Amikor ellep a szemét

Carlos77 I 2008.01.07. 15:00

"Nápolyt látni és meghalni" - tartja a mondás. Mostanság biztosan többen érzik ugyanezt élesben, szinte belehalnak az ottlétbe. Az utcán méteres kupacokban állnak a 2 hete el nem szállított szeméthalmok, a karácsonyi nagy zabálás és tobzódás után Nápoly egy hatalmas szeméttelep képét kezdi mutatni.

 Közel 100.000 tonna hulladék hever az utcán, amit lángoló konténerek tarkítanak, és a túlterhelt tűzoltók oltanak. A hulladék egyik égésterméke a rendkívül mérgező és erősen rákkeltő dioxin is lehet. Növekszik az egészségügyi kockázat. Tífusz, kolera és hepatitisz-veszély fenyeget, a sok szerves háztartási hulladék bomlása miatt elviselhetetlen a bűz. Mindez egy 3.1 milliós nagyvárosban EU déli részén.

A Nápolyt körülvevő Campania tartomány szeméttelepei már évekkel ezelőtt megteltek, de újabb lerakóhelyek létesítéséhez a helybéli emberek nem járulnak hozzá. Közel tíz éve zárta be kapuit Contrada Pisani szeméttelepe Nápoly nyugati elővárosában, Pianurában. Most ennek a kapujában vannak zavargások, a helyi lakosoknak elegük van és nem engedik a telep kinyitását, még ebben a vészhelyzetnek mondott időszakban sem.
       
Mindez csak a májusi eset megismétlődése, amikor a camorra, azaz a helyi bűnszervezetek által kezelt telepek nem vették át a hulladékot, hogy utána extraprofithoz jussanak a sürgősségi elszállításból, ezért egyszerűen minden hulladék az utcán maradt, a turistaszezon kellős közepén. A nápolyi szemét évek óta milliárdos üzlet a bűnszervezeteknek a drog mellett, amely ellen eddig egy olasz kormány sem tudott (vagy akart) fellépni. Alfonso Pecoraro Scanio környezetvédelmi miniszter szerint a camorra felelős a válságért. A gyújtogatások mögött szerinte ők állnak, akik az illegális szemét felszámolása révén nagy nyereségre tesznek szert.

A térségben közel 2 milliárd eurót fordítottak a problémára az elmúlt években, de tényleges megoldás nem történt. A támogatások elfolytak, de a feldolgozó üzemek nem valósultak meg.

Egyesek már Silvio Berlusconi volt miniszterelnök körül tömörülő jobbközép ellenzéki szövetség hasznát látják, Campania régió elnökének, Antonio Bassolinónak a lemondását követelik, mert szerinte nem képes megoldást találni a kialakult válságra.

Nápoly és a környező Campania tartomány szemét gondjai miatt 2007 júniusában már az Európai Unió is jogi lépéseket tett. Ennek ellenére a helyzet csak tovább romlott az év során. Vajon Brüsszel meddig képes eljutni, milyen megoldást fognak találni a bürokraták?

"Az ország immár nem tudja megoldani a Campaniában fennálló robbanásveszélyes helyzetet" mondta Ermete Realacci, az olasz parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke a brit BBC-nek nyilatkozva. Realacci felszólította a hatóságokat, hogy találjanak megfelelő helyszínt az újabb lerakóhoz, a helyi lakosságot pedig ösztönözte arra, hogy tegyenek többet a szelektív gyűjtés megvalósításáért."

Időközben a helyi hatóságok hét Campania tartománybeli ideiglenes lerakó gödröt jelöltek ki, amelyek közül már ötbe elszállítják a hulladékot, azonban a tüntetők folyamatosan gátolják a szállítást.

Vajon mi oka lehet, hogy ide fajult a helyzet? Az olasz mentalitás, bagatellizálás, életélvezet, korrupció, felelőtlenség? Szerintem ez a válság egy tünet, és egyre több lesz…

Kényelmes világunkban élünk és elfeledjük azt, hogy következmények mindig vannak. Nyomot hagyunk a világban és az ilyen válságos időkben a felszínre tör. Jelenlegi életmódunk többszörösen deficites itt Európában. Az Ökológiai lábnyom sokat vitatott mérő szám, de valamit mégis megmutat (az ÖL, és 2 perces kiszámítása).

Segítségével megtudható hozzávetőlegesen, ki mekkora nyomot hagy életműködése során, mivel egy adott terület csak korlátozott mennyiségű nyersanyagot képes produkálni és csak korlátozott mennyiségű szennyezést képes elviselni.

Pont ez a válság alakult ki most Nápolyban is, a koncentrált fogyasztás és termelés, a szeméttelepek telítődése, párosulva egy évtizedes hatalmi harccal és rövidlátással, haszonszerzésel, felelőtlenséggel és mérhetetlen pazarlással. Ez a mentalitás - és szemléletmód - nemcsak az olaszok problémája, hasonlatos a szőnyeg alá söpréshez. Ami általános postmodern szemléleti defektus. Ha nem látom nem fáj... vagy szállítsuk el, csak ne hozzánk, égessék el csak ne nálunk, valaki csináljon valamit, bármit csak ne én. Ezt használta ki a maffia és vitte az északiak szemetét délre a déliek szemetét északra, csiki-csuki játékot játszva a támogatások és dijak felhasználásából. És a telepek szépen megteltek a kevés feldolgozó üzem képtelen akkor működni, ha nincs megfelelő tudatos szelektív gyűjtés a háztartásokban. Az nem hulladék-kezelés, hogy ásunk még több gödröt.

De mi a helyzet nálunk? Most múlt el vízkereszt, lassan majd esnek ki az ablakon a fenyőfák. Pont az utcára, mert mi sem vagyunk mások, elkényelmesedtünk. Vajon milyen következményekkel maradna az utcán a mi szemetünk, ha nem szállítanák el? Ki fizet rendszeresen szemétdíjat? Hivatalosan, nem zsebbe? Nekünk is van szemét-maffiánk, a volt szőkítők, kicsiben szintén utaztatják a hulladékainkat, vagy hozzák ide a német szemetet, aminek csak a felét vitték vissza eddig. De lehet, hogy áttételesen kaptunk mi is egy kis nápolyi szeletet (szemetet).

Ki tudja hova kerül az általa megtermelt hulladék, a sok utaztatás közben hol esik le végleg a földre? Vagy hogy működnek nálunk a feldolgozó üzemek? Mennyire elterjedt a szelektív hulladékgyűjtés? Mennyire nevelés és mentalitás kérdése a hulladék kezelés? Utána fogok nézni ezeknek, illetve várom a véleményeteket, fejleményeket, kiutat Nápolyból...

 


Pár infó Nápolyról, néhány forrás: hirkereső, mtv, index, origo. Nápoly


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr96288006

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - Konzervatorium 2008.03.18. 15:15:56

[...]Amikor ellep a szemét...[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carlos77 2008.01.07. 15:15:35

Kedvenc kampányom lett, nagyon ütős és poénok mögött van értelem talán valami hatása is lesz.
www.youtube.com/results?search_query=Mtv+Switch+haeven&search=Search
MTV Switch: Task
vág a témához:D hajrá népnevelés!
www.mtvswitch.org/

szejler 2008.01.07. 16:55:04

Én Calabriában töltöttem egy-két hónapot. Az első meglepetés akkor ért, amikor nem találtam a társasház kukáját, a második, amikor kiderült, hogy ilyen Dél-Olaszországban nem is létezik.

Összegyüjtöd a szemetet, és az utcákon elhelyezett konténerekbe dobod. Láttam Alfa Spider kabrióból kihajítrott szemetet, és ha a konténer megtelik, attól sem kapnak infarktust, ha a mellé kell dobni a cuccot.

Dél-Olaszország szemetének egy része végül nem csak illegális hulladéklerakókba kerül. A maffia (calabriában a n'dragheta) cégei komoly állami és Uniós támogatással Németországba szállítják tankerhalyókkal, ahol eukonform, méregdrága szemétégetőkben elfüstölik.

szejler 2008.01.07. 16:56:41

jajj!: hajó

Alekszej Satov 2008.01.07. 17:21:50

"Mennyire nevelés és mentalitás kérdése a hulladék kezelés?"
Ezt érdemes lenne történetileg is tekinteni, mert korábban ez nem volt probléma, vagy mégis?
Mondjuk az ókori Róma, vagy a középkori, újkori városok, hogy oldották meg?
Most hirtelen ezek jutottak eszembe. De hajrá Carlos írjál még ilyen cikkeket.

TFL · http://civilzone.eu 2008.01.07. 18:40:44

Amúgy a hír háttere, hogy ebben a konkrét esetben is igazából camorra-ról van szó (nápolyi maffia), amely egyszerűen megakadályozza az újabb szemétlerakók, de főleg a helybe tervezett három szemétégető megvalósítását, merthogy azt nem az érdekkörük építené és működtetné.

Ha valaki autóval a Sorrentói Félszigetre megy, érdemes Nápolytól nem az autópályán menni, hanem letérni a Nápolyi Öböl melett futó parti útra. Márha bátor ember vagy. Mert saját szeműleg láthatod még ma is a maffia "kiszolgáló" városrészét, ami tényleg olyan mint a filmekben, utcaszéli gangekkel, nyíltan Magnumot viselő tizenévesekkel, kurvákkal, kutyákkal, folyamatos utcai szerencsejátékkal - fényes nappal. Hihetetlen és félelmetes, Olaszország közepén, 2007-ben. Tavaly jártam ott.

TFL · http://civilzone.eu 2008.01.07. 18:47:26

Amúgy a hazai helyzet kapcsán érdemes megnézni Miskolcot, még a belvárosban is vannak illegális ma is működő szemétlerakók, de a diósgyőri lakótelepek mellett tucatjával. Nem országosan jellemző helyzet, de azért nem semmi. És Miskolcon még a maffia befolyásáról se beszélhetünk ez ügyben.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.08. 13:43:38

Sziasztok! Igazából a szeméttel az a baj, hogy VAN. Minden kis szart be kell mindenkinek csomagolnia, és a lehető legtöbb reklámot rányomnia. Mire jó a külön becsomagolt rágó, ha mondjuk lehetne egy kis műanyagdobozban is? A csomagolóanyag megspórolása megoldható lenne, ha nem állna mögötte üzleti érdek. Nem azt mondom, hogy ne legyen csomagolóanyag, hanem azt, hogy ezt minimalizáljuk, amennyire lehetséges.
A szemét újrahasznosítása megint egy másik kérdés: vannak próbálkozások. De sajnos egyelőre nem tartják kifizetődőnek, mert pénzben számolt értékeket számolgatnak, holott a természeti értékek, emberi egészség stb. nem mérhető ilyen pénzösszegekben. Mindenki tehetne otthon valamit ezért. Igaz, ha csak egy ember csinálja, akkor az szart sem ér.
Csak ennyit akartam!
üdv
mocsokdream

crix 2008.01.08. 19:47:20

Istenem milyen egyszerű pedig.
Kis tőkém lenne, már úgy meggazdultam volna, hogy nem helikoptert de saját repcsit meg versenypályát vennék magamnak. A szelektív hulladékgyűjtés csak részben környezetvédelem. Legnagyobb részt üzlet. Nem kicsi, nagy. Csakhát ehhez dolgozni kell, koncepció kell. Na meg az emberek fejébe mentalitást kell tenni. Egy rendeset a mostani szar helyett. Az ötlet meg is van a fejemben, akinek van egy pár milla felesleges tőkéje szóljon megfialtatjuk :)

Carlos77 2008.01.08. 20:36:58

Szemét feldolgozás Magyarországon...

„A nagy többség természetesen azt szeretné, ha tisztaság lenne az utcákon, megszüntetnék az illegális lerakókat, és szakszerűen ártalmatlanítanák a hulladékot, ugyanakkor élesen visszautasítják, hogy mindez az ő településükön, az ő utcájukban, egyáltalán a közelükben történjen. Ez a not in my backyard- ne az én kertemben szemlélete.” Reiniger Róbert szerint a kibékíthetetlen ellentét elsődleges oka az információhiány és a napjainkban is töretlen bizalomvesztés”

„Hazánkban a lakossági szilárd hulladék 83%-át lerakókban tárolják és alig 3% a hasznosított hulladék aránya”

„Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) munkatársa szerint elsősorban a csomagolási hulladék bűnös a töretlen növekedésben, amely már így is évente 800-860 ezer tonnát tesz ki, vagyis fejenként és évente 80-86 kilogrammot - ebből csak a műanyag 300 ezer tonna. Az uniós átlag 150-170 kilogramm/fő csomagolási hulladék évente”
kb össz. hulladék keletkezés 500kg/fő évente

„A Nemzeti Környezetvédelmi Program, évente 104 millió tonna hulladékról tud, ebből 4 millió tonna a települési szilárd, 20 millió tonna a kezelt folyékony hulladék. (A fennmaradó évi kb. 80 millió tonna ipari, mezőgazdasági, és más termelési tevékenységből származik, ezen belül kb. 4,2 millió tonna számít veszélyes hulladéknak.)” növekedés évi 2-3% stabilan.

„Szakértők megegyeznek abban, hogy az átlagos EU- polgár maximum 300 métert hajlandó megtenni a legközelebbi speciális kukáig, feltehető, hogy nálunk is ehhez hasonló sűrűséggel kell hulladékudvarokat és szigeteket telepíteni.”


„Mielőbb csökkentjük a csomagolóanyagok mennyiségét. Kezdve azzal, ha nem vásárolunk eldobós palackba zárt üdítőt, a saját tartós tároló/ szállító edényeinkhez ragaszkodunk a piacon, ahol a legtöbb árut kimérve is lehet kapni csak sajnos zacskóba pakolják,(De én már rászoktattam azt a pár kofát, hogy inkább öntse bele a táskámba ) ha legyőzve kényelmünket elkerüljük a hálóba csomagolt krumplit, műanyag dobozba zárt epret. „
Pál Kata irása 2002-2003 as adatok elsőre, majd keresek frissebbet
www.palkata.hu/hulladek.htm

Carlos77 2008.01.08. 20:52:51


„Vajon Brüsszel meddig képes eljutni, milyen megoldást fognak találni a bürokraták?”

Irányelvek olyan szépek, midig ezen röhögök a Változásmendzsment órákon is.

www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/064-3005-043-02-07-911-20070208IPR02886-12-02-2007-2007-false/default_hu.htm
Alekszej Satov 2008.01.07. 17:21:50
A rómaiaknak nagyon jó volt a szennyvíz csatornázási politikájuk és az egyetlen tartós hulladékuk(a vason kívül amit megpróbáltak mindig beolvasztani) a cserép edények voltak, törtek használtak stb… ezeket mind egy helyre vitték Rómában egy tér mellé és évszázadok alatt egy domb lett belőle, ma szórakozó helyek vannak bele vájva(ha jól emlékszem)
MG: a kép tetszett különösen mert nagyításba kijött, hogy a kupac nem csak építési és kerti hulladék hanem színes üvegek 5m re a konténertől, és papírdobozok, mondjuk lehet hogy csurig voltak a konténerek és úgy gyűjt oda mellé a kupac de vsz hogy győzött a lelkiismeret felett az undor és a lustaság.
Ez is annak a problémája, hogy egy 180 l-es kukáért fizet egy háztartás/hét ha több jön az emelt számla, a plusz hulladék keletkezését inkább elviszi és leteszi máshova út menti/ park menti illegális lerakókba ami ezer számra van Mo. de szép volt amikor a Napló becsöngetett az ürgéhez „Uram megtaláltuk az elvesztett zsákját!” ahhhh.waw

dd · http://kertagar.blogspot.com/ 2008.01.09. 00:57:36

Ez sima korrupciós ügy: annyi pénzt szórtak már oda, és mégsem tudott megépülni egy újabb szemétégető sem. És persze a Camorra akadályozza a dolgokat.
TFL, én elég sokat voltam ott, az öbölben is, a lepukkantság igaz, de az emberek némileg kedvesebbek és segítőkészebbek, mint pl. szeretett fővárosunkban.

Carlos77 2008.01.09. 19:38:46

Scifi II
Talán Tallian Miklós kollega meggörbithetné a teret a kisérleti reaktor segítségével mondjuk a Közgáz és a Duna közt a 4-es Metró helyén és akkor lenne egy hurkunk a galaxies másik végébe egy fekete lyuk mellé. Aztán csak kizárólagositani kell a jogokat, zárolni a technologiát és lehet ide utaztatni a Dunán a világ összes szemetétt. Dőlne a lé! Csak bedobálnánk a gödörbe oszt jó! Szednénk a sápot és szép nemzetünk felvirágozá!

Carlos77 2008.01.11. 14:11:18


Az a baj... Szobatiszta-e vagy?
Lehetne a Belga új számának címe is de a modern képmesék egyik opusa:

www.modernkepmesek.hu/cikk.php?id=251994

Sajnos ez is a nejlon szatyorral operál pedig már az édeskevés megoldás, annál itt sokkal többet kell tenni. Azért melegen ajánlom mindenkinek, majd csinálok egy postotbelőle modern népnevelés szöszenetei.

Hátér anyaga: www.modernkepmesek.hu/cikk.php?id=251797

A probléma másik oldalát még nem tárgyaltuk, hogy ez mekkora pazarlás tulajdon képen, az elvesztegetett szerves hulladék, a papír , a fém (Réz /Alumínium ) egyes műanyagok nagyon jól újrahasznosíthatóak. Csak rendszeresen és szervezettben kéne gyűjteni és feldolgozni.

Carlos77 2008.01.18. 11:29:22

Még egy cikk:

www.oknyomozo.hu/fustbement

www.origo.hu/itthon/20080117-jo-uzlet-a-szemetegetes-magyarorszagon.html

A szürkészöld energia a megoldás kormányzat szerint az elkövetkező 30 évre, pedig ez már régen ciki, és elégtelen hulladékkezelés de ez lesz Magyarországon.

Carlos77 2008.03.28. 08:33:26

Írtam hogyha aktuális lesz ismét a nápolyi dosszié akkor linkelek róla. Az ismerős dioxin...
www.hirszerzo.hu/cikk.ezt_megusztuk_itthon_nincs_dioxinos_mozzarella.61419.html

És ismét a szó szerint a felszínre szivárgott a megoldatlan szemétkérdés ami közvetve vezetett az elmúlt év folyamán az olasz kormány lemondásához és előrehozott választások kiírásához
www.lanchidradio.hu/napolyi_szemet_valasztasi_bojkottra_biztat_egy_komikus_20080219

régebbi összefoglaló:
www.hetivalasz.hu/cikk/0801/szemet_ugy

Az egésznek a lényege a hosszú távú következmények a szennyezés felhalmozódása és felszínre kerülése most egy gazdasági válsággal fenyeget egy igen elmaradott régióban, hisz az egyik legjobb export cikkük került fekete listára és ha már a japánok egyszer visszadobták jó ideig valószínűleg csökken majd a kereslet és a bizalom nápolyi morrzarella iránt...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása