Más gyereke

tallian.miklos I 2008.06.25. 07:03

Ültem ma a villamoson (légkondicionált), nyugalomban, és felszállt egy 7-9 éves kölkökből álló társaság, rossz ízlésű 15 éves afroamerikainak voltak öltözve, a kezük mocskos volt, szülő vagy egyéb kísérő nem tartozott hozzájuk. Összesen 4-en voltak. Ketten leültek velem szembe, az egyikük, egy szőke kékszemű csávó pedig hirtelen rettenetes szájjaldobolásba kezdett, valami ilyesmibe (de messze nem ilyen professzionálisan):

Sem én, sem az utazóközönség nem értékelte túlságosan nagyra a produkciót, de az első megálló után még nem szólt senki. Ekkor felbátorodott a második, és elkezdett ő is beatboxolni, meg szövegelni hozzá. Kezdett zavaró lenni a hangerő, meg a stílus, meg az, hogy mindeközben bő nyállal terítették be a körülöttük lévőket.

Ekkor szólt rájuk egy középkorú nő a másik ülésről. Nem értették, mi a probléma. Pedig a nő nem volt sem agresszív, sem erőszakos, nem kurvaanyázott, büdöskölközött, csak elmondta nekik, hogy erre nem kíváncsi mindenki, és ha leszálltak, magukban azt énekelnek, amit akarnak. Még mindig nem értették.

Én eközben azon gondolkodtam, hogy vajon mennyire szabad beleszólni más gyerekének nevelésébe. Aztán arra jutottam, hogy végeredményben egy felnőtt embertársamnak is szólok, ha valami olyasmit csinál, ami nem való az adott közös térbe - akkor a gyereknek miért is ne lehetne felhívni a figyelmét az ilyesmikre. Miután ezt végiggondoltam, én is rájuk szóltam, és valamelyest nagyobb tekintélyem lehetett, mint a másik utasnak, mert elhallgattak és lenyugodtak, és talán megértették, hogy a villamoson mások a játékszabályok, mint a grundon (van még olyan egyáltalán, hogy grund?).

A tanulság az, hogy más gyerekét megnevelni nem tudjuk, és én nem is akarom, de miután az ártatlan csíny (legyen mégoly durva is) és az egyszerű antiszocális prosztóság között van különbség, azt gondolom, ha ez utóbbit látjuk, a higgadt rászólást nyugodtan megkockáztathatjuk. Ha ott a szülő, neki mondjuk. Ha nincs, akkor a gyereknek.

Rosszul nem járhatunk - vagy felfogja, hogy amit tesz, az nem helyes. Vagy bepanaszol a szülőjének, ekkor egy normális szülő azt mondja, igaza volt a bácsinak, és kész. Ha meg a szülő szerint helyes összeköpködni a villamost, akkor ugyan sok foganatja nem lesz a szavunknak, de legalább megpróbáltuk.

Miről szól ez az egész? Arról, hogy mi, a társadalom is küldhetünk visszajelzéseket (kulturált keretek közt) arról: mi az, ami tolerált, és mi az, ami nem a szabaság jegyében elnézhető ízlésbeli eltérés, hanem a közös lét minőségét rontó prosztóság. Sőt, tovább megyek, küldenünk kell ilyen visszajelzéseket.

(Figyelem, nem arról beszélek, hogy agresszív monomániás módjára üvöltözzünk mindenkivel, aki zavar - nem. A jókedvű gyerekcsapatokat meg hasonlókat nem kell piszkálni, természetes, hogy ők egy kicsit hangosabbak, meg szétszórtabbak, mint az átlag utas. Arra kell rászólni, aki a saját korának és elvárható szellemi szintjének megfelelő normákat nem tartja be.)


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr48537563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.25. 08:11:13

legközelebb kenj rágót a hajukba.
az be szokott válni.
odaragad az üléshez, és megy három-négy teljes kört, amíg az ellenőr ki nem szúrja.

Pötyy 2008.06.25. 10:00:13

Tisztelt szerző!

Két észrevételem lenne, amelyek erősen összefüggnek. Először is nagy hangsúlyt kap az írás elején, hogy "rossz ízlésű 15 éves afroamerikainak voltak öltözve, a kezük mocskos volt", ami szerintem "antiszocális prosztóság", tekintve, hogy a másik ízlését nem illik megkritizálni. (Annak ellenére, hogy én sosem öltöznék így, sőt a gyerekemmel is erősen vitatkoznék, ha így akarna.) Másodsorban pedig ez a történet szempontjából tökéletesen lényegtelen, ugyanis nem az zavart elmondásod szerint, hogy így néztek ki, hanem az, hogy hangosak voltak. És itt jön a másik dolog: mi különbözteti meg a hangosságot a hangosságtól? Arra is rászólsz, aki hangosan beszélget a szomszédjával? Miben különbözik ez a szájdobolástól? Ha azt mondod nem, akkor sajnos azt kell mondjam, hogy "agresszív monomániás módjára" szóltál rá a fiúkra, ha igen, akkor rendeben van a dolog, bár meggondolandónak tartanám, hogy ha valaki hangos (büdös, koszos, hozzádér etc.) arréb lehet állni, elvégre milyénk Európa leghosszabb villamosa. Az együttélést nem csak úgy lehet megkönnyíteni, hogy a körülöttünk lévőkhöz alkalmazkodunk, hanem úgyi s, hogy megválogatjuk a körülöttünk lévőket.

A cikk konklúziójával vioszont abszolút egyetértek, igenis a közösségnek nem csak joga, kötelessége is nevelni a gyerekeket, akik tagjai annak. Ha nem tesszük meg, amíg fogékony rá, (és ezt a szülő nem mindig önhibájából mulasztja el, hiszen hogyan is magyarázhatná el a szabolcsi kis faluban lakó őstermelő a gyermekének, hogyan kell a villamoson viselkedni, mikor még csak tévében látott olyat) akkor az élet teszi meg majd idősebb korában, esetleg súlyos következményekkel.

fedaykin 2008.06.25. 10:27:56

Jellemző eset, Magyarországon a többség előszeretettel neveli más gyerekét ha kell, ha nem.
Számos, gyermekeit normákra és békés együttélésre nevelő anyuka tudna mesélni olyan esetekről, amikor idősebb generációhoz tartozó néni/bácsi beszól a szégyenlős 3 éves köszönni nem akarása miatt.
Sajnálatos módon kis hazánkban a gyermekekhez való hozzáállás egyébként is az, hogy a gyereket tökéletlen felnőttként kell kezelni, nem tökéletes gyerekként. Ha jól emlékszem egyszer a Magyar Nemzetben volt arról egy jó cikk, mennyire gyerekellenes a mai magyar társadalom, talán Lovas írta, már nem tudom.

Jellemző dolog az is, hogy a Nyugat-Európába látogató/költöző magyarokat mennyire idegesíti az ottani gyerekek neveletlensége, ám a felhozott példák döntő többsége kifejezetten korral együtt járó, jókedvű gyerekes tett.

Szerintem igazad volt az adott esetben, de a határt meghúzni igen nehéz, mindenkinek máshol van a határ. Pöttyel pedig egyetértek abban, hogy a ruházkodás nem fontos a történet lényegét tekintve.

Pötyy 2008.06.25. 10:36:21

fedaykin:

jogos amit mondasz, csak kiemelném belőle, amit én lényegnek tartok: "Magyarországon a többség előszeretettel neveli más gyerekét ha kell, ha nem".
Pontosan ahogy mondod, de más gyerekek nevelésénél - ahogy a sajátodénál sem - azt jelenti a nevelés, hogy a mániáidat (pl. köszönés erőltetése) rákényszeríted a gyerekre. És azt kihagytam, pedig fontos, hogy csak bizonyos kor felett szabad ezt (t.i. más gyerekének nevelését) alkalmazni, amikor a gyerek már elég érett ahhoz, hogy értelmi alapon felfogja, amit mondunk. ehhez min. 7-8 évesnek kell lennie
Bár az eddigiehez nem szoro

rolika 2008.06.25. 10:37:46

videó: hogyan kényszeríthet ki ember magából ilyen hangokat? :)

cikk: megpróbálok pc-n fogalmazni: akkor is rájuk szólsz, ha nem szőke, kékszeműek? és ha megteszed, megúszod? tényleg nem járhatsz rosszul?
engem őszintén meglepett, hogy elhallgatak. nem ez a jellemző. jó fiúkkal találkoztál.

rolika 2008.06.25. 10:39:46

a köszönést én szoktam erőltetni a gyerekemre (3 éves), így nem kell másnak.

Pötyy 2008.06.25. 10:44:48

Elmondok egy lazán kapcsolódó történetet (mert szerintem oylan téma amiről érdemes beszélni, de nem túl aktívak az emberek :))

Szintén BKV-n utaztam, ült rajta egy idős asszony, talpig feketébe öltözve (még nem volt ilyen meleg). Fekete szoknya, fekete felsőruha, és természetesen fekete kendő. Mindehhez alacsony és törékeny testalkat, ősz haj, és öregasszonyos arc. Felszállt egy fiatal anyuka, egy 3-4 éves forma kislánnyal. Mindhárman a közelemben voltak, így jól halottam ami történt. A kislány, ahogy az ilyen korúaknál lenni szokott egyszer csak megjegyezte: "Nézd anyu, ott egy banya!" Mindezt fennhangon, jól hallhatóan, és egyértelműen a nénire célozva. Egy ideig nem történt semmi, gondoltam nem hallotta meg, de egy idő után a néni mégiscsak odafordult az anyukához és azt kérdezte: "Errre tanítja a kislányát?"
Szegény anyuka próbált magyarázkodni, hogy a mesekönyvek, meg stb. és még azzal is rontotta a helyzetet, hogy mindezt elég sértődötten tette. Itt ér véget a történet. A tanulságokat nem lövöm le , mindenki találja meg magának.

fedaykin 2008.06.25. 10:46:22

Rolika, hogyne, de egy 3 évesnek még vannak olyan pillanatai, amikor megijed, megilletődik, akármi, elbújik a nadrágod/szoknyád mögé és nem köszön az amúgy is ijesztő, beszólogatós szomszéd néninek, bácsinak.

Pötyy 2008.06.25. 10:47:28

ja persze a lényeget kihagytam, hogy a néni mondatától kezdve a kislány a további úton úgy viselkedett, mint aki 1. zavarban van 2. szégyelli magát 3. nem érti mi történt (nem vagy-vagy, hanem mindhárom)

Carlos77 2008.06.25. 10:54:05

Valami hasonló történt velem is, ilyen menő fiatal 10-en évesek, drága cuccokban fel alá grasszáltak a sárga combinében. Közben persze a trend szerint üvölt a mobiljukból valami borzadály (Tényleg mindenevő vagyok zenében, de az. valami dupla kávé mix volt ami emberiség elleni bűntett...) Amikor másodjára jön el mellettem és direkt kifelé tartva félkézzel mutogatja a villódzó szerkezetét. Muszáj volt leoltanom:
-Mi az haver nincs pénzed fülhallgatóra? Senki nem kíváncsi a szar zenédre az ócska 1.5 éves mobilodról...
Mély hangomnak persze nyomatékot adott a 30cm és 50kg különbség is... el is halkult a zene és le is szálltak.

Jó tudom régen is volt táska rádió és a szüleink is kikészítették a nagyszüleinket a Rock and Roll, hol jobb hol rosszabb szösszeneteivel. De van egy határ nem? Ha én madárcsicsergést akarok hallgatni a Margit szigeten akkor, igen is rászólhatok a szomszéd padra ahol duettben üvölt a mobilról a technó.

fedaykin 2008.06.25. 10:54:52

Érdekesek ezek a dolgok, és felnőtt számára gyakran nehezen kezelhetőek. Szurinámi-hindusztáni származású holland ismerősöm például mind a mai napig egyik legkellemetlenebb élményeként tartja számon, hogy amikor kisiskolás korában beköltöztek egy isten háta mögötti kis holland falucskába egyetlen nem fehér bőrűként, Mikuláskor a gyerekek azt akarták, hogy ő legyen a Fekete Péter, mert őt már nem kell befesteni sötétbarnára.
A gyerekek logikusan gondolkodnak.

fedaykin 2008.06.25. 10:55:57

Ez előbbi Pötyynek ment a banyás sztorira :)

rolika 2008.06.25. 11:00:25

pötyy, elgondolkodtató, hogy az anyuka miért nem szólt rá a kislányára, hogy ilyet azért nem kéne. ezzel mindent megoldott volna.
a gyerekek már csak ilyenek, de mi meg azért vagyunk, hogy egy kicsit terelgessük őket.
ha az anyuka rászól a gyerekre, a néninek nem kell beszólnia, a kislány meg nem lesz zavarban/nem szégyelli magát.
de most tényleg, milyen anya az, aki ilyen szituban nem szól a gyerekére?

Pötyy 2008.06.25. 11:12:48

Rászólt. Elmondta, hogy ilyet nem mondunk, kb. eddig jutott az érvelésben, amikor a néni felszólalt. Mivel így nem tudta elmondani, miért is nem szabad, ezért alakult ki a kislánynál a frusztráltság,

Téged még nem lepett meg a 3 éves gyereked olyan beszólással, ami nem volt a szituációhoz illő, de ahogy fedaykin is mondta logikus volt?
És mi az hogy nem kéne? Honnan tudja az a szegény gyerek, hogy nem mindenki banya, aki feketében jár? Te úgy olvasol mesét, hogy közben minden képet részletesen kivesézel?

crix 2008.06.25. 11:37:39

Pötty és mit szólsz egy nevelő célzatú pofonhoz?
figyelem teszt lesz

qbr 2008.06.25. 11:45:35

Na és ha ezt csinálták volna a villamoson? :) youtube.com/watch?v=AF-KagTq7qY

fedaykin 2008.06.25. 11:46:26

Crix, én nem vagyok a pofonok híve, már csak azért sem, mert pontosan emlékszem a saját reakcióimra gyerekkoromból. Igaz, nem kaptam túl sokat, talán ha hármat és - utólag - elismerem, hogy valószínűleg nálam is beszaladna a madzag ha a gyerekem hasonlóval próbálkozna, de rám nem nevelő hatással volt.

Vagy úgy érted más gyerekének leakasztani egyet a villamoson?

rolika 2008.06.25. 11:54:34

pötyy, akkor meg a nyanya reagálta túl, bocs, csak azt hittem, az anyuka meg se nyikkant.

igen, én olvasom a mesét esténként, thomas a gőzmozdonyt, pöttyös pannit és süsüt, felváltva, mikor melyiket :), és nem, nem rágom szájba.

scsaba1 2008.06.25. 11:54:53

"Egy ideig nem történt semmi, gondoltam nem hallotta meg, de egy idő után a néni mégiscsak odafordult az anyukához és azt kérdezte:"

"Rászólt. Elmondta, hogy ilyet nem mondunk, kb. eddig jutott az érvelésben, amikor a néni felszólalt. Mivel így nem tudta elmondani, miért is nem szabad, ezért alakult ki a kislánynál a frusztráltság,"

Némi ellentmondást vélek felfedezni a "mesében".

Nem kellene ennyire üvegbúra alatt nevelni a gyereket. Egy félmondattól frusztrálódik a gyerek, úgy hogy nem is neki lett címezve, hanem az anyának? (Tehát nem "büdöskölök", meg "ne szemtelenkedj velem, kislányom".

A néni felszóllalása után simán lehetett volna folytatni az érvelést, hogy "látod, nem mondunk ilyeneket, mert banyák csak a mesében vannak, a néni lehet, hogy gyászol valakit, ezért van feketében..."

fedaykin 2008.06.25. 11:58:28

Kevés dolog frusztrálóbb egy kisgyerek számára, mint amikor a szüleire szól rá valaki úgy, mint egy gyerekre és még észre is veszi, hogy a mama kellemetlenül érzi magát.

A gyerek szempontjából az anyuka kezelte rosszul a helyzetet.

Pötyy 2008.06.25. 12:30:14

crix:

szerintem egy saját gyerknél megengedhető a rászóláson túlmenő figyelmeztetés, de a pofon túl erős, mondjuk egy fülhúzás, vagy egy "nyakleves". Természetesen más gyerekénél szóba sem jöhet.
(nem gondolkodtam eddig, csak dolgoztam)

scsaba1:

igen, félreérthető voltam, a néni részéről nem történt semmi.
Igen egy félmondattól frusztrálódik a gyerek, és ez nem azért van mert üvegbúra alatt lenne nevelve, egyszerűen nem érti, miért szidják, (az még rosszabb, ha nem is a szemébe mondják) hiszen az ő értékrendje szerint nem tett rosszat. Ha ezzel azt akartad mondani, hogy nem baj, ha a gyerek rosszul érzi magát, legalább tanul az élettől, akkor viszont nem értek egyet veled. A saját hibáinkból tanulás ideje nem 3 éves korban, hanem 10 körül jön el. Ezek a sérelmek nem oldódnak fel annyival, hogy na legközelebb okosabb leszek, és így a mélyben kitudja milyen defektet okoznak.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.25. 12:56:27

Csak egyetlen megjegyzés:

Tévedés azt gondolni, hogy a gyerekeket nem a társadalom, hanem egy társadalomtól teljesen független individuum neveli. Életünk minden pillanatában korlátoz (vagy, szebb szó: befolyásol) minket a társadalmi tradíció.

eino. 2008.06.25. 17:18:25

,,Pöttyel pedig egyetértek abban, hogy a ruházkodás nem fontos a történet lényegét tekintve"

De, az. A szülőkről mond el sok mindent. A mintáról. Azért a 7-8 év még nem kamaszkor, tehát amennyiben a szülők nem erőltetik a valahol biztos menőnek számító kinézetet, úgy nem igénylik a gyerekek sem. Mellesleg mit keresnek ekkora gyerekek kísérő nélkül a fővárosi közlekedésben?
Ez is sokat jelez a szülőkről.
Aztán a gyerekek felnőnek, és a mai liberális felfogás szerint a társadalom lesz a hibás abban, hogy ott tartanak majd, ahol.

eino. 2008.06.25. 17:23:36

,,Szegény anyuka próbált magyarázkodni, hogy a mesekönyvek, meg stb. és még azzal is rontotta a helyzetet, hogy mindezt elég sértődötten tette."

Szegény anyuka egy idióta, aki bevette azt a maszlagot, hogy legjobb, ha a gyerekre nem szólunk rá. Vagy csak unja a gyereket, és fásult (volt mindaddig, amíg nem szóltak közbe)

fedaykin 2008.06.25. 17:29:06

Eino, a ruházkodás egyéni ízlés kérdése és nem mindig reflektálja az adott személy és szüleinek társadalmi státuszát. A másik pedig az, hogy angol elitiskolai egyenruhában is lehet valaki antiszociális prosztó...

csati 2008.06.25. 17:38:41

Azért az, hogy a kisgyerek szégyenében nem köszön, meg minden rossz szándék nélkül mond valami butaságot, sértőt, az teljesen más kategória, mint amiről a cik szól, miszerint vannak fiatalok, akik xarnak a szabályokra, másokra, sőt, azt élvezik, hogy másokat bosszanthatnak.

Mondjuk ez:

youtube.com/watch?v=d4UelWlm_SY&feature=related

jó példa arra, hogy manapság nem a nem köszönés, meg nem az ülőhely át nem adása a legfőbb probléma.

tallian.miklos 2008.06.25. 18:03:18

Pötyy, a határesetekben csendben maradok, de ez nem határeset volt, effektíve leköpködtek. Nyilván nem esik jól, ha valaki nem köszön, de tudom, hogy az ilyen "irracionális" gesztusokra a gyerekeket tanítani kell, és sok mindenen múlik, van "jó köszönő" gyerek meg van, akit noszogatni kell. Az a szülő dolga. Bízom benne, hogy ismeri a gyerekét, és el tudja neki értelmesen mondani, mi az ábra.

Meg ezért is mondtam, hogy előbb a szülőnek kell jelezni, hogy zavar, amit a gyerek csinál. Vagy a nagytesónak, tanárnőnek, stb. Ha ott van. Ő ugyanis ismeri a gyereket, tudja, hogy hogy a legjobb kezelni.

De ha nincs szülő, akkor vannak olyan egyértelmű helyzetek, amikor ennyi szerintem szükséges.

A ruházat nem feltétlenül releváns, de szerintem sokat elárul arról, otthon hogyan van fogva a gyerek.

Toymao 2008.06.25. 19:03:28

videóhoz:

Na igen, ez beatbox. A profik oda is teszik a kezüket, hogy ne köpködjenek közben. :)

qbr: Ha naturally 7 nyomot volna ingyen koncertet a villamoson, akkor autogramot kérek. :D

scsaba1 2008.06.25. 19:12:04

"Ezek a sérelmek nem oldódnak fel annyival, hogy na legközelebb okosabb leszek, és így a mélyben kitudja milyen defektet okoznak."

Egy egyszerű párbeszéd lelki defektet okoz később... Jaj.

Látod, ezért mondom, hogy nem kell üvegbúrában tartani a gyereket. (Pl. számos ismerősöm mesélés közben "átírja" azokat meséket, amelyekben halál van) Egy 3-4 éves gyerek "gyerek", de nem hülye. El lehet magyarázni neki a szituációt, mit, miért nem mondunk, és azt is, akár, hogy mit jelent a halál.

(Mielőtt mgkérdeznéd: gyakorló szülő vagyok :) )

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.06.25. 19:17:57

Jól tetted. Igazából mindannyian neveljük egymást egy kicsit, tehát ne legyen lelkiismeretfurdalásod :)

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.06.26. 17:02:29

Miklós, te nem vagy elég nyitott a kulturális másságra.

Szegény gyerekek biztos azóta ott sírnak a kombínó valamelyik végében, amiért így megbántottad őket. Szörnyeteg! :D

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.06.27. 01:58:10

Kedves Pötyy,

Bocs, hogy így ismeretlenül kritizállak, de nem reagálod kicsit túl a nevelési dolgokat? Ha azt hiszed, egy mondat frusztrálja a gyereket, és "a mélyben kitudja milyen defektet okoz", az lesz a következmény, hogy meg se mered mondani neki, amit nem tud(hat) a kora, tapasztalata stb. miatt. Tehát félelemből lemondasz a gyerek neveléséről. Szerintem a gyereket (persze, a korának és értelmének megfelelő módon) a valósággal ill. az őt körülvevő társadalom normáival érdemes megismertetni. Mindig szeretettel, ha lehet, humorral. Az én egyik fiam a maga 5 évével azért nem köszön mindenkinek mostanában, mert nem tudja, sziával, jónapottal vagy ne adj' isten csókolommal köszönjön. Erre nem az a megoldás, hogy akkor inkább ne köszönjön, és ezzel elkerüli a frusztrációt, mert egyrészt ha nem köszön, 1-2 év múlva (iskola, tanárok) egy sor frusztrációja lesz, másrészt most is érzi, hogy valamit nem tud megoldani. Én inkább megdicsérem, ha eltalálta.
Ja és Európa leghosszabb villamosa nem pontos J-vel a milyénk? ;-)

betanított magfizikus 2008.06.28. 21:00:28

Pötyy és Dr. Morcz: semmilyen j-vel, egyszerűen _miénk_. azért ez elég durva volt, nem vagyok helyesírás-fetisiszta, de az ilyenek meg tudnak döbbenteni.

a sztorihoz: szerencséd volt velük, hogy elhallgattak, 3-4 év múlva már nem biztos, hogy el fognak. nálunk itt a paneldzsungelben a 4-5 éves brazil kiskölykök kedvenc szórakozása az, hogy végigrohannak az összes lépcsőház előtt, és minden kaputelefont megnyomnak, illetve a lépcsőházban az összes emeleten megnyomkodják a lift gombjait, ami igazán kellemes, ha fent laksz a kilencediken, és sietnél. mindezt éktelen ordítozással kísérve, nap mint nap. természetesen nem állnak szóba senkivel, aki rájuk szól. egyébként nem az a lényeg, hogy éppenséggel brazilok, én aztán nem vagyok rasszista, csak hát a tapasztalat azt mutatja, hogy a szüleik sose szólnak rájuk, semmi ilyenért, így nem alakul ki bennük gátlás az olyan dolgokkal szemben, amiket egyébként nem teszünk meg, mert felfogjuk, hogy mások is élnek körülöttünk. vagyis ettől a nem neveléstől eleve antiszociálisak lesznek, nem is lehetnek mások, és ez a szomorú. itt már hiába próbálkozol "más gyerekének" a nevelésével...

___________________________ (törölt) 2008.07.18. 00:09:24

"Jellemző dolog az is, hogy a Nyugat-Európába látogató/költöző magyarokat mennyire idegesíti az ottani gyerekek neveletlensége"

Hm. Engem is. A fene tudja. Első körben az zavar, hogy nálunk a hároméves gyereket vagy otthon hagyják bevásárláskor a szomszéd néninél, vagy fogják a kezét. Itt Angliában meg szanaszét kószálnak a hiperekben a pöttömök. Aranyosak, de innen 190 centiről nagyon a szemmagasságom alatt vannak, mindig parázok, hogy rá ne lépjek egyre.

Második körben a tinédzserek neveletlensége zavar, akiknél ez nem életkori kérdés.

Én mindenből szeretek elméletet csinálni, még abból is, amiből nem kéne. Itt sem maga a viselkedés zavar. Az zavar, hogy maga az a koncepció, hogy önfegyelem, önkontroll, az tökéletesen hiányzik. Tökre úgy működnek, hogy ha szürcsölni van ingerem, szürcsölök, ha fingani, fingok. Ez nem lázadás náluk, hanem egy teljesen belülről jövő dolog, soha,semmiféle önkontrollra nem tanították őket. Nagyon rossz életük lesz, ha egyszer dolgozni fognak, előre sajnálom őket.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása