Elhazudott történelem

Caracalla I 2009.06.12. 10:56

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegnap este lejött egy olyan cikk az Indexen, amitől még a a legvisszafogottabb embernek is fröcsögő nyállal kommunistázni támad kedve. Megint az ügynökügy került elő, az 1956-os intézetnek sikerült azonosítania a Nagy Imre újratemetésén részt vevő 181 ügynök közel kétharmadát.

Ez az egész ügynökügy egyébként a teljes magyar politikai elit és kapcsolt részei árulása, a szartologatás eklatáns példája. A magát antikommunistának hazudó SZDSZ és MDF nem voltak képesek 1990-1994 között tisztába tenni a múltat, megszabadítani bennünket a kádárista-haszonleső elittől és a nyilvánosan még ezt sem vállaló titkos ügynökeiktől, és még máig ennek a következményeit nyögjük. Magyarország nem követte a német példát, sőt itt miniszterelnök lehetett egy kommunista besúgó.

Csak néhány elszánt személy - hős - volt, aki megpróbálta és megpróbálja feltárni az elhazudni vágyott történelmünket. Kenedi János, Ungváry Krisztián, Rainer M. János és az 1956-os intézet többi dolgozója, meg még páran lassan már két évtizede küzdenek azért, hogy a politikai pártok konszenzusa ne hamisíthassa meg, ami történt, ne másíthassa meg a történelmet, olyanformán, mint az az érett sztálinizmusban volt szokásban.

A jelenleg rendkívül lassan üzemelő honlapon alapvetően a Nagy Imre újratemetésén és azzal kapcsolatban még rendelkezésre álló dokumentációk alapján próbálják feltárni, hogy mi is történt húsz éve. A csontvázak meg halmokban dőlnek ki a szekrényből.

Mit érezhetnek például a tisztességtelenségben megőszült Bárándy György ügyfelei és kollégái? Az öreg besúgó, ki tudja, kinek számolt és számol még be az ügyvédi titoktartás körében - miközben titokban legföljebb azt tartotta, hogy besúgó volt - tudtára jutó információkről? És vajon milyen tanácsokat adhatott fiának az igazságról? Addig jó, amíg nem derül ki?

Itt van aztán a rendszerváltás után a Magyar Köztársaság Országgyűlésének alelnöki tisztét is betöltő Vörös Vince esete. Jó, hogy nem rögtön Kádárt kérték fel a szerepre. Jó kis gazda.

Vagy itt van a verbálisan - de tettekben soha! -, akkor még rendszerváltó és antikommunista SZDSZ sajtóreferense, illetve egy másik SZDSZ-es, akik szintén élvezték a rendszer által odavetett aprót. Volt persze Fideszes és MDF-es kapcsolata is a szolgálatoknak.

A felháborító, hogy ezeket az alakokat nemhogy nem csukták be börtönbe, de semmiféle felelősségrevonás nem volt. Még a nyilvánosság általi ítélkezést is megakadályozták a derék, adóból fizetett politikusaink.

Nekünk, sima állampolgároknak nem marad más, mint hogy emlékezzünk: a szolgálatokkal való együttműködés nem volt kötelező, az erkölcsi hullák nem hősök, a politikusok pedig cserbenhagytak minket, már megint.

És reménykedjünk, hogy a lépten-nyomon akadályokba botló kutatóknak minnél többet sikerül megmenteni a történelmünkből.

 

Kapcsolódó írások:

Lehet más az SZDSZ?

„Az egyetlen mérce" - Beszélgetés Dr. Forrai Istvánnal, Antall József miniszterelnök „politikai" titkárával

A besúgói jelentés hermeneutikája (Rainer M. János: Jelentések hálójában – Antall József és az állambiztonság emberei 1957-1989)


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr291180567

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy grófság mindennapjai 2009.06.12. 12:50:21

Ügynökmúlt - a német példaSokan hivatkoznak ma Magyarországon az ügynökmúlt felszámolásakor Németországra, de én úgy gondolom, hogy a német-ügy ebben a helyzetben nem állja meg a helyét. Ugyanis ott Nyugat-Németország nyitotta meg az kelet-német ügynök-ak…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.12. 11:37:38

KakukkA 20 éves évfordulók közül pár nap múlva következik az egyik legfelemelőbb 89-es esemény, a Nagy Imre újratemetés évfordulója. Az 56-os intézet ezt egy olyan új ügynöklista nyilvánosságra hozatalával ünnepli meg, amely azokat a III/III-asokat leplez…

Trackback: e-Cafe light 2009.06.12. 11:22:30

Akik Nagy Imre temetésével kapcsolatban jelentettek (a teljes lista)"Ábrahám András" tmb.   "Albert" tmb.   "Amur" tmb.   Antal László Aladár    1946.04.05., Recsk   "Aradi" tmb. &…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dinsztelt 2009.06.12. 11:31:49

Minisztériumi vezetőről tudom, hogy 3/3-as volt, de mind a Fidesz alatt, mind most is vezető lehet, miközben rengeteg becsületes, tehetséges embert eltávolítottak, elűztek. Még a nemzetbiztonsági átvilágításon is átment. Az ilyeneknek ne lehessenek sehol sem vezetők, mindenkit újra nagyon alaposan át kellene világítani a minisztériumokban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.12. 11:33:24

gyerekek, Megyó nem "kommunista besúgó" volt, óvatosan a fogalmakkal... vagy érteni kéne hozzá. Megyó sokkal bűnösebb,. mint hogy csak besúgó lett volna.

@nyeznajka: az mintha csak szájkarate lett volna.

taxpayer 2009.06.12. 11:33:26

Azon csodálkozom, milyen birka ez a nép, hogy még nem alakult egyetlen alulróljövő civil csoport sem, hogy ezeket kiiktassa akár fizikailag is. Az egykori kádári elhárítás jogutódolva igen hatékonyan működik még mindíg (talán egyetlen ebben a káoszban). Pedig ahogy grószelvtárs vizionálta, nem ártott volna egykis "fehérterror", tán még most sem késő.

Azhát 2009.06.12. 11:34:25

De azért ebben a cikkben is, meg mindegyikben van egy szimpla megjegyzés, hogy "Volt persze Fideszes és MDF-es kapcsolata is a szolgálatoknak." De csak ennyi...

Kixx 2009.06.12. 11:36:49

@nyeznajka: Így van.

Egyébként aki nem ismeri:
Szőnyei cikket akart írni az ügynökökről a magyar rockzene körül de annyi anyagot talált, hogy 850 oldalas könyv lett belőle. (Nyilván tartottak.)

Simplicio 2009.06.12. 11:37:45

Medgyessy Péter nem besúgó volt, hanem "szigorúan titkos" elhárítótiszt. (ettől még nem kell kedvelni egyéb dolgaiért, de ez tény). Tény az is, hogy a Magyar Nemzetben a "besúgottairól" közölt listáról a sajtóperben kiderült, hogy hamis. Kedves Konzervatórium! Kicsit konzervatívabb ténykezelést várnék a purifikátori hevület közben.

Artie 2009.06.12. 11:41:03

@Azhát: Mit vársz olyan cikkírótól, aki akkor magyar, hogy azt írja, hogy "minnél"?

Muad\\\'Dib 2009.06.12. 11:42:22

@Simplicio:
Na ja, az sokkal jobb. Mert ugye, a rendszer kritikusait folyamatosan úgy tüntették el, hogy elhárítási ügyet kreáltak belőle. Magyarul megvádolták állítólagos külföldi kapcsolatokkal. És ebben vett részt Medgyessy. Tényleg, így már sokkal jobb. Patkány helyett csótány...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.12. 11:42:47

amúgy kiindulópont kellene h legyen, h az ügynökök bűnre kényszerített áldozatok maguk is... és nem lehet ítélkezni utólag, lehet, Caracalla, hogy Te is folytattad volna a pol, karriered, '90 után...
ítélkezni lehet, de sosem általánosítva.

A rendszer háttéremberei meg kiemelt nyugdíjat kapnak... mikor megy fel a magyar ember kihajítani a villájából Biszku Béla papát?! soha... mert nem píszí, b+.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.12. 11:43:26

"A magát antikommunistának hazudó SZDSZ és MDF nem voltak képesek 1990-1994 között tisztába tenni a múltat"

Az első szabadon választott parlament egyik első törvényjavaslata már ezzel a témával foglalkozott (a Demszky-Hack féle törvényjavaslat). Még napirendre se vették. Az SZDSZ azóta is többször nekifutott, de a többiek nélkül nem jutott semmire.

"Magyarország nem követte a német példát, sőt itt miniszterelnök lehetett egy kommunista besúgó."

Ha Megyóra gondolsz, ő nem volt besúgó. Elhárító tiszt volt. Hogy ki hiszi el, hogy az IMF csatlakozás előkészítése és védelme volt csak a feladata, és semmi más, az persze vérmérséklet kérdése.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.12. 11:44:39

@Fedor: Amúgy persze a többiben egyetértünk, csak ne csúsztassunk, ha lehet...

Gera 2009.06.12. 11:45:59

Nem azért nem akarták a pártok nyilvánosságra hozni ezeket az adatokat, mert sok emberüket érintené. Ezen gyorsan túltették volna magukat, különösen az mszp, hiszen róluk egyébként sem gondol mást senki, a támogatóik se. A hallgatás oka az, hogy így még 20 év múlva is zsarolni lehet embereket ezekkel a titkos infókkal.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.12. 11:49:10

ebben a témában sokkal kiérleltebb cikket vár el az ember a Konzi blogtól

Morgó Muki 2009.06.12. 11:49:59

@Azhát: Rátapintottál a post talán egyetlen, de legnagyobb hibájára. Egészen pontosan ebben az egy mondatban szerepel a FIDESZ. Értem én, hogy konzervatórium, de...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.12. 11:54:03

@Fedor: Lol! Te hiszel a húsvéti nyúlban is, ugye?

@Simplicio: Olvass utána az SzT tiszteknek. Az egyszeri besúgók valóban sok esetben áldozatok voltak, de az sztk egyértelműen bűnösök, akik nem csekély előnyhöz jutottak szolgálataikért.

Bónamárta Napóleon 2009.06.12. 11:54:47

Kádár János is besúgó volt. Gyurcsánynak jelentett.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.06.12. 11:59:00

Talán azt is nyilvánosságra kellett volna hozni, hogy kik szervezték be ezeket az embereket, kik rendelték meg a jelentéseket, kik olvasták azokat ...

Mindennek 2 oldala van ...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.12. 11:59:09

kenedi jánostnak és kolegáinak maxirespekt azért, amit csinálnak.
a polelit meg pont a fentiek miatt nem tagozódik oldalakra meg irányzatokra, mert mint a maffia, a kölcsönös titoktartással való zsarolás együt tartja őket.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.06.12. 11:59:17

Erről mindig az jut eszembe, hogy apám volt munkahelyén dolgozott az egyik, később lelepleződött és a sajtóban nagy port vert titkosügynök. Mint elmondta, csöndes, végtelenül becsületes, gyerekeit becsülettel felnevelő hívő ember volt, a rendszerváltás után cserkészvezető. Senki nem gondolta volna róla, hogy valaha jelentett, és soha nem voltak kommunista szimpátiái. Óvatosabban az indulatokkal.

(Az igazat természetesen ki kell mondani, és a listákat, mágnesszalagokat nyilvánossá tenni.)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.12. 12:02:27

@TaTa86.: Mondtam én azt, hogy elhiszem?

Manyizga (törölt) 2009.06.12. 12:06:40

"Mit érezhetnek például a tisztességtelenségben megőszült Bárándy György ügyfelei és kollégái? Az öreg besúgó, ki tudja, kinek számolt és számol még be az ügyvédi titoktartás körében - miközben titokban legföljebb azt tartotta, hogy besúgó volt - tudtára jutó információkről?"
YESS. Pont ezen gondolkodtam és röhögtem... mert mást nem tudok tenni.

RIO 2009.06.12. 12:07:52

a sáros múltunk feldolgozásában komoly hátrány, hogy itt nem maradt "tiszta" generáció. az elmúlt 80 évben mindenkinek lett egy szálka a szemében, igy nehéz gerendákat szedegetni.

ghavin 2009.06.12. 12:11:03

Most, hogy megvan a lista, egyenként levadászhatom az összeset ;)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.12. 12:15:11

egyet nem hiszek: hogy kakukkot nem tudták beazonosítani. Ismerjük mink az 56os intézetet... nem áll túl távol az egyik párttól. Akinek egyik vezetője maoistából lett a demokrácia paródiája.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.06.12. 12:17:03

Nem pikáns, hogy a Nagy Imre újratemetését szervező bizottság vezetője is besúgó volt?

Kár, hogy csak ilyen kis hírecskékből kaphatunk bizonyosságot arról, hogy a kommunista rendszer mennyire sűrűn átszőtte a magyar közéletet. Milyen borzasztóan nehéz lehetett tisztességesnek maradni akkor, amikor ilyen tömegekben voltak köztünk a besúgók?

És én még azt hittem, hogy egyáltalán nem kell komolyan vennünk azt a faszit, aki a gimnáziumba jött előadást tartani arról, hogy jobb mindenkinek befogni a pofáját. Három év múlva, az egyetemen hallgattam Orbán Viktor beszédét, amit Nagy Imre temetésén mondott el. Azt hittem, leszámoltunk az efféle emlékekkel. És szembesülhetek vele, hogy dehogyis.

Remélem, hogy a 2/3-os jobboldali többség tisztába teszi végre ezt az ügyet. És kitilthatjuk végre az önkényuralmi rendszer támogatóit a közfeladatok ellátásából. Vajon hányan maradnának? :((((

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.12. 12:17:16

komoly baj van az írással: a szerző egyből bejelenti, h fröcsögve szeretne ilyenkor kommunistázni, aztán sokkal több nem is történik ennél...

pedig e felfedezés/leleplezés valóban megdöbbentő, még az erős idegzetűeknek is, azonban szerintem az itt tárgyaltaknál min. 1 sokkal komolyabb kérdést is felvet: a békés, tárgyalásos rendszerváltás megrendezettségét. hiszen, úgy tűnik, az ügynökök elsőszámú feladata az indulatok megfékezése volt.

ezen már lehet és kell is gondolkozni.

azon hogy "mindenki egyformán bűnös és rohadjanak meg", azon aligha: ez teljes összemosással járó és ennyiben káros, a tisztánlátást gátló kritika.

joungen 2009.06.12. 12:18:12

A környező országok közül csak Magyarországon nem nyilvánosak az ügynöklisták...szerintem ez mindent elárul, főleg azokról akik a rendszerváltás óta a parlamentben ültek és "politizáltak". Meg azért némi nemű dolgot elárul magyarország lakóinak egy jó részéről is. Mert 300 ember a parlamentben nem tudna ilyen lenni ha nem lenne hátszelük.

poisonborz 2009.06.12. 12:21:34

Azért azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a világtörténelemben minden kormánynak volt titkosszolgálata, azoknak pedig mindig voltak (polgári) besúgói, beszervezettjei.

Nagyjából egyetértek a feltárással, de mivel sokan most is aktívak, ez kb olyan, mintha Franciaország titkosszolgálatától kérnénk, hogy ugyan hozza nyilvánosságra az ügynöknévsorát.
Persze a példa nem jó, de azért valahol meg lehet érteni a másik oldalt is.

A probléma nem olyan egyszerű, hogy van egy lista, amit valaki ki akar, van aki meg nem akar kiadni.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.12. 12:24:39

poisonborz, ez rossz duma.

ún. államvédelmi érdekből nem adnak ki olyan alapvető iratokat, amik a mai Magyarországot tutira nem fenyegethetik. e "másik oldal" a megismerési jogot akarja korlátozni épp olyan indokkal, amilyenekkel a bűnöket elkövették.

jan 2009.06.12. 12:27:36

Szerepel a listán egy általam ismert pap is, aki egész '90 előtti életében káplán vagy kisegítő lelkész volt, sose kapott plébániát, ide-oda helyezgették. Általában a rendszerellenes papokkal bántak így, a besúgokat pedig épphogy jó plébánosi pozíciókkal, hasonlókkal jutalmazták. Most nem tudom, mi van.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.12. 12:31:03

@jan: ezért kell megnézni, hogy ki mit csinált, mit írt - és hogyan szervezték be.

a besúgó tevékenységek sem egyneműek. lásd pl. az itt is recenzeált Rainer könyvet.

én ebből sok mindennel nem értek egyet, de érdekes felvetéseik vannak, érdemes megnézni:
www.anblokk.hu/

nemecsekerno_007 2009.06.12. 12:42:11

Mégis mit vártok egy olyan ország polgáraitól -nagy tisztelet a kevés kivételnek- akik közül sokan először nyilasok, AVH-ok, utána párttitkárok majd demokraták lettek. Az ilyen mentalitás és normarendszer volt az érvényesülés szinte egyetlen lehetősége ebben a gödörben.

Persze ez nem ment fel senki, mindig van legalább 2 választási lehetőség :(
Nagyon nehezen fog menni a változás :(

DennisMoore 2009.06.12. 12:51:27

Szerintem nem menjunk el a naivitas fele, egy ilyen posztkommunista orszagban, mint ez (amely egyebkent titkosszolgalati szempontbol fontos bastyaja volt a szovjet titkosszolgalatnak) nehezen kivitelezheto egy tisztogatas mondjuk jo sok ver nelkul.A nemetek konnyebben elintezhettek a dolgot, ott egyertelmu volt, hogy a nyugati szerv potolni vagy legalabbis kiegyensulyozni tudja a kialakult hianyt.Masreszt itthon senkinek sem volt erdeke megrazni a cseresznyefat, saros volt mindenki rendesen.
Igy joforman megmaradt a regi rendszer meg a kapcsolatviszony.
De ez termeszetes, az ilyen szervezodeseket nem lehet csak ugy hipp hopp felszamolni sehol.Ez tenyleg mindig is igy volt.Fel lehet, de akkor jo sok embernek kell eltunnie.
Az meg azert manapsag mar nem szalonkepes.Mondjuk nem tudom, nem baj e.

retroflexus 2009.06.12. 12:57:38

és vajon kik lehetnek a fedőnevek mögött. vagy azok annyira benne voltak a sűrűjében, hogy sikerült magukról eltüntetni mindent?

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.12. 13:02:29

@Egy grófság mindennapjai: teljesen igazad van, az analógia sántít, valóban be kellett volna jönnie az osztrákoknak ide és lefoglalni mindent 90-ben, hogy olyan feltárás legyen mint odaát ;)

de azért ebben az is közrejátszott, hogy a kelet-németek speciel sok mindent megmentettek idejében:
en.wikipedia.org/wiki/Stasi#Storming_the_Stasi_Headquarters

PornóPál 2009.06.12. 13:29:45

Itt alapvetően azért kell elítélni ezeket az embereket, mert szervezetten megpróbálták elejét venni a durvulásnak?

Az miért evidens, hogy ilyet csak jellemtelen emberek tehetnek felső utasításra, vagy saját mocskos érdekből?

A magyar közelmúltban nem létezhet olyan ember, aki egyszerűen aggódik az országért, az emberekért, és egy kényes történelmi pillanatban nem szeretne balhét.

Lehet ezen hőzöngeni, és naivitásnak bélyegezni, pedig ez is egy teljesen emberi és lehetséges olvasata a történetnek, ha nem a jók és gonoszok tengelyen gondolkozom.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.06.12. 13:35:59

Nem értem az ügynökökkel szembeni indulatot. Az ügynök egy senki. Sokkal fontosabb a tiszt, akin keresztül az ügynök az apparátushoz csatlakozik. Szóval ha az ügynök bűnös, akkor a tisztek sokkal bűnösebbek. De a tisztek is csak parancsot teljesítettek. Ha tehát ők bűnösök, akkor kell, hogy valaki még bűnösebb legyen náluk: aki parancsol nekik. Tehát a párt és a kormány. Szóval nem értem ezt a különös részrehajlást az ügynökökkel kapcsolatban. Miért ők a szörnyűek, a borzalmasak, miért nem a láncban fölöttük lévők?

Ami a titkosított iratokat illeti, Kenedi utalgatott valami olyasmire 2008 őszén a Hírszerzőben, hogy a licenclopási, pénzmosási stb. ügyekből származó pénzek máig "bent vannak a magyar gazdaságban", szóval érdekeket sértene, ha ez-az kiderülne. Ez magyarázatot ad arra is, hogy miért pont itt kell egy csomó iratnak titkosnak maradnia. (Kicsit olyan ez, mint a híres bejrúti Malév-járat esete: a népszerű elmélet szerint azért nem szabad, hogy fény derüljön a gép katasztrófájának valódi okára, mert ettől egy hatalmas biztosítási összeg függne. Tehát nem egyszerűen politika, hanem pénz van állítólag a dolog mögött.)

==T== 2009.06.12. 13:47:35

@dzsucseharcos: Ahogy mondod, az ügynök egysenki, ellenben jópár ember, aki ma valaki pont egy ilyen senki volt...

Krézihajtány 2009.06.12. 13:52:23

Mintha az nem lenne a cikkben kellően kidomborítva, hogy a rendszerváltás óta EGYETLEN kormány sem mert érdemben hozzányúlni a problémához.

+1 helyreigazítás:
"SZDSZ és MDF nem voltak képesek 1990-1994 között tisztába tenni a múltat"
Az szdsz akkor ugyanolyan ellenzéki párt volt, mint a fidesz és az mszp.
Az Antall-kormányt az mdf, a kdnp és az fkgp alkotta, ergo 90-94 között nekik lett volna erre lehetőségük. Surjánnak, Mádl-nak, Fürnek, Balsainak, Kupának, Jeszenszkynek, Borossnak, hogy csak az ismertebb kormánytagokat felsoroljam.

milner 2009.06.12. 14:01:24

@Krézihajtány:
és mivel az elszámoltatás nem következett be 98 és 2002 között sem, kibővíthető a felsorolás magát antikommunistának hazudó fidesz+kdnp-vel is, arról nem is beszélve, hogy a volt mdf-ből mennyi mindenki üldögél most a fidesz-kdnp-ben

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.12. 14:12:07

@RAMBO: "Remélem, hogy a 2/3-os jobboldali többség tisztába teszi végre ezt az ügyet. "

Jó lenne, de ne nagyon reménykedj. Nem kell ehhez kétharmad, elég lenne a feles döntés is, de az se akaródzott eddig összejönni, pedig a jobboldalnak is volt rá 8 éve...

___________________________ (törölt) 2009.06.12. 14:19:29

@dzsucseharcos: a tiszt egy számára idegen ember mint célszemély megfigyelésére ad parancsot, ez a célszemély viszont az ügynöknek gyakran személyes barátja, haverja.

Szerintem az ügynökdolog feletti felháborodás nem politikai karakterű, egy sokkal személyesebb dolog, az elárult barátságok feletti felháborodás van mögötte.

___________________________ (törölt) 2009.06.12. 14:22:27

@zero (szavaztál ma már?): "Talán azt is nyilvánosságra kellett volna hozni, hogy kik szervezték be ezeket az embereket, kik rendelték meg a jelentéseket, kik olvasták azokat ..."

Mondjuk, azt úgyis tudjuk.

Nem tudom ki mondta, de 10pontos: hogy a Megyó-kormány tagjai simán tarthattak volna volna határozatképes MSZMP KB ülést is, megvolt hozzá a létszám...

is 2009.06.12. 14:23:51

néhány szabad asszociáció:

- A mások élete c. film (német): ott fel van dolgozva egy NDK besúgó története. És a végén a lehallgatott faszi meg is nézi, hogy ki figyelte őt. Nézzétek meg, sokakat elgondolkodtathat.
- 2006 október 23. ott nem volt senki, aki csillapítsa a tömeget. jobb volt?
- a 2/3-os többségben tényleg ne reménykedjen senki. a FIDESZ is tele van ügynökökkel...

szépmező 2009.06.12. 14:28:15

Ungváry Krisztiánt hősként feltüntetni az erős túlzások kategóriája.
Kenedi János az "életrajz nélküli ember". Róla mindenféle fura mendemondák keringenek a városban - többek között hogy ő is öhm, érintett.
És hogy állunk a szeretve tisztelt elvtársaikkal, Litván Györggyel és Vásárhelyi Miklóssal? Ha minden igaz, ők a KGB ügynökei voltak, nem kispályán játszottak.


Egyébként ha akkorra hősök, akkor igazán jó lenne már ha nem csak ügynökök neveit, hanem a tartótiszteket is nyilvánosságra hoznák.
Na az lenne a bátor tett.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.12. 14:33:00

@Shenpen: pontosan, ez elsősorban morális kérdés. az ügynökök többnyire árulók.

két dolgot azonban külön kell választani: a kommunisták és az ügynökök ügyét. az előbbiek irányították az utóbbiakat és ők elsősorban a felelősők, de az utóbbiak éppen az elvileg nem-kommunista (!) közegekben hemzsegtek.

ergo: 89 után ki tudja milyen közegbe kerültek, jobbra vagy balra? az előbbinek is ugyanolyan esélye van, ha nem nagyobb... lásd a Mécs-bizottság kimutatását

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.12. 14:35:30

@szépmező: az Ungváry-Tabajdi könyv ezt már épp megtette...a vezetők fényképestül láthatók

szépmező 2009.06.12. 14:37:01

@francesco lorenzo: valóban, ez részben igaz.

úgyhogy ezt a részét vissza is szívom.

de ezzel együtt jó lenne egy listát látni róluk.

napola- (törölt) 2009.06.12. 14:48:33

Már a második szép kerek évforduló megy tönkre.

- 2006-ban '56 megünneplése helyett volt Őszöd és az ugyanannyira undorító Kossuth téri cirkusz.
- Ez évtől meg az újratemetés 20 évfordulójához fog számomra hozzákapcsolódni ez az egész ügynökkérdés.

Mind a két eseményre baromira büszkék lehetnénk (kevés ilyen akad a magyar történelemben), hiszen valami nagyon nagy dolgot vittünk véghez. '89-et már én is átéltem, emlékszem az akkori érzéseimre, gondolataimra.
És tessék, ünneplés, büszkeség helyett az ember csak ledöbben, elkeseredik.
Nem az ellen van kifogásom, hogy megint napvilágra kerültek nevek. Az a bajom, hogy ez a dolog eszembe juttatta, hogy milyen nulla politikusaink vannak mindkét oldalon, akik hiába voltak kivétel nélkül mindannyian kormányon-hatalomban, soha nem a tisztességes szembenézést, a szemét embereik pártjukból való kidobását, nagy szóval a megtisztulást választották, hanem pl. az ügynökkérdés eltusolását, elkenését.

Ebben a kérdésben nincs erkölcsi alapja egyik oldalnak sem a másikra mutogatni, lehetősége a megoldásra mindegyik társaságnak lett volna.

Hattory Hanzo 2009.06.12. 14:55:14

Szita Károly évekig tagadta, hogy Ő valaha is, bármit, bárkiről, és csak az ármány, meg a gonosz kommunisták...

Mit is mondott Kósa Lajos, alig 1 hónapja:

" „Az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát kívánatosnak tartom” – felelt egy másik kérdésre a fideszes politikus. Arra, hogy a Fidesz politikusai között is vannak egykori ügynökök, úgy válaszolt: Szita Károly kaposvári polgármestert nem véletlenül nem indította a párt a 2006-os parlamenti választáson."

msmester 2009.06.12. 15:08:43

Hát ez?

index.hu/belfold/1989/2009/06/12/droppa_szerint_o_nem_jelentett_barandyt_megkerestek_ezzel-azzal/

Namost: pontosan ezért kellene nyilvánossá tenni az összes (hangsúlyozom az ÖSSZES) még fellelhető állambiztonsági aktát, hogy az ilyesmiket nyilvánvalóan bizonyítani v. cáfolni lehessen. Mindent beszkennelni, OCR-el felismertetni, semmit sem kihúzni (neveket, helyeket, fedőszemélyeket, telefonszámokat -- semmit) és leszarni, ha esetleg az adatvédelmi biztos nyafog, mert EZEK NEM SZEMÉLYES ADATOK.

Ezek hivatalosan, kvázi államigazgatási eljárásban készült közérdekű iratok, amelyek történelmi jelentőségűek, kordokumentumok és az tények megismerésének joga ebben az ügyben sokkal, de sokkal erősebb, mint a 20-30-40 évvel ezelőtti magánszféra védelme.

Ne részigazságokat, hanem teljes igazságot - előzetes elemzés nélkül!

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.12. 15:50:23

@msmester: ez szerintem ennél azért bonyolultabb. ezen akták egy része biztosan, de minden egyes részük bizonyára nem közérdekű. szabályozni igenis kell az hogy mi lehessen megismerhető és mi nem.

ugyanis az állambiztonság sok olyan személyes adatot rögzített jogtalanul, amiről az utókornak sincs joga tudni. céljuk a társadalom átvilágítása és terhelő adatok gyűjtése volt. a jogállamnak ellenben legyen az a célja, hogy az ilyen egykor ellenséges szándékkal gyűjtött terhelő adatokkal ne lehessen szabadon gazdálkodni.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.12. 16:20:06

@szépmező: igen, érintett. A mestere, tanítója jelentett róla. Áldozat.
Litvánról, Vásárhelyiről amit mondasz, azt ignorálásra ajánlom mindenkinek.

LacaPc 2009.06.12. 16:24:30

@Manyizga:
a francokat. a bárándyak 3 generáció óta a hatalomból osztják az észt.
mivel ekkora a fekália ott fenn, bármikor, bármennyi jobbik kreatúra előugorhat.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.12. 16:25:59

kedves caracalla, nem is értem miért kéred számon a szadin, hogy nem csinálták meg 90-94 között. A demszkyék javaslatát lesöpörték, aózta senki, de senki nem akarja megcsinálni., ráadásul ellenzékben voltak. Nyilván a Fidesz hibája a költségvetési hiány. A legnagyobb előrelépést a kétes multú gyurcsány lépte meg a kenedi-bizottság felállításával. A fidesz sem akarja ezt megcsinláni, eddig sem akarta, sorozatosan buggyantak ki az ügyek. Ráadásul te is csak ügynökökről beszélsz, holott sokkal szélesebb volt a rendszer. A Fidesz például Brüsszelbe most listavezetőként érintettet küldött ki, valószínűleg.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.12. 16:28:13

Mármint én szerintem az állambiztonság a legsúlyosabb ügyek egyike, de így nem lehet ezt vizsgálni.

Megfigyelo 2009.06.12. 16:32:46

Szerintem hiba volt nyilvanossagra hozni ezt a listat. Ugyanis:

1. Nagy valoszinuseggel a fele sem igaz, mert erosen manipulaltak mar (es sokan, kulonbozo szandekkal) az ugynoklistakat.

2. Az ugynoklistak nyilvanossagra hozasa az ervenyes torvenyekbe utkozik. Azok ugyanis azt mondjak, hogy "ha kozszereplo ES nem mond le, akkor nyilvanossagra hozzak". Lehet vitatkozni a torveny helyessegerol, de be kellett volna tartani...

dr. Wilbur Swain 2009.06.12. 16:43:12

@is: "- 2006 október 23. ott nem volt senki, aki csillapítsa a tömeget. jobb volt?" - ott nem a lecsillapításban, hanem a hergelésben voltak érdekeltek
minden nevet, minden kapcsolatot nyilvánosságra kell hozni

Carlos77 2009.06.12. 16:45:44

@is: - 2006 október 23. ott nem volt senki, aki csillapítsa a tömeget. jobb volt?"

Ühüm most erre, mondhatnám azt: "nomeg a tévészékháznál és 2006 október 23. ott szintén volt sok senki, aki hergelte a tömeget jobb volt???"

Csak ügye ez most feltételezés de ha erre is várunk mondjuk 20-évet akkor lesz majd egy lista a "futballhuligánokról" az aktuális címlapon, és akkor kereshetjük őket a közéletben.
Ezek visszatérő állatfajták, utódaik meg mindig vannak

Caracalla 2009.06.12. 16:53:50

Na, nincs kedvem nekiállni nyomozni, hogy ki kinek a zoknibábja, de van érdekes felvetés itt azért a kommentek között:

Az ügynöklisták kérdése 2/3-os kérdés, éppen azért mert hozzá kellene nyúlni az adatvédelmi törvényhez is.

Az SZDSZ és az MDF egymás mellett szerepel a mondatban, amiben az szerepel, hogy nem csináltak semmit.

Egyébként úgy gondolom, hogy bármelyik pártot vesszük, egyformán hibásak, a Szita ügyében a Fidesz is röhejes volt, valóban, de ugye Megyó esetében tudták ÉS nem vonták meg tőle a támogatásukat, miközben választás nélkül leváltható lett volna - mint később meg is történt.

Tényleg nem mentegetni akarom egyik pártot sem, mert ebben a kérdésben teljes a konszenzus. Az meg reflexszerű, hogy akit megvádolnak, letagadja, majd mindenféle kartonokról kezdenek hadoválni, mígnem érdektelenségbe fullad a kérdés. Én inkább hiszek a kutatóknak, mint a mentegetőző ügynököknek (eleve röhejes, hogy milyen feltételeket kívánnak meg ahhoz, hogy valakit ügynöknek lehessen nevezni).

Az viszont egy baromi nagy hazugság, hogy muszáj volt. Nem volt, csak 'rossz emberi minőségű' alakok azt választották, hogy együttműködnek, előléptetésért, külföldi útért, büntetőjog alóli mentességért, egyéb kegyekért. Nem volt mindenki ügynök.

Az meg kezd röhejes lenni, hogy majd minden poszt alatt megjönnek a hivatásos pfujolók, hogy nem üti meg a Konzitól elvárt szintet. Ne tessék olvasni, ugye.

nem nemsiker_s 2009.06.12. 17:00:43

Véleményem szerint aki a régi rendszerben politikai, vagy belbiztonsági vezető volt, azt eleve ki kellett volna zárni a közéletből.
A besúgók talán áldozatok is voltak, mert a családot el kellett már akkor is tartani valahogyan, tehát sok ember zsarolható volt.
Persze a besúgókat is ki kellett volna zárni a közéletből, de azokat akik a régi rendszerben a "volánnál" ültek, azokat minden szinten, és feltétlenül. Ki kellett volna zárni őket továbbá a privatizációból is, hiszen ezek informálisan, és sok egyéb szempontból is tisztességtelen előnyben voltak azokkal szemben, akik nem vállaltak szerepet a régi rendszerben.
Nem tudom, megérteni, hogy hogy lehettek az emberek olyan birkák, hogy ezeknek a tényeknek a tudatában 2002-ben a Megyóra szavaztak. Elég ha valaki szépen néz a tévében a misz-musz arcával, meg osztogatást igér és ennyi ?

Kármentő 2009.06.12. 17:02:22

Ez egy ilyen ország. Módszerváltás más semmi.

Milliárdosokból álló kormány danolja az internacionálét.

Köztörvényesek, hazaárulók magyarázzák a demokráciát.

De ! MI választottuk őket.

Máshogy is alakulhatott volna/alakulhat.

nem nemsiker_s 2009.06.12. 17:02:48

120-as IQ alatt nem engednék senkit szavazni.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.12. 17:08:12

szerintem ezt át lehetne gondolni a környező országokat figyelembe véve is: ugyanis pl. a cseheknél korán, a lengyeleknél és a románoknál meg mostanra kialakult egy antikommunista konszenzus, ilyen ügyekben volt komoly előrelépés (igaz nemcsak politikailag motivált, ami szükségszerű, de ráadásul erősen irányított folyamatok voltak ezek, nagyon úgy tűnik), ahogy nálunk viszont sajnos nem.

a Kenedi-bizottság is csak felmérte hogy mekkora a hiány, de az átadást ténykedése nem biztosíthatta - szóval ez sem egy húdeszép történet.

a konszenzushiánynak nyilván több oka is van, de az elsőszámú talán az, hogy a (többféle) ellenzék már 89 előtt is ténykedett, így aztán (!) mindenhova beépültek a hatalom emberei és később egyik fő kormányerő sem akart erről nyílt vitát, és mind ellenezte a tényfeltárást - túl nagy volt a vesztenivalója minden oldalnak.

sose alakult ki egy egyértelműen tisztább oldal, amelyik bevállalta volna a másik letámadását ilyen alapon.

Kopiás Attila Steve 2009.06.12. 17:11:48

Én ettől a mostani szitutól függetlenül is azt gondolom, hogy a teljes irattárat válogatás nélkül ki kell tenni a netre. Kereshető szöveges és ellenőrizhető szkennelt formában, tudósoknak hozzáféréssel az offline eredetihez eredetiségvizsgálat kedvéért.
És lássuk meg. Én nagyon nem osztom azok véleményét, miszerint mindenki, akit beszerveztek áruló lett volna. Simán lehet, hogy annyira volt áruló, mint aki ma kis tételben megveszteget, orvosnak kenőpénzt ad, cégnél törvényi kiskapukat keres. Szürkezóna. Ügyeskedő. Én még életemben nem kentem meg senkit, nem volt rá szükségem. Jogsim nincs, a többinél meg inkább választom a macerás utat, mit veszthetek. De nem szült még a nem létező feleségem, nem kaptam még arcba, hogy ha biztosítani akarom az egészséges szülést, az ennyi lesz. És megértem azokat, akik azt mondják, hogy magukért nem korrumpálódnak, szeretteik épségét viszont már nem kockáztatják. Azokat is megértem, akik keményvonalasak és a szeretteikkel sem hagyják magukat zsarolni, akkor is csak a hófehér utat választják. Én mindenesetre nem érzem, hogy lenne olyan mércém, ami alapján erkölcsileg pengeélesen, halálos biztonsággal el tudhatnám ítélni az egyes embereket.

De basszus, tudni attól még tudni akarom, hogy pontosan mi történt. Nem koncepcionális részleteket, hanem az egészet. Most.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.06.12. 17:18:13

Érdekes, senkinek sem tűnik föl, még itt sem, ami pedig szerintem ordít, hogy az amivel a list, illetve az Indexes bevezető cikk az ú.n. besúgókat vádolja, egyéltalán nem meríti ki a besúgás fogalmát? Nincs abban semmi ügynöki szerep, hogy valaki mondjuk egy másik SZDSZ-estől elfogadja, hogy jó, majd a megbékélsről fog beszéni. Sokban nem tetszik ez nekem, de akkor is minden csak nem besúgás.

Én is átugrottam első nézésre a cikket, vagy jó részét, mindenki ezt teszi? Ijesztő, nem?

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.12. 17:29:01

@A Nép - Te vagy!
szerintem meg ez a történet is azt bizonyítja, hogy az ügynök besúgó is volt, de feladata ennél több is volt: a közvéleményt befolyásoló ágensként is számítottak/számíthattak rá. dezinformáltak és/vagy az igényeknek megfelelően értelmeztek eseményeket a besúgás mellett.

amúgy pont ott érdekes a sztori hogy a két szerepet (rendszerváltó és ügynök) hogyan játszották egyszerre az érintettek: hogyan hitették el mindkét pályán hogy hitelesek és megbízhatóak.

Netuddki. 2009.06.12. 17:33:32

Tökömet érdekli most már azt, hogy pár vén trotty kinek mit jelentett. A redszerváltozgatás után kellett volna ezt rendbetenni.
Az eltelt 20 év alatt pedig már kiderült ki alkalmatlan. Azóta sokkal nagyobb bűnök is sajnos előfordultak. Első sorban a befizetett adóink ellopásával, az országnak a magas közterhek miatti lezüllesztésével, az állampolgárok megosztásával.

Shore 2009.06.12. 17:48:08

@Caracalla:

Jó a poszt címe. A tisztelt posztoló (is) részes benne.
Az SZDSZ baromi sok ügyben sáros, de ebben a kérdésben _egyedüliként_ akarta a helyes megoldást.
Bár mit csodálkozom? A magyar konzinak pártja van, nem elvei.

ehhh 2009.06.12. 18:02:22

szerintem meg lassan le kene mar szakadni a temarol.
1. ugysem fog soha kiderulni mindenkirol
(a fidesz alatt pl a bm miniszter szepen bement hetvegen a titkos iratok taraba, aztan ott veletlenul tuz utott ki, emlekeztek meg?)
2. ha kiderul sem fog megvaltozni semmi.

venosan 2009.06.12. 18:04:38

Nem olvasnám végig az összest hozzászólást, mert annyira nem érdekel a téma, de a teljesség kedvért az alábbi mondat végér még hozzáírhattál volna egy másik 4 éves ciklust, amikor szintén nem történt semmi, már tényleg csak a teljesség kedvéért! :D

"A magát antikommunistának hazudó SZDSZ és MDF nem voltak képesek 1990-1994 között tisztába tenni a múltat, megszabadítani bennünket a kádárista-haszonleső elittől és a nyilvánosan még ezt sem vállaló titkos ügynökeiktől, és még máig ennek a következményeit nyögjük."

daito 2009.06.12. 20:43:45

Hehe, vártam, hogy a 20 éves évforduló alkalmából ismét előkerüljön a téma.

Valaki leírta, hogy teljes irattár.

Na azt felejtsétek el. Egy: érthetetlen okból már 89-ben erősen "átválogatták" azt a teljes irattárat; ráadásul azóta 20 év telt el. Legalábbis több tűz közeli forrás szerint.
Akkor azért (is) jó lett volna kiböfögni magunkból a dolgot, mert a 20 év sokat koptat az anyagon, és hozzá is adhat.

Sajnálom, az az anyag, már nem az az anyag.
S itt most az ügynöklistára gondolok. Az egyéb, fontosabb anyagok között biztos van olyan, amit még vagy 30-50 évig nem lehetne kiadni. Pl. a NATO országokban futtatott ügynökök névsorát; milyen kínos volna, ha kiderülne, hogy a német/francia/angol vezérkarban olyan ember van, aki...

Ugyanis azzal, hogy demokrácia lettünk, nem jelenti azt, hogy kidobtuk a régi ügynököket, "kapcsolatokat", főleg külföldön. (Van egyszerű vonulata: nyilvános belföldi ügynöklista esetén, a kedves más államoknak csak be kell gyűjteni ezt a listát, ha állampolgáruk egy listán szereplővel kapcsolatban volt, akkor az kap egy rossz pontot.)

Ismerősöm ismerőse az egyik osztály tisztje volt. Nem besúgó, hanem titkosszolga. 20 éve már, hogy nem aktív; mai napig úgy kapja meg a postáját, hogy cellux-szal van leragasztva minden boríték, levél.

Nem áll módomban ellenőrizni a róla szóló állításokat, de ezek szerint konkrét akciókban, harci cselekményekben is részt vett (külföldön). Ez vagy igaz, vagy nem; mondjuk nem kérdezném meg tőle, mert nem kő pofon; meg, hogy beszélgessek szigorú arcokkal arról, tulajdonképpen mennyivel jobb az, ha csak a közgazdaságtan és az informatika érdekel.

S ezt azért írom le, mert sokan hajlamosak elbagatellizálni a kérdést, hogy "ugyan már, a magyar szolgálatok amatőrök voltak, nem foglalkoztak olyan dolgokkal, és különben is, a szovjetek dominanciája miatt nem is tehettek semmit önállóan". Nem biztos, hogy ez így van.

S itt még azért van 1-2 szempont. NDK titkosszolgálatáról annyit, hogy nem kockáztattak akkorát. Ott volt a háttérben az NSZK összes titkosszolgálata; amelynek személyzete, ügynökhálózata titokban maradt. Ergo, ha fel is dobták a Stasi anyagát, nem maradtak csupasz s*ggel a világban.

A csehek és a szlovákok megint speciálisak, mert ott meg kettészakadt az ország; ergo hiába titkolja a cseh, ha a szlovák fél nyilvánosságra hozta. Másrészt, ilyen esetben úgyis újra kell szervezni az egész rendszert; mert a volt kollégák ismerik egymást, a másik módszerét; meg vicces az, amikor a kiképződ egyik napról teljesen legálisan egy másik ország hírszerzője lesz.

A lengyelek nagyjából tényleg megcsinálták, bár ott is vannak időnként fellángoló viták, de az ott úgy rendben is van.

De nem csinálták meg a románok. Amennyire még idehaza is mendemondák voltak a Securitate kegyetlen keménykedéseiről, annyira kuss van már róla évek óta.
Ahogy ma az sem téma, hogy ki volt a jugó titkosszolgálat ügynöke; pláne, ha prominens horvát, szlovén politikus.

Ennyit az ügynöklistáról.

De mi van a párttagokkal? Mi van a munkásőrökkel? Az akkori tisztségviselőkkel? Mert azok az emberek nem feltétlenül lesznek rajta a listán, sőt.
És itt nem azt mondom, hogy ezek az emberek feljelentettek, tönkretettek valakit. De ha közülük valaki ilyet tett, az nem extra volt: ez volt a munkája, a kötelessége a rendszer érdekében.
S akkor nekiállunk méricskélni? Hogy egy besúgó rosszabb vagy egy KISZ titkár? Vagy az, aki együttműködött valamiért valamelyik szervvel, és 1989 után, mikor megszabadult ettől, akkor csinálhatott magának normális életet; és most pellengérre állítjuk, miközben KB tagok fontos politikai, közéleti tisztségeket tölthetnek be?

S értem, hogy akár 20 év múlva is derüljön ki az, ha az ember rosszat tett. De. Itt most nem egy és nem 10 emberről van szó, hanem akár ezrekről is; másrészt: amit akkor tettek, az nem volt bűn, ott és akkor. Persze, könnyű azt mondani, hogy a gerinces ember nem tesz ilyet ésatöbbi; de sok-sok ember története egyedi. Ott voltak egy döntéshelyzetben, hogy a mindenhol jelen lévő állam egyik nagy hatalmú és titkos szervezete megkérte/utasította, hogy jelentsen. Ne öljön, ne verjen, ne gyújtogasson. Csak mondja el, amit hall. Ez elég "puha" dolog; pláne azért cserébe, hogy ne b*sszák el az illető és családja életét.

És elég kemény büntetés meghurcolni/megbélyezgezni (bár nem vonom kétségbe jogosságát); ha közben azok, akik az információt KÉRTÉK, feldolgozták, felhasználták, meg békén vannak hagyva.

Lodogi Pascal (törölt) 2009.06.12. 21:50:42

Hogy a témába vágjak egy kicsit.
Most néztem meg ezt a filmet: Mások élete.


Valaki feltette a Google-ra
Magyar felirattal
http://video.google.com/videosearch?q=titkosszolgálat&emb=0&aq=6&oq=titkos#

stabiloldalfekvés 2009.06.12. 23:34:53

Nem tudom, mennyit nyom a latban, de Kenedi nettó eszdéeszes és Rainer M. is hasonló szimpátiákkal rendelkezik. Oly érdekes, hogy az ő felsőbb köreikben soha senkiről nem derül ki semmi csúnyaság...

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.12. 23:47:19

@stabiloldalfekvés: nem nyom. a kutatói engedély nincs pártszimpátiához kötve.

___________________________ (törölt) 2009.06.13. 01:18:48

@KA_Steve:

"Én mindenesetre nem érzem, hogy lenne olyan mércém, ami alapján erkölcsileg pengeélesen, halálos biztonsággal el tudhatnám ítélni az egyes embereket. "

Ne keverjük már össze azért a közlekedési rendőrnek tolt esztergomi látképpet azzal, ahogy sokan a saját barátaikat árulták el, saját barátaikról jelentettek, akik bíztak bennük... nincs lézeres pontosságú morálmérőberendezés, de vannak nagyjábóli határok, és a "hamis barát", "áruló barát" fogalma nagyon sok emberben kelt teljesen jogos és normális felháborodást, pontosan azért, mert a barátság az a dolog, ami lehetővé teszi, hogy az életünk ne csak a saját családunkba zárt legyen, hanem tudjunk kapcsolódni a társadalomhoz és ezért igen fontos dologról van szó, amit szeretünk viszonylag biztosnak érezni, és ennek elárulása nagyon durva dolog...

max_headroom 2009.06.13. 02:04:40

@daito: "Valaki leírta, hogy teljes irattár. Na azt felejtsétek el. Egy: érthetetlen okból már 89-ben erősen "átválogatták" azt a teljes irattárat..."

'89-ben, amikor világos volt, hogy a regnáló rezsimnek már csak napjai vannak hátra, durván beindult az iratmegsemmisítés.

"... a 20 év sokat koptat az anyagon, és hozzá is adhat."

Ez viszont nem ilyen egyszerű. Hogy egy ember tényleg ügynök volt-e, annak eldöntése nem egyetlen papíron múlik, amire valaki kedve szerint utólag rátehette a nevét. Az ügynök mivoltát több dokumentum egybeesése bizonyítja; a hatos karton a beszervezését, a jelentései, illetve tartótisztjének a feletteseihez írt összefoglalói pedig az aktivitását. Mindezeket utólag meghamisítani még a szolgálaton belül több évtizedet eltöltötteknek sem egyszerű feladat. Nem véletlen, hogy mind a mai napig egyetlenegy hamis hatos kartont sem találtak.

"Pl. a NATO országokban futtatott ügynökök névsorát; milyen kínos volna, ha kiderülne, hogy a német/francia/angol vezérkarban olyan ember van, aki..."

Az nem lenne kínos, ha kiderülne, a szövetségeseink ellen kémkedünk? Vagy az, hogy tudunk a szövetségeseink sebezhetőségéről, de nem értesítjük őket?

"... sokan hajlamosak elbagatellizálni a kérdést, hogy "ugyan már, a magyar szolgálatok amatőrök voltak, nem foglalkoztak olyan dolgokkal, és különben is, a szovjetek dominanciája miatt nem is tehettek semmit önállóan". Nem biztos, hogy ez így van."

Az első fele valóban nem igaz, mert sokan nem voltak amatőrök, a másik viszont nagyon is. Minden magyar titkosszolgálatnál volt szovjet rezidens, aki felé jelentési kötelezettsége volt a magyaroknak. Annak ellenére, hogy ez semmiféle szabályzatban nem volt benne, a szovjet rezidens kérésének parancsereje volt.

"S akkor nekiállunk méricskélni?"

Igen, neki kellene végre állni. Ahogy a bíróságon is méricskélik minden egyes bűnügy elkövetésének körülményeit.

"Hogy egy besúgó rosszabb vagy egy KISZ titkár? Vagy az, aki együttműködött valamiért valamelyik szervvel, és 1989 után, mikor megszabadult ettől, akkor csinálhatott magának normális életet; és most pellengérre állítjuk, miközben KB tagok fontos politikai, közéleti tisztségeket tölthetnek be?"

Mindegyiket vizsgálni kellene.

"... amit akkor tettek, az nem volt bűn, ott és akkor."

Ez világos, a túlnyomó többség nem is lenne büntethető. A dolog pozitív hozadéka az lenne, hogy a társadalom végre tisztán láthatna: megtudhatnád, hogy melyik "barátod" miatt nem vettek fel az egyetemre, hogy melyik mai politikusnak vannak foltok a múltján - aztán tetszésed szerint eldöntheted, hogy megbocsátasz a barátodnak, vagy szavazol-e továbbra is arra a politikusra. Ma viszont homály van, visszaélések, sejtések és néha alaptalan gyanúsítások. Ez jobb talán?

"... közben azok, akik az információt KÉRTÉK, feldolgozták, felhasználták, meg békén vannak hagyva."

Ez igaz, valóban ott kellett volna kezdeni a rendrakást. Még nem késő szerintem.

stabiloldalfekvés 2009.06.13. 09:17:58

@francesco lorenzo: @calam: gőgös bunkesz stílusotok van, kis barátaim, ha liberális pajtásaitokat emlegetik....egyébiránt igen, olvastam. És fenntartom. Szadeszosok. És a független kutató mítoszát ne is emlegessétek - olyan nincs. Azt is hozzátenném, hogy Kenedi esetében erősen ahhoz volt kötve a kutatói engedély, mert ő diploma nélkül kapott egyedüliként és elsőként beletekintési, kutatási lehetőséget az állambiztonsági iratokban...nyilván véletlenül...
Ez a mostani nyilvánosságra hozott adatsor minden bizonnyal jórészt valós - csakhogy már párszor átrostálták az iratokat és mindig érdekesen irnyítottnak tűnik a szivárogtatás, nyilvánosságrahozatal...

sorokinV 2009.06.13. 09:23:00

Az egyik szereplő kb. 3 hete megjelent nálunk és fatert (RIP) kereste. Vajh, miért került elő hirtelen? Bruderrel csak arra tudtunk gondolni, hogy jött elnézést kérni. Tudhatta, hogy nemsokára nyilvánosságra kerül a neve. Mindenesetre kikérjük faterról az állambizti levéltárból a zaktákat - valszleg' lesznek...
Meg nagyfaterról is, mert az ő barátai közül is szerepeltek a listán. Szal' szép kis történet ez. Legalább 4 embert be tudtam azonosítani a családom barátai közül.

stabiloldalfekvés 2009.06.13. 09:23:33

Egyébiránt akármennyi is igaz, nem biztos, hogy leginkább Bárándy Gyuri bácsit kéne basztatni....

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.13. 12:09:23

@stabiloldalfekvés: nézd, felvetsz egy létező problémát, de rossz megközelítésben, ráadásul alaptalan gyanúsítgatással is megspékeled.

egyrészt igaz, hogy az SzDSz akarta leginkább az adatnyilvánosságot és másrészt sajnos az is, hogy a Kenedi-bizottság is pártdelegáltakkal állt fel - SzDSz-közeli és MSzP-közeli arcokból állt. a kettő nyilván összefügg és korántsem problémamentes. A feltárni akaró történész a legjobban az SzDSz-ben bízik e téren, ami egyrészt érthető, másrészt lehetnek furcsa következményei. Szóval: hogy ez milyen következményekkel jár, arról lehet vitatkozni.

De az már alaptalan gyanúsítás, hogy SzDSz-es vezetőkről azért nem derül ki semmi, mert "valaki fenn", a történészelit meggátolja. Nem az SzDSz kezében van a rendszer és e legaktívabb múltfeltáró történészek sem tüntethetnek el semmit, ugyanis ők kutatók, nem anyagőrzők, átadók vagy levéltárosok. E feltételezésed eleve a rendszer teljes félreértéséről tanuskodik.

stabiloldalfekvés 2009.06.13. 15:05:18

@francesco lorenzo: Kenedi egyrészt nem történész, legalábbis oskolázottságát és végzettségét (azaz annak hiányát) tekintve, másrészt nem arról van szó, hogy ő az szdsz-ben bízik legjobban (bár az szdsz-ben bízni bármilyen téren már önmagában röhejes és perverzió - lenne, ha igaz lenne ilyen formában), hanem hogy ő egész konkrétan a kezdetektől a szadeszhez tartozó személy. Ezért sem kellene őt, mint valamiféle független, az igazságot mindennél jobban szomjazó szakértőt feltüntetni....
Nem látom át, hol az alaptalan gyanúsítás...az általad legaktívabbnak nevezett múltfeltárók egyrészt már eleve egy 89-90-ben egyszer és nagyon alaposan megrostált (nem kizártan később még néhányszor újrarostált) anyagot látnak; másrészt sajátos módon az a néhány ember, aki kezdetektől hozzáférhetett a maradék, kutatható anyaghoz, valahogy mégis szedsz-környékinek tűnik....ráadásul ismert tény, hogy Kenedi mások előtt láthatta, kutathatta ezeket....a kutató azt hoz nyilvánosságra, amit éppen akar - ugye nem hisszük el pl., hogy a most emlegetett személyek tevékenységéről illetve az iratok sugallta 89-es megbizatásaikról mindössze most szereztek tudomást a bőszen kutató múltfeltrárók????!!!!!

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.13. 15:35:31

én még mindig nem értem mi a bajod
1. kutatói engedélyt Te is kaphatsz, mint ahogy szinte mindenkinek adnak, csak nagyon kivételes és speciális esetben nem. utóbbira alig volt példa. ezt jeleztem korábban is, erre gőgösnek és Kenedi személyes barátjának neveztél, azóta sem értem miért. tökre nem igaz, hogy nem lehet szdsz-es politikusokat kutatni: Te is megteheted és ha kiderítesz valamit, akkor ezt speciál simán meg is írhatod. hajrá, irány a levéltár!
2. Ha arra célzol, hogy az 56-os Intézet tagjai megrostálták az anyagokat: nem értem ezt melyik fázisban tehették volna meg. Ha írsz egy (egyetlen egy!) ilyen konkrétumot akkor van miről beszélni. Az hogy valaki lát valamit és az hogy megsemmisít valamit, az ugyebár nem egészen ugyanaz...
3. ne tudom ki ellen érvelsz ezzel az ők nem semleges tudósok szöveggel. én is leírtam, hogy nem függetlenek, meg ráadásul nem is tesznek úgy, hanem eleve politikai és morális ágensnek tüntetik fel magukat - a múltfeltárás nem semleges tudományos program, hanam aktivista. Kenedi ráadásul soha nem tagadta hogy szdsz-es.

stabiloldalfekvés 2009.06.13. 19:39:34

@francesco lorenzo: bajom egy szál se, csak arra utalnék folyamatosan, hogy azok a múltfeltárók (?), akik a médiában ezeket a bombasztikus bejelentéseket teszik időnként (időzítve?), érdekes módon mindannyian kapcsolódnak a mostanság bukórepüésben közlekedő szabad madarakhoz....
A kutatói engedélyekkel kapcsolatban nem a mostanról írtam, hanem a kezdetekről, amikor kevés, körön belüli privilegizált emberke férhetett hozzá az iratokhoz.
A rostálásról: 89-90-ben ugyebár megrostálták, azt is megkockáztathatjuk, hogy nem teljesen cél nélkül, fűnyíróelv szerint semmisítették meg az iratokat - azaz lapulnak érdekes dolgok magánszemélyeknél még mindig. Az iratok egy része még sokáig különböző állami szervek irattáraiban volt, ahol akkor és olyan szempontok mentén rostáltak, ahogy csak akartak....
Ellened érvelek, hiszen at mondtad, nem nyom a latban, hogy Kenedi szadeszos. Szerintem meg nyom. Pont. Nem szeretem, ha magukat történésznek állító, szadesz szimpátiával átitatott emberek ítélkeznek erkölcsileg mások felett - ha valakinek, akkor nekik biztosan nincs erre alapjuk...Vagy hozzanak mindent nyilvánosságra vagy ne szivárogtassanak és jelentessenek meg időnként ki tudja, milyen alapon összeállított random listákat. Mert ez nem tudományos kutatás, csak politikai indíttatású szarkavarás. (Arról is lehetne lamentálni, mire való az 56-os intézet, de ez egy másik tészta, olyan mint a Gerő-féle Habsburg-buli és egyéb pénzosztodák....)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.06.13. 22:33:51

@stabiloldalfekvés: nézd, az szdsz nagyon sok történetben a legnagyobb hunyó, sok más ügyben az egyike a komoly vétkeseknek, ebben viszont pont nem.

annak kijelentése hogy a múltfeltárás egy progiját támogató értelmiségiek és az ezt a progit valamennyire felvállaló párt között kapcsolat van, elég triviális megállapitás - de nekem változatlanul úgy tűnik ez számodra valamiért gyanús ügy, de ezt nem vagy hajlandó kifejteni konkrétumok szintjén. kérdésem ezért: véletlenül nem az a gyanús itt, ami a legkevésbé gyanús? ;)

stabiloldalfekvés 2009.06.13. 22:50:47

@francesco lorenzo: ez is lehetne megoldás :)
Egészen egyszerű egyébként: sajnos (?) szdsz-eseknek és szimpatizánsaiknak a kérdéseit sem hiszem el. Ezért azt sejtem, hogy nem véletlen az ügynöklisták időről időre való felbukkanása. Továbbá bosszant Kenedi olyan színben való médiatündöklése, miszerint ő egy független kutató, tudós, történész.

tevevanegypupu 2009.06.14. 22:23:44


Ez az egesz ugynokosdi legalabb olyan elrettento mint ez a fenykep. Husz evvel a rendszervaltas utan listakkal dobalozni es neveket elorangatni eppen most, amikor ez a kormany van mar het eve es elkergethtetlen, az egyszeruen nevetseges..Akkor kellett volna, most mar csak szanalmas erolkodes. Tulajdonkeppen mit akarnak bizonyitani es kiknek?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása