"A társadalom többsége sem rasszista, viszont a társadalom egésze beteg" - Lehet Más a Politika

panyi.szabolcs I 2009.03.17. 09:04

Körkérdésünkben a közélet aktuális történéseiről kérdezzük az EP-választások előtt egyre aktívabb parlamenten kívüli pártokat, melyeknek véleménye, álláspontja sokszor alig jut el a szélesebb nyilvánossághoz. Sorozatunkat a Humanista Párttal kezdtük, akik az LMP-vel közösen indulnak a júniusi EP-választásokon. Most a velük készített kétrészes interjúnk első felében a Lehet Más a Politika gazdasági programját és a cigányság helyzetével kapcsolatos elgondolásait, társadalompolitikai elképzeléseit ismerhetik meg. Rauschenberger Péter, Scheiring Gábor és Schiffer András válaszol.

 

Az interjú első fele a Konzervatórium.hu-n olvasható.

(Az interjú második fele szintén.)

 

 

Kapcsolódó írások:

"El kell felejteni a parlamenti pártokat" - Humanista Párt

Miről döntünk június 7-én?

Válság és kiút: az új kompromisszum

Uniós visszautasítás: Magyarország és a válság

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr311006657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.03.17. 10:43:49

na végre! már olyan hiányérzetem volt vagy mi! és most végre két poszt is holokauszt-rasszizmus témában! várom a továbbiakat is . :))))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.03.17. 10:55:10

az lmp romapolitikája elképesztő újdonságokat tartalmaz...ahogy azt móricka az elte bétékán elképzeli... vicc.

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.03.17. 10:56:07

@Acmee:
1. Fogadjunk, h nem olvastad el a teljes interjút...
2. Ha megtetted, és még mindig ez a véleményed, akkor nézd meg a lehetmas.hu/celjaink oldalt, és ott pl. az 5 év alatt elérendő szufficites költségvetésről szóló részt.
3. Aztán gondold végig, hogy van-e szükségszerű összefüggés az újraelosztás mértéke és a mostani ikerdeficit között. Segítek: nincs. Ld. pl. a magas újraelosztási szinttel költségvetési többletet produkáló, és nagyon versenyképes skandináv államokat vagy Dániát.
4. És végül nézd meg, hogy az LMP alapelvét, a fenntarthatóságot a költségvetési politikára is vonatkoztatja-e. Ne fáradj: igen.
+1. Bónuszfeladat: kifejteni azt, hogy miért bizonyítják az interjúban leírtak, hogy "ez is egy 'kerüljünk közelebb a kondérhoz' kezdeményezés".

Jó munkát! :)

excopp 2009.03.17. 10:58:28

1) etnikai feszültségek
- a helyzet az, hogy úgy tűnik, a szavak súlyával nem sokan vannak tisztában (ma a polgárháború kifejezés, a ki tudja, ki által megválasztott cigányvajdáktól a kisebbségi ombudsmanon át Ladányi szociológusig terjed) - kár az ilyenért;
- keveset segít az ügyben az átpolitizáltság (minden olyan politikus, aki számít, megjelenik a bűncselekmények színhelyén, nyilatkozik ostobaságokat - egy roma élete sincs biztonságban, kétsaégkívül etnikai alapú (motívumú) a bcs. stb.)
- túlreagálás (Draskovits azonnal levátltat, Kaltenbach alkotmányt módosíttatna a miskolci kapitány kijelentése nyomán -ami nem elsősorban szerencsétlen, hanem nettó módon törvénytelen - mert ilyen adatgyűjtésen alapul
- oktatás: inetgráltan vagy szegregáltan (ez utóbbi eufemizmusa a felzárkóztató jelleg), Mo-n nincs konfliktustűrő képesség, tehát az amerikai praxis, amely a rabszolgaság eltörlésétől a polgárjogi küzdelmeken át tkp. a mai napig tart, ám látványos eredménnyel (elnökválasztás), tetszik, nem teszik, az integráció lesz a jövő útja - sajnos egyéb értelmes hozzáfűznivalóm ehhez nincs

2) LMP politikai szerepe
- véleményem szerint olyan marginális a tematizáció, amely nagy tömegekre nem gyakorol vonzerőt (ötmillió szavazó mellett ötszázalékos arány=250.000 szavazat!), óvatosságra int, hogy kívülről majdnem teljességgel lehetetlen a bekerülés a kondérhoz (érdekes lakmuszpapír lesz az EP-választás (bár az siker esetén) félrevezető is lehet - a magyarok nem szakadnak meg az Eu. parlament tagjainak megválasztásáért
- ugyanez érdekes lesz a Jobbiknál is (ez utóbbi a Magyar Gárda bevonásával vétette észre magát, továbbá a felkarolt Morvai Krisztina belépésével, aki most is nagyon aktív, az ünnep után)

Summa summarum: lehetett érezni, hogy az LMP párttá alakul, de tőlük (mástól sem) lesz más a politika, az ami: gátlástalan érdekérvényesítés - az viszont ezzel a szelíd modnaivalóval aligha fog menni...

sorokinV 2009.03.17. 11:07:32

Aranyos gyerekek, csak a tényekről ők sem igen vesznek tudomást...

Pidáúl lassan evidenciának kellene lennie, hogy a növekedés egyik legnagyobb akadálya a progresszív adórendszerünk, ami nálunk nem a jövedelem miatt fokozódó szerepvállalással egyenlő, hanem a teljesítmény büntetésével.
Az ÁFA emelés meg megint egy tévút, csak a fogyasztást helyezzük át egy szomszédos országba. Kis ország, kis ÁFA mozgástér. Persze ideig-óráig lehet ellensúlyozni a szar valutánkkal a magas fogyasztási adót, de nem hinném, hogy hosszabb távon berendezkedhetünk erre.

A helyi szinten történő mediáció valóban helyes kezdeményezés, csak ki kell egészíteni annyival, hogy ha képtelenek megegyezni egymással, rendezni a többségi-kisebbségi együttélés keretfeltételeit az adott településen, akkor az SFOR mintájára a következő 3 évben tűzparanccsal rendelkező halogénlámpás járőrözés lesz 24/24. Aztán majd a minimax elvén elkezdenek beszélgetni egymással, mert hirtelen közös érdek lesz az együttműködés, de ezt az államnak ki kell kényszerítenie.

Az oktatási rendszerről írtaknál megint azt látom, hogy a tulajdonképpen helyes diagnózisra egy drága és végig nem gondolt megoldást javasoltak. Alapvetően hibás azt feltételezni, hogy a középfokú oktatást egységesíteni lehet. Mind tanrendben, mind minőségben szélesíteni kellene a különbségeket és az átjárhatóságot megteremteni. Ugyanis a pozitív nivellálásnak elsősorban személyi akadályai vannak. Azaz kicseszett jó pedagógusból ugyanúgy kevesebb van, mint átlagosból és szarból, mint a világ összes többi szakmájában. És pont az lenne a helyes, ha a kicseszett jó pedagógusok elit iskolákba kerülnének, ahova az általános iskolákból összeválogatott zsenigyerekeket tanítgathatnák és nem kötnének senkit röghöz az ostoba tervutasításos rendszerükben. Tudok erre közelebbi összehasonlító példát is mondani, mint a történelmünket, ahol csak az alapfokú oktatás ment helyben utána képességek szerint mentek a helyükre a gyerkőcök.

Szal' távoli példa, de itt van a focistautánpótlás Európában. Angliában van egy olyan hülye rendszer, mondanom sem kell, hogy Blairék alatt a politika érezte szükségét a beavatkozásnak, hogy a csapatok csak 40 kilométeres körzetből rekrutálhatnak fiatalokat. Távolabbról nem. Na, meg is lett az eredménye. Nem a tehetségük miatt kerülnek a gyerekek egy-egy nagy múltú, tökéletes szakmai és technikai bázissal rendelkező utánpótlásképző intézetbe, hanem a lakóhelyük miatt. Aztán meg lehet nézni, mit érnek el egy-egy nemzetközi ifitornán...
Megjegyzem, balettintézet is csak Budapesten van, mégsem merült fel még szerencsére sehol, hogy mindenhol biztosítani kell megfelelő balettképzést :)

A képzetlenséget megjelölni, mint a munkavállalás legnagyobb akadályát szintén tévút. A legnagyobb akadály, hogy sokkal kevesebb munkahely van, mint dolgozni kívánó (és nem kívánó - de ez megint más projekt) ember. A folyamatos képzettségemelés öngólja meg simán leírható a közös legelő játékelmélettel.

Semmi értelme az égadta világon. Persze vannak hiányszakmák, de nem a munkanélküli lakatos marketingoktatása a megoldás.

Szerencsémre ismerek szociális munkásokat, akik pontosan tudják mi a legnagyobb akadálya egy-egy szerencsétlen aktivizálásának és a "piacképes tudás" hiánya a legritkább általában. A kinézet, patologikus viselkedés, normális pihenőhely (lakás), etc-vel vannak problémák leggyakrabban és az állami források pont ezeknek a hiányosságok kezelésére nem adnak rendes forrást. Az összes pályázat be van csatornázva az elvtársi hálóban működő (illetve nem működő) felnőttképzési rendszerbe. Szal' egy-egy évek óta inaktív embernek nem felnőttképzésre, hanem pszichiáterre, kísérőre, rendes ruhára, állampolgári ismeretekre (hogyan kell szerződést kötni, mi a THM, satöbbi) pár hónap lakásbérlésre és fogászati ellátásra van szüksége, nem kosárfonó tanfolyamra Budapesten (!!!!!).
Ja, pidáúl az építőipar beindítása is képes lenne felszívni a képzetlen munkaerőt, de ehhez az is kell, hogy ne nézzük hülyének azt (Matolcsy), aki képes felismerni ezeket a p. externáliákat.

Na, béfejezem', mert kicsit összevissza lett :)

Vidéki 2009.03.17. 11:49:54

A cikk szerint:
„Egy ilyen szerkezetátalakítás abból kell, hogy kiinduljon, hogy a foglalkoztatottság problémáját orvosolja.”
Nagyon sok értelmes gondolat van a cikkben, de a fent idézettet különösen fontosnak tartom.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.17. 11:55:07

Jahajj, Istenkém:(((
Aszondja hogy

"Rövid távon szükség van a konfliktushelyzetek oldására. Ennek egyik eszközéül az alternatív konfliktuskezelés és a részvételi demokrácia egy-egy bevált intézményének – a mediációnak és az állampolgári tanácsnak – az ötvözését javasoljuk. A javaslatunkban szereplő „feszültségoldó béketest" egy olyan szakértőkből és hivatásos mediátorokból álló csoport, amely a települési és/vagy a kisebbségi önkormányzat meghívására rövidebb-hosszabb időre kiköltözik a konfliktus helyszínére annak érdekében, hogy lehetőséget és keretet teremtsen a kialakult konfliktus tárgyának és okainak kollektív meghatározására, és hozzájáruljon a konfliktus megoldását célzó javaslatok kidolgozásához és megtárgyalásához, illetve szakmai segítséget adjon a javaslatok megvalósításához. Az intézmény működésének feltételeit és legitimitását a mindenkori kormány szavatolná, felügyeletét a belügyi tárca látná el."

Persze, négy-öt szociológus majd lemegy mediálni. Meg konfliktustkezelni. Ez rövidtávú megoldás? (Szociológusokra mondjuk rövidtávú megoldásokat sem bíznék...)
Persze a gumibot elő se kerüljön, mert az erőszak meg sérti a Zemberi Jogokat.
O tempera, o, mores!

smalladam 2009.03.17. 12:07:16

@Gabrilo: "rövidebb-hosszabb időre kiköltözik a konfliktus helyszínére"

értékeld, hogy ők legalább hajlandóak odamenni:)

molaris 2009.03.17. 12:08:12

@Gabrilo:
Gondolom mediátorból meg mint a tenger, mert igen csak a fogyóeszköz kategóriában lennének.

Ábrándos lázálom az egész.

sorokinV 2009.03.17. 12:25:10

@molaris:

Ha jól sejtem valamelyik elftárs' indított egy mediátorképzést és most itt az ideje keresletet teremteni a szolgáltatásnak.

@Gabrilo:
Szociológusok nem csinálnak ilyet, felesleges folyamatosan őket ekézni, mert a végén megsértődöm :)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.17. 12:56:41

1. A mediációt nem inkább jogászformák végzik?

2. Azért ezen a blogon sem kell nagyító ahhoz, hogy cuciológusokba fussunk. Úgy értem a szerzők között.

Self-hating szociológusok. LOL.

3. Ki lesz a következő, akik pellengérre lesznek állítva? Remélem az esztéták. :D

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.17. 13:02:28

@Úlfhéðinn:

"Azért ezen a blogon sem kell nagyító ahhoz, hogy cuciológusokba fussunk. Úgy értem a szerzők között."

Vannak, de azok "árulók", higgyen nekem :))

sorokinV 2009.03.17. 13:07:06

@Gabrilo:

Olyasmi, ráadásul olyan méltán megvetendő társadalomtechnikusoktól tanultam, mint MAK, Balázs Zoltán, Tomka Miklós, etc. Ezért is akarok állandóan forradalmat. :)
De a részvétet elfogadom, nekem sem könnyű :)

A mediáció meg önmagában nem hülyeség, csak nincs semmi az égadta világon, ami a békés megegyezés felé orientálná a feleket. Magánjogi vitában, amit valóban jogászok végeznek, ott az motiválja a feleket, hogy a mediátor segítségével elkerülhetik az évekig tartó pereskedést. Társadalmi csoportok vitája esetében sem jutalom, sem büntetés nincs, ha mediátor vesznek/nem vesznek igénybe. Csak a szarul működő államnak lenne egy újabb pótcselekvése, amirnek működésképtelensége csak évek múltán derülne ki, addig meg el lehet pacsálni rengeteg pínzt mediátorképzésre, babarczytanulmányra, györgypéterre.

sorokinV 2009.03.17. 13:11:06

@Gabrilo:

"
Vannak, de azok "árulók", higgyen nekem :)) "

Nem árulók, csak nem ragadtak le a konfliktuselméleteknél. Meg alapból nem azért mentek oda, hogy kitanulják a világmegváltoztatást, mint jól fizető szakmát :D

Bell & Sebastian 2009.03.17. 13:58:21

@Úlfhéðinn:

- Nem, a csendőrség végzi.

- Inkább a fingfűrészelés a jobb kifejezés. (eredménye u.az...)

-Bárki, aki ködöt szurkál...

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2009.03.17. 14:08:38

Miert nem szavazok az LMP-re

"3. Meg kell teremteni a roma középosztályt – ebben az állam mint munkáltató kell, hogy élenjárjon."

Nem, nem, nem. Az allam menjen ossze es konnyitse meg, hogy az emberek maguk tudjanak boldogulni.

"Az iskolatípusok közelítésével 15-20 éves távlatban a skandináv típusú, egységes, tizenkét évfolyamos közoktatás megteremtését tűzzük ki célul."

Szoval szuntessuk meg a versenyt az oktatasban? Ha a kituno hagyomanyokkal rendelkezo britek is tonkre tudtak tenni az alap es kozepfoku oktatast otthon, akkor miert hinnenk azt, hogy nalunk mukodne a "komprehenziv" rendszer??? Nem, nem, nem.

"A megújuló energiaforrásokra vonatkozó átvételi ár mellett gazdaságilag már ma is versenyképes szélenergia elterjedésének legnagyobb akadálya a központilag meghatározott 330 MW-os kapacitáskorlát."

A szelenergia attol versenykepes, hogy az EU meg a tagallamok finanszirozzak. Amugy megbizhatatlan es pont annyi backup kapacitast kell hozza biztositani, mint amennyire a szeleromu kepes.

Egy-ket jo otleten kivul semmi, de semmi szimpatikus dolgot nem talaltam...

smalladam 2009.03.17. 14:13:43

@Bell & Sebastian: maga miért nem megy el csendőrnak, ha mindenről az jut eszébe? hétköznapokon kedvére mediálhatna a cigányokkal, nemzeti ünnepeken meg találkozhatna Morvai krisztinával is akár.

Sade Bárki (törölt) 2009.03.17. 14:15:27

@Gabrilo: most őszintén, ki az a hülye, aki a gumibotot javasolná konfliktuskezeléshez?:) ja, hogy már minden egyéb ki lett próbálva és nem működik?

Sade Bárki (törölt) 2009.03.17. 14:23:16

@Hettie: ez az állam, mint mulkáltató nekem sem jön be

Sade Bárki (törölt) 2009.03.17. 14:29:01

@Hettie:
szélenerdzsi: azért nem mindegy, h a backup kapacitás termel éppen vagy nem termel, nagyon nem mindegy.

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2009.03.17. 14:45:25

@Sade Bárki: hat nekem sem. Az allam ha tud, legye tehetove az emberek felemelkedeset, de ne ugy, hogy atveszi a felelosseget az egyentol.

Egyebkent az interjuban benne van, hogy ezt ugy kepzelik, hogy az eselyegyenlosegi torvenyt felhasznalva helyzetbehozzak a lemaradottakat es megnyitjak elottuk a kozszolgalati palyakat (tanar, orvos stb). Namost ha valahol, akkor az ilyen szakmakba nem szeretnem, ha a + diszkriminacio elve ervenyesulne.

smalladam 2009.03.17. 14:46:37

@Bell & Sebastian: kevésbé dadaista válasszal is megtisztelhetett volna.

Bell & Sebastian 2009.03.17. 14:47:32

@smalladam:

Kicsit részletesebben:

Szíveskedjék érdemben reagálni a legelső hsz. -emre.
De csak ha megértette. :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.17. 14:49:02

@Sade Bárki:


Két évtizede egy ország hallgatja ezt. Mediatív, meg cucijológia, meg emberi jogok, meg pacifizmus, kutyaf@sza. Meg lehet nézni, hol tartunk vele.
Azt persze elfelejtjük, hogy a büntetésnek van egy alapvető funkciója:a_büntetés. Persze ma már nem érvényesül a suum cuique elve, mer' ugye az már megint csak sérti a Zemberi Jogokat. Így a bűnös ne bűnhődjön, mert milyen dolog az már. A háromszoros visszaeső gyilkossal és a napi gyakorlatot végző tolvajjal ezért le kell ülnie egy budai mediátornak/szociológusnak és szépen elmagyarázni neki, miért nem jó dolog azt, amit csinál.

Mármost gyerekkoromban én is szerettem meséket nézni, de annak az időnek nagyjából vége van.
Meg a mi időnk is elfogyott :((

Bell & Sebastian 2009.03.17. 14:52:48

@smalladam:

Megelőztem kérését, tartom a tétet.

1-, Mexikó a példa (az egyetlen, ami működik)
2., Kicsi, izmos államot, kevesebb elvonással.

Aki nem ezt fújja, ne ácsingózzon konzi koronára.

Bell & Sebastian 2009.03.17. 14:59:01

@smalladam:

Segítek

A mexikói konfliktuskezelés a nyalhat - seggberúgás ellentétpárral motivál. Kapkodják is a módszert, mint a cukrot...

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.17. 15:00:14

@Hettie:

"A szelenergia attol versenykepes, hogy az EU meg a tagallamok finanszirozzak. Amugy megbizhatatlan es pont annyi backup kapacitast kell hozza biztositani, mint amennyire a szeleromu kepes."

Erről az jut eszembe, hogy legalább 1 városban működhetnének szélerőművek M.o.-n, az pedig Veszprém. Annyi szél a világon nincs, mint ott. :)

@Gabrilo:

"A háromszoros visszaeső gyilkossal és a napi gyakorlatot végző tolvajjal ezért le kell ülnie egy budai mediátornak/szociológusnak és szépen elmagyarázni neki, miért nem jó dolog azt, amit csinál."

Uhh, szép kis szalmaembert kreáltál. (gy.k.: straw man).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.03.17. 15:30:52

LMP rulez!!! :-D

A napokban hallottam egy tanártól:

cigánygyermek menni középiskola (szakmunkásképző)

harminegykét fős osztály legalább egyharmada egyáltalán nem járni iskola (beiratkozik aztán egyszerűen nem jár)

a tanulók majd felét (mivel nem hajlandó vagy csak igen ritkásan iskolába járni a gyermek) már csak a települési jegyzők érik utól; hivatalból birságolgatják a családot, néha kifizetik a birságot, néha nem

de aztán csak megoldódnak a problémák: egy harmincegykét fős osztályból fél év alatt öt 14-15 éves lány elmegy szülni és hárman férjhez mennek

Csókoltatom az LMP roma középosztály programját:-(

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.03.17. 15:57:07

@bbjnick:
no! hát ezért köll az az animátor /sic!/ :)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.17. 16:00:41

Általánosban az első padtársam egy roma gyerek volt. 6 évig egy osztályba jártunk, utána elköltöztek valahová, sztem azután nem is folytatta az iskolát.
Azt kell, hogy mondjam, a srácnak esélye sem volt semmire. (Amúgy az egyetlen roma volt az osztályban, és amennyire emlékszem, teljesen korrekten viselkedett vele mindenki, bármennyire meglepő ez gyerekek között is, nem volt "cigányozás", meg kirekesztés).
De szerencsétlen olyan szinten volt csóró, hogy még ha kivételes képességű lett volna, akkor sem vitte volna semmire. (És ő átlagos volt).

Ez csak egy sztori, nem akarok belőle általánosítani, csak úgy mondom, hogy van ilyen is.

Szóval nem új dolog ez, csak most kezd a felszínre törni...

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2009.03.17. 16:07:37

@Úlfhéðinn:
"De szerencsétlen olyan szinten volt csóró, hogy még ha kivételes képességű lett volna, akkor sem vitte volna semmire. (És ő átlagos volt)."
Ez, így böszme nagy hatökörség.
Már csak azért is, mert közelről látott ellenpéldám is van.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.17. 16:21:58

@refuse/resist!:

1. Ha hatökörség, akkor ne nálam reklamálj. Ez van, olyan csóróságból nem lehet kimászni, ha nem cigány, akkor se tud, bazzeg, még egy rendes cipője se volt. A közelről látott ellenpéldádat szívesen meghallgatom, de azt hozzáteszem, hogy az én sztorim még jóval a rendszerváltás előttről való.

2. Ha nem lenne világos, azért írtam le ezt, mert sztem a bbjnick példájában hozott középiskolások már elvesztek. Ha lehet vmit tenni, azt általánosban kell, utána már felesleges.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.03.17. 16:41:51

@Grift: :-)

@Úlfhéðinn: No, az előbb leírtam a frankót, de elszállt:-( (Sz*r blogszolgáltató, mongyon le!) Mégegyszer nem írom le, csak vázlatosan teszem ide:

Kilencven után egyszerre vettük el a cigányoktól a megélhetésüket és hagytuk őket magukra. No, kénytelenek voltak megoldani az életüket: így sikerült nekik, ahogy most látjuk. Ez a liberális gazdaság- és kisebbségpolitika eredménye. (Az egyik is elég lett volna, hogy taccsra vágjon egy országot, nemhogy mind a kettő egyszerre...)

Most már nem maradt más út, mint rengeteg pap, rengeteg tanító, rengeteg orvos, rengeteg rendőr a cigányok integrálására és minden munkaképes korúnak (államilag létrehozott) munkahely. A többi csak duma:-(

No, hogy megmondtam...:-(

ü
bbjnick

sorokinV 2009.03.17. 17:09:31

Nekem is volt általánosban cigány osztálytársam. Ő is szegény volt, ahogyan mindenki. Kivéve a komcsigyerek, akinek a szülei megkapták a külkerengedélyt, meg magánfagyizót is nyithattak.
Ja, visszatérve a srácra. Tiszteséggel elvégezte az iskoláit és most saját műhelye van. Persze, ez még az ántivilágban volt, ahol nem volt divat belekényszeríteni a cigányokat az áldozat szerepébe, ahonnan csak a többségre kell fújni, de a saját segget kitörölni már luxus.
Szal' ennyit a "jajj,de szegény vagyok - nincs semmi esélyem" szövegről. Marhaság, amire csak azért van szükség, hogy újra elő lehessen venni valami lejárt szavatosságú egalitárius zagyvaságot, miszerint az állam célja kiegyenlíteni a jövedelmi viszonyokat - kizárólag.

Sade Bárki (törölt) 2009.03.17. 17:46:46

@Gabrilo: látod, ez demagógia. a fenti interjúban nem háromszoros gyilkosokról volt szó, nem bűnözőkről, hanem külön kultúrával bíró, együtt, egy területen élő közösségekről. vagy akkor most a cigányok mind háromszoros gyilkosok?

nem tartom fairnek a gumibotot, mint lehetséges megoldást a jelenlegi helyzetben.

Sade Bárki (törölt) 2009.03.17. 17:48:49

@Gabrilo: amúgy meg, a mi időnk pont most kezdődik el:)
(mindannyiunké!:D)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.17. 18:04:58

@Sade Bárki:


Ja, én demagóg vagyok. Na meg fasiszta_is. De higgye el, ezekkel a "vádakkal" engem már nem lehet kihozni a sodromból :)))
A másik meg, hogy hol jelöltem meg a mondandómban az "egész" "cigányságot"? Volna kedves megjelölni? Naugye.
Azt mondom, a bűnözőknek büntetés jár. Mindent meg nem nevezünk kultúrának. Sajnálom, én már csak ilyen euro-és nyugat-soviniszta vagyok. Nekem az öregasszonyok kirablása, fenyegetése, megverése, meggyilkolása, az nem kultúra. És egy szóval sem mondtam hogy "minden cigány" azt csinálja. Viszont nem kevesen igen.
Mármost, ha nemzeti ünnepen végbélig lehet taperolni az állampolgárokat, gyagyás tizenkét pontokért le lehet őket gyepálni, meg be lehet őket vágni futyiba, talán ennyit meg lehetne tenni a tyúktolvaj-öregasszonyverő brigádokkal is, nem?

Kopiás Attila Steve 2009.03.17. 18:09:40

Csak hogy legyen egy ellenhang is, nyilván nem lesz túl meglepő: nekem bejön. Konkrétan voltak olyan részek, ahol néztem, hogy wtf, ezek az én kommentjeimből copypaste-elik az interjújukat? :+)

Az nyilván reális, hogy a gazdasági megközelítésük nem fekszik a törzskonzisoknak, deklaráltan nem ugyanarról az irányról van szó.

Azt viszont mondjuk nagyon furcsának találom, hogy a civilizációs és szociológiai eszköztár _arra_hivatkozva_ minősül gagyinak, hogy ez eddig se működött. Haha. Miért, próbálták? Vagy csak beszéltek róla a parlamenti pártok? Azt hiszem, ebben vagy egy közös egyetértés, hogy a Kossuth téri celebjeink soha nem jeleskedtek abban, hogy komolyan vegyék, amiket mondanak. Tojtak magasról az összes állami feladatra, tán az adóbegyűjtést kivéve. Pl az integrációs politikán látszik legszebben: betiltották a szegregációt, összezárták a különböző csoportokat oszt szevasz, részünkről megoldva. Az, hogy akkor kéne képezni a pedagógusokat, hogy mit kéne kezdeni a helyzettel, folyamatosan gyűjteni kell az infót arról hogy hogy áll a helyzet, elemezni hogy mi nem működik, begyűjteni a lakossági visszajelzéseket, reagálni és megoldani a problémákat, szóval legalább kicsit úgy tenni, mint ha érdekelné őket, nos, ez soha nem létezett. Ugyanez az összes többi témával. Lehet, hogy szar, amit az LMP és a HP javasol ezen a téren, de az, hogy "eddig sem működött" az nem érv ellene, hiszen eddig meg se próbálták.
Azt meg mindig különösen vidámnak tartom - bár én csak fővárosunk összes roma gettóját laktam végig - amikor ezeket a javaslatokat a valódi élettel kapcsolatos tapasztalatlanságra utalva ekézik, ezeket ugyanis konkrétan olyan emberek állították és állítják össze, akik akár évtizedeket húztak le terepen, valós helyzetekben, valós kisközösségekben, napi szinten szerezve tapasztalatot a helyzetről. Gondolom feltételezhetem, hogy a tapasztalatok hiányára hivatkozó emberek egyrészt szintén vegyes etnikumú környéken laknak, másrészt legalább felületesen képben vannak az aktuális szociológiai kutatásokkal és a roma szervezetek által publikált anyagokkal. Mert ha így van (lenne), akkor észrevehető, hogy a LMP és a HP ezek alapján alakította ki programját, azaz innentől azon érheti meg vitatkozni, hogy azok az emberek, akiknek ez a szakmája és terepen töltik az életüket, jól látják-e a dolgokat vagy sem. Lehet és kell is, nyilván egy szociológia végzettség jelenthet sok mindent és a terepmunka sem teszi instant vátesszé az embert, de szerintem ez eléggé más dimenzióba helyezi az egészet.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.17. 18:19:36

@KA_Steve:


"Gondolom feltételezhetem, hogy a tapasztalatok hiányára hivatkozó emberek egyrészt szintén vegyes etnikumú környéken laknak"

Ezen még nem gondolkodtam. De most hogy mondja, az egyik szomszédom svábnak tűnik, a másiknak pedig elég oroszos vonásai vannak. De sosem kérdeztem őket, tegyem meg?:))

Másrészt meg, hát dehogynem_ugyanezek_az okoskodós, eredménytelen "megoldások" azok, akik oda vezettek, ahol most vagyunk. Mert ugye tagadjuk a büntetés büntető funkcióját, ami önmagában is nonszensz, de az a libbant korban nem meglepő. Most rövid távon nem az a kérdés, hogy hogyan integráljuk őket, és közelítsük őket a normák világához, hanem hogy_hogyan_állítsuk meg a sokszor tömeges erőszakot? Első lépés ugyanis ez. Aztat pedig kemény kéz nélkül, szociológusok mediálásával meg apámfia tudja még mivel, nem fogja tudni megoldani. De akkor ott terem azonnal három humanista, két LMP-s, meg valaki az amnestytől, hogy dehát az emberi jogok! Kérem, ezt akkor felejtették el, amikor Julcsi néni "emberi jogait", tyúkjait meg a testi épségét kellett volna megvédeni (olyankor mindig a "körülmények" meg a "szegénység" a felelős).

Tudja hol laknak a főműsoridőben aggódó és alkotó szociológusok? Mondjuk a dzsumbujban ne nézegesse a postaládákat. A II. kerület hegyi részét, meg az V. kerületet javaslom. Na, ott nap mint nap farkasszemet néznek ezzel a problémával!

molaris 2009.03.17. 18:27:23

A társadalmi együttélést nem mediátoroknak, hanem törvényeknek kell szabályozni. Addig, amíg a társadalom szereplői nem tartják be a játékszabályokat, nem lesz békesség. . Ennek alapvető feltétele, hogy a törvény ne írott malaszt legyen, a munkával létbiztonságot tudjon teremteni az ember. Azt, hogy majd évtizedekig még kísérletezgetünk, hogy, hogy lehet csoportokat arra rávenni, hogy dolgozzon, tanuljon, nem program, hanem a Szahara sepregetése. Az, hogy most milyen pompásan élnek a problémából sokan, az pedig a pofátlanság teteje. Amíg Balogh Artúr és tsai. szerint normális a "megélhetési bűnözés", nos addig nincs miről tárgyalni, legfeljebb minden egyes bűntettnél őket is elítélni felbujtóként, társtettesként. Ugyanis ezek az emberek nem fogják föl, hogy mekkora a felelősségük. Amikor egy cigány vállalkozó dobja ki őket, akkor talán el kellene hinni, valóban a munkavállalóval van a baj, és nem a származással.

Bell & Sebastian 2009.03.17. 18:39:01

@osborne:

Hát, felér egy beismeréssel.

BaKecske 2009.03.17. 19:18:39

@Gabrilo:

Légyszi mutasd meg hol mondta itt valaki egy szóval is, hogy aki törvényt sért azt ne vigye el a rendőr.

Nyiván itt nem az a kérdés, hogy mit tegyünk azzal aki tyúkot lop, hanem hogy hogy előzzük meg a lopást.

Bell & Sebastian 2009.03.17. 20:06:08

@BaKecske:

Sajnos nem.

Már az a kérdés, hová kell karantén, állami erőszak. Nem a Kossuth térre, az tuti!

BaKecske 2009.03.17. 20:22:15

@Bell & Sebastian:

Ezt kérlek fejtsd ki. Állítsunk minden cigány lakásába két rendőrt? Gettósítsunk?
Nyilván ez is egy megoldás, csak kérdés jó irányba vezet-e. Pl. először valakinek el kell döntenie ki a cigány, ki nem.

Bell & Sebastian 2009.03.17. 20:34:24

@BaKecske:

Ózd 19 éve rohad. Még az őslakos cigány is azt mondja:

-Az első dologtalanul felnőtt generációval eszkalálódik a probléma.

Ott már szükség lenne Nemzeti Gárdára, ha lenne! Nem hiszed? Csak egy ugrás az M1 -esen.

Bell & Sebastian 2009.03.17. 20:49:44

@BaKecske:

Közelítsünk másként.

Az USA mindig, mindent bevet annak érdekében, hogy megvédje az állampolgárait. (semmi nem számít, mivel elvi kérdés)

Ha már minden faszságot átveszünk, ezt miért nem? Legalább nyomaiban, vagy szóban!

Mondom 19 év volt rá! Hóbaglyostól, Ibolyástól, Kuncéstól, Drazséstól: Mari néni, Pista bácsi meg ne örüljön a Gárdának ha látja, végre fosik a tolvaj söpredék? Na, neee!

(megy ez, csak a jelzős szerkezetben nem használtam egy bizonyos etnikumra utaló szót)

smalladam 2009.03.17. 21:39:54

@Bell & Sebastian:

van csendőrségünk, KR-nek hívják. csak rosszul alkalmazzák. remélem a maga csendőrei majd az általános iskolákba is elmennek, ahol a gyereknek meg kellene tanítani, hogy lopni nem szép dolog, dolgozni annál inkább.

aztán el tudom képzelni hogy a csendőrök munkahelyeket teremtenek, integrációs programokat dolgoznak ki, tehetséggondozó, börtönmunkás projekteket vezetnek vmeg ezek.

szájba kell-e még jobban rágnom, hogy egyrészt naná, hogy kell szigorú rendvédelem, másrészt kell még egy csomó minden ami a bűnözés kialakulásának körülményeit számolja fel.

miért olyan nehéz ezt megérteni? csendőr, csendőr, csendőr...a legegyszerűbb mindenre rávágni ezt. azért is tartunk itt.

Pollack 2009.03.17. 22:16:02

@Gabrilo: Azt ugye tudod, hogy olyan választ adtál KA_Steve-nek, mintha nem is írtad volna a választ? :)

Mert egyfelől árnyalatbeli különbségek vannak az LMP javasolta megoldási lehetőségek, valamint az elmúlt 2 évtizedben elhangzott _liberális_ lózungok között.
Másfelől pedig az ok, hogy most kell rendet tenni, de ugyanúgy most kell elkezdeni hosszútávon gondolkodni, s valódi megoldást találni a problémára. Ilyen javaslatokat viszont még errefelé nem nagyon olvastam. Értem én, hogy könnyű más munkáját lepocskondiázni, de azt te érted-e, hogy ezzel még nem leszünk beljebb a kérdéskör megnyugtató rendezésében?
Amúgy sem hiszek a rendőri jelenlét erejében, mert az uzsorás-bodzaszedő cigányok legalább annyira szarnak a kékekre, mint az a néhány száz félkegyelmű, akik imádnak fogócskát játszani a nemzeti ünnepek alatt. Ne legyenek illúzióid, ez nem a rendőrség - vagy nem az az ország :)

Kopiás Attila Steve 2009.03.17. 22:21:59

@Gabrilo: "Tudja hol laknak a főműsoridőben aggódó és alkotó szociológusok? "
Nem. De nyugodtan kifejtheted, hogy az MSZP-SZDSZ által futtatott szociológusok lakhelye alapján milyen következtetéseket lehet levonni az LMP és a HP politikájáról, kíváncsian várom... :+)

Pollack 2009.03.17. 22:34:44

@tölgy: LMP - Elek István, Mile Lajos
;)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.17. 22:39:46

@Pollack: Nemzeti _liberálisok_ - kiszorulva mindenhonnan.
Az Elekkel mondjuk törököt fogott az LMP :)

Bell & Sebastian 2009.03.17. 23:13:45

@smalladam:

Vette a fáradságot, hogy átnézzen Mexikóba? Nem. Cseréljen lemezt, rossz "ellenséget" pc -zett ki.

Vagy egysejtűnek tetszik nézni.
Azonnal, rövid, hosszútáv. Nem ugyanaz.

Bell & Sebastian 2009.03.17. 23:29:48

@smalladam:

Nézze, ha az Ön képzeletét csak ez az egyetlen szó ragadta meg építőnek szánt hsz. -eimből, azt letudom mai indiszponáltságának, ingerültségének. Majd máskor...

Maradok egy olvasója.

Asidotus 2009.03.18. 00:46:51

olvasgatom itt a cikket, és elgondolkoztam egy kérdéskörön:
Alacsony képzettségben látják a problémát.
Hát, nem is tudom.
Apám mesélte, hogy a rendszerváltást követően a gyárból (ahol ő is dolgozott, mérnökként) elsőként a szakmunkásokat küldték el. Helyükre betanított munkásokat vettek fel, kisebb bérért. Jelenleg én is betanított munkásként dolgozok.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.03.18. 06:49:58

Jajj, konzi, konzi... muszáj pont őket nyomni?:D

Acmee 2009.03.18. 07:44:03

hmm...

Akkor feltennék egy kérdést. Ha pont a skandinávokat akarjuk majmolni az oktatásban, akkor miért van az, hogy a skandik szívják el a magyar mérnököt, orvost, és nem fordítva??

Pont az a kurva nagy baj az oktatásban, hogy a minősége és a szakmaisága romlik. Minél "szabványosabbra" szeretnénk formálni az oktatást, hogy a későn érők is időben döntsenek, annál szarabb szakembereket képzünk!

Acmee 2009.03.18. 07:51:25

@-d(-_-)b-:

Oké! Igazad van. Egy a para: a 80-as években elkezdték már a "hitelből éljünk jól" rendszerét. Mostanra már a franc se' akar hitelt adni az országnak.

Ráadásul itt ez a kurva válság, így még kevesebb a franc, aki hitelt adna.

Meg a kapálózás ide-oda, hogy zsét szerezzenek.

Az viszont senkinek nem jut eszébe, hogy az egész állami struktúrával van a para, mivel a hitelre van berendezkedve. Nem a termelésre, aztán a fogyasztásra.

Pont itt lenne az esély, hogy egy keménykezű gazdasági embert a politika élére helyezni, aki herénrúgja a politikust, ha hülyeséget csinál, tisztán gazdasági szemlélet alapján irányít. Ahogy mondtam, annál nagyobb szarban vagyunk, minthogy a "társadalmilag elfogadható" kimászást fontolgassuk. Ráadásul a válság után következik egy meredeken felívelő pálya, amely ha így találja az országot, akkor _talán_ meg tudjuk lovagolni, viszont ha egy stabil, jól működő rendszert talál a pénz, akkor egy-két-három év alatt behozhatjuk a lemaradást, akár Szlovákiát is beelőzhetjük. Tudod, nem mindegy, hogy a hullám tetején szörfözöl, vagy csak sodor magával, valahol benne....

Acmee 2009.03.18. 08:06:32

@bnct:

1.Nem olvastam el az egészet, igazad van. Mérnök vagyok, alapvetően materialista.
2.Mély szarban az ország, egy kurva forintunk nincs saját erőből. Na ez a helyzet. Tudod miért árazza a piac(nem emléxem, 2009 v. 2010) áprilisra az államcsődöt?? Akkor fogy el a 20mrd euro...
Kurva szép cél, hogy nem módosítunk alapvetően semmit, mégis marha jó lesz 5év múlva... Nem emlékeztet ez valamire? Kb. az összes mostani parlamenti pártra...
Egyet mesélj el nekem légyszíves. Ha a bevételi oldalon lóf@sz sincsen, a kiadásin annál több, akkor faragás nélkül hogyanfrancba akarsz egyensúlyt teremteni?? Ráadásul a bevételi oldalon is először csökkenteni kell(munkára rakódó terhek), mivel valamivel élénkíteni kellene a gazdaságot, hogy utána legalább abból jöjjön a zsé...

Tényleg kurva szép célok, ha nem gondolsz bele kicsivel mélyebben. Majd ha a részletes programjuk kijön, hogy ezt hogy kívánják megvalósítani, és nem röhög rajta az egész közgazdász társadalom, akkor majd hiszek nekik... Addig ugyanakkora kampányduma, mint a többi...

3. Skandináviával ne példálózzunk, kurvára más a helyzet ott, mint itt. Kb. 50évvel vagyunk mögöttük, 5év alatt senki be nem hozza... Ismerem elég jól a Svéd rendszert, közel 70évre visszamenőleg kell vizsgálni, hogy érthető legyen annak a rendszernek a működése...

És a többi: Picit vonatkoztass el az "új" örömétől! Vizsgáld egy picit hunyorítva az ügyet. Szépen hangzik, hogy költségvetés meg egyensúly meg mittomén'. Azonban semmi konkrétum, semmi szám, hogy ezt hogy valósítaná meg, csak duma, színtiszta duma, ugyanaz, mint ma! Nem kell atomfizikusnak lenni, hogy az eddig felmutatottakból megállapítsa az ember, hogy itt sincs vmi rendben.

Mint mondtam, materialista vagyok és mérnök. Szöveggel nehéz elaltatni. Én a számoknak hiszek. Amint mutat egy olyan programot az LMP, amit megvalósítva eléri a célt, amit kitűzött maga elé, és ez a program ráadásul számításokkal, kalkulációkkal van alátámasztva, számíthat a voksomra, sőt a környezetemére is.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.18. 09:18:31

@sorokinV:

"Tiszteséggel elvégezte az iskoláit és most saját műhelye van. Persze, ez még az ántivilágban volt, ahol nem volt divat belekényszeríteni a cigányokat az áldozat szerepébe, ahonnan csak a többségre kell fújni, de a saját segget kitörölni már luxus."

LOL. Kádár-nosztalgia rulez!

Bit Rot 2009.03.18. 11:36:47

Lehet Más a Politika = Lehet Más az SZDSZ??

Hogyhogy ha a az LMP akár csak 2-3 emberrel kimegy valahová, az összes sajtó lehozza? (Index, stb?)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.18. 11:57:15

@Bit Rot:

"Lehet Más a Politika = Lehet Más az SZDSZ??"


Ez mekkora találat! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Én azért kicsit somolyogva nézem, ahogy a kiábrándult libik próbálkoznak. Van benne valami báj.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.18. 12:36:45

@Gabrilo: Orbán Viktor a Liberális Internacionálé (APAGE SATANAS) alelnöke volt. Kiábrándult liberális-e ő és van-e benne báj, valami ?

Joejszaka 2009.03.18. 13:21:01

@jotunder:

Nem tudom, hogy észleli-e, hogy O.V.-nak megváltozott a szemlélete azóta... Mégpedig azért (vagy amellett) változott meg, mert erős keresztény elkötelezettsége lett, és ez nem fér össze azokkal libsi cuccokkal, amit a kezdetekben képviselt.

Az LMP pedig - legalábbis e kevés infóból, ami van róluk - kb. az SZDSZ kicsit szalonképesebb változatát tolja retorikában.

Kérdés, hogy lehet-e szarból várat emelni. Nem ismerem az LMP mögött lévő arcokat, egyelőre a legjobb szándékot feltételezem róluk, csak nehogy SZDSZ II. legyen belőlük. Hátha nem.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.18. 15:02:43

@Joejszaka:

Koszonom az otletet, azonnal megirtam "a szocialisták utolsó reménye " cimmel.

.........................................................................

IV. Henrik 1589-ben lépett Franciaország trónjára.

Orbán Viktor 1989-ben jelenik meg a magyar politikai életben.

IV. Henrik hugenottának születik, de 1594-ben áttér a katolikus hitre.

Orbán Viktor liberálisként kezdi de 1994-ben áttér a konzervativizmusra.

IV. Henrik erős állami beavatkozással próbálja élénkiteni a gazdaságot. Állami támogatást nyújt a manufaktúráknak.

Orbán Viktor erős állami beavatkozással próbálja élénkiteni a gazdaságot. Állami támogatást nyújt a kis és középvállalatoknak.

IV. Henrik a Zemberek oldalán állt,

Si Dieu me prête vie, je ferai qu’il n’y aura point de laboureur en mon royaume qui n’ait les moyens d’avoir le dimanche une poule dans son pot!

(Isten a tanúm, nem lesz jómunkásember a királyságomban, akinek vasárnap nem fő csirke a fazekában.)

Orbán Viktor is a Zemberek oldalán állt, és hát mondott ő mindent.

IV, Henriket 1610 május 14-ikén egy Ferenc (Francois Ravaillac) keresztnevü ember leszúrta.

És itt ennek az irásnak módfelett vége van ám.

....................................................................

smalladam 2009.03.18. 15:55:20

@Bell & Sebastian: túl sokszor túl sokan emlegetik a csendőrséget. csendőrség és pont. engem ez zavar, ingerültség ide vagy oda.

untatnak az egybites válaszok.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.18. 16:39:10

Vejmár és náci veszély újratöltve:

kapcsolat.hu/blog/weimar_es_magyarorszag

gyf "véletlenül" belepillantott az És-be;]]] Vérfarkas ánte portás! Tölgy, a közelben van?:))))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.18. 16:57:38

A portás-kérdést megfogja tárgyalni majd MSZP illetékes testülete. Aztat várja ki.

Eza vejmár cuccos édi. Én drukkolok.

Közöd?? (törölt) 2009.03.18. 23:14:14

@Joejszaka: ezt a keresztény elkötelezettséget még erőltessétek kicsit, hátha nyakunkon marad a gyurcsány még 2010 után is...

Közöd?? (törölt) 2009.03.18. 23:18:28

@smalladam: Tőlem hívhatják akár Csipet Csapatnak is, csak képes legyen a rendet előidézni és fenntartani:-)

Joejszaka 2009.03.18. 23:47:23

@Közöd??:

Igaz.

Többek között ezért hülyeség Jó Tündér párhuzama Henrikkel. Manapság senkinek sem érdemes szavazatok miatt kereszténynek lenni Magyarországon, sőt határozottan kontraproduktív lehet.

Bell & Sebastian 2009.03.19. 01:17:42

@jotunder:

Kerestem a jotunder szó eredeti jelentését, találtam is egy zenei videót cigányzenészekkel, 12 éves pufi énekessel.
Egy német csóka hsz. -e (Berlintiger):

"MEXICANOS!!??"

De a szó nem lett meg, erre nicknévre meg több kommentet dobott, mint égen az üvegházhatás.
Maguknál van mexikói? Kint a kertben?

Amúgy ez off. Bocsi.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.19. 11:22:47

@Joejszaka: Ez egy vicc volt. Amugy Orban Viktor 1992-ben egeszen biztosan nem volt vallasos. Ifjugarda parancsnok volt a Telekiben :))) Mami atkepzos orosztanarneni, papi partbizottsagi tag, a rendszer hu tamogatoi voltak, es ezt kellett 94 utan valamifele kereszteny-paraszti mitomenmive alakitani. OV roppantul utalja azokat akik ismertek a csaladjat, es pechere eleg sokan voltak ilyenek. Orban szamitasbol lett kereszteny, ahogy Bourbon Henrik is szamitasbol lett katolikus, de azert nem voltak ok egyedul azzal, hogy szamitasbol hirtelen masok lettek mint addig.

Joejszaka 2009.03.19. 12:59:21

@jotunder:

Tudja a fene, hogy egy politikus mit miért tesz.
"Orban szamitasbol lett kereszteny, ahogy Bourbon Henrik is szamitasbol lett katolikus"

Hülye elmélet, hogy a politikusok racionálisan számító lények. Nem azok. Őket is befolyásolja a családjuk, a körülmények, ne adj isten a lelkiismeretük és az elveik is. Épp ezért nem jelenthetsz ki ilyesmit, hacsak nem készítettél mélyinterjút a patás O.Viktorral teológiai kérdésekről.

Amúgy sem számít mi van a lelkében. Egy embert a tettei határoznak meg, ez egy politikusra különösen igaz. Ajánlom Vonneguttól az Éj Anyánkat...

Ráadásul Magyarországon a kereszténység nem hoz szavazatokat, hanem elvesz. Nem divat, még konzi körökben sem.

___________________________ (törölt) 2009.03.19. 13:11:08

Tekintettel arra, hogy a gondolatolvasó-gép még csak bétaverzióban üzemel (túl sokszor mutat ki mindenféle latexruhás nőcikkel kapcsolatos elképzeléseket :)) ), inkább nem tennék magabiztos kijelentéseket arról, hogy ki mit tesz számításból és mit komolyan.

Van egyébként egy érdekes dolog. Van ám olyan verzió is, hogy valaki valamit elkezd számításból csinálni, de aztán egyre inkább hinni is kezd benne - ugye, hallottunk olyasmiről, hogy önigazolás? Előbb-utóbb mindenki elhiszi a saját reklámszövegét, régi megfigyelés ez.

Cypriánus 2009.03.19. 16:10:09

ja, amúgy IV. Henrik egy nagy király volt, az utódai még jó sokáig csücsültek a trónon, a gyilkosát meg felkoncolták....

amit leírsz Tündér, nyilván igaz, de történetesen OV-hoz közel álló forrásból tudom, hogy úgy 2000-2001-től komolyan gondolja a kereszténységét , mert egy nagy megrázkódtatás érte akkoriban, aminek semmi köze a politikához amúgy, direktben legalábbis (részleteket NEM fogok mondani.)
Mindenesetre én se hittem korábban, hogy ez komoly a részéről , azóta inkább elhiszem.

_andris 2009.03.19. 18:00:31

Mindegy hogy miért lett keresztyén, ha egyszer az, nem? Ha meg nem az, csak úgy tesz, akkor is az ő baja. Szar lehet ennyire képmutatónak lenni, meg sok időt is vesz el.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.19. 18:35:11

@Cypriánus: Orban Viktor a republikanus konvencio elott elmeselte mekkora marha ez az Obama. Most meg gyakorlatilag kenyai lett idosebb Orban Gyozo, es minden nap szazszor mondjak el, hogy Hungary needs change. Orban Viktor megsimogatja Bayer Zsolt homlokat, majd elmegy Tel Avivba a Likud kongresszusra es elmagyarazza a fiuknak, hogyan kellett volna elfoglalni Libanont. Orban a nőkongresszuson nem egyszeruen nőbarát, hanem effektive atalakul Bulla Elmava. Orbán Viktor a Huey Long káeurópaiban.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.19. 18:47:18

@Shenpen: Orban szamito, kegyetlen, populista politikus, de nagyon nem hulye. Egyszeruen tehetsegesebb mint a tobbi, sokkal de sokkal tehetsegesebb. Es egy pillanat alatt tud technokrata lenni amikor kell, aztan megint neptribun, es megy elore megallithatatlanul. Es ezt a sok horkayhorchert meg tolgyet meg gabrilot akik ezerszer okosabbnak hiszik magukat nala ugy fuzi be mint Zidane a Tatabanya fako't. Gyurcsany Ferenc sem kispalyas, es jobban tud szazalekot szamolni Orbannal, de ez lathatoan keves.

Bell & Sebastian 2009.03.19. 19:28:41

@jotunder:

Mit ajánl ellene? Kenderből fonják és mandula illatú?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.19. 19:29:38

Miert kellene ellene barmi ??? Nem ertem.

Bell & Sebastian 2009.03.19. 19:36:45

@jotunder:

Nem hagyott két útnál többet: kivándorlás vagy öngyilkosság?
Mit ajánl?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.19. 19:44:50

Miert hagyta ki a spagetti carbonarat ? En azt ajanlom. Ezt az orszagot direkte OV miatt elhagyni nagy hulyeseg. Ami ebben az orszagban szar, az OV nelkul pont annyira szar mint vele.

___________________________ (törölt) 2009.03.19. 20:23:18

@jotunder:

"Es egy pillanat alatt tud technokrata lenni amikor kell, aztan megint neptribun, es megy elore megallithatatlanul."

Apró probléma ezzel a modellel, hogy 4 választásból azt az egyet bírták megnyerni, amelyiket a maszop egy ennyire gyárilag örök-ellenzéki Petőfi-kultúrájú országban nyilvánvalóan vörös posztónak és kapitális stratégiai és taktikai hibának számító "hogy tartsuk a jó irányt" c. szlogennel és ehhez illő öntelt hozzállással tudott elveszíteni. Valahogy nem pontosan ezt várná az ember egy, ha jól értem az elképzelését, Terminátor fémvázra Machiavelli génjeiből klónozott politikustól. (BTW továbbra sem vagyok fideszes, csak a félreértések elkerülése végett, nyilván, az én ízlésemhez kissé alacsony a Reagan-faktoruk.)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.19. 20:42:12

@Shenpen: 2002-ben a Gallup azt mondta Orbánnak, hogy már nyert. Mindenki azt mondta neki. Elszámolták magukat. Én ott voltam a TF-en, amikor felállt a padlóról, olyan volt mint Rocky Marciano amikor bekattant. Majdnem megnyerte, pedig fizikai lehetetlenség volt onnan felállni. Pár nap alatt sikerült totálisan átalakítania a magyar jobboldalt. 2006-ban viszont emberére talált. Gyurcsány kampányban olyan jó mint Orbán. Lobbyk lenyomásában sokkal gyengébb.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.19. 21:01:30

2002-re van legalább 3 plauzibilis magyarázat. Egyik sem számolásos.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.19. 21:03:04

@tölgy: Kérem ne tartóztassa meg magát. Három plauzibilis magyarázatot szeretnék hallani.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.19. 21:10:42

A legplauzibilisebb szerint egy JT nevű alak kezelte az OVB gépeit.

- a mintavételei eljárás a kérdezéseknél egy 20. század eleji társ.struktúra képre épül, ezért a minták bizonyos modellre pontosak, de az a modell nem érvényes.
- szoci mozgósítás adatbázis alapján
- nem nyilvános

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.19. 22:23:14

@tölgy: A "nem nyilvános" a legjobb. Bár szerintem nem egészen úgy volt, hanem máshogy, de csak a végén. Sajnos az sem nyilvános.

Bell & Sebastian 2009.03.20. 00:38:30

@tölgy: @jotunder:

4 = együtt + szám.tech.
Utóbbit kitömték. (KB ért.)
Bp. + 3-4 nv. libikókás h.ek

Sade Bárki (törölt) 2009.03.24. 12:47:00

@Gabrilo: ebben nem fogunk vitatkozni, nálam a tyúktolvaj öregasszonyverő nagyon hosszú időre a sittre megy, a tüntető meg, amíg nem veri szét a várost, még megrovást sem kap. nem értek egyet a gyülekezési törvény új, demokráciaellenes rendelkezéseivel. de olyat sem hallottam még, h az öregasszonygyilkost elengedik.

mi ez a fasisztázás? én csak azt mondtam, h demagóg, ez pedig alighanem továbbra is megáll.

Sade Bárki (törölt) 2009.03.24. 12:55:53

@Bell & Sebastian: ha az M1esen indulsz el Ózd felé, akkor meg kell kerülnöd a bolygót:)

Sade Bárki (törölt) 2009.03.24. 12:57:41

@sorokinV: szerintem is inkább a mozaikmódszer, munkahelyteremtés, munkaerőhiány, ez a természetazonos megoldás:)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása