nélkül ne pofázz, mert mnősíteni én is tudlak, az nem egy nagy kunszt. ha leírsz egy modellt (amihez nem értesz, nem lévén energetikus) kkor adj mellé számokat, vagy írsd le hogy tapasztalat."

Szóval vitaképtelen vagy. Jellemző. (tapasztalat: linkeltem őket)
Tudom hogy ez dühít, de ez van, én megtettem minden tőlem telhetőt, innentől rajtad áll, hogy érdekel-e a dolog, vagy inkább megmaradsz agyatlan antifidesz zombinak.

heima (törölt) 2010.02.11. 00:00:53

@maxt: "Hogy saját cizellált stílusodban reagáljam le" hát igen, a liberális bölcsész mindig cizelláltan tud nácizni, fasisztázni, kirekeszteni, ha épp arról van szó!

"Kanalas faszság!" Ha valamit nem értesz, akkor egész nyugodtan kérdezz, mert köze nincs a válaszodhoz ahhoz, amire reagáltál. Egyrészről fel kéne fogni, hogy ez nem a panelprogram, nem arról szól a dolog, hogy az állam puszira osztogatja a vissza nem térítendő támogatást (ez a szoci módi), másrészről meg csak remélni merem, hogy komplex megújuló projekteket finanszíroznak, ami nem egyenlő a rózsaszínre színezzük a panelt némi hőszigetelővel mai gyakorlattal.

heima (törölt) 2010.02.11. 00:02:16

@Iustizmord: ez az, a nyílt és primitív falkaépítés. csodálatos.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.11. 00:02:45

@Iustizmord:
Elsősorban cégtől, technológiától és igényelt extráktól (illetve már kiépített felújítótt berendezések állapotától) függ a dolog, tehát komolyabb eltérés lehet az árakban.
Egy néhány éve panelprogram keretében felújított 52nm-es lakás esetében nyílászáró cserével és fűtőrendszer felújítással, havi szinten kb 6000-9000Ft megtakarítást lehet elérni, a törlesztőrészlet levonásával együtt.
Ez tiszta haszon, értékesebb ingatlan, olcsóbb fenntartás.
(ha ésszel szervezik, nem szalad el az ár, de oda kell figyelni a legapróbbrészletekre is)

(Öko programba belevágni nem szabad! A felszerelt mérő a szobát is leméri, a konyhában a sütőt is, valamint számlázáskor leosztják a nem fizető, mérőbuheráló lakók fogyasztsát a működő mérővel rendelkezőkre. Csúnyán meg lehet szívni, ami ismerve egy átlagos panel lakosságát... sanszos...)

Ajánlatot kaptunk egy cégtől, mely teljes felújítást, szórt habos szigetelést, fűtőrendszercserét, napkollektor és szellőztető kiépítést vállalt, valamint a ház energetikai rendszerének 20 éven keresztüli üzemeltetését.
A felújítás költségét 10 év alatt fizethették volna vissza a lakók nagyságrendileg 150Ft-os négyzetméterárral számolva havi szinten. A cég garanciát vállalt bizonyos körülmények között 50%-os költségcsökkenésre. Ebből kindulva egy lakás egy hidegebb téli hónapban akár 15000-20000 Ft-ot is megtakaríthatott volna, a nyári hónapokban viszont az alapdíj miatt 2000-3000Ft töbletkiadást jelentene a lakóknak ez a megoldás.
Ez utóbbi csak ajánlat volt, nem valósult meg, de jól mutatja, csak számlázási eltérések lehetnek.

Éves átlagban nagyjából a fenti panelprogramos megtakarítás jön ki havi szinten.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.11. 00:08:45

@heima:
Költői kérdés:
Emberölés kísérletnek számít-e, ha a hozzászólásaidat olvasva fuldoklom a röhögéstől? :D

Igazgyöngy ajkadról ez a mondat:
"hát igen, a liberális bölcsész mindig cizelláltan tud nácizni, fasisztázni, kirekeszteni, ha épp arról van szó!"

Bekeretezhetem, vagy jogdíjas?

heima (törölt) 2010.02.11. 00:09:12

@HaKohen: "heima hónapokkal ezelőtt szabadult ide a kurucinfóról, csak most már megszelídült a fidesz irányába" gondolom azt javasolta a dilidokid hogy ez sokszor ismételgesd magadban akkor is ha nem igaz, és ettől majd jobban leszel, én nem is akarod befolyásolni a mentális felépülésedet, sok sikert hozzá. a ballib kormányzat egyik legnagyobb bűnének tartom a lipót bezárását, remélem Viktor talál rá pénzt, hogy újból megnyisson, és akkor lehet majd fehérköpenyes emberekkel megbeszélni, hogy minden cúnya bácsi kurucinfos meg nemértelmiségi!!!

(mondtam már hogy nem értékelem a bölcsészhumort)

heima (törölt) 2010.02.11. 00:15:49

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100210-orban-viktor-fidesz-a-zoldbank-otlete-nyugaton-is-divatos.html

tessék Origo címlap, legalább két rendszert ismeretet röviden, de ugye az nem lehet hogy politikai akarat kérdése a dolog :D

heima (törölt) 2010.02.11. 00:27:04

@maxt: "Mindennek ára van, az utolsó fénymásolópapírig!
Egy normális országban beárazzák az ígéreteket és körberöhögik aki látványosan hazudik, itt meg lassan megkoronázzák a behülyített fanatikusok."

Megint csak egy már említett párhuzammal tudok élni: diákhitel. A jogszabályalkotáson és a Diákhitel Központ felállításán kívül nem került pénzbe, a rendszer működik, a törlesztések rendben zajlanak, a finanszírozás nem kerül közvetlen állami pénzbe, maga az intézet is nullszaldó környékén fenntartja magát. Ez az intelligens finanszírozás (és ilyen lett volna a lakáshitelezés is, ha nem barmolják szét 100naposokkal a gazdaságot), a panelprogram, sulinet expressz, nemzeti civil alapprogram és társaik meg a ballib pénzszórás remek példái.

Meg lehet ezt jól csinálni, főleg ha a másik oldallal is foglalkoznak (zöldtechnológia cégek támogatása), vagy éppen a távhő rendszerek geotermiára átállítására is fordítanak figyelmet. Meglehetősen kevés okot látok a "nem lehet megcsinálni" és a "nincs rá pénz" érvek mellett, nem mágnesvasutat ígérnek Záhonytól Sopronig.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.11. 00:36:29

@heima:
Ismerd be, hogy szándékosan csinálod!
Sajnos ismerem a diákhitelt. Örökjáradék az államnak. Aki nem tudja egyben visszafizetni, az élete végéig fizetheti az újabb és újabb kamatokat ugyanis a diákhitel központ nem képes leadmnisztálni nagyobb utalásokat, így ilyen esetben teljesítetlen tartozásként még leveleznek is egy kört a szerencsétlennel, aki többet akart fizetni a papíron lévőnél, hogy valaikor elfogyjon az a tartozás.
A lakáshitelezés csak olyanoknak jelentett megoldást, akik annyi idősek, mint Orbán akkor, annyit keresnek, és eseleg úgy is hívják őket. Átlagember számára semmi plussz. A Sulinet emlékem szerint szintén Fidesz találmány, és mivel van szerencsém az informatikai árakat ismerni, nem kis lenyúlás volt az informatikai cikkek támogatott árát az átlagos bolti ár másfél kétszeresére tolni.

heima (törölt) 2010.02.11. 00:45:29

@maxt: szándékosan csinálom.

"Sajnos ismerem a diákhitelt." Hát nem mutatod jelét. Egyrészről bár rettentő fontos ugyan, de nem az előtörlesztés a rendszer alapja, másrészről tökéletesen működik a dolog adminisztrációja, egész egyszerűen csak másik számlaszámra kell küldeni a pénzt.

"A lakáshitelezés csak olyanoknak jelentett megoldást, akik annyi idősek, mint Orbán akkor, annyit keresnek, és eseleg úgy is hívják őket." SZÁMOKAT!!! :D:D:D

"A Sulinet emlékem szerint szintén Fidesz találmány, és mivel van szerencsém az informatikai árakat ismerni, nem kis lenyúlás volt az informatikai cikkek támogatott árát az átlagos bolti ár másfél kétszeresére tolni." Emlékeid rosszak, a sulinet expressz kőkemény SZDSZ(MSZP) találmány, és igazad van, a túlárazás is az egyik oka, hogy a világ talán legelbaszottabb gazdaság- és társadalomfejlesztési programja volt. Ennél már csak tényleg az lehetett volna lejjebb ha szó nélkül kiutalnak a mélyen tisztelt választópolgároknak X pénz puszira, meg ha már úgy is benne vannak, mehet egy adag cash a haveroknak meg egyenesen Kínába is, ők se járjanak már rosszul.

heima (törölt) 2010.02.11. 00:48:30

@heima: pontosítok, ugyanaz a számlaszám, csak be kell írni a közlemény rovatba, hogy előtörlesztés. www.diakhitel.hu/elotorlesztes.php?cmssessid=T923655f85445a5c9e6fde3bde3ef094b09cd1fae952677c0beeca45af615f9f

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.11. 00:58:55

@heima:
Leírva szép, de Homár posztot érdemelne ahogy valójában működik.

heima (törölt) 2010.02.11. 01:05:39

@maxt: írt már erről vlaki blogot, talán a pénz beszél blogon, ott is kiderült, hogy az előteljesítést meg az előtörlesztést, mint két külön dolgot nem tudta felfogni a hitelfelvevő. nem igazán ismerem a problémádat, de már az önmagában ellentmondás, hogy nem engedik a nagy előtörlesztéseket, miközben meg a teljes egyösszegű kifizetés sima ügy?!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.02.11. 06:46:41

@evil overlord:
Az állam mérete nem feltétlenül az újraelosztás mértékében mérhető a legjobban. Sokkal inkább abban, hogy mennyire szabályoz mindent központilag. Franciaországban speciel minden központilag van. Többek közt ez az oka a sok sztrájknak is, mert baromi merev a munkaszervezés és gyakorlatilag nem is lehet megoldani a konfliktusokat másként, mint a kormányzat bevonásával.

evil overlord (törölt) 2010.02.11. 07:49:53

@Lord_Valdez: Szerintem értelmesebb a nagy állam = nagy újraelosztás, erős állam = széleskörű szabályzás distinkció.

Iustizmord 2010.02.11. 18:49:37

ettől függetéenül sajnálom hogy elragadtatásomban anyáztam (nem szokásom) de nagyon nem viselem el ha valakinek az a tromfja hogy a másik hülye, tudatlan, seggében hordja a fejét ilyesmi. a net adta arctalanság =/= arcátlanság. csak ezt sokan nem értik.

HaKohen 2010.02.11. 19:32:59

@Iustizmord:

"I ain't no drFlash. " Ha meg akarod nózni (nem nózi), ne tétovázz, üstöllést üsd be a gugliba, és asztán kattany rá rögvest a blogjára. Nem bánod meg.

(Korábban előfordult néhányszor a Konzin, de később eltűnt. Lehet, hogy megsértődött, mert nem vettem elég komolyan. Mint a gyerekek a Cantervillei kísértetet.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.02.11. 19:44:13

@evil overlord:
Nem értek egyet (oda se neki).
Szerintem az állam erejét leginkább tekintélye és beavatkozási képessége jelenti. (ezért is nincs kicsi és erős állam, mert ez utóbbi erősen apparátusigényes)
A mérete alatt pedig inkább a tényleges beavatkozást értem. Ez sok esetben valóban nagy újraelosztást is jelent, de szerintem az igazi kritérium a mindenbe beavatkozó, masszív bürokrácia.

heima (törölt) 2010.02.12. 05:09:36

@Iustizmord: ha nem adod jelét értelemnek, akkor nem tudok más következtetést levonni sorry

Iustizmord 2010.02.12. 15:53:18

@heima: MÁR MEGINT AZ ÉRTELMEMRŐL GONDOLKOZOL, EGYSEJTŰ.

HADD NE ANYÁZZAK ISMÉT.

heima (törölt) 2010.02.12. 17:23:42

@Iustizmord: hidd el szívesebben beszélgetnék a konkrét témáról (zöldbank, energiahatékonyság finanszírozása), de láthatóan menekülsz a téma elől, és inkább duzzogsz hogy a hülyeség miatt hülyének néztek.

HaKohen 2010.02.12. 19:20:55

@Iustizmord:

Ajánlott irodalom. Arany János: Epilogus 4. versszak.

berger00 2010.02.12. 20:40:49

@Iustizmord: jujj de hülyék vagytok !!!!

berger00 2010.02.12. 21:27:09

@egyittlakó: szerintem te nagyon elfogult ember vagy e téren mit kell itt ilyen hülyeséget írni ?? mélyülj magadba egy kicsit lehet ,hogy te ilyen vagy !!!

Iustizmord 2010.02.13. 13:33:13

@heima: nézd, anyira nem érdekel a téma, hogy meneküljek (miért is tenném, nem népszerűségi verseny a blog), energetika / lakásfelújítás ügyben nem is akarlak meggyőzni, bevallottan nem értek hozzá, ha viktor megoldja a zöldbankos történetet panelfelújítással, úgy hogy ez senkinek nem kerül pénzébe, hajrá, anyámék panelban laknak, örülni fogok.

realitását mondjuknem látom, te meg ahelyett hogy azzal győznél meg hogy ideírsz vmi számítást pl finanszírozás kérdésben (amiről konkrétan szívesen vitatkoznál, csak konkrétat nem írsz egy rózsaszín elméleti modellen kívül) ahelyett az értelmi képességeimen lamentálsz. ezt úgy általában nem tűröm el ismeretlenektől, pláne nem a neten, ahol 16 éves hülyegyerekek is úgy érzik hogymegmondhatják a tutkófrankót.

végül nem úgy általában néztek hülyének, hanem konkrétan te, de duzzog a franc, azért ne képzeld már el hogy egy ismeretlen senki odavetett fikázása miatt depi meg öngyi leszek.

na, hajrá

Iustizmord 2010.02.13. 13:40:41

@HaKohen: :o)))))

de hol itt az "úri"?

HaKohen 2010.02.13. 15:40:25

@Iustizmord:

Hát nem veszed észre heima stíljében az echte úri modort?

Akkor csak olvasgasd szorgalmasan; gyanítom, hogy fox még vele néhányszor találkozni.

heima3 (törölt) 2010.02.13. 16:41:07

@Iustizmord: figy, kérdeztél, válaszoltam, erre olyan szintű gyermeteg hisztit levágtál, a hihihaha OTPtől az úgyselehetmegcsinálni meg a SZÁMOKAT követelésig, hogy minimum seggnek nézlek.

Leírtam hogy hogyan működik a modell, még csak nem is a Fidesz találta ki, és ipari környezetben (tudod az olyan, ami nem lakossági, szállodától kollégiumon át a gyártelepig) működik ez a finanszírozási modell (azért ott, mert nagyfelhasználóknál éri meg a megújuló energia legjobban), konkrétan pl a Raiffeisennek erre külön üzletága és leányvállalata van. De te erre annyit bírsz reagálni hogy "számokat" meg "úgyseéri meg". Nem mellesleg linkeltem példákat beruházásokra (Angyalföld, Dunaújváros, Óbuda), tele vannak számokkal a cikkek (ezeket lelkesen ignorálod), igaz ezek egyedi projektek, egyedi finanszírozási modellekkel (nyúlnak mindenhez amihez tudnak), ezt kell rendezetté, tömegessé, ellenőrizhetővé tenni. Ez az, amire a Fidesznek két remek referenciája is van (lakossági jelzálog és diákhitel piac felépítése).

A többi hisztidhez: nem kell hülyeségeket írni, és nem fognak hülyének nézni, ilyen egyszerű.

heima3 (törölt) 2010.02.13. 16:44:22

@HaKohen: nem én akarom eladni magamról a rendkívül szofisztikált, de agyatlan bölcsészt, ezt a sztorit meghagyom neked.

Josef (K.) 2010.02.13. 20:17:51

@Iustizmord: @heima3:

"tudományos" "vita"

(Ezzel most kanonizálom Regno delle Due Sicilie-t?)

berger00 2010.02.14. 11:11:25

@EMU: Szánalmas amiket itt írsz felejtsd már el a multat és a jövőre koncentrálj haver !!!

berger00 2010.02.14. 11:29:18

Az elmúlt év tizedek megmutatták" ,hogy mindent jól csinált a bal oldal és az országot pedig a jobb oldal vitte oda ahová most tartunk ""ez igen ébredjetek fel a nagy álomból mtassatok olyan intézkedést az elmúlt 40 évben amit jól megcsináltak a baloldali politikusok amihez hozzányúltak csak káosz lett belőle!! én is éltem a Kádár rezsiben semmivel nem volt jobb a helyzet az országban mint most talán csak azzal ,hogy volt mindenkinek munkahelye mert KÖTELEZŐ volt a munka !!! és büntettek érte ha valaki nem járt dolgozni "KMK " Ugye emlékeztek rá Közveszélyes Munka Kerülő ez volt akkor a pénzednek akkor sem volt nagy értéke!!én tudom akinek akkor volt az valamivel foglalkozott még pl: málna termesztés, krumpli .stb és hagyták őket szépen élni nem elvenni amit eladtak ! most mi van mindenen rajta az adó és ha egy kicsit többet keresel akkor fizethetsz rendesen adót na most éljél meg abból amit keresel !!! szerintem csak éldegélsz belőle épp hogy a kajára elég úgy hogy ne beszéljetek itt félre tegyük már helyre az országot és legyen rend élhető Magyarország ! Mi lesz a gyerekeinkkel 3 gyermekem van és nem tudnak munkát találni !!!! Ez a z élhető Magyarország ?? Mi nem ezt a lovat akartuk írhat bárki bármit szerintem mellébeszélés a többi !! Élj úgy ,hogy Élhessél ne úgy ,hogy szenvedve mindig kapargatva a máról holnapra valót ELEGÜNK van Hagyatok már ÉLNI rendesen !!!!

berger00 2010.02.14. 12:10:19

Ha nincs igazam írjatok ! ÉLNI és ÉLNI Hagyni !!!

Iustizmord 2010.02.14. 13:22:50

@HaKohen: "erre olyan szintű gyermeteg hisztit levágtál, ... hogy minimum seggnek nézlek." valamint "A többi hisztidhez: nem kell hülyeségeket írni, és nem fognak hülyének nézni, ilyen egyszerű. "

igen, igen, érzem az úri polgári jómodort, a gyermekszoba meglétét, az érvelés finmom szövedékét, mely menthetetlenül dönti halomra szánalmas zagyvaságaimat. megsemmisültnek érzem magam e géniusznak a logika szabályait zseniálisan implementáló érvrendszerétől. segg vagyok, hülyének nézett, hisztiztem, ERGO neki van igaza. pazar.

persze leírhatnám neki hogy a kurva anyáddal személyeskedj, meg h nyald tisztára viktor seggét, ha már csak pofázni tudsz de semmi konkrétum, de mindegy, készülök a polgári korm(anyáz)ásra.

Iustizmord 2010.02.14. 13:24:14

@heima3: válaszoltál a tarka kistehén faszát, csak dumálsz meg személyeskedsz.

én kérek elnézést hogy szóba álltam veled az első személyeskedésed után.

switch off.

Iustizmord 2010.02.14. 13:25:01

@Josef (K.): " "tudományos" "vita" "

igen , szánalmas volt, de a másodikat nem értem.

heima (törölt) 2010.02.14. 13:45:14

@Iustizmord: arról már nem tehetek, hogy agy hiányában fel sem fogod amit írok. le bírtam írni azt, h "politikai akarat kérdése", te meg igazi jó balfasz módjára megpróbáltad összekötni valami felszínes ismeretek alapján, hogy ez mit jelenthet, és arra bírtál jutni h ez biztos azt jelenti, hogy a viktornak csak akarni kell és lesz. vagy éppen ott ütközött ki kőegyszerűséged, amikor nagyon okosnak próbáltál látszani, és feltetted a teljes aránytévesztésről tanúskodó kérdéseidet. na ez az igazán szánalmas.

Iustizmord 2010.02.14. 16:34:16

@heima: jó, akkor felveszem a kesztyűt s tőröl metszett leszek.

apád faszával szórakozz oráisan, kisköcsög.

remélem most meggyőztelek, életemben senkivel nem voltam ilyen paraszt a neten. senkivel. érezd magad kitüntetve, te 1.0-ás hangember papírkutya. érved nulla, pofád naqy,személyeskedésből jeles, másban elégtelen.

heima (törölt) 2010.02.14. 17:58:25

@Iustizmord: ez már majdnem olyan színvonalas mint az "azé mer cigány vagyok" :D

Iustizmord 2010.02.14. 18:16:10

@heima: mert cigó vagy, azért. rohadt kis buzi cigóniggerzsidaj.

tudom án én ezt így is, kikínaiváza.

anyádpicsája. apádfasza.buzikötsög. kisnnáci.

megy ez, érv no, érzelem plus.

Iustizmord 2010.02.14. 18:40:58

@Iustizmord: állítás: heima egy buzibérenckötsök niggerzsidóespaleztin

Iustizmord 2010.02.14. 18:41:56

@Iustizmord: ez persze ultima ratio volt

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.14. 19:09:28

@Iustizmord:
Nem érdemes megadni neki ezt az örömöt.
Nem ér ennyit ez a pártprogramsenki.
Vak hívő, minimális realitásérzék nélkül.

heima (törölt) 2010.02.14. 21:29:27

@maxt: megy már a diákhitel meg a sulinet? :D

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.15. 08:12:37

@heima:
Nálad mindenképp jobban, aki olyan ótvar hülyeségekről rinyálsz amihez az életben közöd nem volt.

heima (törölt) 2010.02.15. 13:46:30

@maxt: "Nálad mindenképp jobban" hát nem sok jelét mutattad :D

"aki olyan ótvar hülyeségekről rinyálsz amihez az életben közöd nem volt. "

írtam már, lehet h felétek szokás a seggben hordani a fejet, errefelé nem. ez a programpont/terv nem az energetikai/technikai részről szól. Azok a feltételek nagyjából adottak, akkor lenne értelmetlen felvetni a problémát, ha a megcélzott épületállomány energiatakarékosan üzemelne. De a panelokra én nem merném ezt állítani, ott egy hatalmas megtakarítási potenciál (akár 80% a korábban mellékelt cikkek szerint), ennek belátásához szerintem nem kell vak hit. (ahhoz viszont annál inkább, hogy ezt tagadjuk mert a viktorugysetudjamegcsinálni).

Innen meg már tényleg csak kormányzati akarat kérdése, hogy milyen finanszírozási modellt választ. És választania kell, vállalásaink vannak az EU felé is, csökkenteni kell az orosz függőséget is, és kitörés lehet a gazdasági fejlődés szempontjából is (új iparágak létrejöttének lehetősége). A balliberális kormányzat a tipikus kommer módját választotta a panelfelújításnak, nagy közvetlen központi/önkormányzati forrásigénnyel, vissza nem térítendő pénzzel, pályázatosdival, bizonytalansággal, koordinálatlansággal, ellenben annál több önfényezéssel. Lehet így is, ez is a ballib politikai akaratának döntése volt.

Ellenben lehet úgy is, ahogy a Fidesz sejtetni engedi, a mélyen tisztelt állampolgár nem támogatást kap, hanem hitelt (amit vissza kell fizetni), és azt sem az államtól, hanem egy erre specializált hitelintézettől (ami pedig a pénz- és tőkepiacokról szerzi hozzá a forrást), mindez állam által meghatározott kondíciók mellett. Ha pl állami garanciát adnak a zöldbank kötelezettségeire, rögtön csökken a forrásköltség, meg lehet határozni a finanszírozható technológiákat, a beruházás-gazdaságossági mutatók alapján a finanszírozható projekteket, a hitel futamidejét, kamatozását, mindent.

Megfigyelo 2010.02.16. 09:20:34

Hat aki "kokommunistazza" Hellert, az egyszeruen hazudik, es azokat a fiatalabbakat akarja megvezetni, akik nem tudjak, hogy Hellert a magat kommunistanak nevezo rendszer a legdurvabb modszerekkel kenyszeritette emigracioba meg 1977-ben.

evil overlord (törölt) 2010.02.16. 20:32:16

@Lord_Valdez: Hátha kilátszik a zajból.
"Nem értek egyet (oda se neki)"
Az igazság odaát van :)

"Szerintem az állam erejét leginkább tekintélye és beavatkozási képessége jelenti. (ezért is nincs kicsi és erős állam, mert ez utóbbi erősen apparátusigényes). "
Az elejével egyetértek, a második része részével már nem feltétlenül: egy kellően törvénytisztelő társadalomban lehet működtetni bonyolult szabályokat VISZONYLAG kisméretű apparátusal.

"A mérete alatt pedig inkább a tényleges beavatkozást értem. Ez sok esetben valóban nagy újraelosztást is jelent, de szerintem az igazi kritérium a mindenbe beavatkozó, masszív bürokrácia."
Ebben van valami. A kérdés csa az, hogy egy olyan állam, mely nem oszt túl sokat újra, de amúgy szigorúan szabályoz, mennyire is nyúl bele a gazdaságba?

Tonuz 2010.02.17. 23:22:21

Szerintem is jobb, hogy Bogár László a Jobbikhoz csatlakozott, és nem adja nevét ehhez a hazaáruló gazdaságpolitikához.
Persze, most időszerű rendpártiságról beszélni, csakhogy ez nem a tönk szélére juttatott elégedetlen nép szétveretését kell, hogy jelentse.
Azért érdekes, hogy még mindig a hőskor nevezetes jobboldali alakjaival dobálóznak, mintha a világ még mindig azt a harmadik utas konzervatív politikát folytatná, és nem ezt a jobb- és baloldaltól független neoliberális szabadrablást.
Az erkölcsi utalásokra már ki sem térnék, önmagát minősíti.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.02.18. 20:31:55

@evil overlord:
Igen, az erősség valóban relatív, mert egy kellően törvénytisztelő társadalomban, elméletileg akár zéró állam is működik.

Nem is a szabályozás szigorúsága teszi az államot naggyá, hanem annak komplexitása.

@Tonuz:
Igen, Bogár nem lóg ki közülük...

"neoliberális szabadrablás"
:), bár lenne Magyarországon akár csak nyomokban is neoliberalizmus.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása