We're all living in Amerika

tallian.miklos I 2008.07.21. 07:15

Békés Mártonnak és az általa idézetteknek számos ponton tökéletesen igaza van. Magam is úgy gondolom, hogy az a rendszer, ami az államon belüli viszonyok rendezésére is csak megfelelő elővigyázatossággal alkalmazható (demokrácia), elvi és gyakorlati okokból sem alkalmas az államok közötti ügyek intézésére.

A 90-es évek optimista-idealista hangulatának eredményeit látjuk. Ekkor indultak be azok a folyamatok, melyeknek végén Észak-Koreának atombombája lett, és Iránnak is lesz. Ekkor zajlott a balkáni háború, ami ki tudja, mennyire vetette vissza a térséget minden szempontból... Ekkor lett a nemzetközi politikai élet fő célja, hogy eltúlzott veszélyek ellen küzdjünk drágán és nagyon kevéssé hatékonyan, mert ez a küldetésünk. A jobb sorsra érdemes harmadik világot pedig lassan megöljük a segélyeinkkel.

Meggyőződésem továbbá, hogy azok a veszélyek, amikre Shenpen kollega szokott mindenkit barátilag figyelmeztetni (például az amerikai megtakarítások vészes megfogyatkozása a 90-es évek folyamán) szintén nem teljesen függetlenek az eluralkodó megalapozatlan optimizmustól: ha egyszer nincs többé Nagy Gonosz, akkor mivégre az óvatoskodás...

Az EU közben saját magával van elfoglalva. Katonailag gyenge, és úgy általában, célja, hogy a hagyományos nemzetállamok ne működjenek - ez némiképp méltányolható, hiszen ha a hagyományos nemzetállamok Európában működésbe lépnek, akkor szokott kitörni a világháború. Csakhogy a posztmodern ideálnak része a szociális igazságosság szabályozása hatcsillió oldalas salátaszerződésekben, és amíg az EU ezt nem tudja elszakítani a háború kitörésének esélyét valóban jelentősen csökkentő egységes és minél szabadabb belső piac kialakításától, addig azt kell, hogy mondjam: a szociális EU okozta károk nem elhanyagolhatóak.

Szóval az idealista világrend nem működik.

Az erők egyensúlyára alapozó, realista, konzervatív világrend ezzel szemben működhet - a kérdés az, hogy érdekünk-e egy ilyen világrend? Jól jár-e Magyarország ezzel a világrenddel? A válasz sajnos egyértelmű: nem. Sőt rosszul jár. Tudjuk, tapasztalatból.

A helyzet ugyanis, hogy az egyes egyensúlyozó erők belülről messze nem egyformák: van, ahol több sanszunk van egy jó élet leélésére, van, ahol pedig meglehetősen kevés. A felosztások során Magyarország nagy eséllyel az utóbbi zónába kerülne, hogy egészen finoman fogalmazzak.

De vajon valóban ez a két lehetőség van csak? A működésképtelen idealista, illetve a működőképes, de nekünk (és számos, jobb sorsra érdemes barátunknak) a szovjet blokk örömeit nyújtó, erőegyensúlyra alapozó realizmus? Ronald Reagan épp azért lett sikeres, mert felismerte: ő az erősebb, és felborította ezt az egyensúlyt.

De vajon tényleg nincs más reális lehetőség ezeken túl? Az unipoláris világrend valójában máris realitás. A pólus pedig Amerika. Katonailag mindenképp.

Gazdaságilag ugyan vannak kihívók, de nekik legalább annyi gondjuk van, mint Amerikának. Az EU belső piaca nem elég rugalmas, a munkaerő-piacot és általában, a növekedést fojtogatják a szociális intézkedések, a szakértők szerint az euró túlértékelt, és be fog dőlni. Kínában egyelőre hiányzik az önálló innováció. Oroszország lényegében nyersanyag- és energiahordozó-exportból él, és itt is lehetnek bajok: ha a pénzből nem forgatnak eleget vissza a kitermelés fejlesztésébe, gondok lesznek.

Az egyetlen pólus kulturálisan is Amerika. Ezt nem úgy kell érteni, hogy az amerikanizálódástól való félelem jogos vagy megalapozott volna. Csak arról van szó, hogy a globális piacon az amerikai popkultúra nyelve a legszélesebb körben megértett, és az egyébként helyi, semmilyen módon nem amerikai filozófiájú vagy tartalmú tömegtermékek is ezt használják. We're all living in Amerika, és ezt persze csupa-csupa amerikai kellékkel lehet csak előadni:

Szóval, biztos rossz volna nekünk, Magyarországnak, ha a világrend jelenlegi, kétségtelenül meglévő unipoláris jellege erősödne? Nem, egyáltalán nem. Sőt: könnyebben tudnánk a számunkra mégiscsak kellemesebb oldalon maradni, mintha volna egy, Amerikával reálisan erőegyensúlyt tartani képes Oroszország. Ez nem elhanyagolható szempont, sőt azt gondolom, ez Magyarország (és Közép-Európa) részéről a legfontosabb szempont.

Hogy ez a világ többi része szempontjából esetleg zsarnokságra vezetne? Lehet. De visszakérezek: egy szabadpiaci, libertárius és konzervatív, benevolens birodalom dominanciája nem volna még mindig jobb a világ többi része szempontjából is, mint Hugo Chavez, Kim Dzsong Il, és az összes többi, név szerint nem említett szar rendszer, ami a világ többi részének nagyján manapság is leledzik?

 

Kapcsolódó írások:
Nagyhatalmi erőegyensúly vagy örök béke?


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr87575599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.21. 07:40:08

Igen, értem, hogy jobb az USÁhoz dörgölőzni, mint Oroszországhoz, de én nem vagyok biztos benne, hogy az USA olyan stabil támasz, mint amilyennek mutatja magát.
Ugyanakkor pont az USA az amely, szép lassan sodródik a Nagy Testvér felé. A jelenlegi amerikai trendek egyre kevésbé a land of the free imidzs felé mutatnak.

Egy szabadpiaci, libertárius rendszer nem tud benevolens lenni, csak semleges, persze ez még klasszissal jobb, mint a diktatúrák.

józan' 2008.07.21. 08:46:25

Hát aki csak ebben a két pólusban gondolkodik...azt meg is értem. Akkor már inkább a bigbrádör, eh? :)
Köszi, de nem.
A neo-kon felfogásnak egyébként pont ez a lényege: miután kulturálisan provinciánkká tettük az adott országot, addigra már úgy is rájönnek( a kis butuskák), hogy a kezünkben vannak, tehát vagy megszoknak vagy megszöknek, ahogy a jól ismert közhely is mondja.
Ez jó dolog? Szerintem nem.

gravy_t 2008.07.21. 09:54:27

ha már mindenképp egy nagyobb egységhez kell húznunk, mert egyedül túl kicsi magyarország, akkor az legyen már európa, és nem amerika. és már csak azért sem kéne egy az egyben befeküdni az amerikai kultúrának, eldobva a sajátunkat, mert szerintem az európai kultúra nagyságrendekkel felsőrendűbb az amerikainál. az európai államok is sokkal jobbak (bigbraderség stb.), nem csecsemőként tekintenek az állampolgáraikra.

katonailag európa még jó ideig nem lesz ellenfele / ellenpólusa az usának, de ez nem jelenti azt, hogy kulturálisan és gazdaságilag ne lehetne az. peraze nem lehet elutasítani mindent csak azért, mert amerikai; inkább ésszel kellene hozzáállni, és úgymond asszimilálni, saját képünkre formálni.

BékésMárton 2008.07.21. 10:03:44

Miklós!

Gratulálok a posztodhoz. Jól tudod, hogy nem értek Veled egyet, de a szép stílus és a gondolatmenet belső koherenciája tiszteltre int. Azt látom, hogy nagyon szereted Krauthammer és Kagan írásait. De én, ha lehet ilyet mondani, inkább old school neokon lennék, azaz jobbszeretem Irving Kristol véleményeit, mint az új neokon nemzedék fejtegetéseit.

Köszönet azért is, hogy vitatkozol velem. A véleményemet abból a szempontból biztosan fenntartom, hogy csak és kizárólag a realista alapon elképzelt nemzetközi rendet tudom valóságosnak tartani, s minden más konstrukciót ideologikus megoldásnak tartok.

Az én posztom arról szólt, hogy a világpolitika berendezkedése milyen, s tudod, ebből a szempontból az a Magyarország, amelyen összesen annyian laknak, mint Moszkvában vagy New Yorkban, nem nagyon játszik. Az erőközpontok harcában nem vagyunk tényezők, de nem hinném, hogy egyértelmű csatlakozással bármelyikhez is, jól jönnénk ki. Amerika számára nem Magyarország vagy Közép-Eur. a tét, hanem a Közel-Kelet. Persze, a csehországi rakéták, tudom, de azon nem kell csodálkozni, hogy Moszkva erre idegesen reagált. Ez a Realpolitik.

Szóval: én nem gondolom, hogy Amerika megfelelően erős ahhoz, hogy az I. Öböl-háb. óta kialakult unipoláris érát fenn tudná tartani. Nekünk pedig Amerika harcához semmi közünk nincsen.

BékésMárton 2008.07.21. 10:06:24

hé-hé!!!!!!!!!!!!!!!!

Amerika és Európa ugyanannak a fehér-atlanti-keresztény kulturkörnek a része, légyszíves ne mondd azt, hogy a mi kultúránk "felsőbbrendűbb" az övéknél. amikor Franciországban fejek hullottak a nyaktiló alatt, Amerikában államférfiak vitatkoztak a Jó Állam berendezéséről és nekik sikerült is.

Másik: Európa ma a nemzetközi térben mint EU szerepel, amely soft power és semmi több. Magyarországnak pedig nincsen külpolitikája.

___________________________ (törölt) 2008.07.21. 10:38:35

Miki,

"a szakértők szerint az euró túlértékelt, és be fog dőlni."

Az pl. oké, hogy az EU motorja Németország (többet exportálnak, mint Amerika vagy Kína) és ők csúnyán el vannak adósodva államilag, mostanában alakul egy baromi ingatlan-crash Spanyolországban, tehát ez eddig rendben. De mihez képest dől be? Mert az viszont tény, hogy a "szórjuk a lóvét, mint a részeg tengerész" (másnéven elqrás) nevű gazdaságpolitika az elmúlt 10-15 évben sokkal inkább Amerikát és Angliát jellemezte, mint Nyugat-Európát. Minden szockó marhaságuk ellenére valahogy sikerült az államadósságot és az inflációt szolidabban tartaniuk, szerintem a háborús kiadások hiánya miatt. Tehát nem a dollárhoz és a fonthoz képest fog. Ha a remnibihez és a jüanhoz képest bedől, az baj, de nem katasztrófa, mert ha a Záhony és Hawaii között elhelyezkedő, elég nagy régió pénzei együtt, egyszerre veszítenek az értékükből, attól még egymástól tudunk vásárolni korrektül, és szerintem ez a nagy régió azért lehetne úgy-ahogy önellátó. Tény, hogy fájdalmas lesz, ha a kínai gatya és MP3-lejáccó egyszer csak a háromszorosába kerül, de az ötvenes-hetvenes években elég jól sikerült átvészelni egy ilyen belterjes korszakot.

A másik dolog, hogy az egypólusú világrend nem lenne probléma, ha létezne az az egy pólus. Ott látom a problémát, hogy gyengül keményen. Irak ugyan végre-valahára sikeresnek néz ki, de döbbenetes, hogy mekkora erőfeszítéssel és áldozatokkal járt. És közben az egyszer már elvileg pacifikált Afganisztán, Pakisztán is esik szétfele. Az alapvető problémát ott látom, hogy a harci szellem tűnt el, de kegyetlenül. Nem sokat ér a legjobb felszerelés sem, ha aki üzemelteti, annak nincs sok kedve az egészhez.

___________________________ (törölt) 2008.07.21. 10:46:06

gravy_t,

nagyon leegyszerűsíted ezt. Kultúra: egyfelől az európai ember műveltebb, jobb ízlése van stb. Sajnos viszont az európai átlagember átlagos félműveltsége gyakran csak ballib propaganda, mítoszgyártás, történelemhamisítás, ehhez képest az amerikai átlagember korlátoltsága is előnyös, mert jobb semmit sem tudni, mint abszolút hamis dolgokat. Eljutottunk oda, hogy egy texasi tahónak reálisabb véleménye van a dolgokról, mint egy olvasott francia hivatalnoknak, mert kevesebbet hülyítették, ill. gyakran helyes irányba hülyítették. Pl. a texasi bunkó sokkal inkább tisztában van vele, hogy pl. a bűnözés kezelésének a módja a büntetés, nem a szociális nyafi. Szóval a korlátoltság gyakran jobb a hamis műveltségnél.

Hasonlóan, ami a dadus-államot illeti, Amerika és Anglia döbbentesen mennek egy biztonság-fanatikus rendőrállam felé, ez oké, és nagy baj. De Európa meg egy agyonszabályozós szocdem dadus-állam fele, ahol a s*ggtörlőpapír-forgalmazáshoz is 143 regulációnak kell megfelelni (karikírozva).

Ha az európai laza, hisztimentes biztonság-hozzállást keresztezni lehetne az amerikai laza gazdasági hozzállással, ha az európai ember műveltségét az amerikai ember realizmusával, az oké lenne. De így választani kell.

BékésMárton 2008.07.21. 10:54:58

Shenpen,

a szívemből szóltál!!!!!!!!!!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.21. 11:05:39

amerika érdekesen alkalmazza a római és a britt imperialista modellt, modern fegyverekkel és szankciókkal.
a kérdés az, hogy lesz-e elég pénze rá.

de a rammsteinos videó nagyon ott van.

tallian.miklos 2008.07.21. 11:18:10

Shenpen: azt mondják az okosok, én ehhez nem értek, hogy az euró jelentőset fog zuhanni mondjuk a dollárhoz képest is, meg hogy jöhet az európai recesszió, és hasonlók, nem tudom, ebből mennyi fog bejönni. De mindenesetre ezt most nem Soros György mondta. Úgyhogy odafigyelek rá. És az is baj, ha a jüanhoz képest dől be, mert akkor is sokkal drágább lesz hirtelen egy csomó minden.

Lord Valdez: az USÁ-val én két gondot látok, az egyik, amit Shenpen is mond, hogy gyakorlatilag megszűnt a megtakarítási hajlandóság, ez gazdaságilag tényleg nagy baj, nem akarom bagatellizálni. A másik meg, hogy tényleg nagytestvéresedik, de nem a nemzetbiztonsági, hanem a szocialista értelemben: Európára akar hasonlítani.

Úgy egyébként nyilván egy _nyugati_ monopólusnak örülnék igazán, inkluzíve EU és USA, de ehhez az EU-nak kellene feladnia az USA-t fingató ambícióit. És igen, az EU-nak is kellene ebbe beleraknia valamit, a picsogáson túl. Csak persze az EU nem akar monopólus lenni, mert beindulnak a pavlovi reflexek, hogy fuj az csúnyadolog.

gravy_t 2008.07.21. 17:17:40

igen, európában is elég sok félművelt / műveletlen ember van, vagy olyanok, akik simán tájékozatlanok. de azért arányaiban több a tájékozott ember. remélem, hogy az oktatást nem sikerül teljesen elangolszászosítani, és ez így is marad.

a texasi sötét bunkókkal kapcsolatban pedig csak ennyi jut eszembe: "boldogok a lelki szegények". inkább legyek valamennyire művelt, mint semennyire sem. itt legalább páran még elvárják a politikusoktól, a médiától, hogy népneveljenek is néha, és ez jó.

dadus-államok: amerikában biztosan meg fog valósulni, mert a tudatlan, arctalan tömeggel bármit meg lehet etetni. európában - és ezért angliában sem - szerintem nem lesz dadus-állam, mert itt az emberek tudnak (és szoktak) gondolkodni.

és ha már választani kell, én európai akarok lenni. a világ nem egy nagy boldog család, hosszú távon is fenn kell maradni. éljen fortress europe!

GeeDawg2 2008.07.21. 17:21:11

Kulso megfigyelokent csak egy dologgal tudok egyeterteni: Magyorszagnak nincs kulpolitikaja.
Na jo, az is igaz, hogy az EU-nak soft power kulpolitikaja van, de ezt sokkal erosebben nyomatjak, mint akar 10 evvel ezelott is. Es ezzel eleg hatarozottan reszt vesznek a Kozep es Kozel Kelet es az afrikai orszagok stabilizalasaban. Persze, ez nem latvanyos. Az viszont erdekes, hogy 10 evvel ezelott a nyugati befektetok szamara a kockazatos, de jo bizniszt a kelet europai befektetes jelentette, most meg a demokratizalodo del-amerikai, vagy afrikai piacok.
Es meg mielott a nevtelen szakertok (kik azok, nem kene oket meghivatkozni?) bizonytalan joslatai alapjan a nyugati civilizacio bukasat megjosolnank, ne felejtsuk el, hogy a nyugat europai nyugdijak es hatalmas megtakaritasok finanszirozzak az azsiai es amerikai novekedes egy reszet is...
Es Amerika lehet, hogy tavolrol stabilnak tunik, de az elmult 28 evben (Igen, Reagan ota), az amerikai belpolitikai stabilitas megroppant. Versenykepessegben egyedul Clinton alatt sikerult javulni, azota az allando vilaguralmi torekvesek miatt sikerult a szocialis feszuilsegeket a szonyeg ala soporni, es mostanra nymasztova valt, hogy lakossag min. 10%-at kitevo szegenyekkel mi a fenet csinaljnak. Ugyanis, a szegenyseg, es az adobevetelek csookenese jelentos nyomas ala helyezte a lokalis allami koltsegveteseket...
Masreszt erdemes egy kicsit jobban figyelni Kinara, hogy mit is csinalnak, es nem csak tavolrol, napilapokban olvasni roluk. Vagy akar Indiara. Az elmult 10 evben Europa es Amerika vezeto vallalatai, egyetemi, kutatokozpontjaiban mindenki azon toriu a fejet, hogy a a naluk 4-5-szor nagyobb birodalomba hogyan lehet betorni. Es ehhez kepest az opiumhaboruk smafuk voltak.Pl Most olvastam egy cikket, hogy mar hiany van felso vezetokbol Kinaban. Ha marad a novekedesi lendulet, ez meg jobban felerosodik. Erre mit mond a konzervativ gondolkodasotok? Mit lehet Magyarorszagbnak ezen a teren mozdulni?

GeeDawg2 2008.07.21. 17:24:08

Egyebkent ha mar felmuveltseg: az amerikai (felso)oktatas legalabb annyira angolszasz, mint amennyire nemet hagyomanyokra epul... No, de sebaj.
En egyebkent nem tudom, hogy mit jelent az atlagos muveltseg. Ti igen?

___________________________ (törölt) 2008.07.22. 10:40:49

"itt legalább páran még elvárják a politikusoktól, a médiától, hogy népneveljenek is néha, és ez jó"


nem, nem jó, úgy látszik, nem esett le (vagy igen, csak arra nem volt kedved reagálni, ez esetben bocs): az európai típusú politikus/média népnevelés nagyrészt hazudozás, ez rosszabb, mint korlátoltnak lenni, utóbbi legalább sejti, hogy sok mindent nem tud

___________________________ (törölt) 2008.07.22. 10:46:43

"európában - és ezért angliában sem - szerintem nem lesz dadus-állam, mert itt az emberek tudnak (és szoktak) gondolkodni."

Ez csak a tényeknek mond ellent, semmi másnak. Kérdezz meg pl. egy magyar sertéstenyésztőt, elvileg hány baromságnak kéne megfelelni ahhoz, hogy támogatást kapjon (ami nélkül nem versenyképes, mert mások kapnak). Más kérdés, hogy nem ellenőrzik ezeket MÉG túl hatékonyan, de attól még vannak.

___________________________ (törölt) 2008.07.22. 10:54:33

"Ha marad a novekedesi lendulet, ez meg jobban felerosodik. Erre mit mond a konzervativ gondolkodasotok? Mit lehet Magyarorszagbnak ezen a teren mozdulni?"

Hát, ha pl. engem kérdezel, fogalmam sincs :) Kína szerintem sérülékeny gazdaságilag. www.financialsense.com/editorials/petrov/2004/0902.html

Gyanús nekem, hogy India lesz inkább a Next Big Thing. Emiatt is, meg azért is, mert nem csak a sz*rok tömeggyártására koncentrálnak, hanem informatikára is pl. meg egyáltalán, valahogy az egész műsor kiegyensúlyozottabbnak tűnik.

Kezdjük el az értelmesebb roma gyerekeket tanítani angolul és hindiül - jól jöhet :-)))))

GeeDawg2 2008.07.22. 16:25:17

Ha mar vilaghatalom, meg miafene:
index.hu/kultur/media/kulfold2510/

Persze, megint csunyan lenyultak valami nemzetkozi portalrol egy hirt, de a lenyeg igaz: egyre kevesebb kulfoldi hir van az USA-ban... Mert a piacot nem erdekli, vagy pontoisabban, draga fenntartani, es amugyis messze van. A multkor halottam egy WasPost ujsagirot meselni az Irakban dolgozo zsoldosokrol (ajanlott irodalom: Heart of Darkness - Apocalypse Now), mondta, hogy alig tud roluk cikket megjelentetni otthon, mert az olvasok unottan tovabblapoznak, hogy mar megint egy balhe valahol messze, abban a furcsa Irak nevu orszagban...

___________________________ (törölt) 2008.07.22. 16:34:13

OK, akkor kezdek érteni valamit. A Reddit.com tele van brutálisan elfogult, dogmatikus és türelmetlen haladárokkal, akik tényleg úgy állnak hozzá, hogy aki nincs meggyőződve róla, hogy Bush az ördög maga és arab kisgyerekekkel táplálkozik, az csak valami hétmérföldes mucsai tahó lehet. Bár ez a hozzállás nálunk is ismerős, náluk ennek az egyik fő oka ezexerint az lehet, hogy nem nagyon kapnak színvonalas ellenvéleményt - nem vitatkoznak velük olyanok, akik máshogy, talán kissé árnyaltabban értelmezik a híreket, hanem a többieket kb. nem is érdeklik a hírek, erről van szó?

GeeDawg2 2008.07.22. 19:32:24

En nem voltam Irakban, es nem tudom mi folyik ott. Azt tudom, hogy ez egy furcsa haboru. Nincs sorozas, ezert vagy a hivatasossok esnek el (akiknek kvazi ez munkakori kockazat), vagy a civil iraki lakossag (a gaz ellen), vagy valami nevtelen Blackwater, stb. aldozat. Raadasul adokat sem emelnek, hogy valamelyest balanszirozzak a budzset, emiatt az egeszet az atlag allmpolgar nem erzi meg. Azt erzi, hogy hitelvalasg miatt veszelyben van az ingatlanja, meg azt, hogy a recesszio miatt veszelyben van a munkahelye. (es persze ezt sokan a szemet bevandorlokra fogjak) Ja, es raadasul meg a benzin is dragabb. (ez meg valami sotet vilagosszeskuves resze)

Masreszt azert en nem ismerem a reddit.com-ot, de a Fox News nem eppen arrol hires, hogy kritikus lenne a Bush adminisztracioval szemben. Vagy pont a klasszikusan liberalis, kvazi ertelmisegi NYTimes, vagy a WashPost nagyon kinosan ugyel arra, hogy ne menjen szembe hivatalosan a haboruval...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása