A Gárda-franchise

Ron bácsi I 2009.07.07. 11:35

A posztkommunista régió egyik sikerágazatáról, a Nemzeti Gárda-alapításokról lesz szó, mégpedig a bolgár példán keresztül.

Bulgáriában vasárnap tartották a választásokat, melyet megnyertek a jobbközép ellenzéki erők, annak ellenére, hogy a gazdaságot és a médiát uraló, oroszbarát posztkommunista elit mindent megtett, hogy ez ne így legyen. Eszközökben nem igazán válogattak: talán a legmeghökkentőbb ezek közül az úgynevezett klónpártok létrehozása. Olyan, talányos pénzekből hirtelen felfuttatott szervezetekről van szó, amelyek célja vagy az, hogy saját, kiábrándult szavazóikban félelmet keltsenek, és ezzel mégiscsak szavazásra serkensték őket, vagy az, hogy az ellenzék potenciális táborát megosszák. Nagyon úgy tűnik, hogy az előbbi szerepet tölti be Bulgáriában a helyi Nemzeti Gárda megjelenése.

Sőt az utóbbi években, egy jó kis franchise-ként, hogy, hogy nem, de elszaporodtak Európa ezen felében a mindenféle nacionalista félkatonai szervezetek. Országtól és igénytől függően fasisztákra/nácikra/fajvédőkre/nyilasokra hasonlítanak, menetelgetnek, riogatnak, és tele van velük a média. A különféle nacionalista és szélsőjobboldali szervezeteknek azonban van egy igen gyanús közös tulajdonságuk: valamiért sohasem kritizálják Oroszországot, sőt kifejzetten oroszbarátok. Arról nem is beszélve, hogy gyakran bukkanak fel vezetőik közt olyanok, akik egykor szovjet kommunista titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezek, vagy éppen akik - mint Vona Gábor - túlzottan is gyakran utazgatnak Moszkvába. (Russzofób összeesküvés-elméletünket itt olvashatja!) Pedig ha Magyarországon gazdasági téren annyira látványos az orosz nyomulás, jó volna utánanézni ezeknek a dolgoknak. Persze a dolog természetéből fakadóan sohasem derülhet ki, hiába egyre nyilvánvalóbb, hogy Oroszország áll az egyszerre megjelenő kelet-európai nacionalista gárdák mögött.

*

Egy bolgár barátunk volt olyan kedves, hogy elmesélte, hogyan is mennek a dolgok hazájában. (Minden hasonlóság csakis az oroszok az exkommunista titkosszolgálat a véletlen műve. A szöveg itt olvasható!) 

Bulgáriában is van egy erős szélsőséges párt, az ATAKA, illetve egy egyenruhás félkatonai szervezet, a Bolgár Nemzeti Unió, más néven Nemzeti Gárda. Mivel arrafelé eltérő a politikai klíma, a magyar Jobbbiknak megfeleltethető ATAKA és a Magyar Gárdára hajazó bolgár Nemzeti Gárda Bulgáriában két, egymással nem összefüggő szervezet. Náluk a munkamegosztás úgy működik, hogy az ATAKA a kisebbség-ellenes retorikájával szépen begyűjti a szavazatokat, míg a Gárda nagyon jól alkalmas az állampolgárok megfélemlítésére, és arra, hogy a fasisztáktól megriadt nyugdíjasok a posztkommunista pártokra szavazzanak.

Bulgáriában így jött létre az ATAKA:

Kevesen követték figyelemmel például a korábban fotósként és a DEU lapjának szerkesztőjeként tevékenykedő Volen Siderov által vezetett TV-show, az ATAKA (Támadás) adásait. Arra sem figyelt fel jórészt senki, amikor a 2005-ös parlamenti választások előtt megszületett az ugyancsak ATAKA névvel fémjelzett szélsőjobb politikai tömörülés, Siderovval az élén. A választásokon az ATAKA végül 10%-ot ért el, ami akkor minden elemzőt meglepett.

Tévésből szélsőjobboldali pártvezér, jó kis karrier, és vicces lenne idehaza is az ilyesmi. (Mondjuk Morvai Krisztina helyett Baló György?) Az ATAKA és vezére, Volen Siderov a "Bulgária a bolgároké" szlogennel kampányol már évek óta, nem szereti a cigányokat, a helyi vallási kisebbséget, a muszlimokat, meg úgy általában azokat, akiket ilyen körökben nem szokás szeretni. Az üzenetek, a szimbólumok és a koreográfia elég egyszerű, és elég ismerős.

Így néz ki egy ATAKA-s rendezvény:

Az ATAKA már-már mainstream pártnak tekinthető, a július 5-i választáson 9,4%-ot ért el.

Az ATAKA mellett van azonban még az említett Nemzeti Gárda is:

Az ATAKA még szélsőségesebb verziója - melyet a magyarországi Magyar Gárdához lehetne hasonlítani - a Bolgár Nemzeti Unió (BNU), vagy Nemzeti Gárda. A Magyar Gárdához hasonlóan egyenruhát viselnek, és pogány bolgár szimbólummal hímzett zászlót lengetnek. De fontosabb talán az, hogy a BNU a többpárti demokrácia ellen uszít, és elég könnyen  lehetne őket fasiszta vagy neonáci pártként definiálni. A BNU törökellenes, cigányellenes, Izrael-ellenes, NATO-ellenes, EU-ellenes és természetesen Amerika-ellenes.


A youtube-ra a bolgár gárdisták több propagandavideót is feltettek. Sajnos hang nincs, a bolgár szöveget nem értjük, de a képek magukért beszélnek:

Gárda-szezon van tehát, és ezek az igen hasonló szervezetek ráadásul eléggé egy időben is jelentek meg. Bár a csapból is a Jobbik meg a Magyar Gárda folyik, a mainstream magyar média minden egyes menetelésükre teljes létszámban kivonul, bizonyos kérdéseket valamiért mégsem feszegetnek, bizonyos baljós összefüggésekre valamiért nem akarnak rámutatni.

 

Olvasnivaló: Egy zavaróan ismerős ország. A Bolgár Szocialista Párt és klónpártjai


Kapcsolódó írások:

 

Gyűlölethadjárat vagy valami más?

A nagy Oroszország kovácsolta frigy

A nagy medve hátsója


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr371231303

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Havi Fricska 2009.07.08. 10:39:14

Tervezget a Fidesz és a JobbikAz EP-választási siker után mindkét jobboldali párt a kormányzásra készül, és nagyszabású terveket szövöget a 2010-14 közötti ciklusra. Orbán Viktor Fidesz-elnök a Demokratában beszélt arról, hogy a főpolgármester és köre má…

Trackback: Fideszfigyelő 2009.07.07. 16:56:27

A Fidesz Jobbik oldala II. - A Fidesztől jött a legtöbb Jobbik szavazó A Fidesz és médiája a hozzá "értékalapon közelálló" médiumok szívesen szajkózzák, hogy a Jobbik szavazóinak jelentős része volt MSZP-s. Ez ügyes, csak nem igaz.  (E…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edigej 2009.07.07. 12:02:46

Némi orosz- és szerbtudással kitalálható, hogy az első videóban a szöveg kb. a következő:

"Érdektelennek lenni a haza elpusztítása iránt olyan, mintha a saját anyánkat hagynánk éhenhalni. Bulgária mindannyiunk édesanyja! Bátorság legyen velünk!"

A második meg a "sportszövetségről" szól, ez így különösen vicces :)

Egyébként csodálom, hogy csak a bolgár és magyar szélsőjobb vadhajtásokról esik szó... Na és a szerbek, románok (!!) ? Szlovákok, csehek? Meg ahol nincs ilyen?

osborne 2009.07.07. 12:02:51

Vona 'termékmenedzser' Gábor pedig rendszerint szkippeli a Jobbik finanszírozásának homályaira irányuló kínzó kérdéseket.

Vajon miért?

kelta 2009.07.07. 12:14:39

Baszdmeg,én kurvára nem csodálkozom, végülis mostanában kezd kiderülni, hogy a Vietnam-atombomba-fegyverkezés-ellenes csoportokat is az oroszok pénzelték.

Szarjanak sünt! :))))))))))

Bell & Sebastian 2009.07.07. 12:25:07

Ejnye Ron-tyátya, ha hamarabb szól, nem törpölünk annyit egy poszttal lejjebb (a főoldalon)... :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.07.07. 12:30:27

Érdekes, hogy ezt a két posztot a máskor oly lelkes index nem tett címlapra.
Azt hiszem a Jobbikot nem a fent leírtak szellemében akarja a mainstream láttatni :(

Win Elen 2009.07.07. 13:32:47

Így nemzetközi vonásokat is figyelembe véve még érdekesebb a helyzet. Elgondolkodtató.

Win Elen 2009.07.07. 13:35:40

milyen oroszosak a VONA-said.

jaj... en kerek elnezest

reality 2009.07.07. 13:42:18

@Loxon: Nem derülődött ki, mi alapján oszlatták fel az olasz gárdát. :(

reality 2009.07.07. 13:47:07

@Win Elen: Ez fájt! És ezt még az is tetézi, hogy 5x olvastam , el mire leesett.

osborne 2009.07.07. 17:37:45

@tölgy: lehet Klára asszony letiltatta a bolgár témákat...arról csak a Feri írhat összefüggéseket:

kapcsolat.hu/blog/futasrol_es_a_bolgar_valasztasokrol

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.07. 18:39:29

És akkor most magyarázza el valaki, hogy ez a poszt miben jobb mint a jobbik "Izrael felvásárolja Magyarországot, a fidesz testvérpártja a likud, tehát a fidesz is Magyarország felvásárlását segíti elő" szövegénél?

Szóval ez egy szánalmas propagandaposzt, ha lesz valami értékelhető konkrétum azon kívül, hogy a bolgároknak is elegük van a cigánybűnözésből, és gazdaságuk felvásárlásából akkor ne habozzatok közölni

Az orosz befolyás számomra ugyanúgy elfogadhatatlan, mint az izraeli, de az előbbivel a konzi valahogy keveset foglalkozik...

(Mellesleg a Gárda miben hajaz a nyilasokra?)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.07. 18:40:15

@TaTa86.: "Az orosz befolyás számomra ugyanúgy elfogadhatatlan, mint az izraeli, de az előbbivel a konzi valahogy keveset foglalkozik..."
Mármint az utóbbival.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.07.07. 21:30:07

Amennyiben tényleg KGB projekt a Jobbik, meg a Gárda, akkor túl jól sikerültek. Már a baráti MSZP is veszélybe került.

betyár (törölt) 2009.07.07. 22:14:20

@TaTa86.: Valóban alapvető a különbség az MG és a nyilasok közt. Az utóbbiak voltak katonák. Legalább tudtak alakzatban közlekedni, ezek a fizetőpincérnek öltözött műmájerek meg szánalmasak ahogyan katonásdit próbálnak játszani.
Csak a Drazsétól való még nagyobb undor nyomja el az MG nevetségességét.

clownfish 2009.07.08. 00:21:40

szégyen-gyalázat, ezeknek bezzeg nyakkendőjük is van, itt meg csak a kis mellényke, hát ez szomorú...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.08. 00:23:15

@betyár: Azért azt pedig jó lenne eldönteni, hogy akkor pincérbohócok, vagy maga a Waffen SS.

Egyébként most már papírjuk van róla, hogy félelmet keltenek. Tessék komolyan venni a Dicsőséges III. Biro... akarom mondani Köztársaság fényességes bíróságát. :)
(Mellesleg kíváncsi vagyok te is oda mernél-e ülni a paprikasrayba, és gumibotos sündőrök elé, vagy csak esetleg te vagy a műmájer?)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.07.08. 01:25:11

@Őrnagy Őrnagy: A baráti mszp kuka, le lettek cserélve . )

akak 2009.07.08. 08:47:12

A történet máshol is folyik:
index.hu/belfold/grd1134/
Bolgároknál az orosz szál nem Putyin imperialista céljai miatt vannak, hanem a történelmük során Oroszország hagyományosan barát volt, a törökök meg ellenség.

betyár (törölt) 2009.07.08. 13:53:56

@TaTa86.:

Én nem, de nem is hordok pincérruhát:).

wladyslawsky (törölt) 2009.07.11. 17:49:52

@TaTa86.: hát mer az izraeli befolyás az jó befolyás, nem tudtad ? ;)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.12. 15:07:59

"fasisztákra/nácikra/fajvédőkre/nyilasokra hasonlítanak, menetelgetnek, riogatnak"
mintha a népszabadságot olvasnám...

"vagy éppen akik - mint Vona Gábor - túlzottan is gyakran utazgatnak Moszkvába."

bizonyíték? fénymásolt repjegyek, fotók, vayg mittudom én? hol van?
ez is olyan mint a reakció írása, hogy pécsen a jobbik szili katalint támogatta?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.12. 15:16:25

@TaTa86.: "Az orosz befolyás számomra ugyanúgy elfogadhatatlan, mint az izraeli, de az előbbivel a konzi valahogy keveset foglalkozik..."
jaj hát! azért foglalkozik kevesebbet, mert ez a blog a sszabaddcság fellől közelíti meg a dolgokat!

@wladyslawsky: úgyúgy
erről kéne cikkezni,
www.ingatlanbroker.org/hu/magazin/2008_nyar/izraeli_terhatas

majd 50 év múlva szóljatok ha ezt le meritek közölni kis konzervek
HAHAHA (a konzerv vicc volt ám)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.07.13. 13:14:02

@tesz-vesz: ha már tőkeberuházásokról beszélünk, akkor a németekről, a hollandokról, az osztrákokról és az amerikaiakról is linkelhetnél cikket, mivel az első négy helyen 89 óta ők állnak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.13. 19:15:15

@francesco lorenzo: számomra sokkal ijesztőbb az h minden második forint Izraelbe megy.
az összes pláza izraeli.
az ingatlanbefektetések több mint 70%-a izraeli, és ebbe nincsenek benne az ofsór cégek.
gondolom a leggazdagabbak vannak ofsórba

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.13. 19:38:25

@francesco lorenzo: számomra sokkal ijesztőbb az h minden második forint Izraelbe megy.
az összes pláza izraeli.
az ingatlanbefektetések több mint 70%-a izraeli, és ebbe nincsenek benne az ofsór cégek.
gondolom a leggazdagabbak vannak ofsórba

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.07.13. 20:04:40

@tesz-vesz: mielőtt megijednél, nem árt tájékozódni (idézet: shadaitól, azaz Bitter Brunótól):

"Izrael és Magyarország között a kereskedelmi kapcsolatok 1989-ben indultak újra a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása után. Az 1989 elõtti teljesen elhanyagolható mértékû kereskedelem 2001-ben már elérte a 154 millió dollárt. Ebbõl 78 millió dollárt tett ki az izraeli export, 76 millió dollár értékben pedig Magyarország exportált Izraelbe.

A fõ export árucikk csoportok Izraelbõl Magyarországra: gépek (fõleg elektronikai berendezések) 57%, fémipari termékek 11%, vegyi anyagok (fõleg gyógyszerészeti) 9%, gumi és mûanyag 5,5%, élelmiszer és mezõgazdasági termékek 6%. A nagy izraeli exportõrök között megtalálható az ECI Telecom, Teva Pharmaceuticals, és az Iscar Ltd. A fõ import árucikk csoportok Magyarországról Izraelbe: vegyi anyagok 31%, gumi és mûanyag 19%, gépek 13%, fuvarozási felszerelések 11%, élelmiszer és mezõgazdasági termékek 9%. A nagy magyar exportõrök közé tartozik például, a TVK (mûanyag granulátum exportja) a Nitrokémia 2000 Rt. (vegyi anyagok exportja), az MKM (elektromos kábelek). A nagy magyar exportõrök között van néhány multinacionális vállalat helyi képviselete, mint például a GE, Suzuki, vagy a Biogal.

Izrael aktív a magyar gazdaságban még a turizmus (sok turista jön ide Izraelbõl) és az ingatlanipar területein is. Az ingatlanokon belül az úgynevezett aktív ingatlanokra is koncentrálnak, mint pl. bevásárlóközpontok, irodák, hotelek, parkolók építése. Ezt az “okos” magyar üzletemberek is így teszik: Demján “TriGránit” Sándor is pont ezekbõl az ingatlantevékenységekbõl vált az elsõ magyar dollármiliárdossá."

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása