Könyvkartell

tallian.miklos I 2008.07.08. 19:03

Túl olcsók a könyvek, mondá Matyi Dezső (Alexandra), Kolosi Tamás (Tárki - minő véletlen, valamint Líra és Lant), meg még néhány könyvkereskedő nagykutya, hozzunk tehát törvényt arról, hogy a könyv legyen kötelezően drága. Érthető a gondolat, hiszen az olcsóság, helyesebben az interneten jelentős kedvezménnyel kapható könyvek elsősorban nem a kiadókat vagy a szerzőket hozzák kellemetlen helyzetbe, hanem a nagy befektetéssel offline infrastruktúrát építő könyterjesztőket.

Persze. Most már könnyű panaszkodni. Pedig nem voltak ezek mindig ilyen ütődöttek. Matyi Dezső például a maga idejében kifejezetten jó ötletekkel állt elő, például bevezette a hazai könyvszakmába az úgynevezett kapitalizmust: ott kezdett el könyveket árulni, ahová amúgyis jártak a vevők. Például a plázákban. Mostani kartell-haverjai utálták is rendesen, sőt, elit értelmiségi körökben azóta is utálják.

Csakhogy a plázákban drága az üzlet, ezért aztán a könyvárak nagy része ezek fenntartására megy el, akinek meg nincs költséges offline lerakata, az tud engedni, és még mindig bőven nyereséges marad (a szerzőknek és a kiadóknak juttatott összeg pedig változatlan marad). Eddig teljesen világos, nem?

Matyi Dezső, aki régen tudott jó üzletet csinálni, most mintha elfelejtette volna, hogy is működik ez. Ezért aztán elkezdett olyan butaságokat mondani, hogy nincs fantázia az online piacban, és jól törvényt kell hozatni, hogy ez tényleg így is legyen. Igazán szép, posztszocialista megoldás volna kvázi-hatósági jogkörrel felruházni a piaci szereplők egyik érdekvédelmi szervezetét, aki aztán kigolyózhatná az ellenszenves versenytársakat.

Mert nyilván nem arról van szó, hogy az Alexandra meg a Libri meg akarja védeni szegény kis, független könyvesboltokat, hát persze. Meg nem is arról, hogy majd így könnyeb lesz kiadni az amúgy nem fogyó réteg-műveket. Meg hogy a kötelezően drága könyvtől majd felpörög a piac, és mindenkinek vásárolni támad kedve. Hát naná.

Mekkora halom pofátlan hazugságot lehet még előadni anélkül, hogy odarohannának a magyarok nyilai, és jól körbezáptojásolnák a tisztelt magyar könyvkereskedői gittegyletet?

Gondoljunk már bele, basszus.

Ha egy könyvet a kiadó X-ért ad, a Libri bolt 3X-ért, az internetes kereskedő 2X-ért, és mint mondtam, a kiadó által bevett X forint független attól, hogy a könyvet hol adták el, akkor vajon miért járna rosszabbul a kiadó az olcsó könyvvel? Legfeljebb jobban jár, hiszen 2X-ért esetleg olyan is megveszi, aki 3X-ért már nem. Legyen szó rétegkönyvről vagy bestsellerről.

Aki meg rétegkönyveket vásárol, az meg fogja találni a specializált boltokban vagy az interneten is - nem kell tehát emiatt félni a rétegkönyvek megszűnésétől. Nem ettől fognak csődbe menni a kiadók. Marhaság továbbá attól félni, hogy a szabadverseny majd kicsinálja a kulturális értékeket. Általában sem szokta, egyrészt, sőt, például a legkiválóbb zeneműkiadók mind piaci alapon működnek (a zenepiac problémáiról lásd egyébként Lebrecht vonatkozó alapvetését, nem ide tartozik), másrészt ha minden egyformán drága lesz, akkor ugyan miért venne az egyszeri vásárló igényes kultúrát a ponyva helyett?

Nyilván a nagy forgalmat hozó friss sikerkönyvek piacáért megy a küzdelem - de a törvénykezésbe való beledisznólkodás nem szabályos lépés. Ha mégis sikerül átpaszírozni ezt a jogszabályt, akkor irány az Alkotmánybíróság. Sok minden belefér a szabad szerződésbe, amihez a könyvterjesztőknek joguk van, a szabad szerződés törvényi szabályainak átírása viszont nem.

Hogy valami pozitív javaslatom is legyen a végére: teljesen nyilvánvaló, hogy az offline könyvesboltoknak a szolgáltatásokkal kell versenyezniük, nem csak az árakkal. Szakértő, a törzsvevőket ismerő eladók, akik tudnak segíteni, valamint nem keverik Egely György műveit a természettudományos szakkönyvek és tankönyvek közé, az online választékkal összemérhető offline bolti választék értelmesen elrendezve, kellemes környezet, nem olyan nagy titkok ezek.

Ha meg még így sem megy, nos, akkor lehet, hogy újra fel kell ismerni a kor szavát, és kivonulni a drága plázákból, és egy kicsit olcsóbb területen próbálkozni. Legalább nem kell plázába mennem egy nyomorult könyvesbolt miatt, ugye.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr40559170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lynx (törölt) 2008.07.08. 19:25:20

Nincs fantázia az online piacban? Minden ismerősöm online rendel az alexandrától, mert úgy 20%-al olcsóbb. Ráadásul tömegesen. Ez a fickó a saját dolgaival sincs tisztában. Annyi esze lehet, mint az internetadós nagyokosoknak.

lynx (törölt) 2008.07.08. 19:30:05

Mondjuk a konyvkereso.hu annyival jobb, hogy nem muszáj házhoz szállítást kérni. Ha ezt az alexandrások is bevezetnék, lenne abban is mindjárt fantázia.

___________________________ (törölt) 2008.07.08. 21:13:22

Röhej. Nem is érdemel sok kommentet, annyira egyértelmű. Van egy ötletem, de azt egyelőre a levlistán.

Lebrechtről beszélgethetünk itt, vagy nagyon off? Szerintem majdnem pontosan igaza van, az ismertető alapján, de nem teljesen. Nem is annyira sztárokról van szó, hanem halálos zsenikről.

A legtöbb művész mindig is középszerű volt, aki egy adott irányzat hagyományain belül dolgozott, és törvényszerűen utánozta azt, amit az előtte járók v. a saját mestere csináltak. Nem tehetett mást, mivel nem volt nagyon kreatív, csak egy jó iparos volt.

A halálos zseni az, aki annyira tehetséges, hogy megengedheti magának, hogy ne tartsa be az adott művészeti irányzat hagyományait, mert nincs rájuk szüksége, magától is tud kurva jót csinálni. Picasso, James Joyce, John Coltrain, Brancusi, Schönberg stb.

Csakhogy ezzel kinyírja azt, de nem teremt, nem teremthet új hagyomány. Az utána jövők, ha nem zsenik, ha középszerűek, nem tudják utánozni mint afféle mestert, képtelenség, mert a halálos zseni teljességgel séróból csinál mindent. Aki nem zseni, nem utánozhatja. De azért utánozzák. Mi mást tehetnek? Muszáj utánozniuk valakit. És szar lesz. Nagyon. Picasso zseniális, de a Picasso-utánzatok úgy néznek ki, mint egy óvodás rajzai. Joyce zseniális, de a Joyce-utánzatok olvashatatlanok. Stb.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.07.08. 22:18:06

Úgy érted, egy megbízható könyvesboltos jegely a pszeudótudományos blablákat? :)

Egyébként meg legyenek betojva az offline könyvesboltok, amióta rendesen szállít az amazon Magyarországra, azóta kb. $3000-nyi könyvet rendeltem.

Miért? Mert olyan könyvekkel van tele amiket nem lehet megtalálni egy átlagos vagy akár még nagynak számító magyar boltban.

___________________________ (törölt) 2008.07.08. 22:39:50

Br,

mi a trükköd? Egyik szerzőnk szenved az Amazonnal erősen, nem akarnak szállítani. Másoknak megy. Nekem is ment már. Külföldi hitelkártya? Külföldi számlázási cím? Vagy csak arról van szó, amit én mondtam, hogy nézze meg, hogy ki a szállító, mert ha az Amazon maga, az szállít Magyarországra, az oké, de ha az egy alsó-bostoni kis antikvárium rögtön a kocsmától balra, az nem biztos?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.07.08. 23:37:07

"Vagy csak arról van szó, amit én mondtam, hogy nézze meg, hogy ki a szállító, mert ha az Amazon maga, az szállít Magyarországra, az oké, de ha az egy alsó-bostoni kis antikvárium rögtön a kocsmától balra, az nem biztos?"

Pontosan.

Steve the Great 2008.07.09. 09:04:59

"mi a trükköd? Egyik szerzőnk szenved az Amazonnal erősen, nem akarnak szállítani."

Nekem szállít az Amazon - a brit változat - minden gond nélkül, hazai címekkel, kártyával mifenével... Valóban a tényleges szállítón múlhat ez...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.07.09. 09:59:19

Nincs új a nap alatt, normális magatartás:
"People of the same trade seldom meet together, even for merriment and diversion, but the conversation ends in a conspiracy against the public, or in some contrivance to raise prices."
Mint ahogy az is normális magatartás, hogy az összeesküvőket egy rendes országban kiröhögik érte.

(Más: A brit Amazont csak végszükségben ajánlom, lényegesen drágábbak az amerikainál.)

ekkerjoz 2008.07.09. 10:28:05

A virtuális könyvesbolt biztosan jó dolog, viszont én szeretem a könyvet kézbe venni, lapozgatni, mielőtt kifizetem. Nem tudom miért, biztosan a paraszti vérem miatt, a dinnyét is így veszem a piacon, meg a karfiolt. Tudom, hogy minden könyv egyforma, mégis válogatok a polcon, ha nem is sokáig, de muszáj érinteni.
Ezzel együtt tízből kilenc könyvet én is a neten rendelek, bár ezek fele antikvárius példány.
A posthoz: a kultúra is árú, nyugodtan versenyezhetnek a kiadók is, szerzők is.

a nagy levin 2008.07.09. 10:47:32

Talán "àru", nem kedves ekkerjoz?

phaidros 2008.07.09. 11:05:08

Gratulálok a lényeg megragadásához, a nagy levin.

phaidros 2008.07.09. 11:05:53

Bár nekem az "áru" jobban bejön, hamár. ;)

rolika 2008.07.09. 11:09:27

korábban pont ez a matyi ember mondta, az offline és online boltok jól kiegészítik egymást.
btw én kizárólag online vásárolok könyvet, mert úgy olcsóbb. még akkor is, ha betévedek egy könyvesboltba és meglátok valami érdekeset. és persze úgy rendelek, hogy ne legyen szállítási költség :)

phaidros 2008.07.09. 12:00:19

Én általában keresek könyvet, azt meg neten könnyebb. Megrendelem, bemegyek érte hazafelé, s még olcsóbb is volt.

plautus 2008.07.09. 13:42:16

Az amazon.com és az amazon.co.uk szállítási díjai elég magasak. Olcsóbb, ha valamelyik mo-i idegennyelvű könyvbeszerzést vállaló céggel hozatod be.
Használt könyvet külföldről az alibris.com-nál érdemes megrendelni.
Különben a törvénytervezet csak az új könyvek árait fagyasztaná be, azt hiszem 6 hónapra, a bookline.hu tavalyi vesztesége vagy 300millió Ft volt. Azt ki finanszírozta?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.09. 14:18:08

plautus 2008.07.09. 13:42:16

"Az amazon.com és az amazon.co.uk szállítási díjai elég magasak."

Sztem érdemes az eBay-en keresgélni, főleg a .co.uk megbízható.
Engem régóta meggyőzött a PayPal fizetés & Int'l Signed-For postázás. Vidéken is ott van max. 3 munkanap alatt, de jellemzően inkább 2.
Tudom, nem a reklám helye, de sztem jobb, mint az Amazon.

phaidros 2008.07.09. 14:25:39

S a magyar postával nem volt negatív tapasztalatotok?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.07.09. 14:47:19

Szinte félve mondom: eddig nem. :)
A vámhivatal egyszer okozott egy kisebb kellemetlenséget, de az egy másik történet...

tallian.miklos 2008.07.09. 15:51:10

Ekkerjoz, én is szeretem kézbe venni a könyvet, meg lapozgatni, meg ilyesmi. De szeretném eldönteni, megéri-e ez nekem a többletet, ne kelljen már kötelezően kifizetnem. És tegyenek azért, hogy megérje: minőségi könyvesbolt esetén simán vállalnám a pluszt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.09. 16:33:55

Kicsit OFF

Mondjuk, ha jól értem a Lebrecht-könyv ismertetőjét, akkor ott pont arról van szó, hogy ahol megjelenik az üzlet, ott meghal a művészet. Nem?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.09. 16:35:23

(Nem is annyira OFF, ha belegondolok...) :-)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.07.09. 16:48:15

phaidros: a Posta teljesítménye helyről helyre eltérő. Pécsen eddig mindent a legtökéletesebb rendben kihoztak, kiértesítettek, stb. Érden ezzel szemben előfordult, hogy a csomagot bevágták esőben a vizes fűre, egyszer pedig csak rárakták a postaládára úgy, hogy bárki elvihette volna. Vagy szerencsés helyen laksz, vagy nem. CD/DVD esetén más a helyzet, az állítólag univerzálisan kockázatos, máshol vannak a lenyúló csatornák. Igaz, eddig nem lett abból sem probléma.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.09. 16:52:32

Az előző gondolat folytatásaképp:

Ahol megjelenik az üzlet, ott megjelennek a monopóliumokra törekvő nagykereskedők. Ott megjelenik Matyi Dezső.

___________________________ (törölt) 2008.07.09. 17:26:16

Csöncsön,

nem önmagában az üzlet öli meg a művészetet, hanem az az abszurd helyzet, hogy az árnak a minőséghez semmi köze. Egy Armani dzseki hússzorosa vagy még több kínainak, de egy Bach és egy pop CD ára kb. ugyanannyi.

Na ennek az okait kéne kideríteni. Nem, NEM a költségek, sohasem a költségek határozzák meg az árakat, hanem a vevők. Miért nincs 1000 ember, aki fejenként százezer forintot tudna és akarna fizetni egy Bach CDért? Mert akkor működne.

Na ezt lenne jó tudni.

___________________________ (törölt) 2008.07.09. 17:27:12

Vagy fordítva, mondjuk mehetne minden webáruházas letöltéssel, és akkor a Bach CD ötezer, a gagyi kétszáz forint, érted. Nem a számok a lényegesek, hanem nem értem, hogy miért nincs köze az árnak a minőséghez.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.09. 17:40:22

@Shenpen:

Dehát a művészet tipikusan egy olyan dolog, ahol az igényesség és a népszerűeség jóformán fordítottan arányos egymással.

Az üzlet logikája pontosan fordítottja annak. Ott annál "jobb" valami, minél "népszerűbb", azaz minél keresettebb.

___________________________ (törölt) 2008.07.09. 18:13:29

Afenét. Ezt honnan vetted? Keresettebb az Armani, a Ferrari, a krími pezsgő, a beluga kaviár, a gyémántos ékszer, mint az átlag cucc? Nem. Miért nem? Mert drágább. A művészet miért nem drágább, ha jobb?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.09. 18:25:00

Miért nem drágább? Mitől volna drágább?

Mitől drágább a gyémánt, mint a műanyag? Mert nehezebb hozzájutni, kevesebb van belőle.

Bachhoz nem nehezebb hozzájutni, "mennyiségileg" ugyanannyi van belőle, mint más zeneszerzőkből. A művészet úgy arisztokratikus, hogy közben mélységesen demokratikus is.

Pötyy 2008.07.09. 18:29:47

Egyszerű. Azért, mert a művészet egy szűk rétegnek imponál csak, míg a Ferrari mindnekinek. Ha nem tudsz vezetni, és egy Ferrari áll a garázsodban, mindenki csodál. Ha nem érted őket, de igazi művészetet tartalmazó könyveid vannak, mi lesz? Kiröhög, aki érti őket. Kiröhög, aki szintén nem érti, de nem sznob. Csak a sznoboknak tetszik, azért meg nem éri meg :)
Az igazi ok, pedig, hogy az általad felsorolt termékek alapvetően nem egy rétegnek készülnek, csak az áruk teszi őket olyanná, hogy kevesek rendelkeznek velük A művészet nem ilyen.

Mindebből az következik, hogy a művészetre pontosan uyganakkora igány lenne, mint most, ha drágább lenne, csak sokkal kevesebbek számára lehetne megfizethető, tehát lecsökkene a kereslet. A másik irány pedig alapvető üzleti érdekek miatt nem játszik, miért adnák a gagyit 200-ért, ha a nép 2000-ért is megveszi?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.09. 18:44:55

@Pötyy:

Szerintem a Ferrari is csak "egy szűk rétegnek" készül, vagyis ez önmagában még nem magyarázná drága mivoltát. Sokkal inkább az, hogy ritka.

A művészet "alapanyagai" egyáltalán nem drágák. Elég egy papír, pár csepp tinta, és kész a IX. szimfónia. Vagy A Karamazov testvérek. Nincs ok, hogy drága legyen.

Pötyy 2008.07.09. 19:00:19

Ha úgy nézed, hogy a Ferrari, akkor igen. De ha úgy, hogy az autó, akkor nem. És az autók királya nyilvánvalóan a Ferrari. Ez nem igaz pl. a könyvekre. Pontosabban csak egy szűk réteg szemében a könyvek királya a Háború és béke.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.09. 19:05:56

A "könyv" (ahogy az "autó") sem egy szűk rétegnek készül. Alig van olyan lakás, amelyben ne lennének könyvek.

De a Ferrarit és a Karamazov testvéreket csak egy szűk réteg "kajálja", az egyik mégis drága, a másik meg olcsó. Miért? Talán az előállításuk módja miatt.

Egy zeneszám is iszonyú drága lenne, ha a legeslegritkább hangszerekkel adnák elő.

Asidotus 2008.07.09. 21:03:55

Bach esetében például nem fizetnek szerzői jogdíjat. Ez például csökkenti a költséget.
Az hogy egy pl rockzenekar éppen jó számokat vagy uanalmas sablonszart rögzít, az nem jelent magasabb költséget.
A könyvek iszonyú drágák, ez az igazság. Emberek tömegei, akik könyvolvasáson nőttek fel, küzdenek nálunk megélhetési gondokkal, ők nem engedhetik meg, hogy több napi fizetségüket egyetlen könyvért odaadják

Asidotus 2008.07.09. 21:08:47

Lebrecht könyvéről: (nem olvastam, csak az ismertető szövegére reagálnék)
"Ki ölte meg a komolyzenét?" Lehet, hogy sokan felhördülnek, és félrelökik a véleményemet, de egyes (heavy) metal zenekarok viszik tovább. Szerintem sok klasszikus zeneszerző ma elismert (nem felétlenül sztárolt, legalábbis mondjuk mint a Dream Theater) rockzenész lenne.

tallian.miklos 2008.07.09. 23:08:54

Lebrechtnek van néhány komolyan megfontolandó állítása. Ezekkel nagyrészt egyet is értek. A lényeg, hogy mindennek körülbelül annyi az ára, amennyiért optimális mennyiségű fogyasztó vásárolja meg. Ha a szart megveszik ötezerért is százmillióan, akkor ötezer lesz az ára. Nem az általam megítélt zenei minőség szabja meg a forgalmat, hanem a tömeg ízlése. Ezzel nincs semmi baj. Lebrecht emlékeim szerint két fő állítást tesz, mindkettővel egyet tudok érteni.

Az egyik: ez a kereslet-kínálat működött a komolyzenében is. Voltak előadók, ügynökök, egy előadó a "boldog békeidőkben" több hetes vendégszereplésre érkezett, bemutatott több műsort, stb. A lökhajtásos repülő, valamint a nagy tömegek elérésére specializált menedzsment- és marketingtechnológiák azonban ezt az egyensúlyt felborították. Megjelentek olyan sztárelőadók, akik ugyanannyit kérnek egy koncertért, mint egy popsztár, de a műfaj jellegzetességeiből adódóan mondjuk tizedannyi embert visznek be egy operaházba, mint egy popsztár a csarnokba. Piaci buborék. Majd kipukkad.

A másik, hogy a komolyzenét hajlamosak giccsadó-jelleggel, belső átcsoportosítással finanszírozni, amúgy nem megtérülő projekteket popzenei bevételekből eltartani. Ekkor viszont a poppiacon egy kiadó előadójának bukása vagy a recesszió megnyomja a komolyzenei részleget. Ez pl. a Sony klasszikus zenei részlegét teljesen odabaszta.

Emlékeim szerint Lebrecht ezeket mondta.

Pötyy 2008.07.10. 08:31:04

Csöncsön:

A könyv valóban hasonlítható az autóhoz, de a Ferrari a Karamazov testvérekhez már nem. A Ferrari ugyanis MINDENKI számára egy jó autó. A Karamazov testvérek, viszont csak egy szűk réteg számára jó könyv. Ez azért nagyon lényeges különbség.

tallian.miklos 2008.07.10. 11:35:35

Azért volt ám, aki megmondta Enzo Ferrarinak, hogy öreg, szar a kocsidban a kuplung, Ferrari elhajtotta, mire az illető megoldotta a problémát magának, először kicserélte a kuplungot egy jobbra, aztán csinált egy komplett új autómárkát. Ferruccio Lamborghiniről van szó. :D

Pötyy 2008.07.10. 11:41:47

Már finomítottam a korábbi kijelentésem (t.i. hogy a legjobb). Az általad írottaktól függetlenül jó autó :)

De ami a lényeg, nem az objektív jóságáról beszélek, hanem arról, hányan tekintik jónak.

___________________________ (törölt) 2008.07.11. 15:40:57

Megyek és szórok egy kis hamut a fejemre. Akkora közgazdasági baromságot írtam le, hogy hihetetlen.

Igen, igaz. Azért nem drágább a Bach-CD, mert nincs különösebb hiány, nem versenyez egymással a gazdagabb és jobb ízlésű vevő a szegényebb és rosszabb ízlésűvel. Mint ahogy a víz sem drágább csak azért, mert egy ötcsillagos étterem használja fel főzésre, mert van belőle elég - de ha vízhiány lenne, akkor nekik drágábban lehetne eladni. OK.

Akkor viszont ebből következik, hogy nincs megölve a magas kultúra, mert nincs hiány, ki lehet elégíteni a keresletet - csak nehéz megtalálni a sok gagyi között, kevésbé észrevehető.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.11. 20:00:59

Asszem írok majd egy postot a zenegazdaságról :)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása