Katolikus körlevél az ősmagyarkodók ellen

Konzervatorium I 2009.09.21. 08:03

Tegnap, szeptember 20-án vasárnap nagyon fontos lépést tett meg a Magyar Katolikus Egyház, melyet reményeink szerint más felekezetek is követnek. Minden katolikus templomban felolvasták a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét, mely elítéli az „okkultizmust, a spiritizmust és a bálványimádás különböző formáit", vagyis a neopogány ősmagyarkodást, kimondva, hogy egyesek „olykor még a legnemesebb hagyományőrző mozgalmakat is felhasználják arra, hogy a pogányságot népszerűsítsék."

Természetesen nem másról, mint a nemzeti radikalizmussal és a szélsőjobboldallal összefonódó szubkultúráról van szó, arról az „őstörténeti, szinkretista köldöknézésről" (Békés Márton), melynek terjedése a politikai térben a mérsékelt jobboldal, a vallási életben pedig elsősorban a kereszténység ellen irányul. Mindez mára világosan átlépett egy olyan határt, mely után eljött a cselekvés ideje, ezt bizonyítja a Püspöki Konferencia  példaértékű  lépése. A körlevél világosan leszögezi, hogy nem keresztény, hanem magát annak álcázó, megtévesztő jelenségről van szó: „Ez a jelenség azért is nagyon veszélyes, mert kereszténynek tűnő vallási nyelvezetet használ és könnyen megtévesztheti még a vallásukat gyakorló hívőket is." Az alternatív, tudománytalan őstörténeti halandzsával szemben  a püspökök Szent István örökségét tekintik mérvadónak.

A körlevél szövege:

Az Egyház élő hitével összhangban

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevélben hívja fel a hívek figyelmét a katolikus hit megőrzésére az újpogányság egyre terjedő szellemével szemben. A testület levelét, melyet szeptember 20-án minden katolikus templomban felolvasnak, az alábbiakban adjuk közre.

Krisztusban Kedves Testvérek!

Szent István király intelmei ma is időszerűek. Közülük az első a katolikus hit megőrzésére vonatkozik. Mi, akik mint püspökök a tiszta katolikus hit őrei vagyunk, nem hagyhatunk figyelmen kívül néhány olyan jelenséget, amely napjainkban híveink körében is terjed.

Azt tapasztaljuk, hogy ismét erőre kapott egyfajta pogányság. Ahogyan Szent István halála után, úgy most is támadja a kereszténységet. Néhány évvel ezelőtt még az elvilágiasodást tartottuk szinte az egyetlen veszélynek. Bár továbbra is jelen van népünk körében ez a fogyasztói szemlélet, az élvhajhászás és a hedonizmus bálványa, ma az újpogányság szelleme is erősödik.

A kommunista évtizedek alatt próbáltak mindent elfelejtetni, ami magyar és keresztény azonosságunkat erősítette. Kisebbrendűségi érzést tápláltak belénk, azt sulykolták, hogy utolsó csatlósok vagyunk, nacionalisták és soviniszták. Ehhez újabban a kirekesztő és a rasszista jelzőt is hozzáteszik. Mindezeket a szeretettel ellenkező magatartásokat határozottan elutasítjuk. Szükséges és jogos, hogy helyes öntudatra ébredjünk, keressük, újra tudatosítsuk igazi értékeinket, magyar örökségünket kulturális, történelmi és tudományos területen egyaránt. Ennek része az is, hogy megerősödjünk keresztény öntudatunkban, hiszen a krisztusi kinyilatkoztatás magyar kultúránkban is megtestesült, azt megnemesítette és megszentelte. Ezeréves magyar kultúránk a keresztény hit nélkül nem érthető. Ezt az öntudatra ébredést mi is nagyon fontos keresztény és magyar feladatnak tekintjük.

Sajnos azonban ennek az öntudatra ébredésnek vannak vadhajtásai is. Ezek egyike a különböző vallási elemeket keverő ún. „ősmagyar szinkretizmus“. Ez a jelenség azért is nagyon veszélyes, mert kereszténynek tűnő vallási nyelvezetet használ és könnyen megtévesztheti még a vallásukat gyakorló hívőket is. Ezek közé tartoznak a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudománytalan állítások. Ilyenek pl. a „Jézus, pártus herceg“-elmélet, vagy a táltosok, a sámánok és a pogány ősmagyar vallás egyéb valós vagy vélt elemeinek újraélesztése. Olykor még a legnemesebb hagyományőrző mozgalmakat is felhasználják arra, hogy a pogányságot népszerűsítsék. Keresztény hitünk nem pusztán az ember istenkeresésének az eredménye, hanem Isten kinyilatkoztatásán alapul, amely Krisztusban teljesedett be. Ő az út, az igazság és az élet az egyének és a nemzetek számára is.

Ezért kell megemlítenünk a hitünk igazságát fenyegető egyéb veszélyeket is, mint pl. az okkultizmust, a spiritizmust és a bálványimádás különböző formáit.

Arra kérjük katolikus testvéreinket, hogy óvakodjanak minden ilyen megtévesztő kezdeményezéstől.

Pál apostol figyelmeztetése napjainkban is időszerű: „Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják“ (2Tim 4,3-4).

Katolikus hitünk elleni támadás érkezik a szélsőségesen liberális eszmék irányából is, amelyek a relativizmus diktatúráját erőltetik ránk, azt a szemléletet, amely kétségbe vonja magának az igazságnak a létét. Ez az irányzat az élet tisztelete helyett a halál kultúráját terjeszti. Tagadja vagy relativizálja a férfi és a nő különbségét, valamint a házasságot és a családot. Ezzel szemben mi elfogadjuk a teremtő Isten tervét az emberről, a családról, a kultúráról, a nemzetről. A globalizációval szemben a katolicitást valljuk. A katolikus igazság nem nemzetközi, hanem nemzetek feletti, de hogy konkrétan létezhessen, a nemzeti kultúrákban kell megtestesülnie.

Katolikus hitünket kikezdheti az a felfogás is, amelyet így szoktak megfogalmazni: „vallásos vagyok a magam módján“. Csak akkor vagyunk és maradunk katolikusok, ha az Egyház élő hitével összhangban hiszünk, mert egyedül egyházának ígérte meg Jézus Krisztus: „Én veletek vagyok minden nap a világ végezetéig“ (Mt 28,20).


a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Az utóbbi időben a Konzervatóriumon számos írásunkban foglalkoztunk a kereszténységet és az intézményes, történelmi vallásokat érő új kihívásokról. Például az éledező újpogánysággal, mely a kereszténységet próbálja meg összeegyeztetni valamiféle magyar ősvallással, s bármennyire is komikus ez a próbálkozás: sajnos egyre több követője és médiafelülete akad. Ráadásul ez az őstörténeti  - pl. sumér-magyar - bűvészkedés gyakran a kereszténység nyílt megtagadásáig is eljut. Hasonló, egyre erősödő és veszélyes tendencia a „magunk módján vallásosság" jelensége, melyet a körlevél szintén említ.

A püspökök természetesen egy vallási jelenségre és kihívásra reagáltak. Ez a vallási jelenség azonban azáltal, hogy az intézményes egyházi tekintély helyére valamiféle nacionalizmussal kombinált new age-es mítoszt állít, nem csupán a katolikusok, és nem is csupán a kereszténység ügye. Ezek a neopogány törekvések csupán gátlástalanul ki-és felhasználják a kereszténységet saját politikai és gazdasági céljaikra (hiszen lassan már egy egész könnyű- és szolgáltatóiparág épült rá), de ezek a célok nem csupán hogy nem keresztényiek, de eredendően még csak nem is vallásiak. Közügyről van tehát szó, melyben a körlevéllel az Egyház bölcsen, tisztán és világosan állást foglalt.

Nagy érvágás azoknak, akik politikai szólamaikban kérkednek saját kereszténységükkel és magyarságukkal, miközben pogány babonákban hisznek, és a magyar állam alapítója  és történelme helyett saját hősöket és alternatív múltat fantáziálnak.


Kapcsolódó írások:

Miért képmutatás a magunk-módján-vallásosság?

Sámánkarácsony, pogánykarácsony

Táltos-e vagy?

Mérsékelt-realista koalíció
 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr991395217

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Római Katolikus Egyház saját bűneit másra igyekezve kenni támadja a konkurenciát 2010.02.17. 13:14:55

Egyeduralkodó hatalmi szerepét, amely terrort is képviselt, már régen elvesztette. Ideje lenne megszokniuk, hogy csak egyek a hazai több száz egyházból. Római Katolikus Egyház és a nácizmus néhány közös fotója 1999 szeptember 20-án vasárnap minden kat...

Trackback: Van egy álmom... 2009.10.28. 20:00:25

 - a kép csak illusztráció -Mint talán sokan és egyre többen tudjátok, nekem több mint tíz éve az a fő szabadidős tevékenységem, hogy hiánypótló egyházakat és vallásokat alapítok. Ezt többnyire eddig amolyan félig komoly, félig tréfa nekiállással ...

Trackback: Árpád Egyház hivatalos álláspontja a katolikusok körlevelére 2009.10.28. 19:58:06

Az Árpád Rendjének Jogalapja Tradicionális Egyház hivatalos álláspontja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia „Az Egyház élő hitével összhangban” című körlevelére A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevélben hívta fel hívei fig...

Trackback: Szombati lapszemle, avagy a Katolikus körlevél utórezgései 2009.10.18. 16:12:22

Úgy tűnik, hogy a Katolikus egyház körlevele az ősmagyarkodók ellen nagyobb hullámokat csapott, mint az elmúlt évek bármely egyházi megnyilvánulása. Mindenestre úgy tűnik, hogyha hihetünk a Heti Válasz-ban megjelent összeállításnak valamint a Konzervat...

Trackback: Arany János: Zách Klára - A magyar történelem egyik leghírhedtebb merénylete 2009.09.26. 14:13:04

A magyar történelem egyik leghírhedtebb merényletét 1330. április 17-én Zách Felicián követte el Visegrádon a Károly Róbert magyar király és családja ellen. A merényletkísérletben a gyermekeit védő Erzsébet is megsebesült. Az országot ekkor külföld...

Trackback: Gyorshírek 2009.09.23. 10:00:05

Lakat T. Károly zászlót bont Politikai pártot alapít és miniszterelnök-jelöltként indul a 2010-es országgyűlési választásokon Lakat T. Károly. "Egy kis fröccsöcske, egy Vasas-Kispest, nedves Népszava az ember hóna alatt és egy Zalatnay-kazetta. M...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mítoszirtó 2009.09.21. 15:02:54

@Gabrilo: Ezt írtad:

"Aki halálos bűnt követ el (Hitler, Sztálin), az elvágja magát Istentől, és megszabadul a kegyelmi állapottól."

Nos akkor I. István és egy rakás véreskezű "szent" kivéve???

Sir Humphrey · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 15:06:31

@Ruszlán: @IGe:

Milyen Mongol Magyar világbirodalom? Mi az hogy a mongol vezér azért támadta meg Magyarországot, mert megölték a követeit?Gondolod, hogy egyébként nem rohanták volna le ezt az országot? Szerinted miért küldték ide a követeket? Hogy majd barátian befogadjuk a mongol baráti hadakat akik majd ideiglenesen itt állomásoznak, amíg marad itt zöld gyep?
Az ehhez hasonló gondolkodásmód látott szövetségeseket a hódító törökökben, és ajánlotta volna föl akár a Szent Koronát is a szultánnak, csak nehogy itt egy talpalatnyi Habsburg is maradjon, csak nehogy valami köze legyen ennek a maradék földnek Európához...Egyre kevésbé tudom tolerálni és szó nélkül hagyni az ilyen gondolati Münchausen bárók ámokfutásait, komolyan mondom.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 15:07:28

@Mítoszirtó:

Tökre kevered a koordináta rendszereket. :-(

Amúgy a körlevél a híveknek szól, lehet választani.

Zoltan895 2009.09.21. 15:11:57

@Che Pel:

KGRE-BTK -t végeztem, hadtörténész specializációval. Sok órám a Nemzeti Múzeum fegyvertárában volt. Én tudom, hogy mi a nehéz és mi nem és mi a lovag és mi nem. Azon borultam ki, hogy sokan lovagokról írnak, ami nem létezett a 10. században! Az csak a keresztes háborúk eredménye, jóval későbbről.
Az meg relatív, hogy mi a nehéz is mi nem. A lényeg, hogy a kommunisták által felfújt német lovasok (nem lovagok!) mind technikai szinvonalukat , mind létszámukat tekintve elenyészőek voltak. (én isrtam forrásokat is veled ellenben!)
Abban pedig mostmár biztos vagyok, hogy valami gagyi ismeretterjesztő művet olvastál össze, ha római lovagokról írsz... se lovagi kúltúra, se lovagi birtok ,se lovagi harcászat nem volt a keresztes háború előtt!!!! Az még nem lovag aki katona, páncél bújik és lóra ül!

Az meg hogy mi a nehéz szintén nem tudod eldönteni végzetség nélkül, a gagyi ismeretterjesztő olvasmányaidra alapozva, pl.: a lengyel huszárság (a magyarral ellentétben) az évszázadok alatt egyre több vasat ölt magára, végül klasszikus nehézlovassá válik, de mégis huszár! Akkor ez most hogy van? Talán úgy, hogy végzettség nélkül nem laikusként neked kellene eldöntened, hogy mi a nehéz és mi nem.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 15:17:23

@Sir Humphrey:

"ennek a maradék földnek Európához"

Megkezdődött Európa piedesztálról történő lerúgása. Szerintük nem létezett szellemileg egységes Európa, az csak valami szabadköműves ábránd vallási köntösben, de az igazi kultúra a sztyeppéken virult, de ezt a gonosz zsidók tagadják ahol tudják.

Ami az alapja ennek a gondolkodásnak:

Civilizációnk zsákutcába jutott, nincsenek érvényes válaszok a kor kihívásaira, ezért meg kell tagadni az eddigi kánont és valami más ellenkulturális idológiába kell kapaszkodni.

Ruszlán 2009.09.21. 15:19:12

@Sir Humphrey: No, fussunk neki mégegyszer. Nem a követek megölése miatt támadtak meg minket a mongolok, természetesen. De valószínűleg ez a tett hozzájárult ahhoz, hogy a támadók kíméletlenül legyilkoljanak mindenkit, akit csak tudtak. A keleti népeknél bizonyos dolgokat véresen komolyan vettek akkoriban. Szó sincs baráti hadakról. Az csak egy elmefuttatás, hogy milett volna ha...
Figyelmedbe ajánlom Szabó Magda Ha mégis uram! c.drámáját.
Mielőtt nekem esel, vedd a fáradségot, és olvass kicsit vissza.
Valakinek válaszoltam, nem szoktam ámokot futni.

gitáros 2009.09.21. 15:21:34

@Zoltan895:
Martell Károly, Nagy Károly lovagjai?

Mítoszirtó 2009.09.21. 15:23:29

@Jobb híján MDF-es:

I. István kivégeztette a saját rokonsága egy részét is.

Megkívánta más vagyonát és el is vette erőszakkal, ármánysággal

Ez világos, mint a nap. Más az ölés megítélése, ha az egy adott egyház, adott püspöki kar érdekében történt, vagy ellenérdekében.

Ha érdekébe történt, akkor = SZENT
Ha érdeke ellenében akkor = POGÁNY

2009.09.21. 15:31:21

@Jobb híján MDF-es: Ez is egy érdekes ficam a szélsőségesek gondolkodásában, a zsidókat meg úgy általában Európát, akiknek elég sokat köszönhetünk, gyűlölik, a törökökkel meg a mongolokkal, akik rendesen végigirtották és gazdaságilag tönkretették az országot szimpatizálnak, sőt baráti népként tekintenek rájuk.

Ruszlán 2009.09.21. 15:34:20

@Mítoszirtó: Az éremnek, mint tudjuk, legalább három oldala van.:) Ha István életéről írsz véleményt, a negtívumok mellett nézd a pozitív oldalát is. Egyébként is, hogy mi a jó, és mi a rossz, az nem egyetemleges. Az eseményeket vetitsd vissz az adott korra, akkor kiderül, hogy amit ma gonosz dolognak vélünk, abban akorban éppenhogy könyörületes volt.
Egyszerűen nem lehet elvitatni István királytól az államalapítás befejezését.
Ha ennyire elutasítod, olvasd el István király intelmeit. Van belőle kettő is, a neten megtalálod. Talán felfoghatjuk úgy is, mint testamentumát, talán azt is megkockáztatom, hogy beillik az első magyar alkotmánynak is.

Zoltan895 2009.09.21. 15:35:03

@gitáros:

A neandervölgyi lovagok? a cro-magnoni lovagok? Attól még, hogy a laikusok hallani véltek valamiről, az nem biztos, hogy úgy volt, vagy hogy úgy pontos.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2009.09.21. 15:39:31

@IGe: Milyen életlátás! Engem meggyőzött, annyira pontos, fontos, hoyg ezt valaki így megfogalmazza, minden populista igény nélkül. Végre valaki, aki ki merte ezeket így mondani.
Már csak két dolgon gondolkodom:
- melyik is volt előbb, és kié is a know how?
- és miért nem sorolta fel a nemzetiszocializmust is az internacionalizmus mellett?
Olyan hiányérzetem van így, ilyen csonka és kibontatlan gondolatot olvasva, e tudományos igényű elemzést látva.
De biztos van rá magyarázat.
Mondjuk a demagógia?

Ruszlán 2009.09.21. 15:40:23

@ifsz: Európának valóban sokat köszönhetünk. Trianont pl. A keleti népek, közöttük a törökök is, rokon nemzetnek gondoltak minket. A vallás miatt persze szóba sem jöhetett semmiféle szövetség közöttünk. Tavaly nyáron volt Bösztörpusztán egy találkozó a keleti gyökerű rokon népek képviselővel.
Úgy nevezték: Kurultáj. A Kazakok Madzsar nevű törzse melett voltak ujgurok, baksírok is. Jövőre újra lesz, immár kibővítve. Javaslom, ha hírt hallasz erről, gyere el. Itt nincs szó politikáról, jobb és bal oldalról.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 15:43:40

@Mítoszirtó:

Olyan vagy, mint egy kilencéves, aki hirtelen rájön, hogy nincsenek tündérek, pedig addig nagyon is hit bennük.
A mítoszokat nem írtani kell, hanem a helyükön kezelni.
A keresztény vallás üzenete az, hogy létezésünknek célja is van. István király megítélése nem teológiai kérdés. Persze ott is döntésekről volt szó, választásokról. Lehet neki rontani Istvánnak, de azt azért nem értem, hogy egy más történelem miért lett volna jobb?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 15:50:34

@Ruszlán:

Előkerült Trianon is! Hát ez nem igaz!

Szerintem csoda, hogy megmaradt a magyar nyelv és a magyar állam egyáltalán, egyesek meg Közép-Európa urai szeretnének lenni, bár ahhoz nem voltak az akkori magyarok egyszerűen elegen.
A korrekt etnikai határokkal rendelkező Magyarország sem lenne egy középhatalom.

Az egyházakon nem múlt a magyarosítás, úgy magyarosítottak a dualizmus idején, mint a parancsolat, de mégsem volt elég, csak inkább érveket adtak az elszakadni akaróknak.

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 15:52:03

@Zoltan895:
Hűha! Ez már komoly előképzettség! Gratula! Megvallom férfiasan, az én ilyen irányultságom csak hobbi jellegű a mérnök és közgazdászi diploma mellett, de azért nem feltétlenül felszínes, vagy gagyi. Senki nem beszélt német lovagokról csak német nehézlovasságról. Abban azért egyetérthetünk, hogy ha a kor magyar lovasságát könnyűlovasságnak tituláljuk (light cavarly archer), akkor akkor a velük egykorú német lándzsás, páncélos-pajzsos (fém, bőr, stb. = vegyes) lovasokat nyugodtan lehet nehéznek titulálni (heavy cavarly).
A harcászat mellett kicsit figyelmezhettél volna a társadalomra is, mert nem azt írtam, hogy római lovagság, hanem romai lovagok, amely titulus volt (még ha nem is magas), és nem járt birtokkal és vagyonnal, csak címmel. Még azt sem állítottam, hogy lovag az aki páncélba bújik és lóra ül (azt még én is tudom - botor halandóként is -, hogy még a lovag korban is kevés lovag volt, a legtöbbjük fegyverhordozó, illetve csatlós volt).
Ha Te lennél az egyedüli szaktekintély (ami - olvasva arrogáns hozzászólásaidat - nem lenne túl szerencsés ránk, halandókra nézve) ebben a témában, akkor TE HATÁROZHATNÁD MEG, HOGY MI A NEHÉZ ÉS MI A KÖNNYŰ, de nem így van... Így engedd meg, hogy más szakírók véleményét is figyelembe vegyem hozzáolvasásaim közben.
Lehet, hogy nincs szakirányú végzettségem, de láttam már olyat (nem magamról beszélek), aki autodidakta módon többet tudott meg az adott területről, mint a "szakemberek"...
Ha ne adj' Isten, akadémikus lennél az adott témában, kérlek, nézd el baklövéseimet, ami amatörizmusomból fakad, ellenkező esetbe: KAPD BE! :P

:DDDD

Zoltan895 2009.09.21. 15:56:30

@Che Pel:

"KAPD BE!" -Forrásmegjelölés helyett trágárkodás. Igazi baloldali érték :-)

gitáros 2009.09.21. 15:59:33

Mintha a megfellebbezhetetlen tekintély hangját vélném kihallani a szövegeidből. Ezt nem lehetne elfelejteni?

"Én tudom, hogy mi a nehéz és mi nem és mi a lovag és mi nem."
"gagyi ismeretterjesztő művet olvastál össze"
"Az meg hogy mi a nehéz szintén nem tudod eldönteni végzetség nélkül"
"Attól még, hogy a laikusok hallani véltek valamiről"

Végzettséged birtokában magasról fikázni baromi könnyű, de ennyi energiával akár három mondatban el is oszlathatnád a félreértéseket. Hm?

Zoltan895 2009.09.21. 16:03:00

@gitáros:

Ebben igazad van, valóban kioktató a hangnem amit abban a kommentben használtam. Mentségemre szóljon, hogy nagyon bosszantó, amikor folyamatosan ugynazokat a tudománytalan frázisokat látom nap mint nap "szembejönni".

Sir Humphrey · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 16:07:49

@gitáros:

De gondolom a "kapd be" mint érvelési cseresznye a habostortán teljesen rendben volt...

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 16:08:09

@Zoltan895:
Ha trágárkodni akartam volna, csúnyábbakat olvashattál volna hosszú, tömött sorokban. Csak kifejeztem vélemények a lekezelő stílusod miatt...
Egyébként, nem tudom, hogy jön ide a baloldal? Nem érzed kicsit frusztráltnak magad manapság? Először laikus, aztán baloldal. Mi jöhet még? Még a végén sátánimádó kommunista démon leszek, akit a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával körlevélben fogsz kitagadtatni... :) Ja, hogy tényleg?

Ruszlán 2009.09.21. 16:10:52

@Jobb híján MDF-es: Nem szívesen írtam le ezt a szót, hogy Trianon.
De nem is tabu, nem is szent tehén szerintem. Erre válaszoltam:

"Ez is egy érdekes ficam a szélsőségesek gondolkodásában, a zsidókat meg úgy általában Európát, akiknek elég sokat köszönhetünk, gyűlölik, a törökökkel meg a mongolokkal, akik rendesen végigirtották és gazdaságilag tönkretették az országot szimpatizálnak, sőt baráti népként tekintenek rájuk."

Mert részben magunknak is köszönthetjük, de Európának meg főleg.
Csak azt akartam ezzel mondani, hogy nem kellene Európa előtt hasra esni, mert ugyanúgy szarnak ránk, mint 1920-ban.
Még két gondolat:
Amit írtál Trianonról azzal egyetértek.
Nem vagyok szélsőséges.

Ruszlán 2009.09.21. 16:12:27

@Zoltan895: Valóban tudománytalan frázisokat olvashatsz itt, nagyjából átlagos emberektől. Ha tudományos frázisokat akarsz olvasni, menj tudományos oldalakra.

gitáros 2009.09.21. 16:13:13

@Zoltan895:
Köszönöm.
Az a baj, hogy pl. ez a cikk (www.c3.hu/~klio/klio051/klio061.htm) Nagy Károly mellvértes nehézlovasságáról beszél, hogy az angol Wikipédia is ebből a korból eredezteti a lovagság intézményét, vagy hogy pl. középiskolai történelemtanításban Martell Károlytól eredeztetik az első lovaghadsereget.

gitáros 2009.09.21. 16:14:50

@Sir Humphrey:
Ó, persze, hithű katolikus ilyenre nyilván nem vetemedik. "Baloldali érték", mi?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 16:26:31

@IGe: Hitler pogány volt. Sztálin meg ortodox, nem katolikus. Hogy a papnevelde után mit csinált, azt hagyjuk, hiába volt megkeresztelve, nem nevezném kereszténynek. Ortodox nem egyenlő katolikius, mégha kommunió is van köztük.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 16:29:28

@Che Pel: hogy te nem hallottál róla, az azért van, mert nem verik nagy dobra. Te beleképzelsz valamit az egyházba egyszerűen. Maguknak gyűjtögető szerzetesrendek, ez vicces :DD: És mit csinálnak a fölhalmozott vagyonnal? Elisszák?:D:D

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 16:29:53

Nos, Hölgyeim, Uraim és Zoltán895!

Egy élmény volt! Remélem, lesz még vitázni lehetőségünk, ahol jelen lesz magasztos mentorunk és lektorunk, hogy lekezelően kioktasson minket a dicső múlt nehéz vagy könnyű dolgairól.

Uff!

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 16:31:40

@SzilvayG (dszg):
Ja bocs, erre még muszáj!
"Maguknak gyűjtögető szerzetesrendek, ez vicces :DD: És mit csinálnak a fölhalmozott vagyonnal? Elisszák?:D:D " és elkurvázzák! :)

noirp 2009.09.21. 17:16:38

@Czelder Orbán: Itt ez a szint oszt ennyi.

2009.09.21. 18:07:32

@Ruszlán:

Nem akartam én a törökök ellen ágálni, személy szerint a gyorséttermeiket kivéve nincs semmi bajom velük. Mindössze a szélsőségesek barát-ellenség választásának ellentmondásaira utaltam. Ha már muszáj történelmi sérelmek miatt utálni valakit, miért nem utálják azt, aki a legnagyobb bajt csinálta a magyaroknak. A törökök teljes településeket irtottak ki vagy hurcoltak el, a túlélők nádasokban, meg ilyen helyeken bújtak meg. A gazdaságunk teljes mértékben tönkrement, a társadalmi rendszerünk szétzilálódott. Igazi Mad Max hangulat lehetett itt sokszor a török csapatok nyomában, ehhez képest a fasorban sincs a karmos kezű gazdag idős urak állítólagos összeesküvése, de még Trianont is überelik a török testvérek. Ha majd ráunnak a törökök utálatára, majd ugyanilyen okokból történelmi ellenségnek tudom még ajánlani a németeket a nácik és a 2. vh miatt, majd az oroszokat a kommunista elnyomás miatt. Aggódom, hogy ezek sem nyernek majd tetszést szélsőségeséknél, mivel Hitler nagyon népszerű náluk és az oroszokat is egyre inkább kedvelik. - Igazából az egész csak mellékszál, annyiban érdekes itt, amennyiben rávilágít a szélsőségesek gondolkodásának egy másik érdekes vonására.

Ja és nem hasraesni kell a kereszténység, Európa, USA vagy a zsidók előtt, de meg lehet nézni, hogy honnan van a kultúránk, kik hatottak a művészeinkre, honnan van a tudósaink tudománya, és úgy általában kivel közös a sorsunk. Vagy más területről megnézhetjük, kinek a pénzéből tudtuk elkerülni kb 1 éve az államcsődöt. Ezután kellene belemenni abba, hogy ki a barát meg ki az ellenség.

(Mielőtt valaki félreértené, nem gondolom, hogy aki a türk népekkel vagy a magyarok őstörténetével foglalkozik vagy bolondul netán az ezoterikus tanokért, esetleg kifogása van a nyugati kultúra ellen, automatikusan szélsőséges lenne, ezek a nézetek nem automatikusan járnak csomagban, de sokan szeretik őket együtt fogyasztani)

Zoltan895 2009.09.21. 18:21:32

@gitáros:

"Nagy Károly mellvértes nehézlovasságáról beszél" -Nyilvánvaló, hogy a lovaGságnak vannak gyökerei, előzményei. Amikor megindult az első kereszteshadjárat, akkor nem lett "iktatva, pecsételve, érkeztetve, várakoztatva" hogy hivatalos legyen, hogy van olyan hogy lovaGság. De attól még a kereszteshadjáratok előtti korokban nem beszélhetünk lovaGságról.

"Wikipédia" -erősen ismeretterjesztő/népszerűsítő "irodalom". Bőven belefér, hogy az adott post írója keverje a lovas és a lovag szavakat.

"középiskolai történelemtanítás" - ha csak ennyi anakronizmus lenne a gimis törikönyvekben már boldog lennék.

De a lényeghez visszatérve: sem szinvonalában sem létszámában nem jelenthetett mérhető segítséget István hadainak a német támogatás.
Ezt lehetne hosszan bizonygatni (kard és szablya közötti különbség, visszahajló (népszerűsítő irodalomban: visszacsapó) íj és a kor nyugati íjjai közötti különbség, szervezettség, hadvezetés szinvonala, rendelkezésre álló erőforrás (lovak száma,...), kohászat színvonala (rétegzett pengék,...), stb... )

A lényeg, hogy Che kommentelő egyszerűen csak az érzelmei alapján irogat, ha konkrét forrásmegjelöléssel írok valamit (amivel innentől nehéz vitatkozni) akkor -nyilvánvalóan légbőlkapott ötletként- a mai korunkból vett "kiképző" ötlettel áll elő. Egy sokkal magasabb színvonalon álló haderő már miért vett volna igénybe fejletlenebb kiképzőket? Csak azért mert a laikus a "nehéz" (kilóra) lovast autómatikusan "erősebbnek" tartjai a könnyűlovasnál, még nem az a fejlettebb, és nem akar majd a magyar had német mintára nehézlovassá "kiképződni", mikor az nem célszerű. És nyilvánvaló, hogy nem célszerű, hiszen 45 sikeres és 2 sikertelen kalandozó hadjáratról tudunk a korban ahol a magyar könnyűlovasság bizonyított a német (talán kilóra nehezebb) lovasság (nem pedig lovaGság) ellen. És később is, a 11.századi német betörések szintén a technikai elmaradottságuk miatt (pontosabban főleg az miatt) bukták el.

Alapvető, hogy a korban, de még évszázadokkal később is a könnyűlovasság legyőzhette a nehézlovasságot és fordítva. Mind a kettőnek megvolt a módszere a másik legyőzésére. Vagy másik érdekesség: a honfoglaló magyarság vezetett (a mai értelemben vett) klasszikus lovasrohamokat előreszegezett kopjával, egyszerűen legázolva az ellenséget! Egy laikus meg nem mondaná, hogy ezen a 9. századi képen nem nehézlovas rohamot lát, hanem egy általában főleg visszahajló íjjal és szablyával operáló könnyülovasokat. Tehát a "nehézlovas" kifejezést nem feltétlen kilóra mérjük.

váév építők (törölt) 2009.09.21. 18:33:47

a katolikus egyháznak vége. üti be a saját koposószegeit a megnyílvánulásaival. evvan. lesz helyette más.

yda 2009.09.21. 18:40:51

Animal planet!Milyen sok ateistát teremtett az ISTEN Mo.-on!! A kádári művelt
értelmiség.

Czelder Orbán 2009.09.21. 18:49:41

@noirp:
jaja, de azért ez a 400 komment durvább dózis, mint egy MSZP kongresszus.

Mítoszirtó 2009.09.21. 20:41:11

@yda:

Elég megnézni ezt a sok katolikus és keresztény ateistát, aki tagadják az egy igaz Isten, az Istenek Istene, azaz Zeusz létezését:-)

tarzus 2009.09.21. 20:43:58

@váév építők:

"A katolikus egyháznak vége."

Igen naív prognózis. Ha kétezer évig fennállt, egész biztos fennáll újabb kétezer évig. (Persze, csak ha lesz még újabb két évezred.)

Ruszlán 2009.09.21. 20:55:24

@Zoltan895: Lehet, hogy okoskodásnak tűnik, de engedj meg néhány észrevételt.
Az íj lehet visszahajló, ( C-alakú ) lehet egyszerű csapó íj is. A magyar íj, mint általában a pusztai íjak, mindkettő volt egyszerre. Merev szarvú visszacsapó összetett reflexíj. Oldás után, abban a pillanatban mikor a vessző elhagyja az ideget, a húr rácsap a két merev szarvra. Ez kb. 20% plusz sebességet ad a nyílvesszőnek. Mint tudjuk, a becsapódás energiája, vagyis romboló ereje egyenesen arányos a nyílvessző tömegével, és négyzetesen arányos a nyílvessző sebességével. Többek között ezért is hordott a nyugati botíjaknál dupla távolságra.

Bell & Sebastian 2009.09.21. 20:59:06

Bbjnickkel értek egyet, a népművészeti kirakodóvásárt (kötsög-showt), meg akár ki is törölhetnétek!

Legközelebb izzó kereszttel verem ki a szuszt belőlük az evangéliumi szeretet nevében, úgy lesz! Rühes komcsibérenc provók! Hogy szólítaná magához az uruk őket, lehetőleg tegnap!

Ruszlán 2009.09.21. 21:12:17

@Zoltan895:
A nehézlovasok nem tudták legyőzni a könnyűlovasokat, a X. században. Kivétel a két csatavesztés, ahol őseinket beszorították két folyó villájába és nem tudtak sem manőverezni, sem menekülni. Nem voltak az ősök hülyék, az a bizonyos frontális lovasroham csak akkor következett, ha folyamatos nyílzáporral szétzilálták a sorokat, megtizedelték és demoralizálták a katonákat. Tudniillik a szablya teljesen alkalmatlan a láncinges-páncélos harcosok ellen. A korabeli íjak viszont simán átlőttek minden korabeli védelmet, kivéve a megerősített vastag pajzsot. A frontális roham már ha csak a lovak tömegét nézzük ( ne feledjük, hogy a magyarok vezetéklovakkal csatáztak ) szétbontotta az eleve lenyilazott, szétzilált ellenséges hadrendet. A fokos és a kelevéz viszont hatásos a láncing és a páncél ellen.
Ha bármilyen körülmény miatt úgy gondolták, hogy túl kockázatos a közelharc, egyszerűen otthagyták a csatamezőt. Ha úgy tetszik elmenekültek. A nehezebb nyugati lovasok egyszerűen nem érhették utól a magyarokat.
Vagy jöhetett az üldözők lenyilazása, meg a lesvetés.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 22:13:25

Valaki itt többször Szent István/I. István és Kádár között vont párhuzamot. Ez akkora hülyeség, hogy csak úgy sóriáddzik. Az oké, hogy valaki ateista/agnosztikus (lásd én), de azért ennek demonstrálására ne kezdjünk má' el ekkora ökörségeket tolni.

István-Géza politikája, önálló volt, autonóm. Ezt a keresztény hatalmak is elismerték. (Császár: quedlinburgi követjárás, Pápa: korona) Ebben a helyzetben azt választották, ami az ország érdeke volt. A csatlakozást a nyugati hatalmi szövetséghez és az ezzel együtt járó valláshoz, a római kereszténységhez.

Kádár politikájának autonómiája minimális belpolitikai ügyekre korlátozódott. Az ő választása csak annyi volt, hogy mennyire szolgálja ki a gyarmattartót. Ő azt maximálisan igyekezett ki is szolgálni. Annyi igaz, hogy a nyolcvanas években gazdaságpolitikai kísérletezésbe fogtak. De ennek egyetlen oka az volt, hogy látták, hogy a rendszer felélte tartalékait.

István és Géza áldozatot hozott, amely egy nagyhatalmi politizálás része volt, Kádár elvállalta a Moszkvától kapott helyi felügyelő szerepét. Ez óriási különbség.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.21. 22:36:58

A püspökök körlevele nagyon időszerű volt. Elég sűrű dolog, ám voltaképpen várható volt ez az irdatlan mennyiségű dreck, ami jobbról-balról előtör vele kapcsolatosan.
Még jó, hogy alapjában véve ennek a sok mocsoknak semmi jelentősége. Mutatja viszont, hogy helyes az irány. Konzisok, így tovább, csak bátran!

Magorum · http://globalizacio.blog.hu 2009.09.22. 00:35:25

Ennyire átlátszó dolgokkal, mint ez a körlevél tényleg csak szegény öregasszonyokat lehet szopatni, de azért mégis csak írok pár sort, hátha van itt valaki akivel vallási témákról is lehet vitatkozni.

Kezdeném magával a megnevezéssel: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele. Tényleg vannak felvidéken magyar püspökök, vagy akkor most miről is beszélünk??? Akinek az iq-ja meghaladja a 70-et szerintem már itt érti, hogy kik írnak ilyet és miért.

A másik érdekes szó a pogány, melynek valódi jelentése: a latin pagoni szóból ered, amely a puszták emberét jelenti. Később a keresztények ezt a jelentést használták fel, fordították rosszul, s mindenkit aki nem volt keresztény, pogánynak, vagyis anti-kereszténynek tekintettek. Az egyszerű nép nem akarta megtagadni évezredes hitét. A térítés azonban egyre durvább eszközökkel folyt. Ez az emberekből félelmet, megalkuvást váltott ki. De ha meggondoljuk ez az egyház már alaphittételeiben is az ember eredendő bűnösségét hangsúlyozza.

A levél továbbá a nemzetgyilkos Istvánra hivatkozik, amikor ő az egyetlen olyan magyar király akiről egyetlen egy dokumentum vagy kép sem maradt meg. Persze ha ráfogjuk egy elkorcsosodott kézre, hogy az az övé akkor már olyan mesét költünk köré amilyet csak akarunk. Ellenben annak, hogy Jézus valóban pártus herceg volt kézzelfogható bizonyítékai vannak. De ugyebár mindig annak van igaza aki hangosabban kiabál.

"A globalizációval szemben a katolicitást valljuk." Még jó hogy a katolikus szó jelentése egyetemes és nem globális

"egyedül egyházának ígérte meg Jézus" Azon csodálkozni, hogy ezek Jézust zsidónak állítják be nem csoda, hiszen ezt a vallást Saul rabbi alapította, akit Pál apostolnak neveztek ki, jóval Jézus halála után. Tehát akkor ez most kinek is az egyháza? Az ilyen szövegekkel áll az egyház az ember és Isten közé, mert jól tudják hogy Istennel csak személyesen lehet kapcsolatba kerülni.

A nagy "szeretet" szöveggel érdekes módon mindig a zsidó az akit olyan nagyon szeretni kellene. Persze miért is ne, a talmud alapján ők is nagyon szeretik a gojokat. Persze a zsidó az nagyon jól tudja, hogy "Jesu, annak az átkozott Nimrudnak a fia" de mi magyarok ezt mégsem akarjuk elfogadni.

Ez a körlevél is ékes példája, hogy így próbálja a katolikus egyház legyőzni a magyarság ősi múltját a Kárpát-medencében és továbbra is anyagi rabszolgaságba hajtani az embereket.

Azoknak, akik nem tudják hova mennyenek templomba, vagy hogy mit kezdjenek eddigi katolicizmusukkal, csak annyit tudok mondani, hogy először is önmagukban kell megtalálniuk Istent. Ő annak, aki tiszta szívből vágyik rá megmutatja a helyes utat. Akár a tiszta logikára, akár a szívére hallgat az ember. A valódi tudás megérteni, Isten abszolút létét. Azt hogy nincsenek véletlenek, és minden téveszme pusztán múlbeli tetteink miatt állja el az utat az igaszság elől. A lélek örök, csak pusztán anyagi ruhákat cserél, életről életre. Míg meg nem találja Jézust és visszanem tér hozzá. De hangsúlyozom, hogy ez nem valamiféle képzelgés. Ő valóban személyesen jön el azért, aki megfelelő tudást szerzett róla. Viszont a temploban való nyöszörgés semmiféle tudáshoz nem vezet.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2009.09.22. 01:04:21

Ehh, ha ezek a gonoszpogányozók nem irtják olyan alaposan annak idején a magyar hagyományt, most ember nem lenne vevő a sumer-magyarológusok és társaik agyatlanságaira.

Szittyamagor 2009.09.22. 02:42:23

A MKPK (Püspöki kar) kollaboráns komcsikból áll, akik meg mindig azt csinálják, amit az uraik mondanak, hogy ne leplezödjenek le (ugye sokszor utaztak nyugatra, azert tenni is kellett....). Vajon miért nem birálják a csaladjogi torvényeket, az etnikai büncselekményeket sorolhatnam.....
Az, hogy Jezust igy ugy ábrázoljak (Afrikában feketének, stb.) azt mutatja, hogy idomulnak az adott környezethez. na akkor én meg miért nem tarthatnám öt parthus hercegnek, mi? (ál)szentfazekak erröl beszéljetek.....
(bocsi gyorsan kellett gepelnem)

zongora 2009.09.22. 03:07:53

@SzilvayG (dszg):

Nem gondolnám, inkább pont Ő is erre utalt.

Szittyamagor 2009.09.22. 03:22:37

Lehet hivatkozni erre meg ilyenekre, de ez egy lepke..ng
pl
"A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozata
2009. szeptember 2., szerda 09:57

Az Evangélium tanításával és XVI. Benedek pápa megnyilatkozásaival összhangban kötelességünknek érezzük, hogy az aktuális társadalmi helyzet egy szomorú erkölcsi problémájával kapcsolatban szót emeljünk a társadalom alapvető értékei és különösen legkiszolgáltatottabb honfitársaink mellett. Miután püspöki konferenciánk tagjai az elmúlt időszakban többször felszólaltak ezekben a kérdésekben, most együttesen is kifejezzük álláspontunkat.

Emberek százezrei kerülnek ma Magyarországon adósságcsapdába, a kilakoltatástól veszélyeztetve, miközben egyes bankok és bankvezetők jelentős profitra tesznek szert. Ebben a helyzetben a Magyar Katolikus Egyház nemcsak azt tartja kötelességének, hogy minden tőle telhető lelki és fizikai segítséget megadjon a kilátástalan helyzetbe került embereknek, hanem azt is, hogy felhívja a felelősök figyelmét az azonnali hatékony cselekvésre.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a gazdasági nehézségek terheit a társadalom különböző rétegei nem gazdasági helyzetük mértékében hordozzák, sőt a leggyengébb, legvédtelenebb rétegekre hárul immár elviselhetetlen teher, ami ellentmond a józan erkölcsi értékrendnek. Ezért arra kérünk minden felelős döntéshozót, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az ellehetetlenült helyzetbe kerülő családokért, otthonaik megmentéséért. Az otthonok megmentése ugyanis a családok megmentését jelenti.

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
"

zongora 2009.09.22. 03:22:47

@SzilvayG (dszg):

Megjegyezném, hogy a lekezelés és a kioktatás nem éppen katolikus, ha tetszik Jézusi erény. Nem tiltja semmi az olvasást? Nem is. Ezért olvastam, és olvasok erről.

Ruszlán 2009.09.22. 07:47:49

@Magorum:
Ezt írtad:

" Ellenben annak, hogy Jézus valóban pártus herceg volt kézzelfogható bizonyítékai vannak."

Ugyan, írd már le ezeket a kézzelfogható bizonyítékokat! Szeretnék már olyat hallani, olvasni, ami valóban valamiféle eredeti utalást tartalmaz.Az, hogy Papp G. vagy Szántai mondta, nem bizonyíték!

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.22. 07:58:50

@Magorum:

"A valódi tudás megérteni, Isten abszolút létét."

Ez a gnosztikus álláspont.
Miért várod el, hogy RKE a gnosztikus álláspontot osztja?
A keresztények másban hisznek, nem a tudásban, hanem a kegyelemben.

Ez nem azt jelenti, hogy hülyének kell lenni, de Isten titkait nem kutatni, hanem imádni kell.

Amúgy gyümölcseiről ismerszik meg a fa, tényleg van sok keresztény vadhajtás, de a gnoszticizmusba szerintem csak beleőrülni lehet, tehát hosszú távon a kereszténység sokkal hasznosabb az emberiségnek, hiszen a szeretet és béke vallása.
Az igazság hajhászása meg embertelen eszmékhez vezet, amelyek még az inkvizíciónál is durvábbak voltak.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.22. 08:06:51

@Szittyamagor:

Jézus a parthus hercegekért is az életét adta, de ők nem fogadták el ezt az áldozatot. Pontosabban ezt nem tudhatjuk, meg nem is ránk tartozik.
Mindenesetre szóban vagy tettel nem vallották Uruknak Jézus Istenét (Ábrahám Jákob Izsák Istenét).

drkovax 2009.09.22. 08:34:05

Sokat hallom, hogy a katolikus egyház és papjai semmit sem értenek a mai világból. És akkor itt ez a körlevél, ami nem 10,20,50 évvel ezelőtti jelenségekről szól, hanem tegnapiakról, maiakról, holnapiakról. Mégpedig (már csak a dühödt támadás által is bizonyítottan) lényeges dolgokról.

Isten kegyelme határtalan, de senkit nem kényszerít annak elfogadására. A körlevél egy emlékeztető arra is, hogy a kegyelmet csak elfogadni vagy elutasítani lehet. Nincs köztes állapot. Előbb utóbb dönteni kell: az Út, az Igazság és az Élet egy, az elfogadás cselekedete is egy (legfeljebb megnevezni tudjuk többféleképpen). Aki más Utat választ, máshová jut. Aki a Mindenható és a Sátán vitájában is "középre áll" (mert úgy "liberális") az a Sátánt erősíti ...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.09.22. 09:54:34

@Magorum: "A levél továbbá a nemzetgyilkos Istvánra hivatkozik, amikor ő az egyetlen olyan magyar király akiről egyetlen egy dokumentum vagy kép sem maradt meg. Persze ha ráfogjuk egy elkorcsosodott kézre, hogy az az övé akkor már olyan mesét költünk köré amilyet csak akarunk. Ellenben annak, hogy Jézus valóban pártus herceg volt kézzelfogható bizonyítékai vannak. De ugyebár mindig annak van igaza aki hangosabban kiabál."

Na, pont a hasonló sötét, a magyarság múltját elhazudó, történelmi hőseit és államalapító királyát gyalázó szövegek miatt volt szükség a körlevélre.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.22. 10:08:05

"nemzetgyilkos Istvánra"

A 19. században kialakult nemzet fogalmat vetíti vissza egy teljesen más társadalmi környezetre.

Egyszerűen egy nem keresztény magyar szállásterület nem maradhatott volna fenn itt.

Talán tényleg jobb lett volna, ha most itt Nagy-Ausztria, vagy Nagy-Morávia (vagy valami szláv állam) lenne? A magyarok meg beolvadtak volna egy más alapítású, dominanciájú államba, mint ahogy a kunok a keresztény magyar államba.)
Szerintem társadalmilag nem lenne sok különbség, csak a nyelvünk és a történelmünk lenne más, de a világtörténelmet nem itt alakították.

Szóval, azt, hogy most itt magyarul írunk, azt Szent Istvánnak köszönhetjük, az alternatíva a német vagy szláv állam lett volna, nem az ősmagyar. Olyan opció nem játszott, esetleg jóval keletebbre lett volna arra lehetőség, de akkor már Árpádot kell ekézni (miért jött ide?), nem Szent Istvánt.

Google 2009.09.22. 13:27:02

@Magorum:

"Viszont a templomban való nyöszörgés semmiféle tudáshoz nem vezet."

Nem is ezért megy az ember a templomba.

A templomot kórházzal is felcserélhetjük, ha már a nyöszörgés került szóba.
Oda sem a tudásért mennek a népek, hanem gyógyulni. Otthon is lehet befele nézni, magunkba szállni, de gyógyulni nem.

Elég vénasszonyos volt, Ildikó?

Mítoszirtó 2009.09.22. 22:22:09

Világi Figyelő is leközölte a Körlevelet, de megvilágította benne a Római Katolikus Egyház Sátáni arcoldalát is.

Megint más egyházakat támad a Római Katolikus Egyház
vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=77852

Érdemes belenézni a felvezetésbe.

drkovax 2009.09.23. 09:23:21

Lám, lám. Milyen szépen összeér a kommunista antiklerikalizmus, a náci okkultizmus meg a szabadkőművesek katolikus egyházra kihegyezett gyűlölete.

A szokásos hazugságok, a szokásos csúsztatások és a szokásos (szándékolt) tudatlanság. Ezekkel kell szembenéznünk folyamatosan. Most megint egyszer az az érzés fogalmazódik meg bennem, hogy ez a fajta aljaskodás az, amivel nem vitatkozni kell, hanem csak felmutatni az Urat: gondolattal, szóval, cselekedettel ...

off
Egyébiránt: a konzervatórium.hu ma reggelre a google-tól megkapta a "támadó webhely" minősítést egy "yourbio.ru" link tartalmazása miatt. Házi feladat van a rendszergazdának ...
on

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.23. 11:47:29

@drkovax:
Olyan régóta kérem már, hogy valaki mutassa már fel az urat, és ne csak a saját aljas gyűlöletének és üzleti érdekeinek igazolására használt képzeletbeli lény legyen.
Sajnos mindezidáig erre senki nem volt képes...

Mítoszirtó 2009.09.23. 13:17:47

@drkovax:

Iorgu írta:

"...A katolikus igazság nem nemzetközi, hanem nemzetek feletti, de hogy konkrétan létezhessen, a nemzeti kultúrákban kell megtestesülnie."

Valami ilyesmit hirdetett és akart megvalósítani Hitler is.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.23. 13:35:15

@Mítoszirtó:

A nemzetiszocializmus, mint nemzetek feletti ideológia? :-)

Akkor már miért nem nemzetek feletti nacionalizmus?

Amúgy a német nemzetiszocializmust modellértékűnek gondolta más germán népek számára is.

A nácizmus magyar változata a Szálasi-féle hungarizmus konnacionalizmusról beszél, de ezek teljesen más alapokon állnak, mint a kereszténység.

Ott csak annyi a nemzeti, hogy valaki magyarul katolikus. Ezt nem lekicsinyelni, mert ebben sok minden lehet.

Mítoszirtó 2009.09.23. 16:12:02

Ige úgy látom hozza a "stílusát" a másik helyen is. Idézem az egyik beírását:

""Ezek közé tartoznak a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudománytalan állítások."

Hát ezen jót röhögtem, most többszöri olvasásra. RKAT és a tudomány. A tudomány meg Jézuska és Szűzmariska:-) Kb. ilyesmi, mintha ezt írtuk volna:

Ezek közé tartoznak a Kukorica Jánosról/János Vitézről és az ő Juliskájáról szóló tudománytalan állítások."

drkovax 2009.09.23. 16:45:46

@maxt: Ha magadban nem találod meg, senki nem fogja neked felmutatni ...

drkovax 2009.09.23. 16:49:29

@Mítoszirtó:

Ez a Hitler-féle nemzetek felettiség valami erős tévtudat lehet. A "valami ilyesmi"-nek igen erősen ellentéte a "felsőbbrendű árja faj"-ról szóló náci alapvetés. Gondolkozz még egy kicsit ...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.24. 09:30:34

@drkovax:
Van egy apró probléma. Magamban eddig csak biológiát és biokémiát találtam, melynek megfelelő komplexitása révén képes vagyok még olyan nagy bonyolultságú tevékenységek elvégzésére is, mint a gondolkodás, és a fantázia, és ami a legfontosabb nem keverem a kettőt.
Én elég nyitott voltam és vagyok, de vakságot és önámítást ne várjon tőlem senki.

tarzus 2009.09.24. 12:11:37

@maxt:

Szép, kerek ars poetica!
Sok-sok hittel és - sajnos mégis csak - nagyon kevés nyitottsággal.
A tudományos és vallási fundamentalizmus valójában igen hasonlóak egymáshoz.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.24. 12:47:21

@tarzus:
Valóban igy van, csak ne ess át te is arra az oldalra, ami hitté próbálja tenni a tudományt.
Nem hiszek a tudomány mindenhatóságában, de abban igen, hogy a megfejtett szabályszerűségek visznek közelebb a világ megismeréséhez.
Atomot még nem láttam, de mivel létezése levezethető, jelenléte mérhető, (újabban egyes eljárásokkal már fotózható) így valószínűleg létezik is.
Bizonyíték nélkül nem fogadom el valaminek a létezését, csak fenntartom annak lehetőségét.
Továbbmenve: Ameddig isten nem hajlandó személyesen kommunikálni, vagy létezését bizonyítani, addig az egyházak játszanak magukban zárt ajtók mögött, és ne akarják az emberekre ráerőszakolni a nézeteiket.

Remélem érzed a különbséget...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.09.26. 18:16:58

"Katolikus körlevél az ősmagyarkodók ellen"
vö.:
"okkultizmust, a spiritizmust és a bálványimádás különböző formáit",

"vagyis a neopogány ősmagyarkodást"

jól van a konzi zsidóinak sikerült ismét belerúgniuk a hátrafelenyilazósokba.
de az ősmagyarkodás nem egyenlő a táltosimádókkal

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.09.26. 18:51:23

talán a levélnek ezt a részét is elolvashattad volna, mielőtt fröcsögni kezdesz:

"Sajnos azonban ennek az öntudatra ébredésnek vannak vadhajtásai is. Ezek egyike a különböző vallási elemeket keverő ún. „ősmagyar szinkretizmus“. Ez a jelenség azért is nagyon veszélyes, mert kereszténynek tűnő vallási nyelvezetet használ és könnyen megtévesztheti még a vallásukat gyakorló hívőket is. Ezek közé tartoznak a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudománytalan állítások. Ilyenek pl. a „Jézus, pártus herceg“-elmélet, vagy a táltosok, a sámánok és a pogány ősmagyar vallás egyéb valós vagy vélt elemeinek újraélesztése. Olykor még a legnemesebb hagyományőrző mozgalmakat is felhasználják arra, hogy a pogányságot népszerűsítsék."

tarzus 2009.09.28. 22:24:27

@maxt:

A tudomány meg a vallásos hit egymás körül keringenek mióta világ a világ.
A történelem tapasztalatai alapján a kettő közötti harcnak nem sok értelme van. Az Isten bizonyítéka ugyanis más jellegű mint az atom bizonyítéka.
Lényegesen kisebb felkészültséget, és lényegesen nagyobb holisztikus szemléletet (bölcsességet) igényel. Ez így igazságos.

A nézeteket valóban nem szabad egymásra erőltetni, ezzel egyetértek.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.29. 09:28:57

@tarzus:
Valamiről akkor lemaradtam.
Van bárki számára megtapasztalható bizonyítékod isten létezésére?
A holisztikus szemlélet szerinted bölcsesség?
Bölcsebbnek tartod azt aki csak hisz, mint aki az okokat keresi és meg is találja?
Bölcsebb aki az egyszerűbb utat választja és istennel magyarázza a világ jelenségeit?
Miért sértő az emberek számára beismerni fizikai és szellemi korlátaik létezését?

alex69 2009.09.29. 21:35:21

Először is tisztázzuk az alapfogalmakat:

A latin paganus szó, amiből később a pogányt levezették, a régi Rómában a parasztot, földművest, jelölte, aki hadi szolgálatot nem teljesített; és később hazánkban is a falusi, vidéken élő emberekre használták a kifejezést. A jelző tehát nem szégyellnivaló, és nem is egy valamilyen vallást gyakorló személyt jelöl. A katolikus jelző pedig egyetemest jelent, a Biblia tanítása alapján, tehát minden Krisztusban hívőre vonatkozik, egyháztagságtól függetlenül. Az ősi magyarok Kiszely István kutatásai szerint is egy Isten hitet vallottak, és csak a Világot teremtő Istent imádták!..miközben a nyugat sokistenhitű volt, és egymást vagdalta!

Nagyon fontos megértenünk, két dolgot:

Elsőként azt, amit a protestáns teológia, és az ősi magyar hit is vall: létezik lelkiismereti alapon való üdvözülés is!

Amikor bibliaiskolába jártam, többen megkérdezték a lelkészt, hogy mi lesz azokkal, akik például egy esőerdőben élnek életük végéig, és nem is hallanak Krisztusról? Elkárhoznak?

A protestáns lelkész azt felelte, hogy Isten – bár Jézus Krisztusban biztosította az üdvözülés lehetőségét, - mégis üdvöt adhat annak, akinek a lelkiismerete tiszta, azaz felebarátai iránt szeretetettel viszonyult életében. Ezt a tanítást a katolikus egyházak nem vallják, hiszen az ő dogmáik szerint maguk a protestánsok is megtérítendő eltévelyedettek.

Azok az ősmagyarok tehát, akik már évezredek óta itt éltek, és bár nem a később, a császárok által, hatalmi célokból megalakított római katolikus egyház hittételeit vallották: üdvözülhettek, pedig pogányok voltak!

A magas kultúrájú, erős törzsi szövetségben élő magyarság pejoratív, megkülönböztető pogányozására, és erőszakos megtérítésére azért volt szükség, amit az István király munkásságát kutató Györffy György leír könyvének 7-ik oldalán:

,,az uralom stabilizálására azonban a gazdasági előfeltételek nem voltak elegendőek, az uralmat ideológiailag is stabilizálni kellett, s erre a középkori Európában a Volgáig a kereszténység, azon túl az iszlám mutatkozott a legalkalmasabbnak. Közép-Kelet-Európában az Ottók megújított német-római birodalmának volt katalizátor szerepe e folyamatban. A birodalom terjeszkedésével szemben a határon túl lakó pogány népeknek egyetlen lehetőségük maradat a védekezésre: ha maguk is felveszik a kereszténységet.”

(Györffy Gyögy: István király emlékezete, 7.old.)

Ebből a rövid idézetből, és a katolikus egyház későbbi cselekedeteiből is kitűnik, hogy szembemenve a keresztény tanítással – Szeresd felebarátodat”…máshol: ,,Nem szolgálhattok két úrnak”… - a katolikus egyház, az Ottók, és István a kereszténységet hatalmi eszköznek használták, a saját hatalmuk érdekében, nem pedig arra, amire Isten rendelte, ti. hogy másoknak szolgáljunk vele.

Az Ottók, látva az erős törzsszövetségünket, féltették a birodalmukat, hiszen láthatták, hogy Árpád apánk a pozsonyi csatában hogyan verte vissza túlerőt is!! Látták a nyugatiak, hogy itt egy gazdag, kész írásbeliséggel, fejlett árucsere-kereskedelemmel, nagyszámú állatállománnyal, és katonasággal rendelkező egységes nép szaporodik, és ez rájuk veszélyt jelentett, ezért vagy elpusztítják, vagy behódoltatják a magyarokat. Mivel a háború költségesebb, és bizonytalan a kimenetele, ezért az ideológiai fegyverhez nyúltak: találtak egy személyt, Istvánt, aki hajlandó volt a magyarság ellen fordulni. István az idősebb, és bölcsebb, a nemzetségért aggódó törzsfőket, lázadónak minősítette, és levágatta! István a saját vérei ellen fordult, ami nem egyeztethető össze a Szeresd felebarátodat parancsolattal.

Hogyan szerethetné a felebarátját, azaz bármely embertársát az, aki a saját nemzetségbeli vérei ellen fordul, és kivégezteti őket a nyugati hatalmak, és a pápa kérésére??

I. István királyságának erősödését nem a föld mennyiségében, hanem a nép számában látta. Ezért megnyitotta az ország határait a betelepítésre. Jöttek németek, olaszok, csehek, szerbek, oroszok, lengyelek és még sok más nemzetiség. Ugyanakkor, igazságtalanul, az egyház a testvérnépek betelepülését azzal az indokolással, hogy ”pogányok” -- ilyenek voltak a kunok, besenyők --, kik tőlünk keletre éltek, nem engedték be az ország területére.

Ebből látható, hogy mindjárt az ország átszervezése után, a legemberibb bánásmódban részesítettük az idegeneket, sajnos a saját magunk kárára is. A tiszttartók kevés kivétellel mind idegenek voltak. I. István adómentességet adott az idegen „vendégeknek”, ugyanakkor a magyarokat megadóztatta, utakat, templomokat építtetett velük, és a papok eltartását is tőlük követelte meg.

Ezek után az addig egységes, és szapora, jómódban élő magyarság szolgai sorba jutott, amit csak fokozott a kívülről érkező hódítók támadásai. Nem volt már egységes törzsszövetség, nem volt Árpád, csak volt egy önző földesúri réteg, akik évszázadokon át egymással, és a királlyal marakodtak, és nem tudták megvédeni a Kárpát-medencei őshazát. A katolikus egyház és papjai persze híztak, és egyre több aranyra, és földbirtokra tettek szert, de a paganus nép az bizony sokszor éhezett, ami Árpád idejében, és előtte sem igen fordult elő!

A katolikus és a református egyház - néhány igaz pap kivételétől eltekintve - mindig a világi, hatalmon lévőkhöz törleszkedett, a középkorban a királyokhoz, a németeknél a nácikhoz, kommunizmusban a kommunistákhoz, a kapitalizmusban a kapitalistákhoz, pedig meg van írva:

„Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak.” (Máté 6:24.)

Egy kiváló igehirdető,a XIX században élt Spurgeon, azt írja:

A ,,keresztény világ” olyan iszonyatos, hogy a szentírás soha nem beszél róla. A világi keresztény pedig szellemileg beteg. Akik kiegyeznek Krisztus ellenségeivel, máris közéjük tartoznak.” (C.H.SPURGEON: Isten ígéreteinek tárháza, 174.oldal)

A történelmi egyházak, és az újabban alakult kisegyházak is kiegyeztek Krisztus szinte minden ellenségével, nem csak a zsidósággal. Ezzel eltértek az Isten által reájuk bízott krisztusi útról, és Spurgeon szavaival ,,az ellenség közé tartoznak”.

Ezt legmarkánsabban a svájci Karl Barth, a XX. század legnagyobb hatású, kálvinista teológusa vágta a magyar egyházi vezetők képébe: ,,Valóban nem képesek a magyarországi egyházak másra, mint arra, hogy a mindenkori uralkodó rezsimmel száz százalékig szövetségben legyenek”?( Karl Barth kérdése 1951-ben, Bereczki Albert református püspökhöz)

Barth prófétai kérdése nem volt alaptalan, hiszen a magyar egyházi vezetők, Mindszenthy-t, és néhány lelkészt kivéve így vélekedtek:

,,Keresztények, és marxisták a gyakorlatban, a forradalmi harc frontján találtak egymásra” (Tóth Károly püspök beszéde az 1974-es Nemzetközi Keresztény Békekonferencián)

Az ily módon érvelő pásztor voltaképpen erkölcsileg átáll az ellenfél oldalára. Lehet talán dogmatikailag makulátlan hite, tetteinek mozgatórugója nem a szeretet, hanem a félelem. Pedig tudnia kéne: "A szeretetben nincs félelem." /1 Jn 4,18/ Mégis kiadja a parancsot: Engedelmeskedjetek a rablóknak, s a farkasoknak, különben ti lesztek a felelősek azért, ha azok mérgükben, bosszúból elpusztítják az egész nyájat!

Sajnos, ma sincs ez másképp, csak most nem a marxistákkal, hanem a liberálisokkal találtak egymásra az egyházi vezetőink:

,,bár a hatályos Alkotmány 60.-ik paragrafusa úgy rendelkezik, hogy ,,Az egyház az államtól elválasztva működik”, a Fidesz növekvő költségvetési támogatásokkal, és egyéb eszközökkel, például egy 1993-as Alkotmánybírósági határozat alapján gazdasági előjogok biztosításával is segítette a történelmi egyházakat. 2001-től a vidéki papoknak még bérpótlékot is juttattak, összegéről nincs adat. Tették ezt annak tudatában, hogy a világi polgárokat ez zavarja, és hogy az egyházak még nem néztek őszintén szembe a kommunista rendszerbeli múltjukkal.” (HVG 2002. feb. 23) Mint azt megállapították: ,,Az egyházaknak folyósított támogatás 12,9 milliárd forintról 23,5 milliárdra nőtt.” (Egyházfórum c. folyóirat adatai.)

Az egyházaknak jutó főbb állami támogatások (2003)

Közoktatási célokra jutó összes állami támogatás: 45,439 milliárd forint

Az egyházaknak átadásra nem került ingatlanok utáni járadék: 7,035 milliárd forint

A korábbi egyházi ingatlanok tulajdonrendezése: 7,070 milliárd forint

Vidéki lelkészek fizetés-kiegészítése: 1,424 milliárd forint

Az egyszázalékok állami kiegészítése: 5,47 miliárd forint

ÖSSZESEN 66,438 Milliárd forint

Pedig, az egyház, mint ahogyan Kováts J. István 1946-ban már megvilágítja - „…a tiszta egyházalkotmányi felfogás szerint, egyházunk csak akkor lehet egy az állammal, ha az államban is Krisztus uralkodik. Ha nem Krisztus uralkodik ott is, az egyháznak semmi közössége nem lehet az államhatalommal: el kell szakadnia attól és nem szabad elfogadnia annak különösen anyagi támogatását.” – nem is fogadhatná el az ateista, világi hatalom támogatását, különösen nem egy olyan hatalomét, amely immár nyíltan, diktatórikus eszközökkel a magyarság kipusztítására tör.

A Jobbik MMP, és a Magyar Gárda az ő, katolikus, és protestáns szemükben is szélsőség, fasizmus, de a cionista soviniszta Paul Wolfowitz Világbanki ukáza - ,,6 millió magyar kell, föléjük pedig kétmillió narrow minded” (2007 Bp, Soros Egyetem), - pedig nem szélsőség, és nem is sovinizmus.

A protestáns egyházfő, Bölcskei Gusztáv koncepciós pert indított ezen sovinizmus ellen tiltakozó Hegedűs Lóránt hazafi ellen is. Elmondhatom, kérdezhetem, amit Tormay Cecile a "Bujdosó könyv"- ében említ, hogy egy francia tábornok - Franchet d’ Espérey – megkérdezte a kommunista Károlyitól: "Önök valamennyien zsidók?" Majd hozzátette: "Nem hittem volna, hogy ennyire lesüllyedtek!"

Igen, idáig süllyedtek a magyar történelmi egyházak, miközben a magyarság menekül a világba a nyomor elől, mert nincs állás, bezárják a kórházakat, a munkáért pedig éhbért fizetnek. Talán ezért fordulhatott elő, hogy valaki szarral kente be egy debreceni templom püspöki székét. Ezt egy ottani presbitertől tudom.

Ne várjunk, mi magyarok tehát semmi jót az élősködő, lecsendesítő egyházaktól, hanem Árpád apánk példáján fogjunk össze, és segítsünk magunkon, mert mi többet érdemlünk, mint amit eddig a szolgaságban kaptunk.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.29. 21:57:44

@alex69:

Ennyi hülyeséget egy helyen rég olvastam. Arrafelé valami enyhe kozmaszag terjenghet.

1. Nem csak az ősi magyarok lehettek monoteisták - ez a gondolat, ha úgy tetszik, már Platónnál megjelenik. Amit nem nehéz nála megtalálni. A monoteizmus viszont önmagában csak forma. A keresztények számára nem csak jelenvaló történeti, hanem transzcendens lényegű az Ige testté válása. Satöbbi.

2. "
A protestáns lelkész azt felelte, hogy Isten – bár Jézus Krisztusban biztosította az üdvözülés lehetőségét, - mégis üdvöt adhat annak, akinek a lelkiismerete tiszta, azaz felebarátai iránt szeretetettel viszonyult életében. Ezt a tanítást a katolikus egyházak nem vallják, hiszen az ő dogmáik szerint maguk a protestánsok is megtérítendő eltévelyedettek."
Blődli. Egyrészt: Katolikus Egyház, nem egyházak. Maga arra a bizonyos felfordulásra gondol, ami egyes protestánsok körében dívik :)))
Másodsorban, a katekizmusban benne vagyon, hogy nem keresztény is üdvözülhet. Hadd ne keressem most elő, dolgozzon kicsit mindenki maga is. (Az más kérdés, hogy mindenkinek kötelessége Krisztushoz vezetni a tanítását nem ismerőket.)

3. Ez az "ideológiai megalapozás" olyan, mintha Mód Aladárt olvasnék, maga a jeges iszonyat. Kezdetnek: vallás =/= ideológia. A Szent Istvánról szóló "történeti leírás" külön tetszetős. Szóval István királyunk tkp. a kor "neoliberálisa" volt, aki mindenféle szlovák meg egyéb multit idehozott, akik nem adóztak, ezzel tőkeszivattyúzva a magyarokat. Ez még Bogár Lászlónak is sok lenne.
A "dologtalan, kövér papok" régi protestáns, majd alles zusammen antiklerikális toposz, rám nem hat. De nézze meg a mai antiklerikál irodalmat és propagandát, már ők sem ezzel jönnek, továbbhaladtak :)))

4. "A katolikus és a református egyház - néhány igaz pap kivételétől eltekintve - mindig a világi, hatalmon lévőkhöz törleszkedett, a középkorban a királyokhoz, a németeknél a nácikhoz, kommunizmusban a kommunistákhoz, a kapitalizmusban a kapitalistákhoz,"

Igen, nyilván ezért üldözte őket a világi hatalom a legtöbb esetben, ezért voltak invesztitúra-harcok, az avignoni fogság, ezért vitték táborokba őket a komcsik és a nácik, és ezért prüszkölnek rájuk a liberálisok. Vajon a jobbikos pogik melyik adást nézték eddig? :((

A Mindszentyről írott rész külön is vicces.

5. "ÖSSZESEN 66,438 Milliárd forint"

Muhaha. Ez az SZDSZ kedvenc mantrája. Kár, hogy a komenizmus előtt az Egyház volt az ország legnagyobb birtokosa - ezeket a birtokokat nem kapták vissza, vagyonuknak és birtokaiknak pusztán a töredékét sikerült visszaszolgáltatni. Ennek fényében van az a megállapodás, hogy az állam fizet. Ez az összeg töredéke annak, ami az egyház vagyona valaha is volt.
Készséggel lemondanának szerintem erről, legyen - akkor visszakapja az Egyház a 45 után tőle elvett intézményeket és vagyont?
Libbant és radi testvéreink visítanának, azt hiszem.

Én az újpogiktól - bármilyen színben jelentek is meg - jót még nem kaptam, és a civilizációnk sem.
Az Egyháztól igen. Ennyit erről.

2009.09.30. 01:32:37

@Gabrilo:

"1. Nem csak az ősi magyarok lehettek monoteisták - ez a gondolat, ha úgy tetszik, már Platónnál megjelenik. "

Ha ezoterikus módba kapcsolom az agyam, ez csakis annyit jelenthet, hogy Platón is magyar volt :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.30. 07:51:28

@ifsz:

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

ez jó!
De Platón nem lehetett magyar, mert hogy a görögök ugye mind buzik voltak.

2009.09.30. 09:49:24

@Gabrilo: Azok a testvéreink, akik nálunk távolabb élnek a Világegyetem Köldökétől, ki vannak téve ilyen veszélyeknek, mint az elbuzulás.

rosta 2009.09.30. 12:24:53

@Gabrilo: Mondjuk nem teljeskörűen. A spártaiak például nemigazán erre izgultak. Nem nézték sokra a másként szexuáló athéni harcosokat. Ugyanakkor a Platon az Állam írásakor a spártai állam mintáját vette alapul.

tarzus 2009.10.01. 22:05:13

@maxt:

Nem hiszem, hogy lemaradtál! :-) Ilyen témában mindig kapunk időt.

- Az isteni bizonyítékokat általában a filozófusok és a teológusok keresik, nem igazán garantált sikerrel. De azért a szent tamási (tomista) istenérveken még ma is el lehet gondolkodni. Az Einstein által emlegetett "titkon" is.
Mindazonáltal vallom, hogy a tudás nem lehet csupán a tudósok privilégiuma.
Az Isten létének bizonyságát az ember inkább kapja (ha kapja), mint keresi vagy bizonyítja. Ilyen tudománytalan dolog ez a spiritualizmus! Bár újabban az IQ-ról szóló írások igyekeznek rácáfolni erre. A D.Zohar- I.Marschall szerzőpáros egyike neves agykutató, és váltig bizonygatja az agyi 40 hertzes rezgések okozta "Isten-központ" meglétét, és annak külső feltöltődését. De nincs jelentősége. Anyám nem olvasott se Arisztotelészt, se Aquinói Tamást, se Zohar-Marschallt, de az isteni lét bizonyságát tekintve ő is elért Einstein szintjére.

- A világ jelenségeit nem az Istennel magyarázzuk. Itt a tudománynak óriási és kizárólagos szerepe van. A világ okát és célját tekintve azonban már a tudomány tehetetlen és az is marad örökre. Ennek titkáról lemondani vagy egyszerűen azt mondani, hogy nincs se ok, se cél, nagyobb hiba, mint a tudományról lemondani a hit nevében.

- Bevallani az emberi képesség határait abszolut nem szégyen. "Én is csak egy ember vagyok" - mondjuk számtalanszor. De ebben a kijelentésben is ott rejtőzik annak felismerése, hogy kell lenni egy korlátok nélküli tökéletességnek. Amit ha nem is látunk, vagy nem is hiszünk, mégis csak célpontnak tekintünk és szeretnénk elérni. A matematika nyelvén szólva: tartunk a végtelen felé. Aki meg vár bennünket.

tarzus 2009.10.01. 22:07:51

@tarzus:

IQ helyett természetesen SQ

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.10.02. 10:34:46

@tarzus:
Azért Einstein titkát én nem tenném Istennel szoros kapcsolatba. A titok feltáratlan dolog, esetleg megismerhetetlen, de ez nem egyenértékű a felsőbbrendűségével, főleg nem vallási értelemben.

Az okok és célok jól tudod, hogy sosem nyilvánvalók. Az okot a csillagászok és fizikusok kutatják, a célt szintén. Számomra realitásközelibb gondolat (bizonyíték nélkül természetesen), hogy egy felfoghatatlanul hatalmas folyamat véletlen mellékterméke (ember) öntudatára ébredve rácsodálkozik a környezetére, és mivel azt felfogni képtelen, mérhetetlen büszkeségében felsőbbrendű hatalmaknak tulajdonítja annak létrejöttét akár önnön létezését is, mert képtelen elviselni a gondolatot, hogy valamire nem létezik általa felfogható válasz.
Lehet, hogy hibát vétek hogy a földi élet létezését egy nagyobb folyamat egyetlen pillanatnyi fodrának tartom. Nyilván volt előzmény, és lesz következmény, de saját jelentősségünket túldimenzionálni azt hiszem nincs értelme.

Korlátok nélküli tökéletességben nem hiszek. A világ alapvető természete a folyamatos változás, ez pedig kizárja a tökéletességet, hacsak nem fogadjuk el tökéletesnek a rendszert ami alapján működik. Az eddig megismert szabályszerűségek, és a feltáratlan, de logikailag létező sötét foltok persze rajzolgatják a körvonalat, de csak a felszínt kapargatjuk.

tarzus 2009.10.04. 22:39:45

@maxt:

- Einstein jó alany az ilyen vitákhoz, mert mindenki azt idézi tőle, ami saját meggyőződéséhez áll közel. Én pl. most azt, hogy:
„A tudomány poharában az első korty az ateizmus, de a pohár alján ott az Isten.”
Vagy a titok felsőbbrendűsége kérdésében:
"Próbáljon csak meg behatolni korlátolt értelmünkkel a természet titkaiba, és azzal fogja magát szembetalálni, hogy minden észrevehető láncolat mőgött marad valami szövevényes, érinthetetlen és megmagyarázhatatlan. Ennek a minden felfogható dolog mögött álló erőnek a tisztelete az én vallásom." "Az én vallásom a határtalan fensőbb Szellem alázatos csodálatából áll, aki azokban az apróbb részletekben jelentette ki magát, amelyeket a mi esendő és gyarló elménkkel érzékelni tudunk. Az én Isten-ideámat az a mély érzelmi meggyőződés formálja, hogy jelen van egy fensőbb, önmagától való Hatalom, amely a megfoghatatlan univerzumban jelenik meg.."

De biztos találsz más, neked jobban tetsző idézeteket is.

- Az élet, a létezés okát és céljait nem a csillagászok és a fizikusok kutatják.
Ezekkel a kérdésekkel fajsúlyosan a filozófusok szenvednek (ontológia), de nem feltételenül kell irományaikat végigolvasni. Ezen a területen mindenki önállóan is mozoghat. A tévedés rizikója nem lesz nagyobb.

Egyénként - ahogy korábban már elismertem - teljesen logikus és kerek az okfejtésed. Csak - az én nézeteim oldaláról - túlságosan zárt. Anyagba zárt.

Meggyőzni persze úgy se tudjuk egymást, de legalább jól elbeszélgetünk :-)

Mátyás, az igazságos 2009.10.06. 06:02:48

srácok, komoly gondok vannak Caracallával. Írt egy hamis cikket és nem ismeri el, pedig ott a bizonyíték rá!!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.10.08. 22:10:48

A kaotikus egyház körlevelének a hatásai:

Nyal és ferdít a hitgyüli:

Barbár mozgalmak Hunniában
www.hetek.hu/belfold/200910/barbar_mozgalmak_hunniaban

Az Árpád Egyház teljes válasza a Heteknek itt olvasható:
Hetek újság kérdései felénk
vallaskritika.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=78751

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.10.12. 19:53:28

Az Árpád Rendjének Jogalapja Tradicionális Egyház hivatalos álláspontja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia „Az Egyház élő hitével összhangban” című körlevelére itt olvasható:

vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=78979

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.10.14. 14:37:30

Tegnap láttam a remek és pártatlan ATV-n a Civil a pályán c. műsort. És, hogy, hogy nem a Magyarok Szövetségének vezetője és Kamarás István tökéletes egyetértésben tette helyre: Mi hülyeség, mi nem az:-D Rafináltak ezek a katolikusok, bárhogy próbáljuk nemzeti önazonosságukat kikezdeni ezek valahogy mindig visszabűvészkedik azt a képbe:-) Hát nem ciki, ahogy a nagynevű katolikus egyetemi tanár egy jurtaszagú mozgalmásszal összehajol:-)

ü
bbjnick:-)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.10.22. 10:18:41

@bbjnick: Igazad van, sajnos ők egy csoport egy érdekszövetség. Kapcsolatot is cseréltek még a beszélgetés előtt. Jómagam csak gyakorolni mentem el a műsorba és annyira féltek tőlem, hogy nehogy el tudjam mondani a kamerákba is, amit leírtunk, hogy számtalanszor fojtották belém mindhárman együttesen. Ezek ott hárman légyegében ugyan azt képviselték - a kereszténység elsődlegességét- és csak mi voltunk ettől mások.

józan' 2009.10.22. 13:47:48

@IGe:

Nahát, nahát.

Végül mindig kiderül a nagy keresztény-haterekről, hogy valójában valamelyik más egyháznak a nem kicsit lojális híveik. Én eddig azt hittem rólad, hogy valami ateista-felvilágosult hecckampány vagy.
Erre kiderül, hogy te vagy az "Árpád Egyház Szóvivője". :D
Fail.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.10.23. 10:12:35

@józan': Pedig ugyan azt írom több mint tíz éve. Csak hát aki hülyeségeket hisz, arról nem tehetek. 1. Soha sem voltam ateista. 2 mindig is a minél több egyház létrejöttét hirdettem meg. Ez az egyik ilyen a sok közül. kb. 3-4 van jelenleg is alakulóban. 3. az ateizmusban van némi értelkem, de összességében egy baromság. 4. Egy tudományos módszertannak definiált Isten létezését tudományos ténynek tartom.

Ja és én ezt csinálom már 10 éve, de az Árpád Egyház meg max 1 éves. Időparadoxonba kerültél haver:-)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.10.23. 12:47:54

érdekes aktuális fejlemények az katolikus-anglikán viszonyban. mit szóltok hozzá?
news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8318663.stm

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.10.23. 12:52:41

más: érdekes aktuális fejlemények a katolikus-anglikán viszonyban. mit szóltok hozzá?
news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8318663.stm

expansiv 2009.10.31. 01:02:19

Aduk az ájtatos arcukra, mint az álat!

A helyzet az, hogy papnélkül is kiválóan megvoltunk vagy 200 ezer évig,

és Bajiknak meg nem bocsátunk meg.

Nincs semmi lila köd, de UGOR múlt sincs!! (Ami a torzultan északi mongolid manysikkal és chantikkal való "közeli rokonság" következménye lenne.)

Erre nyelvierőlködésen kívül lópikula sincs.

Vannak azonban TURÁNI TÉNYEK!
Körösztség nélkül.

Semmi szumírság, csak hunság és utódnépiség TÜRK KAVARODÁS és pusztai őserő:

ehhez nem kell ÁLDOZNI, ATYÁK !!!

Hegyesi Noémi 2009.10.31. 08:54:52

Tévedések, vagy szándékos ferdítések sorozatát olvastam a fenti hozzászólások némelyikében. Mi magunk fel nem tudjuk fogni, hogyan lehet történelmi tények figyelmen kívül hagyásával gondolkodni!
Körösztség nélkül lehet élni, de hit nélkül nem! Amióta az ember ember, hitt valami tőle magasztosabb Mindenhatóban!
A körösztség történelmünk bizonyos szakaszában elért letisztult Szentség. (Egyébként Krisztusban nem hinni is a hit egyik formája!)
Talán segítséget jelentene, ha elolvasnák, vagy csak belelapoznának - igaz, akkor már nem tudnák letenni - Elisabeth Faltin: A királyné c. könyvébe!
A nemesebb gondolkodás előmozdítása érdekében álljon itt a világ magyarjaihoz intézett felhívásunk:
A VILÁG MAGYARJAIHOZ!
Meggyőződésünk, hogy a magyarok földje első királynéja, Szent István királyunk feleségének Gizella királynénk személyét, tevékenységét a világ előtt homály fedi. Ami megismerhető volt, olyannyira ellentmondásos, hogy a legbuzgóbb hívőt is elbizonytalaníthatja, akár idősebb, akár fiatalabb személy is az illető.
Minden vágyunk, hogy mielőbb tisztázódjon az első szent magyar királynénk, Gizella személyisége, ezért az alábbi óhajjal indítottuk útjára felhívásunkat.
„Aki hallja, adja át!”
Spontán módon Gizella királyné kör jött létre barátaimmal, jó ismerőseimmel, akik elolvastuk Elisabeth Faltin: A királyné c. művét. Azóta már tudatosan szervezzük a Gizella királyné köröket. Kizárólagos cél: ismertté tegyük Szent István királyunk feleségének, a bajor származású magyarrá lett királynénk életét, felélesszük kultuszát, elősegítsük szentté avatását. Gizella királynénk életéről szóló legátfogóbb, történelmileg hiteles, olvasmányos, igazán érdekfeszítő regény a már említett: Elisabeth Faltin: A királyné, mely az elmúlt évben jelent meg a Novum Verlag kiadó gondozásában.
A mű az államéletben és a magánéletben egyaránt nagyszerű teremtést állítja középpontba, egyben közkinccsé teszi a korszak történetét. Mind a kor leküzdött nehézségei, mind a királyné – és természetesen a király –, továbbá környezetük tevékenysége méltán állítható korunkkal párhuzamba. Napjaink értékvesztése közepette nem hanyagolható el, hogy példaként állítható lánykáink, fiaink elé!
Azon vagyunk, hogy a világon mindenki tudjon a könyv megjelenéséről, mind többen és többen olvassák, tanulmányozzák, és baráti beszélgetések közepette méltassák, terjesszék Gizella királynénk életszentségét.
Reméljük, hogy a könyv elolvasása után sorra alakulnak országunkban és határainkon túl a Gizella királyné-körök.
XVI. Benedek pápa – született Joseph Alois Ratzinger, a németországi Marktl am Innben (Felső-Bajorország) – is felfigyel a méltatlanul háttérbe szorított Boldog Gizella életének a maga nemében páratlan nagyszerűségére, és oltárra emeli, szentté avatja.
Ezen cél vezérelte Gizella királyné életének kutatására és regénybe foglalására a magyar írót is, és ezen okból döntött a szerző, neve német helyesírás szerinti használata mellett.
Kérjük, tájékozódjon, bármely keresőbe üsse be: Elisabeth Faltin.
Legolcsóbb beszerzési lehetőség: webshop.animare.hu vagy bookline.hu
Bízunk benne, hogy Gizella királynénk kanonizációja következtében országunk nemzetközi megítélése is kedvezően változna, nemzettesteinknek pedig békét hozna.
Várjuk a szíves érdeklődéseket, visszajelzéseket a gizellakiralyne@gmail.com (Hegyesi Noémi) vagy a gizellakiralynenk@gmail.hu (Gulácsiné Somogyi Ilona) címre.
Szeretettel: Hegyesi Noémi

Whitedog 2009.10.31. 14:36:51

Csak most vettem észre, hogy a körlevél megemlékezik a szélsőséges liberalizmusról is.

Hát nem tudom, mintha a MSZMP Politikai Bizottságának kétfrontos harc fontosságáról értekező valamelyik kommunikéje lenne. Ennyire ményen beivódott a klérusban a régi rendszer gyakorlata?

Az árpádsávos agresszió tombolása az meg persze említésre sem volt érdemes 2006-tól.....

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.02. 13:11:52

@Hegyesi Noémi:

"a bajor származású magyarrá lett királynénk"

A magyar származású, de idegen uralkodókhoz adott királylányok, meg nem váltak lengyellé, orosszá, stb.?
Tréfás ez a kettősmérce.

Bivalyrobi 2009.11.27. 02:54:31

2009-11-26. 21:36 Nyomtatóbarát változat
Megosztom!
Jellemző és undorító: 40 éven át rejtegette pedofil papjait az ír katolikus egyház

Az ír katolikus egyház négy évtizeden át leplezte a papjaik által elkövetett gyerekmolesztálásokat, hogy védjék az egyház hírnevét - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott hivatalos jelentésből.
A 760 oldalas jelentés egy három éven át tartó nyomozás eredménye, amelyet hatvanezer oldalnyi, korábban titkos egyházi iratok vizsgálatával végeztek.
A csütörtökön az igazságügyi miniszter által bemutatott jelentés szerint a dublini főegyházmegye négy érseke rutinszerűen védte a gyerekeket molesztáló papokat, figyelmen kívül hagyva a törvényeket. Négy évtizeden át, egészen a kilencvenes évek közepéig az egyház hozzáállása a molesztálásokról szóló panaszokhoz az eltitkolás volt. A jelentés szerint az időszakban széles körben elterjedt gyakorlat volt a gyerekek bántalmazása, és megerőszakolása a főegyházmegyében, amely ellen az egyház semmit nem tett.
A vizsgálat eredménye szerint az egyház azt tartotta legfontosabbnak, hogy "az eseteket titokban tartsák, elkerüljék a botrányt, védjék az egyház hírnevét és megőrizzék vagyonát". "Minden mást, így a gyerekek jólétét, és az áldozatoknak nyújtandó igazságszolgáltatást ezek alá rendelték" - áll a jelentésben.
Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter a jelentés bemutatásakor "kegyetlen iróniának" nevezte, hogy az egyház, amely a titkolózással részben a botrányt akarta elkerülni, végül "megdöbbentő mértékű botrányt okozott". A kormány egyben bocsánatot kért amiatt, hogy az állam nem tudta az egyházat felelősségre vonni.
A vizsgálat 46 pap ügyével foglalkozott, akik ellen 320 panasz érkezett gyerekek megerőszakolása, vagy molesztálása miatt. A jelentés azonban csak egyet nevezett meg, akiket már elítéltek gyerekmolesztálás miatt. A többiek álnéven szerepelnek, mert nevük nyilvánosságra hozatala "károsan befolyásolná esélyeiket a tisztességes tárgyalásra".
(MTI)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.09. 13:59:39

Jó ha tudtok róla: Már megint megjelent egy kalózkodó magánakció az Árpád Egyház nevében, a nevével és alapeszméivel visszaélve, azzal ellentétesen. A harcot népszerűsíti és hirdeti meg a meggyőzés helyett. Szerintem az elkövető, mivel már a második ilyen húzása, nem biztos, hogy tag marad:

www.youtube.com/watch?v=7FY159wLDDE

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása