Az internet és a régimódi ember

Konzervatorium I 2010.01.20. 07:01

A múltkor arra figyelmeztetett régivágású, ám kiváló barátom, hogy vigyázzak a nettel, mert a tempója nem teszi lehetővé a pontosságot, megbízhatóságot, azonkívül nagyobb tévedéseket tesz lehetővé, mint a hagyományos papíralapú írás(mód). Érvelése az volt, hogy a weben nincsen kefelevonat, azonnal válaszolni kell, mely önmagában is óriási hibaforrást jelent, ráadául a neten kialakult viták a barikádállapot pszichológiája, a felfokozott és azonnali adok-kapok elvárásai miatt hamarabb személyeskedésbe fajulnak, mint azok, melyek előtt hosszabb idő van a gondolkodásra. 
 
Novák Attila írása
 
Bár barátom véleményét jelentősen befolyásolja az, hogy más generációhoz tartozik, ám az általa felvetett probléma nagyon is élő. A kérdés így is felvethető: felgyorsult időnkben lehetséges-e a pontos, átgondolt, ugyanakkor gyors és reflektív netes írás, mely sub specie aeternitatis fennmarad? Vagy ezek valamelyik elemétől eleve meg kell szabadulnunk akkor, amikor netes közlésre adjuk a fejünket? A kérdés nem pusztán technikai jellegű, hiszen van mód megőrzésre a weben is, lehetséges mentett változatok előkeresése, és végül is ezen írások közül sokan semmivel sem pontatlanabbak vagy éppen pontosabbak mint a hagyományos módon készült újságcikkek vagy (akár) könyvek.
 
Mégis, amiért megfontolásra érdemesnek tartom barátom óvó szavát, az, hogy több körülmény miatt a netes publikáció tele van veszélyekkel. Elsősorban arról van szó, hogy (a média demokratizációja) következtében – melynek a net legalább annyira teremtője mint teremtettje –  a termelő és a fogyasztó nem különül el egymástól a weben; mindenki lehet szerző vagy írhat a Wikipédiára szócikket, így konstruált adatokból is felépíthet egy (ál)tudományos világot, melynek az ellenőrzése – hogyha valaki kizárólag az internetből indul ki – nehézkes, hiszen elsőrangú és nagyon problematikus információk keringenek rajta, státuszukban pedig nem különülnek el. 
 
A hagyományos tekintélyek erodálódásával pedig senkinek a szava nem perdöntő többé, hiszen senki sem mondhatja meg, kinek van igaza, mert mindenki ugyanolyan jogon mondhatja meg. Ráadásul egy olyan vitában, ahol az egymással szembenálló felek sokszor amúgy is (virtuális) nicknevek, elszabadulhatnak az indulatok. Érdemes megfigyelni a politikai honlapok, illetve topikok névtelen kommentelőinek agresszivitását. Saját névvel (minden bizonnyal) nehezebb lenne erőszakosan fogalmazni, hiszen az erőszaktevőnek számos dologtól tartania kellene, leginkább a saját nevét rontaná le a folyamatos és felelőtlen harciaskodás.
 
A netes írás kétségkívül gyorsaságot igényel, bár a folyamatos korrekcióra is lehetőség nyílik, mely – paradox módon – megakadályozza azt, hogy a tévedések következményei átformálják az embert, hiszen kiküszöböli a tévedések lehetőségét s egyben tévedhetetlenné teszik a szerzőt. Egyben pedig a szavak kimondásának komolyságát s morális súlyát is csökkentik, hiszen (szinte minden) bármikor átalakítható, visszavonható, ellentétébe fordítható, feledtetve azt a tényt, hogy az illető tévedett. Ezzel egy fontos pedagógiai cél is veszendőbe megy, hiszen fejlődni, alakulni csak a tévedéseken keresztül lehet s aki (látszólag) sohasem téved, s ezt nem tudja belátni vagy mások beláttatni vele, ott jellem-és tudásfejlődés lehetősége meglehetősen kérdésessé válik. 
 
Szintén nagy problémája a netes kommunikációnak az, hogy a szerzők jórésze olyannyira az azonnal reflexió foglya, hogy nem jut idejük az olvasásra – az írás mellett. Mivel a netes glóbusz már saját valóságot alakított ki, az erre történő reflexió intenzitása elfelejteti azt, hogy ezen kívül is létezik világ, amely más szinten áll mint a netes civilizáció. Sokan a saját vélemény súlyától megrészegedve azonnal leírnak sok mindent, amelyet pedig nem írnának le, hogyha nem lenne rá azonnali lehetőségük, hanem csak később tudnának reflektálni arra a világra, mely nem tenné technikailag lehetővé az azonnali és átgondolatlan reflexiókat.
 
Engesztelésül elmondtam barátomnak az összes ellenérvet, hogy a világunk felgyorsult, s ennek csak az egyik megnyilvánulása a net, ráadásul itten is vannak műfaji klasszikusok és kóklerek. Persze az is lehet, hogy barátom egy korábbi világ szülötte, régivágású ember, aki idegenkedve nézi ezt a fenenagy gyorsulást, a kommunikáció rohamosan növekvő igényét, mely túlnőtt a hagyományos és nehezen megszerzett tudás iránti vágyon és talán nem is akarja türelemmel bevárni azt, hogy a tudásrészleteket az ész vagy a korban való előrehaladás a saját logikája szerint, de rendezze. 
 
Természetesen nem osztom barátom minden aggályát, de abban biztosan igaza van, hogy szavainkat meg kell fontolnunk. Mármintha arra próbálunk (ha nem is haladni), de törekedni, hogy leírt szavainkat még hosszú évek múltán is mindig és mindenkor kedvtelve olvasgassuk s késöbb ne kelljen  egy szó, mondat, kifejezés és szövegrészlet miatt szégyenkeznünk. 
 
 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr281680408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.20. 08:20:55

Részemről ez nem probléma :)
Azonnal ítélős, kapkodós fajta vagy. Sok-sok tévesztéssel. Papíron is, szóban is, neten is.
Az internet viszont még jobban gyorsulni fog. Aki nem követi a trendeket sok mindenből kimarad.Technikai tudás nélkül szintén. És az sem hátrány ha valaki progresszíven gondolkozik és keresi az újat folyamatosan.

Guild 2010.01.20. 08:47:12

A kifogások nagyrésze a szóbeli kommunikációra fokozottan érvébyes. A net csak egy kis visszalépés a szóbeliség felé. De a TV és rádió már amúgy is ebbe az irányba mutat.
A nyomtatott sajtó nagyszerűségének értékelésekor pedig nem árt beleolvasni a legnagyobb példányszámú újságokba.

NovákAttila 2010.01.20. 08:50:53

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: a személyes részre nem reagálnék, nem lettünk egymásnak bemutatva. A "progressziven gondolkodik" nevü kitételt elfogadhatatlannak tartom, mert nem tudom, mihez képest és mire vonatkozóan kell/ene "progressziven" gondolkodni, az újnak a folyamatos keresése - szellemi alapzat nélkül - meg üres divathóbortokhoz vezethet.
A technikai tudás sem elég, a net jó nagy százaléka teljesen hasznavehetetlen, ennek elvi okairól írtam.

max_headroom 2010.01.20. 08:58:21

"A kérdés így is felvethető: felgyorsult időnkben lehetséges-e a pontos, átgondolt, ugyanakkor gyors és reflektív netes írás, mely sub specie aeternitatis fennmarad?"

Szerintem igen. (Itt külön kell választani a netes írások fogalomkörén belül a cikkírást, illetve postokat és a kommenteket, én most az előbbiekről beszélek.) Elsődlegesen nem a médiumtól, hanem az egyéntől függ, hogy egy cikk megírása előtt mennyi időt szán az előzetes tájékozódásra, a témában való elmélyedésre. Mennyire tiszteli meg az olvasóit a felkészüléssel, a közzététel előtt néhányszor átolvassa-e az írást, ellenőrizve a nyelvhelyességet, kiszórva belőle a magyartalanságot.

A puszta tény, hogy a technika mindenki számára lehetővé tette a megjelenés lehetőségét, nem hozza automatikusan magával a színvonal romlását. Jól írni továbbra is ugyanannyian tudnak, még ha ez a sok szemét miatt esetleg kevésbé látszik.

A kommentelés egy másik kategória, ott jóval több az emocionális elem - polfórumokon, illetve polblogokon pedig végképp. Viszont annak a jelentősége sokkal kisebb.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.20. 09:04:06

@NovákAttila:

A cikk "régivágású, ám kiváló barátom"-ja igen jól beszél:-)

M. Fuller, az Internet egyik apostola, már 1994 táján ezt írja:

„…Mindazonáltal ami kibontakozik ebből a kibaszott, buja billentyűpüfölő hajcihőből, az nem valami egérút a bőrünkből a fehér poliészter és a globális lelki közösség magasztos, transzcendentális birodalmába, hanem sokkal-sokkal mocskosabb és érdekfeszítőbb valami - ragacsos tartalma megborzaszt, felzaklat és elcsábít. Ez a Millió Lélek Láthatatlan Lázadása, a modemeikből szörnyetegeket okádó nevetséges és drasztikusan sugárfertőzött hitehagyottak tömegéé.”

www.mek.oszk.hu/00100/00140/html/02.htm

ü
bbjnick:-(

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2010.01.20. 09:49:37

Magam is ahhoz a korosztályhoz tartozom, amelyik némi gyanakvással szemléli az internet gyors, elsöprő terjedését, ugyanakkor igen sok időt és energiát kell tölteni a böngészésével. (Ha másért nem , hát azért, hogy az elém kerülő szemináriumi dolgozat szerepel -e Google első 10 találatában...) Éppen ezért, barátjának óvó szavait csak ismételni és megerősíteni tudom.

Volna itt egy megfontolandó szempont, az egész netes kommunikációval kapcsolatban, jelesül az, hogy azt vajon az írásbeliség, avagy az élőbeszéd sorába sorolhatjuk, avagy valami más, mindkettőtől eltérő, netán a kettő elegye? A leírt és az elmondott vélemény - hermeneutikai szempontból, tehát a befogadó felől szemlélve - nem egyenrangúak. Gadamer azt írja az "Igazság és módszer"-ben, hogy a nyelv az írásban válik igazán szellemivé és az írás lényege a fennmaradás, a továbbélés akarata. (Na ugye innen is hiányzik a pontos szöveghely, a kiadás stb.)Ebben az értelemben a netes kommunikáció bizonyára az írásbeliséghez tartozik, a mondandó megértése pusztán szellemi aktus, nélkülözi a metakommunikáció, a másikkal való személyes kapcsolat mélyrétegeit. Másrészt viszont a reagálás gyorsasága, személyes éle és stílusa sokkal inkább az élőbeszédre emlékeztet, annak is a kocsmában dívó válfajára.

Furcsa helyzetet eredményez a vitázó felek tudásának, ismereteinek meghatározhatatlan asszimmetriája is. A gondolatok és az indulatok kavargását sokszor ez okozza. Persze lehet mondani - mondják is - hogy ez a káosz új gondolatokat, új minőséget szül, nem tisztázott azonban, hogy ez az új minőség vajon a vitázók érzelmi állapotára, avagy az adott kérdésre vonatkozó tudására értendő. A vitázó felek ismerteire és elkötelezettségeire lehet ugyan következtetni a leírt álláspontok alapján, ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy a szövegértelmezés az állítás felől elcsúszik az állító felé, a megértés igénye és aktusa perszonalizálódik (amennyiben a nick mögé, a bejegyzésekből és vélekedésekből konstruált "személy" személynek tekinthető) és máris nem valamiről, hanem valakivel vitatkozunk aki - még egyszer mondom - egy konstrukció a fejünkben. A probléma, tulajdonképpen annak a problémája, hogy mennyiben lehetséges valóság nélküli szellemek közötti kommunikáció?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.01.20. 09:59:30

@bbjnick: akkor minek kommentelsz?

Szerintem értelmes ember tudja jól használni a netet. Amúgy meg nem mindegy, hogy hírportál, vagy magazin, vagy miről van szó... blog ,ugye, csak hogy maguinkat említsem. Mindenesetre nyomtatott lapot kellemesebb a szemnek olvasnia. A netes archiválás meg még mindig kérdéses. Szerintem amúgy mindkettőnek magvan a maga feladata, mégha erős is az átfedés, de attól, hogy a gyakorlatban sok a neten aszar (nyomtatottban is), attól még nem kell ab ovo leírni a netet. Különbben nem írnék ide és nemkommentelnék.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.20. 10:20:41

@-dobray- (dszg):

"akkor minek kommentelsz?"

Felebaráti szeretetből:-) Bűn volna az általam megszerzett tapasztalaton és tudáson ülni, kotlani, megosztom hát veletek:-)

ü
bbjnick

tenegri 2010.01.20. 10:23:41

@max_headroom:
> A puszta tény, hogy a technika mindenki számára lehetővé tette a megjelenés lehetőségét, nem hozza automatikusan magával a színvonal romlását. Jól írni továbbra is ugyanannyian tudnak, még ha ez a sok szemét miatt esetleg kevésbé látszik.

Pontosan erről van szó, de a cikk is ezt akarta mondani. Nem annyira a színvonallal van baj, az olyan amilyen, végül is mindegy, hanem azzal, hogy nagyon nehéz szétválasztani a színvonalas és megbízható információkat a szeméttől. De ugyanez az utóbbi években nem csak az interneten figyelhető meg, hanem a nyomtatott világban is. Manapság könyvet, újságot kiadni is jóval egyszerűbb és olcsóbb, s ennek megfelelően itt is ugrásszerűen megnövekedett a kiadványok száma, amik mindenféle szakmai, szerkesztői kontroll nélkül jelennek meg, s egy-egy szakmainak, tudományosnak kinéző, annak látszani akaró kiadványt laikusabb olvasó bizony nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tud megkülönböztetni egy valóban értékes műtől, s a valamilyen téma iránt érdeklődőt szinte ugyanúgy elborítja a szemét, mint az interneten, s ugyanolyan nehezen tudja kiválogatni belőle a használhatót és értékest. Még elvileg nevesebb könyvesboltok sem tesznek különbséget színvonal alapján a kiadványok között, szakmai vagy tudományos könyvek közé berakják az áltudományos, elborult agyszüleményeket.

A megoldást valószínűleg mind az internet, mind pedig a nyomtatott kiadványok esetén az idő jelenti, hisz egy viszonylag nem régi jelenségről van szó. Valószínűleg idővel kialakulnak azok a helyek, ahonnan megbízhatóbb adatokra számíthat az olvasó, bár ezt sajnos nem tudom mégsem 100%-os meggyőződéssel állítani. Ha másért nem azért, mert pl. az internettől függetlenül is többnyire megbízhatónak tartott (legalábbis laikusok által) források internetes anyagai közt is fel-feltűnnek oda nem való dolgok, ami arra utal, hogy nem egyforma mércével mérnek az interneten, lazábban kezelik ott azt az ellenőrzést, amit interneten kívül esetleg komolyabban vesznek. Csak a példa kedvéért, a National Geographic honlapján található szösszenetek közt akad pár bődületes baromság, ami a laikus olvasó számára az ismert név által legitimálódik.

NovákAttila 2010.01.20. 10:29:22

@aristo: A gadameri értelemben vett írás-beszéd felfogás itt kevéssé alkalmazható, hiszen a netes írásból – bár általában gondolatokat fejez ki – hiányzik az a reflexivitás, amelyet például egy kefelevonat tükröz, az azon való elrágódás pluszidejét is ide értem. Feltételezvén azt, hogy az emberek általában nem hogy nem nyomdakészen fogalmaznak írásban, de szükségük van arra az időre, mely a gondolatok kiérleléséhez kell, a netes kommunikációs nem nagyon felel meg a gadameri elvárásoknak. Kérdés persze az, hogy minden új kommunikációs csatornának ennek kell-e megfelelnie. Véleményem szerint nem, viszont a helyi értékén kell kezelni, különben öszve lesz tévesztve a valós szellemi forrásokkal és valamiféle bizarr emberi haladáshit letéteményésévé és egyben legitimációjává válik (pl. Sulinet program – roma aprófalvakban, mely önmagában is hordozza a Fel/Megvilágosodás ígéretét, stb.).

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2010.01.20. 10:48:03

@NovákAttila: Az lehet, sőt valószínű, ugyanakkor valamiképpen szükséges elgondolni - ebben a közegben is - a megértés fogalmát, hiszen ez a dolog lényege. Ha eltekintünk a közlő, író személy pszichológiájától - Schleiermacher-féle pszichológiai hermeneutikától - akkor különösen fontos lenne megegyezni abban, hogy mi is a "megértés" ebben a közegben, honnan és hogyan értelmezendő a bejegyzések "értelme", üzenete. Ez - így kapásból :)) - többféleképpen is problematizálható. Radikálisan felvetve a kérdést : kivel beszélek? Óvatosabban: alkalmazható vajon az írásbeliség megértéséről eddig megszerzett tudásunk? Ha nem, mi lehet az új alap?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.01.20. 11:53:59

www.hirtv.hu/tud-tech/?article_hid=304370
Speidl Zoltán és Baranyi Márton: Nyomtatott napilapok kontra online újságok - Negyedik (videó) Sokan
az online újságokat okolják a nyomtatott napilapok olvasottságának
visszaesésével. Sőt, a hivatásos újságírás napjának leáldozásáról és az
amatőr szerzők előretöréséről is szólnak jóslatok. Mások szerint a webkettes közöss...égi oldalak és hírportálok együttműködése a média és az újságírás forradalmi átalakulását hozza. Leblogolt, felcímkézett és kommentelhető napilapok, avagy a jövő újsága nem tűr nyomdafestéket?

Választási kampány van! 2010.01.20. 12:48:54

Gyur-csány taka-rodj, haj-rá Viktor!

2010.01.20. 12:55:31

az idézett szöveg teljesen igaz, persze hogy többet hibázik az ember sokkal gyorsabb tempónál

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2010.01.20. 13:10:31

Frady Endre:
Anti-Bitman

Rusnya világháló
Hajnalban sem kímélt,
S tűzfaltalan háló-
-szobámba lőtt email-t.

Megnyitottam és ő
Támadott! „Jaj, nem ke-
-llett vón!”, de már késő
Volt s tombolt a spam-ke!

Klaviatúrámmal
Verte fejem szana-
-szét nem ímmel-ámmal,
S tiltakoztam: „Nana!”

Na, tán ezt nem kellett
Vóna tennem ottan,
Gépromhalmaz mellett
Nem feküdnék hóttan.

Nem tócsállna vérem,
Nem tetemnék benne,
S „Frady Emlékérem
Hülyéknek” sem lenne.

fradyendre.blogspot.com/2010/01/anti-bitman.html

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.01.20. 13:24:26

Most pl.nekem sincs időm elolvasni, pedig a cím alapján egyetértenék. Viszont kényszert érzek valami okosat írni :-)
"Igazán vitatkozni leginkább olyan dologról tudsz, amihez egyáltalán nem értesz."

NovákAttila 2010.01.20. 13:24:51

@aristo: Ez kétségkívül fontos kérdés, hanem maga „a” kérdés. Nekem továbbra sem világos az, hogy a mégoly jól megírt, gyorsreagálású szövegek szavatossága meddig tart, mennyi idő alatt tünik el a többi poszt között. Mennyire szabdalják fel az értelem „idejét” ezek a kis, a pillanatnyiságra reflektáló intelligens áttekintések s milyen nagyobb értelemben konstituálódhatnak (ha egyáltalán) – újra?

véletlen 2010.01.20. 13:32:29

ha már általánosít a felütés:
én azt tapasztaltam, hogy a különféle fórumokon, témák ill. felületek által nagyjából behatároltan 2 gyökeresen eltérő kommentelési forma látható.

a csetelők vagy gyorskommentelők nem igényelnek utánajárást, jobbára minden spontán, gyorsan, hasból megy. jellemzően a bulvártémáknál (legyen az közélet, sport, tudomány, lásd index, rtl klub, facebook) ezt a komment(elő) típust találni.

a hagyományos fórumozók viszont sokkal inkább szónokolnak, átgondoltan, alaposan felkészülve írnak egyes témákban, akár jártasak benne, akár nem, üzeneteiket többszörösen áttekintik, ellenőrzik, egyáltalán nem a kapkodás, hanem beszélgetés, véleménycsere, tájékozódás, vita a céljuk. sokszor éppen hogy túl körülményesek, túl hosszú lére eresztik mondandójukat.

nem gondolom, hogy egyik vagy másik típus jobb lenne, meg persze azt sem, hogy egyes személyeket kizárólagosan ez vagy az jellemez. inkább meghatározó a webes kommunikációs felület, mint az adott ember karaktere.

még csak annyit, hogy ezek alapján nem rosszabb a webes kommunkáció bármilyen korábban alkalmazottnál, de több eszközt kínál, ahol - ha akarja - bárki megtalálhatja a hozzáillőt. ez pedig előny.

midnight coder 2010.01.20. 13:36:19

Igazából a net nyújtotta szabadság a véleményformálásban tényleg érdekes helyzetet teremt. De ez nem feltétlenül rossz. Ma - részben ennek hatására - egy-egy területen nem csak egy igen vagy nem vélemény jelenik meg, hanem több. Persze egyszerűbb amikor van a Nagy Tekintély ami megmondja a frankót - csak az a gond hogy ennek a Nagy Tekintélynek sincs feltétlenül mindig igaza - és ezt csak a legritkább esetben hajlandó beismerni. Különösen igaz ez a tudományra. És ha ehhez hozzáadjuk a tudomány elmúlt pár évtizedben bekövetkezett elkurvulását - Pl. az hogy mi mennyire káros erősen függ attól hogy melyik lobbi finanszírozza a kutatást - nem is feltétlenül rossz dolog ez a pluralizmus. Inkább legyen weblapja a Lapos Föld társaságnak, mint hogy évtizedeken át ne kerüljön be a köztudatba Pl. hogy az aszbeszt rákkeltő, vagy hogy a dohányzás függőséget okoz, vagy hogy a benzinbe kervert ólomtartalmú adalék káros az egészségre, hogy csak régebbi disznóságokat említsem.

De nem kell ma sem ennyire messzire menni, lásd influenza körüli hiszti, globális felmelegedés körüli hiszti, "táplálkozástudomány" ahol hetente változik hogy a tojás méreg vagy elixír, vagy hogy 20 év alatt sem sikerült kideríteni hogy a mobiltelefon sugárzása árt-e avagy mégsem...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.01.20. 13:38:41

Most pl.nekem sincs időm elolvasni, pedig a cím alapján egyetértenék. Viszont kényszert érzek valami okosat írni :-)
"Igazán vitatkozni leginkább olyan dologról tudsz, amihez egyáltalán nem értesz."

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.01.20. 13:39:44

Mindenek felett meg kell értetni az emberekkel, hogy fenntartásokkal fogadjon, szűrjön minden információt (nem csak internet, TV is). Aki feltétel nélkül mindent igaznak tekint, amit elé tesznek, az előbb-utóbb beleőrül az ellentmondásokba.
Már ha van akkora IQ-ja, hogy felismerje őket.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.01.20. 13:39:49

Nem akartam még egyszer :-( A net szelleme volt.

gentry 2010.01.20. 13:44:55

A barátoddal teljesen egyetértek!
Én ugyan napi szinten használom a netet, de szeretni nem szeretem, sőt a körülöttünk levő problémák egyik forrásának tartom. Mert a neten tényleg minden idióta megnyilvánulhat, viszont az olvasók zöme nincs és nem is lesz azon a szinten, hogy képes legyen különbséget tenni a megbízható és megbízhatatlan információk közt.
Ráadásul a net elértékteleníti a tudást. Húsz évvel ezelőtt a tudás tekintélyt kölcsönzött az értelmes embernek, most meg egy 8 általánossal rendelkező írni-olvasni tudó ember is pillanatok alatt kiguglizza azt amit tudni akar. Nincs szükség könyvekre, nem kell tanulni, hisz ott a net...
Sajnos azonban tudomásul kell venni, hogy ez van és ha nem tartasz lépést a napi dolgokkal, behozhatatlan versenyhátrányba kerülsz.
Így marad a szerény lázadás a magam módján, ami annyit jelent, hogy pár éve a kamerás telefonomat lecseréltem egy teljesen basic készülékre . :)

Ja, és még annyi, alapvetően nem vagyok fejlődés ellenes, hisz arra szükség van. Azonban a tempó nem mindegy. Ezért kellene figyelnünk a fenntartható fejlődésre, de sajnos a világot ez nem érdekli...

gentry 2010.01.20. 13:47:05

Ja, és még egy dolog. Amitől teljesen kiakadok, azok az állandó verziófrissítések a számítástechnikában! Hová rohanunk? Ha valami működik, miért kell hozzányúlni?

És még hosszasan folytathatnám a keserveimet, de minek, legfeljebb megkapom, hogy öreg vagyok. :) Pedig egyébként nem érzem magam annak, hiosz még csak 40 múltam....

Picsasereghajtó 2010.01.20. 13:52:35

@gentry: "Nincs szükség könyvekre, nem kell tanulni, hisz ott a net..."

Szerintem ez jó dolog. Régen megtanultunk sokmindent, és mégsem tudtunk semmit. Most meg, egy ici-pici tanulással (hogyan kell a Firefox címsorába beírni a google.hu vagy wikipedia.com URL-eket) óriási tudásra tehetünk szert.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.20. 13:54:10

@gentry: A lovaskocsi is működött, én nem is értem miért fejlesztették tovább és miért lett robbanómotor, majd hibrid, üzemanyagcella és a többi :)

Telepíts fel egy pentium 1-es gépre Windows 95-öt, és nézd meg milyen élmény a beépített Internet Explorer (3-as verzió?) használatával netezni.

pet79 2010.01.20. 13:58:06

én már pls el sem tudok képzelni úgy egy órámat,h ne nézzek rá a mélekre vagy a többi netes dologra..
aki nem szeret olvasni azoknak ott a nézhető tartalmak.. képek videók...
mint pl ez a Csitás videó ahol csita szétkapja az új laptopot :)))
www.megaglobal.hu/panasonic-toughbook

scsaba1 2010.01.20. 14:10:11

@Sün! balázs:

"Régen megtanultunk sokmindent, és mégsem tudtunk semmit."
Csak a magad nevében beszélj...:)

Szvsz. a gúgli meg wikipédia csak a tudás illúzióját adja. A sebtében elolvasott wiki-bejegyzés, illetve a gúgli első 10 találata csak a rövid távú emlékezetben tárolódik, nem válik _valós_ tudássá. Egy hét múlva csak arra emlékszel, hogy valamit olvastál az adott témáról. Arról nem is beszélve, hogy a wiki, khm... nem számít minden esetben hiteles forrásnak.

A tudás illúziója pedig elbizakodottá teszi az embert, lásd a fórumokon/blogokon felbukkanó zsebszakértőket, akik néhány cikk elolvasása után az adott téma szakértőjének gondolják magukat. Legyen szó akár rakétatechnikáról vagy nemzetközi jogról...

gentry 2010.01.20. 14:17:41

@Sün! balázs:
Persze, ez sokszor rendkívül hasznos tud lenni, de valahogy mégsem az igazi. Én leginkább a gyorskajához hasonlítanám, amivel jól lehet lakni, sokszor az íze sem rossz, de valahogy mégsem az igazi...

gentry 2010.01.20. 14:30:03

@Gery.Greyhound:
Én nem bánnám, ha holnaptól autók helyett lovaskocsival járnánk. De tényleg nem! És nem bánnám, ha egyik napról a másikra megszűnne a net, eltűnnének a számítógépek. És végre nem kellene rohanni, nyugis, lassú életünk lenne.

Persze mindez csak álom.... Ezt a még hátralévő harminc évemet meg majd csak valahogy kihúzom ebben az értelmetlenül felgyorsult világban...

Basszus, most visszanézve az írásaimat; ennyire megöregedtem volna? :)

Picsasereghajtó 2010.01.20. 14:36:18

@scsaba1: Na én meg az iskolával vagyok így.

Nem mondom, hogy a szakértőjévé válok egy témának. Viszont százszoros mennyiségű anyagot találok egy témáról, mint amennyit az iskola tanít róla.

A kajás példánál maradva: régen járhattunk étterembe (könyvtár), ezek ma is léteznek. Viszont emellett megjelent a gyorskaja, ami mindig rendelkezésre áll otthon, csak a hűtőajtót kell kinyitni érte. Szerintem ez nagy dolog.

ildsisy 2010.01.20. 15:16:08

Bizony így van! Kivéve én, /és még páran/ aki olvas is másokat, mert az fontos.
Viszont aki naponta ír a blogjában, meg mást is csinál, pl.munkehelyen tölt el 8 órát, nem valószínű, hogy olvas is. /sajnos/
Amióta írok, kb. két éve, több blogban is, a legfontosabb blogokat az új posztot elolvasom, /vannak kedvenceim.../, de mikor nem kell írnom, általában hetente, két hetente írok, -akkor vannak olyan napok, hogy csak másokat olvasok! :)

1hurka 2010.01.20. 15:44:12

@Sün! balázs:
Sok ember abban a hitben él, hogy az információ amit birtokol ( pl.: elolvasott egy könyvet, megtanult egy tananyagot, kiguglizta ) az tudás. Tényleg?
A tudás a birtokunkban lévő információk sorozatos gyakorlati alkalmazásából fakad!
Csak pár példa: Azért mert tág ismereteid (információid) vannak az emberi test anatómiájáról és műtéti eljárásokról, attól még nem tudsz élet mentő műtéteket végrehajtani! Azért mert tág ismeretid (információid) vannak az acél megmunkálásról, az nem jelenti azt hogy az adott acéldarbot a kívánalmaknak megfelelően meg fogod tudni munkálni!

Manbeast 2010.01.20. 16:08:22

@gentry: Egyetlen dologgal vitatkoznék. A többség nem guglizza ki. Fingja sincs, hogyan kell 2-3 szónál többel keresni, joker karaktereket használni. Mondom ezt azért mert naponta jópár megkeresést kapok sok kedves kevésbé technokrata ismerőstől, hogy keressek meg nekik ezt vagy azt. A nagy többség nyálat csorgatva vegetálva várja, hogy végre véget érjen a reklám a JÓzsi barát szünetében, hogy láthassa az etelkát akit az apja eladott a nagyapjának. Az internet nem varázsszer, a legtöbb ember életében semmi jelentősége nincs. Néhányan pedig már várjuk, hogy mikor dughatjuk a modem csatiját akobakunkba.

tbb 2010.01.20. 16:16:50

A cégem fel akarja turbózni a weboldalát, de a szerintem legnyilvánvalóbb lehetőséget, az interaktivitás lehetőségének a biztosítását kapásból elvetették. Mint mondták, óhatatlanul megjelennek a fikák, akik csak a galibát okozzák majd. Hiába mondtam, hogy az IRL-névhez kötött regisztráció esetén a szórványosan előforduló fikázás akár még hasznos is lehet. Természetesen csak akkor, ha a ránk szórt fikát vissza tudjuk lapátolni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.01.20. 17:02:29

"de törekedni, hogy leírt szavainkat még hosszú évek múltán is mindig és mindenkor kedvtelve olvasgassuk s késöbb ne kelljen egy szó, mondat, kifejezés és szövegrészlet miatt szégyenkeznünk. "

Hümmm, ha nem politikai pályára megy az ember, akkor szerintem nem baj, ha a kelleténél indulatosabb/igénytelenebb a kezdet és előfordulnak különféle verbális kisiklások. A blogolás bizonyos tekintetben felfogható a naplóvezetés egy formájának és szégyenkezés helyett inkább érdekes lesz visszanézni, hogy a nézetek, preferenciák hogyan változtak az évek alatt. Nem utolsó sorban ennek a pörgös világ szülte blogos észosztósdinak van egy óriási előnye a míves sorokat publikáló hagyományos médiával szemben: nem csak fogyasztunk, részt is veszünk. Gyorsabb és számosabb a visszajelzés, a látszatra sekélyes (hangnemű) digitális diszkurzus sokkal gyorsabban vezethet a nagybötűs életet formáló folyamatokhoz, mint a kiválasztott kevesek kvázi belterjes eszmecseréje.

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.20. 17:16:23

@1hurka:
Igen, azt hiszem ebben pont ez a csapda.
Kétségtelen tény, miszerint hatalmas információs bázist tartalmaz a net, -
ráadásul hihetetlenül gyorsan megszerezhető infókat - de ezek az infók ugyanolyan gyorsan el is szállnak, ahogy jöttek.
Sok éve hordok nadrágot, de ha azt mondanák - varrjak egyet, azt hiszem gondban lennék - bármilyen gyorsan hozzájutnék a netről a know-how-hoz.

Viszont tagadhatatlanul nagyon jó dolog, amit ha megfelelően használ az ember, végtelenül sokat segít, ráadásul a hozzáférés egyszerűsítésével.
@gentry:

Viszont lóval szívesebben járnék, mint kocsival:-)

Robinzon Kurzor 2010.01.20. 20:45:19

Teljesen egyértelmű, hogy ahol nem csak egy nicknév, hanem egy névvel és arccal rendelkező ember szól hozzá, ott nincs kurvaanyázás.

Ami igazán nagy probléma, az a hitelesség, illetve az internetre mint információ forrásra (és nem átviteli közegre) való hivatkozás.

Amit 30 éve a "bemondta a tévé" forrásmegjelöléssel adtak tovább, az most az "interneten olvastam" címkét kapja.
És mivel "az internet" a szabad, cenzúrázatlan információ jelképe (szemben a hazug, manipuláló tévével), ami ott megjelenik, az csak igaz lehet.

Ezzel párhuzamosan a valóság senkit nem érdekel, csak a minél egyszerűbb és könnyen befogadható valóságinterpretációk.

Viszont hiába van két kattintásra az információ, ha nincs meg az a "hagyományos" alap tudás és információ feldolgozó képesség, ami az új információ befogadására, valami létező fogalomrendszerbe való beillesztéséhez szükséges, akkor semmire sem megy vele a delikvens.

Ami még érdekes lesz ebből a szempontból: a jelenlegi internet alapú kommunikációra hogyan fog hatni az új generáció, aki nem félig vagy egészen felnőttként lett júzer.
Az online benszülöttek első generációja ma max. 10-12 éves, ők az a korosztály, akik az írásbeli kommunikációval párhuzamosan sajátítják (sajátították) el az internetes kommunikációt.

Morganit 2010.01.20. 23:12:48

@Sün! balázs:
Tényleg meg lehet találni százszoros anyagot, sőt volt már, hogy letöltött dologból értettem meg dolgokat, amit az előadó képtelen volt értelmesen elmondani. Sőt a nálunk elérhető könyvekből sem fogtam fel, mert nem tan hanem szakkönyvei voltak a témának. Viszont találtam és letöltöttem egy nagyon jó kis könyvet, igaz vagy 30 éve még papíron jelent meg, de nálunk esélytelen lett volna megtalálni.

Viszont tudnom kellett, hogy ilyen információ létezik, milyen környezetben kell megtalálnom. Ezt sohasem fogja pótolni az internet. Egyetem végén egy-(két?) területről gondoltam, hogy legalább kezdő szinten értek hozzá, a többiről már csak arra emlékeztem, hogy milyen könyveben találom meg ha kell és azt hol kell keresnem. Ezt könnyíti meg az internet.

A gyakori példával élve gyorsan megtalálom, mikor volt a mohácsi csata, ha már tudom, hogy volt ilyen egyáltalán. Ettől még nem leszek történész és ez az egy darab információ nem lesz úgy felhasználva, mint annál akinél egy fejben már létező információhálózat új eleme lesz.

Nem hiszek abban, hogy mától elég lesz kreatívnak lenni, mert a tárgyi tudás megtalálható az interneten, egy valódi szakmában semmiképpen. Szükség van a tárgyi tudásra aminek az átértelmezésével és fürgébb forgatásával kreatív lehetsz és az új információk gyorsabban kattannak a helyükre. A felgyorsult világ azt is jelenti, hogy nem lesz idő keresgélni válasz vagy megoldás előtt (lásd az rtl-es papírguglit Orbán ellen).

Az internet legfeljebb leértékeli a tárgyi tudást, nem szükségtelené teszi. Már nem lesz elég _csak_ tudni, hanem muszáj lesz tudni és még hozni is a szükséges pluszt. Tényleg van "gyorskaja" a tudásban, de az pont annyit is a különbség, mint a felfújt-gyorsfagyasztott pogácsa és nagymamámé között.

Morganit 2010.01.21. 00:16:50

Ehem, nem olvas csak ír... Szóval Robinzonnak közvetlen előttem sikerült egy bekezdésben összefoglalnia, amiről hosszan ocsogok.

Kopiás Attila Steve 2010.01.21. 00:41:47

Tetszik a post. Én azért olvasom régóta a konzit és azért is kommentelek néha a világnézeti különbségek dacára, mert az egyik olyan hely, ahol lehet értelmes párbeszédeket is folytatni.

Vicces, hogy bár társadalompolitikailag nagyon mást gondolunk, érzésem szerint a másik iránti alapvető tisztelet, a saját gondolataink kifejtésével szembeni igényesség, a valóság megismerésére való törekvés (a felületes féligazságok szajkózása helyett) stb olyan dolgok, amik frekventáltabban jelennek meg itt, mint a legtöbb interaktív netes felületen.

Én saját névvel, saját arccal kommentelek. Nem látványosan, az exhibicionizmusnak ez az oldala nem buzog bennem, de két kattintás megtudni ki vagyok, még kettő és tudod az elérhetőségeimet is, megnézheted amint videón bénázok, bármi. Direkt választottam ezt. A véleményem az enyém, vállaljam is. Ha olyan véleményem van, amit nem szívesen vállalnék, akkor vagy az önképem vagy a véleményem nem stimmel. Ugyanez a stílussal, vagy a megalapozottsággal. Ha nem olyan véleményt mondok, amiben hiszek, ha nem olyan stílusban, amiben szerintem embereknek egymással kommunikálniuk kéne, nem olyan megalapozottsággal a hátam mögött, hogy nyugodt legyen a lelkiismeretem, akkor mi értelme van az egésznek? Persze, ez sok időt és figyelmet igényel. Van, hogy ezek épp nincsenek, akkor oda is írom, hogy ez ilyen felületes izé, úgy tessék kezelni.

Mindezt azért gondoltam fontosnak, mert ezt szerintem nem változtatja meg a médium. Ha magadnak szeretnél megfelelni, akkor mindegy, hogy az kőtáblákra vésve vagy digitálisan fog-e megjelenni. Persze mind meg akarunk felelni másoknak, azok is, akik szeretünk azzal büszkélkedni (feel the irony), hogy teszünk mások véleményére (legföljebb más a prioritása), és ebben már persze, befolyásoló tényező, hogy 1-1 felületes, nem őszinte, nem hiteles ujjgyakorlattal tudunk szerezni öt perc hírnevet. De ez megintcsak nem új dolog és nem odakint van a probléma ilyenkor, hanem odabent.

Az internet egy fantasztikus és fantasztikusan félelmetes eszköz. Hogy mire és hogyan használjuk, az rólunk mond el rengeteget, nem a technikáról...

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2010.01.21. 09:06:34

@NovákAttila: Gondolkodtam a dolgon. Mi lenne, ha nem a megértés - mint aktus - felől, hanem a megértés szándéka felől vizsgálnánk a dolgot. Minden megértési szándék két vonatkozást hordoz. Az egyik a "megérteni_ezt_itt_most", a másik valamiféle általános - elnagyolt fogalommal a "világ" - megértésének szándéka. A netes bejegyzések - függetlenül a bejegyzésben megnyilvánuló gondolati és retorikai teljesítménytől - többnyire valami egyedi, "ez_itt_most" -ra irányulnak, míg a kommentfolyamok, a kommentelők szándéka szerint, sokkal inkább az általános világmegértésre. Ez lehet az oka annak, hogy a diskurzus többnyire divergál az eredeti bejegyzéstől. Ebben a helyzetben nyilvánvaló, hogy a gadameri megértés-fogalom, a szöveg, kontingenciáktól megtisztított, ideális értelmének felfogása, lehetetlen. Különösen lehetetlen, miután maguk a bejegyzések is - készítésük körülményeire, időtartamára, készítőik felkészültségére tekintettel - a lehetségesnél, vagy ideálisnál jóval több kontingenciát tartalmaznak. Maga a "világmegértés" azonban - ha csak nem vagyunk gnosztikusok - egy végtelen folyamat, amely nem elsősorban a megérteni kívánó képességeitől, vagy ismereteitől függ, hanem sokkal inkább a szándékaitól. Akarja -e megismerni a "világot", ez a kulcskérdés. Ebből a szempontból, a netes diskurzus egészének, már tulajdoníthatunk konstitutív hatást.

max_headroom 2010.01.21. 10:16:11

@tenegri : "Pontosan erről van szó, de a cikk is ezt akarta mondani."

Tudom, nem vitatkozásdiból kommenteltem. :-)

"... nagyon nehéz szétválasztani a színvonalas és megbízható információkat a szeméttől."

Szerintem ugyanez a helyzet az élőbeszéddel, a nyomtatott sajtóval és a könyvkiadással.

"... mindenféle szakmai, szerkesztői kontroll nélkül jelennek meg..."

Sajnos a szerkesztő jelenléte sem garantálja a hibátlan megjelenést. Senki sem tökéletes, a lektornak is elkalandozhat a figyelme. Volt könyvem, amit az adott terület egy nemzetközi szinten elismert és tisztelt szakértője lektorált, ennek ellenére maradt benne néhány tárgyi tévedés. Szerencsére ezek huszadrangú, mellékes adatok voltak, tudtommal egyetlen olvasónak sem tűntek fel. Viszont a nyomtatott kiadások óriási hátránya, hogy a megjelenés után nagyon nehézkes rajtuk javításokat eszközölni, és azokról a felhasználókat értesíteni. A neten legalább megvan rá az esély, hogy
- arra jár valaki, aki jobban tudja,
- veszi magának a fáradságot, hogy pontosítson,
- az olvasók hisznek neki.

"Valószínűleg idővel kialakulnak azok a helyek, ahonnan megbízhatóbb adatokra számíthat az olvasó..."

Ez az egyik. Aztán, ha belegondolsz, nem is olyan nagy baj az a sok szemét. Már maga a válogatás pallérozza az elmét.

"Csak a példa kedvéért, a National Geographic honlapján található szösszenetek közt akad pár bődületes baromság, ami a laikus olvasó számára az ismert név által legitimálódik."

Az Encyclopaedia Britannica nyomtatott változatában is jelentek már meg hibás adatok, ráadásul az egyes kiadások között a tudomány is fejlődik.

@gentry: "Amitől teljesen kiakadok, azok az állandó verziófrissítések a számítástechnikában! Hová rohanunk? Ha valami működik, miért kell hozzányúlni?"

1.) Mert lehet ugyan, hogy működik, de felfedeznek benne egy biztonsági rést, amin keresztül egy hozzáértő bármikor átveheti az irányítást a géped felett.
2.) Működik, de az adott kor átlagosnak számító hardveréhez tervezték, és néhány évvel később, amikor már erősebbek a vasak, érdemes kicsit átírni a programot.
3.) Működik, de - sokszor éppen a felhasználók kérésére - a fejlesztők újabb lehetőségekkel egészítik ki a programot.
4.) Még az is előfordulhat, hogy egy program látszólag működik, de tele van hibákkal, mint például az Internet Explorer 4-5-6. És még a 8-as is fényévekre van a tökéletestől.

Szóval, amondó vagyok, frissítsenek csak szépen.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása