Miért kellett nekünk egy állami kereskedelmi rádió?

crix I 2007.12.13. 15:26

Van nekünk szép új mr-ünk. Régen Magyar Rádiónak hívták, és ott volt a szentháromság a Kossuth-Petőfi-Bartók. Hallgatottsága gyakran alulról közelítette a nullát. Ugyanis, hiába volt többé-kevésbé igényes adás (nem a beszédhiba-maximalista Farkasházyra meg a kabarécsütörtökre gondolok, bár ott is volt néha vicces, igényes humor). Nincs rá igény – legalábbis akkora, mint a kereskedelmi rádiókra -, márpedig a kereslet határozza meg a kínálatot nem fordítva. Igen így működik a piac. Valahol a nagy magyar állami vízfejben felismerte valaki, hogy úgy is lehet (köz)szolgáltatni, hogy nem feltétlenül kódul arról a köz. Aztán átalakították a Magyar Rádiót, és lett belőle mr. Aztán az történt, hogy bevált. Térjünk itt ki a megújult Petőfire.

Persze, hisz ideális arra, amire kell, háttérrádiózásra. Igazi műsor nem is nagyon van rajta, kivéve a kulturális, az e-műsort (a nettel és környékével foglalkozót), meg egy-két rövidebb magazint. Igen kicsit kiveszett belőle az igazi rádiózás, a komoly műsorok hiányában. Persze igény lenne a szép megszerkesztett felvett adásokra, de azok vagy megszűntek vagy átköltöztek. Ezt hiányolják sokan, de kevesebben, mint akik nem. Nos a váltás - hihetetlen módon - megsokszorozta a hallgatóságot. Főleg persze a fiatalok körében arat. Van aki panaszkodik, a kabarécsütörtök, meg a magyarnóta hiánya miatt, de mondja meg nekem valaki, hogy a mai világban lehet-e olyat amit mindenki hallgat? (Egyébként elérhető a magyarnóta valahol a középhullámon.) Ma már van adás hétfőn a tvben is. Ma a specifikus műsorkészítés az egyedül üdvözítő lehetőség. De ez veszteségekkel jár hallgatóságban és változatosságban. A hallgatottsági adatokból viszont egyértelműen kiderül a váltás tökéletesen célt ért. Mind a Petőfi, mind a Kossuth hallgatottsága nőt.

Persze van az átalakulásnak árnyoldala is. A nagyszerű Hock Zoltán pártja képviseletében igyekszik is az ORTT elé vetni az újoncot, még amíg meleg. Ami lássuk be igen kellemetlen lenne. Csak azt nem veszik figyelembe, hogy könnyűzene a kultúra része. Márpedig a zenei anyag bizony igényes, és nagyjából mentes a kultúrszeméttől. Azon kívül rengeteg magyar zenét adnak, ahol a méltatlanul, sokszorosan hamvábaholt Amorf Ördögök új rajongókat szerez. Vagy az új zenekarok (30Y) szereznek rajongókat. Ez kultúra. Még mindig nem vagyok biztos abban, hogy Hock úr nem azért esett-e neki, a Petőfinek, hogy hír legyen. Főleg, hogy hír legyen a leginkább megcélzott réteg körében. Nagyon gyanús. Írtam neki, ha válaszol, nem marad el a közlés.

Hock úr „áldásos” tevékenysége különösen károssá válhat, ha támogatásra lel - és miért ne lelne - a kereskedelmi rádiók között. Persze, hiszen miért is ne lobbiznának az új műsorstruktúra ellen. Hisz a váltás óta folyamatosan szívja el a közönséget az összes szennyet ömlesztő üzlet - és nem rádió - elől. Megvan az esély arra, hogy a nagyobbnál-nagyobb, csökkenő hallgatottságú kereskedelmiek összefognak az egy gonosz ellen. Beadják a műsortervüket, ami lássuk be hasonló. Ezzel szemben, a zenei felhozatal nem méltó a kultúra szóra. Ráadásul a reklámok mennyisége is pofátlan. Mellesleg ha mégis sikerül, még mindig ott a lehetőség arra, hogy akkor ne külön rádióként tekintsünk a bűnösre. (Sőt bűnösökre, hisz akkor ugye ott a Bartók is, ami meg aztán végképp zenei adó. Esetleg a komolyzene kultúra, de a könnyű nem? Itt könnyűzeneként még mindig az igényes merítésről van szó nem a mainstream szemétről.) Ugyanis akkor az mr2 a nagy mr része. Nameg ki hallott már olyat, hogy képesek este a másik közszolgálati médiát ajánlani. Pofátlan reklám!

Nem fogytak ám el olyan könnyen a kultúra kerékkötői. Ott van még a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága, persze bele kellett kötni a logókba. Persze lehet hibát találni, hiszen csináltak valamit. Nekem sem tetszik, hogy nem magyarok tervezték. De erről a társaságról (MATT) soha nem hallottam, holott ismerek néhány grafikust. Gondolom kellett nekik a hír, hogy felkerüljenek az indexre. Van is komoly 36 tag. (Feltört a gúny. Ezek még az MDF-nél is kevesebben vannak. Tervezőgrafikus szövetség és a weblap olyan struktúramentes, hogy még. Nem megy firefox alatt rendesen, meg a fontkezelés is „aggályos”. Nécsak lyukas a suszter cipője.) Szóval jött ez a komoly névtelen társaság, és kritizálnak. A kritika igen elvont, és elég támadó hangnemű. Persze hír lett belőle, ez nekik jó. Sem előtte, sem később nem hallottam semmilyen felzúdulásáról a MATT-tól. Holott rengeteg ízléstelen logóval és arculattal találkozunk nap, mint nap. Nagyon várom tőlük az építő kritikát.

Aki még ezután a rengeteg felháborító szemtelenség után is képes az MR2 Petőfit hallgatni, látogasson el az oldalukra, és támogassa...

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr39262765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr. pharmacist 2007.12.13. 15:43:13

"márpedig a kereslet határozza meg a kínálatot nem fordítva"

a közgazdaságtankönyvekben igen. :)

Carlos77 2007.12.13. 15:46:29

SZVSZ Lol mr2 Petőfi nekem Nagyon bejön,
"Persze, hisz ideális arra, amire kell, háttérrádiózásra. Igazi műsor nem is nagyon van rajta"

Sokkal több mint háttérrádiózás, a hátér az ami mellet bármi más tevékenységet ugyanugy folytatod. Az igazi rádiózás az amikor a kultur zenére reagálsz és dudolod és ütöd a basszust és átjár a zene élménye!
Ez ami lett az mr2-ből élmény rádiózás
Ami régebben még a estfm98.6 (rádióCafé) volt induláskor amig le nem váltották a stábot,
Másik ami be van állitvan 21:00 után a gazdasági rádó jazz/soul adása...

Remélem ez az összesküvés a kerskedelmi rádiók felöl nem akkora potenciáljú mint amilyennek tünik.
(Farkasházi meg miattam került fel a 25-gázba a mr2 elleni kirohanásai bettetek, ha pl normálisan reagált volna szt simán átmenti a kabaréját a Kossuth-ra és üzemel tovább)

gravy_t 2007.12.13. 15:50:35

nekem mindig röhöghetnékem támad, amikor bemondják, hogy emerkettőpetőfi. ez ugyanis franciául "(e)meer-dő", amit írhatunk "merde"-nek is. ez annyit tesz, szar.

"szar petőfi".

crix 2007.12.13. 15:55:03

Szolg.közl.:Remélem valaki idetéved aki ért hozzá és beépít egy továbbot bárhová:)

Igen igaz nekem sem háttér, de azért ha kell a háttérben marad.
Csak a top X amit el kéne felejteniük, mert van pár zene amitől sikoltófrászt kapok

sala 2007.12.13. 15:55:13

Egyrészt a változás óta többet hallgatom a Petőfit mint előtte.

Másrészt viszont érdekelne, hogy mibe is kerül ez nekem? Mennyivel olcsóbb az új Petőfi üzemeltetése mint a régié? Mennyibe kerül, hogy Amorf Ördögök CD-t hallgathatok a Petőfin?

A kereskedelmi rádiók egyrészt persze nem örülnek az új versenytársnak, és ez nem szép. Másrészt viszont ők fizetnek az államnak a frekvenciáért, a (szerint veszteséges) Petőfinek meg az állam fizet. Milyen verseny ez?

gravy_t 2007.12.13. 15:55:37

még ha csak "kortárs" zenét adnának. de minden létező számnak sikeresen megtalálják a leghallgathatatlanabb feldolgozását.

államcsőd · http://www.allamcsod.hu 2007.12.13. 15:57:38

mr2 petőfi rulz. akinek nemteccik hallgassa a többi szart.

mr. pharmacist 2007.12.13. 15:59:10

a petőfi nem alternatíva, hanem konkurencia a pijac többi rádiójának, közszolgálati funkciója egyáltalán nincs. abcúg, abcúg!

crix 2007.12.13. 16:00:06

Sala pont ez az hogy nemversenytársak, mert a kereskedelmi rádiók vagy a maintstream szemetet, vagy a régi zenék egy szűk rétegét okádják rád két reklám között. Itt pedig azért igényes zenék vannak, sok magyarral. Közszolgálat=Kultúra jelenleg most a Ptőfi szempontjából.
Ugyanannyiba kerük, mint eddig. Csak eddig alig hallgatták, most meg...

mr. pharmacist 2007.12.13. 16:08:53

már hogy ne lennének versenytársak. vagy ezt hallgatom, vagy a rádió káfét. vagy valamelyik másikat.

hát ez az. az amorf ördögök, mint kultúra :( vagy mondjak mást? mark ronson smiths-feldolgozásának szarrájátszásáról véletlenül tudok, mert a fülem érintett az ügyben. :(

tréfás kedvű felhasználó 2007.12.13. 16:28:15

az senkit sem zavar, hogy folyamatosan ismétlődnek a zenék? és az, hogy tele van furcsán beszélő és artikuláló emberekkel? engem ezekkel a dolgokkal lehetne a sírba vinni, na meg természetesen a netradió előtti station id-val. nagyon sok hallgatót vesztenek el vele, de szerintem fogalmuk sincs. éppúgy, mint a rédió caffe: régen hallgattam, de amióta félévente cserélik a a félperces (ön)reklámot az kapcsolás előtt, csak legvégső esetben kapcsolok rá. legvégső eset pedig akkor van, amikor már a somafm.com-on sincs semmi, az pedig ritkaság. na mindegy, sztem mindent összevetve a petőfi inkább rossz irányba mozdult el, a zene kb. jó, de sok minden katasztrófa.

amúgy a magyar nóta is kultúra, külön adót neki!

sala 2007.12.13. 16:41:31

Nem versenytársak? A hallgatottságnövekedés akkor hogyan történt? Csupa olyan ember kezdett el Petőfit hallgatni, aki addig semmilyen kereskedelmi rádiót sem hallgatott?

Ha ugyanannyiba kerül, akkor elég nagy baj van. Korábban rengeteg ember készítette az adást, most meg előveszik az Amorf Ördögök CD-t, és lejátszák. Minek ehhez annyi ember?

józan 2007.12.13. 16:43:02

A rádiócáfénak vagy a tilosnak kellett volna országos frekvenciát adni,a petőfi meg maradhatott volna a régiben.A mostani abszolút nem szolgál semmilyen célt.Azt megértem a hogy a kispál meg 30Y rajongók már évek óta várnak egy hasonló adóra,de van ám egy másik réteg is,ez pedig az elektronikus zenei irányzat.Na nem a proli szar,az igényesebb fajtából(minimal,chillout,dnb,eletro etc.)Ez a réteg még mindig hanyagolva van,és talán hanyagolva is lesz.Meg amiről szó volt hogy megújúlt műsorok,kúltúra stb.Meg lehetett volna csinálni frankón mondjuk a rádiócafé vagy a brit radio1 mintájára,ehelyett rotációban forog 4 cd,félóránként bemondják hogy petőfi-mr2.Hát ennek se sok értelme van.Egy újabb elbszott újítási kísérlet..:)

Carlos77 2007.12.13. 17:33:36

józan 2007.12.13. 16:43:02
"Elektronikus zenei irányzat az igényesebb fajtából(minimal,chillout,dnb,eletro etc)" hmm aszondod nincs hol ilyet hallgatnod? (a Roxy, Radio1 nem ezt nyomja?)
+++
De csak én képzelem azt, hogy viszont minden szórakozó helyen ilyen szól szinte?
Nekem mondjuk igazán rosszul eset a nyáron amikor egy fesztiválon a koncertek után egyszerüen NEM VOLT HALLGATHATÓ hely mindenütt csak dnb ment abból is az elvetenültebb fajta. És a sátorban hajnalig azt kellet hallgatnom füldugon át.
De ne menjünk bele a subjektiv zenei izlésbe nem azért mondtam csak van forum ahol a electro trendet hallgathatod...

ales 2007.12.13. 17:42:56

Crix!

"Közszolgálat=Kultúra."
Ez messze nem igaz, a közszolgálatiság nem csak kultúra, a kultúra pedig nem csak kortárs könnyűzene.

"Ugyanannyiba kerük, mint eddig. Csak eddig alig hallgatták, most meg..."
Pontosabban: ugyanennyibe kerül, mint eddig. Csak eddig voltak szerkesztett műsorok, élő közvetítések, most meg...

one nation under-dog 2007.12.13. 17:44:37

Szerintem az MR2 rendben van. Hozzá kell tennem, hogy nem vagyok nagy rádió-fan, inkább az mp3 üvölt a kocsiban. ;)
A sok hulladékot (Danubius, Juventus, etc.) soha nem hallgattam, a legtöbb műsorvezetőjük kritikán aluli kretén, a zenéik meg szarok.
Viszont érdekes módon az MR2 még az én kifinomult zenei ízlésemnek ;DD sem gáz.

józan 2007.12.13. 17:55:05

Hogy mi?:)Sztem félreértettél egy kicsit,trendről itt szó sincs,hangsúlyoztam:az igényesebb fajtából.Nem akarok itt zenéről tárgyalni,de ha aztgondolod a MAGYAR rádió1en meg a danubiuson igényes eletronika megy,akkor nagyot tévedsz.Látod ennyire vagy képben te is,mert a média ennyit enged láttatni az 'undergroundabb' elektronikából:kimerül ott a hogy prolidiszkó és kész.A tiloson néha szoktak jó műsorok menni,ezért (is) lett volna jó ha kapnak egy országos frekvenciát.

crix 2007.12.13. 17:58:19

jajj, kéretik elnézni, hirtelen felindulásból írtam, hogy ugyanannyi mint eddig. Halvány lila sincs eddig és most mennyibe kerül. ez az én hibám, bocs mindenkitől, igyexem utánanézni.
Ales: kiragadott amit írtál, az idézet így kerek:
"Közszolgálat=Kultúra jelenleg most a Ptőfi szempontjából."
Nyilván a köz szolgálata még ezer más, de most a Petőfi erre van kihegyezve - hangsúlyozom - az én olvasatomban.
Nem versenytársak ugyanis nem egy kategóriában vannak. Mint ahogy leírtam fentebb is.

Mz 2007.12.13. 18:02:37

A Petőfit gondolom azért változtatták meg, mert alacsony volt a hallgatottsága.
A nézettség és hallgatottságot emelésére az ezzel foglalkozó szakma számos eszközt ismer. Pl. csinálunk brand-et, szlogent. A szlogent unos-untalan nyomjuk. Vanmak un. testimonial típusú reklámok (miért is használok Dove-ot mosószappan helyett), amiket ismert emberekkel elmondatunk. Kiépítünk egy megszokást, aminek része lehet az, hogy ismételgetjük a zenéket.
A legdurvább, hogy bemondják a hallgatónak, ne felejtse el kitölteni a rádiós naplót, ha netalán ő is a mintában lenne. (Merthogy az a lényeg, mit hoz ki a kutatócég a következő jelentésben).
Ezek kereskedelmi célok és kereskedelmi eszközök. Vagyis a Petőfi kereskedelmi rádió. Maximum igényesebbek a zenei szerkesztőik.
Uff

tréfás kedvű felhasználó 2007.12.13. 18:04:39

Carlos77 2007.12.13. 17:33:36
sztem nem ezt nyomja

dew 2007.12.13. 18:06:42

én pl az új petőfi előtt _semmilyen_ rádiót nem hallgattam már évek óta, mert... ezt nem kell magyarázni, szarok. azóta viszont már azt sem tudom hol van az mp3 lejátszóm :)

csabióta 2007.12.13. 18:30:38

minden reggel petőfire kelek. egyrészt mert itt egyszerűen jobb zenék mennek, mint más rádiókban (ezt mind bp-i lakos mondom), színesebb a kínálat, másrészt pedig nemigazán vonzanak a tőzsdés műsorok (lásd radiocafe pl. - valamiből meg kell élni, adunk a magyar elitnek 2 óra műsoridőt, mert rajtuk kívül a tőzsde nem érdekel senkit), ja és a radio1 agyonismételt clubslágerei is kiverik a biztosítékot és ne feledjük a nagyonkirály bumeráng két ostoba és gatyi műsorvezetőjét sem a saskabaré szintű "műsor"-ukkal. röviden kb ezért.

a petőfi háttere pedig borzasztóan nem érdekel, tizenéves koromban békés megyében laktam és évekig hallgathattam tanyatechnót, pop-ot, meg komolyzenét, de más nem volt. pfuj! most meg van, ottis, és ez jó. akinek pedig a beszélgetős műsorok és a magyar nóta hiányzik (amit én is nagyon szeretek egyébként) az hallgathat pl. civilrádiót, ami amúgy is jót tesz (tenne) a népnek, mert sok elgondolkodtató műsora van. hajrá petőfi!

Artie 2007.12.13. 18:33:50

Muszáj, hogy az index olyan blogokat "reklámozzon", aminek az írói vagy csaltak a magyarérettségin, vagy nincs is meg nekik?

józan 2007.12.13. 18:34:52

\"most meg van, ottis\"

Akarod mondani,nincs.Mert ebből még nagyon sok minden hiányzik.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2007.12.13. 18:35:50

a petőfit, hogy ilyenre csinálták, pontosabban hogy elindultak egy jó irányba, csodás dolog. az meg elkeserítő, hogy ezt is elcseszték. vagy nem is tudom, hogyan fejezzem ki magam. van ugye a szlogen, jó, tényleg jó, csak épp elkoptatják. illetve már elkoptatták. eleinte tetszett. aztán kezdett unalmassá válni. és ma már, ha meghallom a csjszit, hogy "nagyon zene", kiráz a hideg. mindezt nem egészen egy év alatt. ez szomorú. aztán van ez hülye, nem is tudom, talán magába a rádió szóba belekódolt hülyeség, hogy ronggyá kell játszani mindent. az mr2 abban a hihetetlen helyzetben van, hogy bármit játszhat. de tényleg bármit. erre fél-underground, metasztároktól hallom minden nap ugyan azt a két nyomorult számot. olyan 5-10-20 albumos előadók zenéit nyomhatják, akiknek a neve nagy valószínűséggel kereskedelmi rádióknál fel sem merül, de nem hallok mást, csak 2-3 számot, oszt jónapot. aztán meg hiányolok ebből a fene nagy kultúra-áradatból néhány alapvetést. mérföldkövecskéket, ha úgy tetszik. lásd fentebb: az mr2 bármit játszhat (igényes, értékes könnyűzenéről beszélünk), de sehol egy black sabbath. sehol egy hendrix. kraftwerk? valaki eseleg?
persze copycon és a ladánybene27 közös számát már kívülről fújom, noha nem hallgatom minden nap, és nem csak, hogy fújom, de -meglepetés- unom. pedig bírtam. de ez már nekem is sok. sikerült összehozni egy öszvért, egy bizarr hibridet, a sláger és a danubius leggázosabb tulajdonságainak egybegyúrásával, jó zenékkel.(már ha az elbaszott, időnként csípősen savanyú izzadtságszagtól bűzlő feldolgozásokat nem vesszük figyelembe). a sláger legalább egy számot csak egyszer ad le. és az is rendben van, hogy a zene kultúra, de azért biztos , hogy ilyen 1-5-10 perces miniriportok/műsorokra nem lenne igény?
erős és eredeti kezdés után egyhangú unalom, ez nekem most az mr2-petőfi rádió (nagyon zene).

józan 2007.12.13. 18:44:24

És mennyire így van.

rp_bubu 2007.12.13. 18:45:20

Végre jött valami mínőségi zene, erre persze, hogy ugrik mindenki... bnem szoktuk meg. Én drukkolok a rádiónak! Remélem jó hatással lesz a többi országos adóra is.

Tomás de Pedro 2007.12.13. 18:49:19

Carlos77 2007.12.13. 17:33:36
hmm aszondod nincs hol ilyet hallgatnod? (a Roxy, Radio1 nem ezt nyomja?)

Pontosan azt mondta. Ez a 2 teljességgel hallgathatatlan elektronikus szart ad. Az egyetlen normális rádió erre a műfajra a DeeJay volt, mielőtt a Béres Zoo betette oda a lábát, de az is megszűnt. Inkább a kereskedelmi rádióknak is jobb zenét kéne adniuk vernyákolás helyett.

gravy_t 2007.12.13. 18:52:01

lassan már csak az lesz a "trendi", aki emerkettőpetőfit hallgat. szánalmas. nem gondoltam volna, ogy az undergroundot meglovagolva is kultúrsznobbá lehet válni.

igényes zene? igaz, hogy a többi adón sincs, de az emerkettőpetőfin sem nagyon. blues, jazz, classic rock - a modern zene alapjai. de a többi stílusból sem igen hallani mérföldkőnek számító együtteseket. run dmc, grandmaster flash, hardcore hip-hop? és akkor az elektronikus zenét nem is említettem - léteznek ám igényes trance vagy house zenék is.

sajnos az emerkettőpetőfi is tipikus magyar jelenséggé vált: nagyszerű célok, jó alapötlet és elszabotált megvalósítás.

Luchador 2007.12.13. 18:52:50

A MATT-hoz hozzaszolva, erdemes megtekinteni a designhungary.blogspot.com cimu blogot, ami a tarsasag elso foruma volt. Es azert csinaltak ok mar par dolgot ami jot tett a szakmanak. Az viszont talan nem az o hibajuk, hogy nem lehetnek annyira mainstreamek mint Geszti "Reklam" Peter. ( A problema bizony itt is osszetett)

A honlapjukra viszont telleg raferne egy kis pofozas ):

tréfás kedvű felhasználó 2007.12.13. 18:58:59

raczpeter 2007.12.13. 18:45:20

ha nem tűnt volna fel senki sem a zenére ugrik, hanem a rádióra, a szerkesztésre, station id-ra, műsorvezetőkre, műsorokra (vagy inkább ezek hiányára). sajnos ez a fele nem ok, es akarmennyire jo a zene, sok embernek nehez elmenni meleltte... pl nekem is.

gravy_t 2007.12.13. 19:05:55

amikor épp nem ugyanazt játsszák huszadszor, és nem is feldolgozást adnak, én sem kapcsolom el. csak hát ne hívják magukat húdeforradalmian újfajta rádiónak, ha nem azok.

Máriás Zsigmond · http://www.loginet.hu 2007.12.13. 19:15:15

Én bizonyos szempontokból igazat adok a kereskedelmi rádióknak. Van egy rádió, ami az ő piacukon motorozik (könnyűzene), ab ovo országos, és mivel nem kell nyereséget termelnie, a rezsit kifizeti az állam, ezért reklámot sem kell adniuk.
Világos, hogy nehéz versenyezni egy piaci szereplővel, akire nem vonatkoznak a piac szabályai...
Egyébként a RadioCafé, az mr2-höz hasonló zenét játszik. Na nekik pl. most kihúzzák a lábuk alól a talajt keményen.
Egyébként én is szoktam hallgatni az mr2-t, szeretem is, de az éremnek két oldala van.

alles 2007.12.13. 19:17:23

Igyekszem nem kiragadni részletet:

"Nyilván a köz szolgálata még ezer más, de most a Petőfi erre van kihegyezve - hangsúlyozom - az én olvasatomban."

Nem a Petőfi dönti el, mi a közszolgálat, azt nem lehet kihegyezni egy adott területre, mert azt már rétegműsornak hívják. nem is volna baj a közszolgálati rétegrádiókkal, ha lenn vagy 15-20 csatorna, és akkor lehetne hír, komoly és könnyűzenei, kultúrális, sport stb csatornák (ld. BBC)
De ettől még messze vagyunk.

ezerjo 2007.12.13. 19:24:57

kb nyár eleje óta áttekertünk az mr2-re, azóta alig kapcsoltunk más rádióra. Előtte ha otthon, társaságban, borozáshoz stb zenét hallgattunk akkor általában nem rádió ment az állandó reklámok és a sokszor unalmas-szar zene miatt. CD-k röpködtek ki-be a lejátszóba. Most bekapcsoljuk az mr2-t és egész este az megy. És k.... jó.
Mondjuk lehetne még boros műsor, mint a R.Cafffén (borKULTÚRA).
És egy új műsorsáv a "Zene ébredéshez, zene munkához, zene tanuláshoz" után: zene borozáshoz :)
Egy kis kritika is a végére: tényleg oda kellene figyelni a változatosabb zenére. Néha unalomig játszanak pár számot.
Na, de mindent összevetve még így is a legjobb...
uff

gravy_t 2007.12.13. 19:31:04

autózás közben, a kertben ez nem megoldható , de bent a házban nagyon könnyű sokkal jobb alternatívát találni bármelyik rádiónál: gyakorlatilag végtelen számú internet-rádió létezik.

mitsuko 2007.12.13. 19:31:05

gravy_t: "nekem mindig röhöghetnékem támad, amikor bemondják, hogy emerkettőpetőfi. ez ugyanis franciául "(e)meer-dő", amit írhatunk "merde"-nek is. ez annyit tesz, szar."
hat ha mar nyelveszkedsz, akkor az emer2-ben benne van az aimer, azaz eme" vagyis szeretni magyarul...no comment.
nem ertem miert hallgatod ha nem tetszik?
amugy jo palyazatok vannak, lehet radiot csinalni, szerkeszteni, olyat amilyenre vagyik az ember.
eljen a kreativitas!

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2007.12.13. 19:35:20

Úgy gondolom, hogy a közszolgálatiság jogszabályban (lásd médiatörvény) lefektetett kritériumainak megfelel egy médium, amennyiben
1)statisztikailag mérhető hallgató számra készít műsort
2)kulturális célt teljesít.
Egyébiránt azt hiszem, hogy a kortárs kultúrába nem csak a senki által meg nem nézett filmek (vö.: Filmszemle), illetve a barátokon kívül senkit sem vonzó képzőművészeti alkotások tartoznak, hanem a könnyűzene egy bizonyos szegmense is, nem?
Drukkolok, hogy végre kihaljanak a Boros-Bochkor szintű késő-Kádár kori zárványok, illetve a nulla "Fekete Pákók", és nagyjából olyan FM sávú adóink legyen, mint mondjuk Németorszégban az SWR3, vagy a BAYERN3...

dArKhAlF 2007.12.13. 19:46:36

Szerintem nagyon jó a Petőfi.
Akinek meg annyira rossz és nem tetszik, az hallgasson Láger rádiót, vagy Lánchíd rádiót... hehe

százwattos elvtárs 2007.12.13. 20:02:54

Miből állna piacvezetővé válnia pl. a danubiusnak? Csak egyszerűen abba kéne hagyni a gagyi zenéket. Még jobbakat, még változatosabbakat kéne adni tized annyi dumával, nulla önreklámmal. Kisöpörni a jáksó féle pöcsfejeket, stb. De addig csak Petőfi. Nincs más...

crix 2007.12.13. 20:25:26

Alles:
Persze a BBC-hez hasonlítjuk. Hallott valaki az mr6-ról? Lehet, hogy ez egy biztató kezdet?
www.bbc.co.uk/radio/
www.radio.hu/

Szolf Ész 2007.12.13. 20:28:30

Azért, nem olyan egyszerű ám a dolog...
A kerrádiók súlyos milliókat fizetnek a frekvencia használatért. Fizessenek, kereskedelmiek.
A Café -20%-kal fizet kevesebbet, ennek feltétele, hogy kiemelten közhasznú infókat szolgáltató műsorokat (is) csinál, nem csak zenét ad.
Az MR nem fizet egy peták frekvencia díjat sem, ellenben senki nem kötelezi arra, amire a Cafét kötelezi a törvényt.
Persze, a kereskedelmiek cserében rengeteg reklámot nyomathatnak, na, de azért a közszolgálatiak is reklámoznak, ha jóval kevesebbet is, mint akik csak azokból a díjakból tartják fent magukat.
Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Amik nem a már emlegetett közgazdasági szakkönyvek szabadversennyel foglalkozó részében lehettek, ugye?

"Drukkolok, hogy végre kihaljanak a Boros-Bochkor szintű késő-Kádár kori zárványok, illetve a nulla "Fekete Pákók""
Ehhez meg még annyit, hogy ugyan őket még annyira sem hallgatom, mint a nagyszerű Petőfit, de, amíg egy kereskedelmi rádión vannak, addig mi a baj velük? Ha majd nem lesz rá igény, kihalnak (azaz, mindig is lesznek), de addig nem az én pénzembe kerülnek (mint Teddy kis new yorki túrái a lepra kabaréval), és nem is hallgatom őket (aki meg hallgatja, az szvsz nem a Petőfi kárára teszi ezt, hanem, mert ekkora az IQ-ja és kész)

Szolf Ész 2007.12.13. 20:32:57

"Miből állna piacvezetővé válnia pl. a danubiusnak? Csak egyszerűen abba kéne hagyni a gagyi zenéket."

Hehehe. Netán, eszedbe jutott már az az egyszerű axióma, hogy attól piacvezető, hogy erre a bizonyos gagyi zenére sokan vevők? Vagy, valaki törvényileg kötelezi azokat az embereket, akik Danubiust hallgatnak, hogy azt tegyék, akkor is, ha nekik nem tetsző műsorok vannak?
Tehát, ha nem adna gagyi zenéket a Danubius, nem lenne piacvezető. Akkor lenne a Sláger. Ha a Sláger sem adna, akkor gyorsan feltörne egy új rádió, aki kielégíti a népes gagyi igényű keresletét, az az lenne a piacvezető.

Szolf Ész 2007.12.13. 20:36:53

mr lebowski, nekem ugyanez a bajom a nagyszerű, új rádióval, teljesen egyetértek Veled.
Még, annyival kiegészíteném, hogy én pl. tematikusan sem keverném ennyire a zenéket, legalább bizonyos napszakokban lennének egy-egy zenei műfajnak "tiszta" műsorai, ahol be lehetne mutatni a műfaj nagyjait, a feltörekvő jövőt, az aktuális koncertekről valamit...

wynarsky 2007.12.13. 20:38:57

ÓÓ, hát ez egy igazán szép írás volt. Egyes részeivel egyet tudok érteni, van itt azonban egy kis probléma: a Petőfi azért lett hallgatott, mert MÁS megy rajtam, mint a 3 nagy hülyén (S,J,D), amiből kettő eleve ugyanazt csinálja, egy pedig a hazai lemezkiadól érdekeit nyomja. Eddig rendben is lenne a dolog. a 3 nagy ugyanabból a jukeboxból dolgozik szinte...Ehhez képest a pEtőfi persze jobb, mert más. De az is könnyűzene, meg ez is az. A könnyűzenék közt minőségi határokat húzgálni ugyancsak nem szerncsés, mégha azt épeszű ember nem vitatja, hogy a NOX, vagy Gáspár LAci egy rakás szar.
Csakhogy a ker. rádiókon sem lenne ám ennyi reklám, ha az állam hozzájukhajítana annyi millát, ahányat a P. kap egy évre...Csak nekik el kell tartani magukat.Így valamennyire érthető a felháborodás.
A Petőfivel azonban van még egy óriási probléma: valamiért nem figyeltek arra, hogy műsorvezetőt keressenek. Aki éppen arra járt az utcán, azt berángatták. Varró Szabolcs nálam a mikrofon közelébe sem mehetne, amíg meg nem tanulja használni a hangját, Szabó "exsláger" Tamás pedig beszédhibás, ami a rádiós esetében nem szerencsés...Mert az is tévedés, hogy ez nem rádiózás, dehogynem, ez az igazi művészet, egy órában 5 percet vagy hatot beszélni, és mégis tudják, hogy ki vagy...Kicsit más, de nem rossz.
Sziasztok

Rósvelt 2007.12.13. 20:40:59

Azért a Petőfi sikere baromi nagy pofáraesés a Slágernek és a Danubiusnak. Főleg az utóbbinak.
Úgy képzeljétek el, hogy a Danubiusnál már-már laboratóriumi körülmények között választják ki a zenéket, évente több tízmillióért zenei teszteket készítenek. Így próbálják kiválasztani, hogy mi tetszik a népnek. Annyira szarnak/szartak attól, hogy egyes zenék elijeszthetik a hallgatóak, hogy semmi olyant nem mertek/mernek műsorba adni, amit picit is alternatívnak véltek/vélnek.
Erre jön a Petőfi és lemossa őket. Nagyon helyes. Előbb-utóbb ez rákényszeríti a Danubiust is valamiféle változtatásra. Az ugyanis a helyzet, hogy az elmúlt 10 éveben a Danubius (a fentiek miatt) jó néhány zenekart méltatlanul mellőzött, valamint szintén jó néhányat, sajnos sokszor mindenféle érdem nélkül sikerre vitt.
(Azt a fantáziátokra bízom, hogy volt-e a háttérben pénzmozgás egyes producerek és a Danubius aktuális zenei igazgatója között).

Most ennek a levét issza a Danubius, amely bár nem köztudott, de az elmúlt években jelentős veszteséget halmozott fel. A Petőfi most erre rátett még egy lapáttal.
Én nem sajnálom őket, megérdemlik.

Rósvelt 2007.12.13. 20:43:07

"Tehát, ha nem adna gagyi zenéket a Danubius, nem lenne piacvezető. Akkor lenne a Sláger."

Jelenleg a Sláger a piacvezető rádió Magyarországon és nem a Danubius. Már régóta nem. (4 éve)

Szocske 2007.12.13. 20:43:16

Jelenseg 1: Minden "kereskedelmi" radiotol hanynom kell. Fajdalmasan keves zene ismetlodik (az elvezhetoseguke most nem kommentalnam, biztos van akinek az ilyen tetszik.), es kozben idetlen bohocok locsognak ostobasagokat.

Jelenseg 2: Petofitol nem, mert ott nem.

Mivel reggeli carpooling-tarsnom kb ugy erez az en szivemnek kedves Bartokkal szemben, mint en a kereskedelmikkel, ezert kesz megvaltas volt az uj Petofi, amit mindketten szivesen hallgatunk.

Van egy elmeletem, miszerint a "kereskedelmi" radiok a musorfolyamtol fuggetlen marketinggel (pl plakatokkal), hiresemberek nevevel szereznek reklammal befolyasolhato hallgatokat. Ok amugyis sokkal ertekesebbek a reklamozoknak is, mint azok, akik a zeneert vagy a bemondo "humoraert" kapcsolnak oda.
Igy viszont a musorszerkesztes, zenevalogatas felszabadul a nepszerusegnovelesi szempontok alol, es igy megintcsak ertekesitheto a vilaguralomra torekvo tomegkonnyuzenegyarto-iparnak. Ezert kell felorankent ugyan azt a sz@rt hallgatni, amit valaki epp el akar adni album vagy film formajaban.

Vagy ha nem igy van, akkor stipi-stopi szabadalmaztatom :-)

rb 2007.12.13. 20:51:44

Vajon milyen jó magyar szokás lehet az, hogy ha egy eddig szinte piac nélküli szolgáltató hirtelen piacot talál valahogy a többiek ahelyett hogy kihvásnak értékelnék és a nyomába erednének, neadjisten örülnének neki, megpróbálják megfolytani??? Ez olyan mint a magyar művészfilm, ahogy az néhány éve a Filmszemle Nagyjátékfilmes zsűrijétől is elhangzott... 'hogy lehet hogy egy magyar film csak akkor lehet jó film ha kicsit unalmas??' (Remélem, pontosan idéztem). Hogy lehet hogy az mr2 Petőfi néhány hét alatt 300%-al növelte hallgatottságát, erre meg akarják folyatni? Nem lehetne örülni, hogy van ilyen is? Akinek nem tetszik, ne halgassa.

Ha valaki úgy gondolja, hogy közszolgálati rádió nem sugározhat zenét, zarándokoljon el Angliába. A BBC meglepő módon tudo olyan tévé- és rádiócsatornát üzemeltetni, amelyek esetleg NEM veszteségesek. Menniyre szörnyű lenne, ha az mr 3 csatornájából egy annyira nyereséges lenne (ismerik itt egyáltalán ezt a szót?), hogy eltartaná mondjuk a Bartókot? Szörnyű lenne a hallgatóságnak, ha az államnak nem kellene két plusz országos rádiócsatornát zsebből (kinek a zsebéből?) fenntartania? Vagy mondjuk a Petőfi bevételéből az mr általános műsorszolgáltatásának szintjét emelnék?

Az a tény, hogy a 'beszélgetős' Petőfi hallgatottsága (tippelek) nem érte el a teljes népesség néhány százalékát, nem indokolja fennmaradását a másik két országos, szinte megegyező profilú mr rádiócsatorna mellett. A három mr együttes részesedése nem közelítette meg a mostani mr2 hallgatottságát. Ennek kellene megszűnnie? Ilyen gazdag ez az állam, hogy három (négy?) veszteséges tévé és két veszteséges rádió mellett nem engedhetik meg maguknak egy nyereséges rádióállomást? Egyébként is, miért van a közszolgálati tévén reklám? ez közszolgálat?

Vesszen minden pénzt nem nyelő állami szervezet!
-my2cents

Laci 2007.12.13. 21:45:42

Ez már a sokadik blog bejegyzés, ami a Petőfivel foglalkozik. És sokadszor nem értem, hogy mi itt a probléma. Adott egy megújult rádió, ami 260 %-kal növelte a hallgatói számát (magyarul a régi verzióra a kutya nem volt kiváncsi). Nincsenek elmebeteg betelefonálós játékok, viszont előszeretettel adnak le kifejezetten jó magyar zenéket (és egyszer sem Lolát vagy Krisz Rudit). Igenis ez közszolgálat, sőt "misszió". Persze, hogy ismétel, de könyörgöm, melyik rádió nem?! Végre van egy hallgatható adó!!!!!!

eNber 2007.12.13. 21:46:06

Csak azt nem értem, miért megy el mindenki amellett, hogy a petőfi rádión most hülyére magasztalt zenéket a café már 1-másfél éve játszotta.
Üdvözlöm a megújulást, meg tényleg kellett, de azért ne köszöntsük már istenként...

kz 2007.12.13. 21:53:37

A Bartók egyelőre tartja magát. Hallgassátok azt, ne ezt a szar EstFM kopit. Közpénzből...

___________________________ (törölt) 2007.12.13. 21:59:42

Crix,

Tovább-ot úgy csinálunk, hogy a szerkesztőfelületen a Forráskód gombban HTML módra kapcsolunk, majd: nyitó kacsacsőr !--more-- záró kacsacsőr. (Kell bele a felkiáltójel is, nem elírás.)

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2007.12.13. 22:13:33

Kedves Szolf Ész!
Tudod én hiszek a médiumok közönségnevelő hatásában, azaz ha a tisztelt médiafogyasztó gagyi helyett mást kap, másra "nevelődik rá", akkor a közízlés is lassan módosul. Egyébiránt, kit érdekelne mondjuk Gáspár Győzike, és a családja, ha nem lenne ilyen show, és nem lett volna tele 2005 körül a Danubius a Romantic nevű förtelemmel? Amire a média nem hívja fel a figyelmet, az lassan elhal. Lehet itt jönni a fogyasztói igényekkel ("ha lesz rá igény, lesz"), de ha nem teremtjük meg a brand ismertségét, a kutya nem fogja keresni, ha eltűnik...

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2007.12.13. 22:18:23

Kedves eNber!
Ne feledd, hogy a cafe budapesti, regionális adó, tehát kb. 2m-2,1m potenciális hallgatóval (Solymártól Dabasig), a Petőfi pedig ORSZÁGOS... Emlékszel? Budapesten kívül él még majdnem 8 millió ember!

Rosencrantz 2007.12.13. 22:20:29

1. Mi a f...szom az a RÁDIÓS NAPLÓ????????
2. Mér' kell bemondani, hogy ez reklám volt, ez hír volt, ez meg zene volt? Valaki annyira hülye, hogy ezeket nem tudja enélkül megkülönböztetni? Vagy ez cool? szerintem nem , csak sz*r.
3. Mér'csinálnak úgy MINTHA kereskedelmi rádió lenne, mikor közpénzen (ércsd': mér' van annyi reklám?)alig antietikus.
4. Mér' beszédhibás a reggeli hírolvasó?
5. Mér' nem jáccanak' Neurotic-ot, meg Wei Wu Wei-t?

bemattolo 2007.12.13. 22:24:12

Neurotic-nál gondok lehetnek a szerzői jogdíjakkal. Amióta Pajor megtért sehol sem engedi nyomatni...

cso zsi 2007.12.13. 22:27:00

Volt már egy mr2-t ("Petőfi") szidó blog.

Harmincvalahány évvel ezelőtt ilyen rádiót szerettem volna, "jó ebédhez szól a nóta", és operettek nélkül.
Váltottam rá, de az mr2 nem váltott.
Ugyanazt a verklit hajtja, mint a kereskedelmiek.
Aki mindennap hallgatja, megunja, hogy itt is ugyanazok (az egyébként jó) számok rotálódnak, napi 3-4 előfordulással.
Több előttem szólóhoz is csatlakozom.
Olyan alternatív, "fiatal" hazai előadót hallhatunk, ami már nem létezik, létező előadó 2 számát felváltva, ill a Megasztárból nagynehezen kidobott énekelni nem tudó nőszemély.
Az isten tudja honnan előásott feldolgozások, amiből van jó, de a töbség az meggyalázza az eredetit.
Vannak jó zenék.
Csak a hazai országos adók nem játsszák, a helyi adóknak meg korlátai vannak.
Marad a konzervzene, de abból én választok...

caneta péter 2007.12.13. 22:27:40

Azért néhány dolgot érdemes tisztázni.
1) a hallgatottság növekedése a Petőfit illetően ügyes és szeérmetlen marketing-kamu. A Petőfi összhallgatottsága töredékére esett vissza, a növekedés mindössze egy korcsoporton belül következett be, ahhoz képest, amilyen volt. Eutrópában nem engednék meg, hogy az ún,. bázisadat nékül tegyenek közzé egy ilyen hírt, vagyis anélkül, hogy szerepelne, mi emelkedett és mennyire. A helyzet sajnos az, hogy a bázisadat kb 20 eze hallgató volt ebben a csoportban, ez emelkedettnéhányszorosára-- cserében pedig elvesztek a félmilliós hallgatottságú műsorok.
2) kereskedelmi értelemben a Petőfi nem oszt, nem szoros, olyan alacsony a hallgatottsága-- meg lehet nézni az ezzel kapcsolatos szakirodalmat.
3) ha már ebbe az irányba indult el a Petőfi, -- ami erősen vitatható, de legyen -- akkor miért ilyen gyáva, gagyi, unalmas zenét, szerkesztetlen halmazt nyom? Ez a fő baj? ez sajnos egy követő-magatartás, nem paradigma-teremtés.

Fedup Sári 2007.12.13. 22:33:27

"...ott a Bartók is, ami meg aztán végképp zenei adó..." -- Már nem azért, de a Bartókon több beszélős műsor van, mint a Petőfin.

Egyébként azmiértvan, hogy pont a legnagyobb lefedettségű urh-hálózaton kellett ilyen közkereskedelmi rádiót csinálni:
petőfi: 86%
sláger: 81%
kossuth: 75%
bartók: 68%
danubius: 67%
(lakosságra vonatkoztatva)

Fedup Sári 2007.12.13. 22:37:55

Rosencrantz, rádiós napló: rádiós hallgatottságot nem a készülék mellett elhelyezett doboz méri, mint a tévék nézettségét, hanem a résztvevők írják, hogy mit hallgattak mettőlmeddig.
A "reklám volt" az meg médiatörvényileg kell.

Dave 2007.12.13. 22:43:12

Én korábban váltogattam a rádiókat, amit reggel hallgattam. VOlt ott Gazdasági Rádió, Rádió Café, Klubrádió, Inforádió, ha már minden veszve volt, akkor Bartók, stb., de amióta teljesen véletlenül rányomtam az új Petőfire, már véletlenül sem váltok más csatornára. Beépült a napi rutinba. Egy gond kipipálva. Nem kell kényszeresen elkapcsolni az idióta műsorvezetők miatt, megbízható hírműsor reggel fél hétkor, utána pedig zene. Jó zene. Ma este pl. kifejezetten jó számok voltak este fél 10 felé, számomra ismeretlenek, és nagyon tetszett mindegyik. Pont ez kellet a lestrapált idegrendszeremnek 14 óra munka után.

El a kezekkel a Petőfi Rádiótól! Aki szöveget, sportot akar, menjen a középhullámra! Ott megtalálja.

Utálom a politikusokat, az ORTT egy teljesen felesleges gittegylet, semmi szükség rá. Mint minden hivatal, első dolga, hogy saját magának missziót, feladatot kreáljon, amivel bebizonyítja létjogosultságát. Ha valaki hallotta már pl. Szalai Annamáriát beszélni, vagy ami még rosszab, már látta is hozzá a merev, szigorú nézését, az tudja, hogy miről beszélek.

NE HAGYJUK!!!!

kápé 2007.12.13. 22:48:17

Fiala, KeljFelJancsi - Pont FM 88.1 (korábban Budapest Rádió). Mindenkinek ajánlom, hétköznap reggel fél 7 és fél 10 között. Puzsér Róbert a másik egyedi színfoltja a médiának, de neki MÁR nincs a Pont FM-en műsora - "hála" Rónai 'pénzéhes-etikátlan' Egonnak. (www.puzser.hu, www.szelsokozep.hu, www.mozgalmar.net -> médiatár). Van viszont a képernyőn.

Üdv.

Szolf Ész 2007.12.13. 22:54:46

caneta Péter!
Igen, erre a felmérésre emlékszem: csak egy bizonyos korcsoportot vizsgáltak, de azt is "nagy városokban", ami után már csak az jött volna a megbízható statisztikához, ha ebből is kisemezgetik a szőke-kék szemű balkezeseket, akik körében akár 5628%-kal is emelkedett a hallgatottság.
Nem hiába mondják, hogy a statisztikával mindent és az ellenkezőjét is be lehet bizonyítani ;-)))

Szolf Ész 2007.12.13. 23:00:18

Kicsi Sati! "Tudod én hiszek a médiumok közönségnevelő hatásában, azaz ha a tisztelt médiafogyasztó gagyi helyett mást kap, másra "nevelődik rá", akkor a közízlés is lassan módosul."
Ez, a "hány éves vagy?...És még hiszel a mesékben kategória", ne haragudj.
Mert, mikor ne rontotta a levegőt a retekklub, hanem csak a magas kltúrát kapta a nép az arcába a magyar televízión, akkor aaz új keradóktól undorral fordult el a nép, ugye?
És, míg nem voltak sem nézte a német rtl-en a magas kultúrájú szerencsekereket és tutti fruttit az ifjú kiszel tündével, hanem inkább a magyar tévén nézte a MÁV filharmónikusok koncertjét?
Továbbá, mondj nekem egyetlen országot, ahol nincsenek retekklubok, slágerrádiók, mert a "kultúra" kinevelte belőlük...
Azt hiszem, naiv vagy...

Danis 2007.12.13. 23:03:58

Lehet izélgetni, hogy "Én ezt nem hallgatom, meg ilyen, olyan műsor kell!"-De az igazat megvallva a zenehallgatók is a közt képezik, így sztem igenis jár nekik vmi a közszolgálatból. Vannak még hibák, de ha kijavítják a legjobb rádió lesz.

geyza 2007.12.13. 23:06:26

A Petőfi ügye tényleg kettős: egyfelől tényleg jobb lett, mint volt (Igaz, én eddig se hallgattam, ezután se nagyon hallgatom.)

Ha meg kereskedelmi adó volnék, akkor valszleg én is hisztis volnék, hogy állami támogatással az én vizemen kalózkodnak, miközben nekem meg durván adózni kell, fizetni frekvenciáért, stb. stb.

A legjobb tényleg a Bartók (bár egy-két műsorvezetőt kirúgnék, és nem bánnám, ha valahogy kevesebb volna az irodalmi műsor... A rádiójáték valahogy olyan műfaj, ami igen ritkán működik, aminél csak lila értelmiségi beszélgetés tud rosszabb lenni...) de azért így is, Bartók rulez!

crix 2007.12.13. 23:10:25

Nem felesleges az ORTT, csak igen szarul működik. A népbutító műsorok ellen nem lép fel kellő agresszióval, de eljárást indít egy olyan rádió ellen aki a maga módján igyekszik a kultúrát terjeszteni.

kápé 2007.12.13. 23:13:53

"...de eljárást indít egy olyan rádió ellen aki a maga módján igyekszik a kultúrát terjeszteni."

A Budapest Rádióra célzol?

Szolf Ész 2007.12.13. 23:16:24

"A rádiójáték valahogy olyan műfaj, ami igen ritkán működik"
Igen, ezt fényesen bizonyítja a hangoskönyvek divatja és sikere, ahol ráadásul egyetlen színész hangján hangzik el egy egész, sokszor igen hosszú könyv....
Nyilván a LIBRIben (tegnap láttam az ÁRKÁD-ban lévő boltjukban) is ezért van egy teljes polc tele, és ezért van a bejárathoz téve, mert direkt el akarják a vásárlókat riasztani velük..
Aha.

Szolf Ész 2007.12.13. 23:20:19

Ha az volt a szempont, hogy az alig hallgatott rádióval kell valamit kezdeni, akkor az én kérdésem az, hogy miért nem a szintén országos frekvenciájú Bartókhoz nyúltak hozzá, aminek a hallgatottsága még a régi Petőfinél is jóval kisebb volt?
Ott vajon miért maradt minden változatlan?
Éljen a hatékonyság, az olcsóság és a magas hallgatottság továbbra is?

crix 2007.12.13. 23:31:23

Kápé:
Nem. A Petőfire gondoltam.
"Az ORTT közigazgatási eljárást indított a Magyar Rádióval szemben azért, mert szerintük az MR2-Petőfi Rádió nem teljesíti közszolgálati műsorszolgáltatási kötelezett-
ségét." (idézet a Petőfi oldaláról)

Rosencrantz 2007.12.13. 23:32:03

Fedup Sári. Szted van olyan ember aki lelkiismeretesen (és valóságnak megfelelően) ÍRja (azaz aktívan közreműködik), hogy mit hallgatott? Bruhaha. De tegyük fel, hogy télleg' van olyan **..***.. aki "nem felejti el bejelölni a rádiós naplójában" (ja és/vagy nála van a napló autóban, buszon, fürdőszobában, stb.)
Nos. Ebben a teljesen életszerűtlen helyzetben is; megengedve, hogy van ilyen ember - a kérdésem: ERRE (minősítő jelző nélkül, mindenki gondol amit akar) BÍZZÁK A HALLGATOTTSÁG MÉRÉSÉT? Bruhaha.
Szóval: Mi a f***m az a rádiós napló??

Rosencrantz 2007.12.13. 23:35:18

Még: A reklám az kell: kinek? nekem nem! Én nem fogyasztok. megállok a pult előtt és azt dúdolom magamban: do you need it, or just wan't it? aztán 100-ból 99x odébbállok.
Olyan TÖRVÉNY meg NINCS ami ELŐÍRJA.

kápé 2007.12.13. 23:36:19

Aha, köszi crix. /Már késő van :-)./

crix 2007.12.13. 23:37:58

Rosencrantz:
El kell, hogy szomorítsalak a nagytiszteletű GFK erre alapoz:
www.gfk.hu/gfk_szolgal/frmedia.htm

Well vajon a netrádiózók is beleszámítanak?

cso zsi 2007.12.13. 23:41:22

Ehh... lassú voltam.

Rosencrantz 2007.12.13. 23:43:39

Érdemben: A Petőfit hallgatom. Tetszik, hogy van Amorf Ördögök, Gorillaz, Heaven Street Seven, stb. DE! Való igaz, hogy sok az ismétlés, és való igaz, hogy a kommercializálódás erős, az agyamra megy. Minden kereskedelmi rádió - és sajnos ebben az mr2 (úristen milyen gáz név!) is igyekszik - hülyének nézi a hallgatót, akinek egy pisiléshez is legalább 8 lépéses útmutató kell. Kár, hogy itt is egyre gyakrabban mújopofa, művidám, torokból beszélő pöcsök vezetik a műsort, akik annyira élvezik, hogy műsort vezetnek és különben is annyira, jó, hogy minket hallgatnak és örülünk és ... Bang-Bang!
Egyszóval - fenntartva azt, hogy bár semmi érdekem nem fűződik hozzá, hogy a kerrádióknak nyaljak, megértem a nyígásukat - érdeklődve hallgatom a (csakazértis) Petőfit, félek, hogy el fog kurvulni.
Ja! És mér' beszédhibás a hírolvasó? (Holnap kifigyelem a nevét is)

Rádiós 2007.12.13. 23:47:10

Kedves hallgatók! Mielőtt blogot indít bárki közületek, nem ártana elolvasni a vonatkozó jogszabályokat pl. a www.takrad.hu oldalon. A Petőfi tényleges hallgatottsága csöppet sem nőtt, viszont csökkent. nem az a kérdés, hogy a zene közszolgálati-e, hanem hogy a Magyar Rádió teljesíti-e a törvény szerinti kötelezettségeit. Azzal, hogy legalább 3 millió embert nem érintenek a műsorai, biztos, hogy nem. Mint ahogy az is biztos, hogy a fiatalokat nemcsak a zene érdekelné.

Rosencrantz 2007.12.13. 23:52:12

Kedves Cso Zsi, Crix és Fedup Sári!
Köszönöm kedvességetek, hogy igyekeztetek segítséget nyújtani. Nyilván a kérdésfeltevésem volt rossz, ill. ott lehet a hiba, hogy a hnagsúly nem megy át az írásban, a fogalmazáskézségem pedig kevés ahhoz, hogy a "Mi a f***m az a rádiós napló?" kérdésbe sűrített média- és társadalomkritikám világos legyen.
Természetesen tisztában vagyok vele, hogyan néz ki, hogyan kell kitölteni stb. (nálunk is van ez az izé, ez a háló vagy mi, ja internet az, a')A - költöi - kérédsem fentebb próbáltam kifejteni. Mindegy ennyi jött össze. Azért köszi. Tényleg köszi. DE!
Mi a f***m aza Rádiós Napló??? :))

Rosencrantz 2007.12.14. 00:01:36

A rakkendro-o-o-ll nem egy tánc!

Fedup Sári 2007.12.14. 00:16:13

Rosencrantz, vannak kezdeményezések a miafasz kiváltására, de nem írom le, milyen, mert biztos pontosan tudod, miről van szó :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.14. 00:26:45

"Van nekünk szép új mr-ünk. Régen Magyar Rádiónak hívták, és ott volt a szentháromság a Kossuth-Petőfi-Bartók. Hallgatottsága gyakran alulról közelítette a nullát."

Ez óriási tévedés. A közszolgálati rádió (Kossuth + Petőfi + Bartók) akár a reach (elérés), akár a share (részesedés) mutató szempontjából piacvezető volt korábban is. Lsd.:
www.gallup.hu/gallup/self/medmon/2005/orszagos_2005_eves_files/frame.htm

Más kérdés, hogy a 18-49 korosztályban nem állt ilyen jól, elsősorban idősek hallgatták. De az "alulról közelítette a nullát" így is nagyon távol áll a valóságtól...

Fedup Sári 2007.12.14. 00:27:44

Szolf Ész, a Bartókon is változtak dolgok, persze nem összemérhető a változások mértéke a Petőfiével, illetve, azok számára észre sem vehető, akik nem hallgatják (rendszeresen), csak véletlenül áttekernek rajta. Az egyik fontos változás, hogy az egyes sávok hétköznap/minden nap teljes következetességgel ismétlődnek. Például: 11:45-12:00: népzene; 14:00-: hangjáték; 23:30-24:00: jazz, stb.: minden hétköznap azonos időben hasonló jellegű músorral találkozhatsz.
Másik fontos változás, hogy a reggeli és délutáni műsorban a cédézésről áttértek a számítógépes adáslebonyolításra, így kisebb a választék (elején rengeteg ismétlés volt), sőt részben a Selectorral szerkesztik ezeket az órákat.

crix 2007.12.14. 00:29:07

Rosencrantz: nyugi az első gondolatom nekem is ez. :)

józan 2007.12.14. 00:33:13

www.origo.hu/zene/20071126-az-uj-mr2-petofi-radio-elso-hat-honapja.html

Persze itt is csak zenekarokról van szó.Mintha nem is létezne az érem másik oldala,emiatt joggal hiszi mindenki,hogy az elektronikus zene kimerül abban ami a többi rádión megy, vagyis = szar,nem kultúrzene.Először talán ezt kéne letisztázni,mielőtt "kultúrális rádióadó",meg "mostmár megvan az igényesebb közösség rádiója is"szavakkal dobálóznak a hozzá nem értők.Amúgy Angliában a BBC a radio1,aki nem tudná.

nas 2007.12.14. 01:13:55

petőfi ok, azt megy folyton.

ha a kereskedelmi rádiók hallgatottsága csökken, mert a petőfi elszívja a hallgatókat, akkor egy dolgot tehetnek.

átgondolják, hogy mit csinálnak rosszul.

hoch zoltán meg egy fasz.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.14. 02:06:16

A Petőfi helyett leginkább az ORTT-t kellene már végre eltüntetni, az összes igazgatójával együtt.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2007.12.14. 08:38:10

Kedves Szolf Ész!
Tudom, tudom, kell, hogy legyen gagyimédia is. De sok olyan tévénéző/rádióhallgató van, aki nem pusztán érdeklődésből néz retekklubbot, meg hallgat sláger szintű ótvarokat, mert nincs más... Nem pont a Máv szimfónikusokra gondoltam, amikor a kultúraközvetítést említettem, hanem olyan értékeket képviselő médiatermékekre, amelyek lassan-lassan valamit talán változtathatnak.
Nem nem hiszek a mesékben. Egyébként 22:)
És igen, én is emlékszem a műholdas televíziózás hazai fellendülésére, amikor a Sat1-en nézte a Rex felügyelőt, az sikeres ember nem lehetett, és aki adott magára, az a német Eurosporton követte a Forma1-et. Biztos, hogy ez követendő?

cso zsi 2007.12.14. 13:57:10

Rosencrantz!
Nekem ugyanez a S****r rádió hallgatása közben merült fel, amikor napi ötször hallottam, akaratomon kívül. Mintha a R****1-en is hallottam volna.
Aztán a párom munkája során belebotlottam a kérdőívekbe. (áááá!!!.....)
Éjfél előtt és után hallgattam kicsit a Petőfit.
Volt valami magyar szövegűnek tűnő érthetetlen rap, Himnusz, majd felkonferálták "Kínai Kúnót" vagy kit, pedig legalább kétszer hallottam negyed óra alatt. Elsőként lenyomott egy 35-40 éves hazai számokból álló egyveleget, amiért kézlevágás illetné, ahogy tette. Aztán a régi HÉT főcímzenéje Vangelistől...

Szocske 2007.12.14. 13:58:06

Es a magannyelviskolak ugyanilyen jogosan kovetelhetnek, hogy tiltsak be az allami iskolakban az o piacukat rablo, piactorzito nyelvoktatast? Az egeszsegugyi szolgaltatasokrol igy futolag inkabb nem is beszelve.
Ja, hogy ott az allami a szar es a fizetos egy hajszallal jobb (de legalabbis ez a kozvelekedes), a Petofi vs gagyiradioknal pedig forditva? Akkor tenyleg, fujj, piactorzito, gyorsan mindent vissza a regibe, maradjon a szar kizarolagossaga, a szarkeszitoknek orokre joguk van a piacukhoz, az uzleti modelljuk orokkevalo ervenyessegehez!

ehh.

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.12.14. 20:10:37

nagyon jó téma, nagyon jó cikk, én spec teljesen a petőfi mellett vagyok. a továbbiakban a véleményemet nem írnám le, mert csak crixet ismételném.

Jó entreé! :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.15. 01:09:10

Én leszek John Rawls, és neutrális véleményemnek fogok hangot adni: én leszarom a petőfi rádiót. gáz?:(((

Fedup Sári 2007.12.15. 18:33:46

Szocske, nem szeretném a slágert, danubiuszt védeni, mert kifordul a belem tőlük, de az a helyzet, hogy ők koncessziós díjat fizetnek az országos hálózat használatáért, ezért nem tartják tisztességesnek azt, hogy menet közben megváltoztatják a környezetüket, és állami pénzből kereskedelmi jellegű rádiót csinálnak, ami nyilván rontja az ő helyzetüket. Nyelviskoláknál, stb. ilyen nincs. A rádiózás, tévézés egyszerűen nem tisztán piaci alapon működik.

Szocske 2007.12.15. 22:17:53

Valoban, ha a koncesszios szerzodesben a gagyiradiok nem csak megadott frekvenciak megadott teruleteken valo kizarolagos hasznalati jogat vasaroltak meg az adott idoszakra, hanem allami kotelezettsegvallalast is kaptak arra, hogy a kozszolgalati radiok ezalatt az ido alatt csak valamilyen modon meghatarozott szinvonalnal kevesbe nepszeru musorokat fognak sugarozni, akkor a szerzodes ezen pontjara vonatkozo kotber idoaranyos reszeert lehet sorakozni a kasszanal, es kozben teli torokbol hoborogni.

Amugy viszont (jogilag) kuss van.

Nagyon szomoru, hogy ilyen faszsagra (marmint konnyuzenei radiora) kell az adozok penzet pazarolni, es hogy egy tobbszereplos, hatkony mukodesre predesztinalt piacon be kell avatkozni, de tenyleg elviselhetetlen es sulyosan jovokarosito szintet ert el a nepbutitas.

Es hogy egy kicsit lazitsuk a dolgot:
Ez a radio cafe ez lehet hogy amugy nagyon fasza dolog, (bar nem tudom milyen lefedettsegu) de pont az a reggeli blokk, amikor en konnyuzenei radiot vagyok kenytelen hallgatni az fajdalmas. Kb arrol szol, hogy ket egymasba nagyon szerelmes ferfi indokolatlanul hosszan okoskodik ketfele dologrol: olyanrol, amihez bevallottan nem ertenek, es olyanrol amirol azt hiszik hogy ertenek hozza, es kozben nem. Mindezt olyan stilusban, mint mikor az ovodaban felvagtunk a tobbiek elott: en tudom am mitol megy a repulo, a csik tolja! Apukam repulovezeto, o mondta, es Gagarin is a baratom es aki nem hiszi el, azt holnap ketten megverik!
Kozben neha bejon egy harmadik szerencsetlen, elnezest ker hogy el, es hogy hat eppen talalt itt valami zenet a youtube-on, amit meg o sem hallott ugyan, de jo cime van, az eloado nevet elfelejtette es innen bentrol mar nem latja a monitort, es nem akar megegyszer ki-be menni, mert amugyis hasmenese van, de mindegy is mert amugy sem ismerte, ugyhogy akkor azt most hallgassuk meg kozosen, de addig neki ki kell ugrania a klotyora megint.

:-)

Ez a szmajli itt az egesz radiocafes dologra vonatkozik, igerem neha belehallgatok mas idosavban is, biztos van rajta sok jo is, csak a jo arcok nem reggel hetre jarnak dolgozni :-)

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2007.12.16. 00:03:31

Szerintem az egy jó kompromisszum volna a közszolgálatiság és a piac között, hogy aukcióra bocsátjuk a tévé és rádiófrekvenciák használatát, és pontosan a befolyó díjakból állítunk elő olyan tévé- és rádióműsorokat, amelyeket a piaci alapon működő csatornák nem. Az így létrejövő tartalmakat meg a piaci csatornák, az internezetők és bárki gyártási költség nélkül továbbadhatják. Ez megakadályozná, hogy az állam pénzzel ölje meg a versenyt és a szólásszabadságot, illetve azt is, hogy akármennyi pénzt el tudjon költeni az MTV meg az MR, és arra is adna némi garanciát, hogy nem teljesen nézhetetlen műsorok jönnének létre közszolgálatiság címén.

schultze · http://inglobwetrust.blog.hu 2007.12.16. 12:58:51

1. Ne misztifikáljuk már ezeket a nótákat amik a Petőfi rádión hallani. Eddig is hatalmas piacuk volt (Sziget fesztivál, kisebb térségi rádiók, MTV, stb. ) mindössze annyi volt, hogy a 3 nagy csúnya rádió nem adta.

2. A termék simán létrehozható lett volna egy fillér állami pénz nélkül, (egy kis reklámmal).

3. Nagyon rosszat tesz a könnyű zenének, ha nagy lesz a pofája és azt hiszi magáról, hogy ő a kultúra szerves része és múzeumot kér magának.

4. Meglássad, hogy a Petőfi által felfuttatott magyar zenekar MSZP majálison fognak még csápoltatni. Az lesz a jó világ!

egyébként egybe a véleményem a kapitalizmus.hu-ra megírtam.

crix 2007.12.16. 16:09:49

Shultze:
Eddig nem tette be ide a lábát a poltika(i kulturálatlanság) mocskos keze:) Itt nem a politizálásról van szó, hanem arról, hogy egyik szekértábor sem kezdte verni az asztalt. Mondjuk Gyurcsók József legyek, ha megmondom előre, hogy melyik (felfutatott? szerintem meg megmutatott)zenekar hol fog csápoltatni. Well azért ne hasonlítsuk a vad fruttikat a megasztárosokhoz.
Nem tesz rosszat a magyar könnyűzenének, ha halljuk. Yonderboi is mindenhol híres volt csak itt nem.
A termék létrehozható. De itt alapvetően nem ez volt a cél. Ráadásul mindenki a brit médiát hozza példaként. Akkor viszont tessenszives BBC1-et hallgatni, de erről már írtam ide.
Az meg, hogy a sziget fesztivál hatalmas piac... Mennyire jelent kulturált szórakozást sárban fetrengő részeg tizenéveseket nézni? (ez csak egy metafóra... kb mint hogy a sziget nagy piac)
Elolvastam a kap.hu-n a postot.
A szemétbalosmédia dolog, miatt nem is mondok semmit, értelmes ember ezen nem vitázik.
Lehet beszélni a Cafe-ról is. De amíg a reggeli csúcsidőben tőzsdeműsor van, valahol lyukas a szita. Mondjuk annál, hogy kit dugott meg győzike és kiszeltünde együtt annál jobb.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása