Az ország érdekében...

Caracalla I 2009.03.24. 17:05

Most hogy drága miniszterelnökünk elhajította a malomkövet, amiről még senki se tudja, hol áll meg, és napról napra újabb kiváló kormányfőjelöltek kerülnek elő a kalapból, lépjünk hátra kettőt, és gondolkodjunk el a lehetőségeken.

Az egész lemondás-dolog tipikusan gyurcsányi: egy adott problémát forráspontig kell hevíteni, 'tematizálva a közéletet', majd valódi megoldás nélkül drukkolni, hogy elhaljon, ne történjen semmi. Öszöd, gazdasági válság és nemzeti konzultáció, a közrendet megzavaró komoly bűncselekmények. Per definitionem megszűntetve megőrizni. Zseniális fellépés, szívet megdobogtató beszédek, üres kommunikációs héj, zéró cselekvés.

Hogyan jutottunk idáig? Személy szerint én azt gondolom, hogy a szoci terv valami olyasmi volt, hogy a 2009-es évet minimális, kevéssé fájó változásokkal ki lehet húzni, kis ÁFA emeléssel, a tizenharmadik havi fizuk és nyugdíjak ideiglenes és korlátozott csökkentésével stb., és a válság lecseng 2009-ben, 2010-ben pedig egy nagy nyugdíj- és szociális támogatás emeléssel meg lehet nyerni a választást vagy legalább egy 'tisztes' vereségre lehet menteni. Ehhez képest a jelek szerint a GDP és az ipari termelés alakulására egyre rosszabb előrejelzések jelennek meg, az állampapírokat csak nem viszik, és az IMF/EU hitel elfogy 2010 tavaszán, ha lesz is új, nem fogják a folyó kiadások emelésére adni. Ha a választások előtt nem tudnak nyugdíjat fizetni, vagy gyógyszertámogatást, azzal meg nehéz a szocikra szavazókat motiválni, ugye.

Számtalan gyorselemzést olvashattunk, hogy mi lesz Gyurcsány jövője, hogyan térhet vissza, kinek mi az érdeke, fájóan hiányzott belőlük többnyire az, hogy nekünk, Magyarország közösségének mit jelentenek ezek a lehetséges változatok.

Nézzük hát a hogy milyen esetekre lehet számítani:

 

1. MSZP-kormány marad rövidtávon

 

Bár nem túl valószínű, de ha nem tudnak megegyzeni az SZDSZ-szel és/vagy az MDF-fel, akkor a szocialista mutyiérdekek a helyükön tarthatják akár Gyurcsányt is, de az is előfordulhat, hogy lecserélik egy nagyformátumú szocialista politikusra. A sok futó fejlesztés, a sok szép projekt befejezése, ugye, nem maradhat el.

 

2. MSZP-SZDSZ-MDF

 

Nem kizárt, hogy a kis pártok, amelyek számára jelen állás szerint egy választás orosz rulett, belemennek valami koalícióba, kívülről támogatásban illetve egyéb verbálisan ellenzéki, magatartás szempontjából együttkormányzásos formációba. Nyilván nekik is jól jönne néhány fejlesztési projekt. Ugyanakkor a 'törököt fogtam de nem ereszt' helyzet előre látható: egyrészt a költségvetési egyensúlyt nem fogja elősegíteni több hiéna megjelenése a falka körül, másrészt az MSZP nem fog belemenni a nyugdíjak, szociális segélyek, háttérintézményeinek jutó összegek komoly megvágásába. Marad tehát az aktív rétegek további terhelése, ami egy szép lefelé vezető spiráleffektust vált ki: egyre többen csalnak adót, ill. mennek tönkre, tehát egyre jobban kell adóztatni a meglévő adófizetőket, tehát, usw usf. Teljesen mindegy, ki lesz a kormányfő: Bokros egyszer már megjárta a szocialistákkal, kétlem, hogy más jobban járna velük.

 

3. Nemzeti 'szakértői kormány'

 

A szakértőmém újra visszatér: Lendvai Ildikó nemzeti szakértői (egység)kormányt látna szívesen. Drukkoljunk erősen, hogy a Fidesznek több esze van annál, hogy egy ilyenbe belemenjenek. Az előző pontban említett érdekek érvényesülése nyilván alapfeltétel lenne a mostani kormánypárt részéről, cserébe jól elkenegetnék a felelősséget. Arról már nem is beszélve, hogy a szakértőség nettó hülyeség: politikai döntéseket kell meghozni: lehet szakértői kérdés az, hogy hogyan lehet hatékonyabbá tenni az adóbehajtást, de az nem, hogy honnan vonjanak el forrásokat. Ez kőkemény politikai döntés.

Természetesen egyfajta kommunikációs problémát jelenteni fog az, hogy - hasonlóan a Gyurcsány-beszédhez, amelyben bejelentette lemondását, megpróbálják majd a Fideszre és személyesen Orbán Viktorra kenni a felelősséget - erről is OV tehet majd, de ezt megfelelően kezelni kell, továbbá már a válsággal kapcsolatban hetente ellőtték ezt. 'A kormánypárt kormányozzon, vagy mondjon le, ha erre nem képes!'  - egyszerű, közérthető üzenet. Nehogy már az ellenzéken kérjük számon, hogy szar a kormány. Mielőtt Lendvai vagy Gyurcsány a Fideszt okolná a bajokért, talán lecsekkolhatnák, hogy ki van kormányon. Így hát visszafogottan de határozottan el kell utasítani ezt a káros mémet. Ha mindenki felelős, senki nem felelős.

 

4. Előrehozott választás

 

Van rá halvány esély, és komoly Fidesz -győzelem várható. A legvalószinűtlenebb szkenárió, és az ország számára legpozitívabb. Még idén lehetne új, valódi kormányunk, és ez sajnos már önmagában nagy szó lenne. Lehet persze tartani a Fidesz országlásától - az új rend kifejezéstől minket is kiráz a hideg - de az 1998-2002-es makroadatokat visszasírjuk, a legsikeresebb városunkat Fideszes polgármester vezeti, és hét éve szocialista kormányunk van. Ki kell söpörni a szocialista mutyikat, újra kell szervezni a szétrohadófélben lévő államot. Ezt pedig csak egy friss felhatalmazással rendelkező, komoly parlamenti többség lesz képes megtenni, ahol egy-két egyéni érdek nem áll az ország érdekének útjába.

Egyébként marad a lassú rothadás.

(Kép: Négymadár)

 

Kapcsolódó írások:

Karakteröngyilkosság

A gyurcsányozás: út a semmibe

Az ajtók a jobboldalon nyílnak

Uniós visszautasítás: Magyarország és a válság

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr571019815

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.03.25. 10:03:05

192 +1 igaz demokrata Gyurcsányért, a Köztársaságért Glatz Ferenc, Surányi György, Vértes András - a Hármak, Akikre A Szocialisták Rábíznák Az Ország Szekerét. A Gyurcsány politikai hibernálását szolgáló konstruktív bizalmatlansági indítvány sikeréhe…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.25. 09:15:36

Előrehozott választás? Minek?Az országnak új kormányfőre van szüksége. Kb. ennyi az, amivel mindenki egyetért egy rendkívül magába roskadt kisebbség kivételével :-). Szerencsére most már a régi kormányfő is így gondolja (nélküle ugyanis nem menne idő előt…

Trackback: Emberi Tisztesség 2009.03.25. 07:02:25

Az élet Gyurcsány utánMost minden hír Gyurcsányról szól. Megtette, amit már régen meg kellett volna tennie. De túl sokáig várt. Nincs időnk a további tökölésre! Kíváncsian várom, hogy mi történik hétfőtől. A témába vágó bejegyzések kommentjeiben mindenese…

Trackback: e-Cafe light 2009.03.24. 19:36:52

Az új pénzügyminiszterrőlMostanában mindenki (én is) az új miniszterelnök személyét találgatja: közgazdász legyen-e vagy jogász, pártonkívüli vagy nem? Holott legalább ilyen fontos az új pénzügyminiszter személye. Ugyanis hiú ábránd, hogy a jelenlegi garn…

Trackback: Sárdobáló 2009.03.24. 19:29:35

Jobboldali miniszterelnököt! - I. részTúl sablonosnak éreztük a vitát a leendő miniszterelnök személye körül, ezért úgy döntöttük összegyűjtjük a lehetséges jobboldali jelölteket is. Mivel a helyzet egyre csak fokozódik, ezért napról-napra aktuálisabb les…

Trackback: Sárdobáló 2009.03.24. 19:29:18

2009, Orbán Viktor kezébenA miniszterelnök szombati bejelentése óta folyamatosan újabb és újabb neveket dob be a köztudatba a média, szerencsére a nevetséges/képtelen jelölteken (Gráf) már túlléptünk, kezd kicsit tisztulni a kép. Jelenleg úgy tűnik, hogy…

Trackback: Konzervatórium 2009.03.24. 19:17:51

Bethlen "Nyolc éve élünk vele együtt, inkább rosszban, mint jóban. A keveseknek, akikben ez a rendíthetetlen idegrendszer, bolygathatatlan lélekjelenlét, úrilovasi vakmerőség és tényeket, logikát elsodró elán csak köznapibb fokon jelentkezik –…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aronsatie 2009.03.25. 11:45:19

@szempontpuska: 2001-ig nem volt osztogatas. Viszont megszoritas is csak annyiban, hogy nem volt osztogatas, amikor pedig elvben mar lett volna mibol.

aronsatie 2009.03.25. 11:46:56

@elemes2: Orbanek is 8%-kal adtak at 2002-ben.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.03.25. 11:49:13

@elemes2, @szempontpuska: :
A Fidesz 98-2001 közt befagyasztott kiadásokat (mellesleg nagyon helyesen), az osztogatás a kétéves költségvetéssel jött el, mert az FKGP szétesés miatt veszélybe került a kormánytöbbség, és lehet, hogy a következő évben már nem sikerült volna elfogadtatni.
Mindemellett azok az emberek már nincsenek a Fidesz meghatározó emberei között és azóta a célközönsége is megváltozott és ennek megfelelően a párt irányvonala is jelentősen.

szempontpuska 2009.03.25. 11:51:01

@aronsatie: engem a megszorítások érdekelnének inkább

szempontpuska 2009.03.25. 11:52:07

@aronsatie: "megszoritas is csak annyiban, hogy nem volt osztogatas,"
áhhá ! na ettől féltem, hogy valami ilyesfajta kreatív értelmezés lesz a dolog vége, hogy a megszorítás = nem osztogatás. köszi :-/

szempontpuska 2009.03.25. 11:52:53

@Lord_Valdez: "A Fidesz 98-2001 közt befagyasztott kiadásokat (mellesleg nagyon helyesen)" úgy mint ....?

Caracalla 2009.03.25. 11:53:52

@gbaba31: a politikai döntés alatt azt értem, hogy el kell venni X összeget valahonnan. Na az a politikai döntés, hogy honnan. Önmagában helyes a nyugdíjemelés, az adócsökkentés, stb., de a források elosztása - ha úgy tetszik a célok priorizálása - politikai kérdésként dönthető csak el.
@ősirománszokás: értem, amit mondasz, de van egy csomó kérdés, ami kétharmados változtatást igényel. Mondok egyet: hosszas taktikázással elérte a jelenlegi kormánypárt, hogy megszűnjön az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése (és ezzel együtt a közigazgatási hivatalok). Ezt nem lehet 51%-kal kijavítani, ha egyszer teljes mértékben hiányzik a kooperációs készség és a praktikus politizálás képessége mindkét oldalról. Hasonló probléma az alapjogok és alapkötelezettségek közötti téves egyensúly helyreállítása.
Választások: teljesen igazad van, jogi szempontból, nem is azt mondom, hogy bárkinek ki kellene ilyet írnia. Ez a poszt politikai cselekvésről szól, és arról, hogy szerintem mi lenne a legjobb opció. Az 51% azért nagyon veszélyes, mert az nem igazán stabil többség, majdnem ott lennénk, mint ma.
Félreértés ne essék, a mai helyzetnél az MSZP 50% feletti parlamenti aránya is jobb lenne, mert legalább a törvényeket át tudnák szenvedni. Csak ez nem tűnik a realitással a leghalványabb kapcsolatban sem állni.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 11:55:21

"tudnál példát mondani ezekre a megszorító lépésekre ? Mert én nem nagyon emlékszem ilyesmire."

Régi pszichológiai megfigyelés, hogy a meggyőződéssel ellentétes információkat az ember hajlamos elfelejteni, és akkor is ignorálni, ha azt a képébe tolják. Szóval nem várok releváció erejű felismerést az alábbiaktól:

hetilap.hetek.hu/index.php?cikk=5836

A cikkben szereplő prognózisokkal szemben 1999-ben már 4% körül volt az ÁHT hiány, 2000-ben pedig 3% alatt.

www.meh.hu/kormany/kormanyulesek/leirat/korm20080212.html

Veres János és Daróczi Dávid szájából: "Az Orbán-kormány időszakában végrehajtottak egy úgynevezett csendes, rejtett kiigazítást"

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 11:58:09

@aronsatie:

"Orbanek is 8%-kal adtak at 2002-ben."

Ennek még az ellenkezője sem igaz. 98-ban a fidesz már nyáron azonnal visszafogta a kiadásokat és így is 8%-ra elment a hiány.

2002-ben a szocik azonnal költekezni kezdtek (közalkalmazotti béremelés, 19 ezer forintok stb) és így lett 8%.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.03.25. 12:00:34

@elemes2:
Visszatérve az eredeti kérdésedre.
A közgazdaságtan nem egy monolit valami, hanem iskolákra tagozódik. Ezek nagyjából hasonlóak, de vannak teljesen extrém irányzatok is. Tehát ezt a kijelentést nem könnyű értelmezni.

Az állami szerepvállalás különösen vitatott dolog. Pl.: az osztrák iskola szerint pont az vezet a válságokhoz.
Ha már az elmúlt évtizedeknél tartunk, akkor a 70-es, 80-as évek pont a Keynesiánus gazdaságpolitika fenntarthatatlanságát bizonyította. Én elismerem, hogy az állami beavatkozás adott körülmények közt, átmenetileg elfogadható (,mert célszerű), de azt nem, hogy erre tartósan be lehet rendezkedni. Ezt egyébként szintén ékesen bizonyítják az elmúlt évtizedek, mert szinte mindegyik alkalmazó állam szépen eladósodott.
A félreértés elkerülése végett nem hirdetek hirdet tisztán laissez-faire gazdaságpolitikát, igaz más se teszi (illetve ez nem igaz, mert iskolája válogatja, hogy honnan számítja a laissez-faire-t). Akkor úgy mondom, hogy szabályozatlan piacot. Gyakran elhangzik, de nem igaz: a vádakkal ellentétben a XX. században -Közép-Afrikát leszámítva- már nem sehol nem volt szabályozatlan piac.
Sőt a helyzetemet súlyosbítandó én még a munkásmozgalmak eredményeit is elismerem, hogy sokat tettek azért, hogy a kapitalizmus élhetően szabályozott legyen. Sőt bizonyos zöld törekvéseket is nagyra tartok. (ld. az externáliák figyelembevétele)
A neoklasszikus iskolák (így a chicagói is), masszívan épít a gazdasági szereplők döntéseire és várakozásaira.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 12:01:49

@szempontpuska:

indifferens, milyen kreatívan értelemzed. 97-ben 7% volt a hiány, 98-ban 8%, 99-ben 4%, 2000-ben már jóval 3% alatt (akkori jelentések szerint 2.9%, de később az Eurostat számítási módszerei mitt ezt *lefelé* korrigálták).

mindenesetre ez a válaszod elég pontosan jelzi, hogy a valóságnak csak az a szelete érdekel, amely a meggyőződésedet alátámasztja :-)

szempontpuska 2009.03.25. 12:03:32

@elemes2: már bocsánat, de nem én értelmeztem kreatívan...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 12:06:22

@Lord_Valdez:

Vannak iskolák, amelyek a követendő stratégiákban eltérnek, de a működési mechanizmusok felismerései iskoláktól függetlenek.

"A neoklasszikus iskolák (így a chicagói is), masszívan épít a gazdasági szereplők döntéseire és várakozásaira."

Nagyon dícséretes, akkor csak annyi a feladat, hogy amikor már gazdaságpolitikáról beszélünk, lássuk be, hogy a szorosan vett egyensúlyteremtésen túl nem technokrata beállítottágú kormányzatra van szükségünk, hanem olyanra, amely képes a gazdasági szereplők VÁRAKOZÁSAIT pozitívabbra hangolni. Bokros Lajos például -- kizárólag hírneve alapján -- nem ilyen ember.

szempontpuska 2009.03.25. 12:08:01

@elemes2: úgy látom rossz néven veszed a konkrét kérdéseket, amelynek puszta felvetése már pszichológiai megfigyelésekre vezet nálad.
Elolvastam a két belinkelt cikket, nem kaptam rá választ amit kérdeztem, pedig elég világos volt: szerettem volna néhány példát a megszorító intézkedésekre.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 12:08:04

@szempontpuska:

szó nincs kreativitásról.
ott vannak a számok.
nyeld le -- ha bírod.
nem fogok meglepődni, ha mégis inkább kiköpöd.

borsikm 2009.03.25. 12:09:09

@elemes2: A fentiek is csak alátámasztják azt, amit most éppen legutoljára a Wall Street Journal szerzője hangoztatott, hogy Magyarországon csak egy előrehozott választások révén megalakuló (Fidesz-)kormánynak van egyáltalán bármilyen reális esélye arra, hogy kivezesse hazánkat a válságból.

Követeljük az előrehozott választásokat! Csatlakozzatok:

www.facebook.com/group.php?gid=76861195259

Elegünk van! Legyünk elegen!

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 12:13:43

@szempontpuska:

"szerettem volna néhány példát a megszorító intézkedésekre."

ott az eredmény (az ÁHT hiány csökkenése ).

nem tudom, észrevetted-e, de elég gáz, ahogyan saját magadat bemutatod.
- az ÁHT hiány látványosan csökkent (8%-ról 3% alá)
- ballib forrásokat adtam, hogy volt "rejtett kigazítás"
- te mégis ragaszkodsz ahhoz, hogy nem emléxel erre
- nem vagy képes utánanézni, tőlem várod a felsorolást.

van egy down-kóros szomszédom, ő is kb itt tart, de nem arrogáns, hanem kifejezetten kedvesen kér segítséget ahhoz, ami neki gondot okoz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.03.25. 13:14:30

@szempontpuska:
Nem ígérem neked, hogy most előásom. Különösen, hogy valamiért hihetetlenül lassú az internetem.

@elemes2:
Viszont a 2002-es hiányt nem kis részben még örökölték a szocik, illetve jelentősen kozmetikázott volt, mert az autópálya építések nem szerepeltek benne.
Szeretem, ha számokat mutatnak emberek, csak bajok vannak vele. Az egyik, hogy két műszer (módszertan) két eredmény, ezért sokszor nem összehasonlíthatóak. A másik, hogy csupaszak. Azt mutatják, amire a készítő kíváncsi volt és nem nagyon látni mögéjük (ld. adatvesztő konverzió). Egy csomó dolgot elfednek (hosszabb távú folyamatokat), illetve sokféleképp kommentálhatóak (ld. befagyaszt v. megőriz dilemma, ugyanaz eltérő hangzással).
Hogy magamat idézzem:
w.blog.hu/2009/03/03/szovetseg_a_nemzetert?fullcommentlist=1#c5074613
w.blog.hu/2009/03/03/szovetseg_a_nemzetert?fullcommentlist=1#c5138313
A lényeg, hogy továbbra is amondó vagyok, hogy nem nagyon érdemes múltbeli viselkedésükre alapozni, mert sem a körülmények, sem a párt nem ugyanaz.

Attól függ kire gondolsz. A sarki zöldséges várakozásaira valószínűleg tényleg nincs jó hatással Bokros, de mondjuk egy vállalatéra igen. Ez azért van, mert a zöldséges elsősorban emberként gondol magára, míg a vállalat gazdasági szereplőként. Máshogy gondolkodnak és mások az elvárásaik. Ha a zöldségesnek azt mondod, hogy holnaptól nincs adó, azt mondja hurrá. Ha egy vállalatnak, akkor azt, hogy csomagolok, mielőtt összedől a kóceráj. Idővel a zöldséges is rájön, hogy rossz neki adó nélkül, de nem azonnal, ezzel szemben a vállalat folyamatosan spekulál, hogy mi merre fog változni.

CrL 2009.03.25. 13:21:32

well agreed:

Sólyom László: Előrehozott választások kellenek

index.hu/belfold/2009/03/25/solyom_laszlo_elorehozott_valasztasok_kellenek/

másként 1 újabb év bénakacsázás lesz egy beugró aktorral a MEH-ben

gbaba31 2009.03.25. 13:22:45

@Caracalla: köszönöm, hogy válaszoltál, én igazából általános érvényűen boncolgattam a témát. Ha azt vesszük, akkor a politikai döntés egy adott helyzetben és időben megvalósuló döntés a rendelkezésre álló, figyelembe vett és nem vett szakértői, elméleti információk alapján, egyfajta integrált válasz egy adott komplex társadalmi, gazdasági szituációban felmerülő problémára.
Így valóban egyetértek az álláspontoddal, miszerint a hogyan megvalósulása konkrét időbe, tárgyra vonatkozó gyakorlati döntés. Ezen döntés azonban szakértői lehetőségek felvázolásával és ezen lehetőségek szerteágazó következményeinek mérlegelésével születik meg. Ez persze pusztán elmélet, a gyakorlat percről-percre zajlik, most is.
Egyebekben rendkívül érdekes és komplex az a folyamat, mely globálisan és Magyarországot tekintve is napjainkban zajlik. Valóban érdemes nyitott szemmel követni, gondolkodni, keresni az összefüggéseket.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 14:11:40

@Lord_Valdez:

Re 2002 meg általában is, igyekszem mindenütt az ESA95 szerinti hiányra hivatkozni. A 2002-es 8% hiányban benne volt az autópályaépítés (a fideszkormány kinyomta az MFB-hez, de az Eurostat a készültségi foggal arányosan utólag beemelte 2001 és 2002 évek államháztartási hiányába).

A 2002-es kiadási tételeket a száznapos csomagtól megtisztítva az ÁHT hiány 6% alatt lenne (feltételezve egy választások utáni visszafogást akár 5% alatt is lehetett volna).

"A lényeg, hogy továbbra is amondó vagyok, hogy nem nagyon érdemes múltbeli viselkedésükre alapozni"

Nyilván, ha a modell nem passzol a meggyőződéseinkhez, akkor a modellt kell változtatni :-) Merthogy a valóságban múltbeli viselkedésből azért elég jól lehet következtetni a jelenbelire.

ősirománszokás 2009.03.25. 14:13:30

Caracalla, két dologban vitatkoznék, egy, nem nem jó ha egy pártnak van 51%-a. Magyarországon, ilyen pártokkal nem. Egyik sem képes felnőni a feladathoz, és a kooperáció csiráit sem mutatják, pedig normális helyeken 4 évente van egy kampány, utána jön az együtmműködés. Igy vagy ugy. Nálunk sehogy. Az 50%+ os rendszer az a négyévenkénti egypártrendszer, kösz de abból én speciel nem kérek. Nagyon kivánatosnak tartom, hogy többpárti kormányaink legyenek, akik képesek kooperálni és nem hatalmi játszmákkal vannak elfoglalva. Attol hogy a mi magyar idiotáink képtelenek a kooperáciora, attol még téves megkérdőjelezni magát a strukturát.
Az önkorik kapcsán, arra befizetek hogy a Fidesz majd a 3300 önkoriból 1000-et csinál. A legtöbb tele van az embereikkel, és baromira nem mutattak önmérsékletet pl az elmult 3 év során.

Másrészt azzal sem értek egyet hogy politikai választás kérdése a gazdaság rendbetétele. Bocs de ez egy szakma (speciel én is közgazdász vagyok), felháborit amikor hozzá nem értő alakok (nem rád gondolok) a megfelelő alapok nélkül ötletelnek. És a jelen helyzetben nem lehet ideológiákból épitkezni. Nagyon jól ismertek a problémák és a megoldások is. Nagy vonalakban adót kell csökkenteni, és kiadásokat: nyugdij és tb rendszert fenntarthatóvá tenni, állami kiadásokat racionalizálni, az ellátórendszerek működésével és strukturájával együtt, az improduktiv helyett a produktiv rétegek támogatása, abban reménykedve hogy az ezzel generált növekedésnek az improduktiv réteg is haszonélvezője ráadásul az aktiv népesség érdekeltebb hogy a produktiv kategoriához csatlakozzék. Ez van, ezt lehet tenni. A vázolt kategoriákon belül van mozgástér de nem sok. Aki a jelenlegi helyzetből ki akar törni az ezt teszi. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt elég megnézni a régió sikeres országainak a statisztikáit és ahhoz közeliteni. A probléma adott, a megoldás is. Kérdés hogy a politikusaink közül ki dönt úgy végre hogy a megoldás és nem a probléma része lesz. Szerintem sanszos hogy a Fidesz sem.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 14:14:32

@Lord_Valdez:

Ha az epém nem lettvolna elég világos, ez a két mondat egymás mellett sajátos kontrasztot mutat:

1. "A lényeg, hogy továbbra is amondó vagyok, hogy nem nagyon érdemes múltbeli viselkedésükre alapozni"

2. "A sarki zöldséges várakozásaira valószínűleg tényleg nincs jó hatással Bokros, de mondjuk egy vállalatéra igen."

:-)

szempontpuska 2009.03.25. 14:23:50

@elemes2: sajnálom hogy egészen a becsmérlésig felháborított egy olyan egyszerű kérdés felvetése, hogy példaszerűen melyek voltak azok a megszorító intézkedések, amikre hivatkoztál.

Pedig tényleg szerettem volna hallani néhányat. Mondjuk az állig apparátus leépítése, adóbevételek növelése, tb terehek növelése, juttatások megvonás, csökkentése, nyugdíjak befagyasztása vagy valami ilyesmi például.

de ha nem hát nem...

szempontpuska 2009.03.25. 14:26:58

@Lord_Valdez: köszönöm. Benned van minden reményem,
hogy végre kapjak választ az egyszerű és meglehetősen konkrét kérdésemre :-)
Ha találsz - ennyi év távlatából bizony nem könnyű - intézkedésekre példát, akkor abból talán tényleg le lehet modellezni, mit csinál a Fidesz ha hatalomra kerül, nem úgy mint 8-10 éves összesített adatokból...

Caracalla 2009.03.25. 14:30:00

@gbaba31: @ősirománszokás: Ok, az nyilván magától értetődő, hogy politikai döntést nem lehet (nem szabadna) hozni csak úgy a semmiben. Az elé kellenek a szakértő elemzések, a helyzet felmérése, a potenciális hatások kiszámolása vagy becslése. Miként a döntés megszületését követnie kellene az ugyancsak szakértői kérdésnek számító végrehajtásnak. Na most a folyamat közepét körbeölelő szakértői döntések és cselekvések egyre jobban elmaradnak. Kedvenc példáim erre a jogalkotásból származnak, ahol az IRM néha szó szerint elszakad a valóságtól. Én egyébként egyetértek a nagyjából felvázolt iránnyal, de hogy mekkora legyen a nyugdíjcsökkentés és az adócsökkentés, az valahol politikai kérdés imho.

Egyetértek továbbá sok mindennel, amit írtál, de jelen helyzetben nem látom azt a két pártot, akire rábíznám az országot. Az önkormányzati kérdés ennél bonyolultabb szerintem, és nem is mennék bele adatok nélkül (szerintem itt a hangsúly a gazdálkodási hatékonyságon és az intézmények fenntartásán van, nem pedig az önkormányzat meglétén vagy nemlétén). Mindent összevetve a jelenleg (a poszt megírásakor) általam reálisnak látott alternatívák közül látom a legjobbnak a Fidesz komoly győzelmét.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 14:39:39

@szempontpuska:

"tényleg szerettem volna hallani néhányat"

bizonyítsd be.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 14:41:07

@szempontpuska:

ha konkrét intézkedésekből akarunk mai cselekvési programra vonatkozó következtetéseket levonni, akkor helyes-e az a megállapítás, hogy Bokros Lajos forintleértékeléssel és vámpótlékkal próbálkozna...?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.03.25. 14:43:44

@elemes2:
Értem az ironíát, de szerintem nem találó. Itt két dologról van szó. Az egyik a kijelentővel kapcsolatos, a másik az értelmezővel.
A jelenlegi Fidesz elég távol esik a 98-as Fidesztől, tehát nem érdemes azt várni tőle, hogy viselkedjen úgy, mint 10 éve.
Bokros esetében az elvárások főleg nem a múltbeli viselkedéséből fakadnak, hanem jelenleg deklarált szándékaiból.
(Vicces módon a jelenlegi Bokros közelebb áll a 98-as Fideszhez, mint a mostani Fidesz.)

A második dolog komplikáltabb. A zöldséges döntései nem elemzéseken alapulnak, hanem pszichológián, ő nyilván a régi Bokrosra alapozza, aki mint tudjuk népnyúzó, míg a vállalaté inkább Bokros jelenkori nyilatkozataira, aki mint technokratát látja.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 14:46:19

@szempontpuska:

ez nem bizonyíték (arra, hogy tényleg szerettél volna hallani konkrét lépéseket).

szempontpuska 2009.03.25. 14:46:56

@elemes2: hát a leghelyesebb az volna ha konkrétan, pl. pontról pontra ismernénk a mostani adott helyzetben ki mit akarna tenni. De ilyet én csak egyetlen személyről tudok.
Minden más csak a relativizálás fogalomkörébe esik.

CrL 2009.03.25. 14:51:47

well agreed 2.0

Új Péter: Értelmetlen, céltalan, káros

Most viszont lenne cél: megállítani a lecsúszást és valahogy kimászni az orrig érő szarból. Erre ez a struktúra alkalmatlan. Erre ez a félkisebbségi, félszakértői kavarás alkalmatlan. Az MSZP alkalmatlan.

index.hu/velemeny/jegyzet/2009/03/25/ertelmetlen_mozdulatok/

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 14:52:43

@Lord_Valdez:

Bokrosnak nagy a szája, de valójában nem egy észkombájn (Medgyessy szóhasználatával: nem elég szofisztikált a gondolkodása), amit az is jelez, hogy az MDF-fel állapodott meg, és az is, hogy a jelenlegi MSZP frakcióval a háta mögött elvállalná a miniszterelnökséget -- néhány hónapnyi agónia majd csúfos bukás.

95-ben Bokros csinált egy meglepetés-inflációt, amivel helyretette a megbillent államháztartást, de az azóta eltelt években nem kicsit túlmisztifikálták Lajosunk képességeit.

szempontpuska 2009.03.25. 14:55:30

@CrL: nehéz rajta fogást találni.

szempontpuska 2009.03.25. 14:56:53

@elemes2: az ideális kombináció (olyan persze nincs) Borkost választásokon miniszterelnökké tenni.
na akkor mindenki más elhúzhatna a csába.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 14:59:43

"a leghelyesebb az volna ha konkrétan, pl. pontról pontra ismernénk a mostani adott helyzetben ki mit akarna tenni. De ilyet én csak egyetlen személyről tudok"

1. nagyon sok embernek vannak ötletei, pontról pontra, hogy mit akarna tenni, de közülük csak néhánynak a ötleteit írja meg az újság. nulla valószínűséggel megvalósuló programpontokból ez elég is.

2. lehet választani a "reménytelenség és az ismeretlen között" (portfolio.hu), a potenciális szavazók között most kb 4:1-re vezet az ismeretlen, de ha a szocik bénázása tovább folytatódik, az előny még növekedhet.

lehet, hogy téget érdekelne a fidesz részletes programja, de a fideszt nem érdekli a te szavazatod, mert már van kb 4 millió akik program ismerete nélkül is őket választanák.

(a lakosság 99%-a úgysem érti egy tényleges cselekvési program részleteit és belső összefüggéseit.)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 15:03:37

@szempontpuska:

Bokros egyéves hivatali idejére minisztertársai úgy emlékeznek vissza, hogy rendszeresen rohant ki hisztérikusan kiabálva a kormányülésről és minden negyedik hisztérikus kiabálás alkalmával bejelentette a lemondását. kb a hatodik ilyen lemondásnál Horn azt mondta, hogy jó, akkor le vagy mondva. Bokrosnak nem kicsit esett le az álla.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.03.25. 15:20:13

@szempontpuska:
Sajnos még mindig nem tudom megígérni. (Már így is túl sok időt töltöttem ilyen marhaságokkal).
Leginkább beruházások, illetve nyugdíj- és béremelések elhalasztásával infláltak el költségeket.
www.origo.hu/itthon/20080904-megszoritas-utan-osztogatas-kenyszerhelyzetben-a-felidos-kormanyok.html

@elemes2:
Én is pocsék politikusnak tartom és az MSZP sem alkalmas mögötte, de ezt már leírtam.
Amellett, hogy vicces, hogy pont Medgyessy osztja az észt hatalomtechnikából. :)

Mint közgazdát viszont elfogadom. Szerintem helyesen (papírforma) szerint járt el azzal, hogy felhagyott az infláció elleni harccal.

szempontpuska 2009.03.25. 15:20:26

@elemes2:
ad 1. te tényleg ezzel most mit kezdjek ? Hogy biztos van valahol valaki aki tudja mit kell tenni, csak nem jelent még meg a médiában, vagy mit akartál ezzel mondani ? :-o

ad 2. ez pont ahhoz argumentum, amit én is állítok. A szavazók 99%-a úgysem érti egy tényleges cselekvési program részleteit és belső összefüggéseit, ergo a széleskörű társadalmi támogatottság csak egy lózung, hiszen az emberek nem ráció, hanem hitelven szavaznak (ha úgy van ahogy mondod). Ennek megfelelően a hitelesség elvont fogalom, karaktergyilkosságra, lejáratásra és hitelven alapuló mozgosításra kell építeni oszt majd meglátjuk mi lesz alapon.

Az az érzésem néhány éve gyurcsány is valahogy ezt gondolta és pillanatnyilag a Fidesz is erre játszik. Francba a cselekvési programmal, szavazatot maximűálunk oszt ha megvan, majd meglátjuk mi lesz. Ez lenne az a kedvezőbb "ismeretlen" ? :-/

Ps. Azt a négymillió fidesz szavazót hogyan szedted össze ? :-)

szempontpuska 2009.03.25. 15:23:48

@Lord_Valdez: Köszönöm azért az erőfeszítéseidet. Tudom, hogy ennyi év távlatából nehéz ilyesmit összeszedni... nekem is hasonló benyomásaim voltak csak. Vagyis inkább többletkiadások átcsoportosítására esetleg halasztására emlékeztem, ami a mai helyzetben annyira alkalmas kiindulópont, mint bármelyik havi :-) gyurcsányprogram találomra kiválasztva az elmúlt egy évből :-)

szempontpuska 2009.03.25. 15:25:24

@elemes2: ez még kevés lesz karaktergyilkosságnak, áss mélyebbre... :-P

szempontpuska 2009.03.25. 15:28:54

@CrL: Most már nyíltan fidesz szócsővé vált.
legalább tudjuk (nem mintha eddig nem) hol a helye.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 15:28:58

@Lord_Valdez:

nem az infláció elleni harccal volt a gond, hanem azon, hogy a szocik 94-ben azt hitték, mindent rendbejött és beleülhetnek a készbe. így is tettek (horn leállította a privatizációt stb) aztán úgy kilenc hónap után már nagyon nagy lett a gáz. a bokros csomagnak ESZKÖZE volt a meglepetés-infláció: a ktgvetést 15% inflával tervezték, a tényleges meg lett vagy 30%, ennek megfelelően jó sok ÁFA és vám folyt be (plusz a vámpótlék miatti növekmény), de a kiadásokat (közalkalmazotti bérek, nyugdíjak) az akkori szabályok szerint csak mérsékelten emelték.

Ennyi volt a híres csomag, ez hozott 200 milliárd akkori forintot. Az összes többi (tandíj, családi pótlék, gyed stb) még kb 20 milliárdot, de ezek bosszantották leginkább a választókat.

szempontpuska 2009.03.25. 15:31:12

@elemes2: 94-ben beleülni a készbe ?
Jééééééééézus !
:-O

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 15:31:46

@szempontpuska:

szerinted egy blogon, a commentek között akarok én karaktert gyilkolni...? amit max öt ember olvas...?

(ha ilyen aránytévesztésben élsz, kezdem érteni a délelőtti színpadias felszólítások mozgatórugóit.)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 15:35:54

@szempontpuska:

ugye, nehéz megérteni, miért gondolták így akkor a szocik.

90-hez képest valóban sokkal jobb volt a helyzet: voltak stratégiai tartalékok (olaj, deviza), a strukturálisan veszteséges (állami) vállalatok (állami tulajdonú) kereskedelmi bankoknál felhalmozott behajthatatlan hiteleit a kormány konszolidálta. de még nagyon messze volt az ország a stabilitástól.

háromnegyed év semmittevés pont elég volt ahhoz, hogy az IMF küldöttsége hozta a csomagját, és éppen Bokros Lajos volt a pénzügyminiszter.

szempontpuska 2009.03.25. 15:38:12

@elemes2: nem megérteni, hanem elhinni :-P
elképesztő hogy hogyan formázgatod a múltat, nade mindegy is.

szempontpuska 2009.03.25. 15:38:54

@elemes2: ja ! hogy te csak a körmödet reszelgeted itten. Az más. Bocs, akkor komolyabban vettelek mint te magad szándékoltad

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 15:42:28

@szempontpuska:

"ad 1. te tényleg ezzel most mit kezdjek? Hogy biztos van valahol valaki aki tudja mit kell tenni, csak nem jelent még meg a médiában, vagy mit akartál ezzel mondani?"

rengeteg olyan ember van, akinek vannak ötletei, de sosem lesz miniszterelnök. minden kocsmában van legalább három. részletes programjuk van, amiben persze gyakran szerepel akotmányellenes halálbüntetés, hitler idő előtti halála stb de ez is lényegtelen, hiszen ezek a programok nem valósulnak meg. bokros programja sem valósul meg, tehát nincs közöttük különbség.

"hiszen az emberek nem ráció, hanem hitelven szavaznak (ha úgy van ahogy mondod)."

Így van. A marketing nagyon komoly szakma.

"Azt a négymillió fidesz szavazót hogyan szedted össze?"

Saccoltam, múlt heti medián felmérés szorozva a tavalyi népszavazási előrejelzésükkel (a medián elég jó becsléseket készít, de a fidesznek nagyon erős door-to-door mozgósító csapata van, amit egy kvk-ban nem lehet számításba venni)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 15:45:33

@szempontpuska:

"Ja ! hogy te csak a körmödet reszelgeted itten."

Beszélgetek. Szoktam.

"komolyabban vettelek mint te magad szándékoltad"

nem engem vettél komolyabban, hanem (valszleg) túlbecsülted a blog commentek társadalmi hatását. ez nem élő rádióműsor százezer hallgatóval, se nem óriásplakát. itt csak beszélgetni lehet, véleményeket ütköztetni, ilyesmi.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 15:47:04

@szempontpuska:

"nem megérteni, hanem elhinni / elképesztő hogy hogyan formázgatod a múltat"

ezt tökre nem értem.
mit elhinni?
mi az, amit formázgatok?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.03.25. 15:49:09

@elemes2:
Horn nem azért állította le, hanem mert úgy vélte, hogy az Antall-kormány privatizációs szerződéseinek jó része rossz és ő jobban tudná csinálni.
Azért ennél valamivel többről van szó:
www.corp.origo.hu/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20020418bokroscsomag.html

Viszont nekem el kell mennem.

szempontpuska 2009.03.25. 15:50:24

@elemes2:
ad 1. "Így van. A marketing nagyon komoly szakma."
Na ebben is egyetértünk. Ennyit a hitelességről meg a társadalmi bázisról.

ad 2. ez is a társadalmi támogatottsággal van összefüggésben. Ha jól tévedek a 4 millió fidesz szavazó úgy jön ki, hogy a cca. 7 millió választásra jogosultat beszoroztad a fidesz szimpatizánsokkal, ugye ?
És ezzel kihagytad a legjelentősebb (és a maga módján leglogikusabban hozzáálló*) halmazt, azokat akik nem szavaznak "ezekre". Vmikor egy két nónapja ezek aránya 49 % volt.

*köztük engem is

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 16:13:57

@szempontpuska:

90 január: devizatartalék = nulla. az MNB az aranytartalékok eladásával törleszti a külföldi adósságot. május elejére az aranytartalék elfogy.

az olajtartalék az ország kb háromnapi felhasználását fedezi (és ebben a helyzetben jön a kuvaiti válság).

a pro forma kétszintű bankrendszer tele van a csont veszteséges állami vállalatoknak kényszerből folyósított hitelekkel (az IMF "szerkezetátalakításra" adott pénzét a nyolcvanas években úgy osztották szét a nép között, hogy a bankrendszeren keresztül veszteséges állami vállalatok működési költségeit fedezték a hitelből, így pár millió ember ebből kapott fizetést).

94-re az MNB devizatartalékai elérik az "egészséges" szintet (háromhavi import), épülnek a stratégiai olajtárolók és zajlik azok feltöltése (pontos számot nem tudok, 93 közepén otthagytam a nehézvegyipart, de a kormányváltásra már lehetett két hónapnyi felhasználást fedező olajtartalék).

A veszteséges vállalatok kényszerhitelezése megállt, a bankok kintlevőségeit az állam nagy veszteségekkel konszolidálta, a körbetartozások miatt 92-ben igencsak "beroskadt" likviditás helyreállt, a gazdaság 94-ben már érdemi növekedést mutatott.

De volt egy nagycsomó munkanélküli, az indexálási rendszer hibái miatt 94-ben már elszállt a nyugdíjkassza hiánya, az forint kis lépésekben történő leértékelését az MDF "választási hangulatjavítás" keretében 93 őszétől lefékezte. Ettől olcsóbbá váltak az importcikkek, javult a néphangulat -- és megugrott a külker mérleghiány. Itt nyertek a szocik.

osborne 2009.03.25. 16:47:16

Surányi lesz a next president de gyakorlatilag a Sólyom nyilatkozat és a Fidex támogatása nélkül közel száz, hogy politikai kamikaze kormányfői szerepre mond majd igent.

nem irigylem

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 17:17:27

@osborne:

szerinted az 55 éves bankelnök surányi arra vágyik, hogy 2-3 hónapon át béna miniszterelnök legyen majd megbukjon...?

osborne 2009.03.25. 17:33:33

@elemes2: természetesen nem, de az SZDSZ-MSZP (Feriék pontosabban) szerintem olyan szinten és hévvel győzködik, hogy bele fog menni. Egyrészt megmenti a kormányt, a két kispártot, időt és pénzt nyernek ezzel. (ő pedig ki tudja milyen igéreteket kapott)

sejtésem szerint a tét most már nem az egy év megnyerése, egyelőre csak annyi, hogy ne oszoljon tavasszal a parlament és semmiképp ne legyen egyszerre az előrehozott az EU-parlamentivel.

a többi majd alakul alapon lesz, mint ahogy eddig is ;[ ;]

osborne 2009.03.25. 17:40:10

megjósolható módon Fodor jól ismert blöff (csütörtökös) ultimátuma is hirtelen megváltozott 2 hétre. Ez alatt kell majd Ferinek győzködnie a szocikat milyen menő Surányi és ne a technobankárt hanem a baloldal, az Ügy hősies megmentőjét lássák benne ;]

index.hu/belfold/2009/03/25/az_szdsz_mar_nem_mond_csutortokot/

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 17:52:40

Fodor be van fosva és ez nagyon látszik is rajta, de ez nem jelenti azt, hogy Surányi bólint egy tuti bukásra.

osborne 2009.03.25. 17:58:20

@elemes2: plusz 1 hét már sok idő, még akár közös új arc is előkerülhet. az egész lényege most: az előrehozott teljes blokkolása. mint a zország és demokrácia érdeke ;]

szempontpuska 2009.03.25. 18:20:24

@osborne: pont erről írtam a blogunkban.... :-) ezért itt most nem fejteném ki

szempontpuska 2009.03.25. 19:31:01

@Gabrilo: A fidemokrácia mibenlétéről vannak emlékeink. Persze Sólyomnak is lehet kevéssé demokratikus benyomása. Mondjuk amikor Láyer képviselő urat bekísérték a szavazófülkébe :-)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.25. 19:36:18

@elemes2: a fidesz nemigen tudta a bázisát növelni 2002 óta :(
A teljes népességben a maximum 33% volt tavaly nyáron, most olyan 28-30%.

sorokinV 2009.03.25. 20:21:02

@tölgy:

A közkutatók 30-40%-ot között mérnek a teljes választásra jogosultaknál és 60-70%-ot a biztos pártválasztóknál.
Ráadásul markáns többség szerint több, mint 3 év kell a válság kezeléséhez, tehát lassan az a kommunikációs bunkó is felejtős, hogy varázslatot várnak a fidesztől a (z)emberek :)

@szempontpuska:

A cinizmus mögött nem árt, ha van tartalom is!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.25. 20:37:47

@szempontpuska: A 40% közeli eredményt (38%) emlékeim szerint a Századvég és a Nézőpont mért,
A Medián olyan 28-30%-t.
Megkérdeztem egy kutatásvezetőt az egyik előbb említett cégből: szerinte ez az eredmény kamu, nem komoly, ugyanis telefonos felméréseken alapul, és a személyes a tuti - vannak érvei, de ez most nem érdekes.
Ez a kőjobber közvéleménykutató mondta nekem, hogy nincs lényegi elmozdulás a fidox-tábor méretében. Az összetételében van (sajnos).
Tévedhetett, de 2006-os buktát is megmondta előre. Szóval, ilyen ügyekben bízom benne.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.25. 20:39:39

@szempontpuska: Az új többség létezik, választási többség. Ebben a demokráciának nevezett izében a döntéshozó személyét így döntik el: ki szerez többséget a választáson.

phaidros 2009.03.25. 20:43:17

OFF:
kicsit keveset jöttem mostanában, mi ez az új fidox-dolog?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.25. 20:57:52

@tölgy:

Érdekes volt tölgyessy pár megállapítása (inforádió)

- az MSZP-től és az SZDSZ-től a felmérések szerint ugyan elpártolt kb egy-másfél millió szavazó, de ezeknek a nagy része egy tényleges szavazáskor visszatér (előrehozott választáson)
- Tölgyessy úgy számolja, hogy az SZDSZ-nek csak kb 50K szavazó hiányzik a parlamenti küszöb biztos átlépéséhez, amit egy ütős kampánnyal összeszedhet
- az MDF nagyot dobott Bokrossal és ennek köszönhetően nagy médiafelületet kap, elsősorban a baloldali sajtóban. Az ellenzéki retorikával de mszp-közeli imidzsel leköthetik a szocikból kiábrándult szavazókat, kevésbé kell attól tartani, hogy azok egy nagyon mély válság esetén fideszhez sodródnának.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.25. 21:21:36

@elemes2: minden lehet, és jobb szárazon tartani a puskaport.
Azért nagy pénzt nem tennék a koala győzelmére most.
A téli számlák és a mostani tökölés otthon tarthatják a a baller szavazókat.
A szadesz kiesése álom, de szép.

osborne 2009.03.25. 22:38:49

@elemes2: na Surányinak volt esze:

A hvg.hu szabad demokrata forrásokból úgy értesült, Surányi György ilyen körülmények között végeredményben nem vállalta a kormányfői tisztségre jelölést.

hvg.hu/itthon/20090325_suranyi_gyorgy_valsagkezelo_kormany.aspx

ezért most tovább keresgél a koala 1 hétig...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.26. 00:28:20

összefoglaló Tölgyessyvel a zinfón:

inforadio.hu/hir/belfold/hir-266224

egy érdekes megállapítás a szocialista párt demokratikus feudalizmusáról, szerintem önálló postot is megérne :-)

Gyurcsány Ferenc nem tudná dróton rángatni Surányi Györgyöt, ebbe pedig idővel akár a pártelnöki széke is megrendülhetne. A szocialistáknál a politika ugyanis jobbára a pénzosztásról szól, márpedig az erőforrások fölött döntően a miniszterelnök rendelkezik. A pártelnöknek nincs ilyen hatalma

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.26. 01:18:28

Halottról jót vagy semmit, tehát ma már (különösen Vértes András amway pedigréje mellett) nem annyira izgalmas, de Surányi foltján is esett becsület.

www.heti-valasz.hu/cikk/0903/ezert_nem_szivleli_orban_suranyit

Járai Zsigmond pénzügyminiszterként 1998-ban szembesült igazán a CW Ag ügyeivel, ezért a felszámolását kezdeményezte. „Surányinak 1998-ban őszintén, jó kapcsolatunk alapján azt javasoltam, mihamarabb szabaduljanak meg a banktól. Nem gyanakodtam arra sem, hogy csak néhány hónappal azelőtt, 1998 májusában - épp az MSZP-SZDSZ-kormány bukásakor - nevezte ki vezérigazgatónak jó barátját, Láng Lászlót" - írja Járai. Ezután azzal szembesült, hogy Surányinak nem akarózik megszabadulni a pénzintézettől, pedig annak pénzügyi kisegítése a kilencvenes évek végén hetvenmilliárd forintjába került a Magyar Nemzeti Banknak.

„Úgy éreztem, Surányiék nem is akarják kiengedni a kezükből a CW Ag-t - végül nem is engedték, s az utolsó pillanatig, 2000 végéig Láng László irányította bankot. A veszteség azonban egyre nőtt, a bizalmam pedig napról-napra csökkent. Másfél-kétéves huzavona után kezdtem úgy érezni: Surányi becsapott. Ma sem tudom, miért ragaszkodott annyira a bankhoz. Láng barátja állását védte? Hiúságból úgy érezte, ők is jól tudják végezni a felszámolást? Hozzájuk „közel álló körök" érdekeltek voltak a romok kivásárlásában vagy az iratok eltüntetésében? Féltek, hogy kiderül az igazság a gyakran lopással felérő hitelekkel kapcsolatban? Egyes titkosszolgálatok vagy az igazi „kemény" ügyfeleik zsarolták őket?" - írja Járai.

A Pénzügyminisztérium végül 2000-ben felkérte a PricewaterhouseCoopers nevű könyvvizsgáló céget, hogy készítsen jelentést a bankról. A vizsgálat több visszás ügyet tárt fel, minek következtében Járai a felére csökkentette Surányi György és a CW Ag-t irányító felügyelőbizottság jegybankos tagjainak éves prémiumát. „Máig meggyőződésem, hogy a CW Ag-ben egészen a bezárásig szégyenletes dolgok történtek, s ezekért a tulajdonos Magyar Nemzeti Bank vezetőjeként Surányi György is felelősséget visel. Ha tudta, mi történik, azért, ha nem tudta - ezt persze nemigen hiszem -, akkor azért" - összegez a Fidesz volt pénzügyminisztere.

___________________________ (törölt) 2009.03.26. 10:14:41

@elemes2: szóval, a klasszikus kleptokrata oligarcha, csak elegánsabb módon, mint a legtöbb átlag szoci, nem olyan amatőr módon...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.26. 12:15:07

@Shenpen:

A CW sztori kapcsán bennem több jóindulat van. Az igazi genny a CW-ben már régen ott volt, mielőtt Surányi jegybankelnök lett volna. Valószínűleg fokozatosan belevonák a CW-ügybe és megkötött olyan kompromisszumokat, amelyek aztán őt kötötték meg.

Ez egyébként önmagában is elég ok arra, hogy ne lehessen miniszerelnök (ha a CW valóban a titkosszolgálatok egyik fő számlvezetője volt, Surányi valószínűleg erősen zsarolható).

osborne 2009.03.26. 13:44:11

időközben egy Jaksity György is ki lett lőve mint lehetséges kamikaze jelölt.

index.hu/belfold/2009/03/26/jaksity_gyorgy_nem_lesz_miniszterelnok/

az összevont választások realizálását kibekkelték, ez a rész-match megnyerve.

viszont der untergang az egész amit összehoztak.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.26. 14:09:49

@osborne:

A mai nap a parlament feloszlatására azért élő határidő, mert a kampányban van néhány konkrét szám, például a kopogtatócédulák gyűjtésére öt hét. A fidesz azt javasolta, hogy (ha mégis önfeloszlatás lesz), akkor ezt az öt hetet vegyék le annyival rövidebbre, hogy még beleférjenek a június 7-be -- meg lehet takarítani 5 milliárd forintot, az is pénz.

Persze a két kispártnak ez nagyon fájna (az összevont választás esetén az EP-n is sokkal nagyobb a részvétel, így kisebb az esélyük a bejutásra -- ha előbb van az EP, egy ott megszerzett relatíve jobb pozíció pszichológiai ugródeszkát jelent a parlamenti választásra).

osborne 2009.03.26. 14:41:20

@elemes2: megtakarítani ezek? ;]]

szempontpuska 2009.03.26. 15:31:30

@tölgy: köszi értem. Érdekes volna valamit tudni arról, a nagy tömegű távolmaradó, mobilizálásuk esetén hova húzna...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.03.26. 17:04:30

Ez a komédia kezd annyira kínossá válni, hogy a végén kénytelen leszek én elvállalni :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.26. 17:12:06

javaslom, a hetihetest nevezzük át kormánynak!

Karcolt lendület 2009.03.26. 17:35:20

@szamárfül/murci:
Végre egy használható ötlet, Farkasházy biztos szívesen vállalná a miniszterelnökséget.

osborne 2009.03.26. 17:58:21

@elemes2: haha.

a Gyurcsány-Fodor duó önégetése naponta új szinteket ér el ;]

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.26. 18:18:09

Legutóbbi commentem óta további két jelölt nem vállalta (Pongrácz és Patai).

Nem bírom én ezt a tempót...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.26. 18:22:56

Ja, nem, most nézem az indexen, hogy volt közben még kettő, Felcsuti Péter és Balázs Péter is.

Ezennel bedobom a törülközőt.

___________________________ (törölt) 2009.03.26. 18:29:10

Folyton a régi vicc jár az eszemben: apróhirdetés az újságban: franciául és németül folyékonyan beszélő zongoratanár-nevelőnőt keresünk serdülő lányunk mellé.

Székely bácsi becsönget:

"- Aggyonisten jónapot, hát, én a hirdetés miatt jöttem."

Néznek nagyon a háziak, aztán kérdezik:

"- Tud maga franciául?"
"- Nem én."
"- Hát németül?"
"- Nem én."
"- Hát zongorázni tud-e?"
"- Nem én, csak harmonikázni."
"- Hát akkor minek tetszett jönni?"
"- Hát, csak úgy gondoltam, szólok, hogy rám ne számítsanak... "

osborne 2009.03.26. 18:30:06

@elemes2: erre mit mond a népszabótól valaki?

ezek a nevek csak elterelések - van már egy szupertikos jelölt akit csak akkor árulnak el ha végleg megegyeztek, hogy ne szedje szét azt a sajtó na igen hahahah

The Invisible Stateman will lead Hungary out of crisis!

szempontpuska 2009.03.26. 18:31:21

@elemes2: ez a sajtó sajátossága. Találgat. Ki lesz a szövetségi kapitány, ki lesz VV Muci partnere, ki lesz a minelnök... stb.
Ehhez tevékenyen hozzájárult a szadesz a maga agresszív kismalacos ultimátumával. Hülyét csináltak magukból, mint mindig, amikor megkerülhetetlennek érzik magukat.
Dehát ezért szeretjük őket, nem ? :o)

Karcolt lendület 2009.03.26. 18:54:41

Andy Warhol után szabadon: a jövőben mindenki miniszterelnök lehet 15 percre.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.28. 23:24:03

Gyurcsány szerint elkezdődik „egy nagyon tempós, jó időszak. Remélem, hogy sikeres is lesz”.

Nagyon profi a pasi.

osborne 2009.03.29. 03:26:48

@elemes2: számára biztos tempós időszak következik: szembesülni a hatalom elvesztésével és idővel azzal, hogy politikai karrierjének vége. sőt országát tönkrevágta bár mivel burokban él és szociopata erre sosem fog rádöbbeni.

osborne 2009.03.29. 03:32:10

sajnos, teszem hozzá sajnos

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.29. 08:06:56

@osborne:

Tegnap este a commentem megírása után próbáltam belehelyezkedni egy kicsit Gyurcsány helyzetébe. (Meditációs gyakorlat, félálomban nagyon rugalmas a zenber agya, majdnem olyan, mintha álmodnék, de tudom irányítani hogy félálmomban mit gonoljak én és mit gondoljanak a többi szereplők.)

Olyan érzés volt, mintha egy ketrecben rohangálnék lázasan ide-oda, keresvén a kiutat. Teljesen fel is spannoltam magam, elő kellett vennem egy könyvet, hogy lenyugodjak (Anselm Grün).

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása